onsdag, juli 04, 2007

Vilka är de verkliga terroristerna? Från femte juli till och med 12 sept


12 sept

Detta blir det sista dagboksbladet i sommarens thriller 'Vilka är de verkliga terroristerna?' vilken förmodligen väckt mer frågetecken än svar.

Denna slutsats drar också freds-och konfliktforskaren Wilhelm Agrell i sin recension i Sydsvenskan den 11 sept av Lawrence Wrights bok 'Apokalypsens arkitekter al-Qaida och vägen till 11 september'. Han menar boken är som dragen rakt genom en kioskroman.

Usama bin Ladin framstår mest som en virrpanna och hans rörelse al-Qaida fick sitt apokalyptiska mål först genom alliansen med egyptiern Ayman al-Zawahiri.

Varifrån kom al-Qaida? Vad bestod denna organisation eller icke-organisation av? Och vilka är egentligen de skäggiga män som på gryniga grottvideor kommit att symbolisera det tidiga 2000-talets stora spöke, den internationella terrorismen?

Identiteten har aldrig varit ett problem, saudiern Usama bin Ladin och egyptiern Ayman al-Zawahiri, ofta beskriven som al-Qaidas operative chef, har varit kända och övervakade i sina hemländer i decennier.

Också den amerikanska underrättelsetjänsten började i mitten av 1990-talet ägna dem ett förstrött intresse, förstrött därför att världen var full av andra och större problem och därför att det totala krig de skulle komma att symbolisera ännu inte tagit form, ens som en tanke.

Förspelet till de stora terror-attackerna den 11 september är ett av det sena 1900-talets mest gåtfulla skeenden. Enkla förklaringar till eruptionen av terrorism visade sig snabbt otillräckliga eller direkt vilseledande.

Kopplingen till Palestina, till den amerikanska närvaron i Saudiarabien eller västs förtryck av islam i största allmänhet framstod efter hand som utbytbara propagandaparoller snarare än verkliga orsaker.

Och de män som utförde massmorden, och skulle utföra nya runt om i världen i Ledarens och den rätta lärans namn tillhörde förvisso inte jordens fördömda, de fattiga och förtryckta, åtminstone inte i den mening som många i väst föreställde sig terrorismens grundorsaker.

'11 september-litteraturen' utgör idag en gigantisk journalistisk, samtidshistorisk, polemisk och konspirationsteoretisk subgenre. Grundberättelsen är vid det här laget välbekant.

Den unge stenrike saudiern som reser till Afghanistan, uppslukas av det heliga kriget och byter en motståndare mot en annan, Sovjetunionen mot USA, och skapar en organisation med förmåga att kopiera sig själv som ett datavirus med det av huvudfienden USA skapade internet som sin viktigaste infrastruktur.

Men hur var detta möjligt? Och varför upptäckte inte amerikanerna någonting medan tid var?

Dessa frågor står i centrum för boken som bygger på ett omfattande intervjuarbete och kartläggning av de bägge huvudgestalternas liv, bin Ladin och Zawahiri, den förstnämnde intill leda genomtröskad, den andre betydligt mer anonym.

Wrights levnadsteckning av bin Ladin skiljer sig inte från den gängse bilden, men ett par betydelsefulla drag framträder tydligare. Bin Ladin är ingen militär, hans insatser i Afghanistan skänker honom förvisso berömmelse.

Men mest tycks han och hans jihadister fresta på de afghanska motståndsmännens tålamod genom att springa i fötterna på dem och bedriva ett meningslöst separatkrig i hopp om snar martyrdöd.

Redan här framträder en bristande verklighetsförankring som blir än tydligare några år senare när Irak invaderat Kuwait och hotar Saudiarabien. Bin Ladin dyker nu upp och uppträder i rollen som fältmarskalk. Han försöker övertyga den saudiske försvarsministern att inte kalla på amerikansk hjälp.

Hjälten från Afghanistan erbjuder sig istället att själv med sina trogna jihadister besegra Irak, en fiende på en halv miljon man och femtusen stridsvagnar. Att likt kapten Nemo förklara krig mot hela världen framstår här som ett logiskt nästa steg.

Wrights bärande tes är att denne virrpanna i terrorismens kalkylerande spel förmodligen aldrig hade kunnat åstadkomma något av det som förknippats med hans namn om det inte varit för den av omständigheternas spel uppkomna alliansen med veterankollegan från Afghanistan, Zawahiri.

Under större delen av förhistorien, då bin Ladin är med om att bilda al-Qaida, ett slags ordenssällskap för överblivna Afghanistanveteraner utan vare sig tydligt mål eller någon egentlig ledningsstruktur, är Zawahiri en anhängare av det muslimska brödraskapet i Egypten. Zawahiri är ursprungligen emot våld, eller åtminstone emot våld som drabbar oskyldiga.

Men efter att ha organiserat självmordsattacken mot den egyptiska ambassaden i Islamabad 1995 som kostade sexton människor livet fann sig Zawahiri föranlåten att formulera ett teologiskt försvar både för självmord och för urskiljningslöst dödande. Lösningen var martyrskap och tesen att det inte fanns några oskyldiga.

Därmed var alla religiösa och moraliska hinder undanröjda. Zawahiris omvändelse till det totala våldet framstår som den avgörande punkt som förvandlar al-Qaida till en rörelse med apokalyptiskt mål och metoder som visar sig få oanad attraktionskraft.

Ett grundproblem i hela litteraturen om den sammansvärjning i islamismens namn som briserar den 11 september 2001 och utlöser ett världspolitiskt skifte av aldrig tidigare skådat slag är, att hela storyn i någon mening är alltför bra, samtidigt som materialet om den i de flesta avseenden är alltför otillförlitligt.

Här finns alltför många dramatiska scener, ödesmättade konsekvenser, lyckträffar och fatala sammanträffanden. Vägen till 11 september är som dragen rakt genom en kioskroman.

Wright säger sig vara medveten om denna problematik, att alla som skriver in sig i denna litteratur också öser ur samma brunn, samma vilseledande självbiografiska aktstycken, samma förhörsprotokoll, samma läckor från underrättelsetjänster, samma al-Qaidadator som någon uppger sig ha köpt på en marknad i Kabul.

Men det hjälper inte. Källkritiskt är denna bok, liksom praktiskt taget hela 11 september-litteraturen, mycket svag. Här är fullt av gissningar, påståenden utan belägg om vad som kan ha eller måste ha hänt, rader av ordagranna citat från sammanhang där inga sådana källor kan finnas och utsagor om Usamas dygdiga ungdom baserade på 'av alla källor' vad hans mor sagt till medierna i december 2001.

11 sept

Sanningen om läget i Irak på fyraårsdagen av 9/11

Ayub Nuri är en irakisk journalist som arbetar i USA och på denna film från CNNs Newsroom den 10 sept förklarar att även i jämförelse med då han var i Bagdad förra året, situationen idag är 100 gånger värre enligt hans familj...

Se den talande filmen om hur läget idag är där nere i Bagdad vilket kan ge en hint om varför den amerikanska Irakambassadören Crocker såg så pinsam ut under den amerikanska TVsändning, då general Petraeus utgöt sig om hur lyckosam den nya amerikanska taktiken varit..


De vanliga invånarna i Bagdad kan idag knappt ens lämna sitt eget bostadsområde, eftersom de inte vet om de kommer hem levande efter ett besök i ett annat område. Nuri förklarar att han i Bagdad var mer rädd för den irakiska armén och polisen än för miliser och okända män.

Efter att Saddams armé upplösts efter den amerikanska invasionen 2003 tvingades USA skrapa ihop manskap till en ny armé, vilken då kom att bestå av många kriminella och knarkhandlare med koppling till de egna områdena. Av denna orsak kan människor idag till och med föredra att amerikanska soldater patrullerar sina bostadsområden.

Nuri tror vare sig på premiärminister Maliki eller den irakiska regeringens förmåga eller vilja att göra någonting alls, och den åsikten gäller hela befolkningen..

10 sept

Från Åke Sandin i Radio Tuff dagen innan 11 sept

Mycket hör vi nu om attackerna mot New York och Washington för sex år sedan. För amerikanarna var det en chock, delvis beroende på ovana. USA:s fastland hade inte blivit angripet sedan 1812, och då av en brittisk flotteskader.

Däremot har ju USA sedan dess genom ständiga anfallskrig mot indianer och grannländer utökat sitt Lebensraum många gånger om. För att nu inte tala om de många ställen i världen där amerikanska soldater och bombflygare spridit död och förintelse. Men utan tvekan var det väldigt synd om de ca 3000 människor som plötsligt mördades den 11/9 2001.

Visst gav händelsen militaristiska hökar vatten på sina kvarnar, visst gynnade den de redan stenrika vapenfabrikanterna och vapenhandlarna. Den gav Bush och hans kompisar en förevändning att angripa Afghanistan och Irak och att använda Guantanamo och andra läskiga läger och fängelser för de misstänkta stackars fångarna.

Och visst finns det många historiska exempel på fejkade angrepp för att få folket med sig på angreppskrig, till exempel amerikanerna i Tonkinbukten utanför Vietnam 1964 för att rättfärdiga igångsättandet av bombterrorn mot Hanoi, ryssarna i Tjeckoslovakien 1968 för att krossa Pragvåren,

tyskarna för att inbilla folk om att polackerna angripit dem 1939, ja till och med vi svenskar har varit med i den svängen, när den teatraliske Gustav III fejkade ett anfall mot Sverige för att själv kunna anfalla Ryssland.

Jag har svårt för de många konspirationsteorierna om Tvillingtornens raserande 2001. Men jag hajar till när jag i den brittiska tidningen The Independent (25/8) läser en artikel av dess journalistveteran, den lovordade Robert Fisk. Hans rubrik är "Even I question the 'truth' about 9/11" [Också jag ifrågasätter "sanningen" om 11 sept]

Fisk menar att väldigt mycket är oklart eller rent av mörklagt. Han skriver att han inte är någon konspirationsteoretiker men tillägger: "Jag skulle vilja veta hela historien om 11 september, inte minst för att det blev det utlösande för hela det vansinniga, oäkta (meretricious) 'kriget mot terrorismen', vilket har lett oss till katastrof i Irak och Afghanistan och i mycket av Mellanöstern"

2. Inte ens många svenskar minns väl längre att Anna Lind dog den 11 september 2003.

3. Ännu färre vet att 11 september var Chiles ödesdag. Då störtade militärjuntan under Pinochets ledning den folkvalda regeringen och dess ledare Salvador Allende mördades liksom många andra. När jag förra veckan bad Chilefödda bibliotekarien Beatriz Pozo här i Tyresö om en intervju tvekade hon, därför att minnena från 1973 var alltför traumatiska

4. Inte ens många tyskar vet att det värsta av alla 11 september inträffade i Darmstadt 1944. Det bragdomsusade brittiska flyget Royal Air Force bombade då ihjäl 12 000 människor. Det var för all del ett mindre massmord än det som drabbade Dresden, Berlin, Pforzheim och många andra tyska och japanska städer.

Och som hjärntvättade till antityska rasister ska vi väl inte bry oss om det. Må det ändå vara tillåtet att känna empati åtminstone för de över 2000 tyska barn som brändes ihjäl den dagen.

9 sept

Per Gahrtons recension i radions OBS! av Jevgenij Primakovs bok 'Politikens minerade fält - En rysk centraldemokrat' är inte översatt till svenska, men ger på Fredskoalitionens webb en annan förklaring än den idag rådande om

Vad är USA:s verkliga motiv för att förlägga raketbaser i Polen och Tjeckien trots kraftfulla protester från Ryssland?

En del kommentatorer som inte blint litar på Pentagons bortförklaring om att det skulle handla om skydd mot ett iranskt hot, har förmodat att USA försöker provocera Ryssland till att inta Sovjetunionens roll i ett nytt kallt krig för att därmed motivera sin enorma militärbudget.

I den ryska veckotidningen Moskovskije Novost framförs en helt annan förklaring:
att det handlar om ett försök att splittra och försvaga EU för att därmed tvinga den ”gamla världen” att återgå till sin kallakrigs roll som lydig vasall under USA.

8 sept

Någon ville i veckan läcka ut, att B-52 plan i USA startat från en flygbas i NordDakota lastad med kärnvapenförsedda kryssningsmissiler avsedda för en bas borta i Lousiana. Den är i sin tur startplats för stridsflygplan destination Mellanöstern.

Varför var någon så angelägen att läcka ut att planet var på väg lastat med dessa missiler? Därför att de i så fall är avsedda för direkt bruk någonstans i Mellanöstern, annars skulle lasten inte ha flugits dit över huvud taget

Dessutom har någon lägligt till 11 september för första gången sedan år 2004 kommit och publicerats ännu en videofilm från vad som sägs föreställa bin Laden. USA säger nu att filmen verkar äkta.

Fast den som intygar det borde i så fall stå utanför den närmast inblandade skaran. Om t.ex CIA med sina välbetalda och skickliga manipulatörer har fingrarna med i smeten, borde man heller inte fungera som sanningsvittne.

Samtidigt kan man aldrig sluta att förvåna sig över den aningslöshet som tycks råda hos media och allmänhet i dessa fall. Ändå har skickliga filmmakare via datorer kunnat framställa riktiga dinosarier galopperande fram på filmduken synnerligen naturtroget utifrån rena skelettrester.

Och CIA är utrustade med sofistikerade program som kan analysera en människas ansikte och även hennes röst i olika sinnesstämningar och frekvensomfång. Det gör att man även själv kan känna igen och framställa liknande tal.

På samma sätt kan man på film manipulera med människors utseende. Fast kommande generationer blir definitivt inte lika lättmanipulerade och troskyldiga som vi är.

Irakierna vill heller inte ha dit dessa jihadister från Saudiarabien, vilka önskar diktera villkoren i landet och bygga upp sina egna små emirat.

För irakiska sunnis är detta inget att ta efter, trots att bin Laden under -80talet slutgiltigt fick Sovjetunionen på fall i Afghanistan med hjälp av sina av Väst finansierade, utbildade och med sofistikerat vapen beväpnade skara jihadister.

7 sept

Det har publicerats en burkig årsvideo som sägs vara från bin Laden. Med ett kolsvart skägg så här inför årsdagen av den 11 september.

Till saken hör att bin Laden sedan 2004 inte har hörts av, utan möjligtvis från brusiga band.

Chefen för USA:s underrättelsetjänst CIA, Michael Hayden, förklarar nu att al- Qaida riktar in sig på mål som leder till massdöd, förödelse och stora ekonomiska effekter.

Det verkar olycksbådande med tanke på alla de andra varningar som läckt ut därifrån om en ev provokation som skulle inträffa och ge USA anledning att angripa Iran.

Vad som nu är värt att påpeka i sammanhanget är den video som publicerades strax efter den elfte september där bin Laden uppträdde och mer eller mindre tog på sig skulden för dådet. Detta gjorde att USA fick folkets stöd för ett senare angrepp mot Afghanistan.

Ändå har det visat sig att bin Laden i USA bara är efterlyst för att ligga bakom tidigare ambassadbombdåd i Tanganjika i Afrika.

Än märkligare är att ingen brytt sig om att föra upp detta faktum i ljuset att filmen efter den 11 september uppenbarligen inte gått igenom äkthetstestet och därför inte kunnat tjäna som bevismaterial mot bin Laden. Vilket borde ge oss anledning till en funderare.


http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17029031.asp
Dåligt inflytande i regeringen
Omöjlig som utrikespolitiker. Med nye folkpartiledaren Jan Björklund som statsminister hade Sverige varit en lydig medlem av Nato och svenska soldater hade dödats i Irak. Jag ber till högre makter att han aldrig får något inflytande över vår utrikespolitik, skriver Håkan Juholt (s), ordförande i försvarsberedningen 2000–2006.

Till saken hör att Juholt själv inte har mycket att skryta över. På fredsfronten intet nytt med andra ord, såvida inte svenska folket i fortsättningen lägger sig i.


6 sept

Sten Tolgfors, vår nya försvarsminister, har idag gett klartecken till Försvaret att för en kostnad av 4.1 miljarder kronor se till att 31 äldre exemplar av Jas 39 Gripens - A- och B-versioner byggs om till C/D-versioner under perioden 2007-2013.

Så nu blir väl Wallenberg och den svenska högern både glada och lättad.

Det svenska försvarets uppgradering innebär nämligen att antalet Jas 39 Gripen i tjänst reduceras till 100 flygplan, vilka samtliga ska kunna utnyttjas i internationella operationer.

Dessutom ska ett särskilt så kallat demonstratorsprogram inledas för att under tre års tid kartlägga och utgöra en grund för möjliga beslut om vidareutveckling av detta stridsflygplan.

Inte ett ljud hörs om att Neuron lurar i bakgrunden, det lilla förarlösa plan som man sedan tidigare undertecknat ett avtal om att utveckla tillsammans med franska Dassault.

Det är av den typ som t.ex amerikanska soldater inlåsta i jättelika militärbaser i Irak kan sända ut för att spana över omgivningarna och även beväpna för att, som i staden Falluja, fälla förbjudna bomber.

En händelse som ser ut som en tanke är att dessa tidningsnyheter samtidigt slår upp att "Åtta ryska stridsplan upptäcktes på torsdagen i internationellt luftrum över Barents hav. Både norska och brittiska stridsplan sändes upp för att mota bort dem."

Ändå handlar det om ett internationellt luftrum och att man från rysk sida redan aviserat en militär flygövning där de närmaste dagarna, samt att planen inte bär några kärnvapen.

Med andra ord, det luktar nytt kallt krig däruppe vid Nordpolen

Samtidigt pågår ett hett religiöst krig mellan företrädare för sionister och högerkristna i USA och lika framträdande extrema figurer på den muslimska sidan.

Så möter t.ex Reinfeldt idag muslimska företrädare från länder ute i världen för att tala om komplexa frågor som rör kultur, ekonomi och politik.

De tidningar som publiserat dessa teckningar har haft en särskild politisk färg och definitivt inte varit omedvetna om att de med dessa publiceringar kommer att såra de innersta känslorna hos varmt troende människor.

Man säger t.ex nu från egyptiskt ambassadshåll att det krävs en "övergripande insats", om inte någon "amatörkonstnär" (som upphovsmännen till de danska muhammedbilderna eller Vilks med sin rondetthund) ska återskapa denna upprörda situation varannan månad.


President Bush i sin tur på den kristna sidan har stöd bland lika högljudda grupper i USA, vilka inte dragit sig för att förstöra abortkliniker och döda läkare. Det är samma stora grupp som bidragit till Bushs valsegrar, tillsammans med den mäktiga sionistiska lobbyn runt regeringen, vilka idag särskilt driver på för ett krig mot Iran.

Samma nykonservativa kretsar i USA har också skapat och underhållit de terroristnätverk som man nu istället säger sig vilja bekämpa under "det långa kriget mot terrorn", ett krig utan slut,

Vilket inte hindrar att man när det så passar även understödjer dylika terrorister. Så var det också USA som letade upp Usama som var släkt med den saudiska bin Ladenfamiljen, vilken i sin tur har gamla djupa kontakter med Bushfamiljen.

Den djupt religiösa Usama tillfrågades om att starta sin gerillaarmé under 80-talet i kriget mot Sovjetunionen i Afghanistan. Han samlade då motvilligt ihop en armé som fick genomgå modern militär utbildning och vapen från amerikanskt och brittiskt håll för att utföra sitt tioåriga gerillakrig under åttiotalet, vilket slutligen ledde till att Sovjet fick kasta ut handsken.

Efter att också muren föll och det gamla Sovjetimperiet inte längre existerade, har ändå dessa CIA-Qaidakopplingar levt vidare. De har t.ex utnyttjats under kriget på Balkan för USAs räkning i Kosovo, där man numera hyser världens största amerikanska militärbas och pipelines byggs från öst ända ut till Albaniens kustland.

De religiösa motsättningarna mellan de "kristna korsfarana" från väst och de al Qaidainspirerade grupper som dväljs runtom i Afghanistans berg och i vissa länder i Nordafrika utnyttjas fortfarande och har inspirerat andra grupper från länder som står under amerikansk ockupation

Men i konventionellt krig är den amerikanska vapenmakten överlägsen. Och ju mer den används, desto fler flyende, desperata människor kommer att inspireras att begå terrorattentat i de länder som ingår i dessa korsfarar-sionisters anfallskrig gentemot länder som Palestina, Afghanistan, Irak och nu även Iran.

Vilket ger fler utsatta och desperata männoskor, där en och annan till slut kan bli beredd till terrorhandlingar mot angriparens eget hemland

Detta är en bakgrund till att statsminister Reinfelt nu träffar representanter från vissa av alla de länder som hyser världens ca tre miljarder muslimer. Då för att tala om de komplexa frågor som rör kultur, ekonomi och politik.

Man säger från egyptiskt ambassadörshåll att det krävs en "övergripande insats", om inte någon "amatörkonstnär" ska återskapa denna situation varannan månad.

- Vi vill se handling, inte bara snälla ord.

Det borde åtminstone berörda tidningsredaktioner tänka på, innan som nu den danska höger -eller svenska folkpartitidningen gjort, nämligen publicera dessa fåniga muhammedkarikatyrer.

Man kan samtidigt fråga sig om redaktionerna också skulle vilja sätta in karikatyrer av Jesus-eller Judasfigurer? Särskilt med anledning av att den kristna högern i USA, i vårt tycke också kan ta sig vanvettiga uttryck. Som att döda abortläkare t.ex. eller sätta dylika kliniker i brand.

Och sluta åtminstone att såra de djupa känslor som varmt religiösa människor faktiskt har, vilket nu kan vara svårt för somliga att förstå i detta världens mest sekulariserade land.


5 sept

Knappt har nedanstående skrivits förrän misstankarna ytterligare stärktes om varför både Borg och Reinfelt ändå vågat stå pall i den kompakta svenska försvarsdebatten, där försvarsminister Odenberg idag kastat in handsken.

Det vore nämligen rimligt om Borg&co önskar en stark statskassan inför nästa val för att tills dess kunna stå emot den krisartade amerikanska ekonomin, vilken t.ex av IMFs chefsekonom idag upplevs som okontrollerbar.

"It´s the most nervous period we had in a very long time. It´s the first new age economy crisis". Risken är en tredjedel minst, att försämringen fortsätter. Situationen för USA är alltså idag okontrollerbar. Och Europa är inte opåverkad.

Men i svensk media är det som vanligt väldigt tyst. Man vill väl inte oroa kan tänka.


Idag har försvarsminister Odenberg alltså kastat in handduken då han inte är beredd att acceptera ett sparförslag till Försvaret på 4-5 miljarder kronor till år 2010.

Till saken hör att vi har ett omdanat försvar med minskande utbetalningar till JAS-Gripen, utan att detta på något sätt visat sig i försvarsbudgeten.

Odenberg meddelar nu sitt beslut att avgå, eftersom han säger sig inte kunna stå för de svenska framtida åtagandena om 2000 man till den Internationella Insatsstyrkan som också skall ansvara för Nordic Battlegroup.

Då har vi kanske ändå en chans att få slippa ingå i USAs krig mot terrorn som det i Afghanistan. Vilket även skulle minska risken för terrordåd här i vårt eget land.

Samtidigt befarar Odenberg att Sverige inte kommer att ingå i EUs exklusiva vapenklubb där de fem EUländerna med egen flygvapenindustri ingår. Han befarar att Sverige då kommer att tappa tyngd (dvs Wallenberg profiter, själv lovade han banta).

Varför skulle inte de stora svenska forskningsanslagen kunna gå direkt till vår civila svenska industri och till svensk grundforskning och med det slippa omvägen via vapenindustrin? Som dessutom numera är utlandsdominerad.

Det borde med den ekonomiska krisen i antågande (särskilt som de svenska ekonomiska utsikterna redan dalar) nu vara ett gyllene tillfälle att vända utvecklingen från det svenska militärindustriella komplexet.

Det har ju i USA visat sig vara förödande inte minst för den inre ekonomiska och sociala utvecklingen. Istället kan vi gå över till en sund civil spetsteknologi och export inom fältet miljöteknologi och medicinsk forskning.

I det långa loppet krävs detta för att kunna förmedla den grundtrygghet vi behöver. Till på köpet blir vi då inte lika lockande för terrorister..

Vad har då de svenska regeringarna hittills kunnat göra för att sprida "vår gamla svenska modell" inom EU? De flesta ser ju demokratiska minustecken med medlemskapet.

De 'terroristceller' som nu har uppdagats i det högerdominerade Danmark och i Tyskland, borde det svenska folket vara ytterst tacksamma för att få slippa- och med det en backlash även hemmavid.


Samtidigt med att Jan Guillou nu utkommit med en ny bok "Fienden inom oss" vilken rescenceras i dagens DN av Peter Fröberg Idling, utkommer en ny bok av Sebastian Haffner.

I "En tysk mans historia", först utgiven 1939, berättar han hur nazisterna stegvis förvandlade samhället runtomkring honom. Det var en långsam glidning. Många små beslut och ett tålmodigt bearbetande av människornas känsla för rätt och fel ledde till totalitarismen.

Exempelvis pös den stort uppslagna bojkotten av judiska butiker den 1 april 1933 strax ihop. Vakterna utanför affärerna togs bort efter några dagar och anständigt folk drog en suck av lättnad. Men en gräns hade flyttats, vilket möjliggjorde Nürnberglagarna två år senare.

Ett likartat, svårfångat mentalt skred tycks Jan Guillou i sin 38:e bok "Fienden inom oss" se i dagens alltmer paranoida och krampaktiga kamp mot terrorismen. I symbios med kommersiella massmedier, som säljer lösnummer på att underblåsa rädslan i detta det kanske tryggaste samhälle världen skådat, utökar statsmakten sina befogenheter.

Inom ett år kommer polis och åklagare sannolikt ha rätt att avlyssna oss, utan att det finns en formell brottsmisstanke. Och Försvarets radioanstalt ska få möjlighet att sitta med i alla telefonsamtal till utlandet, samt läsa e-post som passerar utrikes belägna servrar.'


Som en effektiv illustration till ovanstående finner vi på samma tidnings debattsidor ett inlägg, "Terrorism i cyberrymden nytt hot mot Västvärlden", av totalförsvarets säkerhetsexperter.

Man anar med vilken fröjd de nu ägnar sig åt en forskning om "islamiska webbsidor" som uppmanar till fantastiska cyberkrig. En entusiasm i amerikanska CIAs fantasifulla anda, där man inte sällan själv hjälpt till att skapa det som man sedan frenetiskt bekämpar vilket naturligtvis kan få en självuppfyllande effekt.

Sverige hänger på som vanligt. Trots tidigare gott rykte i världen. Trots att vi före Afghanistanäventyret troligtvis var det näst Schweiz sista västland att utgöra ett dylikt mål. Men, som Guiollou skriver- i slutändan drabbas vår egen rättssäkerhet.

4 sept

Bildt vill öppna en svensk ambassad i Irak- så nu härskar alltså demokratin i landet?

Arab woman blues
"When I see what I see, hear what I hear and feel what I feel, I can fully understand why someone who is not older than 25 years old goes and explodes himself.

Take for instance Iraqi refugees. Exiled, displaced and have lost EVERYTHING. Do you understand what EVERYTHING means ?

Those presently in Syria will not be having their residency permit renewed. It is now official. They are to leave Syrian territory and will HAVE to go back to Iraq.

Not only that, but the new law stipulates that no Iraqi can enter Syria without a Visa. That's it.

The borders are now closed and open one way, only. Go back "home", we are told. Total panic amongst the Iraqis in Syria in particular the SUNNIS.

That was part of the deal that the criminal Iranian sectarian thug PM Al-Maliki struck with the Syrian Bashar Al-Assad.

Read it again : IRAQI REFUGEES ARE TO RETURN BACK TO IRAQ. AND A SYRIAN VISA IS NOW COMPULSORY.

And check this out : The only ones allowed to remain in Syria are Iraqi Doctors, scientists, teachers, nurses, engineers... i.e qualified people.

Remember the deliberate policy of Brain Drain and you will understand the full implications. Think, use those grey cells...please."

3 sept

Inte konstigt om Ryssland vill balansera USA, skriver Birgitta Hambreus från fredsrörelsen och OSSE-nätverket på dagens SvD Brännpunkt.

Och visst måste man till sin häpnad helt hålla med dessa rader i en annars underligt haltande debatt där militärer och företrädare för tung vapenindustrin tycks omfamna varandra tillsammans med de egna vapendragarna i Riksdagen.

Samtidigt vet vi att fredsrörelsen nu sakta men säkert börjar bygga upp sin kunskap i dessa frågor via seminarier med olika företrädare och egen litteratur i ämnet.

Detta är nödvändigt för att komma till klarhet för att vakna upp och börja kämpa. För idag är frågan vilket hot som är det mest akuta, miljön eller kärnvapnen.

Fast i grunden handlar det om oss själva, och vad vi kan åstadkomma nu då makten är så totalt korrumperad.


2 sept

Expressens ledarblogg gör en verkligt matt

Så här börjas det....."Den värld vi lever i präglas av oroshärdar, konflikter och våld. Allt talar tyvärr för att ”fred i vår tid” under överskådlig tid förblir en lika vacker som orealistisk dröm. Globaliseringen sprider också säkerhetspolitiska utmaningar över jorden. En väpnad konflikt i Afrika eller Asien får konsekvenser också för oss."

Ovanstående låter lite töntigt, men OK vi kör på det

"Därför – och för att vi har en moralisk plikt att hjälpa nödställda civila i krigets skugga – skickar vi fredsbevarande trupp till främmande land. Detta gör vi i samarbete med FN, EU och/eller Nato."

Men hallå där, det var ju Darfur nyss som fick glädjen av FNs fredsbevarande blåbaskrar. Blandar man som Expressen bort korten och för in både EU och NATO handlar det ju om ren strid, vilket f.ö färgen på baretterna signalerar.

För i de sammanhangen ser det betydligt oftare ut som om rena stridisar varit framme i allt från 'fredsskapande' till 'fredsframtvingande' bataljer. Allt mycket förvirrande för enkel svensk. Men givitvis till full glädje för Expressen som då får tillfälle till förklaring-

"Det är bara att påminna sig Balkankriget, Irak och för oss särskilt Afghanistan.
Men också i vårt närområde finns anledning till oro. Ryssland har på sistone spänt sina oljestinna muskler och det skramlar betänkligt i den ryska vapenkällaren.."

Så var det sagt, det vi visste på förhand - oljan där uppe i Nordpolen. Bildt har gjort ett gott förarbete. Men bättre vore om han erinrat sig att avsmältningen också gått tre gånger snabbare än beräknat vid polerna. Att följa Bush i klimatfrågan bäddar med andra ord inte för någon verklig framgångssaga.

Och inte heller att bomba Iran. Eller hota Ryssland med missilsköld i Polen. Vilket givetvis Expressen vänder till sin absoluta motsats, men det är ju ingen överraskning det heller, för den som känner mytomaner. Expressen fortsätter följdriktigt med "Givetvis borde Sverige ta steget fullt ut."

"Våra soldater står under Natoflagg i Afghanistan och Kosovo. I EU-samarbetet bidrar Sverige till Nordic Battle Group. Och nu stryks det sista strecket över alliansfriheten, om vi ingår ett intimt försvarssamarbete med Natolandet Norge."

Som sagt, man kunde inte säga det bättre själv. Och med "Sverige ut ur Nato!"


1 sept

I en kolumn för Time nyligen av förre CIAofficeren Baer hävdar han att en attack mot Iran skall komma att ske inom sex månader. Alltså ännu en nära tidpunkt som det viskas om i kulisserna. Han har nu tagit tempen på frågan i regeringen. Känslan är att det Republikanska Gardet kommer att bli måltavla.

Han hävdar också i sin kolumn att–”så länge vi har bombfällare och missiler i luften kan vi träffa Irans kärnanläggningar”.

Baer påpekar att det hans källa beskriver "inte exakt är krig" Han hävdar också att USA-administrationen är övertygad om att Iran inkräktar på Irak och på resten av Gulfen. Men om det blir en attack på Iran går det väldigt snabbt - som en varning.

Vi kommer inte att se några amerikanska trupper gå över gränsen. -”Om detta inträffar går det väldigt fort och kommer att förvåna människor. Uppriktigt sagt hoppas jag att jag tar fel, men vi får se”

Detta oväsen maskerar en dold dagordning i samarbetet mellan USAs militär och Irans Revolutionära Garde (IRGC) i Bosnien-Herzegovina, Afghanistan och mer och mer troligt även Irak.

I Bosnien samarbetade USAs militär och säkerhetstjänst med IRGC, som hade tränat bosniska muslimer och stridit med dessa mot sina serbiska fiender. De levererade också vapen till IRGC, huvudsakligen genom Kroatien, med ett diskret godkännande av USAs regering.

I Afghanistan hade amerikanskt befäl ett liknande samarbete med befäl från IGRC inklusive al Quds elitstyrkor, vilka understödde anti-talibanstyrkorna och hjälpte dem med relativ lätthet att besegra Kabul år 2001.

I Irak har man understött olika shiamiliser såväl som den irakiska militären och säkerhetstjänsten och inofficiellt kan man ta till sig för den relativa stabiliteten där i de åtta shiaprovinserna inklusive de i söder.

Detta amerikanska diplomatiska engagemang för Iran över Irak, lovar nya resultat för Iraks del, då det handlar om direkta och omedelbara effekter på Irans uppförande inne i Irak. Den utlovar dessutom resultat utifrån de gemensamma expertkommittéer, vilka uppförts som resultat i den senaste rundan av dialogen om Irak.

Ändå är det sant att USAs traditionella Janusansikte vänder sig mot Iran. Just som iransk och amerikansk militär -och säkerhetspersonal är på väg att ro iland regelbundna diskussioner om Irak och regional säkerhet, hindras de från att göra detta genom stämpeln på IRGC som terroristorganisation..

31 aug

'Nyheter om Irak' beskriver hur Dan Plesch och Martin Butcher vid 'Centre for International Studies and Diplomacy' vid London Universitetet i dagarna publicerar en rapport, som undersöker förutsättningarna för ett amerikanskt angrepp på Iran.

Studien konstaterar att USA redan har gjort militära förberedelser för att förstöra Irans eventuella massförstörelsevapen, kärnenergi, regim, väpnade styrkor, statsapparat och ekonomiska infrastruktur.

Det mest sannolika scenariot är ett överraskningsanfall som skulle ta den s.k 'shock and awe'-strategin till en helt ny nivå och som skulle utplåna 10 000 bombmål inom några timmar.

Anfallet skulle kunna styras av STRATCOM som under senare år skapat den så kallade 'Global Strike'-förmågan - att med kort varsel kunna förstöra vilken nation som helst var som helst på jorden. Det enda som krävs är ett beslut av George W Bush.


30 aug

ÖB går idag ut med sitt förslag om att bilda en försvarsunion tillsammans med NATOlandet Norge. Samtidigt har Carl Bildt i våras uttalat sig för ett dylikt NATOmedlemskap. Det gjorde han i våras vid ett möte med sin likaledes NATOpositiva utrikesminister-kollega i samband med NATOflottövningen här runt våra kuster.

Men de är så försiktiga och tar som tidigare steg för steg för att låta menigheten vänja sig. Vilket de tydligen inte gör så lätt både enligt opinionsundersökningar och t.ex vid demonstrationen inför NATObesöket här i Göteborg den 12 maj.

Ingela Mårtenssons beskrev då i sitt tal den gradvisa politiska process som har ägt rum under många år innan dess. I akt och mening att få det motsträviga svenska folket med sina 200 år utan krig att 'smidigt' glida in i ett NATOmedlemskap.

Alltså på USAs sida i kriget "mot terrorismen", som det kallas. Se Fredskoalitionens webbsida efter demot den 12 maj med länk till en pdf-fil med detta hennes tal.

Det nu annonserade NATO-samarbetet med Norge har som en god gissning säkert snabbats på genom upptäckten av de stora oljefyndigheterna där uppe vid Nordpolen. Oljelandet Norge har där sina intressen liksom Canada-USA vilka är gramse på Rysslands anspråk på sina långa kustområden och utsträckta kontinentalsockel.

Bråk väntas alltså och i det vill Bildt att vi skall vara med på USA/NATOs sida. ÖB talar redan om fler Ubåtar. Med även Finland med i NATObåten kan i detta sammahang utvecklingen ske till ett nytt och aggressivare kallt krig.


29 aug

Ett amerikanskt-israeliskt anfall mot Iran kommer att ske åtminstone före 2009 års utgång.

Men idag läcker källor nära Dick Cheney och i militära kretsar att ett anfall kan komma att ske redan i september månad, enligt Juan Cole.

Idag ligger tre stora amerikanska slagskepp nere i Persiska Gulfen liksom allt annat militärt som planerats och nu bara inväntar en presidentorder för ett anfall mot Iran

Det är nu så mycket som står på spel i det bepansrade men ändå bräckliga amerikanska fortet. Nu senast t.ex blev den ekonomiska krisen alltmer uppenbar för de flesta.

Det fattas alltså bara en provokation som man kan använda som förevändning för ett anfall, vilket sedan kan vidgas österut. Som t,ex att anklaga det iranska Republikanska Gardet för terrorism.

Idag bekämpar till och med fraktioner ur Irans och Iraks stora shiamiliser varandra i Irak särskilt i de södra delarna av landet runt Basra, men även som nu vid den stora Imam Hussein helgen nere i Karbala med ca en miljon pilgrimer.

Efter att vissa Iranfientliga slagord hade hörts i pilgrimståget skall shia-SCIRIpartiets milis, den fruktade iranska Badremilisen som infiltrerat den irakiska polisen, ha skjutit in i pilgrimsleden och dödat ett femtiotal och sårat fem gånger fler.

Detta föranledde i sin tur Al Sadres irakiska Mehdiarmé att göra räder i SCIRIs lokaler i Baghdad. Det är alltså alltmer uppenbart att al Sadre själv är oerfaren och inte förmår hålla kontroll över sin Mehdiarmé.

MEN enligt Cole har chefen för Karbalas vaktstyrka avskedats efter att dess Mehdiarmésoldater kidnappat de två klerikaler som stod överayatollah Sistani närmast, vilka också predikat för menigheten i moskén. Allt i akt och mening att ta över denna och den digra pilgrimskassan.

Al Sadre upplöser nu sin Mahdiarmé, som också består av självständiga fraktioner, för att kunna reorganisera den under ett halvår.

Det är alltså uppenbart att al Sadre, själv oerfaren, inte förmår behålla kontrollen över Mehdiarméns alla miliser, vilka då kan komma att utnyttjas av andra krafter.


28 aug

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kommenterade publiceringen i Nerikes Allehanda av konstnären Lars Vilks teckning, där profeten Muhammed framställs som en rondellhund - och menade att "Sionister" låg bakom den folkpartivänliga tidningens publicering.

Det går inte att förneka att det finns starka sionistiska krafter både i och utanför Israel, vilka under en följd av år har arbetat för att få till stånd ett anfall mot just Iran och då haft sina sionistiska supportrar runt Bushs regering.

Att dylik publicering upprör de innersta känslorna hos människor inom den muslimska världen borde vid det här laget stå helt klart efter den danska Jyllandspostens tidigare publicering av liknande muhammedbilder.

Därmed är det inte svårt att dra sina slutsatser att både konstnären Vilk själv och Nerikes Allehanda (lib) med detta velat skapa en provokation och få publicitet. Och vad gör inte vissa konstnärer för att bli omtalade.

Och visst fick de sina demonstrationer och upprörda känslor. Och övriga en mycket dålig smak i munnen.


27 aug

Det svenska biståndet skall enligt regeringen kraftsamlas och samtidigt i stora drag reduceras för fattigdomsbekämpningen i Afrika och EU . Inte överraskande.

Det var visserligen ett klokt drag av vår finansminister att vilja minska vapeninköpen i den rådande budgeten på ca 19 miljarder kronor. Men det blev bara en tummetott på 2 miljarder under tre år.

Och en inte alltför svår gissning med anledning av de ursprungliga sparkraven är att Borg misstänker en större ekonomisk oro på börsen framöver. Något som svenska dagstidningar (eller politiker) givetvis inte har en aaaning om

Från Washington Post via Elaine Subkis Money Matters

"The deep slump in housing, combined with recent severe turmoil in financial markets, has raised worries about a possible recession. But many economists believe the Federal Reserve will ward off a full-blown downturn by reducing a key short-term interest rate should financial market conditions fail to stabilize.


ACK. Stop it! STOP! Now. We have been in a full-blown downturn for years now. The wages of American workers has fallen not for one year but for 20 years now. Instead of accumulating wealth, they have accumulated DEBTS. And the lower the interest rates, the greater the debts. This is bad. Bad. Bad. I hope even stupid idiots creating this mess can read simple English. BAD DOGGIES.


If we can drop interest rates to 1% again, will this fix America's trade deficit? Obviously not. For the only way to drop interest rates is to do what Japan is doing: dropping wages. Then workers cain't buy nothin' , right? Nothing is zero. Giving them all loans might spur more buying...of Chinese stuff! And then more factories move overseas...

26 aug

I förrgår hade Miljöpartiet inne en debattartikel i DN

"Kapa försvarsanslagen med en tredjedel"
om det svenska försvarets mål och medel.

Artikelns grundinställning kan i korthet beskrivas som så här - Försvarsbudgeten behöver inte stiga eftersom försvaret nästan helt har lagts ner här i landet och det nu är internationella insatstrupper som gäller.

Alltså, precis detta som vår gubbhöger i Riksdagen inte riktigt tycks ha fattat, miljömuffarna är egentligen deras bästa bundsförvanter rent ideologiskt sett.

Fast kanske ändå inte riktigt. Mp vill ju nästan skrota både JAS och ubåtar. Man anser nämligen att budgeten kan dras ner på vapensidan här hemma, men ändå inte försumma vad som där betraktas som våra internationella uppgifter i "det nya svenska insatsförsvaret".

Insatsförsvaret kräver då "att man tar konsekvenserna av en ny säkerhetspolitisk analys som baserar sig på dagens hotbild med bland annat terrorism och klimatförändringar som de mest akuta problemen. De internationella uppdragen blir då basverksamhet för försvaret", skriver mp-ledningen.

Ovanstående förstärker den misstanke som länge legat och grott om partiet. Mp som parti betraktat tycks inte riktigt greppa detta med "kriget mot terrorismen", som idag Sverige synbarligen helhjärtat har ställt sig bakom med det nya blänkande insatsförsvaret.

Trots att kriget i grunden inte alls handlar om "solidariska stridsinsatser för en bättre och hållbarare värld", utan är ett led i USAs krig för att behålla sitt imperium, borde då tilläggas.

Särskilt som det idag från amerikansk sida meddelas att "Terroristerna i Iran hotar oss med kärnvapen". Iran vill nämligen enligt sin avtalsenliga rätt utveckla kärnkraft, eftersom deras bristfälliga oljeindustri mest förörjer de interna behoven och inte genererar något nämnvärt ytterligare klirr i kassan till landets 80 miljoner invånare.

För skribenterna må kärnkraftsplanerna utgöra ett än värre hot, vem vet.

Vilket allt tillsammans förklarar partiets uppslutning kring de "militära biståndsinsatserna", vilka idag står direkt under amerikansk ledning i Afghanistan, i ett allt ihärdigare bombkrig för sin och sina krigsherrars rätt till framtida olja och heroin - mot alla dessa'terrorister'.

Så kan det alltså gå, då analysen svävar liksom i tunn luft bland alla andra föroreningar, kanske för att själva partiet härstammar ur mellanskikten, alltså alla de fr.a i städerna, som idag har sin utkomst utanför de traditionella klasserna men ändå naturligtvis präglas av sina arbetsgivares mål.

Men som alla människor ändå där bakåt i släkten har sitt ursprung i de traditionella klasser som också finns ute i världen - bönder, arbetare, småföretagare, kapitalister.

Mp tenderar därför att laga sin egen blandade kompott, som man aldrig riktigt vet hur den ska smakar. De lutar än hit, än dit. Från veganhåll till den gamla Svenska Naturskyddsföreningen så att säga

Detta fenomen gäller även försvarspolitiken. Där har Mp starka bindningar hos den gamla Svenska Freds och Skiljedomsföreningen, som i sin tur idag blivit modern och tidigt uppmanat den svenska försvarsmakten att snabba på med att sätta upp sina internationella insatstrupper.

Alltså "hjälpa" de fattiga länderna genom militära interventioner utifrån. Vilket många inom krigsmakten nu starkt anammat och tagit emot väldigt väl, dock icke alla, hemvärnsgubbarna t.ex eller Wallenberg. Allt dock taget i laga demokratisk ordning.

Alltså att blanda bistånd med militär verksamhet. Vilket föranlett försvaret att samtidigt vilja nagga av biståndsbudgeten till militära insatser utomlands så här i sparbetingets tecken. Vilket i sin tur nu fått våra biståndsorganisationer att skria högt.


Ikväll kom samtidigt miljö-och svältkatastrofen i Darfurprovinsen upp i TVs Agenda där också Jan Eliasson, FNs sändebud där nere, deltog. Han säger att den svenska hjälpen från dessa FNs traditionella blåbaskrar är starkt efterlängtade.

Att de kan göra stor nytta i dessa enorma flyktingläger med fördrivna, uthungrade och våldförda människor. Fördrivna av stammar på flykt undan klimatkatastrofens torka och ökenutbredning.

Märk väl att det är FNs icke direkt stridande blåbaskrar det handlar om, vilka befolkningen litar på och välkomnar. Inte stridande svensk trupp under NATOemblem och en amerikansk general som de svenska soldaterna i Afghanistan.

25 aug

Läs dagens debattartikel i GP skriven av medlemmar av Göteborgs fredsrörelse

Svensk försvarspolitik bidrar till kapprustning
Det pågår en ny kapprustning i världen. Sverige deltar aktivt i EU:s militarisering och vi står snart så nära Nato att vi kan betraktas som formell medlem. Det är hög tid att slå in på en ny väg och lägga våra resurser på fredsforskning och total skrotning av kärnvapen..

Samtidigt trycks ännu ett häfte upp i vår serie för egen och andras kunskap förutom tidigare "En fredlig och hållbar värld är möjlig" nu "Terrorism ett globalt hot?", där Ingela Mårtensson och Ingrid Ternert är ansvariga utifrån det tvådagars expertseminarium som organiserades i ämnet.

23-25 aug Hela intervjun med Nir Rosen (Det som skulle vara dagens inlägg sid 7,5)
"Irak does not exist any more"

Nir Rosen, journalist, författare och Mellanösternkännare

Nir Rosen beskriver här vad USAs invasion av Irak fört med sig av etnisk rensning, förvärrad flyktingkatastrof och en farlig destabilisering i hela området.


Det finns tre miljoner flyktingar som har lämnat Irak efter invasionen 2003. Naturligtvis fanns det även de som lämnat landet innan dess, då mest på grund av Saddam

Inom landet finns ett liknande antal av internflyktingar som flytt från sina hem i blandade områden och flyttat till mer homogena områden. Sunni i Basra flyttar alltså upp till sunniområden i Bagdad och även till Kurdistan.

Shia från Diyalaprovinsen flyttar till för dem säkrare områden. Kurder från Mosul flyttar upp till Kurdistan. Och en del familjer verkar aldrig vilja flytta tillbaka till sina ursprungliga hem.

Jag tror Irak återkalleligen har förändrats. Jag tror inte ens att Irak existerar längre. Det har förekommit en mycket effektiv etnisk rensning av sunnis från Bagdad genom de shia som bott i områden som idag mest består av shia.

Särskilt sunni har blivit måltavla liksom mer blandade familjer. Man kan nu avrättas för att t.ex heta Omar vilket är ett väldigt vanligt sunni-namn.

Shiamiliser har idag Bagdad i ett fast grepp som de aldrig släpper.

För det första, har dagens irakiska regering ingen makt. Och det spelar ingen roll vem som ställer upp, för han kommer ändå aldrig att få någon makt. Tidigare var Bagdad Iraks viktigaste stad. Den som hade kontroll över Bagdad kontrollerade hela Irak.

Idag finns det en hel uppsättning av stads-stater: Mosul, Basra, Bagdad, Kirkuk, Erbil, Sulaymaniya. Var och en synbart oberoende och har sina egna krigsherrar, sina egna miliser. Det som händer i Bagdad gör alltså ingen skillnad.


För det andra, vem kan man sätta istället? Det har varit demokratiska val och majoriteten av irakierna valde sekteristiska shiagrupper som Dawa, SCIRI och Sadre-rörelsen.

Dessa är rörelser som äger popularitet bland shia-majoriteten vilka också har majoritet i hela landet. Så det spelar ingen roll vem som man satt upp där i den amerikanska Gröna zonen.

Folk därinne har aldrig haft någon makt. Amerikanare, de inom regeringen eller journalister, har inriktat sig på den Gröna Zonen från krigets första minut, men den har egentligen aldrig spelat någon roll.

Spelar roll gör däremot dessa som hade makten på gatan, de olika miliserna, beroende på vilken man är-- sunni, shia, klan, religion eller kriminell.

Detta reflekterar bara samma missförstånd om irakisk politik. Regeringen gör nämligen ingenting. Den tillhandahåller ingen service, vare sig säkerhet, el, sjukvård eller annat. Olika miliser kontrollerar olika ministerier, och dessa använder de efter eget tycke och smak. Ministerier attackerar andra ministerier.

2. De olika shiamiliserna är mäktigast, sådana som Mehdiarmén, Badremilisen, den irakiska polisen, den irakiska armén. Naturligtvis ar USAs armé också en milis och den är väldigt mäktig i Irak, om än inte den allra mäktigaste.

Mehdiarmén kontrollerar i realiteten polisen och den irakiska armén. Naturligtvis är polisen och armén i norr mer i händerna på olika kurdiska miliser. Så det beror helt enkelt på var man befinner dig.

Nära 10% av befolkningen har idag flyttat till andra länder och nästan en miljon har dött sedan ockupationens början. Nåväl, det kan finnas varierande skäl till att man valt olika länder. Tillgänglighet är ett av skälen.

Syrien är ett av de mest öppna och generösa länderna i regionen. Man tar vanligtvis emot alla som kommer. Och man har länge ställt upp med en fri sjukvård och erbjuder fortfarande en fri utbildning.

Men har också blivit överbelastad, för den syriska regeringen subventionerar t.ex bröd. Så varje brödlimpa en irakier handlar är till en del betalad av den syriska regeringen. Som resultat finner regeringen nu det allt svårare att kunna bära kostnaderna.

Jordanien hade i slutet av 2005 helt enkelt stängt sina gränser. Delvis för att de var överbelastade, men man hade också demografiska frågor att oroa sig över. Hälften av det lilla Jordaniens befolkning är palestinier, och idag har ännu en miljon irakier tillkommit.

Och här i Jordanien handlar det framförallt om en väldigt skör jordansk diktatur.

Jordanien tog liksom Egypten från början in många av de mest välbärgade flyktingarna. Och man fick också en hel del pengar och investeringar, liksom det krävdes en viss summa pengar på banken för att bli medborgare, men var samtidigt mindre vänligt inställt till shia.

Syrien däremot, äger den vänligast inställda omgivningen för varje irakier, shia, sunni, kristna, alla kunde där finna ett välkomnande område.

Det är väldigt svårt att ta sig in i Libanon och det finns också en risk att bli utvisad av regeringen, men kristna irakier har funnit att kristna libaneser varit mycket generösa när det gäller att få skydd därifrån. Shia-irakier har samtidigt haft en benägenhet att ta sig in i shia-områdena i Beirut.

Egypten stängde sina gränser efter att ungefär 150 000 irakier anlänt, mestadels sunni. Majoriteten av de irakisk-arabiska flyktingarna där är sunni, trots att de befinner sig i minoritet i Irak.

Också Sverige har tagit in ca 40-50 000 flyktingar. De har varit generösa. Som alla vet tog vi i USA in 700, vilket är en skrattretande siffra.

Det finns dock skilda anledningar till varför man inte tagit in fler. Jag tror att det faktum att de var muslimer och araber kunde vara en orsak.

Den viktigaste orsaken för USA är förmodligen, att om man tar in en mängd flyktingar från Irak har man samtidigt medgett att engagemanget där är ett misslyckande.

3. Om Irak exporterar flyktingar, människor flyr därifrån för sina liv, då är det USA som har misslyckats, vilket det naturligtvis är alltså ett misslyckande.

Det finns också säkerhetsskäl. Homeland Security Department har svårt att identifiera irakierna och svårt att sända iväg dem till de olika ambassaderna för att börja processen med screening. Det tar en plågsamt lång tid rent logistiskt sett. Jag tror att det hela mest beror på inkompetens och en brist på intresse.

Och en av de faktorer som hindrar irakier från att t.ex få visum är om man har betalt en lösensumma. Många irakier, synbarligen alla familjer jag känner, har blivit utsatta för kidnappning.

Om man då betalar en summa för att lösa ut en kidnappad släkting, har man enligt den amerikanska regeringen understött terrorism, och kan därför hindras från att få ett amerikanskt visum.

Regeringar har betalt en lösensumma ungefär som den italienska gjorde för att få någon frisläppt från Irak. Ja, jag är säker på att det också gäller den amerikanska, men däremot har detta blivit ett hinder för irakierna.

Och överlag verkar det finnas en aversion hos USA att ta in araber eller muslimer och irakier alldeles särskilt. Jag tror kristna har det mycket lättare, irakiska kristna, som i övriga Väst. Jag tror det finns starka intressegrupper i Väst, i Canada och USA, vilka är aktiva då det gäller de irakiska kristna.

Nu då vi är inne på Iraks flyktingkris måste vi också tänka på den kris folk brukar relatera till i detta sammanhang, och det är den palestinska flyktingkrisen. Upp till 800 000 palestinier kördes iväg från sina hem i Palestina för att bereda utrymme för vad som sedan blev Israel.

Palestinerna fick åka iväg till Libanon, Syrien, Jordanien. De sattes i flyktingläger. Så efter några år, var de militariserade, mobiliserade. De hade sina egna miliser.

De var engagerade i attacker och försökte ta tillbaka sina hem. Och de kom att instrumentaliseras av varierande regeringar. Skilda grupper utnyttjade dem.
Och dessutom blev de massakrerade av libaneser, av jordanier.

De begav sig till Syrien, Libanon och Jordanien. De bidrog till att destabilisera Libanon och Jordanien. Och jag känner det som om något liknande kan hända irakierna. För dessa är så många fler, nästan tre miljoner, och många av dem har redan haft bindningar till miliser hemifrån.

Naturligtvis eftersom man behöver en milis som kan skydda en för att över huvud taget kunna överleva i dagens Irak. Och där finns sedan länge redan etablerade smugglingsrutter för vapen, krigare mm

Lägg därtill den mycket känsliga sektfrågan i Syrien och Jordanien. Den syriska regeringen är en minoritetsregering, betraktad som kättersk av radikala sunni. Majoriteten av befolkningen är nämligen sunni medan Assadfamiljen tillhör en shiagren.

4. Majoriteten av flyktingarna är också sunni. Syrien har goda relationer med den shiadominerande irakiska regeringen. Det har funnits varierande islamistiska oppositionsgrupper som försökt att störta den syriska regeringen.

Jordanien har sin egen islamistiska opposition. Vi kommer sannolikt också att få se, efter att ännu mer sunnis trängts ut från Bagdad och miliserna i sin tur tryckt på i Anbarprovinsen, att man kan komma att gå samman med islamistgrupperingar i Syrien, Jordanien och Libanon.

Så jag tror det är fel att tänka sig Irak som en egen konflikt. Idag handlar det om en regional konflikt. Den kommer då att inbegripa Syrien, Jordanien, Saudiarabien och Libanon.

Jag tror också att vi kommer att få se störtade regeringar - till exempel den i Jordanien. Vad vi också får se är hur stridigheterna sprider sig. Som de i Libanon de senaste månaderna. Många irakiska veteraner har nu sökt skydd i Libanon - till exempel i de palestinska flyktinglägren.

Vad är det då som händer nu i Libanon med Fatah al-Islam i förhållande till Nahr al- Bareds flyktingläger? Detta flyktingläger som inte längre existerar. Det är fullständigt utraderat.

Den libanesiska armén förstörde och utjämnade det helt och hållet. Ett flyktingläger som en gång hade bebotts av 40 000 människor, vilka nu blivit hemlösa. De fick bildligt talat ge sig iväg i bara skjortärmarna.

Som Seymour Hersch förklarade i sin artikel, så ser det ut som om ’Future Movement-rörelsen’ ledd av Saad Hariri hade hoppats på att få fördel av de fundamentalistiska krafter salafisterna och jihadisterna inne i lägren och annorstädes besitter.

Anledningen är att man trodde att dessa skulle fungera som sunnimiliser gentemot shia-Hizbollah. Men dessa salafist-grupper var alls inte intresserade av att slåss mot några shia.

Salafisterna ville hellre kriga mot Israel och korsfararna i USA och inrätta sitt eget islamistiska emirat däruppe i norr. Som resultat ägde istället blodiga strider rum mellan dessa och den libanesiska arméns säkerhetsstyrkor.

Jihadisterna tog fördel av att de palestinska lägren i Libanon framförallt var autonoma när det gäller deras egen säkerhet. Tack vare en överenskommelse för flera decennier sedan tilläts helt enkelt inte de libanesiskan säkerhetsstyrkorna att över huvud taget gå in i lägren, och några av lägren som Ayn al-Hilwah söder om Beirut har länge exporterat jihadister till Irak.

Vad som skedde för ett år sedan var att strömmen med krigare till Irak vände och de från Irak istället sökte skydd på annat håll. De kunde inte åka till Jordanien och heller inte till Syrien.

Libanon var då en mycket mer tillåtande miljö – ingen stark stat, inga starka säkerhetsstyrkor, de palestinska lägren var på sätt och vis redan laglösa platser, där libaneser sökte skydd om de ville hålla sig undan lagen.


Det blev då en mycket vänlig miljö för dessa salafister i sunniområdena genom de ökade sekteristiska spänningarna där i Libanon.

5. Människor i Libanon betraktar sin konflikt, särskilt då sunnis, utifrån Irakkrikets synvinkel. De tror på någon slags konspirationsteori om ett shia-program, där Iran exporterar sin revolution inom regionen.

Det är en omotiverad rädsla men icke förty mycket stark bland sunnis. Och som ett resultat av detta letar sunnis i Libanon efter sin egen milis, en som ska kunna skydda dem mot vad de tror vara Hisbollahs försök att ta kontroll över landet.

Den utredning som Seymour Hersh speciellt hänvisade till var att USAs och Saudiarabiens regeringar i hemlighet backar upp militanta sunnigrupper som Fatah al-Islam som delar av den övergripande utrikespolitiken att gå mot Iran och shia-inflytandet.

Nåja, Sy Hersh och jag har diskuterat olika nivåer av frågan utifrån att mitt arbete ägt rum där nere på marken i flyktingläger och i Libanons fattiga ytterområden. Jag rörde mig alltså bland miliser och inte på ett geopolitiskt plan med dem som kan ha varit deras sponsorer.

Och där bland människor på marken fann jag inga bevis för att Saudi och USA skulle vara inblandade.Vad som däremot är helt klart är att Jihadistgrupperna i Libanon sponsras och assisteras av allehanda libanesiska salafister.

Dessa salafister har täta förbindelser med den libanesiska regeringen och stöder 14 mars-rörelsen. Dit kommer pengar in, särskilt från Saudiarabien och rika välgörare.

Salafisterna är väl beväpnade - mycket nya vapen jämfört med den libanesiska armén - laptops - med ett väldigt bra underhåll. Några av deras våningar hyrs ut av personer som är nära förbundna med den libanesiska regeringen.

Men som sagt, det fanns inte någon direkt USAkoppling utifrån vad jag kunde se. Det borde vara väldigt dumt av amerikanarna att stödja dessa jihadister. Jag tror att den libanesiska regeringen med sina bundsförvanter också ansåg att det vore mycket farligt för dem. De kunde inte kontrollera dessa människor och med det använda dem för sina egna syften.

Vi prövade detta i Afghanistan och lider fortfarande av sviterna av det. Och jag tror att de libanesiska grupperna i realiteten fick fördelar av myndigheterna istället för tvärtom.

Så detta med flyktingarna. Det är den stora krisen tillsammans med de tre miljonerna internflyktingar inne i Irak och lika många utanför. Antalet ökar för var dag som går, varje månad lämnar mellan trettio och femtio tusen sina hem.

Tills nu har det inte funnits några flyktingläger utanför Irak. Irakerna har helt enkelt smält samman med befolkningen i städer som Amman i Jordanien och Damaskus i Syrien; i Beirut, Kairo..

Det är tabu med flyktingläger. Och regeringarna i dessa länder har heller inte satt upp några sådana. Vilket gör det svårare att både spåra upp och hjälpa flyktingarna.

Inom Irak har det i söder satts upp några läger för internflyktingar. Men runt
150 000 till 200 000 har flytt till norra Irak, Erbil, Sulaymania, Dahuk – och har helt enkelt hyrt hus i de befolkade områdena i städerna.

6. FN var mycket långsam med att svara upp, delvis på grund av bristen på medel och delvis för att de fortfarande levde kvar i föreställningen att stötta den irakiska regeringen.

Där fanns ett försök till återuppbyggnad, utveckling men inte att ta itu med den humanitära krisen. Man går nämligen oftast den andra vägen runt. Man löser flyktingströmmen först och sätter sedan igång med återuppbyggnaden.

På det sättet var Irak ovanlig, för detta som från början var ett försök till återuppbyggnad blev en humanitär kris. Och det var inte FN villig att erkänna. För det skulle i så fall visa på regeringens misslyckande, alltså just den som man skulle hjälpa.

I själva verket är den irakiska regeringen en del av konflikten och en av huvudaktörerna i att få den förlängd, så det till den grad att vi nu kan säga att det inte finns någon irakisk regering.

FN har alltså varit mycket långsam, delvis på grund av att man idag är beroende av sina bidragsgivare. Man kan alltså inte skylla på FN, vilken i grunden är USA tillsammans med dess bidragsländer.

Men det fanns också denna loja intellektuella process om att kunna erkänna att Irak är ett misslyckande. Och naturligtvis var FN traumatiserat först på grund av sitt misslyckande med att förhindra kriget. Därefter har man försökt finna sin uppgift - där naturligtvis också bombningen år 2003 spelat en roll, vilken i grunden fick ut FN från Irak.

Det är nog väl optimistiskt att tro att man kan hjälpa irakerna med att återbygga landet. Jag tror ingen idag kan hjälpa Irak. Och Syrien saknar fonderade medel. Vi här i Väst har fokuserat alltför mycket på Iran och Syrien, precis som om de är lösningen på Iraks problem eller roten till själva problemen.

För detta är i grunden en intern konflikt. Och det är inte mycket ett land som Syrien nu kan göra. USA har med alla sina pengar och trupper misslyckats totalt.

Syrien har fördelen av att upprätthålla goda relationer med konfliktens alla parter. Man har varit mycket duktiga på goda relationer med sunnimotståndsgrupper och med shiaradikaler som Muqtada al-Sadr.

Maliki, premiärministern, har i själva verket bott länge i Syrien. President Talabani levde i exil i Syrien då han byggde upp sitt eget politiska parti, PUK.

Så Syrien har väldigt goda kontakter och kunde bli en nyckel till att sammanföra en del av de olika grupperna. Men idag tror jag inte det finns något hopp. Vad Bush-Cheneys försök att attackera Iran anbelangar så har vi att göra med mentaliteten hos delar av vår administration, att ingen annan, alltså inte nästa president, skulle ha förmågan att besegra Iran.

’Så om inte vi gör det, vem skulle annars anfalla Iran?’ Och de tror att vi med detta kommer att gå till historien, som Reagan gjorde på sin tid, då han fick det gamla Sovjetunionen på fall.

Iran är inte Irak. Vi kan bomba det, men jag tror bara att vi med det skulle stärka uppslutningen för Irans regering, vilket alltid inträffar då man bombar ett land.

7. Vi kunde se detta i Jugoslavien och på andra platser. Och de har anklagat Iran den senaste tiden för snart allt under solen.

Iran har sagts stödja sunniradikaler i Irak eller för att attackera det Iranuppbackade ledarskapet i Irak. Och så anklagas Iran för att stödja talibanerna, vilka naturligtvis varit bittra fiender till Iran. Detta verkar inte alls gå ihop.

Intressant nog har president Karzai i Afghanistan nu kommit in och sagt att Iran är deras partner och därefter tagit emot president Ahmadinejad i Afghanistan, vid samma tid som president Bush i sitt tal attackerade Iran.

Länderna i regionen vet att de inte kan förlora Afghanistan som granne och allierad. USA kunde lätt fjärma sig från Iran, utan att bli alltför lidande. Men Irak är beroende av Iran som en vän och granne ungefär som fallet är med Afghanistan.

Och den som attackerar Iran riskerar mycket allvarligare skador än vid en attack mot Irak, som idag har en mycket svag armé.

Varför då Bush fortsätter att höja retoriken beror på en generell motvilja hos USAs administration gentemot varje islamistisk rörelse eller regering.

Det är på grund av det man fick bort de islamistiska domstolarna i Somalia, det är därför man körde över den demokratiskt valda Hamasregeringen i Palestina, det är därför man vägrar befatta sig med Hizbollah, en överväldigande populär rörelse i Libanon; alltså en rädsla för varje framgångsrik islamistisk modell. Och så har vi denna långa animositet mot Iran.

Jag tror inte amerikanarna har glömt Iran och gisslandramat där på USAambassaden för ett par tiotal år sedan.

I maj 2003 började amerikansk press att skriva -'När skall USA gå i krig mot Iran? Man tyckte Irak hade blivit en sådan succé. Att Saddam bortmanövrats så snabbt.

Så nu var det bara Iran nästa. Vilket alla också ställt sig bakom. Sedan kom rapporterna om att det i Irak fanns fler krigare från Saudi än från Iran.

Irakier är som vi ser mycket bra på att döda och shia har funnits i dess armé. I majoritet dessutom. Och de har varit mycket angelägna om att bekämpa amerikanarna, Mahdiarmén och andra grupper. Så Iran kunde naturligtvis vara sponsor för shiamiliser.

De har sina egna ställföreträdare i Irak. SCIRI, en av de huvudallierade,Dawapartiet - en av de huvudallierade, Sadrerörelsen -i mindre grad enhuvudallierad och naturligtvis var också några av de kurdiska partierna det. Iran har också en mycket bra relation till de olika irakiska rörelserna.

Jag är skeptisk till att de skickat krigare till Irak. Jag ser helt enkelt inte behovet. Irakier är väldigt vältränade. Man kanske sänder en del vapen. Men som sagt. Det finns också en svart vapenmarknad.

8. Bara för att ett vapen kommer från Iran behöver det nödvändigtvis inte betyda att det har sålts av Iran. Olika grupper använder iranska vapen. Det behöver heller inte betyda att USA beväpnar dem, trots att man faktiskt beväpnar miliser.

<;span style="FONT-WEIGHT: bold">Det är ett sådant hyckleri av amerikanarna att i första hand klaga över någon utländsk intervention i Irak, samtidigt som man själv ockuperat Irak och därefter förstört det. Och nu beväpnar man sunnimiliser i olika grannskap och gör med det situationen ännu sämre.

I olika sunnistadsdelar i Bagdad skapar vi egna miliser. Vi är de som beväpnat armén och polisen. Vilka i realiteten kontrolleras av sekteristiska shiamiliser. Så det är absurt att ta de amerikanska anklagelserna på allvar, förutom att de tänker starta krig mot Iran.

Time Magazine hade en artikel nu i veckan kallad - 'Prelud till en attack på Iran'. Den slutar med ett uttalande från en anonym talesman för USA. 'Det kommer att bli en attack mot Iran.'

Men de amerikanska soldaterna hålls i realiteten fångna i Irak. De kan inte lämna och de kan inte stanna. Och Iran har chansen att göra sakerna ännu värre för dem.

Tills idag då man kämpar mot shia-miliser och shiamotståndsgrupper men ändå inget allmänt uppror bland shia.

Men Iran har naturligtvis förmåga att mobilisera shia, och i så fall mot amerikanarna, och om vi så önskar kan även vi sponsra grupper.

General David Petraeus och ambassador Crocker kommer att presentera sin rapport den andra veckan i september. Men det är tyvärr för sent för att något bra ska kunna hända i Irak.

Stannar vi kommer vi bara att få se en fortsättning på inbördeskriget och den etniska rensningen tills hela Irak på något sätt är rensat. Vilket egentligen är det som redan sker idag.

Lämnar USA kommer vi att se en större intervention av Saudiarabien, Jordanien, Syrien som då stöder sina egna miliser i Irak och drar in dessa i striderna. Men strunt samma, Irak finns inte mer.

Bagdad kommer aldrig mer att finnas i sunnihänder. Den kommer att kontrolleras av shiamiliser. De har rensat ut alla sunnis från Bagdad, helt enkelt drivit ut dem ur landet. Punkt.

Maliki är den sista premiärministern som Irak kommer att ha på mycket lång tid. Då finns vare sig infrastruktur eller val. Vad man i realiteten kommer att se är Mogadishu i Irak.

Olika krigsherrar som kontrollerar olika grannskap.

De med större resurser som oljeinstallationer kommer helt klart att sponsras från utlandet. Och det kommer att spridas över hela regionen och destabilisera Syrien, Libanon och Jordanien likaså.

övers Ingrid Ternert


22 aug

En känd fredsforskare, Jonathan Power, är en ”friend” till TFF i Lund och skriver som sådan då och då på dess hemsida. Nedan kommenterar Power den utförliga fredsplan för Irak som TFF just utarbetat och som även ligger på deras hemsida www.transnational.org

Fredsplanen finns också översatt den 17 aug här på Fredskoalitionens blogg i en något kortad form.

FNs mission i Irak kan med denna plan bli den största någonsin och måste också vara det för att kunna bemäktiga denna uppgift, men inte bli så stor att irakierna själva upplever den som ännu en ockupation.

Insatsen måste därför klara av att balansera mellan de traditionellt “tunga” uppgifterna som de militära, rättsliga, institutions- och fysisk återuppbyggnad samtidigt med ”mjukare” mer humanorienterade områden, som direkt rör människors försoning och förlåtelse, mänskligt helande, granngemenskap, skola, hälsovård och psykiatrisk vård mm.

Nästan varje land i världen har ett lagstadgat intresse av att försäkra sig om att utvecklingen i Irak inte går från dålig till sämre, att landet inte blir en ännu större rekryteringsbas-och front för Al Qaida.

De som tvekar kan läsa om FNstadgan. Den skrevs med förhållanden som dessa i klar åtanke – då ett sådant helvete föreligger att bara en samlad vilja hos hela mänskligheten kan korrigera den förödelse som ägt rum.


Bränsle har åter börjat levereras till Gazaremsans elverk, då EU nu beslutat betala, skriver Reuters.

Anledningen till att leveranserna stoppats var farhågor för att "den terrorstämplade Hamasrörelsen som dominerar Gazaremsan" misstänkts ha tagit pengar ifrån elbolag som säljer strömmen vidare till befolkningen, vilket Hamas förnekar. En liten anmärkning

"Terroriststämpling" sker som brukligt är efter rekommendation från USA, varpå EU på sitt oefterhärmliga sätt alltid lyder.

USA har alltså en egenhet att via terroriststämpling bedriva utrikespolitik. Man får på så sätt den övriga "fria" världen att dansa efter sin pipa gentemot dessa utpekade länder.

Det är bara att erinra sig diverse terroriststämplade svenskar med ursprung i länder som råkat stå på USAs fiendelista.

För det är egentligen detta det handlar om.

Det finns i grunden inga skäl för att hålla inne EUs bränsleleveranser till Gaza förutom att Hamas i början av 2006 oklanderligt vunnit det palestinska valet. Man sägs nämligen inte vilja "erkänna Israel".

Men Hamas dogmatiska syn på politiken är bara nys. Den skiljer sig inte vad gäller religionens förhållande till staten särskilt mycket från den syn Kristdemokraterna har här i Sverige.

Allt annat är dimridåer för att stötta Israel i dess till synes eviga krig för att förverkliga sitt sionistiska "urhem" på de ockuperade och muromgärdade palestinska landområdena.

Detta genomförs med en aldrig sinande ström av miljarder USAdollar med stöd av de 20% högerkristna i landet och den mäktiga israeliska lobbyn. Detta för att förbli USAs största vakthund i området. Också inför ett kommande anfall mot Iran.

Att satsa på de högerkristna genomfördes med hjälp av en genial plan från den numera dömde och sparkade Karl Rove, tillika gammal vän till vår egen utrikesminister Carl Bildt.


21 aug

Vi måste ge lite rosor till svensk press då den skriver initierat och bra, utan att först sticka pekfingret i vädret och känna efter vart det blåser. Detta gäller Bitte Hammargren som hos SvD bevakar MellanÖstern.

Hur länge det nu håller i sig. Jag tycker deras debattsida Brännpunkt efter sommaren blivit verkligt tråkig och förutsägbar, ungefär som DNs.

Samtidigt har situationen i Gaza blivit om möjligt ännu mer absurd än tidigare och detta har EU hjälpt till med, alltså dårarnas i Vita Huset trognaste vapendragare. Hör bara

Gazas invånare förbannar Europa

En stor del av Gaza är mörklagd sedan i söndags efter det att EU ställt in sina betalningar till det israeliska kraftbolag som säljer bränsle till den belägrade enklaven. EU misstänker att Hamasstyret tar in avgifter från elkunderna, medan Gazabor förbannar ett EU som gör deras umbäranden ännu svårare.

...
Problemet är politiskt: det är lättare att inleda en bojkott än att avsluta den. I Mellanösterns mångtusenåriga historia är det också svårt att hitta exempel på att en belägring skulle göra människor mer eftergivna. Men EU framhärdar:

–Det finns en palestinsk president (Abbas) och en palestinsk regering som omvärlden erkänner och den leds av Salam Fayyad. I den mån som någon ska ta in avgifter för elförbrukningen så bör det vara via den palestinska myndighetens legitima organ, säger en EU-källa i Jerusalem.

Men ett Fatah som förmår verka som myndighet i Gaza finns inte. Det kan inte bara skyllas på brutaliteten hos Hamas väpnade styrkor i juni. Deras totala maktövertagande beror också på att Fatahs organisation i Gaza kollapsade.

–Fatah begick ett nytt ödesdigert misstag när man kapitalt misstolkade maktförhållandena, säger en palestinsk bedömare som vill vara anonym men som tycker att det internationella samfundet aldrig gav den kortlivade samlingsregeringen en chans att bli flygfärdig.

Gaza Generating Company svarar inte ensamt för elförsörjningen. Men krisen kan ses som ännu ett tecken på hur världen, däribland EU, målade in sig i ett hörn efter det att man först uppmanade palestinierna att hålla val, därefter skickade observatörer till valet och sedan utropade detta som fritt och rättvisande, för att strax därefter finna att valets segrare var ”fel” parti som vägrade ge efter för omvärldens krav.

Från EU:s sida fanns bara en Plan A, en Fatahseger. Någon Plan B fanns inte, trots att det var väl känt hur frustrerade vanliga palestinier var över att de många åren med Fatahstyre gett dem en korrupt myndighet samtidigt som den israeliska ockupationen fortsatt och bosättningarna växt...


20 aug

Ett chockerande antal britter sårade under kriget i Aghanistan
The Observer 19 aug 2007
Mark Townsend

Den mänskliga kostnaden för brittiska soldater under Afghanistankriget visar, att nästan 700 av de 1500 fronttrupperna krävt en betydande medicinsk behandling under sommarens strider.
...Av de 700 sårade är 400 stridande trupper som beskrivs som så illa däran, att de tvingats lägga ner sina vapen.
...Striderna har för soldaternas del varit något av det mest intensiva i den vägen på 50 år, där två miljoner ammunition hittills avfyrats av de brittiska styrkorna.
...'Man kan tillhöra armén i decennier utan att ha behövt uppleva något liknande. Om det kommer att lugnas ner sig? Konflikten i Helmand kan påskyna ett tillbakadragande av trupper, vilka idag inser att soldatlivet aldrig mer kommer att erbjuda dem samma utmaning.


Tyvärr säger en talesman för Al Sadre den 23 aug att nedanstående intervju med honom för Independent aldrig gjorts. Vi fick i varje fall drömma om det i ett par dar...

Muqtada al-Sadr: Britterna drar sig ur Basra
The Independent. Augusti 20 2007
Nizar Latif in Kufa, Iraq and Phil Sands in Damascus

Den brittiska armén har besegrats i Irak och har inget annat val än att lämna landet.
Detta säger den irakiska radikalas shialedaren Muqtada al-Sadr. Ett starkt motstånd mot de brittiska trupperna runt Basra i södra Irak och ett stigande dödstal bland soldaterna tvingar fram ett trupptillbakadragande, säger Al Sadre i en intervju nyligen med journalister från den brittiska tidningen Independent.

‘Britterna har gett upp och de vet att de snart kommer att lämna Irak’, sa han. De drar sig tillbaka på grund av det motstånd de mött. Utan det hade de utan tvekan stannat mycket längre’.

Den unga nationalistiska klerikalen styr Iraks största arabiska politiska gräsrotsrörelse med dess mäktiga militära ving, Mehdi armén. Denna har oupphörligen drabbat samman med de brittiska styrkorna i söder, nu senast i maktkampen om den oljerika hamnstaden Basra.

Mängder av brittiska soldater har blivit sårade och dödade i sammandrabbningarna med Al Sadres milis..

‘Britterna har insett att det här inte är det krig de borde delta i eller har någon chans att vinna’, sa han. ’Mehdi arme´n har en betydande roll i detta’

Al Sadre varnade också för att den brittiska inblandningen i invasionen av Irak har gjort Storbritannien till en mindre trygg plats att leva på.

‘Britterna försätter sina soldater i ett farligt läge genom att skicka hit dem, men de sätter också människor i sitt eget land i fara’, förklarade han.

’De har gjort sig till fiender med muslimer över hela världen och står nu inför attacker hemma hos sig själva på grund av kriget. Det var deras misstag.’

Intervjun gjordes i Kufa, en helig shiastad drygt femton mil söderut från Bagdad och säte för den stora moské där al Sadre ofta håller sina fredagspredikningar.

Al Sadre’s anmärkningar är som ett eko till de äldre brittiska militära ledare som kommit att betrakta den brittiska militära missionen i Irak som avslutad, vilket de också meddelat premiärminister Gordon Brown. De anser nu att trupperna borde överföras till Afghanistan (se artikeln ovan om läget där).

I början av året hade britterna 7 000 trupper i sydöstra Irak. Idag är styrkan nere i 5 500 man koncentrerade till två stora baser under belägring. Allt eftersom styrkan minskat har förlusterna ökat.

I realiteten har området tagits över av tre sinsemellan rivaliserande miliser, Mehdi armén, SCIRI och Fadhila, alla djupt involverade i oljesmuggling, övergrepp och dödsskvadroner.

Men Basra kommer att bli en säkrare plats bara den brittiska närvaron upphör, hävdar Al Sadre.

’Det kommer fortfarande att vara en del problem i södra Irak, men Basra skulle ändå bli en säkrare plats att leva på, bara den brittiska närvaron avslutas. Där kommer fortfarande att finnas problem, då vissa länder försöker att påverka situationen’, sa han i en uppenbar syftning på Iran.

’Men efter att ockupationen avslutats i södra Irak kommer vi att vara friare att leva våra liv tillsammans som bröder.’

I förra veckan besöktes han av en rad inflytelserika irakiska shejker bland dem en äldre Sunni klanledare i ett försök att överbrygga klyftan mellan sunni och shia.

För medhjälpare till Al Sadre är det en prioriterad uppgift att formera en enad nationalistisk front mot ”alla främmande utländska element” i Irak, med amerikanarna och al Qaida som likvärdigt fiender.

Al Sadre berömde de irakiska sunnis som hade börjat kämpa mot Al Qaida och religiösa extremister skyldiga till angrepp på civila shia. ’Stolta irakier i Ramadi har stått mot al Qaida och amerikanarna och de har skrivit in sina namn i våra historieböcker’

Al Sadre skakade av sig ryktena om att han ha varit på flykt till Iran och såg detta som amerikansk propaganda. Han välkomnade också FNs stöd för att ersätta USAs och britternas närvaro i landet.

Om FN kommer hit för att verkligen hjälpa det irakiska folket, då får det vårt stöd i sina ansträngningar, sa han. Jag kommer be mina supportrar att stödja FN så länge man är här för att hjälpa oss att bygga upp landet och inte bli en ny sida av USAs ockupation.

Al Sadrs rörelse drog tidigare under året bort sina 32 valda ledamöter från parlamentet och avslutade på så vis sitt nominella stöd till premiätminister Nouri al-Maliki.

Andra fraktioner har sedan dess följt efter och pss fått regeringen till randen av en kollaps. Trots senare försök att öka sin maktbas är hans dagar som vald ledare räknade, sa Al Sadr.

"Al-Maliki's regering kommer inte att överleva eftersom han visat att han inte arbetar med viktiga delar av den irakiska befolkningen”, förklarade Al Sadre.

"Premiärministern är ett verktyg för amerikanarna och det inser befolkningen klart. Det blir antagligen amerikanarna som bestämmer sig för att byta ut honom, för de inser att han misslyckats. Vi har ju ingen demokrati här i landet utan en utländsk ockupation.“


Film: In debt we have trusted-for 300 years


Med ena handen söker Bush-administrationen få Irans hjälp att stabilisera det osäkra Irak och med den andra planerar Vita huset att terrorstämpla Irans revolutions-gardister. Politiken verkar motsägelsefull. Några av de iranska diplomater som Condoleezza Rice mött vid förhandlingsbordet är revolutionsgardister.


"It is now or never" säger hökarna i Bushadministrationen som stärkt sin position genom att stämpla det iranska revolutionsgardet som en terroristorganisation. Detta öppnar väg för eventuella bomningar mot deras installationer i Iran, eventuellt som en början på en bredare attack mot landets kärnanläggningar. Så uppfattar i varje fall Iran det och ser läget mycket allvarligt.


Om terrorstämplingen kommer innan den iranska president Ahmadinejad's delegation anländer till FNs högkvarter i New York i nästa månad, kan man där teoretiskt riskera att bli arresterade genom sina kopplingar till Revolutionsgardet. Detta gäller även presidenten själv, som haft kommandot för en paramilitär gren av just Revolutionsgarde.


Det första offret skulle då bli de iransk-amerikanska samtalen om Iraks säkerhets-situation men i gengäld skulle det blidka Israels hökar, vilka bävat för en dialog mellan USA och Iran. Varje hint om en kallakrigsstämning mellan Teheran och Washington skulle emellertid göra situationen ännu mer svårarbetad även för Syrien i sitt samarbete med Iran, då även med tanke på Hizbollah i Libanon.


I Iran råder konsensus om att kaos i Irak är i Israels intresse men inte i USAs. Att proisraeliska lobbyister i USA har tagit över frågan och gett en bild av Revolutions-gardet som vare sig stämmer in på dagens situation eller på de tidigare relationerna emellan USA och det Republikanska Gardet.


Så har t.ex de båda parterna tillsammans med antitalibanstyrkor hjälpt dessa att ta över Kabul 2001. Gardet har också i Irak understött olika Shiamiliser och verkat inom den irakiska militären och underrättelsetjänsten och sägs dessutom ha bidragit till att stabilisera de åtta irakiska Shiaprovinserna, då även i söder.


Terrorstämplingen riskerar alltså att få inverkningar även på Iraks inre säkerhet. USA har nu skyllt Iran för hundratals amerikanska soldaters död genom vägbomber i landet

En tänkbar möjlighet är nu att USA kommer att göra snabba kommandooperationer mot Revolutionsgardet inne i själva Iran genom att snabbt slå till och sedan dra sig tillbaka för att få ett direkt eller indirekt iranskt svar att utvecklas utom all kontroll.

Det finns miljoner irakier mestadels sunni som vare sig litar på premiärminister Maliki eller på det politiska systemet under denna post-Saddamera. För dessa är det en sak om proamerikanska regeringar erkänner detta system.

Men något helt annat om det är en tillförlitlig allierad som Syrien som gör det. Ett land som fortfarande lever i glansen av att vara den enda champion kvar av arabnationalism och anti-amerikanism.

Den syriska positionen är klar och liknar i stort den amerikanska. Ingen vill (numera) dela upp landet. Ingen vill idag ha inbördeskrig (Syrien mest eftersom våldet kan spilla över dit), få tillbaka Baathpartisterna eller regerande miliser.

Syrien förklarar att det finns gränser för vad man kan uppnå när det gäller eget gränsskydd. Och Maliki har oöpphörligen misslyckats med att leverera till Syrien av allt det som varit uppe på bordet: försoning med sunnis, ett slut på miliserna och en lagändring som gäller de kontroversiella debaathifiseringslagarna.


19 aug

I tvåflodslandet dödar bristen på vatten
Ali al-Fadhily IPS

Oxfam har i sin nya rapport 'Rising to the Humanitarian Challenge in Iraq' beräknat att 70 procent av Iraks befolkning saknar tillfredsställande vattenförsörjning, jämfört med läget 2003 som var 50 procent, alltså det år då USAinvasionen startade.

Samtidigt saknar omkring 80 procent av invånarna idag effektivt avloppssystem. Och under samma tid har undernäringen hos barn stigit från 19 procent före invasionen till dagens 28 procent.

Bristen på drickbart vatten är grunden för hela situationen.

- Det är korruptionen mer än något annat som ligger bakom, sa en ingenjör vid Bagdads Vattenverk. Myndigheten har blivit korrupt från basen och uppåt och det finns ingen ljusning i sikte för hela situationen, innan dessa personer avlägsnats.

Reportern varnades för att besöka Vattenministeriet på grund av risken för att kidnappas av dess säkerhetsvakter..


18 aug

Återinför jubelåret!

Idag då människorna i USA och även här hemma dignar under sina tunga lån till bostäder och kontokortsbolag, vore det läge att återinföra den gamla tvåtusenåriga jubelåret härstammande från förbabylonisk tid. Att helt enkelt regelbundet få sina skulder nollställda under ett jubelår, som ofta inträffade vart sjunde år.

På så sätt kunde en bonde om hans skörd slagit fel ändå klara av att livnära sig och sin familj under den svåra tiden med översvämningar eller andra naturens nycker. Han lånade då pengar till familjens överlevdnad utan att behöva riskera att gården togs ifrån honom eller familjemedlemmar blev förslavade och livegna.

Denna lag fanns också inskriven i det Gamla Testamentets skrifter, nämligen att jorden tillhör Herren Gud Skaparen och att den som försatt sig i skuld och inte kunde överleva på sin jord ändå hade möjlighet att få sina skulder nollställda.

På detta sätt undveks också att all egendom kom att samlas i ett fåtal personers händer, medan övrig befolkning under missväxt och översvämning tvingades gå ifrån hus och mark.

Detta stod även inskrivet i Bibelns Gamla Testamente, vilket föranledde Jesus att vid tillfälle gå till storms mot "månglarna i Templet" efter att ha upptäckt hur dessa ränteutlånare bedrev sitt geschäft även inne i Herrans Hus.

Detta med jubelår fortgick i över tvåtusen år ända till tiden för Romarriket, som var det första imperium som inte annullerade sina skulder, utan land och rikedom kom att samlas på ett fåtal händer, vilket kom hela ekonomin att strypas och imperiet att rämna.

Även USAimperiet riskerar idag en ekonomisk kollaps genom de jättelika skulder som vare sig dess skuldsatta medborgare eller imperiet självt klarar av att betala, utan istället sprider sig krisen som ringar på vattnet till den övriga världsekonomin.

Man riskerar alltså att i likhet med Rom gå under. Därför gäller det för oss att inte dras med i den rådande krigsgalenskapen. Tills allt fallit samman inifrån.


17 aug

TFF's 10 punktsplan för fred i och med Irak

Planen använder sig medvetet av ord som demokrati, fred och försoning. Detta refererar också till Iraks "regering". Vi är smärtsamt medvetna om att dessa ord ur irakers perspektiv är gravt missbrukade av västliga regeringar och ser nu denna regering som en nickedocka.

I vilket fall vill vi använda dessa ord i sin ursprungliga bemärkelse. Så skall t.ex ordet "regering" tolkas som något som utvalts av och för det irakiska folket.

1. Att dra undan de utländska trupperna, legoknektarna och avsluta ockupationen.

Före invasionen var inte Irak påverkat av terroristgrupper som Al-Qaida. Dessa grupper uppstod som ett resultat av invasionen.

Genom att spela ut den ena gruppen gentemot den andra, har ockupationsmakten provocerat fram en krigsliknande situation, vilken historiskt sett inte är typisk för Irak. Sunni och shia stod helt enkelt inte emot varandra på det sättet.

Som ockupationen flutit på därefter har mycket skada och smärta åstadkommits av irakier som står mot andra irakier och detta tar tid att läka. Det finns också de som inte vill dra sig tillbaka till dit de kom ifrån.

Ändå är det troligast att ett trupptillbakadragande kommer att leda till ett minskat våld snarare än ett ökat våld. Särskilt om andra åtgärder kom att vidtas parallellt. Irakier identifierar sig i första hand som irakier och därefter i andra kategorier. Trots att historian är fylld av våld, har man ändå aldrig stått emot varandra i något inbördeskrig.

Mycket beror emellertid på hur övergången från en internationell ockupation till en ny internationell uppgift skulle kunna organiseras.

De främmande baserna och de militärt kontrakterade behöver också dra sig bort. Varför? För att de för det första är fysiskt inbäddade i USAs närvaro och oljeintressen.

De kommer sannolikt att provocera fram terroristattacker och betraktas av sina grannar som provocerande. De etablerade sig tidigt som en del av ockupationen. Till slut signerades de av den nu sittande regeringen. Det är högst tveksamt hur många i befolkningen som ser denna regering som något annat än en samling nickedockor åt amerikanarna.

Också annat i landet måste tas bort som förorningar, minor, utarmat uran och andra militära avfallsprodukter. Detta är Irak så till den grad nedsmutsat av att landet är i stort behov av en rensning av utarmat uran, oljespill och dylikt även i historiskt unika områden som Babylon.

2. Att respektera Iraks suveränitet och territoriella integritet och minska den amerikanska ambassadens roll. Framförallt gäller det att hålla ihop Irak i en enda men inte tre delar. Och om det blir en delning- blir den hård, knappast mjuk.

Många välinformerade observatörer ser USAs ambassad som defacto den som styr Irak. Regeringen i Irak har knappast frihet nog att ta viktiga beslut som går emot Washington strategiska och ekonomiska intressen.

3. Att etablera en internationell fredsbyggande mission i Irak under FNs ledning.
Men det måste då vara en helt ny typ av FN-mission som är ett uttryck för det internationella samfundet i sin helhet i respektfullt parnerskap med en ny irakisk regering.

3.1 En bred mission med partner som t.ex Arabförbundet,OSSE,EU,OIC,AU,GCC,NGOs

3.2 Styrkorna består av 15% robusta militära styrkor under FNs kommando enligt FNstadgan + 25% poliser + 60% civil personal och andra humanitärt civila, tillsammans 100 000 stycken

3.3 Ingen militär personal skall få förekomma från länder som deltagit i ockupationen

3.4 En liten procent från de västligt-kristna delarna av världen.

3.5 Ett klart och omfattande mandat

3.6 Finansieringen skall till en början vara säkrad i fem år

3.7 FN har en de fakto-kontroll över sina partnerstater, där var och en har begränsat inflytande

Utan tvekan blir det den största FN-missionen någonsin, men inte så stor att den upplevs av irakerna som en ny ockupation.

Den fokuserar i första hand på det mjuka humankapitalet och skall i stort ta upp dimensioner av försoning, upprättelse, skola, hälsovård och psykiatrisk vård.

Den kommer att balansera mellan traditionella 'tyngre' missioner som de rent militära, lag, institutioner etc där filosofin grundar sig på att våld växer ut ur rädsla och hat.

Den skall även gå in på t.ex olösta konflikter som dem i Palestina, Afghanistan, Östtimor, förra Jugoslavien och Columbia. Såvida den mänskliga roten till det onda inte fokuseras, är det liten chans att den tungt militära delen av missionen skall lyckas.

Alla Iraks cirka 26 miljoner invånare har fått lida i en omfattning som aldrig upplevts tidigare i modern tid. År 2007 var 2 miljoner på flykt utomlands och lika många inom landet.

Det finns alla skäl att tro att missionerna längre fram måste omfatta just de värderingar i den egna verksamheten, som de är på plats för att uppmuntra.

De skall alltså vara tunga på den civila sidan, eftersom man måste tänka sig att Irak förlorat två generationer vad gäller utbildning, hälsa och välfärd. Och de har dessutom förlorat sin stora medelklass genom nedgång i utbildningsväsende och dödande också av intellektuella.

De ekonomiska sanktionerna under tolv års tid på nittiotalet resulterade i en befolkning med en miljon färre människor och krigen med sina efterverkningar kostade dessutom åtskilliga hundratusentals liv och har raserat hela samhället, där idag hälften är barn under sexton år. Dessa lider inte sällan av mentala och psykiska problem.

Det är därför viktigt att stärka just de unga och bygga upp skolväsendet och de psykiatriska institutionerna. Men särskilda ansträngningar behöver också göras för att ge ungdomar tillgång till en utbildning utomlands.

Det gäller alltså att bistå den irakiska regeringen på dessa områden genom att upprätta ett råd för utveckling och rekonstruktion samt ett nationellt säkerhetsråd för olika former av dessa frågor.
Övers och sammandrag av Jan Öbergs text: Ingrid Ternert

16 aug

Idag kommer paniken in på Svenska Dagbladets ekonomisida. Ena dagen en bagatell näste dag rent mörker. Tyvärr säger det mer om våra ekonomijournalister än det faktiska läget.

Detta har varit helt självklart i åratal, men det är förstås för dem med verklig kunskap och inte dom som leker börsmästare.

Det är tyvärr för jobbigt att översätta allt till svenska, så den här gången finns det två nya engelskspråkiga pdf-filer om just pengar på webben alltså The truble with money.. och Michael Hudson..


15 aug

Det verkar ännu inte finnas någon ljusning i sikte trots fyra års krig i Irak för de amerikanska styrkorna. Ändå har den senaste generalen Petraeus infört en "surge" (ökning) i Bagdadområdet ämnad att besegra motståndet genom inringning av sunnistadsdelar, eller utsvältning, som man också kan beskriva det. Så skriver t.ex

IPS 18 juni
I Baquba fem mil nordost om Bagdad startar en operation för att minska al Qaidas inflytande i området. Detta innebär ett hot mot befolkningen i stadsdelen.

Det visar sig då att just Al Qaida varnades veckor innan, varför den bofasta befolkningen var de enda som fick ta stryk av flygbombningarna. Man upplevde då en bombmassaker med kroppar utspridda på gatorna.

USAkommandot sa senare att 80 % av Al Qaidas toppar redan hunnit fly därifrån till Bagdad vilket medfört att bilbombningarna där ökat.

Man vet nu att amerikanarna ofta använder sig av Al Qaida för att gå emot det nationella motståndet.

Vid Operation 'collective punishment' runt Baquba bombade man med sina helikoptrar, vilket resulterade i att 350 människor låg dödade under ruinerna. Det var mer än under attackerna mot Mosul.

"Hundratals dödades och tusentals fick fly medan den sk Al Qaida kunde klara sig", kommenterade en person ur motståndet. "Jag vet nu att varje irakier som vägrar att tjäna amerikanarnas Grand Plan betraktas som en terrorist".

IPS 31 juli
USA har nu enligt flygvapnet bombat fem gånger så mycket det första halvåret 2007 som motsvarande period året innan. Man använder idag en robot som avfyras från "Reaper" hundratals mil därifrån. Så nu opererar amerikanarna från luften igen och dödar fler civila än militanter när man bombar husen.

Å andra sidan återtar lokala styrkor kontrollen och får då övertaget, medan amerikanarna själva drar sig tillbaka till sina baser. Detta att åter förlita sig på sina luftstyrkor anses vara ett säkert tecken på att man är tillbakapressad.

F16 plan och helikoptrar vrålar nu som monster överallt. Det är mer än hundra plan i luften samtidigt över landet, som de från Balads flygbas norr om Bagdad.

14 aug

Minst 175 människor dödades och 200 skadades i norra Irak nära Mosul, då tre tankbilar spränges i det största enskilda självmordsattentat som varit. Staden har en befolkning dominerad av en yasidisk minoritet, som innan dess stenat en flicka som haft en kärlekshistoria utanför byn.

Samtidigt sprängdes ännu en bro i Bagdad och tio människor dödades. Bron utgjorde en länk fyra mil norrut till Taji. Där uppe ligger också Diyalaprovinsen i vilken USAsoldater fortsatt sina utrensningar med nattliga flygbombningar.

Omkring 16 000 trupper är inbladade i vad man säger är al Quaidagrupper i provinsen vilka skall ha flyttat dit i samband med att president Bush startat sin "surge", dvs truppökningar, muromgärdning och utrensning i Bagdads stadsdelar. Dessa är i första hand riktade mot områden med ett traditionellt sunnimotstånd.

I Gaza dödades samtidigt sex personer och sexton personer skadades i förnyade israeliska flygräder. Bland de dödade fanns både Hamasmilis och civila

Hur länge skall nu allt detta få fortsätta? Med ett anfall mot Iran på toppen kommer katastrofen att bli fullständig. Och ingen av EUs regeringar tycks bry sig.


13 aug

Ett rop om hjälp - från Bagdad

Dearest Ingrid
I apppreciate your feelings and really I feel Iraqi people live with a big mess now and no one can stop that, we need Americans to stop that mess

As Iraqi I don't know WHY Bush want to destry Iraq totally likethis?????!!! And why he hates Iraq?????!!!! And no one wants to help the Iraqi people

May be Iraqi people are devils???? Maybe we are such a bad people????? We don't know why most of that world don't want to help Iraq

We don't know why our governemental people also hate Iraq???? We fully understand that they came on the US tanks and we know from the beginning they came with occupation to destroy Iraq, but not like this

Iraq is totally destroyed
Ohhhhhhhhhhhh
I came from Syria to Iraq by land two days ago now and it was really hard

...
Ja varför vill-eller vågar ingen av oss vare sig vi eller vår regering göra NÅGOT för att åtminstone visa irakerna att de inte står alldeles ensamma här i världen mot dessa slaktare? Och alla barn med posttraumatisk stress med en förlorad framtid...


Här nedan kommer ännu ett exempel på det neopsykopaterna tillåtits göra för att fortsätta regera världen. Idag försöker de dessutom dra med sig oss andra i fallet
/övers Ingrid Ternert


Why the Rich Get Richer: Booms Were Made to Go Bust /Robert Kiyosaki


Året då dollarn dog
1971 var året då Richard Nixon drog bort USA från guldmyntsfoten, och därmed förvandlade dollarn från pengar till betalningsmedel. 1971 var året då dollarn dog.

Därefter kom hög inflation och låg tillväxt, stagflation, varefter president Reagan sänkte skatterna och lånade pengar. Han ökade på USAs statsskuld för att med detta stimulera USAs ekonomi, och det fortsatte fram till 9/11. Därefter började dollarn sjunka.

Räntorna sänktes och fler dollar trycktes
Åren 2003 och 2004 tryckte den japanska riksbanken upp 35 trillioner yen för att rädda dollarn och sin egen ekonomi vilken var uppbunden till dollarn. Detta var samma som ett lån på $320 miljarder för USA att rädda dollarn och hålla nere räntan.

På så sätt hjälptes USA med billiga lån för att förlänga en uppgång med denna kredit.

Men räntorna stiger och skulder måste också någon gång betalas. Om ekonomin minskar farten kan en allvarlig krasch inträffa efter åratal av skulder för att stimulera ekonomin.

Idag är som aldrig förr hela världen inblandad
Detta Nixon's drag att avskaffa guldmyntfoten 1971 kom USA att framstå som ett skenbart imperium. Man började samtidigt diktera villkoren för världshandeln. För den som ville odla affärer med USA gällde det att betrakta dollarn som likvärdig med guldet. Tyvärr gick man med på detta.


Nya pengar
Idag skeppar Kina produkter till USA som i sin tur skeppar tillbaka dollar. Problemet är att Kina inte kan utnyttja dessa dollar, för då stiger priset på den egna valutan yuan. Eftersom detta helt enkelt är fråga om tillgång och efterfrågan.


Om kineserna köper egna yuan för dollar, stiger deras yun i värde - så istället köper de amerikanska produkter som USbonds, amerikanska statspapper, för dollar varför dollarvärdet håller sig lågt. Detta i sin tur gör att amerikanarna lånar ändå mer dollar - och husbubblan utvecklas.


Problemet är nästan lika stort i Kina
Kineserna använder sig av USAs skuldsedlar som säkerhet för att finansiera egna projekt inom landet särskilt nu inför de olympiska spelen.


På så sätt kan de med dessa skuldsedlar som säkerhet köpa naturresurser från hela världen, vilket gör att naturresursstarka länder som Kanada och Australien blomstrar.


Det gäller också deras fastighetsmarknad. Den globala uppgången bygger på ett berg av skulder.


En välbekant cykel
Denna sortens uppgång har också skett tidigare. År 1971, då Japan slutligen kommit ifrån följderna av det andra världskriget och blivit en världsledande ekonomisk stormakt, exporterade man bilar och TVapparater till USA.


På grund av att USA importerade mer än de exporterade tog japanerna betalning i guld. En av anledningarna till att president Nixon konverterade dollarn från pengar (som representerar ett reellt värde) till ett rent betalningsmedel som sedlar, var för att stoppa utflödet av guld.


Istället för att som under 1980-talet använda guld som betalning utnyttjade japanerna USA-skulden som säkerhet för egna skulder.


Detta fick samtidigt den japanska ekonomin att blomstra ungefär som den kinesiska gör idag, och japanerna kom att framstå som genier. De olika affärsmagasinen trumpetade vid denna tid ut magin hos den japanska affärsverksamheten.


Därefter under tidigt -90-tal vände den japanska uppgången. Börsen kraschade och priset på de mest dyrbara egendomarnas rasade. Men kampen inom ekonomin fortsatte.


Kina är inte Japan
Kinas fördel är att man har lärt sig av Japans misstag. Det är därför som kineserna envetet vägrar att omvärdera sin valuta. Man vill inte göra den dyrare som japanerna på sin tid gjorde med sin valuta.


Därför anklagar USA idag Kina för att vara ojyst eftersom man vill att landets valuta yuan, skall flyta på samma sätt som japanerna tidigare gjorde med sin yen.


Det skulle då göra det lättare för USA att reducera obalansen i sitt handelsutbytet med Kina och betala tillbaka sin skuld med en billigare dollar.


Men kineserna har lärt sig från det japanska experimentet att USA kan snacka tufft men knappast agera tufft. Kineserna förfogar helt enkelt över för mycket USA-skulder för att amerikanarna skulle kunna vidta åtgärder.


Om kineserna började dumpa dollar och skuldsedlar på världsmarknaden, skulle samtidigt världsekonomin smulas sönder ungefär som den japanska ekonomin kraschade för ungefär tjugo år sedan. Idag är det alltså hög tid för ny standard.


Även om det är svårt att förutse framtiden är ändå en sak säker: USAdollarn kommer att fortsatt förlora i värde, vilket gör att också småspararna förlorar.


Under den tid som folk över hela världen samlat på sig skuld på skuld och spenderat som galningar, är det bäst att följa det kinesiska exemplet. De har aldrig litat på bankerna men alltid hållit fast vid guldet. Kanske vi behöver göra detsamma?


12 aug
Skandal utvisa afghanska flyktingar samtidigt som säkerheten i landet stadigt förvärras. Skriv på namninsamlingen mot utvisningen av afghanska flyktingar
http://www.namninsamling.com/site/get.asp?afghanska_flyktingar

Första afghanen avvisad i fredags
av Marina Ferhatovic GP

Den första avvisningen till Afghanistan genomfördes vid lunchtid på fredagen i Göteborg. Ett hundratal afghaner försökte blockera vägen för polisen.

- Jag mår jättedåligt. Det verkar som om mänskliga rättigheter inte betyder något. Om afghaner inte får stanna vem får då göra det? säger Bashir Besharat, 37.

...När Aziz Mohammadi fördes i väg stannade de flesta demonstranterna kvar en timme till och diskuterade sinsemellan.- Vem kommer att ställas till svars om han mördas i Afghanistan? säger Reza Bakhfh, 21 år.

Han har bott och arbetat i Sverige i fyra år och har svenskt körkort. Nu har hans arbetstillstånd dragits in vilket han tror är första steget i avvisningsprocessen.
- Jag vet att jag också kommer att skickas tillbaka. Det känns som om vi inte är människor utan leksaker som de flyttar från det ena stället till det andra, säger han.

Många som deltog i fredagens demonstration har inte själva uppehållstillstånd och kan hamna i samma situation som Aziz Muhammadi. Totalt finns det 665 afghaner som har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under år 2006 som nu har löpt ut.

- Det var aldrig meningen att de skulle stanna. De var här bara tillfälligt tills det blev tillräckligt tryggt för dem att återvända till sina hemländer, säger Ingela Lagerström, informatör på Migrationsverket.


11 aug

Den amerikanska nyliberala politiken har länge förstört penningvärdet i USA, vidgat gapet mellan fattiga och rika och raderat ut den inhemska tillverkningsindustrin. Lönerna har dessutom stagnerat genom centralbankens, Federal Reserve, inflationistiska politik.

av Mike Whitney
övers Ingrid Ternert

När lönerna krymper och priserna faller genom överkapaciteten i den amerikanska ekonomin, övergår det i en deflationsspiral som till sist slutar i en ekonomisk depression.

Just det har hittills kunnat undvikas, men genom USAs centralbank dvs Frederal Reserve, expansion av billig kredit kan det inte hålla i längden.

Fed´s politik utformades för att framkalla en kris, vilken därefter sammanföll med införandet av en polisstat. Greenspan &co visste alltså mycket väl vad de gjorde.

De kände noga till effekterna av att samtidigt med att man inför låga räntor, även penningmängden fylls på i samhället.

Det finns ingen möjlighet att undvika en slutlig kollaps genom en sådan uppgång orsakad av en kreditexpansion. Den var helt enkelt utformad för att framkalla just detta resultat. Så enkelt är det.

På detta sätt överförs ett nationellt välstånd från en grupp i samhället till en annan. Och något sådant har man också lyckats göra. Nu då nära fyra miljoner amerikanska jobb har skickats över till den andra sidan jordklotet.

Stadsskulden ligger nu på 3 triljoner dollar och utländska investerare äger 4,5 triljoner i dollaruppbackad egendom.

Samtidigt håller USA sig med militärer runtom i världen för att kunna driva sina resurskrig.

Målet är att kontrollera hela det globala ekonomiska systemet och därmed också de återstående energiresurserna i Mellanöstern och Euroasien samt integrera potentiella rivaler i denna modell under ledning av den egna Centralbanken.

Alla de ledande kandidaterna i USAs två politiska läger tillhör de hemlighetsfulla nätverk som bekänner sig till dessa principer i det globala ledarskapet, 'den nya världsordningen', med en permanent amerikansk hegemoni.

Den underliggande ekonomiska krisen är en del av detta bredare förslag, vilket utgår från basen och uppåt för att bättre kunna möta den regerande elitens behov.

Efter kraschen kommer tidigare offentlig egendom att säljas ut för vrakpris till högstbjudande.

Offentlig mark auktioneras ut. Grundläggande service privatiseras. Demokratin sätts åt sidan.

Den oövervakade kreditexpansionen genom räntemanipulation har varit genvägen till detta tyranni.

Detta förstod redan president Thomas Jeffersson. Han sa nämligen: "Om det amerikanska folket någonsin kommer att kontrollera utfärdandet av sin valuta, först genom inflation, sedan genom deflation, kommer alla de banker och företag som då växer upp att hålla undan all egendom från befolkningen, ända tills deras barn vaknar upp hemlösa på samma kontinent som den deras förfäder erövrat".

Vi är nu inne i den första fasen av Greenspans depression. Många fler inteckningslån, hedgefonder och investeringsbanker kommer att bäras ut med fötterna före.

Under den tid då allt detta fortgår, måste vi hålla i minnet vad Jeffersson en gång sagt: 'Utfärdandet av makt borde tas ifrån bankerna och återlämnas till folket, till vilket det i realiteten hör hemma.'

Men i dagens läge finns bara en enda presidentkandidat som vill sätta Federal Reserve åt sidan..


10 aug

Så har idag som väntat den amerikanska "subprime" bolånemarknaden rasat ihop och effekterna sprider sig som ringar på vattnet till Europabörserna. Ändå var utgången så helt väntad för den som vet någonting om vad pengar egentligen är.

Eller borde vara. Pengar måste innehålla ett reellt värde i slutändan, inte bara tomma siffror på valutabörsens cyberrymd. Överraskande nog gick även tyska banker på pumpen genom att tro på "the value of the ratings but not the markets"

I Sverige är som väntat börsanalytikerna SÅ överraskade vilket nu säger mer om dessa än om den faktiska verkligheten. Tecknen i skyn har alltför länge varit alltför uppenbara. George Soros förutspådde detta redan för minst fem år sedan.

Det nyliberala mantrat om en sk fri marknadsekonomi och handel med offshore-tillverkning för hemmamarknaden i låglöneländer som Kina, överlämnade samtidigt USAs hela produktion av varor och tjänster till en lågavlönad kinesisk miljonarbetskraft.

De neokonservativa höga politikerna och storbolagscheferna i USA liksom deras playmates inom den amerikanska privata centralbanken Frederal Reserve har nu både minskat räntenivån och ökat på penningmängden i samhället, vilket är ett säkert recept för kollaps. Ett medvetet överlämnande av makt och välstånd till de allra rikaste.

Man har låtit bostadsmarknaden flöda över av billiga "subprime"lån till icke kreditvärdiga personer. Ett pyramidspel för senare säker kollaps.

En överföring av makt och välstånd till det rika och mäktiga amerikanska toppskiktet, en statskupp som nu banar väg för ren fascism.

Idag faller följdriktigt hela bubblan ihop med allt vad detta innebär för den breda befolkningen. Ändå borde det varit fullständigt förutsägbart - även för våra egna svenska analytiker...


9 aug

Revolutionerande kunskap om vår empati

Den ickevinstdrivande Edge Foundation frågade nyligen några av världens mest betydelsefulla vetenskapsmän -Vad är du mest optimististisk inför? Och varför?

Neurospecialisten Marco Iacoboni beskrev då ett nytt experimentellt arbete om mänskliga neuromekanismer. Detta blottlägger att vi är neurologiskt hårdlindade för empati.

Minns att empati betyder mer än bara att känna sympati med en annan människas situation. Med empati menar vi istället att kunna sätta sig in i en annan människas situation och göra distinktion mellan jaget och den andre för att därefter agera utifrån denna förståelse. Empati är att se den andre som människa.

Vi vet idag från bilder av hjärnan och psykologiska experiment, att samma område i hjärnan aktiveras både vid vår egen smärta och den vi ser hos andra. Vi vet att separata neurologiskt aktiva delar kan frigöra vår förmåga till ett lämpligt svar.

Vetenskapsmän vid det Nationella Hälso Institutet har också upptäckt att altruistiska handlingar aktiverar en primitiv del av vår hjärna och ger ett behagligt svar. Moral tycks vara hårdlindat i våra hjärnor.

Överväldigande bevis indikerar också att grunderna för prosocialt uppträdande, inklusive moraliska känslor som empati, föregick den kulturella revolutionen.

För ungefär 40 år sedan beskrev kända primatologer som Jane Goodall chimpansers känslor, sociala relationer och en 'chimp kultur', men expertisen förblev skeptisk.

Så är det inte idag. Enligt den kända primatologen Frans B.M. de Waal debatterar man inte frågan längre. Känslor av empati indentifierade hos apor och liknande är både rot och motpart till vår mänskliga moral, ett naturligt arv från våra allra närmaste förfäder i evolutionen.


....
Svenska Dagbladet har nu inlett en intressant serie om civilkurage. Om människor som ingriper då de ser oprovocerat våld och misshandel i sin närhet.

I dagens upplaga minns man ett citat från Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta" särskilt väl


'När man har fått reda på ett missförhållande är det varje människas ansvar att förhålla sig till det efter egen förmåga.

Så är kanske dialogen mellan Skorpan och Jonatan i filmen om Bröderna Lejonhjärta den mest träffande bilden av vad civilkurage handlar om:

–Det finns saker som man måste göra, trots att det är farligt.

–Varför då?

–För annars är man ingen människa… utan bara en liten lort.


8 aug

Det andra kriget"The Other War". (Utdrag ur en artikel där Cindy Sheehan beskriver sitt möte med en kvinnlig USAsoldat som varit stationerad i Afghanistan)


..På samma sätt som då media inte täcker in vad som händer i Irak, ser man Afghanistan som ändå mindre intressant.

Nåväl, fredsrörelsen är heller inte enad i synen på Afghanistan, eftersom många tror att detta är ett "gott" krig, skriver Cindy.

Jag tror inte på sådana där saker och lovar att jag skall bli ännu mer noggrann med att exponera också det här krigsbrottet.

Sedan kramade Cindy den kvinnliga soldaten och viskade i hennes öra -Ni vänner, amerikanska soldater i Afghanistan, ni behöver också känna heder och uppmärksamhet och jag är så ledsen för allt det som ni har tvingats gå igenom.

Cindy fick då svaret -Jag skall skicka med detta till mina vänner i Afghanistan och jag kan lova dig att alla där ute också stöder dig.

- Detta korta tankeutbyte har påverkat mig enormt, skriver Cindy, och jag lovar att jag också skall hålla löftet till denna unga kvinna.

Varför har vi då tillsammans med en kriminell internationell koalition låtit detta land invaderas?

Är det för strategiskt placerade oljepipelines? Är det för att installera en fd oljedirektör som USAkontrollerad nickedock-president? Är det för att Usama bin Laden kan befinna sig i landet (och som många nu påstår, tillåtits försvinna i Tora Bora?)

Faktum är att vi alla vet detta att Osama var beväpnad, tränad och understödd av USA, på den tiden då han var en del av den Mujahadin som stred mot Sovjetunionen och samtidigt fick deras starka mur att falla.

Vi vet att Bin Bortglömd fortfarande är stor och att i början av invasionen av Afghanistan fler oskyldiga civila dödades där än vad som skedde i samband med 911.

Vi känner samtidigt till detta faktum att landets vallmoproduktion ligger på en historiskt hög och profitabel nivå och att talibanerna skaffar mutpengar från odlarna och med det finansierar sitt motstånd mot USA.

Under den tid talibanerna själva kontrollerade landet var opiumproduktion förbjuden och straffen hårda. Man håller fortfarande nere kvinnorna, och förutom en CocaCola-flaskfabrik och krigsprofitering har inte mycket övrigt genomförts i landet

...
Idag får utvisningshotade, hungerstrejkande afghaner på Sergels Torg forslas till sjukhus efter kollaps bl.a av vätskebrist. Varför de inte vill tillbaka? Som vanligt har alltså Väst en stor skuld i att situationen förvärrats inom landet.

Talibaner, krigsherrar, knarksmugglare och 911
Washington -- April 25, 2005
Ovanstående artikel ligger fortfarande på nätet, även vid en sökning på "deep government" kan man få träff.

För det handlar om en skugg-eller krisregering, som nykonservativa höga politiker runt president Bush sägs ha upprättat redan långt före 911 för att sedan komma att utnyttjas vid detta tillfälle. (se på vår hemsida cheney-911-iranattack.pdf)

En kvinnlig kontraktsanställd översättare vid FBI, Sibel Edmonds, kom att slå larm efter att på en del band som hon översatt från FBIs avlyssningar, kom underfund med särskilt tio mycket höga politikers inblandning i 911.

De hade dessutom använt "tvättade" knarkpengar. Något som för övrigt också andra höga amerikanska politiker utnyttjar i sina valkampanjer. CIA brukar för övrigt finandiera sina hemliga "dirty" operationer med just knarkmedel.

Vid apellationsförhandlingarna där Edmunds anklagelser togs upp fanns enbart republikanska jurister och ingen enda tidningsjournalist var närvarande.

Först skulle nämligen domstolen bakom lyckta dörrar diskutera Edmunds fall privat med Bushadministrationens advokater. Inte ett enda papper kom ut från dessa överläggningar. Edmonds själv fick inte närvara med hänvisning till nationell säkerhet. "I annat fall skulle de hämnas på mig", förklarade hon senare.

Bevisen i detta fall var alltför mycket länkade till Vita Huset och speciellt till tio mycket höga politiker och departementschefer. Därifrån hade narkotikapengar knutits till 911-attacken.

anm: Afghanistan är världens överlägset största heroinexportör med knytningar till mycket höga politiker, företag, särskilda storbanker och kriminella nätverk.

År 2002 vid Ed Bradleys CBS 60 Minutes ställde han frågan till Senator Charles Grassley (R-IA) om Edmunds verkade tillförlitlig. "Absolut", svarade denne. "Hon är tillförlitlig. Och varför jag säger det är för att folk inom FBI har bekräftat mycket av hennes historia".

Vid en fråga till Edmonds om hon hade haft kunskap om 911 attacken i förväg, blev svaret "no comment".
...
För en inte alltför initierad verkar motiven för att låta 911 äga rum och även dirigera händelserna på plats helt obegripliga.

Men med kunskap om ideologin hos denna USAs regerande neoconsklick, alltså dessa som övertagit makten i samband med att Bush d.y blev president, ter sig det hela inte alltför utopiskt.

Särskilt idag, då USA som imperium är i stark nedgång med en obotlig låneskuld, en valuta som hittills hållits uppe med konstlade medel bl.a genom att oljehandeln knutits till dollarn och där krigsindustrins intressen råder.

Det finns de utländska militäranalytiker som inte bara talar om intressesfärer och kontrollen över oljan. Man ser också att de ledande neocons mycket möjligt inte drar sig för att skapa en sådan krigssituation, så att världsekonomin och därmed också den egna jättelika statsskulden måste nollställas innan världen kan börja på en ny era. Men då till vilket pris?
Ingrid Ternert

7 aug

Försvarets miljardrullning och EU-fördraget

Ännu ett kapitel i den svenska försvarsdebatten skrivs idag av Lennart Olsen på SvD Brännpunkt.

- "Det är ett klart tecken på bristande effektivitet när soldater utbildas till förband som inte längre finns och personalinsatsen och kostnaden per utbildad soldat ökar.

..Under senare år har leveransen av 200 nya Jasplan kostat försvaret över 6 miljarder om året, av vilka man nu funnit att bara 70 behövs.

När dessa leveranser nu halveras 2008 och sedan upphör, kan det inte vara självklart att försvaret automatiskt skall få disponera alla de frigjorda pengarna till nya miljardrullningar.

..Att en moderat finansminister nu verkar ha fått upp ögonen är kanske oväntat, men just därför desto mer glädjande".

..
EUs nya fördrag ligger samtidigt i stöpsleven och redan den 21 juli skrev SvD Rolf Gustavsson från Bryssel: -I nästa vecka började den regeringskonferens som snabbt skall förhandla fram ett nytt "förenklat fördrag".

En tanke för att förbättra ledarskapet är att EU skall få en "president" med uppgift att leda EU:s toppmöten och formellt företräda EU utåt.

Dessutom skall EU få en "utrikesminister" med uppgift att leda ministerrådet för utrikes förbindelser och samtidigt vara vice ordförande i EU-kommissionen.

Vad dessa förändringar betyder i praktiken beror i hög grad på vem som får jobbet.


Björn von der Esch skriver i samma ämne på GP debatt den 7 augusti - "Slutförhandling om Sveriges framtid i EU inleddes den 23 juli.

Margot Wallström har lovat att kommunicera den med medborgarna innan EU:s nya fördrag beslutas i oktober. Fan trot."

Skribenten menar att medborgarna inte anar vad som pågår för i höst kommer EU:s nya fördragstext - redan klassad som bedragstext - att presenteras för folket som definitiv.

Den handlar emellertid om 277 sidor, vilken i allt väsentligt är densamma som i val avvisats av Frankrike och Holland, poängterar han, och menar att varje punkt och kommatecken är avgörande för det juridiska innehållets framtida tolkning.

"Lämnar vi ifrån oss nittioåtta procent av vårt nationella självbestämmande har vi i praktiken lämnat ifrån oss allt självbestämmande. Vår rätt till egna lagar upphör i praktiken när Sverige blir en del av ett Europas Förenta stater."

Han anser också att EU:s uppskattning av Göran Persson när denne fick nej i folkomröstningen om euron sen dess har blivit lika med noll. Det anses nu oförlåtligt att tillfråga folket.

Detta trots att sjuttio procent av EU:s medborgare vill ha folkomröstning. "Inför EU:s hot, offras demokratins mest fundamentala spelregler", konstaterar han.


6 aug

Svenska Dagblader har idag en artikel om de svenskar som misstänkts och dömts för inblandning i terroristbrott. Men trots en flitigt arbetande säkerhetspolis som samarbetar med säkerhetstjänster runt världen t.ex i Bern har man inte kunnat skrapa fram mer än ett tjugotal misstänkta varav få dömda.

Ändå ser hela det svenska samhällets lagstiftning ut att läggas om med anledning av just detta och hemligt avtal om diverse, även dylika "hot" har i vår undertecknats av försvarsminister Odenberg med den ökanda Chertoff, chefen för det ändå mer ökända NSA i USA.

En möbelhandlare med dubbelt medborgarskap sitter nu enligt SvD häktad i Marocko och får enligt sin fru i Sverige mest frågor om förhållanden här i landet, vilket kommer henne att undra över om det är därför han sitter där så länge och blir utfrågad (alltså för att leverera "utbytesmaterial" till svenska SÄPO).

Det land som har rent mjöl i påsen och inte uppträder på aggressiva stormakters sida ute i världen behöver enligt all seriös forskning inte vara så oroliga för terrorangrepp inom landet.

Vore det då inte betydligt enklare (och billigare) för Regeringen att inse detta och förstå att vi inte har i Afghanistan att göra? Eller är den svenska krigsindustrins intressen så mycket viktigare i sammanhanget?

....
Just idag för 62 år sedan den 6 augusti 1945 hände det som inte fick hända

Hiroshima och Nagasaki (tre dagar därefter) utsattes för ett cyniskt tekniskt/vetenskapligt experiment. Från början var det inte bestämt att just Hiroshima skulle bombas den 6 augusti utan det berodde istället på att vädret just den dagen var lämpligt (inget regn), och att bombningen skulle kunna fotograferas och dokumenteras.

Bomben över Hiroshima på 13 kiloton, var inte något stort kärnvapen med dagens mått mätt. Den hade U-235 som klyvbart material och man prövade en viss teknik (kanonrörsmetoden) för att laddningen skulle bli överkritisk och detonera. I Nagasaki hade man istället en plutoniumbomb på 22 kiloton och prövade en annan teknik (implosionsmetoden).

Så fick alltså kärnvapenteknikerna sina två fullskaleförsök över de två städer vilka senare under decennier skulle känna av effekterna av "experimentet".

Man kan fråga sig vilka fullskaleexperiment som militärer och tekniker bedrivit under senare års krig bl.a i Irak? Stormaktsmentaliteten har knappast ändrats sedan 1945.

Världens förråd av plutonium producerat idag via kärnkraftreaktorer och förväntas vid millenniumskiftet vara mellan 1.600 och 1.700 ton. Ökningen är ca 100 ton per år.

Nuvarande mängd är tillräcklig för 200.000 bomber av Hiroshimabombens styrka. Ytterligare 100-200 ton vapenplutonium tillkommer. Utöver detta har USA och de forna Sovjetstaterna vardera ca 650 ton höganrikat uran.

Det avtal som stormakterna undertecknat om Ickespridning av kärnvapen innebär också att de själva skall rusta ner. Istället ser vi hur USA idag antagit sin nya militärdoktrin, detta att kunna angripa ett land med kärnvapen utan att landet ifråga själv innehar några sådana. USA hotar nu Iran med minikärnvapen.

Tidigare var Sverige föregångare vid nedrustningsförhandlingarna i Geneve. I och med EUmedlemskapet har också denna röst tystnat.

Hiroshimadagen firas traditiomnellt i Fredslunden Göteborg (i parken mittemot Konserhuset) med samling kl 17.30 - 18.00 för senare musik och tal av Gunnar Westberg och Björn Hettne. Välkomna då!

5 aug

Så kommer återigen frågan om terroriststämplingen av asylsökande upp i våra dagstidningar. 65 individer har förra året avvisats av SÄPO bara av detta skäl.

Vore det då inte bättre om man istället koncentrerat sig på de kriminella som genom pengar från kidnappning och mord mutat sig till ett godkänt pass hit till Sverige?

Meningen var emellertid att Europadomstolen nu i slutet av året skulle ta upp frågan inom EU om generella regler i sådana här fall. Misstanken finns emellertid att det då blir som kotymen är, nämligen att man fr.a går på USAs rekommenfationer.

SÄPO säger emellertid enligt SvD att man utför noggranna utredningar i varje enskilt fall. Varför använder man sig då av en i många fall onödig hemligstämpling i Migrationsöverdomstolen?

Alltså i fall som exempelvis rör Hassan Assad, han som sände pengar varje månad till nödhjälp för palestinier genom en obs för USA "icke-önskvärd" hjälporganisation.

Något liknande gäller naturligtvis också för segerherren Hamas i det bevisligen demokratiskt genomförda första palestinska valet.


4 aug

Just som Sverige tänker utvisa afghanska flyktingar rapporteras att mellan 100 och 300 personer (beroende på källa) befaras ha blivit dödade under gårdagen Natoledda flygattack i den södra delen av Afghanistan.

NATO mörkade emellertid dödssiffrorna i samband med bombningarna i södra delen av Afghanistan. Inte bara det att man senare ändrat sina siffror till Reuters efter att först ha sagt det handlade om ett par hundra dödade.

DN skriver
"Upp till 100 eller närmare 300 personer (beroende på källa) har befarats blivit dödatde under gårdagen Natoledda flygattack i södra Afghanistan.

Nato bekräftar att man attackerat Helmandprovinsen i syfte att döda två talibanledare och aghanska myndigheter tänker utreda händelsen.

Om dödssiffrorna stämmer, är attacken den värsta sedan västerländska trupper störtat Talibanregimern i Afghanistan år 2001.

Civila dödsoffer är ett känsligt ämne för Afghanistans president Hamid Karzai. Han har tidigare varnat för att just civila offer kan få ödesdigra konsekvenser för landets regering och de utländska trupperna.

Regeringen har redan kritserats för bristen på utveckling, en skenande korruption, kriminalitet, ökande oroligheter och en droghandel som bara ökar."
..
AFP säger
"Officials and aid agencies say that about 350 Afghan civilians have been killed in air strikes this year"
..
Al Jazeera säger att upp till 200 dödade eller sårade rapporterats in.
..
Taliban sources told Al Jazeera that a number of their fighters had been killed but claimed that the number of civilian casualties was much higher.
..
Mohammad Hussein Andiwal, Helmand police chief, confirmed to Reuters news agency that there were "heavy bombardments" in the area.

"We have heard of heavy casualties too and have sent a team to investigate this,"; he said.
..
Casualty claims
In the hospital, Shokhi Khan, a relative of one of the wounded, said several hundred civilians were killed or wounded in the strikes.

"During a sizeable meeting of senior Taliban commanders, coalition forces employed precision guided munitions on their location"
..
US military said in a statement that the air raid had been conducted against two "notorious Taliban commanders" holding a meeting in a remote area of the Baghran district.
..
"During a sizeable meeting of senior Taliban commanders, coalition forces employed precision guided munitions on their location after ensuring there were no innocent Afghans in the surrounding area," a statement said.
..
The Nato-led International Security Assistance Force, ISAF which works alongside the US-led coalition said the air strike was only called after multiple sources confirmed that several Taliban leaders and their followers were at the site.
..
Public execution
Some residents and an official said the bombings occurred as a large crowd of people had gathered to watch an execution being carried out by the Taliban movement.
..
The Afghan defence ministry said several Taliban leaders including Mansour Dadullah, the group's senior commander in the south, were attending the execution of men accused of spying for the government.
..
A purported Taliban spokesman denied there had been a public execution and said those killed were all civilians attending a ceremony at a shrine.


IRN rapporterade den första augusti: "Taliban propaganda effective among Pashtoons"


- Människor har inte haft något annat val efter det att president Karzai tagit över presidentmakten än att gå med talibanerna, sa en man i den norra Helmand-provinsen, där det råder en våldsam brist på säkerhet med en korrumption inbyggd i systemet och där utveckling saknas.

Fattigdomen ökar och människor lider brist på den mest basala servicen, sa en parlamentsledamot som nyligen varit där på besök hos sina utfattiga väljare.

Fruktan
Omedelbart efter det att talibanerna år 2001 hade avlägsnats från makten, gav det internationella samfundets hjälporganisationener en försäkran om medhjälp till återuppbyggnad av landet.

Efter det att bistånd för $10 miljarder efter år 2002 rapporteras ha utnyttjats i landet, har ändå den afghanska regeringen inte kunnat etablera en meningsfull närvaro i stora områden av territoriet, framförallt inte i de södra och östra delarna, säger analytikerna.

I avsaknad av en central- och provinsregering som effektivt kunnat etablera lag och ordning och skydda de civila från upprorsmän och kriminella gäng, har många områden på landsbygden fallit offer för återkommande beväpnade talibaner

"Om vi motsätter oss talibanerna och inte går med på deras krav, finns det ingen som kan försvara oss mot deras ursinne", sa en av de lokala motståndsmännen tillhörande den norra delen av Helmand Provinsen.

Rebeller
Rebeller har upprepade gånger huggit huvudet av och mördat lokala personer som misstänkts för att vara regeringens spioner eller medhjälpare.

Effektiv propaganda
En föregiven företrädare för Talibanerna, Qari Yusuf Ahmadi, meddelade IRIN telefonledes att muslimer runtom i världen stött deras jihad, heliga kamp, mot de amerikanska och brittiska korsfararna i Afghanistan.

"Allah har i Koranen sagt till oss att kämpa och offra våra liv mot korsfararna och deras medhjälpare", sa han.

Många talibaner tror starkt att det kommer att ske en slutgiltig helig seger för deras ´jihad´ mot USA och dess västallierade, som fallet var mot Sovjetunionen på 1980-talet.

En överväldigande majoritet av afghanerna på landsbygden saknar läskunnighet, men icke förty stöder de sharialagar och konservativa traditioner; talibanernas propaganda har alltså haft effekt på Pashtunerna.

"Talibanerna har en mix av sharialagar och afghanska traditioner, pashtunska klanregler, politik och självintresse för att kunna göra propagandan mer smaklig än den futtiga metaforen om 'hearts and minds', alltså de slagord som trumpetas ut av de amerikanska representanterna", sa Shukria Barakzai, demokratiaktivist och parlamentsledamot i det afghanska parlamentets underhus.

Talibansk kontroll
Enligt ett otal mediarapporter har över 8000 människor dött i rebellrelaterat våld av vilka över 1000 varit ickestridande.

Afghanska officiella talesmän har erkänt att flera distrikt står under talibansk kontroll i Helmand, Kandahar, Uruzgan, Zabul och Ghazni provinserna.

I resten av landet har rebeller gradvis utvidgat sin kampanj med hjälp av självmordsattentat, kidnappningar och propaganda.

Rapporter från afghanska och internationella människorättsorganisationer, FN och flera andra organisationer har upprepade gånger anklagat talibanerna för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Medan osäkerhet och våld eskalerar i hemlandet förlorar många afghaner tilltro till den freds-och återuppbyggnadsprocess som initierades i Bonn i Tyskland för mindre än sex år sedan.

Frågan som många afghaner har börjat ställa sig är - Vad händer om talibanerna nu börjar få mer makt?

övers: Ingrid Ternert


3 aug

Förstasidan i dagens SvD skriver ännu ett kapitel i vår svenska försvarsmakts- följetong. "Försvar" är visserligen i sammanhanget fel ord numera, men taktiken har ändå anpassats till modernarre förhållanden - alltså dess budgetaktik.

Vid den här tiden på året brukar det annars komma larm om misstänkta undervattens-farkoster i de östra delarna av Stockholms skärgård, men idag kan vi istället läsa om hur värnpliktiga som tidigare lovats utbildning nu istället förvägrats detta, vilket gjort att även deras mödrar nu har skrivit och klagat..

Man kan visserligen berömma krigsmaktens för dess i sammanhanget taktiska förmåga men blir ändå rätt trött på att just detta verk alltid skall lyckas få igenom sina tilläggsanslag och ändå ha en ständig brist på pengar. En gökunge som aldrig tycks sluta växa.


2 aug

Stefan Lindgren i föreningen Afghanistansolidaritet ställer idag följande frågor till den svenska regeringen som redan den 23 juni ingick ett avtal med den afghanska Karzairegimen om ett ramverk för afghanflyktingars återsändande.

Detta med anledning av flyktingmarschen igår från Norrköping till Stockholm, där desperationen inte gick att ta miste på bland de ca 500 flyktingarna på Mynttorget.

1. Anser regeringen att det råder krig i Afghanistan?

2. Dagens regim i Afghanistan är en regim som tillåter systematisk tortyr (se t ex SvD 27/7 2007) och som förhindrar att välkända krigsförbrytare ställs till ansvar. Hade regeringen inga betänkligheter mot att ingå ett avtal med denna regim om flyktingavvisning som bl a föreskriver avvisningar med våld?

3. Under avvisningsprocessen kommer Karzairegimen att få tillgång till personliga uppgifter om flyktingarna och kommer i vart fall att bli varse vem och vilka som motsatt sig en återresa. Detta kan i själva verket utsätta flyktingarna för ytterligare risker, i värsta fall innebära att de hotas till livet. Anser regeringen att sådana avvisningar är förenliga med internationella stadganden om asylrätten?

Jag skulle varmt uppskatta svar på dessa frågor. Sverige har blivit känt som ett flyktingvänligt land. Men det som nu håller på att ske riskerar att bli en svart fläck i det historiska protokollet.

Med vänlig hälsning
Stefan Lindgren


Svenska Dagbladet som då och då har sina ljusglimtar skriver i gårdagens tidning om Chalmers Johnsons nya bok "Nemesis", om det amerikanska imperium som snart sett sina "bästa" dagar (se längre ner i denna blogg).

Den kända fredsprofessorn Johan Galtung nedan är från början expert på imperiers uppgång och fall. Han prickade på året när in det gamla sovjetimperiets fall och ger nu USA en tid på sig till 2020.

Från början förutspådde han några år till, men efter att Bush blivit president drog han ner på tiden.


1 aug

Fredsforskningens Grand old man professor Johan Galtung är still going strong med tre böcker på gång nu i vår. Här ett förkortat exempel på den trots allt förhoppningsfulla analys han gör om världsläget

Another Globalization

That means of course a stronger UN with globalization and Global Gvernance

Point one
Abolish the veto power. Outvote G8countries by expanding the Security Council to 54 members like the Economic and Social Council, and see to it that all parts of the world are there.

Point two
Democratize the United Nations. Maybe with one representative for each 10 million.

Point three
Take the United Nations out of the United States and put it somewhere else. Put it in a more friendly environment.

This can all be done within a span from 5 to 20 years. If democracy is such a good idea, then why not practice it?


15 contradictions of the US

ECONOMIC
1. Between growth and distribution: overproduction, 1.4 billion below 1 dollar a day, 100'000 die a day from preventable and curable diseases and 25'000 from hunger;

2. Between productive and finance economy: currency, stocks, bonds, overvalued, crashes, unemployment, contract jobs, not positions;

3. Between production/distribution/consumption and nature: ecocrisis, depletion/ pollution, global warming;


MILITARY
4. Between US state terrorism and terrorism: blowback;

5. Between US and allies: except UK-Germany-Japan, allies will say "enough";

6. Between US Eurasia hegemony and Rus-Chindia triangle with 40% of humanity;

7. Between US-led NATO and the EU army:


POLITICAL
8. Between USA and the UN: the UN ultimately hitting back;

9. Between USA and the EU: vying for Orthodox/Muslims support;


CULTURAL
10. Between US Judeo-Christianity and Islam: the UN Security Councel nucleus has four Christian, and none of 56 Muslim countries;

11. Between US and the oldest civilizations: Chinese, Indian, Egyptian, Mesopotamian, Aztec, Inca, Maya;

12. Between US and EU elite cultures: France, Germany etc.


SOCIAL
13. Between state-corporate elites and working classes of unemployed and contract workers; the middle classes?

14. Between older generation and youth: Seattle, Washington, Praha, Genova and ever younger youth. The middle generation?

15. Between myth and realities: the US dream and US reality.


31 juli

Väl värd att läsa är diskussionen om det svenska försvarsmyglet på SvD Brännpunkt den 31 juli 2007 "Försvarets pengar slösas bort", av Lennart Olsen

Kommentar från en i sammanhanget oskyldig
Artikeln om det svenska försvaret som mjölkko och skyddad verkstad för Wallenberg &co är verkligt avslöjande särskilt idag med de stora amerikansk-brittiska intressena i svensk försvarsindustri.

Krigsindustrín kan som alltid lura gubbväldet i Riksdagen genom att skria högt om alla arbetstillfällen som försvinner om denna överdimensionerade industri läggs ner, särskilt nu då den konkurrensutsätts på den öppna marknaden.

SAAB är en av den handfull stora flygtillverkare som ingår i EUs armament group med gemensamma försvarsprojekt på sitt program.

SAAB samarbetar idag med Frankrike inom Neuron projektet som "absolut bara skall bli en demonstrator för SAABs ingenjörer att sysselsätta sig med tills det nya JAS uppgraderas", som det hette före det svenska regeringsskiftet. Och de 600 miljonerna till detta skulle SAAB stå för själv.

Känns tongångarna igen?

Idag med en ny borgerlig regering glömdes sim sala bim allt detta bort och de 600 miljonerna betalades illa snabbt tillbaka till SAAB. Vad mera är, det skedde också ett skifte i SAABs styrelse.

Den gamla fd socialdemokratiska partiledarkandidaten fick skifta om till chef för Försvarsindustriföreningen och en ny borgerlig dito hamnade i hans ställe i SAABs ledning.

Gubbväldet i Riksdagen har nu en förkärlek för stora avskräckande muskedunder som kärnkraftverk och JAS Gripen-plan, för att inte tala om hur de framhåller den ovärderliga KOMPETENS som finns där bland ingenjörerna på SAAB vilken inte får gå till spillo.

Varför inte låta dessa tekniker istället arbeta inom den civila sektorn? Det kunde bli bra mycket billigare än att behöva försörja hela försvarsindustrin. Ändå är det den civila sidan som sedan ett tjogtals år tillbaka leder den militära sidan och inte tvärtom. Från den civila elektronikindustrin går alltså innovationerna över till den militära sidan.

Som vår fd försvarsminister Leni Björklund uttryckte det för ett par år sedan i Göteborg under ett föredrag: "Ericsson skulle aldrig kunna ha haft sådana framgånger på världsmarknaden med sina mobilteleer om det inte vore för våra försvarsbeställningar."

Men visst, överallt inte minst i USA, sätts stämpeln "försvarsmaterial" på industrins civila projekt för att den vägen kunna årnjuta statliga forsknings-och andra bidrag, för att därmed bibehållna sina höga vinster och öka sin konkurrenskraft på världsmarknaden.

Då den svenska staten betalar forskningsmedel till ägarna i SAAB slår Wallenbergarna två flugor i en smäll. Med detta kluriga arrangemang stöder skattebetalarna
dessa makthavares både militära och civila konkurrenskraft på världsmarknaden under sken av att behålla jobben inom mobil- och försvarsindustrin.

Och vad mera är, en försvarsindustri som bara bidrar till korruption, död och förintelse.

Varför skall vi behöva gå via försvarsbeställningar och hundratals onödiga JAS-plan för att bevara dessa fåtaliga jobb? För att inte tala om alla dessa dyra flygare och officerare vars lekstunder det svenska folket måste betala.

Vem tjänar i slutändan på allt detta? Vi, freden eller Wallenberg? Hur många arbetstillfällen finns egentligen inom försvarsindustrin?

Skall vi behöva utsättas för terroristhot för att Wallenberg och försvaret så förtvivlat gärna vill visa upp JAS stridsförmåga i det arma Afghanistan?

Nåja. Precis samma skikt i samhället brukar ju framhärda att det inte är bra att staten lägger sig i med medel till arbetslösa, för då skulle folk bara bli lata.

Men det gäller förståss bara oss vanliga medborgare. Alltså de som får del av den statliga frikostigheten för att komma in på arbetsmarknaden. Men själva är dessa stora kapitalägare de verkliga AMSjobbarna.


Det finns nämligen två vägar att gå för den stat som tillämpar Keynes´teorier: Antingen att subventionera folket eller krigsindustrin. Och det är farligt nära att vi tippar över till den senare varianten, ungefär som i USA efter det andra världskriget.

Antingen gör vi alltså som tidigare här i landet att låta staten vid en nedgång sätta människor i arbete genom offentliga jobb. Eller så gör vi som i USA, att låta staten gödsla pengar över den icke-arbetsintensiva krigsindustrin för att med alla dess säkerhetsbolag och krigsprodukters framfart ute i världen bana väg för dess övriga storbolag.

Så har till exempel amerikanska oljebolag erhållit det mest skiftande sorterns statligt stöd i sina ansträngningar att fritt kunna roffa åt sig av andra länders resurser vare sig det är olja eller metaller, och som grädde på moset även gravt utnyttja dessa länders lågbetalda arbetskraft.

Och som idag, dessutom låta den övriga världen rädda sin övervärderade dollar...


30 juli

Bushregeringens politik fungerar idag som ett gift som sprider sig inte bara inom det oljerika Mellanöstern utan också i de övriga delarna av världen; men också i själva USA

Inför en föregående attack mot Iran har man därför erbjudit Israel att rusta upp sin vapenarsenal för 30 miljarder dollar för att med det hålla sig på en mer avancerad nivå än de övriga arabstaterna.

Saudiarabien och andra Gulfstater får också köpa in vapen för 20 miljarder dollar och Egypten 13 miljarder (som gränsar till Gaza).

Men ett par amerikansk kongressmän har försökt blockera vapenuppgörelsen. En av dem, Weiner, förklarar att Saudiarabien inte bör få ett uns hjälp från USA förrän det har vidtagit åtgärder för att förhindra terrorismen därifrån. Man säger att hälften av de militanter som attackerar den amerikanska militären i Irak kommer från Saudiarabien.

Det bör då tilläggas att av de fångar som finns i irakiska fängelser bara 6% kommer från utlandet.

Allt detta pågår samtidigt som den amerikanska "befrielsen" av Irak resulterat i den värsta förödelse för folket som hittills skådats i landet. Idag finns bara 1-2 tim el dagligen i Bagdad, där i övrigt olika miliser utövar sitt skräckvälde under amerikanskt beskydd.

Men även USAs egen rättssäkerhet eroderar alltmer. Staden New York har t.ex nu lagt fram ett förslag på starka begränsningar i den tid som en liten grupp personer på allmän plats kan utnyttja till att filma med filmkamera eller kamera (30 min) eller en tripod (10 min). Nu höjs röster om att detta går emot USAs allra mest grundläggande fri - och rättighet, yttrandefriheten.

Idag har samtidigt en grupp skickliga hackers på den amerikanska västkusten bevisat att de kan att komma in i och manipulera varenda röstmaskin i landet som använts under de allmänna valen..

President Bush vill också tillåta övervakning av all utländsk elektronisk kommunikation, men till en viss del även den inom landet ("av säkerhetsskäl för att skydda privata intressen"). En kongressman anklagar nu president Bush för att exploatera terroristhotet från al Qaida för att kunna driva igenom denna lag, vilken samtidigt skulle ge de telefonbolag ansvarsfrihet som ingår i NSAprogrammet, alltså den Nationella Säkerhetsbyråns verksamhet.

President Bush vill samtidigt förhindra att den rapport går igenom, som pekar ut sambandet mellan global fattigdom och dålig hälsa och då också förordar att USAs regering, som en viktig del i sin utrikespolitik, tar upp bekämpningen av sjukdomar med kravet på de stora företagen att hjälpa till och förbättra de globala hälsomässiga förhållandena, med en särskild varning för deras bruk av pesticider.

Dessutom har en ny amerikansk vetenskaplig studie lagts fram inför den amerikanska regeringen, vilken påvisar hur det årliga antalet orkaner över Atlanten mer än fördubblats under de senaste hundra åren, till stor del beroende på den globala uppvärmningen. Det finns alltså en stark överensstämmelse där mellan ett ökat antal stormar och en förhöjd havsnivå.

Det är trots detta ytterst tveksamt om de stora internationella fr.a amerikanska bolagen vars verksamhet i mångt och mycket är de mest ansvariga för denna tickande miljö-och kärnvapenbomb, frivilligt skulle komma att ändra sig. Såvida vi då inte själva sätter emot.


Fotbollssegern som enade Irak, åtminstone för en dag
Younis Mahmouds nickmål i sista sekunderna av matchen som gav Irak segern i söndags i de asiatiska mästerskapen fick befolkningen i hela landet att strömma ut på gatorna och jubla.

Det blev den mest positiva händelsen i detta krigshärjadeland på mycket, mycket länge. För en dag glömdes den akuta situationen för de åtta miljoner som behöver nödhjälp i landet: mat, vatten -allt.

En tredjedel av barnen är undernärda och de flesta är traumatiserade i någon grad. Det är ändå en tröst att barn har lättare än vuxna att komma över traumatiska händelser, bara det inte blir alltför långvarigt.


Men matschens segerherre Younis menar ändå att han inte vågar återvända hem till Irak."Om jag återvänder med laget kan någon döda mig eller försöka skada mig."

Younis Mahmouds segerfirande präglades av denna bittra sanning. Trots att det var han som sköt guldmålet. "Myndigheterna kom för att arrestera en av mina närmaste vänner, och sedan ett år tillbaka vet varken jag eller hans familj var han är.

Jag vill att USA lämnar landet. idag, imorgon eller dagen efter det. Men ut ska de.

http://www.youtube.com/watch?v=evRPwwyno_c

Femtioen filippinska arbetare som var kontrakterade av ett Kuwaitiskt bolag för arbete på ett hotellbygge i Dubai blev istället kidnappade till att arbeta under slavliknande förhållanden innanför den Gröna zonen i Bagdad.

De kom att få bo och arbeta under vidriga förhållanden inhysta i en barack ämnad för en bråkdel av deras antal och på ett byggnadsarbete högt ovan jord med urusla säkerhetsförhållanden och knappt med riktiga skor på fötterna.


Vittnesmål om dessa förhållanden kom från en amerikansk medicinsk tekniker som befunnit sig på samma flygplan som filippinerna från Kuwait till Bagdad.

Han hade innan dess blivit kontaktad i Kuwait och ombedd att hjälpa till att slussa filippinerna till det flygplan som han själv också skulle med, på grund av att filippinerna inte kunde språket.

Han la då märke till att deras pass togs ifrån dem och att biljetterna stod utställda till Dubai. När flygplanet väl kommit upp i luften välkomnades passagerarna till Irak. Stort tumult uppstod då bland filippinerna.

Väl i Bagdad slussades de direkt genom säkerhetsspärrarna till den amerikanska ambassaden därinne i den Gröna zonen och kom sedan att bo och arbeta under slavliknande förhållanden.

De arbetade på ett husbygge under urusla säkerhetsförhållanden klättrande uppför rangliga byggnadsställningar, en del utan skor på fötterna.

Deras amerikanska hjälpare på flyget från Kuwait väntade tills han rest tillbaka till USA innan han slog larm och avgav det vittnesmål som vi ser i filmen ovan.


29 juli

Med anledning av dagens debattartikel(m)på SvD Brännpunkt "Försvaret får inte vara budgetregulator" är det väl värt i sammanhanget att betänka på hur många liv och hur mycket pengar till krigsindustrin som vårt miltära äventyr i Afghanistan slukar i ännu en mänsklig och materiell katastrof med för oss dunkla motiv. Se nedanståenda

Britterna i Afghanistan skyddar tidernas största heroingröda
av Craig Murray

Se hela artikeln på afghanistan-otroligt-om-varfor-vi-ar-dar.pdf

Det har varit alltför lätt att bara godta påståendet att afghanistankriget är det 'goda kriget' medan kriget i Irak är det onda misstaget.

Ursprungligen fanns det en logik i att attackera Afghanistan efter 9/11. Men denna vecka sex år senare, då ännu en västerländsk dött - dödsfallen bland de brittiska soldaterna har idag nått upp till 10 % - har lett till en diskussion om detta verkligen kan jämföras med nivåerna på antalet stupade under det andra världskriget.

Men kärnfrågan är denna: Vad dör våra mannar för? Där finns det en samling svar: För att bringa demokrati och utveckling till landet, att understödja president Hamid Karzais i hans försök att få ordning i landet, att bekämpa talibanerna och hindra fortsatt spridning av radikal Islam till Pakistan.

Men vid en närmare analys - håller de svaren?

Det har varit alldeles för lätt att acceptera det slöa påståendet att kriget i Afghanistan är det 'goda' kriget, medan kriget i Irak är det 'onda' misstaget. Ursprunget till detta synsätt är inte irrationellt..Det fanns en viss logik i att attackera Afghanistan efter 9/11.

Visst var Afghanistan högkvarter för Usama bin Laden och hans organisation som slagit sig ner där och finansierats av CIA för att slåss mot Sovjet under åren 1979 - 1989.

I jämförelse med det var en attack mot Irak - Al Qaidas fiende som inte hade hotat oss - så helt irrationell att den inte kunde betecknas som försvarlig. Attacken mot Afghanistan har i jämförelse med detta åtnjutit en mycket högre grad av offentlig legitimitet.

Men operationen att avlägsna bin Laden var en sak. Sex års ockupation något annat helt klart. Och få tycks ens komma på tanken att rubba den åsikt som säger att Irakkriget kommer att vara i decennier.

Den som är chef över Afghanistans väpnade styrkor är general Abdul Rashid Dostum. Det är i hans område även den svenska styrkan är förlagd. Men Afghanistan gick aldrig att besegra för engelsmännen ens under höjden av sitt imperium, inte ens 240 000 ryska trupper lyckades. Så vad exakt är det då vi försöker vinna?

Under sex år av ockupation skedde en utveckling som ökat Afghanistans GDP med 66 % och nu utgör 44% av Afghanistans totala ekonomi. Detta är en lysande bedrift ur alla synpunkter, men varför trumpetas den då inte ut? Varför inte?

Svaret är att det vi uppnått är den största opiumskörden i världen. Talibanerna hade tidigare lyckats tvingat ner opiumproduktionen till precis noll.

Jag vill inte rekommmendera de metoder de använde för att uppnå detta, vilket innebar att knipsa av bitar, ibland vitala bitar från folk.

Taibanerna var en hop galna och djupt otrevliga religiösa fanatiker. Men en sak var de helt emot och det var opium. Detta är en obehaglig sanning som våra spindoktorer lyckats dölja. Och det var lika omöjligt att få talibanerna att sälja Johnny Walker som heroin.

De stämplade ut opiumhandeln och klädde av och drev ut krigsherrarna vars härjande och plundrande hade ruinerat det som var kvar i landet efter Sovjetkriget.

Enligt FN var opiumskörden år 2006 den största i historien och slog det gamla rekordet med 60 procent. Detta år blir den ännu större. I själva verket exporteras idag inte något råopium över huvud taget ur landet.

Man har lyckats med det som varje internationell hjälpverksamhet försöker få utvecklingsländer att göra. Afghanistan har gått över till industriell drift och "värdestegring". Så idag exporteras inte opium utan istället heroin i industriell skala.

Miljoner liter av de kemikalier som behövs i processen skeppas in till landet via tankfartyg. Dessa och de lastbilar som fraktar råopiet till heroinfabrikerna inne i landet delar vägarna som har rustats upp med internationell hjälp genom våra NATO-trupper.

Hur har nu detta kunnat ske, och i denna omfattning? Svaret är enkelt.

De fyra största spelarna i heroinhandeln är alla seniormedlemmar av den afghanska regeringen - den regering som våra soldater strider och dör för att beskydda.

Då vi attackerade Afghanistan så bombade amerikanarna från luften, medan CIA betalade, beväpnade och utrustade de nedtonade krigs och drogbaronerna - särskilt de som var grupperade inom den Norra Alliansen - för att utföra markockupation.

Vi bombade talibanerna och deras allierade till underkastelse, medan krigsherrarna flyttade in i deras ställe och grabbade tag i återstoden. Därefter gjorde vi dem till ministrar.
(utdrag, resten kommer senare som pdf på hemsidan)


28 juli

Apropå den allt hetare vapendebatten där man anar Wallebergs skugga

Den välkände amerikanska författaren Chalmers Johnson ger oss något att tänka på i dessa krigstider med sin bok Nemesis. Nu då våra demokratiska och mänskliga rättigheter sakta men säkert luckras upp i spåren av 9/11 och det svenska försvaret genomgår en omriktning till insatstrupper, vilka ska kunna sättas in 600 mil från Bryssel.

Boken kan även gälla vårt eget deltagande i det strategiskt belägna Afghanistan. Målet där sägs vara att ”hjälpa”, men landets invånarna får lätt ett annat intryck utifrån de stora summor som satsas på bombningar och utländsk företagsamhet, utplundring och förgiftning.

Dessa insatstrupper ska syfta till att hävda våra egna ”intressen och värderingar”- alltså det liberala projektet.

Chalmers Johnson beskrive bakgrunden till boken Nemesis' namn. Det är namnet på en gammal grekisk hämnargudinna. Johnson varnar alltså för de bakslag som den amerikanska imperiepolitiken riskerar föra med sig.

Den viktigaste lärdom han ger oss är att ETT LAND INTE SAMTIDIGT KAN FUNGERA SOM DEMOKRATI OCH IMPERIUM – DET MÅSTE BLI ANTINGEN ELLER

Han beskriver hämnargudinnan Nemesis, hur hon till slut straffar människorna för deras hybris och arrogans.

Det var hon som ledde Narcissus till dammen och visade honom hans egen spegelbild, den som han sedan dök ner efter och drunknade. Chalmers Johnson valde titeln, eftersom Nemesis idag kan finnas i USA väntande på sin mission.

Bokens undertitel är något han verkligen menar– Den amerikanska republikens sista dagar. För en nation kan inte vara både demokrati och imperium samtidigt

Vårt eget system har i hög grad utvecklats från det gamla romerska imperiet och på samma sätt som detta utvecklats kommer även vår egen demokrati att försvagas och ersättas av diktatur. För båda fungerar inte samtidigt

I efterdyningarna av kriget mot nazismen blev det uppenbart för britterna, att om de ville ha kvar sitt imperium, måste landet utvecklas till en tyranni, och de gjorde därför något riktigt beundransvärt och valde att ge upp sitt imperium. Detta gjorde de för att förbli en demokrati. Det är något vi borde diskutera väldigt starkt särskilt i Förenta staterna.

Chalmers Johnson förbinder nedbrytningen av regeringskonstitutionen med militarism.
Att äga en stående armé, stora vapenutgifter som blir till ett militärindustriellt komplex, detta leder generellt till att en försåtlig ömsesidig intressesfär uppstår, vilken därefter uppmuntrar till en serie krig.

George Washington sa att republikens stora fiender är de stående armeérna. Han menade att dessa bryter ner murar runt de olika maktcentra: den lagstiftande, dömande och verkställande makten, vilka istället skall hålla uppsikt över varandra- som varande det mest fundamentala bålverket mot diktatur och tyranni.

Det kommer av att stående arméer, militarism, militärt etablissimang, militär-industriellt komplex- alla dessa drar makt inklusive skatter till Washington från resten av landet och då till presidentskapet.

Så skapas en imperiepresident som utvecklar det militära hemlighetsmakeriet. Detta gör översynen av regeringsmakten nästan omöjlig för en medlem av Kongressen - och ändå mer för landets medborgare.

Det verkar vara nästan samma varning som Eisenhower gav i sitt berömda avgångstal 1961, där han mycket orolig varnades för den växande militärindustrin som varande utom all kontroll.

Det han ville varna för var det militär-industriella-parlamentariska komplexet men då avråddes han från att gå alltför långt.

Övers av sammandraget: Ingrid Ternert27 juli

Ändrade vallagar ska stoppa Hamas - fritt från dagens SvD


I januari 2006 i det palestinska valet tillsattes hälften av parlamentsplatserna via nationella partilistor och hälften i lokala valkretsar, vilket då resulterade i att Hamas vann stort över Fatah särskilt i lokala valdueller. Hamas kammade därmed hem slutsegern med god marginal.

Det är därför president Abbas (Fatah) vill ha omval liksom Israels Olmert och gå ut med den nationella listan istället.

- Jag tänker inte möta någon av Hamas ledare förrän de tar tillbaka varje steg i den statskupp de har genomfört säger Abbas


Men hallå där, Abbe och Olle...
Konstigt, att förkasta ett perfekt genomfört val, ändra vallagar och genomföra omval, är inte det lite väl kuppigt, Olle? Och att använda presidentdekret?

Vem har förresten sagt att det går att tillämpa nu? Är det Bosse? Vad säger domaren då? Du vet Calle, han var ju ändå så himla nöjd med den förra matchen.


Fast nu kommer förresten både Ubbe, Ebbe och Fubbe och stärker laget, även om en del spelare på yterkanterna inte hänger med på samma sätt.

Fast ändå, så j-a mycket utbildning och skarpa grejer som ändå Abbe fått där i klubbstugan (och lite extra också till sig själv), skulle inte det kunna stärka laget? Jaså Isses lag vann ändå, hoppsan.

Så nu blir det att ta till lite förstärkningar där på högeryttern, en anfallare med bra skott..ja du vet. Kör hårt med dem, det är de vana vid, trötta ut dom bara.

Så blir det lite extra utdelning om det går vägen. Du vet vad som gäller..Ja Isse har ju inte mycket att hoppas på förstås om de förlorar, de åker nog helt ur serien och fansen kanske sviker.

Vi får se om de nöjer sig eller fortsätter ändå och krigar på allvar. Ja,ja den da´n du vet, det fixar sig nog..De ligger ju jävligt fisigt till med sin ekonomi, så man undrar hur de skall kunna hålla kvar sina toppspelare. Det är möjligt vi kan köpa över några.


26 juli 2007

"Försämrad fastighetsmarknad i USA ökar oron för en ekonomisk nedgång. Chefen för USA:s största bolåneinstitut talar om prisfall på villor som bara överträffats av den stora depressionen på 1930-talet."

SvD skriver alltså äntligen om det hot om en stark ekonomisk nedgång i världen som USAs äventyrliga ekonomiska politik med sin briserande husbubbla skapat, särskilt de sista åren. Ekonomin har hittills hållits uppe genom diverse kosmetiska åtgärder och uppställning från den övriga världens sida (även Sverige) för att undvika risken att USA drar ner oss alla i fallet.

Det finns naturligtvis länder som långsamt försöker komma ifrån dollarns strupgrepp utifrån denna dollarbaserade oljehandel, alltså den som äger rum på oljebörserna i London och New York.

Och på ett förbluffande sätt har dessa råkat vara stater som USA alldeles särskilt satt sin stämpel "skurkstat" på, t.ex Irak, Ryssland, Iran, Venezuela.

Redan Saddam på sin tid i början av 1990talet försökte komma ifrån den dollarberoende oljehandeln och sälja den irakiska oljan i Euro. Och vips skedde en serie händelser som bringade landets ekonomi i gungning, samtidigt som den amerikanska kvinnliga ambassadören där gav sken av att stödja ett irakiskt anfall mot Kuwait.

Irak anklagade nämligen Kuwait för horisontell oljeborrning in på irakiskt område när det gäller de gemensamma stora oljefälten runt sin sydvästra gräns.

Irak hade då efter Irankriget kommit in i en desperat ekonomisk situation och behövde öka sin försäljning av den egna oljan efter att överraskande både ha nekats nya lån västerifrån och krävts på betalning på ett gammalt lån från Kuwait(?)som i vanliga fall hade förväntats bli avskrivet.

Så har vi Ryssland och Iran som idag försiktigt försöker komma ifrån oljehandeln i dollar och skaffa sig egna rubel(euro)baserade oljebörser. Därmed kommer de ifrån dollarns strupgrepp i oljehandeln.

Så har vi dessutom Japan, som med sin följsamhet gentemot USAs alla vansinniga åtgärder har offrat sin egen yen och idag är på det ekonomiska fallrepet, fast man nu verkar vilja ta sig loss.

Det vore intressant om någon KUNNIG ekonomisk svensk journalist ville följa hur resten av världens centralbanker ställt upp för att hålla dollarn flytande medan USA speciellt under Greenspans ledning bara gasat på. Låga räntor och hög inflation. Vad innebar i realiteten Washington Consensus?


Samtidigt meddelade Aftonbladet den 25 juli vad Storbritannien liksom USA förväntar sig på krigsfronten de närmaste minst tio åren framöver.

GrBr bygger nu rekordstora hangarfartyg för 53 miljarder vilka beräknas vara klara 2014 respektive 2016. Brittiska försvarsdepartementet, som lutar sig mot en planerad ökning av försvarsbudgeten, uppger att hangarfartygen ska kunna användas av den brittiska flottan i 40 år och bära 36 attackflygplan vardera liksom fyra spaningsplan..


25 juli

Chertoffs svenska papegojor

Som en papegoja till den hotbildsanalys som president Bushs nyligen presenterat över världsläget skriver idag Åsa Lindestam(s)på SvD Brännpunkt att "Hotbilderna är idag globala och kan främst definieras som global terrorism och antidemokratiska strömningar. Mot detta har vi att som en aktiv del av världssamfundet ta del i internationella insatser."


Vilken tillfällighet att detta kommer just nu.. Så har också i tisdags en amerikansk "top-level intelligence report" presenterats, där USA varnar för fler terroristattacker framöver. Vi är visserligen rätt vana vid larm därifrån vid det här laget, men man förtydligar därifrån att den amerikanska al-Qaidagrenen de närmaste tre åren kommer att hota med nya terrordåd, så därför måste lagstiftningen dras åt.

Detta meddelade alltså den okände tillika ökände Chertoff som är chef för USAs Säkerhetsdepartement alltså det lika stora som diskreta "Department of Homeland Security", med vilket försvarsminister Odenberg i våras tecknat ett ömsesidigt hemligt forskningsavtal. Vem kollar förresten detta?

Och de amerikaner som kritiserar och protesterar mot krigspolitiken riskerar genom en helt ny amerikansk lag att få sin egendom konfiskerad. Jämför med det som hänt våra svensk-somalier..

Apropå vår(ö)kända svenska följsamhet västerut. När blir det vår egen tur att drabbas?

I detta sammanhang går då Åsa Lindestam ut och skriver: "Men att riskera den breda uppslutningen kring säkerhetspolitiken för att låtsas kompensera låginkomst­tagarna vittnar inte om någon särskilt genomtänkt politik.

Hotbilderna är idag globala och kan främst definieras som global terrorism och antidemokratiska strömningar. Mot detta har vi att som en aktiv del av världssamfundet ta del i internationella insatser."

Hennes recep är alltså ytterligare satsningar på försämringar i våra demokratiska rättigheter till förmån för svenska insatser i Afghanistan.. Man tar sig för pannan.

Enligt henne skall vi alltså fortsätta delta i de bland den afghanska befolkningen alltmer impopulära militära insatserna i Afghanistan från det område i norr där de svenska ISAF-trupperna är stationerade, ett område där General Abdul Rashid Dostums har kontrollen och vars opiumvallmoodlingar stadigt brer ut sig.

Det handlar alltså om den ökände krigsherre som redan under sin tid som allierad med Sovjet under 1980-talet gjort sig skyldig till grymma övergrepp.
----
Se istället "Äntligen en moderat som vågar banta" av Peter Rådberg som undrar över det hot från öst som förfogar över en försvarsbudget av Italiens storlek.
---

Svårt för alliansen att pratas vid
Vår moderatledda regering har det inte lätt. På något sätt rör sig det nya trubblet om vårt "nya" försvar och hotbilden från öst och den beväpning som de då ser måste till.

Inte nog med att Agrell och Pellnäs plötsligt rusar ut i debattartiklar och på ett något förvirrat sätt larmar om hotet från öst. Nu har även finansministern och försvarsministern kommit i trubbel med varandra om finansieringen av den svenska krigsmakten.

Så simsalabim går det upp ett ljus. Den springande punkten är naturligtvis Wallenberg och den uppgradering av JAS och lite annat smått och gott som han blivit lovad. De svenska insatstrupperna är väl vad vi kan kalla Odenbergs egna skötebarn.

Är finansieringen hotad gäller det naturligtvis att skrika högt om den röda faran och se till att lämpliga vapendragare engageras.

Det resulterar i att vi fått vetskap om Putins dolska planer när det gäller oljan däruppe på Nordkalotten och hur han tänker mota bort de andra oskyldiga intressenterna.

Det gäller närmast tolkningen av det avtal som skall reglera de närmast Nordpolen berörda staternas intressen i sammanhanget.

Så har de suttit där runt en stor karta och pekat och pekat ut gränser och enstaka holmar som sticker upp och som kan göra dem till ägare av denna havstårtbit- alltså USA, Island, Norge, Canada, Finland, Ryssland etc

Ryssland hävdar att havsbotten utanför dess egen kust en bit ut till Nordpolen (där öppet hav råder) tillhör den egna kontinentalsocknen och då enligt avtal skall tillhöra dem.

Vilket inte USA accepterar. Därav de nyligen utförda ryska djupdykningarna. Som sagt, bråk om detta väntar.

Samtidigt kommer frågan om de londonbaserade ryska spionerna upp och förgiftningen med dödande Polonium som grädde på moset, och rör upp känslorna i en historia som vad gäller utlämningar från båda sidor annars inte hade blivit någon stor sak.

Allt detta och missilskölden därtill läggs till bevis om den ryska björnens dolska planer som det gäller att rusta sig mot.

Ändå har jag själv fått intryck av att det var 3-4 miljarder som Försvarsbudgeten skulle ÖKAS med till år 2010 och inte tvärtom. Men detta med deras budgetar är nu en gång för alla inte alldeles lätt att förstå sig på.

Men ändå. Tänk om även Borg missuppfattat det hela och trott det vara en minskning med 3-4 miljarder som han och Odenberg suttit där och pratat om, och inte just tvärtom? Kan någon kolla det? Ökningen skulle ju ske gradvis fram till år 2010. Men nu verkar budgetuppgifterna vara en enda röra.

Även Wallenberg hade naturligtvis varit tvärsäker på att bl.a JAS uppgradering redan var ordnad och Odenberg kunde drömmande se fram emot en nyupprustad svensk insatsstyrka.

Bara det är ju nog för att låta de egna ryttarna gå till storms mot denna Borg.
Ingrid Ternert


24 juli

En ny studie kan för första gången visa att människans utsläpp lett till världomfattande förändringar av nederbörden. De stora regnmängderna som dränker Sverige och England beror på klimatförändringarna

"Studien ökar också forskarnas förtroende för klimatmodellerna eftersom de så tydligt stämmer med deras egna observationer. Men Xuebin Zang betonar att det faktiskt har varit större förändringar i verkligheten än vad modellerna förutsäger."

DET KAN MAN VERKLIGEN SÄGA OCH DET ÄR FRUKTANSVÄRT OROVÄCKANDE.

Se också DN 18 juli 'Människan bakom ökande regnmängder' och 'Världens glaciärer smälter snabbare än forskarna trott'.

Detta enligt en forskningsrapport som presenteras på torsdagen. Höjningen beror på att glaciärerna smälter rekordsnabbt, med översvämningar och torka som följd.

Sedan 1994 minst har världens klimatforskare slutligt varit överens om orsakerna till klimatuppvärmningen, men USAs motstånd och uppköpta forskare har bromsat utvecklingen mot globala krafttag i frågan. Så vi håller på att gräva vår egen grav.

Fortfarande döljs den mer än ruggiga utvecklingstrenden för allmänheten (under olika klimatscenarier) eftersom de ekonomiska makthavare kräver billigt bränsle och ökad konsumtion, och bara små, små åtgärder för minskade utsläpp för att USA skall kunna acceptera botemedlet.

Detta är emellertid helt otillräckligt med tanke på den alltmer påvisade snabbaste utvecklingstrenden, särskilt vid polerna där avsmältningen nyligen pekat på en tre gånger högre takt än i övriga världen.

I ett TVprogram nyligen beskrevs som lite otrevligt att det kanske kan bli +5 graders uppvärmning på 50 år. Alltmedan de svenska tittarna då glatt kunde säga, vaddå det vore väl trevligt för oss här i Norden med lite medelhavsklimat..

Något som däremot i realiteten betyder att det då är fullständigt gonatt för hela mänskligheten. Fast jordklotet skulle förstås leva vidare i ännu fyra miljarder år..


Samtidigt har enligt samma tidning en amerikansk entreprenör dömts till massor med år i fängelse för mutor för ett par år sedan för att få kontrakt i Irak. Skrattretande. Uppenbarligen skall han tjäna som syndabock och ett varnande pekfinger för vad som kan hända de personer i Irak som finns på ekonomiska och militära mellannivåer. För detta gäller förstås inte den politiska toppen...

Är det någon som egentligen har en aning om hur mycket mutor, plundring och stöld som hela den amerikanska invasionensprojektet av Irak egentligen vilar på? Och det gäller på alla nivår, från amerikanarna och den irakiska officiellt godkända toppen till de plundrande, stjälande och mutade soldaterna på basplanet.

Själv har jag redan 2004 varit med om att spåra proppar för ärlig anbudsgivning i Bagdad när det gäller inhemska byggnadskontrakt. Det slutade på amerikansk "puppetnivå" i ett av Bagdads olika byggnadskommittéer, där man tillsatt en korkad kossa som ordförande och mellanhand till den egentliga av USA tillsatta irakiska "politiskt valda" ansvarige för Bagdads byggnadskommitté.

Denna korrupta samarbetsman blev sedemera borgmästare i staden och ganska snart därefter mördad.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=673674
<;span>Israels nyblivne president Shimon Peres manar världen att bilda enad front mot Iran för att tvinga landet att ge upp jakten på kärnvapen.

Däremot vägrar Peres rutinmässigt att vare sig bekräfta eller dementera att Israel själv äger kärnvapen.

Israels kärnreaktor i Negevöknen byggdes på 1960-talet med fransk hjälp, och experter tror att israelerna har använt den till att framställa uppemot 200 atombomber.


Osökt kommer man in på Israels kolonialpolitik gentemot de egentliga invånarna på detta stycke arabiskt land som FN i sin gudomliga välvilja 1948 förlänade judarna som plåster på såren för förintelsen.

Vilket bara resulterat i ännu en förintelse, fast nu gentemot de ursprungliga invånarna i området.

Detta tar förtjänstfullt Pär Granstedt, generalsekretere för "European Parliamentarians for Africa", AWEPA, upp på SvD Brännpunkt den 24 juli.

"Det fanns en gång en stat i en fjärrran världsdel, som hade skapats av invandrare från Europa. De hade flytt från nöd och religiös och politisk förföljelse, och de bars upp av en stark övertygelse om att det nya landet var givet dem av Gud, det förlovade landet.

En svårighet de hade att möta var att det förlovade landet redan var bebott av andra, som de måste fördriva eller härska över för att kunna erövra det förlovade landet. Men eftersom invandrarna hade överlägsna vapen var detta till en början fullt möjligt. Landet där detta hände hette Sydafrika, och det europeiska folket kallades Boer...."

Där blev ni överraskade va? För alla trodde förstås att det handlade om Israels kolonisering av Palestina. Övriga kommentarer överflödiga förutom det att Sydafrika till slut blev självständigt, men det tog en oerhörd massa år..


23 juli

Vow, måste man utbrista åt den tillförlitlige L Palms insändare på Fria ord i GP idag. Äntligen lite frisk luft i stormaktsdebatten!

Ryssland agerar under trycket från väst

För att understryka sin kritik av Ryssland måste LB kasta om den historiska tidsföljden. Vad som är rimliga ryska motåtgärder under det ökade trycket från väst framställs av LB som orsak till samma tryck.

När Sovjet och Warszawapakten upplöstes och Sovjetarmén drogs bort, fick Ryssland löften att Östtyskland inte skulle dras in i Nato och att organisationen inte skulle föra in kärnvapen i de nya medlemsstaterna.

Dessa löften har brutits på löpande band. Nato är nu framme nära ryska nyckelområden som Petersburg. 2001 sa USA ensidigt upp ABM-avtalet om robotkontroll. Det avtal om truppbegränsning i Europa (CFE) Ryssland nu lämnar har väst sen länge vägrat ratificera.

De nya missilerna i Tjeckien och Polen (och i Japan) har självklart gett ryssarna stora skälvan. De ser dem, knappast utan skäl, som ett försök från väst att nå nukleär förstaslagsförmåga och omöjliggöra vedergällning - den terrorbalans som hittills besparat oss kärnvapenkriget.

Vad Ryssland sett är hur USA-Nato-EU alltmer ställer folkrätten åt sidan.

Det började med Jugoslavien där man uppmuntrade nationalistiska utbrytningar från kroater, bosnienmuslimer och albaner och där Serbien idag står med en halv miljon glömda flyktingar som fördrivits från främst Kosovo och Kroatien.

Genom att uppmuntra utbrytningarna bröt man mot 1975 års Helsingforsavtal om de europeiska gränsernas okränkbarhet.

Kulmen kom med 1999 års Nato-anfall mot rest-Jugoslavien. Härefter har man öst in miljontals dollar till politiska grupper i Rysslands grannländer för att kuppa fram västvänliga regimer i bland annat Serbien, Georgien och Ukraina. I Georgien har USA nu en lydregim som förföljer och torterar oliktänkande och hotar med krig i Kaukasus.

Ryssarna ser hur USA i Irak med hjälp av lögner startat ett olagligt krig och dödat hundratusentals människor för att komma åt irakiernas olja. I Afghanistan får USA hjälp av Nato (och Sverige!).

Ryssland, som börjat återta kontrollen över sina egna naturtillgångar, ser naturligtvis skriften på väggen: En del ryska militärer räknar nu med att Ryssland kommer att anfallas av Nato inom 10-15 år!

LB vill förstärka vårt försvar - men mot Ryssland! Vad Sverige istället snarast bör göra är att ställa sig utanför denna nya Operation Barbarossa i vardande. Ett steg på
vägen är då att bryta det skamliga samarbetet med Nato bakom svenska folkets rygg, andra är att dra sig ur gökungen Nordic Battlegroup och kriget i Afghanistan.

L Palm


Med osäkrade steg mot en ren USA-diktatur.

Vi har här i landet inte uppmärksammat hur den amerikanska Bushregeringen steg för steg bäddar för ett undantagstillstånd i landet och dessutom, som en fd officiell person i den tidigare Reagonregeringens närhet avslöjat, att Bushadministrationen gör förberedelser för en ny terroristattack för att därefter gå över till en form av diktatur och ett anfall mot Iran inom ett år.

Paul Craig Roberts visar på en ny amerikansk "Executive Order" från den 17 juli som tillåter Vita Huset att, som tidigare mot de omtalade somalierna här i Sverige, lägga beslag på egendom tillhörande personer som motsätter sig regeringens förda Irakpolitik. Det hela går dessutom ut på att ge USAs regering utökade kontrollbefogenheter inom landet.

Det är fråga om enmansdiktatur utan någon kontroll utifrån. Men amerikanarna tycks inte inse den fara de står inför, fortsätter Roberts.

Det handlar om en ny fas i kriget mot terrorismen riktat mot själva det amerikanska folket för att få stöd för den egna svaga republikanska politiken. Man förbereder alltså ett andra 9/11 eller en serie händelser, påpekar Roberts..

I avsaknad av en stark folklig mobilisering inför faran skulle entuellt den federala byråkratin eller militären ha förmågan att sätta gränser för denna orientering mot enmansdiktarur och krig mot Iran.

Han menar att Bush och Cheney måste ställas inför riksrätt inom ett år, annars är risken stor för att ovanstående scenarium inträffar.

Anm. Det är just vad den kända fredsmamman Cindy Shehan nu kampanjar för genom hela USA och ställer själv upp i valet som demokraternas talman i Vita Huset, såvida inte den nuvaranda talmannen Nancy Pelosi tänker driver frågan om riksrätt. Cirka hälften av USAs medborgare stöder detta krav, särskilt i förhållande till vicepresidenten Cheney.


22 juli

Försvaret enbart symboliskt
Wilhelm Agrell på SvD Bränpunkt den 22 Juli

Vi har inte bara avvecklat vårt territorella försvar - vi har också i själva verket avvecklat varje tanke på ett sådant, skriver han

I sak har han på den punkten helt rätt, men jag saknar en uttalad hotanalys också utifrån vår nära granne i väst, alltså vad USA har för sig, men om det sägs INTE ETT ORD.

Häpnadsväckande med tanke på alla de kärnvapen och hot mot uttalade skurkstater som regnat därifrån de senaste åren. Och med vetskap om en sårad tigers farlighet. Då borde den amerikanska variantens alla hot och utfall tas på det största allvar, alltså också från en i framtiden konkurrerande variant som vår granne i öster.

USAs egen doktrin att kunna angripa ett land med kärnvapen utan att landet ifråga själv behöver förfoga över några sådana, säger allt om varför länder runtom i världen som t.ex i Nordkorea skyndar sig att försöka skaffa kärnvapen på det ena eller andra sättet som skydd och utpressning mot denna förmodade framtida angripare.

I mycket stora drag skriver Agrell följande (egna anm inom parentes):

På mindre än femton år har Sverige gått från ett nationellt existensförsvar till en säkerhetspolitik baserad på övertygelsen om att något territoriellt försvar inte längre behövs och att de militära resurserna i fortsättningen endast äger relevans som politisk markör i gemensamma västliga åtaganden i fjärran konflikt­områden.

(anm. alltså hur både EUs och NATOs insatsstyrkor skall kunna sättas in överallt i världen 600 mil från Bryssel för att "TA TILLVARA SINA EGNA VÄRDERINGAR OCH INTRESSEN")

Detta utgör ett svar på tydliga politiska signaler att det enda uppdrag som kan motivera de svenska försvarsanslagen är deltagandet i internationella operationer.

Det centrala är inte vad som uträttas i det aktuella konfliktområdet utan själva den demonstrerade villigheten att delta.

Sverige gör enligt detta synsätt investeringar i den ­stora västliga säkerhetsbanken­genom deltagandet i multinationella styrkor som ISAF och KFOR.

Denna totala fokusering på internationella insatser med ett symboliskt syfte kan kritiseras från två utgångspunkter: relevansen i verksamheten och symbolikens vidare säkerhetspolitiska nytta (anm: alltså om dessa missioner i realiteten ger någon positiv effekt i berörda länder eller förmår garantera oss själva skydd i händelse av hot utifrån)

Men militärt bistånd avgörs alltid i sista hand av politiska överväganden i det ögonblick det skall ges.

Vid en allvarlig kris kan denna föreställning om säkerhet komma att förflyktigas bokstavligt talat över en natt.

Man kan här jämföra med framväxten av olika former av grov internationell organiserad brottslighet som just exploaterar de möjligheter som en fri rörlighet av personer, varor, tjänster och pengar skapat förutsättningar för... (kommentarer: Ingrid Ternert)

Arab Times i Kuwait får oss plötsligt till en obehaglig insikt om att vicepresident Dick Cheney i sin egenskap av vice president riskerar få ta över det amerikanska presidentskapet.

President Bush har nämligen återigen lagts in för undersökning och avlägsnande av fem tjocktarmspolyper, något som han gjort redan 2002. Dylika polyper kan komma att gå över till elakartad cancer.

Bush står redan under årliga kontroller. Det var under en sådan som Cheney nyligen blev officiell president under drygt två timmar.

--Nearly all cases begin as benign polyps but can later develop into cancer. The president is an avid fitness buff with a competitive streak and tries to take a few hours each week to go mountain biking, often with members of his staff.

He also does elliptical training, free-weights, stretching and low-impact workouts on a treadmill. After developing knee problems a few years ago, he gave up running and mountain biking became his favorite sport.


Mer överraskande nyheter från samma källa, underligt nog inte vad vi tidigare fått veta om de halshuggna två tyskarna i Afghanistan. En av dem sägs istället av stressen ha dött av hjärtattack (anm: eller i varje fall lever)och talibanernas villkor för att släppa de tillfångatagna sydkoreanerna har varit att USA i gengäld släpper motsvarande fängslade talibaner.

Samtidigt har talibanerna krävt att både den 3000 man starka tyska truppen och den sydkoreanska dito på 200 man skall dras tillbaka i landet (vilket Sydkorea ändå planerat göra vid årsslutet).

Andra källor säger att vad man egentligen vill ha i utbyte från sydkorea är pengar. För att sätta kraft bakom sitt hot dödades senare en ur gisslan.


21 juli

Svenska Dagbladet har idag en försåtlig artikel skriven av Cordelia Edvardsson om den palestinska fredsprocessen. De som inte är alltför insatta i frågan får utan tvekan intrycket att Hamas skulle vara proppen för den fortsatta palestinska fredsprocessen. Men då talar vi alltså om valets egentliga segerherre.

Men den bild som världens mest respekterade fredsforskare i frågan däremot ger är inte lika förenklad. Klicka på www.fredskoalitionen.se palestina-holocaust-richard-falk.pdf eller hamas-cia.pdf där omvärldens skuld i sammanhanget framstår i en så tydlig dager, att det verkar vara omöjligt att uppnå en rättvis och hållbar fred i Palestina, såvida vi inte själva tänker om och engagerar oss i frågan.

Enklast är helt enkelt att inte köpa israeliska varor. Men det mest effektiva är enligt den internationellt kända fredsprofessorn Johan Galtung, att helt enkelt bojkotta amerikanska varor, eftersom deras vinstmarginaler är så små och Israel samtidigt inte skulle kunna överleva utan de amerikanska miljarderna.

Engelska och belgiska universitets- resp fackliga aktioner har pågått för att trycka på Caterpiller som står för demoleringen av palestinsk egendom på mark som de israeliska bosättarna vill åt.

USA fungerar nämligen som en lyftkran som håller uppe den israeliska ekonomin. Samtidigt ökar Israel sin egen förhållandevis stora vapenexport, varför även det svenska försvarets import därifrån bör sättas under lupp, det som s-regeringen sa sig ha stoppat.

Den svenska vapenexport som ökar för vart år som går är den till USA, framför allt till krigets Irak (trots svenskt förbud enligt lag att exportera till länder i krig). Samtidigt ser vi hur våldet i Irak fortsätter att öka. I juni nåddes den högsta nivån sedan maj 2003, trots USAs ökade militära insatser, visar statistik från Pentagon.

Ser ni mönstret? Ännu mer av samma felaktiga väg löser vare sig katastrofen i Irak eller Palestina. Skall det vara så förtvivlat svårt för våra politiker att förstå?

I Irak fungerar den alltmer splittrade puppet-regeringen som USAs alibi och i Palestina heter den israelisk-amerikanska motsvarigheten president Abbas självutnämnda "krisregering".

Samtidigt har enligt DN irakiska asylsökande i Filipstad räddat människor i grannhuset ur lågorna och blivit stadens hjältar på kuppen.

- Jag arbetade som narkosläkare i Bagdad bland bomberna så jag är van vid värre saker, säger Ali Fadel, 34 år. Och det kan man verkligen hålla med om.

För att fortsätta med Afghanistan när ämnet ändå är på gång. Idag sägs två tyska kidnappade soldater avrättats av talibanerna. Samtidigt skall ännu mer opievallmo stå i full blom i södra Helmandprovinsen. Afghanistan förser numera drygt 90% av världsmarknaden med heroin. Alltså ännu lägre priser bland missbrukarna runt om i världen.

För att anknyta till de sk black-ops, där både CIA och Dick Cheney har ett finger med i spelet, så fungerar opiumsmuggling som ett gammalt inkört finansierings-instrument för CIA. Och där ingår även de stora brottssyndikaten. Liksom vissa stora banker i Geneve.

Då talibanerna satt vid makten var opiumodlingarna ingenting i jämförelse med dagens - men i likhet med guvernören ute i den "svenska" provinsen, har också de idag insett möjligheten att finansiera sina gerillakrig den vägen.

Varför inte ge bönderna medel att odla andra grödor för att kunna överleva? Ingen av dem skulle helt visst bli olycklig för det, snarare tvärtom. Frågetecknen hopas..

Vi blandas alltmer ihop med USAs krig i landet, särskilt nu då ISAF/NATO smält samman under en USAgenerals ledning. I södra-östra provinserna bombas och raketbeskjuts byar från långt avstånd i jakten på talibaner.

Civilbefolkningen dödas i mängder och ilskan stegras mot inkräktarna. Det är i sammanhanget väl värt att minnas att blodshämnd råder bland afghanska klansystem apropå de nyss kidnappade och tyska soldaterna. Varje dödad anförvant skall hämnas.


20 juli

www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16298563.asp
"Pellnäs har fel om regeringens passivitet"
Carl Bildt debatterar också det ryska hotet (som vi nedan) på dagens SvD Brännpunkt. Han låter först kalla-krigisk men slutar med

Bildt:..."Ryssland upplever sig idag som starkt mot bakgrund av sin ekonomi med dess rikliga olje- och gasinkomster. I många avseende är också den ekonomiska utvecklingen imponerande.

Men varje noggrannare blick visar långsiktiga svagheter som gör fördjupad samverkan med Europa och världen i övrigt till en nödvändighet för ett Ryssland som vill bli ett i genuin mening modernt samhälle med en dynamisk ekonomi.

Att så blir fallet ligger ju i mycket hög grad i vårt intresse. Också därför behöver vi vilket även Bo Pellnäs efterlyser en fördjupad strategisk dialog med dagens och morgondagens politiska ledning i Ryssland."


www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1123061,00.html
"Plutonium på export" av Martina Krüger
De privatiserade svenska kärnanläggningarna har visat sig just så sårbara som kritikerna förutspått då profiten får råda. Även svensk lagstiftning åsidosätts. Man ryser..

I augusti fraktar Studsvik 1,2 kilo vapenplutonium tillsammans med 4,8 ton använt kärnbränsle från Sverige till ökända Sellafield i Storbritannien.

Det betyder att regeringen helt släpper kontrollen över handeln med kärnavfall och bidrar till att ännu mer radioaktiva föroreningar sprids till våra grannländers kuster, skriver Martina Krüger.

Se också pdf-filen Selin-Kärnvapen.pdf om kärnkraft och kärnavfall av professor Eva Selin och övrigt pdf-material om t.ex palestinafrågan och 9/11 på vår hemsida www.fredskoalitionen.se


19 juli

Man kan nu inte låta bli att kommentera de nya kalla krigstonerna mellan Ryssland och Storbritannien, med sin uppbackning västerifrån. Det blir då strax mycket intressantare att gå in från ett annat håll än det gängse, det som svenska media erbjuder.

Nej visst inte, hedervärda tidningar ljuger inte. De väljer bara ut de för tisningens profil lämpliga bitarna av sanning. Och sim sala bim ter sig allt på ett så helt annorlunda vis - just pick and choose.

Som när Ryssland nyss kastade ut fyra britter. Åtgärden var ett svar på att Storbritannien skickat ut fyra ryska diplomater som straff för att Moskva vägrat utlämna en misstänkt Litvinenkov-mördare (som de heller inte behöver)


SvD (ober)moderat
Storbritannien beklagar Rysslands "fullständigt obefogade" utvisningar av brittiska diplomater.

Reaktionen var väntad.

De fyra britterna måste lämna Ryssland inom tio dagar, skriver Interfax.

Beskedet lämnades när den brittiske Moskva-ambassadören Tony Brenton kallades upp till ryska utrikesdepartementet på torsdagen. Vice utrikesministern Aleksandr Grusjko hade gett honom "vissa budskap" att vidarebefordra till London, sade han efteråt.

Ryska tidningar har beskrivit de brittiska utvisningarna som en "diplomatisk krigshandling".


DN (ny)liberal
Ryssland anser det omoraliskt av britterna att kräva Lugovoj, när de själva har vägrat utlämna personer som ryska myndigheter misstänker för brott som miljardären Boris Berezovskij.

I väst börjar även ekonomiska bedömare att oroa sig för diplomatkrigets konsekvenser

- Jag tror att händelseutvecklingen kommer att ta en katastrofalt felaktig vändning. På lång sikt kommer den att ha mycket stor inverkan, menar gasforskaren Jonathan Stern vid Oxfordinstitutet för energistudier enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han tror inte att Ryssland tänker stoppa de lönsamma naturgasleveranserna till Europa, men den ryska gasförsörjningen kommer knappast att öka.

Det största problemet, betonar Stern, är att europeiska investeringar och i synnerhet brittiska i den ryska naturgasindustrin kan minska. Nyligen trängdes oljejättarna BP och Shell ut från mångmiljardprojekt.

..........
Det hela luktar alltså både kallt krig och svart guld däruppe på Nordkalotten, närmare bestämt i det ryska Norra ishavet. USA har redan begärt att det hav som sträcker sig mot Nordpolen inte kan sägas tillhöra bara Ryssland. Som i sin tur hävdar att havet ligger ovanför den egna kontinentalsockeln. Bråk om detta väntar alltså.

Redan nu är olje-och gassamarbetsprojekten i full gång utanför det ryska Ishavs-kusten, men det är Ryssland som ger koncessionerna och inbjuder samarbetspartner. Och planerna är vidsträckta på olja och framförallt gasledningar till hela Europa .

Även amerikanska bolag är inbjudna. Systemet bäddar för del i management och vinst. Very clever. Och mycket befordrande för freden. Men det har ju inte engelsmännen kommit underfund med ännu. Eftersom regeringen där också är Bushs poodle.


Och så har vi detta med USA och NATOs expansionsplaner österut till det olje-och gasrika EuroAsien via en korridor av till USA vänligt sinnade stater som Azebadjan, Georgien, Ukraina m.fl.

I denna plan ingår den polska missilskölden, vilken Ryssland alltså kännner sig så hotat av, att man inte längre anser sig bunden av CFEavtalet, vars nya versin från 1999 för övrigt inte heller USA ens ratificerat, men Ryssland ändå hållit sig till genom att inte uppföra några militära installationer i närheten av EU/NATOs gränser.

En dylik missilsköld skulla då kunna bana väg för NATO att äta sig in hos ryska randstater och därmed hota Rysslands tillgång till sina gas och oljefyndigheter, där en pipeline från Baku vid Svarta havet till Turkiets Ceyhan redan är invigd för att inte tala om planerna därifrån över bl.a Kosovo, med världens största amerikanska militärbas, ut till Albaniens kust, också en amerikansk poodle.

Att dessutom också äta sig in med NATO inpå den ryska gränsen från dess tidigare randstater som Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Slovenien, Estland, Lettland och Litauen, har inte heller varit särskilt befrämlande för freden.

Vilket osökt leder till USAs stöd till Kosovos självständighet, där Rysslands representant i FNs Säkerhetsråd uppenbarligen ansåg att nu får det vara nog. Det är inte FNs uppgift att stycka stater eller skänka bort bitar, som man t.ex gjorde då Israel uppstod på arabiskt land 1948. Något som inte precis har bäddat för evig fred i detta område.


18 juli

Det är mycket som händer nu på flera fronter i "kriget mot terrorn". Nyligen har chefen för det mäktiga och ökända Department for Homeland Security, Michael Chertoff, uttalat att han har en "gut geeling" att något terroraktivt är på gång i USA. Vilket får andra att misstänka att det är en hemlagad provokation som är på gång som ursäkt för ett anfall mot Iran.

Samtidigt har redan Israel fått ett OK från både NATO och EU för ett anfall mot Iran, något det är häpnadsväckande tyst om i svensk press.


Att det lobbas bakom de amerikanska kulisserna inför Iran-anfallet, det är helt klart, och att den nya försvarsministern Robert Gates liksom även Condolezza Rice numera bidrar till fördröjningen verkar också stämma.

Liksom att anfallet blir som ett svar på ett "Iraninfluerat" terrordåd gentemot USA.

Att den mr Chertoff i detta läger uttalar sin "gut-feeling" ger ett oroväckande intryck för många insatta. Förresten är det samma person som nyligen tecknat avtal bl.a med Sverige om ömsesidigt informationsutbyte om olika hot med försvarsminister Mikael Odenberg..

Kortare svensk översättning till de reladerade artiklarna nedan kommer senare.


July 12: U.S. intelligence chiefs meet at the White House to discuss a report that Al Qaeda is stronger now than at any time since 9/11. From This morning's Times UK


Michael Chertoff, the Homeland Security Secretary, has spent days trying to play down comments that his "gut feeling" was that the US faced a heightened risk of attack this summer.

Mr Chertoff emphasised yesterday that "we don’t have any specific information about an imminent or near-term attack on the homeland". However, the Times has been told that US and British intelligence services monitoring al-Qaeda networks have picked up "an increased level of chatter" in recent weeks.

Maybe so, but Chertoff could have been ratcheting up fear so that an attack on Iran would be more palatable to the masses as yet another "front" in the War of Terror.

Or perhaps he was just unconsciously channeling the more ominous "chatter" from our own warhawks about an Israeli attack on Iran's nukes. Think about the poisonous cloud of radioactivity and even more terrorists that would produce.


Bush-Putin Summit in Kennebunkport: The New Cold War
by Mike Whitney Global Research, July 11, 2007

....
Putin—who has watched the destruction of Iraq and Afghanistan from the sidelines—knows that the threat of American aggression cannot be taken lightly. He must carefully consider the “stated goals” of the administration for global domination and prepare for the worst.


He cannot allow the Missile Defense System to be deployed even if that means “unilaterally” taking it out. But why would Bush choose to confront Russia now when American troops and resources are already stretched to the limit? What is Bush thinking?


The Bush administration and their counterparts in the far-right think tanks still believe that America can be a big player in the fight to control resources in the Caspian Basin and Central Asia. The war on terror was basically designed to conceal US geopolitical ambitions in Eurasia—not Iraq.


The neocons managed to expand the conflict to Iraq, but ruling elites have had serious misgivings about the invasion-occupation from the very beginning. Now the failures in Iraq are weakening the military, constraining US involvement in Central Asia and Latin America, and triggering anxiety among “old order” conservatives who think that the greater project may collapse altogether if Iraq does not wind-down quickly so the US can refocus on its original goals.


This may explain why the defections in the senate are beginning to snowball and why the establishment media is suddenly calling for a draw-down of troops. The situation has gotten so bad that it’s impossible for Washington to execute its broader imperial strategy.


Demonizing Putin
The personal attacks on Putin are no different than the attacks on Iran’s Ahmadinejad or Venezuela’s Hugo Chavez. Any leader who has the temerity to control his nation’s own resources---and use them for the common good rather than enriching privately owned corporations--is the de facto enemy of the Empire.


In truth, Putin is neither a tyrant nor an opponent of the United States. The criticism directed at him is mostly hot air. He’s demonized because he has used Russia’s vast natural wealth to rebuild his country and to improve the standard of living for the Russian people. There’s nothing more to it.


Presently, Putin enjoys an 84% public approval rating---the highest rating of any world leader today. He has reduced poverty, stabilized the ruble, strengthened defense, deposed the rapacious “oligarchs” and restored Russia’s international prestige. He is fiercely nationalistic and the Russian people admire him for it.


More importantly, Putin has successfully out-maneuvered Washington in every major energy deal since Bush took office in 2000. Even the invasion of Afghanistan-- which was supposed to clear pipeline corridors for transporting resources from the Caspian Sea to Pakistan--has turned out to be a complete fiasco.


The resurgent Taliban have ensured that the safe shipment of resources will be impossible for the foreseeable future. Also, setbacks in Afghanistan have exacerbated divisions in NATO which are causing the European allies to reconsider their involvement in the US-led mission.


This is a dodgy predicament for Bush and Co. If NATO falls apart, the Transatlantic Alliance will probably unravel leaving America friendless in a world that is increasingly hostile to foreign adventurism.


While Bush is bogged down in Iraq and Afghanistan, Putin has continued to consolidate his power in Central Asia while making impressive inroads into Europe. In fact, Russia seems to have already won “The Great Game” of controlling Eurasia’s massive natural resources without even clashing with the US..

Guerilla war on Putin. Missile Defense is another..Welcome to the new Cold War.


17 juli


Två av den senaste tidens skörd av debattartiklar om terrorism i DN 16 juli och SvD 18 juli

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=671347
"Förvirring om terrorism när Säpo jämt håller tyst", av fd SÄPOanalytikerna Maria Bjernevi och Thom Thavenius

Där framhåller de att den hotbild vi har att hantera när det gäller terrorism kräver omdöme, ödmjukhet och respekt inför de komplexa och sinsemellan mycket olika delarna av problemet

"Medan några röster ur den svenska terrorismexpertkåren under de senast veckorna har gjort gällande att de avbrutna attentatsförsöken i London alldeles uppenbart har direkt koppling till al-Qaida, har andra avfärdat denna möjlighet kategoriskt bl a med hänvisning till att al-Qaida inte är något annat än ett "varumärke" eller ett "ett gäng på flykt i de centralasiatiska bergen".

De menar att situationen i Irak är den enskilt största drivkraften bakom denna radikalisering på samma sätt som konflikten mellan palestinier och Israel spelar en viktig roll för många muslimers förståelse för och uppfattning om Väst. De understryker samtidigt att denna hotbild långtifrån är Sveriges.

"Vad som behövs i Sverige är en fördjupad debatt om säkerhet och integritet och om skillnaden mellan det som är skyddsvärt i vårt samhälle, till exempel rätten att ha en avvikande och kanske till och med osympatisk livsåskådning eller politisk uppfattning, och det som är brottsligt, nämligen våldsutövande, och alltså måste bekämpas. I denna debatt har medierna tveklöst en mycket viktig roll att spela."


http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_16268632.asp
"Vi lever i dårarnas paradis", av överste Bo Pellnäs artikel på Brännpunkt den 18 juli.

Tyvärr kan man nog tycka att det hade varit bättre om den hedervärda Bo Pellnäs hade hållit sig till sina rika erfarenheter på plats från FNs missioner t.ex under Jugoslavienkriget.

Att som han nu gör måla upp ett väldigt hot mot Sverige utifrån dagens Ryssland under Putin och inte samtidigt sätta in det hela i sitt sammanhang med ett USA i desperat krig för sin överlevnad, olja och inringning av Ryssland.

Det är att se det hela alltför snävt. Särskilt idag, då Dick Cheney går i spetsen för det livsfarliga neoconsgänget i USA.

Och då USA så uppenbart hotar Rysslands säkerhet med krigshotet mot Iran och den sk missilskölden i Polen, numera med en president tillhörande de mest skrattretande och följsamma puppets USA någonsin har förfogat över-trots en svår konkurrens från Irak.


16 juli

Studio Ett i radions P1 lät i måndags den obeskrivliga Östeuropakorrespondenten Kjell Albin Abrahamsson återigen vältaligt artikulera sig om hur Polen är "mer proamerikansk idag än USA självt", och ser det som en ren (om än osann)komplimang.

Guschelov finns där som vanligt inte ett enda sant ord i det Kjell Albin lägger fram på sitt farbroderligt gemytliga sätt, för idag är det blott drygt 20% av Polens befolkning som stöder "sin" regering.

Deras käre tvilling Kaczynski har varenda kväll varit föremål för uppskattade humoristiska avsnitt i polsk TV. Det är väl också det enda som kunnat få människor där att temporärt skratta högt. För övrigt är situationen bortom all beskrivning inte rolig.

Detta gamla kulturland med sina berömda universitet. Idag strejkar läkare och sjuksköterskor. Man kan se folk rota i soptunnorna efter något ätbart eller smyga fram en hand för att få en slant.

För hur skall någon kunna leva på mellan fyra- och tolv tusen kronor i månaden? Polackerna har annars inte särskilt mycket att hoppas på, arbetskraften flyr landet, förutom next stop strike.

Sjuksköterskar har haft hungerstrejk framför regeringsbyggnaden där det varit full rulle, sjukhusen är stängda förutom för livshotande fall, läkare strejkar och intelligentian flyr landet. Studenter prostituerar sig för att kunna överleva.

Regeringen själv har drygt 20% stöd av befolkningen. Och folk vill inte ha någon amerikansk missilsköld i landet, ungefär som tjeckerna protesterar. Men polackerna är för trötta för att ens ta upp detta just nu.

Irakkriget gillar de inte och Afghanistankriget är så "populärt" att 13 soldater för en tid sedan bara sa att de tänkte åka hem. Alltså ett solidariskt och väldigt fredligt folk.

Så breder Kjell Albin ut sig om Putins fräckhet att vilja säga upp CFE avtalet. Vilket hänt efter det att amerikanarna skulle intallera en missilsköld i Polen och en radaranläggning i Tjeckien. Och inte tidigare inte ens velat ratificera en uppdaterad variant av avtalet sedan kalla krigets dagar.

Dessa installationer skulle idag ge USA förstaslagsförmåga gentemot de ryska motsvarigheterna.

Men se det säger inte Kjell Albin. Förståss. För då skulle han ju tala sanning.


Annan udda mediadesinformation som också är av typen, "vi hoppar över USA men på Ryssland" är reportagen om de privata säkerhetsvakter som skall vakta ryska Gazproms anläggningar. Usch och fy.

Men glömmer samtidigt att berätta om privatiseringen av den amerikanska krigs-och militärapparaten, alltså inte bara vapenindustrin. I Irak t.ex finns också en lika stor privatarmé med hundratals privata säkerhetsfirmor (utanför Genevekonventionen) som bl.a verkar som vanliga amerikanska soldater.

Vilket idag skapat en märklig situation där kontinuiteten i verksamheten får sig en knäck, hemliga aktioner tillika information sprids vind för våg bland före detta konsultfirmors anställda, bland dessa gårdfarihandlare i krigsbranschen.

Varning utfärdas alltså för USA, där man riskerar bita sig själv i svansen - såvida man inte inför en egen Främlingslegion.

Det finns så mycket mer märkligt att berätta om dessa Bushkramare, men att de skulle företräda någon kreativitet och amerikansk framåtanda som äntligen skulle få Polen på fötter, det är bara just Too much Kjell-Albin.

15 juli

Det enda vi vet är att imperier går under, förr eller senare, frågan är bara om vi också måste dras med ner


Gandhi-efterföljaren Bhikhu Vyas:

Life ends when you stop Dreaming

Hope ends when you stop Believing

Love ends when you stop Caring

Friendship ends when you stop Sharing


http://www.youtube.com/watch?v=22pfqQRL7mQ


Iran and Venezuela are planning to invest $4 billion in a joint project in the South American country's heavy-crude-producing Orinoco Belt..

State oil companies from several countries, including Argentina, Brazil, China and India have been carrying out a certification process in the region since last August.

That is expected to conclude in 2008, with the confirmation that the Belt contains some 235 billion barrels of recoverable oil.


http://sydsvenskan.se/kultur/article247232.ece
Jan Hjärpe, prof islamologi, ser lösningen som ingenstatslösning


...USA, Israel och EU har nu tydligt visat att man inte behöver respektera vad folkviljan uttryckt i val. Vem i "regionen" tror längre på deras tal om "demokrati"? Det demokratiska kortet är överspelat dessvärre.

Och det går nu inte att få fram en palestinsk ledning som har den folkliga acceptans som behövs.

Agerandet har också lett till att Hamas radikaliseras och de "moderata" krafterna inom rörelsen förlorar sitt inflytande. En Iraksituation har skapats (på samma sätt som nu sker i Afghanistan).

Ingen av dessa småstater, Libanon, Israel, Jordanien, Palestina, kan överleva utan massiva subventioner och hjälp utifrån. Och när hjälpen upphör (och det gör den förr eller senare; inget imperium har varat för evigt) så är det slut.

Ingen stat har heller existerat i evighet.

Finns det då ingen lösning på Israel-Palestinakaoset? Enstatslösning, tvåstatslösning, trestatslösning?

Ett grundläggande fel i de bedömningar och i de politiska beslut som görs är att man utgår från att "stater" är de väsentliga aktörerna i skeendet. Vi ser ju att så inte är fallet.

Jämför med Irak. Är det staten som är en aktör där? De väsentliga aktörerna är andra. Jag kan inte se någon annan möjlighet än någon form av "ingenstatslösning".

Man måste nog inse att romantikens idé om homogena nationalstater är överspelad. Kommer någon av dessa småstater att finnas som självständiga enheter om tio år?

I ett mycket långt perspektiv skulle kanske någon sorts federativ ordning kunna skapas som omfattar hela Mellanöstern, <;span>ett Mellanösterns EU. Men fredsprocesser mellan "stater", det är kört.


14 juli

Another sad song from Baghdad

Se även "an-arab-woman-blues.pdf på www.fredskoalitionen.se


Dearest Ingrid

Thank you for your message asking about me and my family

I´m sorry for my late reply because one of my closest friends got killed today by Shia militia

He was a journalist and worked for the New York Times newspaper. I feel very sad for him and his family and buried him by myself.

The most sad thing is that his family lives so far from the cemetery so they couldn't wait to finish burying their son because of security reasons, so they had to go back home

And I asked them to go back home to be in safety and I waited to the end of his burial.

His name was Khalid Waleed Hassan and he was born in 1984.

He was killed in Saidiya south Baghdad today morning when he was on his way to work. He was attacked by Al Mahdi army militias at the road and they injured him at first and killed him later. Later I will try to send you his photo
Sorry

Always bad news from Iraq. I wish Iraq and all of the world will live in peace to see each other again.

Ohhhhhhh

I feel very sad for my friends and my country, and feel as one day I will explode from inside of myself.

It's unbelievable life in Iraq

Bye for now because I cannot write any more. The picture of my friend is still in my mind..

From BBC
...New York Times executive editor Bill Keller said Mr Hassan was "part of a large, sometimes unsung community of Iraqi news gatherers, translators and support staff, who take enormous risks every day".

"Without them, Americans' understanding of what is happening on the ground in Iraq would be much, much poorer," he said.


The Paris-based group Reporters Without Borders has urged the US military and the Iraqi police to investigate the deaths of Reuters photographer Namir Noor-Eldeen, 22, and his driver, Saeed Chmagh, 40.

A statement from US military command said the two had been killed in a fire fight between coalition forces and insurgents, but Iraqi police have blamed US military action for the deaths...


13 juli

Armageddon väntar. Även EU och NATO har idag gett sin välsignelse.


Lieberman: US will back Israeli strike on Iran, Israeltoday july 11 2007

Israeli Minister of Strategic Affairs Avigdor Lieberman said on Tuesday that he received the tacit blessing of Europe and the United States for an Israeli military strike on Iran's nuclear facilities

..The message Lieberman said the NATO and EU officials conveyed to him is that Israel should “prevent the threat herself."


Lieberman: Israel will conclude preparations for Iranian 'threat" soon.
ynetnews 07/12/2007
Hur var det nu, vems Gud är det som är fredlig? Svar i bloggkommentarerna nedan


Religious Fanatics etc by Eve Libertine
You all speak of a "God" who is this or that...Please...Get real...There Is NO God! Religon is Slavery just Like anyone who believe the U.S / Israel Empire should be allowed to DICTATE others countries future!T he idea of "Nuking" ANYONE is completely DISCUSTING and INSANE.


by BlowMe
I think it was in the book of Leviticus that God said to Moses, "Go fuck yourself!" God said to Jesus..Mmmm..these humans are pretty fucked....all of them are terrible.
Ok we''ll draw straws for the chosen race.I just hope I dont get those fucken jews!

The bible tells us that in the beginning God got stoned and fell asleep - he awoke on the 7th day and went "Holy Shit what just happened" - by then it was too late.So he had to choose the jews cos they were the only retards left all the other decent races had already been taken.

In the bible it says : Blah Blah blah blah Kill this tribe blah blah kill that tribe blah blah burn a sheep blah blah

The bible prophecised in the book of Corinthians that the Jews would suck the dick of the Great American nation while blowing the shit out of the brown persian/arab people and then the end would come.

In the bible it said a new force would appear it would be called.... The CIAl qeada. It will brainwash everyone.It will be working with those fucking Zionist to a new world order and try taking over the world.


Propizee Numero 3 by JHL
The bible says that Liberman will be transformed into a burning Bush (or shrub), the temple will topple and the christians will take back Salem. Do not believe the lies of Liberman, seek the truth of the Bible Code.


by Deja vu
With regards to 9/11, it appears the zionist media is banking heavily on another terrorist attack. Jewish investors knew then what was about to unfold before and probably know what the future holds...Never before on the Chicago stock exchange were such large amounts on (Air) American and United options traded. No need to guess who these investors were.


Take this action NOW!!! by Samson, Lagos
Well I´ve read through all what you guys had to say.Whether you like it or not Ahmadinejad is evil and ready to unleash terror on the jews.

He boosted not too long ago that the count-down to the destruction of the jews have began,though GOD made it clear the jews cannot be destroyed, but I dont think you should wait until the first bomb lands in Tel-aviv.

I think a prehemptive attack should happen. Hit them real hard,though there might be some kinda responce from their allies,GOD will not leave you alone.GOD go with you even as you take this action.AMEN


Fools by Lisa
The fool has said in his heart there is no God. Psalm 14:1.Most of you posting are fools.Your words betray your foolishness and your ignorance. Those who can''t say anything without using the "f" word show their lack of intelligence, for every sentence sounds foolish.

Your statements are not based on fact but on hatred. It seems to me you are the ones who are intolerant and violent. Israel is the one who is constantly threatened with war and must defend herself. Hussein shipped all his WMD''s into Syria before the US attacked.

They should be worried about a war with Syria and they should be worried about Iran. I don''t see Israel threatening anyone with Nukes the way Iran is. Israel will be forced to attack Iran by herself and save the rest of the world and all you can do is use stupid swear words to attack her and show your stupidity. I pray for your souls which will burn in hell unless you repent. Believe me it will not be a big party in there.


Dems are Cowards?? Not!! by wingnutjeff
Dead US Soldiers friend opened his mouth and crap spewed out. He claims that our cowards are called Democrats yet how did the Republicans get people to vote for them?

The republicans played on people''s fears, they made people scared by lying to them and so the cowards voted for them and the informed voted for the democrats. So Dead US Soldiers friend, if you''re such a brave repuke, why are you not in Iraq?


War cries from fat lazy Christians by wayne5
My son spent a year in South Korea and a year in the Middle East (could,''t tell me where, secret). I have been a Christian for 50 years. It is so easy to scream for war, screaming is very inexpensive. A day will come when we will know the whole truth, but many will not be set free by it, they will be filled with regret.


The Bible says...by Lisa
If you actually read the Bible you would see that is says this. But the cowardly, unbelieving, abominable, murderers, sexually immoral, sorcerers, idolaters, and all liars shall have their part in the lake which burns with fire and brimstone, which is the second death.” Rev. 21:8.

Notice the word cowardly? They shall not enter the Kingdom of Heaven but shall burn in the lake of fire. Cowards are those who will turn and run in the face of danger.


CAUTION by RSW
As long as the yaw of Zionism festers in Israel and elsewhere, the entire Middle East cannot possibly survive. The ironic part of this is the support from unwitting Jews and others all over the globe.

Should Israel strike, the retaliation will be massive. The USA does not have the conventional forces to react to this kind of situation, hence the talk of small or tactical WMD''s.

I''ve listened to Arabs and Isrealis "dialog" about their situation, and it''s impossible to believe that they even listen to each other all shouting, no reasoning. If this is the way to salvation, we''re (the entire planet''s flora and fauna) in grave danger.May you all fail in your efforts.


False Christians by Keith
America and Israel have had God''s blessings revoked. They have continued to deceive for far too long and the blsphemies they speak of have reached the very heavens.

....If Christians truly believe they are doing the right thing, then why are they not front right and center on the battle fields and give their lives for Jesus?

Their silence on the governments wars while they hide behind their tax break shelters and the foundations of lies that they and their defacto government use to start wars, will come back to haunt them. America''s own destruction will come directly from the hand of God. Not men.


12 juli

Dödens tystnad
Läs vad Andreas Malms skriver i sin artikel i Aftonbladet den 12 juli på http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1117864,00.html

"De kallade sig Fateh al-Islam, slog sig ner i övergivna lägenheter med avancerade vapen, gott om pengar och långa skägg, höll sig för sig själva och tränade gerillakrigföring. De förvånade invånarna kunde bara maktlöst se på.

När sedan Fateh al-Islam och den libanesiska armén började skjuta på varandra var det inte flyktingarnas strid, utan en strid som bokstavligen fördes över deras huvuden: ett storpolitiskt spel med deras läger som bräde."


Detta är i stort sett vad som kan sägas om det som ligger bakom de långvariga striderna i det palestinska flyktinglägret Nahr El-Bared i Libanonän

Men det bör allra minst kompletteras med vad den världsberömda journalisten Simon Hersh tidigare skrivit och sagt i frågan. En del finns att läsa på Fredskoalitionens webb den 1 juni http://www.fredskoalitionen.se som en inblick i det sk "kriget mot terrorn" över huvud taget.

Vi ser hur kriget hårdnar om världens sista oljedroppar liksom kontrollen över pipelines. Men för oss är detta ingenting jämfört med den jättelika ekonomiska krasch vi nu riskerar till följd av USAs vansinniga penningpolitik fr.a under den fd chefen Alan Greenspans ledning av den privatägda centralbanken Federal Reserve. Andra stater kan tvingas ställa upp så att inte hela systemet kraschar.

Hur kan t.ex svenska banker bara få fortsätta lura i folk att de sk hedgefonderna är rena guldgruvor att satsa i? Vem får för övrigt någon inblick i Sveriges nuvarande guldreserv. Och vad som ligger bakom dessa gold "swaps" och "loans"?

Något av detta skulle kunna göra både 9/11, Afghanistan, Irak eller det nuvarande sk kriget mot terrorn över huvud taget mer begripligt.


11 juli
An arab woman blues

Korta godnattsagor


* En gång i tiden fanns Salam

Salam - en vacker utbildad ung kvinna

Efter hennes kidnapping och spår av misshandel lider Salam av torgskräck. Det är bara inte möjligt för henne att lämna huset - hon förmår inte ens lämna sitt eget sovrum.

Hon ligger till sängs större delen av tiden och stirrar i taket, med ett stirrande då och då avbrutet av sporadiska skrik - "Snälla gör det inte, gör det inte."


* En gång i tiden fanns Raouf, Kamel's hustru

Hon levde i ett litet utlånat hus.

Hennes man satt fängslad av de amerikanska dvärgarna och hennes son hade dödats av samma dvärgar.

Hon satt många timmar i köket och pratade för sig själv.

Så sålde hon några av de möbler hon hade kvar. Nu fanns det bara tre stolar i köket, och dessa litade hon på. Ibland låtsades hon som om hennes man och son satt där mitt emot och lyssnade på hennes sorg.

En natt för inte så länge se'n klockan ett på natten stormade ";irakiska" armén och dvärgarna in i hennes hus. De genomsökte, undersökte och förstörde det lilla hon hade kvar.

"Varför, varför, räcker det inte att ni tog min man och dödade min son. Varför skall ni också behöva förstöra det lilla jag har kvar?"

"Det är för din egen säkerhets skull. Du har en prickskytt på taket."

Naturligtvis, Badiaa har ingen el. Hon använder en oljelampa. En av vakterna sparkade till lampan. Men ingen ande eller prickskytt rusade ut. En våldsam brand spred sig däremot och antände dörrar, tapeter, gardiner och stolar.

Hälften av Badiaas hus brann ner. "Vi skickar dig en check." De skrattade och gav sig ut i natten.

Nu har Badiaa bara en enda stol kvar i köket. Hennes väggar är svarta av sot, hennes dörrar brända till aska och gardinerna uppeldade.

Hon sitter fortfarande kvar där i köket men har slutat tala för sig själv. Nu då två stolar är borta.


* En gång i tiden fanns Radhee.
En intelligent, smart och kvicktänkt man..

Radhee hade i över ett år varit utan arbete i en muromgärdad Sunnienklav. Radhee är fast i denna enklav vid namn Adhamiya.

Radhee tillbringar sina dar med att tänka ut lämpliga vägar och rutter för att kunna komma till grönsakshandlaren utan att bli skjuten på vägen av krypskyttar, militier eller dvärgar.

Så övergav han sina dagliga scheman. Man kan för övrigt inte hitta någon frukt eller några grönsaker på Adhamyas marknader, och kött och ägg är en lyx från det förflutna.

Radhee har ingen el, Radhee har ingen gas. Radhee uppfann därför ett snillrikt sätt att baka bröd på bakgården. Han använder benen på möblerna som vedträn och placerar tidningar på toppen.

Hela uppfinningen är som en flammande utegrill. Radhee och hans familj kan nu överleva på bröd och vatten. Härligt hembakat bröd på delar av möblerna och tidningspapper.

Etthundra tidningspublikationer och en “fri” press har nu äntligen kommit till nytta.

Så Radhee lever även lycklig 'efter' sina lyckliga dagar.* En gång i tiden fanns Raouf

Raouf, en vacker kärleksfull och omtänksam ung man

Raouf kan inte längre sitta rakt. Hans revben är alla brutna och såren svårt infekterade.

Han kan berätta mer för dig och mig. Berättelser som hållits väl gömda därinne av hans blåmärken.

Brännmärken från cigaretter pryder kroppen som mörkbruna glorior, like suddiga som döende stjärnor.

Raouf kan inte ligga på rygg, kan inte gå, kan inte röra sig.

Han sitter hopsjunken hela dagen och hela natten, slö, med huvudet nedböjt och sina foton och papper väl instoppade intill sig.

Raouf sitter där och håller sina öppna sår och de berättelser de gömmer väl inom sig, i total tystnad.


* En gång i tiden fanns Nasser.
Hälften av Nassers familj har decimerats, slaktats av dvärgarna, precis där som slaktaren tjänar mest.

Varannan dag höll Nasser begravning
En familjemedlem, 20 år gammal, fängslades av dvärgarna och var i månader inspärrad i ett par hålor i Bagdad. Inga anklagelser, ingen rättegång.

Han "förhördes" i månader i denna håla och forslades därefter till en annan i södra Irak, en iransk sekteristisk håla. Efter några månader bestämde sig dvärgarna för att släppa honom. Han var inte anklagad för något.

De kallade upp honom. "Var beredd på att åka. Du kommer att få skriva under några papper först innan frigivningen imorgon."

Samma dag kom de sekteristiska miliserna, men en del säger att det var dvärgarna (och jag säger båda) som bombade fängelset. Ett fängelse fyllt med irakiska sunnis (Omar var en av dem).

Pojken är nu död. Till slut fick han lämna hålan..fri* Det var en gång då vi fanns, då jag fanns

Det var en gång då de andra fanns, många andra

Det var en gång då det fanns lugna nätter, drömmar

Men det var en gång för länge, länge sedan


Sov så gott.


övers: Ingrid Ternert

(USAs krig i Irak kostar nu 10 miljarder dollar varje månad och det i Afghanistan 2 )


10 juli
www.booktv.org/program.aspx?ProgramId=8345&SectionName=&PlayMedia=Yes

En mycket intressant video med författaren och fd CIAanställde John Perkins. Han är en noggrannt rekryterad fd CIAanställd som i många år tjänstgjort i Sydamerika för stora amerikanska bolags räkning; från början i en ideell rörelse som ledsagare.

Det egentliga syftet med hans verksamhet var att tillvarata USAs ekonomiska intressen i området, vilket gjort att han till slut av samvetsskäl vänt hela verksamheten ryggen.

Filmen är särskilt intressant idag då SÄPO i Sverige anställt drygt 400 unga för att infiltrera nya rörelser här i landet. Den ger garanterat inte den bild vi har av hur CIAagenter rekryteras och arbetar.

Från sitt vanliga verksamhet handlade hans underliggande arbete om att köpa eller låta avrätta ledare där nere på USAs bakgård och bereda väg för de stora amerikanska t.ex oljebolagen.

Han äger idag stort hopp om att vi ändå själva kan vända denna utveckling bara genom att vi var och en gör något lite varje dag och i det följer vår egen passion och kompetens. För det är ändå vi som de stora företagen är beroende av.

Perkins har idag hoppat av och skrivit två böcker som båda blivit bestsellers, trots att de inte ens recenserats, bl.a “Confessions from an economic hitman” och ”The Secret History of the American Empire”, böcker som även fungerar som en livförsäkring för honom själv gentemot de gamla arbetsgivarna.

Se dessutom intervjun med honom i Democrazy Now! http://www.democracynow.org/article.pl?sid=07/06/05/149254


9 juli
Till en kostnad av 440 miljarder dollar: 3600 dödade USAsoldater och nära en miljon dödade irakier sedan Irakkriget 2003


12 min strålande tal av Irakättade Dr Dahlia Wasfi - Life in Iraq Under US Occupation: For Iraqis, it's 9/11 every day.
http://www.informationclearinghouse.info/article17979.htm


Är det någon som efter Dr. Dahlia Wasfis tal förundrar sig över att idag även till synes högutbildade irakier kan presentera videos som denna nedan?
A Message From The "Iraq Resistance": We are simple people who chose principles over fear. http://www.informationclearinghouse.info/article7468.htm


8 juli
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown vill nu ha ett internationellt register över misstänkta terrorister. Samtidigt uppmanar den nye säkerhetsministern Alan West alla britter att bli informatörer om misstänkt terroraktivitet. West säger att det kan ta upp till femton år att besegra den militanta extremismen.

Det vore betydligt enklare och snabbare om man istället såg till att dra tillbaka sina trupper-- eller anses det kanske för svårt att stoppa tillbaka anden flaskan?


http://www.youtube.com/watch?v=dYE8h_r6TqE
Film från Gaza om den israeliska beskjutningen av kameramannen från den till Hamas lierade Al Aqsa TV.

Filmen skildrar de hårda strider som nyligen ägt rum i centrala Gaza mellan Hamas och Israeliska styrkor. Då kameramannen låg sårad på marken utsattes han för mer israelisk beskjutning, vilket resulterade i att han idag tvingats amputera båda benen.

Al Jazeeras film visar inte vem som sköt kameramannen men offret sa senare från sin sjukhusbädd att beskjutningen härrörde sig från en israelisk tanks.

Den israeliska militäre talesmannen förklarade å sin sida att kameramannen varit ett legitimt mål, eftersom han var med Hamas beväpnade män och därför också kunnat vara beväpnad

Den Brysselbaserade "Internationella journalist federationen" har kraftigt fördömt händelsen och begärt en undersökning av fallet, liksom andra journalistföreträdare i världen som "Journalister utan gränser", vilka också krävt en utredning från den israeliska militären om varför israeliska soldater fortsatt sin beskjutning mot Ghanem efter att han sårats.


7 juli Vilka är de verkliga terroristerna? (4)


Nu skriver Peter Hjukström från Afghanistansolidaritet: "Den afghanska nyhetsbyrån Pajhwook låter idag meddela att mer än 100 civila dödats i USA-bombningar i den västra afghanska provinsen Farah.


Finns det idag över huvud taget någon normalintelligent människa som längre tror på USA/NATOs och ISAF:s propaganda om terroristbekämpning och fredsbevarande insatser?"


Exakt samma fråga kan vi ställa oss om krigsinsatserna i Irak, där redan för ett år sedan den högt renommerade brittiska medicinska tidskriften the Lancet publicerat en siffra på 655 000 dödade civila sedan kriget. Idag skulle, som John Pilger nyligen påpekat, den siffran istället närma sig en miljon.


Men si, nu rapporterar återigen SvT med stora siffror i rutan minst tiondedelen av de verkliga offren och går på nytt tillbaka till den fullständigt otillförlitliga "Iraq Body count" siffra på ca 66 000 dödsfall sedan kriget. Trots att det sätt de använder för att räkna offer är totalt missvisande.


Det är en omständlig procedur där man går via två av dem godkända tidningars rapporter etc, vilket vem som helst med någon kunskap om Irak inser är fullständigt otillräckligt. Se Guardianartikeln nedan från förra året

"http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,,1892888,00.html

...Thus they calculate that 654,965 Iraqis have died as a consequence of the invasion. It is an estimate and the mid-point, and most likely of a range of numbers that could also be correct in the context of their statistical analysis.

But even the lowest number in the range, 392,979 - is higher than anyone else has suggested. Of the deaths, 31% were ascribed to the US-led forces. Most deaths were from gunshot wounds (56%), with a further 13% from car bomb injuries and 14% the result of other explosions.."


Samtidigt smaskar som grädde på moset Aftonbladet på om "Terrordoktorn sökte jobb i USA", apropå den desperata läkaren bakom bombförsöken i Storbritannien.


6 juli Vilka är de verkliga terroristerna? (3)


"Självutnämnda experter spekulerar om al-Qaida" Magnus Norell, DN Debatt 6 juli

(Se apropå det läkaren Ingrid Lomfors hos GPs kolumnister)


..Ända sedan kriget i Afghanistan sent 2001 har al-Qaida främst varit ett varumärke; det finns ingen organisation som styr och ställer, som planerar och utför terrordåd över hela världen, kontrollerade av en liten klick onda män i en grotta. Men namnet är så gångbart att det hela tiden dyker upp grupper/individer som kallar sig al-Qaida för att se större och starkare ut.


Och det fungerar! Det är det verkligt omtumlande. Detta är de globala islamisternas stora seger; detta att de fått genomslag för ett namn vars blotta nämnande gör att alla från Vita huset och neråt känner sig föranlåtna att reagera så fort det kommer ett uttalande. Inte så illa jobbat för ett gäng på flykt i de centralasiatiska bergen.


Den andra stora segern för dessa islamister (som alltså inte ska förväxlas med lokala islamistiska organisationer som Hamas och Hizboallah som inte har någon världsrevolution på programmet, i alla fall inte som någon huvudpunkt) är att de lyckats vinna problemformuleringsinitiativet och därför fått gehör för en del av sina frågor i en större krets än enbart de egna leden.


Främst gäller detta, som tidigare påpekats, upplevda orättvisor och övergrepp från väst gentemot de egna muslimska länderna. Så länge detta sakernas tillstånd fortsätter, och så länge en del av våra samhällen har svårt att bemöta de processer vari en del individer genomgår en våldsspiral som mynnar ut i valet att begå terrorhandlingar, så länge får vi också räkna med attacker och försök till attacker i London likaväl som andra platser i väst. MN


......
Isaf, där svenska soldater ingår, anklagas idag för nya civila offer i Afghanistan
Den Natoledda Isafstyrkan medgav nu att ett område i nordost bombats men ville inte bekräfta lokala uppgifter om att över 30 civila skulle ha dödats i flygräderna. Med andra ord, det är som det brukar låta.

Återigen- vad har nu Sverige i Afghanistan att göra?

Längtar vi efter att så småningom själva figurera som mål för "terrorismen". Som idag Storbritannien, där det första åtalet har väckts mot en av dem som gripits efter de senaste försöken till terrorattentat i London och Glasgow.


Han är en 27-årig irakier där det skall finnas tillräckliga bevis för medverkan i en sammansvärjning för att genomföra de nyligen utförda sprängattentaten i Storbritannien.


Idag skämtar man där lätt om de åtta sk läkar"terroristerna", och om deras taffliga sprängdåd, där den som försökte kasta sig själv i elden efteråt också är den som råkat mest illa ut.


Det säger sig självt att dessa människor drivits till vansinnesdådet genom att inom sin egen isolerade grupp bekräftat varandras gemensamma desperation över det som hänt deras folk och land och då tagit till det enda som de upplever sig kunna göra för att påkalla världens uppmärksamhet.


Samtidigt med detta har idag Migrationsöverdomstolen Sverige slagit fast att det inte existerar någon som helst inre väpnad konflikt i Irak, bara så ni vet det.. Kidnappningar mord, fängslanden, belägring, tortyr, explosioner, bombningar, milis-och militära avrättningar, utsvältning och nöd finns alltså inte längre i detta arma land?


De enligt logiken snart en miljon civila som av denna ickeexisterande konflikt idag mist sina liv, har alltså bara råkat ha en ovanligt svår otur så att säga?

Ingrid Ternert


5 juli Vilka är de verkliga terroristerna?(2)
Idag dödade Israels styrkor sex palestinier i Gaza, bl.a befälhavaren för Hamas säkerhetsstyrkor, efter att hans styrkor igår lyckats spåra upp och frita den brittiske BBCjournalisten Alan Johnston efter sin fyra månaders fångenskap hos en okänd jihadistgrupp i Gaza.

Samtidigt är befolkningen i Skottland shockad över att bl.a specialistläkare på sjukhus där från länder som Irak varit de som stått bakom taffligt utförda bilexplosioner i landet.

Desperationen blir alltså allt större hos de människor som har sina rötter i dessa av Väst och Israel på olika sätt våldförda stater. Och mera våld föder som bekant bara mera våld..

Från ledaren i SvD 4 juni "Terroristerna får hjälp av myterna" Där borde redaktionen istället själv granska sina egna myter och fundera över vad vårt eget engagemang på USA-NATOs sida i Afghanistan kan utsätta oss själva för här på hemmaplan.

4 juli Idag då BBC-journalisten Alan Johnston nyss frigetts samtidigt som terroristdåd utförda av personer med muslimskt ursprung utreds i Skottland är det väl värt att lyssna på en kunnig röst i frågan, professor Robert Pape i USA. Han har under mer än tjugo års tid analyserat de olika självmordsterroristernas motiv och bakgrund.


Till skillnad från dagens ledare i Svenska Dagbladet är Pape en ledande expert i ämnet och kan också ge oss starka ledtrådar till vad som driver självmordsbombare som de i Skottland att vilja spränga både sig själva och andra i luften.


Pape skriver: "It’s the occupation, not the fundamentalism". Alltså det är inte en fråga om huruvida självmordsbombarna råkar vara fundamentalistiska muslimer eller inte, utan att det är folk från just de oljerika muslimska staterna som idag också utsätts för de stora västerländska interventionerna.


Övergrepp som inte sällan motiveras med en religös kristen retorik som i fallet med president Bushs högerkristna "korståg" mot Irak, vilket då ytterligare spär på animositeten från jihadisternas sida


Den grupp som emellertid stått för de flesta terrordåden under åren är vare sig religiösa eller från Mellanöstern över huvud taget. Det är de tamilska tigrarna från Sri Lanka, och då handlar det om marxister.


Pape förklarar att så snart ockupationstrupperna drar sig tillbaka från dessa länder, stoppar snart också självmordsaktionerna. Svaret är alltså att allt beror på varifrån självmordsbombarna kommer, och vilka det är som ockuperat deras hemländer.


Vi ser nu hur dessa dåd kraftigt ökar mot amerikanarna i Irak, från att tidigare varit praktiskt taget okända, och nu även nått Storbritannien, som efter USA har störst styrkor i Irak.

Så snart ockupationen av Irak avslutas skulle alltså dessa dåd ebba ut..

Att utan någon som helst kunskap i ämnet som SvD ledarredaktion angripa den ursprungligen mest fredsälskande grenen av de tre stora religionerna judendomen, kristendomen och Islam, visar med önskvärd tydlighet hur stor vår egen fundamentalistiska inställning är i förhållande till människor från andra kulturer än vår egen.


Samtidigt har den brittiska journalisten Alan Johnston nyss frigivits ur sina jihadistiska "Army of Islam" crazies fyra månader långa fångenskap i Gaza, och till slut ha befriats av Hamas.


Johnston hade inte ord nog att även beskriva palestinierna i Gaza, deras stora,stora hjärtan och hur de trots sin egen eländiga tillvaro hela tiden kämpat för att spåra upp och frige honom från dessa knäppgökars fångenskap.


Johnston tackade också Hamas, den kraft som till slut fått honam fri, som varande garanten för lag och ordning för befolkningen i Gazas i dess desperata läge. Han tackade dem nu för att de hela tiden demontrerat för hans frigivande. Det var också tack vare Hamas som han till slut lyckats bli fri i detta världens största fängelse Gaza med sin miljonhövdade befolkning.

Ingrid Ternert


http://www.amconmag.com/2005_07_18/article.html
The Logic of Suicide Terrorism


...Pape: Once the occupying forces withdraw from the homeland territory of the terrorists, they often stop-and often on a dime.


In Lebanon, for instance, there were 41 suicide-terrorist attacks from 1982 to 1986, and after the U.S. withdrew its forces, France withdrew its forces, and then Israel withdrew to just that six-mile buffer zone of Lebanon, they virtually ceased.


They didn't completely stop, but there was no campaign of suicide terrorism. Once Israel withdrew from the vast bulk of Lebanese territory, the suicide terrorists did not follow Israel to Tel Aviv.

Etiketter: