söndag, augusti 31, 2008

FRAs fångst - bytesvara som oroar konkurrenterna


Den släpper inte sitt grepp, FRAlagen med sitt till synes magiska innehåll


Nu har också Norge börjat reagera. Och vad mera är, näringslivet. Vilket osökt leder oss in i ännu en bana. Att den ryska trafiken kanske inte i första hand är så intressant ur konspiratoriskt perspektiv, utan skulle kunna utgöra en lukrativ bytesvara för t.ex USAs näringslivs behov. Liknande argument börjar nu skymta fram från det norska näringslivet.


De kontrakt som görs upp via elektronisk trafik kan nämligen i slutändan komma att fångas in hos sina konkurrenter. Detta var det egentliga skälet till allt amerikansk hemlighetsmakeri runt JAS på sin tid. Själva ville de fånga in vad den ryska rustningsindustrin hade för sig och de internationella konkurrenternas offerter och den vägen få en konkurrensfördel i sin HANDEL med försvarsprodukter på den öppna marknaden.


Detta har uppenbarligen även för norskt näringslivs vidkommande nu gett upphov till betänkligheter, då den norska teletrafiken går via svenska servrar, vars 'fångst' utgör en begärlig bytesvara för FRA.Norsk opposition rasar mot FRA-lagen
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1641947.svd
31 augusti 2008


"Oppositionspartierna i Norge kräver nu att den norska regeringen reagerar mot den svenska FRA-lagen, som ger svenska försvaret rätt att övervaka data- och teletrafik över Sveriges gränser.

- Det nya svenska övervakningslagen är chockerande och kommer att direkt beröra internettrafiken till och från Norge. Norska medborgare och norskt näringsliv kan komma att övervakas, men det verkar inte bekymra den norska regeringen, säger Venstres vice partiledare Trine Skei Grande till Aftenposten.


Stora delar av internettrafiken till och från Norge går via svenska servrar. Därmed berör lagen direkt norska medborgare och norska företag som skickar eller tar emot epost till eller från utlandet, eller surfar på utländska hemsidor.


Statsminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet vill inte svara på kritiken. Statssekreterare Hege Solbakken säger att regeringen först vill skaffa sig insyn i konsekvenserna av den nya svenska lagen."

Etiketter:

torsdag, augusti 28, 2008

Återigen denna d-a FRA-lag
Kom in och råkade se denna j-a FRA-lag återigen vara på tapeten i någon slags Janne- Josefsson-debatt.


Återigen dessa oroliga medborgare och några sk experter. Sistnämnda kan låta lite si eller så beroende från vilken synvinkel de debatterar. Men ett har de gemensamt. Publiken blir inte klokare för det.


Som nu då Dennis Töllborg började förklara. Han hann fram till att det vore bättre att skickliga svenskar tog över den svenska trafiken från NSA... så tog tiden slut. Så kom han in på ännu ett spår... då var det någon annan som suttit där och viftat.


Ja vad jag förstår anser Töllborg att då nu någon sitter där och kollar den kabeltrafik som till slut sticker upp från marken, så är just FRA väldigt skicklig att kolla av den och får beställningar att göra det från olika håll, NSA tex som slurpar i sig hela världens trafik med sina nya superdatorer. Så egentligen borde vi själva få sköta den svenska trafiken - nu då vi också införskaffat en dylik superdator.


Eftersom man känner den svenska kontexten bättre än den svenskspråkige amerikan som sitter däröver hos NSA och gör det tredje och sista steget var dag i den svenska fångsten av den trafik som fastnat i det finmaskigaste av världens nätsökbegrepp.


Och från svensk sida lova att som kompensation till NSA ta över något annat stackars sketlands sökbegrepp. För "vi" är ju så väääääldigt skickliga och kan själva söka av vår inhemska fångst tillika någon annans.


Tänk att jag får en krypande känsla av att NSA lurar oss alla med sina otroliga nya jättedatorer som kan fiska av hela världens eftertraktade bestånd. Samtidigt är ju själva al Qaida ursprungligen en skapelse från Väst. Som pakistanskt flyg cirka 2003? hjälpte till att evakuera från Tora Bora med då öppnade gränser till Pakistan.


Vilket skulle förklara en amerikansk journalist som besökt ett sjukhus just i dessa bergiga gränstrakter vid denna tidpunkt och då fick se en bår med en man som liknade binLaden bäras in för dialys med en stor skara män runtomkring sig.


Precis då skulle den pakistanska armén ha öppnat sina gränser och låtit alQaidamän och andra krigare fly över gränsen till Pakistan. Vilket också förklarar en kvinna som skulle vara en av bin Ladens fruar säga att han idag är helt frisk och har en ny fru. Varför inte? Denna terroristorganisation kom ju trots allt till stånd på USAs initiativ i kampen mot Sovjetunionens inflytande i Afghanistan på 1990talet.


Pust och stön. Det dör betydligt fler människor i trafiken varje år än av västlig terrorism. Ett år var det visst hela 10 stycken som drabbats av dessa ondskefulla män. Hur vi nu definierar terrorism. I Irak har kvinnor emancipierats till att spränga sig själva i luften vilket aldrig hänt förr i det landet. Är det också terrorism? Men att använda skjutvapen är inte det i så fall också terrorism? Om det handlar om ras-att sunni dödar shia eller vice versa? Eller sprängdåd i Basra? Eller i Kirkuk?


Fånigt detta begrepp terrorism. Och att föra krig mot ett fånigt begrepp är om möjligt ännu mer irriterande.


Slut för idag.

Etiketter:

Putin anklagar USA för att ligga bakom konflikten i Georgien

Vad var det vi sa i artikeln "Kriget i Georgien en nykonservativ ploj" Fredskoalitionens webbsida?


DN 28 aug 2008
Putin anklagar USA för konflikten

Putin anklagar USA för att ligga bakom konflikten i Georgien. Han säger att USA gav ordern för att gynna John McCain i den amerikanska valrörelsen.

I en intervju med CNN säger Rysslands premiärminister Vladimir Putin att USA uppmanade Georgiens president Micheil Saakasjvili att angripa Sydossetien. Anledningen är att det skulle underlätta valrörelsen för den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Washington förnekade omedelbart anklagelserna.
- Att antyda att USA arrangerade detta för att gynna en politisk kandidat är inte rationellt, säger Vita husets språkrör Dana Perino till AFP.

Putin försvarade Rysslands agerande i konflikten med att han, som premiärminister, inte hade något annat val när ryska soldater och civila dödades.

Han sade också att torsdagens beslut att hindra 19 amerikanska köttexportörer från att handla med Ryssland inte har något med konflikten att göra.

Enligt Putin utsattes företagets produkter för en rutinkontroll och då hittades spår av antibiotika och arsenik i köttet.

Strider bröt ut mellan Georgien och Ryssland den 8 augusti efter det att georgiska trupper startat en offensiv för att ta kontroll över utbrytarrepubliken Sydossetien.

Ryssland kontrade med en fem dagar lång offensiv som drev ut georgierna ur Sydossetien och fortsatte in i Georgien. Trots ett avtal om vapenvila har Ryssland ännu inte dragit tillbaka sina trupper.

Från TT-AFP

Etiketter:

onsdag, augusti 27, 2008

Rysk-amerikansk roulett i full snurr
Det är rent häpnadsväckande vilka moralpredikanter USA och Israel utvecklats till. Åtminstone då det gäller andras skyldigheter, och då särskilt Rysslands. Ryska folket ger dock sitt stöd men, förutom i Väst, kan även rysk media varna för brist på förutseende


Rysk kritik mot Medvevevs beslut

SvD 27 aug
...”Väst kommer att skapa barriärer för rysk affärsverksamhet och komplicera visumfrågor, men man kommer inte att pressa Ryssland alltför mycket av oro för att förlora chanserna till dialog”, skriver ryska finanstidningen Vedomosti.


”Naturligtvis var alla negativa konsekvenser väntade – utbrott av upprördhet och hot från Europa och USA och latent ovilja från länder med etniska problem som Kina”, konstaterar statsägda Izvestija. ”Men brist på internationellt stöd kan ändå praktiskt taget göra åtgärden verkningslös.


När USA gav sitt stöd till Kosovo hade det samlat en grupp länder till stöd för sin ståndpunkt. Utan internationellt stöd är varje hävdande av självständighet ofullständigt”, framhåller tidningen.


Ryssland: ”Vi kommer att ge USA ett militärt svar”

26 Aug 2008 AP Jerusalem Post- Ryssland kan erbjuda ett militärt svar till USAs missilsköld i Europa, varnade den ryske presidenten Medvevev i tisdags. Han sa att ett antimissilsystem nära ryska gränser kommer att skapa fler spänningar.

"Vi kommer att reagera på något sätt, naturligtvis reagera, naturligtvis militärt", sa han enligt RIA-Novosti News. Under tiden bad Bush Ryssland enträget att se över sitt "oansvariga beslut" att förklara två utbrytarstaters självständighet..och att det bara ökar spänningarna.


Varpå Medvev förklarade, att Geogien tvingat fram ett ryskt svar, då man försökte ta kontroll över de två utbrytarrepublikerna den 7 aug. Bush slog tillbaka med att säga att Rysslands drag skadar både FNs resolutioner och 6-punktsprogrammets vapenstillestånd med Ryssland, vilket undertecknats för att få ett slut på kriget, "Vi förväntar oss att Ryssland lever upp till sina internationella åtaganden överväger detta oansvariga beslut och följer 6-punktsöverenskommelsen," sa Bush.


Vita Huset säger att USA kommer att använda sitt veto i Säkerhetsrådet för att se till att de två separatistprovinserna förblir en del av Georgien..Under tiden anlade ett amerikanskt militärfartyg med nödhjälp till den georgiska hamnstaden där ännu ryska trupper patrullerar.

Etiketter:

USAs revanschlust skapar oro - särskilt kärnvapnen

Svårt att nå det som ger verklig inblick i olika konflikter - för det finns sällan på svenska. Detta apropå Bildts bloggande: "Det ryska erkännandet innebär ett lika tydligt som medvetet brott mot internationell rätt och grundläggande principer för stabilitet i Europa".

Bildt fortsätter "Att den ryska statsledningen nu valt denna väg innebär att man valt en politik av konfrontation med icke bara det övriga Europa utan också det internationella samfundet i stort. Beslutet innebär ett ryskt vägval med genomgripande konsekvenser för lång tid framöver."


Nu ser vi vart han verkligen hör, den gode Bildt. Jämför detta med Global Research noga utredda spel om pipelines och olika sammanslutningar längs dess väg, där Putin till USAs stora irritation dragit det längsta strået. Georgienkriget ingår i motattacken liksom obönhörsligt även USAs kärnvapen. Vilket är verkligt oroande..


War With Russia Is On The Agenda
By Paul Craig Roberts

Global Research, August 26, 2008


The United States, bristling with nuclear weapons and pursuing a policy of world hegemony, has a population that is kept in the dark--indeed brainwashed--about the most important and most dangerous events of our time. The power of the Israel Lobby is an important component of keeping Americans in the dark.


The failure of the American media is again evident in the coverage of the Georgian-Russian conflict. The US media presented the conflict as a Russian invasion of Georgia, whereas in actual fact the American and Israeli trained and equipped Georgian military launched a sneak attack to kill and to drive the Russian population out of South Ossetia, a separatist province.


Russian peacekeepers, together with Georgian ones, had been stationed in South Ossetia since the early 1990s. On orders from Mikheil Saakashvili, the American puppet “president” of Georgia, the Georgian peacekeepers turned their weapons on the unsuspecting Russian peacekeepers and murdered them.


This action by Saakashvili, elected with money from the neoconservative National Endowment for Democracy, an election-rigging tool of US hegemony, was a war crime. In truth, the Russians should have hung Saakashvili, as he is far more guilty than was Saddam Hussein. But it is Russia, not Saakashvili, that the US media has demonized.

......forts kommer att översättas på http://www.fredskoalitionen.se

Etiketter:

tisdag, augusti 26, 2008

Bra om Georgienkrisen i SvD


Se också Fredskoalitionens Webb 'USAs kärnvapenspel hotar Ryssland'Mycket bra om denna konflikt som döljer kärnvapenhotet från USA riktat via sin missilsköld


Hur vanligt är det att utbrytarrepubliker erkänns av andra länder?

– Det är inte så ovanligt. Tyskland erkände Bosnien och Kroatien 1991 i ett skede när dessa delrepubliker i det forna Jugoslavien inte uppfyllde några som helst krav på att vara självständiga stater. Turkiet invaderade norra Cypern 1974 och erkände Nordcypern.

Vad är skillnaden mellan Västs erkännande av Kosovo och Rysslands erkännande nu?

– I princip samma villkor gäller. Enda skillnaden är att i fallet Kosovo kallades Natobombningarna i Jugoslavien för humanitär intervention. Här kallas Rysslands agerande för aggression, eftersom väst anser att områdena tillhör Georgien. Man kan sätta frågetecken för om det verkligen är så.

Vad säger folkrätten om Rysslands erkännande?

– Jag anser att det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av Georgien någon gång sedan självständigheten 1992.

Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak. Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten.

- Ryssland argumenterar att de har invaderat för att skydda egna medborgare mot Georgien. USA invaderade Grenada 1992 och Iran 1980 (i ett misslyckat försök att frita gisslan i Teheran) med samma argument. Storbritannien har också gjort så vid ett flertal tillfällen och Frankrike i Rwanda och Zaire.

Vad kan bli nästa steg?

– När nu Ryssland har erkänt Abchazien och Sydossetien som stater kan de när som helst bjuda in andra länder att komma till deras hjälp i ett kollektivt självförsvar. Dessa två områden är för all framtid separerade från Georgien.

Etiketter:

måndag, augusti 25, 2008

Tillbaka till ruta ett: Reinfelt och Merkel om den ryska faran


Just nu griper ett stort obehag in i själen. Det känns som en ny järnridå börjar lägra sig i östra EU och orsaken till detta är inte bara den ytterligt provocerande amerikanska missilskölden riktad mot öst, utan också det märkliga Georgienkriget som kom som på beställning för att förvärra läget och återigen ställa upp den ryska faran. (Se artikeln på http://www.fredskoalitionen.se)


Den tyska konservativa förbundskanslern Merkel är i Sverige och får alla kratsningar på ryggen som Fredrik Reinfelt bara kan leverera utan att bli alltför närgången. Vilket Bush fick uppleva i Berlin, då han försökte med en sådan handpåläggning då han passerade denna bestämda och intelligenta kvinna, till hennes uppenbara ogillande.


Men Georgienkrisen tycks ställa allt "till rätta".
Nu inbjuder man Georgien att bli medlem av NATO (liksom Ukraina). Båda med presidenter i kraftigt maskopi med USA, enligt idag väl utarbetat mönster. På agendan stod även det kommande svenska EU-ordförandeskapet och de internationella klimatförhandlingarna som ska avslutas i Köpenhamn hösten 2009, då Reinfeldt håller i unionens ordförandeskapsklubba. Att få ett internationellt avtal om utsläppsminskningar på plats har högsta prioritet.


Tyskland ska göra allt som står i dess makt för att stödja Sverige, lovade Merkel enligt SvD. Hon skulle senare på dagen träffa näringslivsföreträdare på den tysk-svenska handelskammaren. Tyskland har nyligen återvunnit första plats bland Sveriges viktigaste handelspartners. Kanske blir en kompensation för det magra resultate i OS´

...
Vid presskonferensen med statsminister Fredrik Reinfeldt tog Angela Merkel upp det ryska parlamentets beslut att Ryssland bör erkänna utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater.

- Det är inte i enlighet med internationell folkrätt, sade Merkel och tillade att hon förväntar sig att den ryske presidenten inte undertecknar beslutet.


Man häpnar! Hur var det med den kriminella statsbildningen Kosovo? Var det enligt internationell rätt att erkänna detta drogparadis med en (?fd) terrorist som ledare? Men han var ju USAs Madeleine Albrights kelkris med sina fd kontaktytor i terroristorganisationen UCK.Den amerikanska missilskölden i Polen/Tjeckien utgör, tvärtemot vad som sägs, ett dödligt hot mot Rysslands säkerhet där den ligger-strax invid dess gränser. Den kan inte försvara, bara själv angripa.


Hyckleri, hyckleri, hyckleri. Vad det hela handlar om är intressesfärer och olja. Allt annat är nada. Och nu ser vi vart de tyska, liksom de svenska, vännerna hör.


Behöver det tilläggas att Rysslands egen vapenarsenal idag utgör en ytterst liten bråkdel av USAs?

Etiketter:

söndag, augusti 24, 2008

Massakern på civila reser krav på Nato ut ur Afganistan!

Än en gång finns det anledning att ställa frågan- 'Vad har egentligen Sverige i Afghanistan att göra? Är det för átt ligga bra till hos Nato i USAs "krig mot terrorismen"? Då blir allt effekten hos oss andra, inklusive talibanerna, den rakt motsatta.


Afghanistans president Hamid Karzai avskedade på söndagen en av sina arméchefer efter den militära operation som krävt 89 civila människors liv. Arméchefen och en befälhavare avskedades för ”försumlighet och undanhållande av information”.

Ur Ekot
Det var i fredags som USA-ledda styrkor genomförde en attack i västra Afghanistan där planen var att gripa en befälhavare för talibanerna. Både USA och Afghanistan har lovat att granska händelsen.


Karzai på kollisionskurs med USA
Enligt landets president Hamid Karzai, som skickat en av sina ministrar till det drabbade området för att undersöka det hela, visar det sig nu att det till och med rör sig om fler dödade civila än vad man tidigare uppgett. ”Ministern för de islamiska frågorna”, Namatullah Shahrani, som besökt området säger att ”bombardemanget varit mycket omfattande, många hus har totaltförstörts och fler än 90 icke stridande personer har dödats, de flesta av dem kvinnor och barn”.


Det är i så fall den värsta enskilda massakern på civila sedan kriget inleddes i Afghanistan år 2001. Undersökningen kommer att fortsätta och president Karazai har även sparkat två höga afghanska militära befälhavare ”för försumlighet och undanhållande av information”. Vad de har gjort är oklart men kan ha ett samband med att försvarsdepartementet i början vidhöll att nästan inga civila dödats. Den NATO-ledda flygattacken orsakades av ett talibanbakhåll mot de amerikanska och afghanska trupperna på marken. I samband med den talibanska beskjutningen tillkallade man flygunderstöd.


Presidenten Karzai har under senare tid anklagat de NATO-ledda trupperna för att köra ett eget race i Afghanistan utan att koordinera sig med landets makthavare. Karzai har varit starkt kritisk till att alltför många civila dödas just i samband med flygräder. Han har också sagt att ”det är bättre att föra terroristkriget på den pakistanska sidan av gränsen, för det är därifrån som talibanerna får sitt stöd”.

Etiketter:

lördag, augusti 23, 2008

Den mest berömda kvinnan i Afghanistan
Malalai Joya är enligt BBC den mest berömda kvinnan i Afghanistan. Hon är medlem i det afghanska parlamentet, men blev suspenderad från sin parlamentsplats sedan hon kraftigt kritiserat alla de krigsherrar som har platser där. "Här i Afghanistan har vi en Maffia som styr systemet.


Det är samma krigsherrar i parlamentet som också styr domstolarna. De från Norra Alliansen har inget till övers för rättvisan. Malalai blev avstängd efter att hon jämfört det afghanska parlamentet med ett helt djurstall, varpå hon stängdes av i tre år.


'Här i landet har vi en Maffia som styr systemet', säger hon.'I det afghanska parlamentet är 80% av medlemmarna krigsherrar eller knarkbaroner. Antingen har de under vapen hotat till sig sina platser eller också köpt sina stolar med amerikanska dollar. Ibland både och. Även 'Human Rights Watch' har anklagat några av dess ledande företrädare för krigsförbrytelser.


Men idag har de gett sig själva amnesti för de brott som de begått under kriget. Det kan till och med Mulla Omar dra nytta av, säger Malalai. 'Folk här tror att krigsherrarna stöds av de amerikanska trupperna. Om USA lämnar landet kommer de att förlora makten, för de saknar folkets stöd'.


'Det afghanska folket kommer att ta hand om dom så fort de amerikanska trupperna har lämnat Afghanistan', säger hon. Hon kritiserar också Sverige. 'Tala om för det svenska folket. att de svenska trupperna stöder USA i att genomföra sin agenda i Afghanistan.


Det demokratiälskande svenska folket borde stödja Afghanistans demokratiska krafter istället för att skicka soldater. Sverige skulle kunna bistå med läkare, sköterskor, lärare och bygga skolor och sjukhus'.


Karzai, som man röstade på som den minst onda, har samarbetat med de kriminella hela tiden. Så det är inget att förundra sig över om han är impopulär. Men han har stannat kvar vid makten med USAs hjälp, och krigsherrarna samarbetar med USA


För övrigt hör man i Kabul mer talas om Karzais bror än om honom själv. Vartenda flott statligt projekt i Afghanistan har anknytning till Karzais yngre bror. Han nämns också då det gäller droghandeln.


Korruption och droghandel har blivit en stor fråga. Enligt hennes åsikt är frågan om säkerheten den viktigaste. Efter det kommer korruption. Det sk internationella samfundet, i realiteten Afghanistans regering med allierade, har skickat en mängd pengar. Den summan skulle räckt till att bygga två istället för ett Afghanistan.


Men också Karzai själv medger att pengarna har hamnat i fickorna på ministrar, byråkrater och parlamentsmedlemmar. Å andra sidan hör man talas om att modershjärtat kan tvingas sälja sin dotter för tio dollar. Och inte bara Karzais bror är drogbaron, utan även utländska trupper har anklagats för att vara involverade.


Varför låter USA detta ske?

Joya: 'USA vill att saker och ting skall vara som de är. Status quo. Ett blödande, lidande Afghanistan är en bra ursäkt för att stanna kvar. Nu välkomnar de dessutom talibanerna. Alldeles nyligen, i Musa Qila, utnämndes en talibanledare till guvernör av Karzai. USA har inga problem med talibaner, så länge det gäller 'vår taliban'.övers av denna kortade version: Ingrid Ternert
(Snart kommer Joya till Sverige)

Etiketter:

Svenskt pris utan ära

Idag dödades 76 civila, varav de flesta kvinnor och barn, av NATOs trupper i västra Afghanistan och befolkningens ilska växer. Antalet civila dödade ökar för varje år i Afghanistan. Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förnekar anklagelserna.

De amerikanskledda koalitionsstyrkorna i landet meddelade samtidigt att militären ska gundersöka dessa anklagelser från det afghanska inrikesdepartementet.

Enligt TT säger däremot en amerikansk talesman för USAs försvarshögkvarter i Pentagon, att de inte har några som helst uppgifter om att civila ska ha dött i samband med en attack mot talibanstyrkorna i Heratprovinsen i västra Afghanistan.

Men den afghanske presidenten Hamid Karzai gick i dag ändå ut och fördömde den Nato-ledda flygräden i det pågående kriget mot terrorismen.

Enligt afghanska inrikesdepartementet var de flesta dödade kvinnor och barn och lokala afghanska poliskällor hävdar att femton civila hus totalförstörts vid flygattackerna som riktades mot talibaner men som även träffade oskyldiga.

Oavsett vem som har rätt så visar det på en viss desperation både från den afghanska pro-amerikanska regeringen och från de NATO-ledda styrkorna. För den afghanska regeringen är situationen kritisk då talibanerna får allt mer stöd från just civila och ju fler som dödas desto mer växer ilskan.

Den senaste veckan har varit en av de svåraste under hela kriget i Afghanistan för de huvudsakligen västliga styrkorna. Enligt den brittiska tidningen Financial Times har talibanstyrkorna snart i praktiken omringat huvudstaden Kabul. De närliggande provinserna väster, söder och öster om huvudstaden är mer eller mindre under talibanskt kontroll.

Enligt en rad Afghanistanexperter använder sig talibanerna av samma taktik som användes av mujjahedinsoldaterna i kriget mot Sovjetunionen under 80-talet.

Talibanerna försöker inte att inta några städer, däremot finns de överallt och utför plötsliga attacker och kommer allt närmare Kabul på det sättet, säger en av de absolut främsta Afghanistankännarna, den pakistanske journalisten, Ahmed Rashid.

Samtidigt får de ökat stöd av civilbefolkningen där talibanerna numera i första hand framgångsrikt värvar unga missnöjda radikala muslimer. Det är en gammal, väl beprövad och effektiv taktik, säger Rashid.


Samtidigt har den svenska Excaliburgranaten fått pris från USA för sin träffsäkerhet, alltså ännu fler dödade.


För vad hjälper en god träffsäkerhet om de mål man identifierar ofta utgörs av civila! Man utnyttjar ofta små spaningsplan sk drones som sänder bilder till högkvarteret för tolkning.


Vilket otaliga gånger gjort att hela bröllopsföljen utplånats, eftersom bilderna ofta tolkas som en skara "insurgents". Och antalet (fel)träffade ökar för vart år. Detta gäller även Irak. Vilket i sin tur ökar motståndet bland befolkningen för dessa utländska "befriare"


Idag är det samtidigt lätt att glömma det 'tekniska' svenska bidraget till dödandet i dessa konfliktområden.


Den svenska Excalibur-granaten har nu fått pris för sin dödsbringande effekt i Irak och Afghanistan. Alltså, oskyldiga civila definierade som 'insurgents' kommer nu med Excaliburs benägna försog att dödas med ännu större träffsäkerhet. Mänskliga "collateral damage" ökar också för varje år som går i krigets Afghanistan.


USA/NATO tar det säkra före det osäkra och bombar först och undersöker sedan. Vilket inte precis gör befolkningen mer vänligt inställd till dessa "räddare i nöden", där vi tyvärr är med i expeditionskåren.


Kom ihåg att detta område Afghanistan aldrig någonsin låtit sig kuvas. Man har t.o.m slagit Djingis Khan.


'Artillerigranaten Excalibur från Bofors har nu mottagit utmärkelsen ”Top 10 Inventions of 2007”, från den amerikanska armén. Granatens framgångar i Irak och Afghanistan är anledningen till utmärkelsen', skriver Ny Teknik.


Excalibur fungerar på så sätt att målets gps-kordinater först matas in i granaten. Sedan skjuter man upp den i luften med en 155 haubits till en höjd av över 10.000 meter.


USA:s militär kunde inte vänta, utan beställde cirka 100 granater innan utvecklingen var helt klar. Granaterna har bland annat använts i kriget mot Irak.'


di.se
.."För att säkert träffa ett mål på 40 kilometers håll räknar man med att det behövs drygt 200 normala skott. Med Excalibur räcker ett. Det innebär också att man minimerar skadorna på oskyldiga", säger Christer Henebäck, informationschef på BAE Systems Bofors, till Ny Teknik.

Etiketter:

onsdag, augusti 20, 2008

'Rädsla driver Ryssland i Georgien'

av Ebba Sävborg SvD Brännpunkt 20 augusti 2008


...en arrogant stormakts militära övervåld mot ett litet grannland, är den bild som presenteras i de västerländska medierna. Den är ju dessutom sann, men bara en del av sanningen. Framför allt döljer den att den starkaste drivkraften bakom Rysslands handlande är rädsla.


Som en röd tråd genom ryskt säkerhetstänkande under flera århundraden går rädslan för inringning och isolering, rädslan för att det svaga och sårbara Ryssland med sina långa, svårförsvarade landgränser ska bli rov för allsköns fientliga krafter – fanatiska islamister i söder, högt utvecklade makter i väst eller oberäkneliga kineser i öst.


Att omvärlden har en helt annan bild av Ryssland som en oförbätterligt expansiv stormakt som vill dominera grannarna späder snarast på den ryska osäkerhetskänslan. I tider då västerländska stormakter använder sin egen bild av Ryssland som argument för att flytta fram sina militära positioner, växer den ryska rädslan och tar sig i värsta fall aggressiva uttryck.


”Rysk utrikespolitik har alltid starkt påverkats av medvetandet om den egna svagheten. Även när det ryska uppträdandet, betraktat från London, har verkat aggressivt och expansionistiskt har ansvariga ryska statsmän själva för det mesta varit defensivt inställda. Det de mest av allt har fruktat har varit att en fientlig allians av tekniskt överlägsna västmakter ska invadera Ryssland och förgöra dess regering”.


Så beskrev den brittiska forskaren Barbara Jelavich ryskt säkerhetstänkande i sin bok A Century of Russian Foreign Policy 1814-1914, utgiven 1964. Formuleringen gäller 1800-talet men kunde lika gärna handla om situationen i dag. Under de 17 år som har gått sedan Sovjetunionen och därmed hela det gamla ryska imperiet upplöstes under fredliga former, har Ryssland fått se sitt internationella inflytande minska drastiskt, medan USA och Nato har stärkt sin ställning och steg för steg ryckt allt närmare de ryska gränserna.


Den –förvisso naiva –ryska föreställningen att avvecklingen av det kommunistiska östblocket och dess militärallians Warszawapakten skulle leda till att också Nato avvecklades har efterträtts av besvikelse och en känsla av växande otrygghet i Moskva.


Argumentet att hela situationen i Europa har blivit säkrare sedan de tre baltiska länderna och samtliga före detta Warszawapaktsländer i Central- och Östeuropa har införlivats i Nato övertygar inte ryssarna. En blick på kartan säger dem istället att det de i alla tider har fruktat mest, inringning av en militärt överlägsen västallians, är på god väg att förverkligas.


När USA nu förbereder byggandet av robotramper i det ryska närområdet i Centraleuropa och dessutom har skaffat sig en militär stödjepunkt i Sydkaukasien, ett område som västmakterna tidigare aldrig har intresserat sig för, trissas den ryska nervositeten upp. Som så många gånger förr tar den sig uttryck i aggressivitet.


Den ryska aggressionen mot Georgien är inte försvarlig. Däremot kunde den kanske ha undvikits om man i väst, i synnerhet i USA, hade gjort sig besväret att lyssna. Samarbete med Ryssland kring säkerhetsproblemen i Sydkaukasien istället för konkurrens och utträngning av ryska intressen kunde kanske ha besparat sydosseter och georgier de senaste veckornas lidanden.


Västerländsk ovilja att lyssna till ryska protester har dessutom skapat prejudikat. När Ryssland hävdade att Natos bombningar av Serbien 1999 var ett brott mot folkrätten blev svaret bara att ”folkrätten hade utvecklats” och att bombningarna skulle skydda Kosovoalbanernas mänskliga rättigheter.


Nu använder Ryssland samma sorts argument – skydd av civilbefolkningen i Sydossetien – som försvar för sitt angrepp på Georgien. När ett stort antal västländer tidigare i år erkände utbrytarprovinsen Kosovos självständighet protesterade Ryssland förgäves.


Nu planerar Ryssland att använda Kosovo som prejudikat för att erkänna utbrytarprovinserna Sydossetien och Abchazien som självständiga. Det ser ganska mörkt ut för relationerna mellan Ryssland och omvärlden framöver. I takt med att Rysslands rädsla för inringning ökar och omvärlden täpper till öronen, växer också Rysslands stormaktsarrogans. Är vi betjänta av det?


Man behöver inte hålla med Ryssland om dess argument, men man borde åtminstone försöka begripa vad de bottnar i. Hittills verkar bedömningarna av de olika parternas agerande i Georgienkrisen snarast ha hämtats från det fornfranska eposet Rolandssången: ”De kristna har rätt och hedningarna har fel”.


EBBA SÄVBORG

journalist (Moskvakorrespondent 1976–1979), tidigare analytiker vid UD och
Utrikespolitiska institutet

Etiketter:

USA tar över kommandot i Afghanistankriget


The Sunday Times August 17, 2008Hur går detta med ett enda USAkommando ihop med det svenska Riksdagsmandatet för våra trupper i Afganistan?

The United States is planning to take control of all military operations in Afghanistan next year with an Iraq-style troop surge after becoming frustrated at Nato’s failure to defeat the Taliban.


Plans are being drawn up to send as many as 15,000 extra troops to Afghanistan with a single US general always in command, as in Iraq.

Both Barack Obama and John McCain have spoken of using two to three [combat] brigades for the surge, amounting to 8,000-12,000 troops. There will be a US general and the forces will be under US command.

The surge will also see US and other coalition special forces, which operate separately from the Nato command, absorbed into a single US command for the whole of Afghanistan.

Etiketter:

tisdag, augusti 19, 2008

Tuff om spelet Georgien Serbien
Lite grann påminner den senaste tragiska utvecklingen i Georgien om en gammal ramsa. Fast i omvänd ordning, för nu var det råttan som anföll repet och se'n katten råttan.


I väst är vi snabba att utse syndabockar. Den gamla rysskräcken har blommat upp och att ryssarna - för all del med onödig brutalitet - försvarat ett par små utbrytarområden alldeles vid sin sydgräns har fått svenska militarister att vädra morgonluft.


Man kräver mera pengar till svensk militär. En annars sansad militär, överste Bo Pellnäs, yrar i SvTs Rapport och SvD till och med om Gotlands utsatta läge. Och Göran Persson har plötsligt gjort ett inhopp i debatten. Som statsminister kritiserades han ibland för att vara högersosse. Nu låter han nästan som en riktig högergubbe.


Andra ljud i skällan var det 1999, när 19 Natoländer folkrättsvidrigt anföll Serbien, Balkans Georgien, med över 70 dygns flygbombningar. Då var våra medier helt på utbrytarprovinsen Kosovos sida.


Det var inte dessa som genom sitt anfallskrig bröt mot folkrätten som anklagades. Utan den som då snabbt utpekades som krigsförbrytare var Milosevic, president i det land som anfölls och bombades. Han fördes sedermera till Haag där han dog i sin cell.


En av de händelser som fick motivera Natoanfallet mot Serbien var serbiska polisstyrkors dödande av ett 30-tal kosovoalbaner i byn Racak vintern 1999. Det georgiska anfallet härom veckan på den sydossetiska staden Tschinvali påstås ha dödat 1600 sydosseter. Det är sannolikt starkt överdrivet, men i alla fall var det betydligt högre antal dödsoffer än i kosovoalbanska Racak.


Stormaktsspelet är inte utan ironiska paradoxer. De flesta Natoländer har erkänt Kosovos självständighet men det har inte Ryssland. Och när Georgien förra veckan anföll sin utbrytarprovins Sydossetien var upprördheten i väst stor, dock inte över angriparen Georgien utan över att Ryssland ilade till och nu plötsligt framstår som utbrytarprovinsers skyddsmakt.


Fast Sydossetien ligger som sagt alldeles vid den ryska gränsen, medan det är en bra bit från USA till Kosovo. Att tänka sig ombytta roller kan ge en tankeställare.


Om länder i USAs närhet skulle ingå i ett ryskt militärförbund, precis som Nato har utvidgats till flera länder inom den tidigare Sovjetsfären.


Om ryssarna då skulle placera ut missiler i Nordamerika, som USA vill göra i Polen och Tjeckien. Och om ryska militärer utbildar kollegor i en mot USA fientlig grannstat precis som USA gör i Georgien.


Skulle vi då inte tycka att amerikanska motåtgärder vore begripliga?


Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff 2008-08-17

Etiketter:

måndag, augusti 18, 2008

Greider om Georgien och Maj W om Bildt

"Sanningen dör långt tidigare"
Göran Greider i Metro 2008-08-17


Stormakterna bedriver sitt maktspel – och civilbefolkningen i de små länderna blir offren. Sådant är mönstret sedan urminnes tider och det gäller också den senaste urladdningen i Georgien.


Västmedier har visserligen givit en något sned bild när den ryska krigsmakten framställs som den enda aggressiva parten, men de flesta anar nog att konflikten har storpolitiska orsaker som svävar skyhögt ovanför månandet om de civila i Georgien och Sydossetien. Det är olja, inte blod från krigsoffer, som Moskva och Washington upprörs av när kallakrigsretoriken går igång igen.


Det nya Ryssland, ekonomiskt starkare och alltmer prestigeinriktat, återfaller i urgamla ryska imperialistiska traditioner – och stöter då på den dominerande supermakten i världen, USA, längs alla sina gränser. Natos utvidgning i Östeuropa och Georgiens eventuella medlemskap i Nato har fått Moskva att uppleva sig som alltmer inringat.


I svensk debatt börjar det nu höras högljudda kärleksförklaringar till Nato, men faktum är ju att denna försvarsallians – en skräcködla från kalla krigets dagar – bidragit till att destabilisera världen och göra den mer osäker.


När Georgiens ledare valde att anfalla Sydossetien måste han ha trott att USA stod berett att stödja honom fullt ut. Den georgiske presidenten har ju sett hur västmakterna lockat med Nato-medlemskap. Men vad de vill åt är oljan som kan flyta genom landet utan att passera Ryssland.


Både Ryssland och Västvärlden hycklar dessutom när det gäller frågan om utbrytarrepublikerna. USA, EU och även Sverige var snabba med att erkänna Kosovo – men har inget maktpolitiskt intresse av att erkänna Sydossetien och Abschazien, trots att situationen där är ganska likartad.


Ryssland å sin sida motsatte sig erkännandet av Kosovo men vill naturligtvis se utbrytarstaterna lämna Georgien. Erkännandet av Kosovo var ett groteskt misstag, som ger liv åt alla tänkbara nationalistiska strömningar. Hyckleriet känner inga gränser. Det enda trösterika i eländet är rösterna man ofta hör från flyktingar på båda sidor av de etniska gränserna: Det är inte ”de andra” man är rädd för, inte vanliga georgier eller ossetier.


Georgierna är, med rätta, upprörda över den ryska militärens skoningslöshet och sydossieterna är, lika rätt, upprörda, över den georgiska presidenten som spelat med deras liv. Sanningen är inte krigets första offer. Sanningen dör långt tidigare, nämligen varhelst det finns maktintressen att hävda.

Vad har Georgien att vinna?

– Georgiens president Micheil Saakasjvili gick till val på att återta kontrollen över utbrytarrepublikerna. Han sa att han skulle återta områdena. Jag vet inte vad han önskar uppnå med det här. Det kan bara sluta på ett sätt, säger Anders Tegnborg, tidigare chef för FN:s militärobservatörer i Georgien. Han reste hem så sent som i torsdags efter ett års tjänstgöring.


Vad har Ryssland att vinna?
– Målet är att få Kaukasien att framstå som alltför farligt för Nato att expandera till. Tyskland och Frankrike är redan skeptiska och tycker att Kaukasien ligger för långt bort och är för farligt, säger statsvetaren Svante Cornell på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.


Vad gör FN?
FN har haft militära observatörer på plats sedan 1993. I dag är de omkring 130 stycken från 23 länder. I år hade FN:s säkerhetsråd sammanträtt tre gånger utan att komma fram till en internationell vädjan om vapenvila.


Är Georgien strategiskt viktigt för Västeuropa?
Sedan 1991 har Georgien blivit alltmer västvänligt och är numera transitland för olja från Azerbajdzjan som ska västerut, vilket sticker i ögonen på Ryssland som annars skulle ha monopol på distributionen.


Vad är Sveriges inställning i frågan?
Ja den är lätt att föreställa sig med tanke på regeringen Bildt-Reinfeldts karaktär och oppositionens lama anka


Ett exempel på vår utrikesministers handel och vandel ger Maj Wechelmann i Aftonbladet

Bildt är unik, han tillhör en säregen utländsk politikerkultur – han identifierar sig med Bushetablissemanget, där politik flyter ihop med vinstintressen.

Det har tagit för lång tid för svensk media att förstå omfånget av hans affärer. Med hänsyn till Irak och Sudan återstår en hel del. Båda affärerna har haft långtgående konsekvenser för Sverige.

Bildt lät sig 2002 värvas av The Committé for the Liberation of Iraq, med ordförande Bruce P Jackson, som just avgått som chef för världens största försvarsindustri, Lockheed Martin.

Bildt börjar jobba och lobba för Irakkriget med tidningsartiklar i inhemska såväl som utländska tidningar. Samma år ingick Bildt i styrelsen för kapitalförvaltaren, Legg Mason, som investerar miljarder i Lockheed Martin. Under Irakkriget fördubblades värdet på Lockheed Martins aktier och Legg Masons aktier steg därför också kraftigt.

Bildt fick som styrelseledamot i Legg Mason aktieoptioner för 9 miljoner kronor och placerade en del av dem i Legg Masons dotterbolag Royce & Associates, ett dotterbolag som äger USA:s största porrfilmsproducent och porrdistributör, New Frontier.

Sten Sjögren på Göteborgs-Posten begärde och fick av regeringskansliet ut den exakta summan för Bildts placeringar i Royce & Associates, nämligen 246 368 kronor. Bildt blev rasande och skrev att GP använder ”Kpml(r)-metoder”. Beskyllningen förskräckte media: Bildts kommentar valsar runt i tidningar och tv, fast Sten Sjögren knappast har sysslat med annat än fakta.

Bildt skriver även till GP: ”Det säger sig självt att styrelsen i Legg Mason inte ägnar sig åt investeringspolitiken i företaget”. Påstår Bildt på fullt allvar att han inte vet att han har varit styrelseledamot i ett företag som placerar pengar i vapen, tobak och porr?

I konstitutionsutskottet förklarar Bildt att han som styrelseledamot i Legg Mason framför allt sysslade med etikfrågor, ”Public Governance”. Varför ifrågasatte ingen detta påstående under utfrågningen?

Bildts optioner i Legg Mason är som sagt kvar augusti 2008. Knappast en korrekt placering för en utrikesminister.

2008 hjälper Bildt USA-regeringen att kamouflera pågående utpressning av Irak. Amerikanerna hotar irakiska regeringen med att konfiskera 56 miljarder dollar om inte landet ställer upp med baser och luftrum för USA:s eventuella aggressioner mot grannarna.

Bildt arrangerar en givarkonferens i Stockholm, samtidigt som de amerikanska förhandlarna försöker att utpressa regeringen i Bagdad.

Lundin Petroleum är kvar i Sudan och har påbörjat ett nytt projekt 2007–2009, fast bojkotten mot investeringar i Sudan växer från dag till dag i det internationella samfundet.

2002 reser Ian Lundin, VD för Lundin Petroleum, tillsammans med Bildt för att teckna avtal om bolagets fortsatta exploatering i de områden (Västra Nilens Övre delta block 5 B) där befolkningen just har fördrivits och mördats.

Varför var Bildt med? Han satt i styrelsen för Lundin Petroleum, hans styrelsearvoden varierade från 300 000 till 440 000 kronor från 2001 till 2006.

Konstitutionsutskottet tar aldrig upp Lundin Petroleums historik. Bildt får oemotsagt säga: ”Jag skulle nog vilja påstå att Lundin Petroleum har legat i framkant när det gäller att ta fram uppförandekoder för företag i sådana här länder…”

Följande framkom inte heller under konstitutionsutskottets utfrågningar:

Tre rapporter från Human Rights Watch, Christian Aid och Amnesty ger en samstämmig bild av Lundin Oil/Lundin Petroleums agerande i Sudan: Lundin Oils borrningar gynnades av den sudanska regeringens övergrepp mot den lokala befolkningen.

Lundin byggde en åtta mil lång ”allvädersväg” för stora kostnader mellan sin bas och borrplatsen. Vägen användes av regeringen för att angripa den lokala befolkningen som protesterade mot borrningarna, de flesta byar längs vägen har numera bombats eller bränts ner.

I det område som specifikt exploaterades av Lundin Oil, Block 5 A, fördrevs cirka 50 000 människor; barn och gamla mördades. Ingen har kunnat återvända.

När Bildt i konstitutionsutskottet skulle redogöra för vad han gjorde hos Sudans president, sa han bland annat: ”Jag ägnade betydande tid – det var kanske lite frilansverksamhet, på sitt sätt – åt att få igång en fredsprocess där nere…. Jag la ett betydande engagemang i detta på min fritid….”

Vi har tyvärr inte sett minsta resultat av Bildts fritidsengagemang för fredsprocessen i Sudan. Lundin fortsätter att borra i Block 5 B.

Är Bildt en utrikesminister värdig Sverige?

Etiketter:

De irakiska 'Sötsakerna'Arabwoman Blues 17 aug
Les Bonbons

Ces Arabes!...in the Southern detention camp, there were over 900 kids, aged between 7 and 16. They were used as human shields should the "insurgents" attack the prison...convinced that these kids had inside information on the Resistance. Mind you this is not the first time I hear such stories. Seymour Hersh did blow the whistle a while back when he corroborated Ahmad's story...that the Pentagon has videotapes of boys being sodomized at Abu Ghraib prison. “The worst is the soundtrack of the boys shrieking”, he said.


More corroborating statements concerning the sexual torture of children at Abu Ghraib were made by the surviving prisoners themselves....“I saw...fucking a kid, his age would be about 15 years. The kid was hurting very bad and they covered all the doors with sheets. Then when I heard the screaming I climbed the door because on top it wasn’t covered and I saw ---who was wearing the military uniform putting his dick in the little kid’s ass. I couldn’t see the face of the kid because his face wasn’t in front of the door. And a female soldier was taking pictures. The sodomizer---I think he is ---because of his accent, and he was not skinny or short, and he acted like a homosexual (gay). And that was in cell #23 as best as I remember.”


The following is another testimony of sexual torture of Iraqi children from a statement provided by Thaar Salman Dawod, Detainee #150427, on January 17, 2004: “I saw lots of people naked for a few days getting punished in the first days of Ramadan. They came with two boys naked and they were cuffed together face to face and Grainer was beating them and a group of guards were watching and taking pictures from top and bottom and there were three female soldiers laughing at the prisoners. The prisoners, two of them, were children. I don’t know their names.”


I personally remember about a year ago, I too, saw something on youtube which was quickly removed. It was an interview with an Iraqi doctor filmed in a hospital in Baghdad. I tried finding this video again to no avail. I remember a particular scene that will never leave my mind. A militia man, an armed Shiite, brought in a boy not older than 12 with a huge open blistered chancre/sore on his buttock. The doctor asked the boy if the sore was painful, the boy's face was blood shot red and stuttered and said yes with his eyes.. He was terrified. The doctor then said, after this particular medical consultation - " We see so many horror stories, and we know what is taking place but we dare not ask questions. The armed militia man had obviously kidnapped and detained the boy you just filmed."


Since, a few reports came out, confirming that children as young as 7 were detained and tortured and raped /sodomized by both the American forces and the Shiite militias. The official figure is around 2000 kids, I know the figure is much higher. And I need to add that these kids as it just so happens are children belonging to Iraqi/ Arab Sunni families. The latest in the series of your brave liberation is a video that can be watched here. I have already covered in previous posts the subjection of Iraqi children to all kinds of abuse from trafficking, to pedophile rings, to sex slavery, to drugs, to street life, to lack of every basic necessity, to orphanages that are more like torture prisons, to destitution, to poverty, to disease, to abandonment and neglect. 5 million orphans is your trophy of Liberation - civilized ladies and gentlemen. But today I am specifically referring to Iraqi children detained and tortured by the "official" authorities - the Americans and the sectarian Iranian Shiite government.


And here I want to stress..Namely that the Americans and the puppet sectarian Iranian government with its armed militias are detaining, sodomizing and torturing Iraqi kids. They are sodomizing, raping and torturing Iraqi children. They are sodomizing, raping and torturing Iraqi childhood. Add this to your liberating democracy of 5 million orphans, and you will get a full picture of what Iraqi childhood is all about. Not mentioning the million of Iraqi refugee kids living in tents or in neighboring countries, humiliated, insulted, lacking, with no access to schooling or medical treatment, or prostituting themselves...This is your "Freedom and Democracy - Ladies and Gentlemen." ....

Etiketter:

fredag, augusti 15, 2008

Läget stabilt men inte bra


Alltmedan recessionen fördjupas både i Japan och Eurozonen, efter att ett bra tag nu ha kopplat greppet om USA, går Frankrike hittills utan framgång igenom ett ekonomiskt reformprogram.


USA rasslar mitt i krisen vidare med sina adepter i fjärran land, där Georgien idag är extra aktuell. Utrikesminister Bildt är också där med sina OSSE observatörskollegor. Han ansåg att han hade föredragit om de kommit dit tidigare för att på plats bättre kunna observera läget.


Separatistledarna för de två utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien har redan skrivit under principerna för den fredsplan som EU föreslagit och även Georgien accepterat liksom Ryssland. Man kräver också självständighet från Georgien, vilket Medvevev accepterat.


Däremot har relationerna mellan Ryssland och USA gnisslat så till den grad att den ryske utrikesministern Lavrov bett USA välja mellan relationerna till Ryssland eller Georgien.


Utrikesminister Condoleezza Rice har kommit dit och hunnit träffat Frankrikes och Georgiens presidenter för att diskutera situationen. Hon skulle iväg till Moskva med den varning Bush kommit med- 'För att reparera relationen med USA och Europa och andra nationer och återfå sin position i världen måste Ryssland hålla sitt ord.' Dock kom USAs första hjälpsändning sent fram till Georgien i form av tält, filtar och andra nödvändiga attiraljer.


En annan effekt av kriget är att ett ryskt patrullfartyg från Svartahavsflottan inte får delta i NATO- operationen Active Endeavour i aug-sept vilken ska öva terrorist bekämpning i Medelhavet.


De kan börja med Busha närmaste bekanta.

Etiketter:

Stormen bedarrar..

Ryssland kans komma att sluta stödja NATOs operationer i Afghanistan enligt RIA Novosti den 4 september 2008.

Rysslands NATO envoyé meddelade att Moskva kan tänkas sluta samarbeta med den afghanska militäralliansen på grund av den nya krisen i Georgien.

Den ryske presidenten Dmitry Medvedev undertecknade en överenskommelse i förra veckan om att erkänna SydOssetien och Abkhazien som oberoende stater, och sa då att det draget handlar om att skydda dessa republiker från Georgiens aggressiva aktioner, vilka följt på den militära offensiven den 8 augusti i Sydossetien.

Efter detta bad NATO Ryssland att dra tillbaka sitt beslut och respektera Georgiens territoriella integritet. Moskva skyllde då på Västmakterna att uppmuntra Tbilisis aggression och kritiserade alliansen för att bygga upp sina styrkor i Svarta havet och ge hjälp till återuppbyggnad av Georgien för dess försvar i konfliktzonen.

Genom sitt tal på en nyhetskonferens vid NATOhögkvarteret i Bryssel i onsdags, sa Dmitry Rogozin att "ett framtida samarbete i Afghanistan är beroende av alliansens ställning i Kaukasuskrisen. Vi är inte nöjda med vare sig NATOs ord eller handling".

Ryssland har redan avslutat alla fredsoperationer med NATO i åtminstone sex månader framöver och frusit sitt deltagande i NATOs Partnerskap För Fred program.

Rogozin sa att Moskva hittills beslutat fortsätta att ge stöd till NATOs operationer i Afghanistan på grund av den ryska oron över den förvärrade militära och politiska situationen i CentralAsien mitt under ökad extremism och drogproduktion.

Moskva har tidigare gått med på att låta ickefarligt gods passera genom ryskt territorium för NATOtrupperna i Afghanistan.

Sedan talibanregimen blev kastad över ända år 2001 av den amerikanskledda offensiven, har Afghanistan blivit världens ledande tillverkare av heroin. Afghanistans opiumproduktion har enligt FN ökat från 6100 ton år 2006 till 8200 ton år 2007. Narkotikahandeln har blivit ett akut problem för Ryssland och Centralasiatiska republikerna beroende på det regelbundna flödet av illegala droger från Afghanistan.

"Vi ser inte att NATOs operationer röner någon framgång utan bara förvärrar situationen i Afghanistan, och det är därför Ryssland har beslutat att upprätthålla sitt samarbete med NATO i detta område," sa han.

ISAF, NATOs International Security Assistance Force, har omkring 53,000 trupper som opererar i landet under FNs mandat, för att hjälpa den afghanska regeringen att stoppa flödet av droger ut ur landet.

I vilket fall som helst, trots internationella ansträngningar för att kullkasta talibanerna från makten efter 2001 års USA-ledda militära operationer, har dessa trappat upp aktiviteterna under sista månaderna för att kunna underminera auktoriteten hos den sittande afghanska administrationen. Den radikala Islamistiska rörelsen har då bland annat offentliggjort ett ökat antal självmordsattacker.

Etiketter:

Upprop till regeringen- Nej till uranbrytning!

I Västerbotten kan uranbrytning bli aktuell längs hela fjällranden. Miljön och vattendragen är i dessa områden mycket känsliga och opåverkade av miljögifter. Flera utländska bolag har redan sökt och beviljats totalt 33 prospekterings-tillstånd med förstahandsintresse på uran av Bergstaten, inom Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Storuman och Sorsele kommuner.

Några av Sveriges renaste naturområden kommer att smutsas ned för all tid framöver. Vi har en ren miljö som ger livskvalitet till kommunenernas innvånare och besökare som vi värnar om, men nu finns det ett allvarligt hot mot vår storslagna natur, livsmiljön för kommuninnevånarna, rennäringens förutsättningar och turistnäringens utvecklingsmöjligheter.

Visa ditt stöd för ett Västerbotten fritt från radioaktivitet genom att gå in och läsa hela uppropet och skriv gärna under på adressen:

http://www.namninsamling.com/uranAC
Tipsa gärna vidare om denna namninsamling!


Hälsningar
Nätverket Nej till uranbrytning i Västerbotten genom

Gunilla Jönsson
Slöjdgatan 1
903 25 Umeå
090/125180

Etiketter:

torsdag, augusti 14, 2008

Ordning återställd i B...Georgien


Alltmedan recessionen kryper allt närmare oss från Japan och Eurozonen liksom den sedan ett bra tag tillbaka redan grasserar i USA efter den vansinniga bolånekrisen.. har Frankrike redan gått igenom ett krisprogram utan att det för den skull har hjälpt. Positivt från Pakistan däremot, att 60 miljoner medborgare där idag har skrivit under en petition för NEJ till terrorism.


Georgien börjar också ljusna för sina invånare. Bildt med sina OSSE observatörs-kollegor har dessutom kommit dit. Han anser att det skulle ha varit bättre om de kommit tidigare för att på plats bättre ha kunnat observera läget.


Samtidigt säger Rysslands NATO-ambassadör att relationerna mellan Moskva och NATO kommer att förändras som ett resultat av NATOalliansens ståndpunkt i frågan om stridigheterna mellan Ryssland och Georgien.


- Vår relation till alliansen kan inte annat än ändras efter att NATO-chefen Jaap de Hoop Scheffer inte sagt ett ord om offren för attacken som Georgien startat (i huvudsak mot de ryska medborgarna i utbrytarrepubliken).


NATO har också stoppat ett ryskt fartyg från att patrullera i Medelhavet i en tydlig vedergällning för 'Moskvas militäraktion mot Georgien', enligt en NATO-diplomat. Rätt häpnadsväckande med tanke på att BBC nu meddelat att ryssarna snart lämnar Gori efter att de lokala myndigheterna återtagit kontrollen över lag och ordning i staden, där det hittills förekommit skottlossning.


Invånare säger för övrigt att det är genom ryssarnas närvaro som plundringen i huvudsak har avstannat. Dessa håller nu först på att tömma de militärgömmer som regeringen förfogar över, så att inte den eldfängda situationen riskerar upprepas, och explosioner har hörts över hela staden.


Av de båda fredsbevarande trupperna från Georgien resp Sydossesien rapporteras att de sydossetia soldaterna blivit anfallna och dödade av sina georgiska motparter. Rapporter från Sydossetien tyder på att de direkta georgiska bombningarna har dödat minst 2000 människor i området, där idag folk mest sörjer och begraver sina döda. Bombningarna i Gori har också varit fruktansvärda.

------------------------
Georgian armed forces were trained by hundreds of U.S. instructors, and its sophisticated military equipment was bought in a number of countries. This, coupled with the promise of NATO membership, emboldened Georgian leaders into thinking that they could get away with a "blitzkrieg" in South Ossetia...


Russia had to respond. To accuse it of aggression against "small, defenseless Georgia" is not just hypocritical but shows a lack of humanity." ("A Path to Peace in the Caucasus", Mikhail Gorbachev, Washington Post)


The question for Americans is whether they trust Mikhail Gorbachev more than the corporate media?


Russia deployed its tanks and troops to South Ossetia to save the lives of civilians and to reestablish the peace. Period. It has no interest in annexing the former-Soviet country or in expanding its present borders. Now that the Georgian army has been routed, Russian president Medvedev and Prime Minister Putin have expressed a willingness to settle the dispute through normal diplomatic channels at the United Nations.


Neither leader is under any illusions about Washington's involvement in the hostilities. They know that Georgian President Mikail Saakashvili is an American stooge who came to power in a CIA-backed coup, the so-called "Rose Revolution", and would never order a major military operation without explicit instructions from his White House puppetmasters. Most likely, the orders to invade came directly from the office of the Vice President, Dick Cheney.
/Mike Whitney

Etiketter:

tisdag, augusti 12, 2008

Ordningen återställd
Så har ordningen återställts igen, tack och lov, i Georgien och de ryska utbrytarrepublikerna. Men ett undertecknat 5-punktsprogram har hittills inte räckt för att få striderna att upphöra. Och Georgien vill inte låta de två rysktalande utbrytarrepublikerna Abchasien och Sydossetien bli så självständiga, som de själva vill.


Striderna är alltså officiellt slut och den gängse skurken har åter placerats på sin plats. Alltså, ta inte fel nu, jag menar naturligtvis Ryssland. Nu är det bara denna skurkstats fel, glömt är vem som i månader minst förberett denna välregisserade incident. Och lagt skulden på den gräsliga ryska björnen, som skall ha angripit ett litet försvarslöst land Georgien som man sedan bombat sönder.


Att det från början var den ryska minoriteten i Sydossesiens som hade rapporterat hur de blivit angripna, varpå Ryssland känt sig nödsakad att undsätta sina medborgare, det har blivit bortglömt i media ända sedan den andra dagen.


Glömt är också hur den georgiska USA-Israelvänliga regimen upprustats (dock mest för egna medel), tränats och utbildats intill budgetramens bristningsgräns av dessa vänner i väst. Pyts väck glömd är också den märkligt passande timingen med OS-invigningen, liksom vilka det är som haft mest att vinna i PR-hänseende på detta sorgliga spektakel. De som nu glänser av självförtroende och blir föremål för Västs all credit i förhållande till sin blodtörstiga jätte till motsståndare.


En motståndare som i och för sig varit underrättad om de förberedelser som hållit på i minst några månader nu-men likväl ändå åkt dit som ensam skurk i medias senare sändningar, där den georgiska regimen fått offerstämpeln i alla intervjuer, medan den andra sidan varit isolerad.


Medvevev har dock snabbt inlett sitt drag att konsultera Frankrikes Sarkozy. Nu med känslan av att för första gången sedan åttio-talet ha lyckats med något som gäller den ryska krigsmakten. Vare sig Afghanistan eller Tjetjenien har ju utvecklats till några lyckodrag precis.


Alltför många civila har ändå offrats på båda sidor pipeline. Detta bör nu bli en fråga för FNs oberoende Organisations för Säkerhet och Samarbete i Europa att ta hand om.

Etiketter:

Varför kriga då en ekonomisk dödsspiral räcker?
PUTIN'S OPTIONS: Flyswatter or Blunderbuss? Mike Whitney


Hur lätt vore det inte för Ryssland att utnyttja USAs svagaste kort i kriget i Georgien, dess ekonomi. Nu då alla i det politiska etablissemanget vet att Washington är villig att offra tusentals oskyldiga civila och försätta hela regionen i kaos för att uppnå sina geopolitiska målBush could call the whole thing off right now; Putin and Medvedev know that. But that's not the game-plan. So, the two Russian leaders have to make some tough decisions that will end up costing lives. What choice do they have?


Putin needs to carefully weigh his options. Then, he should announce that Russia will sell all $50 billion of its Fannie Mae mortgage-backed bonds, all of it US dollar-backed assets, and will accept only rubles and euros in the future sale of Russian oil and natural gas.


Then watch as the Dow Jones goes into a death-spiral. Why use a blunderbuss when a flyswatter will do just fine.

Etiketter:

söndag, augusti 10, 2008

Georgisk minister tackar för israelisk träning

Jewish Georgian minister: Thanks to Israeli training, we're fending off Russia

Haaretz 11/08/2008


Jewish Georgian Minister Temur Yakobshvili on Sunday praised the Israel Defense Forces for its role in training Georgian troops and said Israel should be proud of its military might, in an interview with Army Radio.


"Israel should be proud of its military which trained Georgian soldiers," Yakobashvili told Army Radio in Hebrew, referring to a private Israeli group Georgia had hired.


Yakobashvili, Georgia's minister of reintegration, added that this training provided Georgia with the know-how needed to defend itself against Russian forces in the clashes which erupted last last week in the separatist region of South Ossetia.


Yakobashvili said that a small group of Georgian soldiers had able to wipe out an entire Russian military division due to this training.


"We killed 60 Russian soldiers just yesterday," said Yakobashvili. "The Russians have lost more than 50 tanks, and we have shot down 11 of their planes. They have enormous damage in terms of manpower,"


Yakobashvili warned that the Russians would try and open another battlefront in Abkhazia and he denied reports that the Georgian army was retreating. "The Georgian forces are not retreating. We move our military according to security needs."


"There was no attack on the airport in Tbilisi. It was a factory that produces combat airplanes," said Yakobashvili referring to the attacks in the country's capital.


"The whole world is starting to understand that what is happening here will determine the future of this region, the future price of crude oil, the future of central Asia, and the future of NATO," the Georgian minister added.


According to him, "every bomb that falls over our heads is an attack on democracy, on the European Union and on America."

Etiketter:

Rysslands svagaste länk punkterad
Så kom då den konflikt mellan USA och Ryssland som man bara gått och väntat på. Och då naturligtvis från den amerikanska sidan. Som ett motdrag till de förnedrande nederlag man nu under lång tid har genomlidit i det oljerika Centralasien.


Att Putin varit en skicklig spelare är det inget tu tal om. Och att USA lidit svåra nederlag i spelet om oljan likaså.


Så slog då USA till mot Rysslands svagaste länk, den oljerika knutpunkt som Georgien med den ryssvänliga Sydossetien och Abchasien är.


Georgiens USAutbildade president har varit ett strkt kort för USA och NATO att bereda väg för att flytta upp denna västorienterade militärmakts positioner in på bara skinnet på Ryssland.

Något som USA aldrig skulle ha tolererat från rysk sida.

De första nyhetssändningarna talade om georgiska interventioner i den ryssvänliga utbrytarrepubliken Sydosetien.


Så böjade västliga massmedia skriva om hur ryska tanks och stridsflygplan var engagerade på utbrytarrepublikens sida i det som helt uppenbart var en från början georgisk väl timat incident.


Och planenligt börjar den västliga media att skriva om det grymma Ryssland igen. Äntligen har även USA lärt sig att utnyttja snart den enda svaghet som Putin/Medjevev inte lyckats täppa till, nu då hela oljespelet i Centralasien tagit hem av Ryssland.


Vad Bildt och Sverige säger? Jag tror det är onödigt att ens kika i dagstidningarna.

/IT


BRUSSELS, Aug 9 (Reuters) - Russia's NATO ambassador said on Saturday talks with Georgia on ending fighting in South Ossetia could only start when Georgian troops ceased fire, and withdrew to the positions they held before the conflict began.

"The first thing needed is to...make the Georgians return to their positions and re-establish the status quo we had before," Dmitry Rogozin told reporters in Brussels.

He said there could be "no consultations" until that precondition had been met. (Reporting by Ingrid Melander; Editing by Jon Boyle)


Så kom då det drag från Bildt vi väntat på..och som en händelse som ser ut som en tanke publicerar amtidigt Aftonbladet en debattartikel av fredsforskaren Jan Öberg om Sbrenica och händelserna på Balkan på -90talet, där han liksom Bildt var på plats.

Idag är det några andra ryssvänliga utbrytarrepubliker som är på tapeten, vilka också råkar ligga där en strategisk västlig pipeline dras.


Karadzic redan dömd – i medierna
Aftonblsdet 10 aug Jan Öberg TFF

......
Media vet att Karadzic var ansvarig för massakern i Srebrenica där ”upp emot” 8 000 eller 10 000 människor kallblodigt mördades. Men vare sig Haag-tribunalen eller humanitära organisationer använder dessa siffror. Och hur kan det vara folkmord? Ja, det är vidrigt att behöva påpeka det när enbart män men inte kvinnor och barn mördades.

Ingen av de anti-serbiska skribenterna tycks känna till FN:s krav på minst 35 000 fler soldater för att kunna försvara de sex ”säkra” zonerna i Bosnien och att medlemsstaterna bara levererade 1 200; ej heller att FN var pank när massakern hände.

De förtiger att den bosnisk-muslimska armén mördade serber och brände serbiska byar runt Srebrenica i månader före massakern. Allt var MKM (Milosevic, Karadzic och Mladic)! Tre människors vanvett, inte krig, politik, makt, desperation. De har förträngt att serberna, 1/3 av Bosnien befolkning, inte ville ha en ny stat och kördes över av internationella samfundet.

För att förstå det här och upplysa allmänheten måste man läsa böcker och söka mångfaldiga källor. Men det är lättare att upprepa amerikanska nyhetsbyråer och CNN, upprepa vad andra svenska journalister skrivit som citerar vad journalister före dem skrev på 90-talet. Med lite ödmjukhet inför komplexiteten, med källkritik och lyssnande till alla sidor skulle den svart-vita bilden av konflikten på Balkan falla ihop som ett korthus.

Pressen använder Richard Holbrooke som sanningsvittne. Han är f d amerikansk viceutrikesminister och gav 1980 grönt ljus för Kwangju-massakern på över 1000 fredligt demonstrerande studenter.

Karadzic kommer, som Milosevic, att säga intressanta saker inför öppen mikrofon om Västs kohandlande, vapenhandel, dirty tricks, underrättelsetjänster, dubbelspel och totala principlöshet och om Holbrookes löfte om fri lejd för honom själv – ”slaktaren”.

Han kommer att påpeka att Javier Solana, EU:s nuvarande utrikeschef, var den högsta civila ansvariga för NATO:s 78-dagars destruktion av Serbien inklusive Kosovo. Han var då NATO:s generalsekreterare. Bara förlorarna ska, som under 2:a världskriget, skickas till ”rättvisan” – Haag-tribunalen.

När inför pressen lite kvalitetskontroll? När ska man utvärdera varför bevakningen av internationell politik i allmänhet blivit så eländig och den av ex-Jugoslavien en skandal utan like?

Etiketter:

onsdag, augusti 06, 2008

6 dec - Glöm aldrig Hiroshima


GP Debatt 6 aug 2008
USA:s näste president vill avskaffa kärnvapnen
av Gunnar WesrbergDN Debatt 6 aug 2008
Carl Bildt vägrar satsa på kärnvapennedrustning
av Henrik Rodhe och Gunnar Westberg


..Men även ett "litet" kärnvapenkrig skulle få globala konsekvenser. Under åttiotalet lärde vi oss att ett stort kärnvapenkrig skulle leda till en" kärnvapenkrigets vinter" med uteblivna skördar under flera år. De stora mängder sot som bildas av brinnande städer och skogar skulle förmörka solen.


Några av de forskare som gjorde dessa studier har nu undersökt konsekvenserna av ett "regionalt" kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan och funnit att även detta skulle få svåra globala klimateffekter. Man har använt sig av nya klimatmodeller, kraftfulla datorer och erfarenheter från stora skogsbränder.


Indien och Pakistan har tillsammans ungefär ett hundratal kärnvapen, mindre än en halv procent av den arsenal USA och Ryssland har. Vid ett kärnvapenkrig mellan Indien och Pakistan skulle ett antal av de stora folkrika städerna angripas. Följden skulle bli att många tiotals miljoner människor omkommer och långt flera drivs på flykt.


Från de brinnande städerna skulle enorma mängder sot föras upp i atmosfären. Dessa sotmoln skulle sedan upphettas av solstrålningen och på grund därav stiga upp i stratosfären. Där skulle sotet sprida sig över en stor del av jorden. Utbytet från stratosfären till lägre luftlager sker långsamt och sotet skulle minska instrålningen från solen under många år..


----
Samtidigt: får vi inte glömma det verkliga hotet från utarmat uran som drabbar oss idag genom nedfallet från atmosfärsvindarna, där särskilt barn och framtida generationer i Mellanöstern drabbas utifrån det oräkneliga antal bomber med utarmat uran som fällts över Irak runt Basra i söder under Gulfkriget och idag runt Bagdad och Falluja


Samt de bomber som fällts över Afghanistan
Också där med många dokumenterade cancerfall och karaktäristiska missbildningar på nyfödda som följd, liksom i det fd Jugoslavien där också de utländska soldaterna drabbats av cancer på samma som de amerikanska gjorde efter under Gulfkriget.


-----
Hiroshimadagen Göteborg
Traditionsenligt träffas vi i Fredslunden kl 18 hörnet Engelbrektsgatan Götabergsgatan med sång, musik, tal av Gunnar Westberg fd ordf i Läkare mot kärnvapen och senare klockringning i Vasakyrkan. Välkomna! arr FREDSAM mfl

Etiketter:

söndag, augusti 03, 2008

Gyllene tillfälle att dra sig ur Afghanistan

USAs befälhavare i Afghanistan säger sig behöva minst 10 000 fler soldater och den republikanska presidentkandidaten McCain har samtidigt lovat detta.

Det finns idag 36 000 amerikanska trupper stationerade i Afghanistan förutom ett nästan lika stort antal stödtrupper från NATO och länder som Sverige.

McCain kritiserar bristen på enhetlig befälsordning och de förbehåll som deltagarna i NATOs operation inklusive Sverige tillåts ha.

Det står helt klart att USAs båda presidentkandidater vill satsa på att "vinna Afghanistankriget" om än på lite olika sätt. Obama lägger stor vikt vid NATOs trupper, medan McCain kritiserar den delade krigsledningen.

Men bägge ser ut att vilja skicka fler trupper.

Det innebär att Sverige riskerar att dras in i något som är ännu värre än det vi sett hittills, vilket legat på en klart lägre nivå än kriget mot Sovjetunionen men ändå varit tillräckligt omfattande för att i dagsläget skörda fler amerikanska soldaters liv än kriget i Irak.

Sveriges Riksdag kommer i höst att fatta ett nytt beslut om den svenska truppinsatsen skall förlängas och i så fall på vilken nivå den är tänkt att ligga framöver.

För att tala klartext så är den svenska truppen i Afghanistan det pris som de styrande i Sverige anser att vi måste betala för sina goda relationer till Vita Huset och för att undvika den nedkylning som en gång Vietnamkritiken ledde till. Denna gjorde rentav att Handelsbanken ett tag fick sina tillgångar i USA frysta.

Om det är dessa räddhåga och snöda ekonomiska överväganden som ligger bakom, har Sverige nu ett gyllene tillfälle att dra sig ur Afghanistankriget. George W Bush är idag en lam anka och näste president ska börja visa sina muskler först den 20 januari 2009.

Genom att fatta rätt beslut skulle också Sveriges makthavare kunna sända en tydlig signal till inte minst Obama, att om han tror sig kunna repararera relationerna till Europa genom att utvidga USAs smutsiga övergrepp på Afghanistan, så tar han fel.


Stefan Lindgren Afghanistansolidaritet(redigering IT)

Etiketter:

Cheneys sjuka funderingar

Den världskände journalisten Seymour Hersh avslöjade i en nylig intervju i 'Think Progress' detaljer om de planer som amerikanska vicepresidenten Dick Cheney funderat kring för att provocera fram ett krig med Iran. Då handlade det om dussintalet idéer som bollades i luften.


Ett av förslagen gick ut på att klä ut elitstyrkan Navy Seals till iranier och skjuta ner dem för att med det trigga igång ett krig med Iran.


"Den plan som intressarar mig mest, säger Cheney, är varför bygger vi inte fyra eller fem båtar som ser ut som iranskska patrullbåtar på vårt skeppsvarv och placerar våra Navy Seals ombord med massor med vapen. Och sätter igång en beskjutning nästa gång en av våra fartyg tar sig in till Hormuzsundet", avslöjar Hersh i intervjun.


Det kunde kosta några liv. Och avslogs för att man inte ville låta amerikaner döda amerikaner. Det är alltså på denna nivå som man diskuterar. Provokation. Till slut avvisades alltså förslaget.


Handlar detta om lekar på grundskolenivå? Med 5000 kärnvapen i vår arsenal? Hersh påpekar att om Washington finner ut 'den rätta incidenten', kommer amerikanarna att stödja ett krig med Iran.

Etiketter:

fredag, augusti 01, 2008

Det nya avtalet med Israel är en skam för EU


Gunnar Olofsson från Palestinagrupperna i Göteborg skriver om EUs nya för palestinerna skamliga avtalDen 16 juni beslöt EU att uppgradera sitt handelsavtal med Israel, något som framöver kommer att innebära ett närmare ekonomiskt samarbete mellan Israel och EU, en ökad tillgänglighet för israeliska produkter på den europeiska marknaden, vilket – med all rätt! – av Israel betraktas som EUs godkännande av Israels politik mot det palestinska folket.


Enligt EU:s regler skall avtalet med Israel vila på ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” (artikel 1). I själva verket bryter Israel och EU självt nu gravt mot dessa principer.


Idag bor över 450.000 illegala judiska bosättare på ockuperad palestinsk mark. I praktiken är 60% av Västbankens areal beslagtagen för bosättningar, murar och stängsel, särskilda vägar bara för bosättare och olika militära installationer.


Enligt FN har antalet vägspärrar på Västbanken ökat till 607 mot 566 i september förra året. Bönder separeras från sina jordar och barnen från sina skolor. Människor lever, föder barn och dör i olika checkpoints. En miljon olivträd har sågats ned. Beväpnade bosättare gör raider i palestinska byar, förstör bilar och hus och badar i dricksvattenbrunnar.


I Gaza lever 1,5 miljoner människor i ett gigantiskt utomhusfängelse, 80% av dem lever på en nivå under FN:s fattigdomsgräns. 212 personer har (fram till 20 juli) dött av utebliven medicinsk vård. Minst 11.000 palestinier, varav ett 40-tal medlemmar av det demokratiskt valda palestinska parlamentet och regeringen, sitter fängslade i Israel tillsammans med över 300 barn, som oftast är torterade och dömda till långa fängelsestraff för stenkastning.


I detta läge är EU:s nya handelsavtal med Israel en skam för EU och ett slag i ansiktet på folkrätten och det palestinska folket. För oss som inte accepterar dessa brott mot mänskliga rättigheter finns fortfarande en möjlighet att visa vårt missnöje med EU:s handelsavtal. Genom att bojkotta israeliska varor som Jaffa, Carmel och Top, djupfryst mat från Hälsans Kök, viner från Golan Heights Winery, Soda club, Konsums ekologiska läsk, Eldorado tomatjuice, hudvårdsprodukter från Ahava samt IT-produkter från WizLan, Checkpoint, RadGuard, RiT, Algorithic och Ossi Scandinavia AB.

Håll även ögonen öppna för streckkod 729 som är Israels landskod!

Etiketter: