lördag, oktober 25, 2008

Afghanistandesinformationen går inte hem hos svenska folket

Stefan Lindgren från föreningen Afghanistansolidaritet- 'Åter detta falskspel om Afghanistankriget'


Intervjun med Svenska AfghanistanKommitténs nye generalsekreterare Torbjörn Pettersson (ekot 23/10) visar hur systematiskt ljugandet är i svenska media. Inte så att talibanernas krig inte kräver civila offer - det gör alla krig - men vad man i svensk media konsekvent mörkar är att USAs krig, angriparen/ockupantens krig, kräver enorma offer.

Att barnen i synnerhet i söder visar låg skolfrånvaro är inte så konstigt, eftersom det är dessa 15 provinser i syd/sydväst som systematiskt bombats av USA/Nato.

Att uteslutande sätta detta på talibanernas konto är ohederligt, en form av krigspropaganda som SAKs generalsekreterare deltar i. Som fd partisekreterare i Folkpartiet står hans Nato-bias skriven i pannan.

Antagligen är det just därför han anställts. "Delar rörelsens värderingar" som det hette i vissa platsannonser förr i tiden. I detta fall Nato-rörelsens.

Så till en nyhet som Thorbjörn Petterson säkert inte kommer att kommentera - se nedan! lika säkert som Vladislav Savic inte kommer att ringa upp för en kommentar.

Att Thage Peterson fått nära 500 kommentarer till sin artikel i Svenska Dagbladet i fredags visar också hur ensidig mediamonologen varit. Ett inlägg som säger de självklara sakerna, tex att man inte kan mörda alla Afghanistans talibaner utan måste tala med dem, framstår som en jordbävning.

Debattinläggen ligger på Fredskoalitionens webb


Skolbarn dödade efter amerikanskt bombattentat

Minst åtta elever i en religiös skola i nordvästra Pakistan dödades när misstänkt amerikanskt flyg avfyrade åtminstone två missiler mot området, skriver BBC.

Vittnen uppger för att BBC Urdu att missilerna avfyrades från ett förarlöst amerikanskt flyg och att åtminstone åtta personer dödades.

Raketerna träffade en koranskola i norra Waziristan, nära talibanledaren Jalaluddin Haqqanis bostad. ///OBS denne Haqqani var USA-allierad under kriget mot Sovjet. Han är inte taliban men har anslutit sig till dem. Stefan Lindgren///

Halva skolbyggnaden ska ha förstörts. Vid ett tidigare tillfälle har missiler dödat tio personer i området kring Haqqanis hem.

Amerikansk militär hävdar att attackerna alltid riktas mot misstänkta tillhåll för militanta motståndsmän, medan journalister på plats menar att det vid flera tillfällen har hänt att felaktig underrättelseinformation har lett till civila förluster.


Av Behrang Behdjou
behrang.behdjou@expressen.s

Etiketter: