måndag, april 28, 2008

Gotland- Ickevåldet som gav ickevåld
Är det kanske någon som vet mer om vilka antivålds-metoder man använde på Gotland vid den ryska invasionen 1808 för att slippa blodsutgjutelse? Kriget är känt för att inte en enda gotlänning dog.


Citat från en artikel: "Du skriver om militära doktriner där våld brukar ger upphov till motvåld och menar att då bör även ickevåld leda till ickevåld. Var det det som hände på Gotland?"


Anti-våldsmetoder som nämns i artiklarna

1. Bjuda ockupanterna på mat.

2. Bjuda på härbärge.

3. Kapitulera snabbt.

4. Gotlänningar hindrade andra gotlänningar som försökte ta till vapen. Det var speciellt stadsborna som hindrade bönderna från att ta till vapen.

5. Gotlänningarna vädjade till de ryska officerarna att de inte skulle prygla sina ryska soldater och behandla dem så illa. En kamp för den ryska soldaten gentemot deras befäl alltså.

6. Gotländska soldater lydde bara motvilligt den svenska krigsmakt som befann sig på ön. Denna svenska styrka valde att kapitulera.

7. Gotlänningarna, som hade självstyrande närmast anarkistiska, samhällen, fortsatte att leva som vanligt och ignorerade ockupanterna.

8. Att inte bli rädda.

9. Att lugna ner de gotlänningar som blev ilskna.

10.Kamratliga samtal med ockupanterna på alla nivåer.


Den svensk-nationalistiska-krigsmakten kom tre veckor senare och jagade iväg den moraliskt "avväpnade" ryska krigsmakten.

Svensk-krigsmakten tog över ockupationen av Gotland och gjorde om Gotland från självstyrande anarkistiska samhällen till ett hårdare topp-styrt statnationalistiskt samhälle. Här var gotlänningarna inte lika effektiva mot de nya ockupanterna.


Gotlands Tidningar Tisdag 22 april 2008 via Per Herngren
http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3533714

Etiketter:

Gripensåpan still going strong - Nu Norge

'Skulle Norge anskaffa 48 EF- Gripenplan av Sverige åtar vi oss att operera ett mindre antal också i Sverige. Sen hur många det blir är ett beslut som är upp till oss', säger idag försvarsminister Sten Tolgfors till Rapport.


Tolgfors hävdar också att ett eventuellt samarbete med Norge inte kommer att leda till att Jas-projektet får mer pengar...


Idag måndag går anbudsfristen till Norge ut för Jas-tillverkarna Saab och för det amerikanska företaget Lockheed Martin som framställt konkurrentplanet Joint Strike Fighter (JSF). Kampen har varit hård mellan företagen och länderna om affären, som beräknas vara värd minst 70 miljarder norska kronor i över 30 års tid.


Det senaste lockbetet kom från svensk sida då regeringen ihop med Wallenbergkoncernen tillkännagav att Jas för Norges försvarsmakt kommer att kosta hälften av det amerikanska planet.


John Berg, som är en av Norges ledande experter på landets försvar, anser dock att det bästa valet vore att ge båda företag nobben. Anledningen är att en ny version av det ryska stridsplanet Sukhoi-35 väntas vara färdigt om två år och är då snabbare än både Jas och JSF.


'Skulle Norge skaffa sig 48 EF- Gripenplan av Sverige, åtar vi oss att operera ett mindre antal också i Sverige. Sen hur många det blir är ett beslut som är upp till oss', säger försvarsminister Sten Tolgfors till Rapport. Tolgfors hävdar också att ett eventuellt samarbete med Norge inte kommer att leda till att Jas-projektet får mer pengar...


Enligt honom skulle det nu handla om att bygga om 10 av de 100 Jas-plan som det svenska flygvapnet kommer att disponera i framtiden. På måndagen ska han lämna en offert på 48 Gripen-plan av den nya så kallade EF-version till Norge. Samtidigt menar en norsk försvarsanalytiker att ryska stridsplan är snabbare än Jas, och förordar att hela flygplansaffären skjuts upp.


Till skillnad från Sverige säger man i Norge -'När det gäller den norska försvarspolitiken har regeringen sagt att områdena i norr är de viktigaste, och att det är här vi måste kunna hävda vår suveränitet gentemot gränslandet Ryssland. Då måste vi ha ett plan som kan matcha det ryska i snabbhet och det kan varken Jas i dess nuvarande form eller JSF som är ännu långsammare', enligt John Berg.


Han betonar dock att regeringen, med statsminister Jens Stoltenberg i spetsen, inte har sagt något om vilka egenskaper som är viktigast hos det plan man nu ska köpa.


'Därför är det viktigt att frågan kommer fram. Där tycker jag att svenskarna har spelat sina kort klokt när man lyfter fram att JSF är långsamt. Opinionen vet ganska lite om planen, men nu kommer debatten att öppnas.'


John Berg tycker att Eurofighter, som dragit sig ur budgivningen, vore det bästa alternativet för Norge. Men av de två alternativen som återstår förordar han Jas, även om Berg medger att det är mest realistiskt att tro att regeringens val faller på JSF med tanke på de historiska banden mellan Jens Stoltenberg, USA och Nato.

Se också


Anders Isaksson DN 19 april om "Konflikter utan slut"


...Med FN:s grundande och avkoloniseringen efter 1940-, 50- och 60-talens befrielsekrig blev i stället ekonomiskt bistånd en moralisk plikt gentemot de nya självständiga staterna, oavsett om de var diktaturer eller demokratier. Till den vite mannens börda fogades också nödvändigheten att stävja kommunismens utbredning i de forna kolonierna, däribland krigen i Korea och Vietnam.


När terrorismen nu övertagit rollen som vår tids politiska farsot har demokrati och mänskliga rättigheter ryckt fram som en anständig förklädnad för militära ingripanden. Historien gick igen på sitt vanliga ironiska vis när Tony Blair åberopade moraliska skäl för invasionen i Irak och George W Bush nyligen förklarade att "vi inte har råd att förlora Afghanistan".


Varken i dessa eller andra länder skymtar något slut på omvärldens militära, ekonomiska och sociala åtaganden, de producerar i stället den terrorism och de flyktingströmmar som de skulle förhindra. Länder som Tchad, Kongo, Somalia och Sudan har varit i kris sedan 1970- och 80-talen.


Inbördeskrig och våldsamma sociala, religiösa och etniska konflikter må vara aldrig så hemska för dem som drabbas, men de värker till sist ut. Även om ditsända styrkor och humanitära insatser bidrar till att lindra verkningarna för utsatta grupper, tycks de ha svårare att skapa försoning...Bistånd är mer beroendeframkallande än frigörande.Condoleezza Rice kommer till Irakkonferensen i Stockholm
Martin Schibbye FIB 12 april


...Inför invasionen satt utrikesministern Bildt med i en kommitté som lobbade för en invasion (Committee For The Liberation of Iraq) och på frågan om han känner någon skuld för de 100.000-tals döda och miljoner flyktingarna idag svarar han idag: 'Nej, det har jag inget dåligt samvete för, det är en betydande fördel för Irak att den diktatur som var där har försvunnit.'


De över en miljon irakier som inte länge är ibland oss är möjligen av en annan uppfattning. Men den rösten kommer att saknas på konferensen. För på frågan om några oppositionella irakier skulle tillåtas delta svarade utrikesministern kort och gott: 'Al-Qaeda kommer inte att bjudas in.'

Etiketter:

lördag, april 26, 2008

Idag har Israel dödat ännu ett barn till en av Hamasledarna i Gaza

Idag har Israel dödat ännu ett barn till en av Hamasledarna i Gaza.


Se i sammanhanget en läsvärd debattartikel i Svenska Dagbladet från den 14 april av professor Stig Hadenius och Rödakorschefen Bengt Westerberg, fd folkpartiledare.


Dessa menar att propagandan från extremister svartmålar Folke Bernadotte, medan det officiella Sverige tiger. De skriver: 'Folke Bernadotte hade nått internationell ryktbarhet som chef för en av krigets största räddningsaktioner - de vita bussarna. Genom hans organisationsförmåga, oräddhet och diplomatiska talang kunde cirka 20 000 norrmän och danskar, därav många judar, räddas från tyska koncentrationsläger.'


De påminner om Bernadottes svåra uppdrag att 1948 som FN-medlare få israeler och palestinier att sluta fred och tillägger: 'Redan hans försök att medla var provocerande för vissa extremistiska israeler. Dessa beslutade att stoppa hans mission genom att röja honom ur vägen. Den 17 september 1948 dödades han av sex skott då han färdades i en liten bilkolonn i Jerusalem.'


I den israeliska pressen beskrevs Bernadotte som en brittisk lakej. De påpekar då att beskyllningarna mot Bernadotte har vederlagts genom seriös forskning, men det märkliga är att propagandan mot honom från extremister har varit effektiv, inte bara i Israel utan också i Sverige.


Det har varit inopportunt att tala om de terrorister som mördat Bernadotte i samband med att han han just blivit färdig med att presentera en ny fredsplan för FNs generalförsamling. Detta har ansetts vara Israelfientligt. Om det skriver Sandin i Radio Tuff i veckan. Under nov 2007 hade Radio Tuff rubriken 'Folke Bernadottes död och eftermäle' på www.tuffsandin.blogspot.com

Etiketter:

Försvaret Riksdagen och Gökungen

Ännu en gång hoppar man nästan i taket vid nyheter om JAS/Gripensfärens alla finter och ränker och spel och mutor för att få svenska skattebetalare att via försvarsbudgeten och vidare över skattsedeln stå för dessas feta vinster.


Riksdagen har redan beslutat om uppgradering av 100 JAS till nuvarande standard. Knappt är detta gjort förrän Norge lovat köpa in 48 plan till en ännu högre standard. UNDER FÖRUTSÄTTNING ATT svenska staten också står för en uppgradering av lika många plan till just denna standard.


Ja då måste naturligtvis Riksdagen i så fall riva upp sitt gamla beslut, vilket de naturligtvis kommer att göra 'för de många arbetstillfällenas skull' och gå med på det hela...


Eller kommer man till och med att låta HELA flygflottan uppgraderas till ännu en nivå? I detta sammanhang kan man ta en titt på de hittills beslutade summorna i försvarsbudgeten som går till Gripenkostnader i redan beslutade uppgraderingar mm, och där övriga förbandsnedläggningar och dylikt inte tycks sätta några större spår.Så vad händer nu-
nästa gång då Riksdagen förnyar sitt beslut om JAS-Gripen? Kommer den numera inte särskilt svenskägda försvarsindustrin återigen att dra längsta strået? Oddsen är i det här fallet inte svåra att räkna ut...

Etiketter:

fredag, april 25, 2008

Rapport från raserad stad: Dagens Bagdad
I sin senaste anteckning i 'Arab Woman Blues' beskriver Layla Anwar hur en manlig släkting från Bagdad vid ett besök till hennes syriska 'asyl' beskrev läget där i dagens Bagdad


- I alla sooooooooooneee (sunni på amerikanska) ghetton som Aadhamiya är människor medvetna om att Maliki är en Iran-uppbacked sekterist- en riktig jävel, men som stöd för hans senaste drag mot al Sadr, som han avskyr och det med goda skäl efter att denne låtit utplåna halva sunnibefolkningen, så satte man även upp Maliki's bild i några av livsmedelsbutikerna. Som en uppmuntran till Maliki att sätta stopp för Mahdi-milisen. Jag förstår dom.


- Enligt denna avlägsna släkting är de flesta Sahwamedlemmar (den sk kallade Awakening Council)unga män mellan 18 and 25 år, vilka försöker upprätthålla någon slags form av lag och ordning i Sunnigettona genom att hålla borta både al Qaida och shiamiliserna - vilket betyder att 'Aadhamiya idag har blivit en av de säkraste platserna i Bagdad'. Hoppas det håller.


- Det finns två andra grannskap i Bagdad som idag är tämligen säkra; Al-Mansur och Karrada. Och dessa, Aadhamiya, Kerrada and Al-Mansur, utgör de mest besökta delarna för Bagdads sunnibefolkning. Fortfarande gäller utegångsförbudet mellan kl 22 och 7 över hela Bagdad!


- Eftersom Baghdad är klart uppdelat i muromgärdade områden som Al-Amil, Fadil.. finns där inga ingångar. Dessa anses vara 'de farligaste delarna där både miliser och olika gäng regerar.'


- Också, enligt denna släkting, finns det ett uppbåd av sekulära tänkare och publicister i Bagdad, som enligt honom utgör en hälsosam reaktion gentemot både det sekteristiskt-ideologiskt-politiska shiaklimatet och mot Iran. Återigen, dessa utförsäljningsidioter.


- Majoriteten kvinnor både i de företrädesvis Sunni- och Shiaområdena bär slöja, och det är sällan man finner någon utan huvudbonad. ÄNDÅ är kaféerna vid floden tillbaka till att servera alkohol. Nåja, de som han besökte.


- I Basra, minuten då Al-Mahdis shiamiliser hade 'besegrats', öppnade åter de caféer som serverade alkohol inom loppet av ingen tid alls.. Det verkar som om irakierna verkligen är mycket sekulariserade då det gäller sina normala dryckesvanor- men inte då det gäller kvinnor.


Om miliser
- 'Baghdad har blivit fult', säger min släkting 'betong, taggtråd och checkpoints överallt' och han tillägger - 'Det krävs år innan den åter blir vad den en gång varit.'

Etiketter:

fredag, april 18, 2008

Sverige bör inte hålla konferens om Irak! skriver ÅströmSverker Åström i DN 16 april 2008


Det har meddelats att Sverige accepterat att stå som värd för en konferens om Irak i slutet av maj i år. Initiativet sägs komma från FN:s generalsekreterare, som handlat till fullföljande av säkerhetsrådets resolution den 10 augusti 2007 nr 1770. Syftet anges vara att hjälpa det irakiska folket att återställa ordnade förhållanden i landet och förmå omvärlden att lämna bistånd i detta arbete.


I resolutionen sägs inte ett ord om att den katastrofala situation som råder i Irak har orsakats av USA:s folkrättsstridiga angrepp på och ockupation av Irak i mars 2003. Två miljoner irakier har tvingats lämna sitt land. En och en halv miljon har blivit internflyktingar.


Säkert över 100.000 civila irakier har mist livet. Ansvaret för att stabilisera landet vilar helt och hållet på den amerikanska administrationen. Det är den som måste organisera och finansiera återuppbyggnaden.


Det är i detta ljus man måste betrakta den tänkta konferensen i Stockholm. Den kommer oundvikligen att innebära ett försök från amerikansk sida att vinna omvärldens stöd för den fortsatta aktionen i Irak och en indirekt accept av det berättigade i angreppet och ockupationen.Sverige har inget som helst skäl att stödja USA i dessa strävanden. Vi får inte för ett ögonblick utsätta oss för risken att framstå som Tony Blairs efterföljare i rollen som USA:s lilla pudel i Europa. Risken ökas av att vi har en utrikesminister som från första början helhjärtat stött den amerikanska Irakpolitiken. Om det på detta stadium är möjligt bör konferensen i Stockholm inställas.

Etiketter:

torsdag, april 17, 2008

Om konspirationsteorier och 9/11Åke Sandin i radio Tuff om Riksdagshusbranden i Tyskland - startskottet för nazismen - och den eventuella kopplingen till 9/11.


Sandin: Jo, för 50 år sen trodde också jag på att det var nazisterna som tuttade på det tyska riksdagshuset. Så stod det nämligen i "bibeln" för oss historiestudenter, Princeton-professorn R R Palmers bok "Nya tidens världshistoria". Men i den reviderade upplaga som min son en generation senare läste vid Umeå universitet hade det ändrats till: "Nazisterna beskyllde utan några verkliga bevis kommunisterna för att ha anlagt branden"Det var socialdemokraten Fritz Tobias, som i en artikelserie i Der Spiegel och sedan 1962 i en tjock bok, "Der Reichstagsbrand, Legende und Wirklichkeit" visade att det varken var kommunister eller nazister som anlagt elden utan den unge holländske anarkisten Marinus van der Lubbe,helt på egen hand. Att man så länge beskyllde nazisterna för branden berodde framför allt på hur hänsynslöst de utnyttjade den för att likvidera den tyska demokratin.1934, samma år som van der Lubbe avrättades, mördades i Leningrad stadens ledande bolsjevik, den populäre Sergej Kirov. Eftersom det blev startskottet för Stalins utrensningar av hundratusentals människor åren därpå har många påstått att det var han som stod bakom mordet. Men 1994 kunde KGB-veteranen Pavel Sudoplatov i en bok avslöja, att Kirovs mördare, Nikolajev, hade starka personliga skäl för sitt dåd, eftersom hans hustru fanns bland Kirovs älskarinnor.Slutsats: Att olika illdåd utnyttjas betyder inte med nödvändighet att de som utnyttjar dem för egna syften också har begått dem. Riksdagshusbranden hjälpte Hitler och Göring att tysta deras motståndare, kommunister och socialdemokrater. Mordet på Kirov gav Stalin en anledning att med nackskott döda massor av ryssar, därav många kommunister. 11 september gav Bush och amerikanska hökar en anledning att anfalla Afghanistan och Irak och nu mullra krigiskt mot Iran.Möjligen skulle jag kunna tänka mig - men det är ren spekulation - att skickliga underrättelseagenter anade vad som skulle hända i USA 2001 men höll käft, därför att det i förlängningen gynnade deras egna länders intressen.Anmärkning I.T : Ja inte bara höll käft, utan precis som historien visat ovan även använt detta för att hos opinionen få igenom sin egen politiska agenda i terrorist-bekämpningens tecken.


Tidigt fick man i USA bl.a från fransk och israelisk underrättelsetjänst information om vad som var i görningen. Man kom till och med att bevaka dessa presumptiva terrorister under deras flygskoletid i Florida. Senare kunde världen bevittna inte bara twin towers falla ner utan också en tredje byggnad synbarligen utan någon som helst anledning, förutom de våldsamma explosioner som var synliga inne i huset.


Att det fanns de i USA som visste precis vad som var i görningen visar det senaste erkännandet från FBI vars mest graverande motbevis varit ett mobilsamtal från en respekterad fru i det tredje planet till sin likaledes kända man om terroristernas mördande och andra händelser därinne i planet.


Men någon sådan mobiltelefonteknik fanns inte tillgänglig vid denna tid för 9/11 från flygplan ner till markplanet. Det mest avgörande beviset för 9/11 existerar alltså inte, utan FBI har idag erkänt att man ljugit.


Alltså det absolut avgörande beviset rörande ett tredje plans färd visar sig nu vara lögn. Nämligen att det plan som under 9/11 skulle ha träffat Pentagon med ett för litet alldeles runt hål liknande hålet från en missil som resultat.


Planet kunde alltså mycket väl ha fortsatt sin färd för att senare skjutas ner över ett fält, alltså det kraschade tredje plan om vilket informationen hittills hållits dold i dunkel. Det kan alltså inte ha träffat Pentagon utan det mindre runda hål som länge funnits kom troligen från en missil...

........
Olson’s Story Contradicted by the FBI


The most serious official contradiction of Ted Olson’s story came in 2006 at the trial of Zacarias Moussaoui, the so-called 20th hijacker. The evidence presented to this trial by the FBI included a report on phone calls from all four 9/11 flights.


In its report on American Flight 77, the FBI report attributed only one call to Barbara Olson and it was an “unconnected call,” which (of course) lasted “0 seconds” According to the FBI, therefore, Ted Olson did not receive a single call from his wife using either a cell phone or an onboard phone.


Se övrigt om dagans dagsaktuella psy-ops i Tibet-Kina


China and America: The Tibet Human Rights PsyOp
by Michel ChossudovskyDemocratic Imperialism: Tibet, China, and the National Endowment for Democracy

Global Research, by Michael Barker

Etiketter:

måndag, april 07, 2008Det nya vurmandet för kärnkraft i dagens Sverige särkilt bland makthavarna framställs som något slags svar på klimathotet. Särskilt bland folkpartisterna och man kan ana den tunga Wallenbergsfären i bakgrunden.


Påpassligt nog finns då ett inlägg den 3 april på GP Fria Ord från Eva Selin-Lindgren som både är professor i fysik och centerriksdagsledamot från Göteborg:


Hon skriver:
"När tillbudet i Harrisburg inträffade 1979 och när Tjernobylkatastrofen kom 1986 var dessa bara bekräftelser på den kritik vi sedan mitten på 70-talet riktat mot användningen av kärnkraft


Vi förordade linje tre i folkomröstningen om kärnkraft av flera anledningar: miljöförstöringen vid uranbrytningen, risken för reaktorhaverier, omhändertagandet av det radoaktiva avfallet och - inte minst- risken för spridning av det plutonium som bildas under reaktordriften.


Minsta mängd som behövs för en plutoniumbomb ryms i en burk läsk och den 'kritiska massan' ligger mellan 4 och 7 kilo. Idag finns cirka 1 900 ton plutonium i världen varav 90 % i reaktorer och andra civila förråd. Detta kan ge hundratusentals atombomber.


En engelsk utredning om kärnkraften varnade redan 1976 för det 'plutoniumberg' som man aningslöst bygger upp. Man varnar för terrorister och säger bland annat att 'utrustningen som behövs skulle inte bli mer komplicerad än den som redan används av kriminella grupper vid heroinframställning.'


Allt talar för att terroristhotet ökat under senare tid. Stockholms FN-förening sade i anslutning till sitt årsmöte 2007 att 'kärnvapenhotet är en mer akut fara för mänsklighetens överlevnad än de kommande klimatförändringarna'. Skall vi blunda för detta eller ta vårt ansvar?"

Etiketter:

torsdag, april 03, 2008

Tibet, 9/11 och CIA. Idel frågeteckenTibet, History and the CIA By Gary Wilson Mar 19, 2008


Tibet and the March 10 commemoration of the CIA's 1959 'uprising'. Has Tibet become the front line of a new national liberation struggle? Or is something else happening there?


The U.S. news media are filled with stories about events unfolding in Tibet. Each news report, however, seems to include a note that much of what they are reporting cannot be confirmed. The sources of the reports are shadowy and unknown. If past practice is any indicator, it is likely that the U.S. State Department and the CIA are their primary sources.(forts)

9/11 Contradictions: An Open Letter to Congress and the Press. Wife of Solicitor General alerted him of hijacking from plane Sept 12, 2001

By Tim O'Brien CNN

Ted Olson's Report of Phone Calls from Barbara Olson on 9/11: Three Official Denials by David Ray Griffin, 20080401


...The Pentagon historians, in any case, did not accept the Olson story, according to which Burlingame and his co-pilot did give up their plane and were in the back with the passengers and other crew members. They instead wrote that “the attackers either incapacitated or murdered the two pilots.”


Conclusion
This rejection of Ted Olson’s story by American Airlines, the Pentagon, and especially the FBI is a development of utmost importance. Without the alleged calls from Barbara Olson, there is no evidence that Flight 77 returned to Washington.


Also, if Ted Olson’s claim was false, then there are only two possibilities: Either he lied or he was duped by someone using voice-morphing technology to pretend to be his wife. In either case, the official story about the calls from Barbara Olson was based on deception. And if that part of the official account of 9/11 was based on deception, should we not suspect that other parts were as well? (fortsätter)

The fact that Ted Olson’s report has been contradicted by other defenders of the official story about 9/11 provides grounds for demanding a new investigation of 9/11. This internal contradiction is, moreover, only one of 25 such contradictions discussed in my most recent book, 9/11 Contradictions: An Open Letter to Congress and the Press.


WASHINGTON -- Barbara Olson, a conservative commentator and attorney, alerted her husband, Solicitor General Ted Olson, that the plane she was on was being hijacked Tuesday morning, Ted Olson told CNN.


A short time later the plane crashed into the Pentagon. Barbara Olson is presumed to have died in the crash. Her husband said she called him twice on a cell phone from American Airlines Flight 77, which was en route from Washington Dulles International Airport to Los Angeles.


Ted Olson told CNN that his wife said all passengers and flight personnel, including the pilots, were herded to the back of the plane by armed hijackers. The only weapons she mentioned were knives and cardboard cutters.


She felt nobody was in charge and asked her husband to tell the pilot what to do. Ted Olson notified the Justice Department command center immediately. He told CNN that his wife had originally been booked on a flight Monday, but delayed her departure because Tuesday was his birthday and she wanted to be with him in the morning.


Barbara Olson was a former federal prosecutor and served as Chief Investigative Counsel to the House Committee on Government Reform and Oversight during its probe into the Clinton Administration "Travelgate" scandal. She had appeared frequently as a commentator on CNN.


Tibet, History and the CIA By Gary Wilson Mar 19, 2008


Tibet and the March 10 commemoration of the CIA's 1959 'uprising'. Has Tibet become the front line of a new national liberation struggle? Or is something else happening there?


The U.S. news media are filled with stories about events unfolding in Tibet. Each news report, however, seems to include a note that much of what they are reporting cannot be confirmed. The sources of the reports are shadowy and unknown. If past practice is any indicator, it is likely that the U.S. State Department and the CIA are their primary sources.


One frequently quoted source is John Ackerly. Who is Ackerly? As president of the International Campaign for Tibet, he and his group appear to work closely with the U.S. government, both the State Department and Congress, as part of its operations concerning Tibet. During the Cold War, Ackerly's Washington-based job was to work with "dissidents" in Eastern Europe, particularly Romania in 1978-80.


A private international security agency in Washington, Harbor Lane Associates, lists Ackerly and the International Campaign for Tibet as its clients, along with former CIA Director and U.S. President George H.W. Bush and former Pentagon chief William Cohen.


AP, Reuters and the other Western news agencies all quote Ackerly as a major source for exaggerated reports about the clashes that have just occurred in Tibet. For example, MSNBC on March 15 reported:"John Ackerly, of the International Campaign for Tibet, a group that supports demands for Tibetan autonomy, said in an e-mailed statement he feared 'hundreds of Tibetans have been arrested and are being interrogated and tortured.'"


Qiangba Puncog, a Tibetan who is chair of the Tibet Autonomous Regional Government, described the situation quite differently at a March 17 press briefing in Beijing.
According to china.org.cn, China's state Web site, the Tibetan leader said that allies of the exiled Dalai Lama on March 14 "engaged in reckless beating, looting, smashing and burning and their activities soon spread to other parts of the city.


These people focused on street-side shops, primary and middle schools, hospitals, banks, power and communications facilities and media organizations. They set fire to passing vehicles, they chased after and beat passengers on the street, and they launched assaults on shops, telecommunication service outlets and government buildings. Their behavior has caused severe damage to the life and property of local people, and seriously undermined law and order in Lhasa.


"'Thirteen innocent civilians were burned or stabbed to death in the riot in Lhasa on March 14, and 61 police were injured, six of them seriously wounded,'said Qiangba Puncog."Statistics also show that rioters set fire to more than 300 locations, including residential houses and 214 shops, and smashed and burned 56 vehicles...


"Qiangba Puncog also claimed that security personnel did not carry or use any lethal weapons in dealing with the riot last Friday... "The violence was the result of a conspiracy between domestic and overseas groups that advocate 'Tibet independence,' according to Qiangba Puncog. 'The Dalai clique masterminded, planned and carefully organized the riot.'


"According to Qiangba Puncog, on March 10, 49 years ago, the slave owners of old Tibet launched an armed rebellion aimed at splitting the country. That rebellion was quickly quelled. Every year since 1959, some separatists inside and outside China have held activities around the rebellion day...Any secessionist attempt to sabotage Tibet's stability will not gain people's support and is doomed to fail, he said


Meeting in New Delhi
Whatever is taking place in Tibet has long been in preparation. A conference was held in New Delhi, India, last June by "Friends of Tibet." It was described as a conference for the breakaway of Tibet.


The news site phayul.com reported at the time that the conference was told "how the Olympics could provide the one chance for Tibetans to come out and protest." A call was issued for worldwide protests, a march of exiles from India to Tibet, and protests within Tibet--all tied to the upcoming Beijing Olympics.


This was followed by a call this past January for an "uprising" in Tibet, issued by organizations based in India. The news report from Jan. 25 said that the "Tibetan People's Uprising Movement" was established Jan. 4 to focus on the 2008 Beijing Olympics. The beginning date for the "uprising" was to be March 10.


At the time the call was issued, U.S. Ambassador to India David Mulford was meeting with the Dalai Lama in Dharamsala, India. U.S. Undersecretary of State Paula Dobriansky made a similar visit to Dharamsala last November. Dobriansky is also a member of the neocon Project for a New American Century. She has been involved in the so-called color revolutions in Eastern Europe.


Phayul.com reports that the Tibet "Uprising" group's statement says they are acting "in the spirit of the 1959 Uprising."


The 1959 uprising
Knowing more about the 1959 "uprising" might help in understanding today's events in Tibet. In 2002 a book titled "The CIA's Secret War in Tibet" was published by the University Press of Kansas. The two authors--Kenneth Conboy of the Heritage Foundation and James Morrison, an Army veteran trainer for the CIA--proudly detail how the CIA set up and ran Tibet's so-called resistance movement.


The Dalai Lama himself was on the CIA payroll and approved the CIA's plans for the armed uprising.The CIA put the Dalai Lama's brother, Gyalo Thodup, in charge of the bloody 1959 armed attack. A contra army was trained by the CIA in Colorado and then dropped by U.S. Air Force planes into Tibet.


The 1959 attack was a CIA planned and organized coup attempt, much like the later Bay of Pigs invasion of socialist Cuba. The purpose was to overthrow the existing Tibetan government and weaken the Chinese Revolution while tying the people of Tibet to U.S. imperialist interests. What does that say about today's March uprising, that's done in the same spirit?

Etiketter: