fredag, oktober 10, 2008

Fattar de bara NADA?

Märklig ledare om Afghanistan i dagens Svenska Dagbladet. Men knappast överraskande.


Sålunda kan man läsa, "Samtidigt med erkännandet om det väntade fiaskot för NATO..blir lösningen förhandlingar med talibanerna. I det perspektivet är det inte stabil demokrati som är målet, utan att undvika att landet återigen blir rena drömmen för islamistiska terrorister.


..och låta sig inspireras av det ena av Folke Bernadottes två valspråk - Det som är möjligt är redan gjort, det omöjliga ska göras".


Det sista låter ju lovande - för den som inte bryr sig om att läsa fortsättningen -


För hör bara vad han helt tondövt skriver - 'mer trupp i Afghanistan, mer samarbete med Pakistan och ökade krav på president Karzai'. Vad skall man säga - FATTAR HAN BARA NADA?


Samtidigt har samma nyliberala inställning gjort ekonomiskt fiasko i USA


Saxat ur samma tidning, nu med Lars Ohly(v) som kommentator till världens finanskris under rubriken 'Så går det när nyliberaler får styra' Vilket bara är att hålla med. Saxat ur artikeln


-Vi har blivit beroende av finansmarknadens aktörer för att värdet på vår intjänade lön i form av pension ska få oss att överleva ålderdomen.

Kombinerar man denna marknadsliberalism med en orättvis fördelningspolitik förvärras situationen än mer.

Med stora skattesänkningar för högavlönade har högerregeringen sett till att en större andel av kapitalet i samhället gått till spekulation istället för till samhällsnyttiga investeringar.

Samtidigt försämrar regeringen för dem som har det minst, vilket minskar efterfrågan på varor och tjänster i samhället.

En stor och robust välfärdsektor är ett skydd mot spekulativt slöseri. Att den dessutom har som huvuduppgift att garantera människor trygghet och en skälig levnadsnivå i svåra situationer utgör en stabiliserande faktor vid ekonomisk nedgång och kriser.

Etiketter: