tisdag, juli 29, 2008

Om rättsvidriga vägledande beslut tagna av Migrationsverket
Birgitta Elfström skriver på Merit Wagers blogg om rättsvidriga vägledande beslut som tagits av Migrationsverket.


Ett av dem är att utvisa en kristen irakier till Bagdad. Ett annat är att utvisa en statslös palestinier till Irak och som det sägs i beslutet: ”i vart fall till Karrada” (stadsdel i Bagdad). De flesta minoritetsgrupper- mandéer, kristna grupper, jezidier, shabak, judar och palestinier- i Irak utsätts för förföljelse. Det är väl dokumenterat av bl.a UNHCR som bedömer att minoritetsgrupper är i behov av internationellt skydd.UNHCR har i rapporten ”Protecting Palestinians in Iraq and Seeking Humanitarian Solutions for Those Who Fled the Country” dokumenterat att statslösa palestinier saknar skydd och andra fundamentala mänskliga rättigheter i Irak. Den rapporten finns inte att läsa på LIFOS (Migrationsverkets länderdokumentation, men kan läsas här.Det är klart och tydligt att Migrationsverket från olika rapporter väljer ut sådant som kan tala för en utvisning och tar på sig skygglappar inför det som talar emot en utvisning. Att det är så visas klart och tydligt i besluten att utvisa en kristen barnfamilj till Mosul, en sunnimuslim till ett område i Bagdad som ligger utanför Sadr City och en statslös person till Bagdad.Heder åt den processförare på Migrationsverket i Göteborg som öppet har valt att visa att han inte kommer att följa rättsvidriga praxisbeslut. DN har lovat publicera hans ståndpunkt.Finns det flera på Migrationsverket som har civilkurage eller har alla för gott tagit på sig hörselskydd och ögonbindlar? Hur mycket de än värjer sig så kan de ändå aldrig säga: ”Det förstod jag inte” eller ”det visste jag inte”.

Etiketter:

måndag, juli 28, 2008

Detta är vår civilisation

...En historia berättad den 28 juli i "An arab woman blues", alltför vanlig, alltför fruktansvärd alltför skamlig med sitt dubbla straff för offret...


“I was visiting one of my relatives, and suddenly the American forces attacked the home and started to inspect it. They found some light weapons. So, they arrested all people in the home including me. I tried to explain to the interpreter, who was accompanying the American patrol, that I am just a visitor. However, my trials failed.


I cried, begged them, and I lost consciousness from fear when they took me to Abu Ghraib prison. They put me alone in a dark and dirty prison cell. I expected that I will be released soon, especially when the investigation proved that I hadn’t committed a crime.


The first day was so burdensome. The cell was malodorous, humid and dark, and this condition increased the fear inside me more and more. The laughs of the soldier outside the cell made me even more scared. I was afraid of what would happen to me. For the first time I felt that I was in a difficult gridlock and that I had entered an unknown world that I would not get out of.


In the middle of these different feelings, I heard a voice for an American soldier woman who was speaking in an Arabic language. She said to me: “I didn’t imagine that the weapons’ traders in Iraq are women.” When I started to explain to her the circumstances of the situation, she beat me cruelly. I cried and shouted “By Allah! I am oppressed, By Allah! I am oppressed”


The soldier showered me with insults in a way that I have never thought possible or that I would ever be subjected to under any circumstances. Then, she started to deride me saying that she was monitoring me all the day via the satellite, and that they can track their enemies even inside their own bedrooms by American technology.


Then she laughed and said: “I was watching you when you were making love with your husband.” I replied in a confused voice “But I am not married”.


She beat me for more than one an hour and she forced me to drink a glass of water, and I knew later that they put a drug in it. I regained my consciousness after two days to find myself naked. I knew immediately that I have lost something that all the laws in the earth will not be able to return it to me once again....

Och historien fortsätter för den som står ut med att läsa..

Etiketter:

söndag, juli 27, 2008

Brzezinski är inte ombord på Afghanistan - och förstorad roll för Bildt i fd Jugoslavien
Brzezinski: 'Riskabel truppökning i Afghanistan'


..Zbigniew Brzezinski är inte ombord -- men det är då inte första gången -- som President Jimmy Carters tidigare nationella säkerhetsrådgivare har kastat ett skeptiskt öga på hur ändamålsenligt det är att förlägga att stort antal trupper till Afghanistan.


.....och har noterat att just då Sovjetunionen lurat sig själva att de förfogade över en lojal armé kommunistsympatisörer vilka var i stånd att omvandla landet, tycks nu de amerikanska styrkorna göra samma misstag.


Brzezinski menar att de militära operationer som struntar i att ta hänsyn till de civila offer de förorsakar kan riskera accelerera den negativa trenden hos den lokala allmänna opinionen vad gäller Västs roll i landet. "Detta har visserligen just börjat, men är uppenbart," påpekar Brzezinski.


Hans eget program för att förbättra tillståndet i Afghanistan -- där antalet amerikanska stupade i två månader nu har gått om de i Irak -- rör sig om pragmatism. Han tycker att Europa borde muta de afghanska bönderna att inte odla vallmo som används till heroin, eftersom 'det hela slutar i Europa'.


Dessutom tror han att man kan få undan krigsherrarna inom klanerna med mutor, så att det slutar med att Al-Qaeda isoleras från talibanerna 'som inte är en förenad styrka eller en världsomspännande terroriströrelse, utan ett rent afghanskt fenomen'.

Mer om knarkmaffian som styr inom den afghanska regeringen på http://www.fredskoalitionen.se/


– Bildt förstorar sin roll som fredsmäklare", säger fredsforskaren Wilhelm Agrell till Sydsvenskan.


– Det är nästan lite genant. Före detta aktörer i viktiga händelser brukar förskjuta perspektiven så att deras roll framträder som större än den verkligen är. Det är en vanlig källkritisk fälla och berör inte enbart Bildt, säger Wilhelm Agrell.


Men visst var Bildt beredd att förhandla med Karadzic när han fick tjänsten som EU-medlare i juni 1995, hävdar Agrell.
– Hans taktik från början var att förhandla med alla, enligt den linje som EU-medlarna haft. Men efter massakern i Srebrenica i juli 1995 och åtalen mot Karadzic och Mladic slås fötterna undan för den linjen. När fredssamtalen i Dayton hölls i november 1995 fanns Karadzic inte med vid förhandlingsbordet. Det var Serbiens president Milosevic som företrädde serberna.


Efter att Daytonavtalet skrevs under den 14 december och kriget tog slut fick Bildt en ny uppgift. Han blev det internationella samfundets högsta civila representant och fick leda den civila återuppbyggnaden i Bosnien.


Agrell är också kritisk till att Bildt låter läsaren tro att han spelade en central roll i överläggningarna vid den amerikanska flygbasen Dayton.


”I fredsförhandlingarna i Dayton fanns ingen Radovan Karadzic. Jag hade lämnat en sambandsman i Bosnien om det av någon anledning skulle behövas en direktkontakt med honom under förhandlingarna,” skriver han.


– Då frågar sig vän av ordning varför samtalen inte ägde rum i Ronneby, Såtenäs eller någon annan svensk flygbas. Daytonavtalet var helt och hållet en amerikansk produkt.


Samtidigt vill Agrell inte heller förminska Carl Bildts insats. Bildt spelade lika stor roll som ett flertal höga diplomater och internationella tjänstemän. Deras uppgift var helt enkelt att hantera den situation som uppstod sedan USA på
allvar gett sig in i konflikten.


Den enskilt viktigaste rollen spelades av den amerikanska administrationen under president Clinton.

Etiketter:

lördag, juli 26, 2008

Om skillnaden mellan krigsförbrytare och krigsförbrytare

Åke Sandin i Radio Tuff 2008-07-27
Jag medger att jag inte riktigt tillhör de många som jublar över att åldringar jagas och spärras in.


I en krönika här i Radio Tuff för några veckor berättade jag om förra bosnienserbiska presidenten och ”krigsförbrytaren” Biljana Plavsic. Hon är 78 och sitter sedan fem år i Hinsebergs kvinnofängelse, dömd till elva år.


I hennes ålder verkar det vara en livstidsdom. Senaste veckan var en av de främsta nyheterna att en annan bosnienserbisk ledare, Radovan Karadzic, nu efter tretton års jakt hade infångats.


Både Plavsic och Karadzic anklagas bland annat för etnisk rensning. Men i slutändan var det faktiskt deras serbiska landsmän som rensades värst, bland annat från kroatiska Krajina och sedan från Kosovo.


Och ingen tycks veta något om den värsta etniska rensningen i Europas historia. Den skedde kring krigsslutet 1945 och omfattade 14 miljoner civila tyskar, vilkas förfäder i många generationer hade bott i Ostpreussen, Hinterpommern, Schlesien, Sudetområdet och Jugoslavien. Drygt två miljoner av dem dog av umbäranden och hunger eller dödades, många kvinnor och flickor efter våldtäkter.


Tystnaden är begriplig, för två av dem som tillsammans med Stalin på toppmötet i Potsdam 1945 beslutade om fördrivningen var Winston Churchill och Harry Truman. Som Paul Craig Roberts skriver:


“Men självklart begår inte det Stora Moraliska Väst krigsförbrytelser. Det är anklagelser som luras på människor som demoniseras av västliga medier, sådana som serben Milosevic och sudanesen al-Bashir.”Roberts tillhörde Reagans administration och har varit en av redaktörerna för Wall Street Journal. Han gör en för amerikaner tankeväckande jämförelse. Precis som Abraham Lincoln inte tillät sydstaterna att på 1860-talet bli fria har Milosevic och al-Bashir försökt att hindra sina länder från sönderfall, menar han. Bush beskrivs av Roberts så här:


”Ledaren för en stat som startat två anfallskrig som dödat 1,2 miljoner människor och som håller hela världen på spänn i väntan på ett tredje, den här gången mot Iran, välkomnas med respekt av utländska regeringar. Storföretag och handels-organisationer kommer att betala honom 600 000 kr per framträdande när han avgått”


Som kontrast nämner Roberts 85-årige Paul Henss’ öde. Han har i 53 år bott i USA men nu utpekats som ”krigsförbrytare” av ”nazijägaren” Eli Rosenbaums mäktiga och statsunderstödda byråkrati. Han kommer därför att utvisas ur USA. Brottet är att han som yngling tillhörde de tyskar som tränade vakthundar. Han var 22 år när kriget slutade.


Roberts’ kommentar är inte nådig: ”En pojke som tränade hundar blir utvisad som krigsförbrytare. Är det ingen som inser paradoxen med att deportera honom medan krigsförbrytaren i Vita huset sitter kvar?” Rubriken på Roberts’ artikel är ”Little War Criminals Get Punished, Big Ones Don’t”.


Redan romarna visste det och sade: “Quod Jovi licet, non bovi licet”, alltså att det som passar guden Jupiter inte passar oxen. Och Allan Edwall sjöng en gång om ”den lilla fisken fångar vi, men hajen får gå fri”.

Etiketter:

fredag, juli 25, 2008

USAs roll i Irak och fd Jugoslavien

Idag kommer nyheten att 5000 av de irakier som arbetat för amerikanarna i Irak t.ex som översättare skall få inresetillstånd till USA tillsammans med sina familjer. Något som bara ett ytterst litet fåtal tidigare fått, förmodligen därför att man ändå inte riktigt litat på deras lojalitet. Idag testas nämligen irakiers lojalitet på de mest avancerade sätt för att t.ex kunna arbeta i den Gröna Zonen bl.a med hjälp av lögndetektorer och avancerade frågoformulär.


Varför litar man inte helt på dem? kan man fråga sig. Känns trots allt inte det amerikanska militaristiska stjärnbanérpatriotiska samvetet särskilt bra?, efter att ha bombat bort, fängslat och låtit mörda alla de stolta och modiga irakier som bara vågat ha mage nog att sätta sig till motvärn...vilka därmed blivit kallade 'illegala kombattanter' i detta Bush & co totalt egotrippade självbedrägeri.


Så till en tidigare krigsskådeplats i Europa där också USA var inblandad, fast då på betydligt ljusskyggare sätt än det som har beskrivits här
Bildt i dagens SvD om fängslandet av Karadzic


Bildt skriver bl.a med självupplevd klarhet på dagens SvD - 'Det tillhör den moderna tidens myter att det var amerikanska bombningar som levererade genombrottet, men till och med CIA:s senare publicerade analyser visar att det i grunden var ett politiskt arbete som ledde till ett politiskt genombrott redan innan de första bomberna föll.'


Han fortsätter:
'I fredsförhandlingarna i Dayton fanns ingen Radovan Karadzic. Jag hade lämnat en sambandsman i Bosnien om det av någon anledning skulle behövas en direktkontakt med honom under förhandlingarna.

Han satt och klagade uppe i Pale – och kallades när allt var klart till Belgrad och informerades om att det var bara att skriva på. Det var därefter som mina bekymmer med mannen tog sin början.

Månaderna från den råkalla vintern fram till den varma sommaren 1996 var min kamp med Radovan Karadzic intensiv. Dayton var bara ett papper undertecknat i ett avlägset land. I Bosnien hade visserligen vapnen tystnat, men det enda som fanns i ruinerna var två – ja, egentligen tre – mot varandra stående halvarméer och polisstyrkor. Intet förenade mer än den ömsesidiga fruktan och misstron.'

Etiketter:

torsdag, juli 24, 2008

Hur kan detta bara få fortsätta?Inget är som en bit dokumentär för att känna av den verkliga verkligheten


Det blev ett plågsamt uppvaknande efter att just läst denna förtvivlat fanatiska och fanatiskt förtvivlade irakiska kvinnliga bloggare "An arab woman blues", numera från sin exil i Syrien.

Hon gav i sin senaste blogg länkar till två video-klipp från irakiska flyktingar boende i Damaskus, Syrien.

Ägna ett ögonblick åt att få dessa korta inblickar i deras grymma öden. Nej, vi skulle ändå aldrig kunna fatta-men ändå, göra ett försök!

Och vad gör Sverige? Varför kräver inte BILDT USA på sin skuld i detta förgiftade folkmord? Att de åtminstone bidrar till flyktingarnas överlevnad? - Hur kan bara Bush-gänget komma unden med sina fruktansvärda kriminella gärningar, ja runt hela jorden, om där bara finns något som de finner värt att plundra? Och där Sverige är med i Afghanistan i fjäsket för Storebror..

(USA förresten - då främst den fascistoida neocons-toppen runt Bush, Rumsfield,Cheney et al..

Förstå att vi i jämförelse har turen att vara mycket lyckligt lottade...)


KRÄV USA PÅ KRIGSSKADESTÅND! LÅT INTE DETTA KRIMINELLA AVSKUM I TOPPEN KOMMA UNDAN- DET ÄR DE SOM ÄR SKYLDIGA ATT BYGGA UPP ALLT DE RIVIT NER OCH SLAGIT I SPILLROR...ALLT DE STULIT SKALL BETALAS TILLBAKA..GLÖM INTE DETTA!


Hard Way Home

Fallujah, Iraq: Life in Limbo

Etiketter:

lördag, juli 19, 2008

USA bankrutt - Finanskrisen bara värre

Veckan har varit tuff för USAs ekonomi. IndyMac är bankrutt och står under federal kontroll..vilket innebär den näst största bankkrisen i USAs historia med 150 banker som nu riskerar kollaps.


I söndags annonserade Henry Paulson, chef för den amerikanska Centralbanken, att extraordinära åtgärder måste till för att undsätta bolånegiganterna Freddie Mac and Fannie Mae, vilka idag står för nära hälften av USAs alla bolån.

I måndags föll General Motors aktiekurs till sin lägsta nivån på 54 år. Och Dow Jones' industriindex föll samtidigt som dollarn nådde nytt bottenrekord i förhållande till Euron.

Nyligen rapporterades att inflationen i USA idag stiger snabbare än vad den gjort på 26 år. FBI har också börjat undersöka de bolånebedrägerier som uppdagats där nära två dussin banker är inblandade, inklusive IndyMac.

Ekonomer och placerare som George Soros har också varnat för att nuvarande oro innebär den mest allvarliga finanskris som någonsin inträffat under hela vår livstid. Samtidigt har president Bush försökt sätta snurr på ekonomin.


GEORGE BUSH: "Jag tror att systemet i grunden är bra. Det gör jag verkligen. Och jag förstår att där finns mycket nervositet. Men ekonomin växer. Produktiviteten är hög. Handeln går upp. Folk är i arbete. Fast det är inte lika bra som vi skulle vilja ha det. Det är något med denna administration: Vi är inte rädda för att ta tuffa beslut".


DANNY SCHECHTER är chefsredaktör på MediaChannel.org. Han är författare och dokumentärfilmare vars senaste film har titeln 'In Debt We Trust'. Han är också författare till en kommande bok: 'Plunder: Investigating Our Economic Calamity and the Sub Crime Scandal.'


MAX FRAAD WOLFF är ekonom och skribent. Han är handledare vid 'Graduate Program in International Affairs', New School University. Han bidrar regelbundet i The Huffington Post, The Asia Times och The Independent.


DANNY SCHECHTER: Vad det är som hänt med ekonomin? När den första krisen visat sig år 2007, sa jag att det här förmodligen kommer att bli mycket värre. Jag hade olyckligtvis rätt. Jag sa att det inte bara är en korrigering av marknaden utan en kriminell fråga, och jag kallade 'subprime' för 'subcrime'.


FBI tycks hålla med mig idag och man har nu 1200 undersökningar på gång inklusive Bear Sterns och IndyMac och andra banker. Så jag tror att när dammet väl lagt sig, kommer vi underfund med att det handlar om en kriminell fråga, en konspiration, med folk som är ute på marknaden av ren girighet för att göra så mycket pengar som möjligt.


Offren finner man bland alla de övergivna egnahem som svept över nationen. Igår rapporterades om fruktan för Nil-feber i Californien med anledning av alla de swimming-pooler som där har övergetts och fått fullt med myggor.


Och man har redan upptäckt fall av Västra Nil-febern i Californien och i Florida. Där finns även en rädsla för malaria. Så konsekvenserna av krisen har redan visat sig för många, många människor och det ser inte grant ut.


JUAN GONZALEZ: Danny, vilken roll hade regleringsmyndigheten i denna situation att spela, för de hade alla uppenbarligen sina roller i att hindra denna kollaps: SEC eller Federal Deposit Insurance Corporation eller Federal Reserve.


DANNY SCHECHTER: Vilka än felen varit hos kontrollmyndigheterna har alla haft sin roll i att förhindra detta slag av kollaps. Men de har inte gjort sitt jobb, inte ens i förhållande till de regler som ändå finns. I många fall handlade det om nya exotiska instrument som derivat, som de kanske inte varit insatta i, men de gjorde heller inga försök.


Även media har fallerat i att undersöka detta medan det pågick och då man ändå kunde göra något åt det. Det är detta jag talat om på radion. Relationen mellan debit och kredit är vad som idag dominerar ekonomin. De delar som är reglerade och de som inte är det. Medan media bara tittar åt andra hållet.


MAX FRAAD WOLFF: OK. Freddie Mac och Fannie Mae är historiskt sett en amerikansk drömmaskin som infördes under ’30talet och därefter har hjälpt låg-och mellaninkomsttagare att skaffa sig en egen bostad. Och hur gör de det? De köper lån som bankerna redan tagit och undanröjer med detta den risk det innebär att äga lånen och bankerna kan ge ut mera pengar till lån för medelinkomsttagarna. Det är som en slags amerikansk drömmaskin.


Att se dem i den situation de befinner sig idag - då detta alltsedan -90talet utvecklats till en amerikansk mardröm. Att se dem nu är som Metrics – 'Grow Up and Blow Away'. Den amerikanska drömmaskinen lider idag av feber. Dess sjukdom innebär ett sjukt tillfälle för låg-och medelinkomsttagare att skaffa sig ett hus. Systemet är genomarbetat och subventionerat vilket gör att de kan få egnahemslån. Så att vi kan bygga fler hus och få ändå fler att också bli husägare, särskilt de som står längre ner på inkomststegen.


Tills helt nyligen fick de inte lov att vara involverade i inteckningslån värda mer än 430 00 dollar. Så deras villor hörde inte till de elegantaste. De har inga villor av den typ vi finner på Palm Beach eller liknande, men har idag möjlighet till större lån på omkring 730 000 dollar, vilket exkluderar de mycket rika, vilka förmodligen ändå inte skulle behöva någon hjälp.


De växte sig alltför stora. De privatiserades under -70 , -80, och 90-talen. De föll offer för den kris som drabbat landet. Den tid då människor lånade mycket mer än de i ett antal fall var villiga att betala tillbaka. Och de äger nu ett riskkapital med ett värde någonstans i en storleksordning av 5 triljoner dollar och ett kapital på 80 miljarder dollar.

Och i grunden mer än deras omedelbara sjuka som är verklig och deras förluster, som också är verkliga, har de börjat sakna tilltro för dessa och för systemet och bolånet som de skrivit under och backat upp.

Etiketter:

torsdag, juli 17, 2008

Avlyssningslag i USA granskas inför domstolVi har här i landet haft en något märkligt form av avlyssningsdebatt. Diskussionerna har knappast heller berört en eventuell koppling till en liknande lag, som just röstats igenom i USAs Kongress och som medborgargrupper nu drar upp inför domstol.

Den lag som bl.a Naomi Klein tar upp och lägger en stämning om. Organisationen som då gör det verkliga arbetet är ACLU, American Civil Liberties Union.

Obama och demokraterna i USA har varit en besvikelse i frågan med sin stora ohederlighet om vad som står i lagen. Obama är dessutom en alltför överskattad presidentkandidat och företrädare för Chicagoskolan.

Även han har som sagt stött FISA-lagen efter lite fördröjt skenspel i Kongressen. Och Bush lämnar nu över USAs- kronjuveler i form av olje-och gasbolag liksom telecomindustrin till marknaden innan han avgår.

Kongressen och Senaten har samtidigt godkänt avlyssning av befolkningen. Och ger immunitet för telecombolagen. Det enda som fordras är att den ena av parterna i telefonsamtalet befinner sig utomlands.

ACLU American Civil Liberties Union lägger därför fram frågan inför domstol om rätten till avlyssning för att med det söka få till stånd ett nederlag för lagen.

Detta är ACLU då den är som bäst att försvara civilsamhällets mänskliga och demokratiska rättigheter, när lagstiftarna inte gör sitt jobb.

ACLU har fört samman en koalition av olika MR-grupper och NGOs som bedriver mycket internationellt arbete.

Naomi Klein är en av de journalistee som å tidningen the Nations vägnar lagt in en stämning om lagen, med tanke på de internationella källor och kollegor tidningen har, vilka nu godkänts för en absolut fri övervakning utan några som helst restriktioner, vilket allvarligt hindrar journalisterna i att utföra sitt jobb.

Lagen är just så dålig som man fruktat, inte bara detta att telefonbolagen äger immunitet, utan viktigare än så är att varje form av bevisbörda saknas. Det enda kravet är, att någon av parterna befinner sig utomlands.


-----
Pär Ström har nu påpassligt publicerat en artikel på SvD Brännpunkt som alldeles utmärkt kompletterar ovanstående utifrån våra svenska förhållanden


Storebror laddar redan om för ytterligare attacker, och då ska motståndet vara starkt från början.


Här följer några av de områden där framstötar kan förväntas: Bilkörning. Vår möjlighet att köra bil till en viss plats utan statens kännedom kan snart vara över. Det finns flera teknologier för ständig, automatisk övervakning av samtliga bilars läge och fart, såsom GPS, kameror med automatisk nummerplåtsinläsning (ANPR) och bilmonterade transpondrar (radiosändare).


Bilövervakning motiveras som all övervakning med olika godhjärtade skäl: fartövervakning för färre olyckor, miljö- och trängselvinster genom rörliga
skatter, snabbare ambulansutryckning, ”rättvis” bilförsäkring, upptäckt av
bilar som är stulna, oförsäkrade, oskattade eller i övrigt ”intressanta” för polisen.


Flera EU-projekt (såsom E-call, EVI och ATESST) innehåller bilövervakning. I Storbritannien byggs nu ett landsomfattande system som lagrar alla bilars rörelser i två år, och tecknen är tydliga på att även Sverige rör sig mot bilövervakning.


Kollektivtrafik. De nya elektroniska resekorten gör det möjligt att övervaka varje människas resor. I Storbritannien har underrättelsetjänsterna MI5 och MI6 begärt att få obegränsad tillgång i realtid (minut för minut) till datasystemet som visar alla människors förflyttningar i Londons kollektivtrafik. Västtrafik och Skånetrafiken registrerar redan enskilda resor på individnivå, och SL tänker göra det.


Polisen har börjat begära ut uppgifter ur databaserna. Ekonomiska transaktioner. USA trycker på för att hela världen ska införa så kallad Anti Money Laundering (AML), programvaror som analyserar alla människors ekonomiska transaktioner på jakt efter ett ”suspekt” mönster.


Norge har redan lag­stiftat om AML-system. För en tid sedan avslöjades att USA i hemlighet under lång tid har fått ut väldiga mängder data om EU-medborgares utlandstransaktioner från bankernas clearingcentral Swift i strid mot EU:s dataskyddsdirektiv.Det svenska skatteverket har skaffat ”spindlar”, programvaror som automatiskt surfar på internet på jakt efter ”suspekta” omständigheter.


DNA. Utvecklingen på DNA-området utgör ett stort latent hot mot integriteten. Vissa politiker kräver redan ett DNA-register över alla svenskar. Regeringen har gett en utredning direktiv att titta på hur det forskningsinriktade så kallade PKU-registret (med blodprover från 3,3 miljoner svenskar) ska kunna användas av polisen.


Övervakningskameror. Dessa blir allt smartare, och det experimenteras med bland annat automatisk ansiktsigenkänning, beteende tolkning, ilskedetektering, vänkretsanalys och läppläsning. Ansiktsigenkänning i offentliga miljöer såsom tunnelbana har provats i skarp drift i flera västländer, och beteendetolkning har testats på Arlanda flygplats.


Internetcensur. EU:s kommissionär för legala frågor, Franco Frattini, har uttalat sig för införande av ett EU-övergripande filter mot sajter med terroristrelaterat innehåll. Han vill även spärra vissa sökord i sökmotorer. Statlig ”moralfiltrering” av internet har införts i Australien. Bosse Ringholm har föreslagit spärr mot utländska spelföretags sajter i Sverige.


Och mer. Polisiär användning av spionprogramvaror, restriktioner för kryptering och anonymiserande åtgärder och utökad övervakning av människors förflyttningar via mobiltelefoner (”cell phone mining”) utgör andra blivande integritetsrisker.


Integritetsanhängare – nu får vi inte fastna i FRA-debatten. Nog är det viktigt att fortsätta kampen mot Lex Orwell,men minst lika viktigt är att stoppa den långsiktiga marschen in i övervakningssamhället. Ju tidigare vi tar striden i varje fråga, desto större är chansen att vinna.


Till politikerna (om det nu finns någon mer än folkpartisten Camilla Lindberg som bryr sig om integriteten) vill jag rikta uppmaningen att titta långsiktigt och ta ett helhetsgrepp på it-samhällets integritetshot.Och, mest fundamentalt, att över huvud taget börja tillmäta integritet ett värde.


Pär Ström
Integritets-ombudsman Tankesmedjan Den nya välfärden

Etiketter:

tisdag, juli 15, 2008

Irak är inte den viktigaste stridsfronten för Obama
Den demokratiska presidentkandidaten Obama meddelade igår att "Irak är inte den viktigaste fronten i kriget mot terrorismen och har aldrig varit det", och hänvisade samtidigt till amiral Mike Mullen på den amerikanska försvarsstaben som förklarat att USA inte har tillräckliga resurser till att kunna avsluta uppdraget i Afghanistan innan man trappar ner i Irak.


Han skriver också att USA inte ska ha permanenta baser i Irak liknande dem som man har i Sydkorea, och föreslår därför att de amerikanska trupperna dras tillbaka under hans första 16 månader som president.


Om Obama blir president innebär detta (om han håller sitt löfte) att huvuddelen av de amerikanska trupperna har lämnat Irak till sommaren 2010 – med undantag för en liten kvarvarande styrka som skall bekämpa resterna av al-Qaida i Irak och skydda den 'amerikanska servicepersonalen'.


Obama preciserade på en presskonferens hur hotet skulle kunna bemötas: Hans förslag var att USA snarast borde skicka ytterligare 10 000 soldater till Afghanistan.


– Det är väldigt svårt att stödja våra styrkor i Afghanistan om vi samtidigt har en så stor närvaro i Irak. Jag vidhåller att vi är underbemannade i Afghanistan, som utgör ett näste för de terroristaktiviteter som vi måste ta itu med – och det på ett aggressivt sätt, förklarade han.


Den USA-ledda koalitionen har idag 146 000 soldater i Irak i jämförelse med 22 000 i Afghanistan. Den sista tiden har nio amerikanska soldater dödats i strider i Afghanistan, samtidigt som USAs egna flygbombningar skördat alltför många civila offer, vilket knappast ökat stödet från befolkningens sida till de utländska trupperna.

Etiketter:

Bush ger grönt ljus för anfall mot Iran


USAs president George Bush har förklarat sig villig att starta ett militärt flyganfall mot Iran till israeliska regeringens stora lycka, riktat mot Irans kärnanläggningar. Detta om förhandlingarna mellan de båda länderna strandar. Trots den starka oppositionen från Bushs egna generaler.


Israeliska krigsflygplan har redan flugit över Irak och landat på USAs baser i förberedelserna inför en attack. "Om bara USA och Israel vågar sig på att skjuta en enda kula, kommer vi omedelbart att angripa hjärtat av Israel och 32 av USAs baser i regionen", förklarade en representant för Irans Republikanska Garde.


Bush, oförsiktigare och radikalare än sina rådgivare, verkade mer beslutsam än någonsin att starta ett anfall mot Iran utan att först ha tillfrågat Kongressen.


Något som lätt riskerar leda till en apokalyptisk sorti från hans presidentämbete.

Etiketter:

söndag, juli 13, 2008

Skakigt för USA både här och där - och därmed resten av världen
Den ekonomiska krisen har hittills gjort att $1 trillion dollar sopats undan från finansmarknaderna - och nedgången bara fortsätter.

Läget för USA trupper i Afghanistan förvärras också stadigt och leder till omgrupperingar.

USAs projekterade pipelines i Afghanistan får med andra ord minst av allt äventyras.

Samtidigt pekar värdet för guld, olja och euro spikrakt uppåt - medan resten pekar neråt, och de amerikanska finansbolagen har redan i år förlorat en miljard dollar.

Under en tid var det de stora centralbankerna som blev värst drabbade, men nu sprider sig krisen.

Läget för USAs trupper i Afghanistan förvärras kontinuerligt. Irak anses däremot vara tillräckligt stabilt numera för att då president Bushs mandatperiod går ut i januari nästa år mellan en och tre brigader kan komma att omgrupperas eller flyttas till Afghanistan enligt The New York Times.

Även om tre Irak-brigader tas i anspråk för Afghanistan kommer mellan 120 000 och 130 000 amerikanska soldater att stanna kvar i Irak - till skillnad från 170 000 vid förra årets upptrappning.

Etiketter:

fredag, juli 11, 2008

Morons!Hahaha! They've lost two-thirds of the banks capital! Hahaha! Morons!


Since all things are connected to all things
The sum of it all is that the entire US banking and financial system is so threadbare, fragile and short of capital that a collapse or crash in one place could knock the underpinnings out..

Which would take even more down with them. A systemic crash - at any time - is today a distinct possibility."

Mr Spengler concludes, "My advice to individual investors?"
Invest in some popcorn, because the next six months will be something to watch.

(See How to stop the Great Crash of '08, Asia Times Online, July 1, 2008.)

Anmärkning: Jag tror jag drömmer...ännu inte ett ord om detta i nyhetsmedia...tala om risc...ungefär som FRA-debatten nedan, där nu sanningen börjar krypa fram


För horisonterna börjar klarna och vädret mojna efter FRA-orkanen. Idag har det varit en riktigt klargörande artikel i SvD som i stort sett ger de pusselbitar som hittills saknats i debatten.


De dagliga ryska affärstidningarna Kommersant och RBK tar i stora artiklar upp den nya omdiskuterade svenska lagen och menar att ...initiativet är ett försök till affärsspionage på statlig nivå vilket gör att man är beredda att om så är nödvändigt kringgå Sverige.. Den ryska teletrafiken till Väst går nämligen till 80 procent via Sverige.


De ryska operatörerna har idag en överenskommelse med Telia ­Sonera. Om samarbetet ska ske med andra utländska telebolag via deras routrar tillkommer transitkostnader, routrar är alltså de knutpunkter där man har möjlighet att avlyssna.


"En huvudanledning till att FRA försökt hemlighålla målsättningen med den nya lagen är just att Ryssland inte ska lägga om sin teletrafik eller att landet ska dra nya kablar för att kringgå Sverige. Politiskt är det naturligtvis också genant för den svenska regeringen att officiellt medge att Sverige avlyssnar sin mäktige granne i öst", skriver SvD.


Mörkningen av lagens verkliga syfte riskerar att minska trovärdigheten för regeringen.


–Det är svårt när man inte har varit ärlig från början och nu står man med ett trovärdighetsproblem på halsen, säger Wilhelm Agrell, fredsforskare och professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.


Enligt Agrell är signalspaningen i de flesta andra länder inte uppdelad mellan radiovågor och kabel. Här har Sverige varit mer restriktiv. Tills lagen börjar gälla innebär det i princip att Försvarets radioanstalt, FRA, är förbjuden att spana i kabel. (anm: men fortfarande kan man avlyssna de ställen där den går upp via mast)


Agrell menar också att FRA-lagen fortfarande kan möjliggöra att värdefull underrättelseinformation kan samlas in, även om Ryssland byter vägar för sin tele- och internettrafik.


Den ryska säkerhetstjänsten FSB har emellertid inte yttrat sig officiellt. Men tidningen Kommersant ställer sig frågande till att Sverige motiverar den nya lagen med att ”den är ett hjälpmedel i jakten på terrorister”.

–Sverige har ju inte haft några terroristhot på många år.

11 juli

Government eavesdropping is now legal in the US after a bill was signed by President Bush to give immunity to telecommunications companies that helped the US spy on suspected terrorists.


After a year of debate in the Democratic-led Congress over telecom surveillance rules which were initiated after the September 11, 2001 terrorist attacks, President Bush put his signature to the bill.

The law’s passage was a major victory for Bush, who had said the intelligence community "must know who America's enemies are talking to and what they are saying."

"The fact that the terrorists have failed to strike our shores again does not mean that our enemies have given up," he said.

The president said the bill gives the government the surveillance tools it needs without compromising civil liberties.

However, the American Civil Liberties Union has said it will challenge the new legislation in court.

Etiketter:

onsdag, juli 09, 2008

Bushs order att snoka har inspirerat Sverige att göra detsamma

Bush ger NSA order att snoka i amerikanska politiska organ av Ashlee Vance i Mountain View 27 januari 2008

(Längre ner: Sverige inleder bugging för alla, 18 juni 2008)

Inte nog med att man snokar i andra länder, NSA (National Security Agency) kommer även att göra det inom USA:s egna myndigheter tack vare ett nytt direktiv från president George Bush.

Enligt riktlinjerna skall NSA och andra underrättelsetjänster trötta ut Internet med detta. Bushadministrationen motiverar det utökade spioneriet genom att peka på ett ökat antal cyberattacker mot USA, möjligen från främmande nationer.

The Office of the Director of National Intelligence (ODNI) kommer att leda satsningen på att identifiera källorna till dessa attacker, samtidigt som Department of Homeland Security och Pentagon koncentrerar sig på vedergällning.

Tidigare rapporter från Baltimore Sun dokumenterar NSA:s planer på att även utöka USA spioneri internationellt.

Det nya programmet kommer - naturligtvis - att ta miljarder dollar ur den amerikanska kassakistan och är en del av 2009 års budget. Under Bushs ordförandeskap har amerikanska medborgare utsatts för ett exempellöst spioneri.

Men på grund av marknadskrafernas oerhörda kraft att agera om de känner sig allvarligt hotade har dessa i Sverige snabbt gått till aktion i ärendet

Det huvudsakliga syftet med att ge FRA tillstånd till kabelspaning är som bekant att kunna avlyssna den ryska information som passerar Sveriges gränser. Informationen säljs sedan vidare till andra länder.

Sverige är ett viktigt transitland för bland annat norsk, finsk och rysk Internettrafik. FRA-lagen har därför väckt reaktioner från kunder i dessa länder vilket gör att utländska telekunder väljer bort Sverige och svenska företag för att förmedla deras trafik.

Så har t.ex exempel TeliaSonera på finska kunders begäran flyttat sina webb- och e-postserverar från svensk mark. För att säkra sina danska kunders integritet tvingas även Tre att överväga lösningar som exkluderar Sverige.

Detta innebär förlorade arbetstillfällen och investeringar i Sverige.

Denna svenska särlagstiftning bygger även på stora och onödiga kostnader för den svenska telekombranschen. Operatörerna ska enligt FRA-lagen stå för samtliga fasta och rörliga kostnader för att leda fram trafiken till FRAs så kallade samverkanspunkter


I USA gäller nu att förutom dess fokus på misstänkta brottslingar tillåter man inom förvaltningen också ett system för avlyssning av vanliga Joe eller Janes telefonsamtal. Staten finansierar också särskilda datorer från företag som Cray vilka kan göra sökningar i enorma databaser med en otrolig hastighet.

Ah, om bara Stalin kunnat se detta! Regeringen pekar mot cyberattacker mot staten, handel, försvar och inrikes säkerhets-avdelningar som drivkraft för att utvidga NSA:s befogenheter.

"Amerikanska tjänstemän och IT-säkerhetsexperter har sagt att kinesiska webbplatser varit inblandade i flera av de största attackerna tillbaka till 2005, inklusive några i landets kärnkraftslaboratorier och stora försvars- entreprenörer."

Kritiker av det nya direktivet pekar på NSA:s möjlighet att verka i total sekretess som skäl till oro. Värre ändå är dock Pentagon och Homeland Securitys ambitioner att slå till mot angriparna med motattacker.

Att bevisa att det är en nation, snarare än en skurkstat som ligger bakom IT-attackerna är givetvis mycket svårt. Dessutom måste det internationella samfundet ändå ta itu med IT-krigets alla regler på ett meningsfullt sätt.
Sverige inleder bugging för alla (18 juni 2008)

Etiketter:

Tolgfors ger FRA-lagen en annan vinkling..Ryssland är målet för FRA- lagen, skriver SvD idag den 9 juli.

Denna lag skall göra det möjligt för svenska staten att söka igenom den omfattande ryska data- och teletrafik som passerar Sverige, förklarade han och menar att informationen behövs i svensk byteshandel med andra västländer.


Det är uppenbart att regeringen ser att den hamnat i en återvändsgränd och därför går ut med ett annat och mer omfattande spår, dock för den sakens skull knappast helt uttömmande.


FRA sägs spana i etern från fasta stationer, ett fartyg, två flygplan samt vid svenska operationer utomlands. Signalspaningslagen som ger FRA rätt att spana i kablar ­antogs av riksdagen den 18 juni. Regeringen ska i höst återkomma med de ändringar som ska stärka den enskildes integritet.


Trots att lagförslaget legat i Riksdagen sedan 2007 och lett till en politisk kris för alliansregeringen har lagens egentliga syfte aldrig redovisats. Nu verkar regeringen inse att den underskattat den svenska opinionen och går därför ut med en mer öppen linje.


–Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige. Detta är kärnan i det hela, menar Tolgfors.


Vare sig Persson eller Reinfeldt har öppet velat redovisa den ryska kopplingen – och att man i förlängningen jobbar för Chertoffs amerikanska jättespionorganisation NSA. Denna Chertoff som dåvarande försvarsminister Odenberg redan förra våren träffat i London för att göra upp diverse samarbetsavtal med.


Dessa kunde aldrig bl.a undertecknad få SvD att rota i mera, och därmed blir det ytterst svårt att få en verklig kunskap om dem (och avtalstexten krävde fullständig tystnadsplikt om de olika projektens verkliga innebörd från de inblandades sida)


Inget land vill öppet erkänna att de tjuvlyssnar på grannen, säger Tolgfors, alltmedan grannen själv naturligtvis är fullständigt medveten om detta. Det är med andra ord den svenska befolkningen man vill hålla utanför..Med tanke på följderna för vår egen integritet.


Enligt SvD är ett tungt vägande skäl till sekretessen att FRA vill hålla syftet dolt så länge det bara går. Detta för att fördröja att Ryssland försöker lägga om trafiken eller börja dra nya kablar utanför Sverige, eller att ryska meddelanden börjar krypteras hårdare.


Men ursäkta mig, skulle grannen inte ha varit fullt införstådd med detta redan från bärjan? Tillåt mig tvivla.


Är alltså huvudsyftet bakom lagen, förutom att få en lagreglering till stånd, att Sverige skall kunna tappa av teletrafik från Ryssland? Enligt SvD vill inte Sten Tolgfors svara på det.


Tidigare var FRA:s spaning i etern Sveriges viktigaste källa till underrättelser. Genom vårt läge mittemot Sovjet och skickliga kodknäckare skaffade sig Sverige en unik position. Spaningsresultaten utväxlades i hemlighet västerut.


Men idag minskar informationsmängden från FRA. Orsaken är att internet och teletrafik går i nedgrävda optiska kablar. Därför ger lagen FRA rätt att via så kallade samverkanspunkter söka igenom trafik där kablarna passerar gränsen.


..vi ska tråla djupare, för att fånga de stora tio-kilosfiskarna, har en underrättelsekälla förklarat. De sista orden är ännu inte sagda i denna affär, vågar jag påstå. Men det är nu det börjar bli riktigt intressant..

Etiketter:

söndag, juli 06, 2008

Iran varnar för attack och hänvisar till 'kärnenergilösning'
Iran warns about attack, refers to nuclear 'solution' 07-02-2008


Iran varnade tidigt för ett giftigt svar och radikalt högre oljepris om landet skulle bli attackerat, men signalerade också för en möjlig öppning i sin fem år gamla hållning gentemot Väst i kärnenergifrågan.

Israel har sagt att en attack mot Iran är "oundviklig" om den islamska regimen fortsätter att pressa på sina planer att bygga en atombomb." (London Daily Telegraph, 6/11/2008)

"Tysklands Rikskansler Angela Merkel har anslutit sig till president Bush genom att efterlysa sanktioner mot Iran om landet inte lyckas avbryta sitt kärnanriknings-program. "President Bush betonade återigen att "alla möjligheter ligger öppna, vilket även inbegriper militära medel."

Vi närmar oss hastigt de sista sex månaderna av Bushadministrationens presidentperiod. Det irakiska träsket ser inget slut och det glömda kriget i Afghanistan är inne på sitt sjunde år

Presumptiva självmordsbombare och andra beväpnade fraktioner är fortfarande kvar i Irak och vid god hälsa och talibanerna i Afghanistan kontrollerar åter de största delarna av landet..

Iran varnar för en kärnvapenattack och hänvisar till en 'nuclear solution' (2 juli 2008 AFP)... och nyliga rapporter i västliga media ser Teheran redo att anta en mjukare linje och Khamenei har själv uttryckt sig vara beredd på vissa eftergifter.

President Mahmoud Ahmadinejad har upprepade gånger sagt att Iran aldrig kommer att avbryta sitt anrikningsprogram och Khamenei har då heller inte varit beredd att backa.

Iran insisterar på att programmet är fullständigt fredligt och att man behöver kärnenergi för sin växande befolkning, enär dess fossila bränsle annars snabbt skulle komma att ta slut.

Den amerikanska presidenten Bush har åter påpekat att en militär aktion är möjlig, trots att han skulle ha föredragit diplomatins väg.

USAs toppmilitärer varnar emellertid för att öppna en tredje front gentemot Iran vid sidan av Irak och Afghanistan, vilket kunde komma att bli "extremt påfrestande".

USA och Israel, USAs allierade i regionen, har aldrig dömt ut en militär attack mot vad man ser som ett iranskt motstånd(forts)

Efter att ha varnat för det iranska svaret på en sådan attack påpekade Irans oljeminister Nozeri att denna världens fjärde största oljeproducent var en "tillförlitlg oljeleverantör på marknaden och alltid kommer att förbli detta"

Analytiker fruktar att Iran vid en attack kommer att stoppa sin oljeexport och blockera dess oljeleveranser.

"När bara uttalandet om en möjlig attack kan ge denna känslighet på marknaden, då går det knappast att föreställa sig vilket resultat en verklig attack kunde ge", påpekade Nozeri.

Råoljemarknaden nådde för någon vecka sedan ungefär upp till över 143 dollar per fat.

"Iran håller inte tyst utan kommer att reagera kraftigt vid varje form av fientlig aktivitet" sa den iranska oljeministern Gholam Hossein Nozari, vid en fråga om vad Tehran skulle ta sig för om man blev attackerad.

Han påpekade att oljepriserna skulle raka i höjden om Israel och USA startade ett militärt anfall. Priserna har redan drivits upp till rekordnivå - till viss del av fruktan för förlust av Irans 4 miljoner fat om dagen.

Denna kommentar kom vid sidan av utrikesminister Manouchehr Mottakis förhoppning om en "multi" förhandlingslösning.

Tidigare meddelade han till amerikanska media att "en ny process är på gång" efter det att de sex supermakterna presenterat en packe verktyg för att avsluta den förra månadens dödläge.

Vita Huset uppvisade dock en viss skepsis medan Bryssel mottog det hela mer positivt där EUs 'utrikesminister' Solana beskrev detta som intressant.

Sex supermakter kom i förra månaden upp med en lösning för att få slut på krisen och erbjöd teknologiska incitament i utbyte mot att Teheran avslutade den anrikning som Väst misstänker skall utnyttjas till en atombomb.

Iran har avslöjat sitt eget paket, vilket innebär en mer vittfamnande ansträngning att lösa globala problem och föreslår byggandet av ett konsortium i landet för anrikning av uran

Etiketter:

lördag, juli 05, 2008

Den enda hjälpen är verklig nödhjälp och att lämna dem ifred


Var det inte svenska JAS Gripen som svensk militär (och Wallenberg) så hjärtans gärna ville sätta in i Afghanistan? I så fall kan vi vara tacksamma för att så ännu inte blivit fallet.


Det är bombningarna "av misstag" från luften som värst drabbar de civila, kvinnor och barn, och förorsakar ett allt större motstånd mot de utländska inkräktarna.


Civila afghaner dödade av Isaf (SvD)


Tjugotvå civila afghaner, däribland flera barn och kvinnor, dödades i en flygattack av de USA-ledda Isaf-styrkorna i östra Afghanistan på fredagen, uppgav Wantdistriktets ledare Zia-Ul Rahman.


De höll på att utrymma området, som de blivit tillsagda av de USA-ledda styrkorna som ville genomföra en operation mot talibanerna, sade Rahman.

Gruppen reste i två bilar som blev beskjutna, sade han.

Amerikansk militär bekräftade att attacken ägt rum, men sa att man inte hade fått rapport om att några "icke-stridande" dödats.


Enligt den amerikanska redogörelsen hade en Isaf-utpost i Nuristan rapporterat indirekt eld och begärt helikopterstöd. Helikoptern ska ha identifierat angriparna och dödat dem.


Händelser som denna undergräver allmänhetens stöd för den internationella Isaf-styrkans 71 000 soldater som i samarbete med regeringsarmén bekämpar talibanska rebeller.


Stridigheterna i Afghanistan har ökat på senare tid, och under första halvåret i år har 698 civila blivit dödade, varav 255 av regeringsstyrkor eller utländska soldater.anm: Operationen i Afghanistan utvecklas idag mot rena raset med den amerikanska ledningen på desperat och fåfäng jakt efter alltfler men ändå aldrig tillräckligt många trupper (i denna "ömmande insats" för barn och fattiga mot de grymma talibanerna) för att någonsin kunna ha en chans.


Den enda hjälpen är en verklig nödhjälp - dock inte bomber och kanoner.

Etiketter:

fredag, juli 04, 2008

Beslut om tidsbestämd frysning av Irans anrikningsprogram


Den iranska utrikesministern Manoucher Mottaki och en topprådgivare till

Irans överayatollah Ali Khamenei har nu signalerat att man accepterar ett förslag från EUs Solana om en frysning av sitt kärnenergiprogram. Förslaget stöds av länderna inom EUs "Iran six". Dessa består av FNs Säkerhetsråds permanenta medlemmar + Tyskland.


Beslutet kom i den alltmer överhettade atmosfär som varit under de senaste dagarna inför ett förestående hot mot Iran om en attack från Israels och USAs sida.


Chefen för Irans atomenergiorgan, Gholam-Reza Aghazadeh, förklarade att medlemmar ur det iranska Majlis (parliamentet) energikommitte´i måndags godtagit att starta upp överläggningar, detta enligt den Farsi-språkiga iranska webbsidan Fararou.


Enligt denna skall "informerade källor" ha uttryckt Irans acceptans av en sex veckor lång frysning av vidare anrikning som villkor för de överläggningar som Javier Solana föreslagit, alltså chefen för EUs utrikesrelationer.


Dessutom välkomnar idag den iranska utrikesministern bättre relationer mellan de båda nationerna USA och Iran inom området turism och vetenskapligt samarbete inom universiteten. Något han menar skulle bidra till en mer realistisk syn på Iran hos det amerikanska folket.

Etiketter:

tisdag, juli 01, 2008

Utslängda oljebolag åter till Irak


av Per Björklund Fria Tidningen
Han studerar i Egypten och bevakar MÖ därifrån


Oljebolagen Shell, BP, Exxon Mobil och Total slängdes ut ur Irak av Saddam Hussein på 1970-talet. Nu är de snart tillbaka.Västerländska oljebolag som slängdes ut ur Irak när oljeindustrin nationaliserades på 1970-talet återvänder nu till landet. I veckan väntas Shell, BP, Exxon Mobil och Total teckna avtal med den irakiska regeringen.


Avtalen med de fyra bolagen har förhandlats fram utan öppen budgivning och är de första med stora västerländska oljebolag sedan den USA-ledda invasionen 2003. Enligt oljeministeriet gäller avtalen reparationer och teknisk support vid några av landets största oljefält under två års tid.


De beskrivs som ett sätt att snabbt få tillgång till utländsk expertis, innan en ny kontroversiell oljelag, som skulle öppna för långtgående privatisering och utländsk kontroll över oljeproduktionen, har godkänts i parlamentet.


Oljebolagen har haft rådgivare på det irakiska oljeministeriet sedan ockupationen inleddes. De tar nu ytterligare ett steg mot att vinna större kontrakt i framtiden.


– Vanligen utförs sådana servicekontrakt av specialistföretag. De stora oljebolagen är normalt inte intresserade av sådana avtal, utan föredrar att investera i projekt som ger dem en del i ägandet av den utvunna oljan och potential för stora vinster.


Men man ser detta som ett första steg på vägen, säger Greg Muttit från den brittiska organisationen Platform, som bedriver kritisk forskning kring oljeindustrin, till The Guardian.


Den irakiska oljeindustrin befinner sig i dåligt skick efter 12 år av sanktioner och 5 år av krig. På senare tid har produktionen stabiliserats på 2,5 miljoner fat per dag, för första gången sedan invasionen 2003.


De rekordhöga oljepriserna innebär att den irakiska regeringen har större intäkter än den gör av med på återuppbyggnad och grundläggande tjänster och välfärd. Enligt Washington Post spenderade den irakiska regeringen bara en bråkdel av de 10 miljarder US-dollar som budgeterats för 2007.


Nu vill man öka oljeproduktionen till 4 miljoner fat per dag i snitt, enligt Thamer al-Ghadban, rådgivare till Iraks premiärminister Nouri al-Maliki. I en intervju med Der Spiegel säger han också att offentlig budgivning för kontrakt som skulle tillåta direkt deltagande av utländska bolag i utvecklandet av nya oljefält väntas börja under sommaren.


En ny oljelag som skulle göra detta möjligt har dock ännu inte godkänts av det irakiska parlamentet. De politiska fraktionerna har inte kommit överrens om fördelningen av oljeinkomsterna och kontrollen över oljefälten mellan centralregeringen och landets regioner, samtidigt som det finns ett starkt motstånd mot att åter släppa in utländska företag i oljeindustrin.


Fyra av de bolag som nu tecknat kontrakt med den irakiska regeringen – BP, Exxon Mobil, Total och Shell – har ett gemensamt förflutet i Irak. De var delägare i Iraq Petroleum Company, IPC, som kontrollerade Iraks oljereserver i fyra decennier, från 1920-talet till 60-talet. IPC anklagades då bland annat för att medvetet hålla produktionen i Irak låg för att hålla uppe priset på den olja som moderbolagen utvann på andra platser.


Efter en militärkupp 1958 som störtade monarkin – en skapelse av kolonialmakten Storbritannien – drog den irakiska regeringen tillbaka alla koncessioner för oljefält där produktionen ännu inte börjat. Företagen bakom IPC vägrade erkänna den nya lagen, och krävde kompensation.


I början av 1972 minskade produktionen i de norra oljefälten kraftigt, vilket sågs som ett medvetet försök av bolagen att sätta press på regeringen genom att strypa dess intäkter. Efter misslyckade försök att nå en överenskommelse nationaliserades istället IPC den 1 juni 1972 av Saddam Hussein.


Nationaliseringen av oljeindustrin beskrivs i dag som en av få verkligt populära åtgärder under Saddams tre decennier vid makten

Etiketter: