söndag, mars 16, 2008

En för samtliga parter mer riskfylld svensk insats i Afghanistan framöver?
Den svenska militära närvaron i Afghanistan riskerar nu att bli allt större, längre och farligare


Det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan gör att den svenska militärledningen vill förstärka den svenska truppen från 350 till upp emot 500 soldater nästa år och trupperna kan samtidigt bli kvar i ytterligare femton år.


Försvarsledningen vill även skicka Jas Gripen-plan. Det vill däremot inte försvarsminister Sten Tolgfors som anser att det borde räcka med ambulanshelikoptrar.


I dagens SvD ändrar sig dock militären, Anders Lindström och presschefen Staffan Dopping till att de svenska soldaterna bör stanna 5 år, igår var det 15.


Vilket utan tvekan är en klok synpunkt, med tanke på den vrede som annars skulle bubbla upp bland den svenska befolkningen, om allt fler civila afghaner som hittills skulle komma att bombas från luften även med svenska plan- och de hämndaktioner detta skulle kunna föra med sig(i kombination med brist på ambulanshelikoptrar dessutom)


Anders Lindström, chef för försvarets insatsledning, befinner sig på inspektionsresa till den svenska garnisonen i Afghanistan och betonar att den svenska militära närvaron i landet är långsiktig. Ännu saknas dock ett formellt klartecknet från den svenska Regeringens sida.

Etiketter: