lördag, november 29, 2008

Afghanistan - Ett land i rädsla


av Robert Fisk DN Kultur 20081128

Tvenne lagar styr människolivet i Afghanistan: Natos makt över luftrummet och talibanernas tvång mot kvinnorna. Fem år efter sitt senaste besök återvänder den brittiske stjärnreportern Robert Fisk till talibanernas hemland.


..Allt som allt dödades 36 deltagare på en bröllopsfest i Shahrwali Kut den 5 november. Egentligen hör hon alltså till de mer lyckosamma. Men lycka är relativt. Natostyrkorna i södra Afghanistan har lovat en utredning. Man behöver väl knappast säga att ingen soldat från väst besökt Khoreas sjukhus för att be om förlåtelse eller ens försöka ge lite tröst.


De två amputerade flickorna är alldeles avgjort offer för talibanerna. De kom gående mitt i Kandahar när en självmordsbombare lät en tankbil full med sprängmedel explodera utanför det rådhus som ännu - i teorin - hör till regeringen. Målet var Wali Karzai, guvernör i Kandahar, bror till president Hamid Karzai och en man som lika ihärdigt som desperat förnekar att han är en lokal krigsherre med intressen i droghanteringen.


Sex dog. Av de 45 skadade som fördes till Meir Wais-sjukhuset var nästan samtliga kvinnor och barn, många av dem hade krossats under väggar som föll vid explosionen.Läkarna förlorade en av patienterna, en högre polisofficer, medan två kroppar fördes direkt till bårhuset, en av dem var kvinna. Talibanerna tog glatt på sig ansvaret för bomben som slet sönder deras eget folk - och som gav Natobefälhavaren, den amerikanske generalen David McKiernan, tillfälle att lufta lite välbekant krigssnack.


- Dessa fega handlingar visar hur skändliga rebellerna i själva verket är, sa han. Ingen kan ärligt påstå att de kämpar för folkets sak Men vem "kämpar för folkets sak" i Kandahar? Internationella röda korsets har den oerhörda äran av att donera en miljon pund årligen till Meir Wais-sjukhuset, och elva av dess internationella anställda arbetar - fantastiskt nog - heltid här i Kandahar.


Alla andra frivilligorganisationer har flytt härifrån, men - i kontakt med "alla parter" som den stående frasen lyder - distribuerar Röda korset medicin, kirurgisk hjälp och mod.


De kommer från Schweiz, Frankrike, Elfenbenskusten, Ungern, Nya Zeeland, Australie och andra länder - och balanserar på slak lina i denna ohyggligt farliga stad. Alla som än i dag förebrår Röda korset för dess undfallenhet mot nazisterna under andra världskrigets Förintelse borde få se de modiga män och kvinnor som arbetar här.


En liten flicka i grön klänning förs in i sjukhuset. - Är hon inte vacker? säger Nola Henrya, en sköterska från Australien. Hon bröt ett ben, och det blev infekterat. Nu ska vi se om vi kanrädda det.


Den treåriga flickan med gröna ögon och ett rufsigt hår som faller ner över ansiktet sitter på det kalla betonggovlet och kastar ömsom misstrogna, ömsom spjuveraktiga blickar mot oss, fullt medveten om att hon är i centrum för uppmärksamheten. Ofta förs de hit just så här, alltför sent för kirurgi eller bot. Många familjer kommer från byarna omkring med döende barn i armarna.


- Vi är ett outbildat folk, sa en afghansk läkare till mig med lika plågsam som onödig ödmjukhet. De här människorna vet inte vad det är för fel på barnen och väntar tills det är riktigt illa innan de kommer. Och då är det verkligen illa.


Jag ser på den ettåriga Nourallah. Han är en benig varelse, lätt som en kudde och med ögon som blickar stelt mot oss ur runda skinnpåsar.Det är bara alltför uppenbart vad som fattas många av de här barnen. De håller på att dö av hunger. I förödelsen i Kandahars och Helmands öknar pågår en mindre hungersnöd. Här är undernäring en sorts
sjukdom. Liksom rädsla.


Jag talar med en ung, kvinnlig afghansk sjukhusanställd, klädd i burka, utbildad i Pakistan, som talar flytande engelska. - Jag är rädd, säger hon. Alla här är rädda. Alla känner sig hotade. Men jag är rädd inte bara för "dem" (hon syftar på talibanerna), utan också för mina egna släktingar, min faster, min kusin. Jag berättar inte för dem vad jag gör. Jag säger bara att jag arbetar på ett sjukhus.


I hela Kandahar sjuder en stor vrede. Över korruptionen i regeringen, över Natos ockupation och dödande. Föga sägs om talibanerna. Men vem fördömer dem som är på väg att vinna kriget? Talibanernas företrädare talar nu riktigt vänligt om de tadzjiker, uzbeker och hazarer som var deras fiender under åren av talibanstyre.

- Alla som är emot ockupationen är vänner nu, säger en ovanligt insiktsfull invånare.

Talibanerna har fått en ny, nationalistisk glans. -Tjugo procent av invånarna här är shia, och under talibanernas tid gjordes deras moskéer till platser för sunni-dyrkan. Men nu frågar shia-anhängarna sina mullor vad de ska göra om USA attackerar Iran, och får till svar att om det skulle hända ska de stödja den islamiska republiken och attackera alla USA:s och Natos intressen i Kandahar.


Nära den amerikanska militärbasen tre mil bort, en Natometropol intill den mest islamistiska staden i Afghanistan, ligger den "internationella" flygplatsen i ett förtvivlans träsk. De kedjerökande afghanska soldaterna bryr sig knappt om att genomföra säkerhetsprocedurerna, och de ekande, tomma avgångshallarna pryds av grälla affischer för turistbyråer som inte längre existerar och för en afghansk armé som försvinner från vägarna efter klockan 16 varje dag.


Häromdagen stod jag vid startbanan och såg armadan av flygeskadrar vråla upp mot den blekblå vinterhimlen. Ryskbyggda transportplan, högtflygande amerikanska spaningsplan, Kiowa-helikoptrar, mjuklandande Predators och Raptors - de högteknologiska, bredvingade pilotlösa planen. Predatorplanen söker ut målen. Raptors avfyrar Hellfire-missiler - tillverkare är Boeing och Lockheed Martin.


Ett Raptorplan återvände med missilerna ännu låsta vid vingarna. Hade uppdraget avbrutits över Pakistan? Eller över Helmand?Ett annat lyfte. Två minuter senare - när jag nätt och jämnt kunde urskilja det längre - på 500 meters höjd bör amerikansk personal i Tampa, Florida, ha tagit över dess kurs. Klockan var 11.30 på förmiddagen, två på morgonen på den amerikanska östkusten varifrån en dator vägledde den.


Har den styrande handen i andra änden av Världen någon som helst idé om i vilken politisk riktning den här maskinen flyger? Eller om det folk den hotar? Barack Obama vill sända ytterligare 7.000 man till katastrofzonen. Har han den ringaste föreställning om vad som pågår i Afghanistan? I så fall borde han skicka 7.000 läkare.


Övers Lars Linder

Etiketter:

fredag, november 28, 2008

Också något att fråga om den 10 dec

Apropå mötet på Stadsbibliotekets hörsal 10 dec kl 18 med den kände irakiern Ghaswan al Mukhtar, finns tillfälle för oss att ställa de mest skilda frågor till honom.Till exempel om den 'braindrain' som tidigt satte in i och med den amerikanska invasionen i landet. Högre akademiker som läkare, universitetsprofessorer etc kunde förutom vid sin arbetsplatser till och med bli skjutna direkt inne i själva universiteten. Det påminner nu 'The arab women blues' bloggen om..They say there has been a Brain Drain in Iraq since its "liberation" - And I say there has been a DELIBERATE brain drain through MURDER. I said it in my early posts when talking about Academics in Iraq. A planned, voluntary, deliberate, program of targeted ASSASSINATIONS of Iraq's intelligentsia, intellectuals, thinkers,academics, artists, scientists, doctors, teachers...


WHY do you think this is so? And WHO undertook this organized crime? And for WHAT purpose?


I did mention the culprits in the past. And I did state the long term objectives behind their heinous criminal acts...5 years of "liberation" down the line.


And this is the list of names. I can already tell you it is incomplete. There are more names, many more names
***************************


BAGHDAD, Baghdad University

Abbas Al-Attar: PhD in humanities, lecturer at Baghdad University’s College of Humanities.

Abdel Hussein Jabuk: PhD and lecturer at Baghdad University.

Abdel Salam Saba: PhD in sociology, lecturer at Baghdad University.

Abdel Razak Al-Naas: Lecturer in information and international mass media at Baghdad University’s College of Information Sciences. He was a regular analyst for Arabic satellite TV channels.

He was killed in his car at Baghdad University on 28 January 2005. His assassination led to confrontations between students and police, and journalists went on strike.

and so on..

Etiketter:

torsdag, november 27, 2008

Palestinier och potatis?Potatis och palestinier - Kommentar av Birgitta Elfström utifrån Merit Wagers 'potatisblogg' den 27 nov


Wager hade av en slump hamnat på Svenska FN-förbundets sajt. I deras kalendarium finns två angivna evenemang i november: Internationella potatisåret 1-30 november och Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket 29 november.


Tittar man in på “potatissidan” finns där ett litet piffigt recept på potatissallad med rädisor, rödlök och buljong. Tittar man in på “palestiniersidan” finns där…ingenting.


'Utan att på något sätt ta ställning för eller emot potatis eller i konflikten i Mellanöstern mellan palestinierna och israelerna så måste jag ändå säga att jag blir lätt konfunderad över att Svenska FN-förbundet uppenbarligen ser potatisåret som viktigare än FN:s proklamerade solidaritetsdag med det palestinska folket.


Varifrån kommer finansieringen för Svenska FN-förbundet? Från SIDA, alltså skattebetalarna? Potatisrecept kan jag skaffa själv, det är inger som ett FN-förbund ska syssla med. Däremot ska FN-förbundet väl uppmärksamma de påbud som utgår från FN och då hade de väl åtminstone kunnat bemöda sig om att ge palestinierna samma uppmärksamhet som de ger potatisen.

Etiketter:

onsdag, november 26, 2008

Vad händer nu i dagens Irak?
Har inte ni också tyckt att det är ganska tunnsått nu med heltäckande bilder om läget i Irak? Spridda nyheter kan aldrig ge hela bilden utan förmedlar på något sätt alltid en vinklad syn.


Onsdagen den 10 dec kl 18 - 20 finns nu tillfälle att lyssna på och ställa frågor till den internationellt kände Ghazwan al Mukhtar Stadsbibliotekets Hörsal nere i bottenvåningen. 'Vad händer nu i dagens Irak? Tillfälle till mycket frågor. Engelska med möjlighet till översättning.


Arr
Iraksolidaritet Göteborg
Fredskoalitionen Göteborg

Välkomna!

Etiketter:

tisdag, november 25, 2008

Äntligen, även inom (s) börjar Sveriges militära roll i Afghanistan ifrågasättas!Nu är även den socialdemokratiska partiledningen oenig om huruvida Sverige ska skicka fler trupper till Afghanistan. Tack och lov ökar kritiken mot Sveriges militära roll där även inom (s) och gemene man är inte heller särskilt trakterade.


Inom socialdemokratin har det länge funnits en opposition utanför riksdagen med flera före detta tungviktare och statsråd som Thage G. Peterson och Pierre Schori som öppet har kritiserat den förda politiken. Men i riksdagen har det varit tyst fram till nu, skriver Anders Orrenius:

Både partiledare Mona Sahlin och partiets utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin har i media ställt sig positiva till fler svenska soldater till Afghanistan. Men nu finns en växande opposition ända in i partistyrelsen.

– Det är orimligt i dagsläget att i praktiken dubbla styrkan, vilket regeringen vill, säger Ringholm.

Ringholm hänvisar till den Sifoundersökning som Aktuellt redovisade den 17 november.

Enligt undersökningen vill bara 17 procent av de tillfrågade skicka fler soldater till Afghanistan, 36 procent vill behålla antalet soldater i nuvarande omfattning och 37 procent vill ta hem hela truppen.

– Aktuellts undersökning visar också på att det finns en stor tveksamhet bland allmänheten, säger Ringholm.

S-gruppen ska ta slutlig ställning till Afghanistanfrågan i början av december. Urban Ahlin vill inte alls kommentera hur han ser på den interna kritiken, utan hänvisar till försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson.

Anders Karlsson säger att det ”pågår en diskussion” i partiet och att man skriver en motion i ärendet. Han vill inte spekulera i hur partigruppen kommer att ställa sig.

– Det här är en känslig och svår fråga som måste belysas ur alla synvinklar, säger han.

Etiketter:

söndag, november 23, 2008

Den mest allvarliga ekonomiska krisen i vår moderna historia

För er som står ut med avbrott för reklam och vill lyssna på en otroligt kunnig ekonom och (skrämmande) analyser om vart USA idag är på väg med det rådande läget inom ekonomin- skall lyssna på Michael Hudson


"Européerna tror att Obama kommer att ändra sig efter valet och bli radikal-det är deras dröm och kan nu inte tänka sig en fortsättning på Bushs politik.


De ger Obama 18 månader och förstår inte att den fria marknaden betyder militarisering. De är som värddjuret som införlivar parasiten. De skaffar sig inget skydd."
LYSSNA NOGA PÅ

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=11087

Intervju om finanskrisen med ekonomen Michael Hudson


http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=10860

Vem är arkitekten bakom den ekonomiska kollapsen?
Kommer Obamas administration att vända tidvattnet?


av Michel Chossudovsky


Most Serious Economic Crisis in Modern History The October 2008 financial meltdown is not the result of a cyclical economic phenomenon. It is the deliberate result of US government policy instrumented through the Treasury and the US Federal Reserve Board.


This is the most serious economic crisis in World history. The "bailout" proposed by the US Treasury does not constitute a "solution" to the crisis. In fact quite the opposite: it is the cause of further collapse.


It triggers an unprecedented concentration of wealth, which in turn contributes to widening economic and social inequalities both within and between nations...

Etiketter:

lördag, november 22, 2008

Vem säger det här är utopi?


Göran Greider den 18 nov och Erik Wijk den 21 nov tecknar i Aftonbladet Kultur sina egna visioner av ett politiskt system för oss alla, utanför detta som nu tynger oss med ständiga kriser och krig.


Vakna vänstern!
av Göran Greider


..Denna höst beskådar vi kärnan i ett produktionssätt som föddes för 700 år sedan och som ytterst bygger på principen att göra pengar på pengar.


Nej, jag inbillar mig inte att vi bevittnar slutet på denna kapitalism. Beslutsamheten hos regeringarna är imponerande: Systemet ska icke tillåtas kollapsa och injektionerna för att väcka liv i ekonomin är nästan gränslösa.


Vem vågar ens drömma om samma beslutsamhet då det gäller klimatet eller världsfattigdomen?


I vart fall har den länge dominerande synen att staten är maktlös vederlagts med åtskilliga biljoner skattedollar: Varför är det till exempel bra med statligt ägande?


1) Det ger långsiktighet; staten kan se bortom en konjunktur.


2) Statligt ägande ger mer makt åt demokratin. På marknaden räknas makt efter hur stora ekonomiska resurser du har men i demokratins sfär gäller en människa en röst. Om det offentliga äger mycket betyder det att även den fattigaste har ett visst inflytande över samhällsekonomin.


3) Statliga företag kan fungera som mönsterarbetsgivare och normsättare.


4) På stora områden kan bara offentligt ägande garantera en jämlik tillgång till de tjänster som verksamheterna erbjuder; det gäller skola, vård och omsorg.


5) När verkligt djupa ekonomiska kriser inträffar visar det sig alltid att en omfattande offentlig sektor bidrar till att stabilisera ekonomin Staten kan gå med underskott i en lågkonjunktur, vilket ett privat företag inte kan.


Inför ett handlöst fallande Volvo, som riskerar att förlama hela Västsverige, bör frågan resas varför inte företaget skulle kunna köpas upp av staten eller av AP-fonderna och inriktas på att få fram världens ledande miljöbil.


Man kan också undra varför skandalbanken Carnegie inte behålls i statlig ägo. Och varför är det inte självklart att inför en annalkande kris öka ersättningsnivån i a-kassan och ta bort karensdagen?


När Mona Sahlin talar så engagerat om a-kassan reducerar hon den tyvärr till en välfärdsfråga enbart för den enskilde löntagaren, trots att a-kassan är ett krisbekämpningsinstrument för hela samhället...


Vakna utopier!
av Erik Wijk


Göran Greider påminner oss i Aftonbladet 18 nov om att ekonomisk depression inte är lika med fascism.


Historiskt sett är depression lika gärna folkfront och välfärdsreformer
.


Upplyftande besked. Och det roliga stannar inte där. Vi behöver inte nöja oss med att negga det ruttna och omänskliga i vårt nuvarande system, vi har också de bästa verktygen någonsin för att bygga upp alternativ.


Modern datakapacitet och internet kunde göra en planerad produktion och konsumtion långt mer effektiv, flexibel och individtillvänd än någonsin kapitalismen.


Marknadssamhällets paradargument är med lite eftertanke dess svagaste sidor. Hur många ton mat, misslyckade klädkollektioner, onödiga prylar förstörs inte varje dag för att en fabrikörs eller handlares chansningar slagit fel?


Hur många ekosystem, djurarter, människoliv, demokratiska rättigheter och jämställdhetsideal detroniseras inte för att kapitalets intressen tillåts väga tyngre än alla andra?


Talet om individens behovstillfredsställelse i en sådan värld är både cyniskt och korkat. Att bygga upp ett system där varje enskild brukares önskemål finkalibreras med alla produktionsenheters och transportslags kapacitet är fullt möjligt och samtidigt en utmaning att utveckla för alla datorkunniga.
...

Effektiviteten och flexibiliteten är inte längre ett argument för kapitalismen. Data-och nätverkskraften skulle rätt programmerade vara helt överlägsna instrument. Kreativiteten, medborgarandan och ansvarstagandet skulle frigöras på by- och planetnivå.


Hur långt och fort vi ska gå? Tja, låt oss bestämma det tillsammans efterhand. Men vi kan väl börja – nu!

Etiketter:

fredag, november 21, 2008

Varför är Gripen inget för Norge?

Norges nej till Gripenaffären Därifrån förklarar man att Gripen inte utgjort ett lika bra alternativ som det USA kommit med.


Vilket fick både försvarsminister Sten Tolgfors och SAABs Jan Nygren att gå i taket. 'Jag konstataterar att man kommit fram till att båda planen är säkerhetspolitiskt fullt möjliga alternativ', säger Tolgfors.


Jan Nygren som under en s-regering blev försvarsminister och sedan direktör i SAAB är också upprörd över att 'grannlandet Norge tar sig friheten att göra den typen av beskrivningar' (alltså att JAS är sämre än konkurrenten)


Nygren blev efter skiftet till borgerlig regering inte lika intressant längre för en framträdande post inom SAAB, men har varit behjälplig i Norgeaffären. Kanske hans stjärna nu ytterligare bleknar.


Från norsk sida säger man sig inte ha tagit ett säkerhetspolitiskt beslut, utan ett beslut baserat på de kriterier som behövs för norsk luftförsvar. Vilket då sannolikt retat upp SAAB ännu mer. Särskilt som man också tillägger att det norsk-svenska samarbetet är av speciellt stor betydelse..


Utan att känna till några detaljer bakom affären, så är detta ytterligare ett exempel på hur svårt det tycks vara att reda upp i den svenska försvarspolitiken.


I sammanhanget borde man kanske betona det potentiella konfliktområdet uppe i norr, inte minst för USA. Uppvärmningen har haft positiva effekter på framkomligheten för sjöfarten däruppe och med det även revirstridigheterna om de gränsande ländernas rättighet till oljan i Norra Ishavet. Som på något NATOsätt kan ha haft betydelse. Kopplat till ländernas flygövningar över vårt Norrland..

Etiketter:

onsdag, november 19, 2008

Reject – NATO, its Wars, its Militarism

Varför stödja krigsmånglare och krigsprofitörer? Varför kriga i Afghanistan när USA uppenbarligen bara har bin Laden som svepskäl för fortsatt krig. Man har ju aldrig varit intresserad av att fånga in honom:


It was last year that rumours spread about this report in Kabul, but it has not been taken seriously by the media. But watching this revealing French documentary changes the rumours into disturbing facts.


"Bin Laden, the failings of a manhunt", produced by Emmanuel Razavi and Eric de Lavarene, two French filmmakers and reporters, assesses and confirms the claims of French soldiers that they could have killed Usamah within two operations, but the American forces prevented them This film has not been broadcast publicly yet and is to be broadcast by Planet, a French network..We Woman Reject – NATO, its Wars, its Militarism
We Woman Further – Understanding, Peace, Non-Violence
We Transcend Borders – Women Make Progress


Throughout Europe women are active against US bases. We fight against NATO training grounds: what is taught here turns into bloody reality in other parts of the world.


We stand up against atomic bombs, missile defence and space control installations. We support the implementation of UN resolution 1325, which states that women must play an important, autonomous role in preventing wars, peacefully solving conflicts and building a peace order.


Following the end of the Cold War, women once again overcome dividing lines between ethnic groups and countries, boundaries of hate. Everywhere they build bridges of understanding, i.e. in divided Ireland, between Bosnia, Serbia and the other former Yugoslav states, between Chechnya, Afghanistan and Russia, Israel and Palestine, Kurdestan and Turkey. These are our experiences. Therefore we know: a peaceful, peace promoting Europe is possible.


NATO is a significant barrier to our aims. It is based on images of hostility, which are renewed according to its fashion. NATO members go to war, defend their interests in the world with military threats, start a new arms race. We say: 60 years of NATO are enough!


We want to overcome power politics, in mutual respect, understanding and peaceful conflict resolution. Instead of the rich dominating the poor countries we want to overcome hunger and poverty together. Only with us women will this political change happen.


In classical antiquity, Lysistrata, in order to prevent the war, called upon the women of Athens and Sparta to rebutt their menfolk. She was successful. We deny the myths presented by warmongers. They say: wars are fought for womens' rights, we must fight terrorism with military means, atomic weapons protect us. What a bunch of lies!

As daughters of Lysistrata we refuse to share responsibilty for warring, in that we fight for

 a nuclear-free Europe,
 closing down of US bases,
 an end to Star Wars programmes,
 abolishing images of hostility,
 a European system for security,
 the acknowledgement of womens' role in preventing wars
and founding peaceful settlements.

Kopiera, skriv under och skicka till Kvinnor För Fred. Maria Hagberg
maria.hagberg@swipnet.se Jag är övertygad om att män är lika välkomna

Etiketter:

Skandal att kuppa igenom Lissabonavtalet


Hur mycket vet svenska folket egentligen vad frågan gäller? Lissabonfördraget forceras nu igenom i Riksdagen utan folkomröstning - skandal. Debatt på SvD Brännpunkt...Unionen ska fastställa och genomföra en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik och en gemensam försvarspolitik, som enligt artikel 42 ”kommer att leda till ett gemensamt försvar ”.


I samma artikel sägs att ”Medlemsländerna förbinder sig att gradvis förbättra sin militära kapacitet”. Det får anses unikt att skriva in krav på militär upprustning i en författning.


Reglerna för majoritetsbeslut ändras så att för kvalificerad ­majoritet krävs 55procent av medlemsländerna och 65 procent av befolkningen. De tidigare reglerna som gav befolkningsmässigt små länder, som Sverige, en överrepresentation försvinner. I praktiken ges de stora länderna vetorätt över de små.


Lissabonfördraget hänvisar också till en egen stadga om mänskliga rättigheter, där EU-domstolen blir högsta instans i konflikt med Europarådets domstol i Strasbourg. EU-domstolen lägger därmed under sig ytterligare ett stort och viktigt politikområde som integritet, frihet, säkerhet, ­respekt för privatlivet, yttrande­frihet och arbetsrätt.


Om riksdagen behandlar frågan före 2010 har väljarna inte fått någon möjlighet att påverka den i val. Sker det dessutom utan folkomröstning har medborgarna i praktiken förvägrats möjlighet att påverka frågan.


Riksdagsledamöter, skjut upp beslutet om Lissabonfördraget!Nätverket folkomröstning.nu mot Lissabonfördraget genom Peter Eriksson mp

Etiketter:

måndag, november 17, 2008

Minns ni den än...

Minns ni den än, den gamla schlager om kriget i Georgien?


Den borde ju ha kommit ut för länge se´n, åtminstone det som alla EUs regeringar och massmedia numera går ut offentligt med, utom våran Calle förståss, för han är ju alltid så styv i korken och säger sig ständigt veta bäst, vad än bevis det vara månde som placeras framför näsan på honom. Som i detta fall.


Jo, det var inte ryssarna utan Saakashvili själv som hade planerat kriget i Georgien, nåväl, tillsammans med sina två utländska bästa vänner förståss.


Inte konstigt med tanke på det strategiska läget nästan mitt i en rysk pipeline vars fortsatta dragning Västerut bra många mäktiga makter skulle ha velat kontrollera.


Något som naturligtvis georgierna själva vetat om hela tiden, bara det att vissa inte varit så pigga på att erkänna faktum, särskilt inte de som var inblandade i planeringen, ingen nämnd och ingen glömd, vare sig från när eller fjärran.


Men våran Calle vet ju alltid bäst, särkilt då det gäller vem som är den Verklige Fienden. Ja ni vet naturligtvis vem jag menar.


Verkliga faktum har också länge gått att läsa i obs utländsk media som t.ex brittisk sådan: Saakashvili "planned S. Ossetia invasion" -ex-minister 14 Sep 2008

Etiketter:

Sverige ur kurs
I dagens SvD finns en artikel om hur en Rwandastödd rebellgrupp i Kongo med avhoppad general bildades i protest mot en annan grupps framfart i landet.

För att finansiera sin verksamhet deltar också dessa i plundringen av Kongos naturresurser och slåss mest mot regeringsstyrkorna. Kriget böljar fram och tillbaka, områden byter härskare och civilbefolkningen flyr än hit, än dit.

I Norra Kivu finns över en miljon internflyktingar som lever i ett svårt läge. Men flygplanen med mineraler går punktligt.

Koltan, guld och tenn lämnar landet varje dag. Grannarna Rwanda och Uganda ökar sin BNP genom framgångsrik mineralexport, trots att det inte finns några sådana mineraler i deras egna länder.

I svenska mobiltelefoner finns koltan från Kongo – bruten i gruvor som kontrolleras av olika milisgrupper. Så länge det råder krig och kaos är det rea. Och alla vill ha en bit av kakan.

FN-styrkans mandat är att skydda civilbefolkningen, men man klarar inte ens av att säkra vägen för hjälptransporterna...'

Kommentar: Hur mycket bättre är det i Afghanistan? Sverige måste inse att stödet för USAs intressen i världen verkligen är att segla ur kurs

Etiketter:

söndag, november 16, 2008

Att önska förhandling och verkligt bistånd är att stödja folket


Tony Johansson skriver i Skånska Dagbladet att vi som är emot den svenska militära närvaron i Afghanistan inte vill att Afghanistan lämnas åt sitt öde, vilket är den nidbild som biståndsminister Gunilla Carlsson målar upp..


'Vi tror i stället att medan det svenska militära bidraget i Afghanistan som mest kan stå i proportion till vårt lands militära styrka (motsvarande sju promille av ISAF-styrkorna), skulle vi i förhandlings- och biståndsarbetet kunna spela en roll som vida överstiger vår fysiska styrka.

Men Sveriges militära engagemang har gjort oss till en part i ett orättfärdigt krig och undergrävt vår trovärdighet.

De som hävdar att svensk militär närvaro är nödvändig för biståndsverksamheten, bör fundera över hur det kan komma sig att Svenska Afghanistankommittén under tjugo års tid kunnat verka i landet utan militärt beskydd. Afghanistankommittén var inte och sågs inte av vanligt folk som en del av en ockupationsmakt.

Den svenska insatsen i dag däremot består av svenska soldater som deltar i rena straffexpeditioner mot byar och de som är inbegripna i strid med motståndsrörelsen. Vissa av dessa "fredssoldater" är till och med förlagda på den amerikanska ockupationsarméns baser. Dels består den svenska insatsen av civilt bistånd.

Man kan inte å ena sidan understödja en ockupationsmakt och å andra sidan vara trovärdig biståndsgivare.

En del vill säkert invända mot beskrivningen att Sverige understödjer en ockupationsmakt. Men som biståndsminister Gunilla Carlsson även förklarade "jobbar vi tillsammans på marken" med amerikanerna.

Det finns ingen tydlig uppdelning mellan ISAF, i vilken Sverige ingår, och de amerikanska trupperna som ägnar sig åt traditionell upprorsbekämpning à la Vietnam 1968. Befälsstrukturen är sammanflätad och svenska trupper står ytterst under befäl av amerikanska generaler som gjort sig skyldiga till krigsbrott.

I sina bombräder dödar amerikanerna urskillningslöst civila – inte endast i Afghanistan utan också i grannländer som Pakistan. En sådan räd genomfördes så sent som i går.

Det finns ingen militär seger i Afghanistan. För varje amerikansk bombräd kan talibanerna rekrytera nya soldater. Det finns endast en förhandlingslösning som måste inbegripa talibanerna. Det vet alla.

Således måste vi ställa oss frågan: skulle inte Sverige med sin historia av neutralitet och alliansfrihet kunna spela en roll för att driva fram en förhandlingslösning?

Skulle inte en sådant förhandlingslösning vara mer värt för Afghanistans plågade folk än några hundra soldater som försvinner i mängden?

I stället är Sverige för första gången på tvåhundra år i krig och därmed äventyras den alliansfria tradition som har gett oss vår styrka under Palmeeran.

Etiketter:

Militarism och bistånd - Bildt och fredsrörelsens perspektiv

14 nov skrev Carl Bildt på GP debatt: 'Att överge Afghanistan ökar risken för mer krig. Misstag som lett till att internationella strykor i Afghanistan orsakat civila dödsoffer har haft en förödande effekt. Men detta är inget skäl till att nu kasta in handduken..'


Det pågår en utvärdering av PRT-arbetet (Provinciellt Rekonstruktions Team) som är viktig. Och viktigast är den förstärkning av utvecklingsinsatserna i landet som idag kommer att ske..


Därtill kommer.. att Pakistan är av särskild betydelse..talibankriget är ett krig i de pashtunområden som ju finns på bägge sidor om gränsen mellan de två länderna. Men perspektivet måste vara vidare än så..spänningar Indien och Pakistan..Iran..Sverige då i olika avseenden måste vara berett att spela en aktiv roll'.


I lördags ventilerades också dessa frågor på vårt seminarium om den civil/ militära biståndsstrategi som Sverige idag utövar i Afghanistan, med kunniga personer som Alexander Harang, Norges Fredsråd, Jenny Anderberg, Afghanistankommittén, Minja Peuchel, Rädda Barnen, Mikael Nyberg, författare, Lennart Palm, prof historia.


Allt initierat, engagerat och kunnigt om det intrikata ämnet sammanblandning bistånd och militarism. Vi kommer att gå in på det utförligare i dokumentationen på Fredskoalitionens webb och längre fram även i form av en skrift.


De inbjudna till seminariet kommenterade var och en 'svenska insatsstyrkor och bistånd, komplement eller på kollisionskurs' utifrån FNs millenniemål som Sverige också skrivit under om en halvering av världsfattigdomen till år 2015


Då Johan Galtung, nestorn i världens fredsforskning, för ett halvår sedan av oss fick frågan vad han visste om kopplingen militär-och biståndsverksamhet svarade han, att detta inte är något man i Sverige kommit på själva, utan att militären varit över i USA och lärt sig.'För det vet jag', tillade han.


Också OECD hade år 2007 irriterat sig över att svenskarna starkt drivit USAs linje i frågan om att utnyttja biståndet till militära insatser, vilket gjort att 7/10 av den samlade biståndsökningen inom OECD hade gått till sk terroristbekämpning. Idag är det mer än 1000 miljarder dollar per år som går till militära upprustningar i världen, alltmedan biståndet stagnerar.

Etiketter:

fredag, november 14, 2008

Förhandling - inte bomber

Varför föredrar den svenska regeringen genom att skicka fler soldater till Afghanistan att bidra till ökade motsättningar i landet, samtidigt som bombflyg blivit allt vanligare i den utländska krigföringen?


Man har nu beslutat att öka antalet svenska soldater med 100 till nära 500 totalt samtidigt som man höjer det humanitära biståndet. Samtidigt är det svårt att begripa varför en ökning av antalet svenska soldater skall göras i ett läge då hela den svenska Afghanistanpolitiken diskuteras och innan Barack Obama tagit några som helst beslut i frågan. Det gäller ju ett krig som från början motiverats med att vara svaret på den elfte september.


Sverige befinner sig alltså i krig utan att ens bry sig om eventuellt nya signaler från USA efter presidentvalet. Även om Obama tidigare lovat att kraftigt utöka den amerikanska närvaron i landet genom att flytta över styrkor från Irak till Afghanistan. Samtidigt som han tryckt på behovet av dialog med olika talibangrupper och även med Iran.


Bush förde över sitt intresse till Irak från Afghanistan i samband med Irakanfallet. Afghanistans livsviktiga återuppbyggnad kom efter det att få en alltför liten fokusering. Och afghanernas traditionella misstro mot utländsk ockupation växte sig allt starkare till militärt motstånd. Särskilt som antalet civila dödsoffer alltmer ökade, speciellt i samband med de amerikanska flygbombningarna 'av misstag' över de afghanska byarna.


Dödsoffren bland både civilbefolkning och de amerikanska soldaterna har alltså stadigt ökat och Sverige inom ISAF alltmer inlemmats i den amerikanska styrkan. Också de svenska soldaterna i Mazar i Sharif i norra delen av landet utsätts numera för attacker.


Det finns alltså all anledning att huvud taget ifrågasätta den svenska militära närvaron i landet. Istället beslutar regeringen om en utökning. Som om man trodde det skulle komma att avskräcka talibanerna, då bevisligen effekten alltid varit den motsatta. Fler trupper för vad, kan man fråga sig. Med våld som enda strategi finns det ingen chans mot talibanerna.


De är beredda att strida i ytterligare tusen år, frågan är om vi är det? Något som fredsforskaren Johan Galtung kraftigt poängterat. Och istället föreslagit gemensamma förhandlingar med alla berörda krafter i landet. Fortsatta bombningar av 'misstag' mot civila mål är idag ett säkert sätt att få ännu fler emot sig.


SVENSKA INSATSSTYRKOR OCH BISTÅND
ETT KOMPLEMENT ELLER PÅ KOLLISIONSKURS?


Seminarium lördagen 15 november kl 13-17 i Brännösalen i Folkets Hus, Järntorget

Insatsförsvar - hur, varför och till vad nytta?Den svenska försvarsmakten har reformerats, färre soldater utbildas, samtidigt som fler rekryteras för internationella insatser. Är de svenska militära insatserna ett bistånd till utveckling och demokrati eller deltar vi i ökande grad i ett stormaktsspel för att säkra marknader och resurser?

När nu också det svenska utvecklingsbiståndet reformerats riskerar gränserna mellan civilt och militärt att bli allt otydligare.

På kollisionskurs? Civilt och militärt bistånd möts i Afghanistan


Alexander Harang, ordförande i Norska Fredsrådet
Jenny Anderberg, Svenska Afghanistankommittén
Lennart Palm, historiker
Mikael Nyberg, författare, journalist
Minja Peuschel, Rädda Barnen


Arr: Svenska Kvinnors Vänsterförbund och Fredskoalitionen Göteborg

Etiketter:

onsdag, november 12, 2008

Ekonomin i feber - medicin saknas
Världsekonomin mår inte så bra idag och det är hög tid att åtminstone undersöka patienten och se vad som gått fel, om det åtminstone finns någon verksam medicin mot åkomman.


Men gå då för guds skull inte till några av de kvackare som Åsa Lindeborg skriver om längst ner här på sidan (kortat) om invånarna i Ankeborg, för då blir ni garanterat robbade.


Undersök istället den fantastiska artikeln på Fredskoalitionen Göteborg webb om det ryska ekonomiskt/matematiska geni, som länge kunnat förutse globala ekonomiska stormar och inse att den utveckling till långvarig orkanstyrka vi nu ser tyvärr inte går att stoppa. Särskilt inte i stormens öga USA.


En gång sparkad från Kreml Ekonomiskt orakel idag
Fredskoalitionen Göteborg 12 nov


Åsa Linderborg skriver i Aftonbladet om hur myten kring ekonomin fungerar (kortad)
Det är något med Joakim von Anka som det är svårt att få kläm på: Varifrån kommer pengarna? Mynten och sedlarna i pengabingen liksom förmerar sig själva.


Joakim von Anka – som bara kan visa sensualism när han känner pengar mot sin kropp – är rikast i Ankeborg, Oljeanien, Börsien, Rubien, ja hela världen. Han äger oljefyndigheter och guldgruvor i konstiga länder och är med andra ord en helt normal imperialist, men man får aldrig se någon arbeta på ägorna.


Oljan sprutar av sig själv och ur gruvorna kommer vagnar fulla med platina utan att någon behövt spilla muskelkraft. Men framför allt handlar Farbror Joakim med aktier. Rätt som det är stiger nåt värdepapper till fantastiska höjder och gubbankan lyfter från marken av eufori.


Ankeborg är sinnebilden för myten om hur den liberala ekonomin fungerar. Uttryck som ”Börsen jobbar sig uppåt” eller ”Låt dina pengar jobba i en fond” vill lura oss att tro att alla kan bli rika bara de spekulerar. Börskurserna frikopplas från arbete – andras arbete.


Och försvinner pengarna beror det alltid på att några enskilda individer brister i moral: Björnbusarna tar sig in och länsar kassavalvet eller Skanskas direktörer plockar ut jättebonusar. Varken Disney eller liberalerna kvackar om det systemfel på vilken Bankeborg vilar.

Etiketter:

tisdag, november 11, 2008

15 nov Svenska insatsstyrkor och bistånd - komplement eller på kollisionskurs?
Seminarium 15 nov kl 13-17 Brännösalen Folkets Hus Gbg med bland andra

Mikael Nyberg, författare, journalist
Alexander Harang, ordförande i Norska Fredsrådet
Jenny Anderberg, Svenska Afghanistankommittén
Arr Svenska Kvinnors Vänsterförbund
och Fredskoalitionen Göteborg


Den svenska försvarsmakten har reformerats, färre soldater utbildas, samtidigt som fler rekryteras för internationella insatser.

Är de svenska militära insatserna ett bistånd till utveckling och demokrati eller deltar vi i ökande grad i ett stormaktsspel för att säkra marknader och resurser?

När nu också det svenska utvecklingsbiståndet reformerats riskerar gränserna mellan civilt och militärt att bli allt otydligare.


arr Svenska kvinnors Vänsterförbund och Fredskoalitionen Göteborg

Etiketter:

Bildt grötmyndig som vanligt
Den grötmyndige Bildt tvingas idag motvilligt dra tillbaka sina halvbackar i anklagelserna mot Ryssland som skyldig part i Georgienkriget, nu då saken noga utretts på plats av betydligt mer oberoende källor än honom själv.


Men den verklige skyldige återspeglas inte på något vis i hans uttalande i svensk MainStreamMedia som SvD och än mindre de verkliga motiven bakom, konstaterar man bedrövat.


Nu då det är fullständigt belagt bl.a av oberoende observatörter på plats att det var Saakasvili själv som beordrat bombningarna av området med US-Israelisk stöd och tidigare träning, i denna oljestrategiska knutpunkt.


Fortfarande tycks vi ha en gammal svensk naiv föreställning om i varje fall någon heder även hos svenska rikspolitiker eller MSM. Även om det svider i nederlaget.


Men nej, Bildt et al trampar på i ullstrumperna i sin välkända grötmyndiga stil, i trygg förvissning om att han i varje fall har amerikanska neocons bakom sig.


Fredskoalitionens webb speglade vid tidpunkten det begav sig krisen med flera olika intressanta artiklar. Den adressen slutar på .se till skillnad från denna .blogspot.com


Citat Bildt och Míliband i SvD
"Samtidigt som vi noterar att grunderna för ett strategiskt partnerskap med Ryssland, baserat på gemensamma värderingar, inte finns i dag..

Förhandlingarna om avtalet är ett pragmatiskt sätt att driva våra intressen inom ett antal viktiga områden, såsom energi, klimatförändringar och handel, och ett fördjupande av det regelbaserade ramverket för våra relationer"

Etiketter:

Hur tänker dom nu om Afghanistan?


Hur tänker Mona? Jan Guillou i Aftonbladet den 9 nov


Vi tycks alltså planera för en mycket långvarig krigsinsats. Det vill säga -döda och bomba ända tills motståndet har upphört.


Den svenska regeringen är fullt beredd att ställa upp på den linjen, redan nu i höst väntas riksdagen få ta ställning till frågan om ökade svenska trupper i Afghanistan. Frågan tycks inte ens vara särskilt kontroversiell i det svenska politiska livet.

Någon diskussion förekommer knappt, de borgerliga partierna är överens, Mona Sahlin har också förklarat sig villig att öka våra krigsinsatser och vad vänsterpartiet och miljöpartiet anser spelar därmed inte så stor roll, jag utgår från att de är emot.


Jan Myrdal i Aftonbladet den 10 nov


Om regeringen vill hjälpa kvinnor ur elände utomlands, skicka då trupp till Hamburgs Reeperbahn! Till och med en svensk politiker borde inse att man inte kan frälsa folk med k-pist.

I synnerhet inte ett folk som i århundraden - ja sedan perserrike och guptavälde - slagits mot varje utländsk ockupant. Om våra politiker blott handlat av okunnighet och inte av ond nykolonial girighet borde de kunnat läsa på.

Afghanistans historia är inte okänd. Själv har jag skildrat Afghanistan före de senaste stormaktsinvasionerna i bland annat 'Resa i Afghanistan' (Kulturers korsväg) och 'Afghanistan i mitt hjärta'...

Etiketter:

lördag, november 08, 2008

NATOs lojala pil till Norrland i sommar8-16 juni nästa sommar äger återigen en 'NATO response force-övning rum i Sverige. Denna gång med namnet 'Loyal Arrow' med betoning på flygövning. Det är första gången en dylik övning hålls i Sverige. Den tilldrar sig över de norrländska vidderna med deltagare från ca 30 länder och 60 flygplan.Detta trots att vi inte ens är med i NATO. Svaret från inbitna företrädare brukar vara: "Vi är ju ändå med i NATO förutom att vi slipper musketörsparagrafen. Alltså vi kan vid ev kris välja om vi vill delta eller ej." Det bör då tilläggas något som våra folkvalda inte tycks känna till. Vid en eventuell krigssituation kan vi då inte som under fredstid vid förfrågan neka till en förvaring av kärnvapen på svensk mark.


Nåväll då, bäst inte hysa några illusioner. Istället kämpa på för vår 200-åriga obrutna fredstradition - den som idag är unik i världen.Varför så billigt slänga undan den för att slicka NATO..? Är det exportindustrin till USA? Eller någon slags tradition av devot beundran för detta numera konkursmässiga korthus? Där vi idag riskerar dras med i fallet.

Etiketter:

fredag, november 07, 2008

Sverige på dyrbar drift i USAs roffarskuta

Enligt rapporter skall regeringens förslag för Afghanistan innebära att de svenska trupperna kan komma att utvidgas till 855 soldater. Alltså mer än en fördubbling från dagens 373 man.


Vilket gör att de svenska kostnaderna för Afghanistankriget blir nära 100 gånger högre - 2,3 miljarder - jämfört med dagens humanitära bistånd på 23 miljoner. Är det klokt?


Vad gör man med dessa dårar i regering och riksdag. Får kanske vissa av dom några extra klappar på huvudet av grannen där i Väst, eller vad är det egentligen frågan om?


Hallå, hallå..världen är i kris och USA ses som ett rött skynke för allt fler uppåtgående progressiva regeringar.


Förr var man här i landet väldigt radikal med sitt svenska bistånd till Afrika vilket i slutändan gav de stora exportföretagen stora favörer, både från den svenska staten och efter självständigheten från länderna själva.


Idag får vi inte ens tack från någon- hur än regeringen håller på att slicka det katastrofalt nedåtgående USA i aschlet vulgärt uttryckt och vill kravla sig över till denna vinglande roffarskuta. Men så har de också Volvo et al att tänka på..


Vi kan bara inte gå med på det. Ärlighet varar längst har det hetat. Och frågan är om det ändå inte i det långa loppet visar sig stämma. Se bara på USA..


Till detta kan tilläggas kostnaderna för NATOs C-17-plan på 400 miljoner per år. Vilket alltså allt som allt betyder 2,2 miljarder av skattemedel - att jämföra med 400 miljoner till det årliga civila biståndet, vilket är betydligt högre rankat både bland det afghanska och det svenska folket.


Men den rent humanitära delen har alltså nästan helt upphört med sina 23 miljoner. Att jämföra med det nära 100 gånger högre belopp, där en allt större del bidrar till att politiskt hålla den USAstödda redan väl mutade Karzairegimen under armarna. Vars bror inom regeringen för övrigt är landets absolut största droghandlare.


Kan detta stavas till något annat än fiasko? Riksdagsmännen borde påminnas om det, om inte förr..så senare

Etiketter:

torsdag, november 06, 2008

Hur kan vårt nya svenska insatsförsvar uppnå millenniemålet till år 2015?
Apropå seminariet 'Svenska insatsstyrkor och bistånd - komplement eller på kollisionskurs?' 15 nov kl 13 Folkets Hus
medverkande (med fikapaus)
Mikael Nyberg, författare, journalist
Alexander Harang, ordf Norska Fredsrådet
Lennart Palm, historiker
Jenny Anderberg, Svenska Afghanistankommittén
Minja Peuschel, Rädda Barnen

Här nedan står Afghanistankommitténs fd ordf Bengt Kristianssons förslag

• Insatserna måste respektera Afghanistans suveränitet och vilja
• Det civila biståndet måste kraftigt öka stödet till civilsamhället och rättsväsendet
• Ge FN mer makt och USA mycket mindre
• Revidera Säkerhetsrådets mandat för ISAF
• Ompröva NATO som ledare av ISAF utifrån ett nytt mandat
• Samla diplomatiskt-militärt och biståndsuppdrag
under FN och på afghanernas villkor
• Överge den ensidiga militära strategin i säkerhetstänkandet
• Skilj fredsbevarande från krigförande insatser
• Mer förhandling, diplomati och lokal förankring
• Mer utveckling och återuppbyggnad
• Mindre militär strategi och mer fredsfrämjande
under FNmandat
• Stort svenskt stöd för biståndsmål, politiska mål och militära målKarzai och Kabulregeringen har upprepade gånger vädjat om att USA ochNATO inte tar sig rätten att bomba eller göra byraider utan afghanska beslut. Något som knappast hörsammats. Regeringen skyddar inte medborgarna - vare sig från bomber, byraider, myndighetskorruption eller talibaner


Till dessa problem för civilbefolkningen tillkommer en komplex bild av etniska, religiösa och tribalistiska motsättningar. Ett förhoppningsfullt välkomnande från det afghanska folket har under åren förbytts till avståndstagande av amerikanska trupper och vrede.


Trots avsky för USAs bombningar hyser fortfarande afghanerna stora förhoppningar på de av Europas insatser som präglas av en äkta vilja att bistå Afghanerna utan egenintressen.


Tilltron till den demokratiska processen har försvagats. Säkerheten har under tiden försämrats och kriget brett ut sig. Talibanerna har vunnit terräng och viljan att bli kvitt dem försuttits

Etiketter:

Krig och karriär


"Kriget och karriärsystemet" en doktorsavhandling av Karl Ydén som nu försvaras vid Göteborgs Universitet.


'Inom svensk offentlig sektor utgör Försvarsmakten ett tydligt exempel på målförskjutning. Försvarsmakten fungerar mer som ett gigantiskt karriärsystem för yrkesofficerskåren...Resultat av karriärfokuseringen syns på flera plan.

Vid enheter som utbildar soldater är det påfallande ofta brist på officerare, för den enda vägen till bättre lön går via befordran in till skrivborden i den militäradministrativa apparaten...Du får ett karriärsystem som kräver att du snurrar runt på kortast möjliga tid.'

En överste förklarar i sammanhanget att om man hade valt att i första hand sätta förbandet i centrum skulle frågan ha lösts på ett annat sätt - vilket man inte gjort, en inte ovanlig målförskjutning men särskilt illa i en verksamhet med potentiellt stora konsekvenser för människors liv och hälsa.

Etiketter:

onsdag, november 05, 2008

Hoppas går ju

Tidningar som SvD är idag fulla av analyser om varför Obama vann. Det är inte särskilt svårt att komma underfund med.Som då Amy Goodman i Democracy Now ställde frågan till Michael Moore om hur han kunde förklara sig vara motståndare till kriget och ändå ge sitt stöd till en kandidat som förklarat sig vara villig att utföra samma kriminella handlingar mot mänskligheten som Bush- och även på sin tid Clintonregeringen, svarade han"Nåja, jag vet inte om jag ger honom fördelen av att tveka. Jag hoppas att han som politiker i allmänhet kommer att bryta sina vallöften. Jag räknar med att han som en god politiker gör det". Michael Moore hoppas med andra ord på att O-bomba är en lögnare och ingen massmördare. Med tanke på vad han väger kan man bara föreställa sig hur hans ådror i hjärnan verkar ha slammat igen.Kommentar - Hoppet är ju det sista som lämnar en. Men demokraterna har i historisk belysning visat sig vara MER villiga att O-bomba än republikanerna, bara det att av någon anledning har det alltid skrivits så mycket mindre om den saken i media. Det är bara att jämföra med Clintons ständiga bombningar av Irak på sin tid. För att inte tala om bombningen av medicinfabriken i Sudan då Lewinskyaffärens vågor gick som högst.

Etiketter:

tisdag, november 04, 2008

Hur Israel är med och avlyssnar amerikanska medborgare bl.a
Electronic Intifada, 3 November 2008
Det är känt att telecombolagen AT&T och Verizon la över "buggningen av hela sitt nätverk med miljarder dagliga uppkopplingar till två Israeliska företag"


Efter 11 September 2001 började USAs regering ett massivt program för att spionera på miljoner av sina medborgare. Genom den topphemliga National Security Agency (NSA) fick de tillgång till miljarder "private hard-line, cell, and wireless telephone conversations; text, e-mail and instant Internet messages; Web-page histories, faxes, and computer hard drives."


I sin bok, The Shadow Factory: The Ultra-Secret NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America, kastar författaren James Bamford ljus över detta.


Han ger en detaljerad beskrivning över hur spioneri på amerikanska medborgare outsourceats till flera företag med nära koppling till Israelisk underrättelsetjänst. Det är väl känt att dessa två största amerikanska telecombolag AT&T och Verizon har gjort upp med USAs regering om denna illegala avlyssning på sina kunder.


...Verint and Narus, are "superintrusive - conducting mass surveillance on both international and domestic communications 24/7" and sifting traffic at 'key Internet gateways' around the US.


(Anm vad som borde tilläggas är att samma sker idag med all världens teletrafik--det går till USAs jättedatorer och analyseras i flera led. Så krävs det också en jätteskyskrapa för att få plats med all data. Jämför FRA-debatten)Virtually all US voice and data communications and much from the rest of the world can be remotely accessed by these companies in Israel, which Bamford describes as "the eavesdropping capital of the world."..Israel's spy agencies have long had a revolving-door relationship with Verint and Narus and other Israeli military-security firms. The relationship is particularly close between the firms and Israel's own version of the NSA, called "Unit 8200."


..Ken Minihan, a former director of the NSA, served on Verint's "security committee" and the former Federal Bureau of Investigation (FBI) official responsible for liaison with the telecom industry became head of the Verint unit that sold eavesdropping equipment to the FBI and NSA.


Bamford writes that "concern over the cozy relationship between the [FBI] and Verint greatly increased following disclosure of the Bush administration's warrantless olagliga eavesdropping operations. At the same time that the tappers and the agents have grown uncomfortably close, the previous checks and balances, such as the need for a FISA warrant fullmakt, have been eliminated."


FISA - the Foreign Intelligence Surveillance Act of 1978 -- required the government to seek court warrants for wiretaps where at least one target was in the US.


In 2005, it was revealed that the Bush administration had been flagrantly violating this law. Last July, Congress passed a bill legalizing this activity and giving retroactive immunity to the telecom companies that had assisted.


Although there has never been any congressional oversight of the Israeli intelligence-linked firms operating in the heart of the US security establishment, American lawmakers and officials are not always so relaxed when it comes to foreign intrusion in the "national security" sphere.


...Unlike the UAE, however, Israel has a well-established record of compromising American national security. The most notorious case was that of convicted spy Jonathan Pollard. Although the full details of his crimes are still secret, he is thought to have passed critical information about US intelligence-gathering methods to Israel, which then traded those secrets to US adversaries motståndare. In 2005, Larry Franklin, a Defense Department analyst, pleaded guilty to spying for Israel.


..Jacob "Kobi" Alexander, the former Israeli intelligence officer who founded Verint, fled the US to Israel in 2006 just before he and other top executives of a subsidiary were indicted for fraud that allegedly cost US taxpayers and company shareholders $138 million.


..Israeli companies do not assist the US only to spy on its own citizens, of course. Another Israeli firm, Natural Speech Communication (NSC), among whose directors is former Mossad chief Shabtai Shavit, makes software that the US uses to electronically analyze and key-word search recorded conversations


in "Levantine Arabic," the dialects "spoken by Israeli Arabs, Jordanians, Lebanese and Palestinians." Mexico and Australia are among other countries known to use Israeli technologies and firms to eavesdrop on their citizens.


..In his 2001 book Body of Secrets, Bamford contended that Israel's attack on the US Navy signals ship USS Liberty during the June 1967 war was deliberately intended to prevent the Americans from learning about Israeli massacres of Egyptian prisoners of war.


Thirty-four sailors were killed in the attack on the ship off the Sinai coast. Despite decades of demands by USS Liberty survivors, the US has never reopened the investigation.

Etiketter:

söndag, november 02, 2008

En lösning kan fixa det största problemet

En ny FNrapport avslöjar att stora städer i USA som New York, Washington, Atlanta and New Orleans har liknande brist på ekonomisk jämlikhet som den i Afrika. OECD pekar på en större ojämlikhet och fattigdom i USA än i länder som Mexico och Turkiet. Och skillnaden har alltsedan år 2000 vuxit snabbt.


Samtidigt har förnyade larm kommit om uppvärmningen av vår planet. Koldioxid-emissionen steg nära 3% förra året och har överträffat även de djärvaste uppskattningar. IPCCs klimatpanel varnade tidigare för vad som skulle kunna hända om utsläppen kom att överstiga just 3%


I sin nya bok 'The Green Collar Economy: How One Solution Can Fix Our Two Biggest Problems' lägger Van Jones fram en plan för en grön ekonomi, som han menar skulle kunna bidra till att lösa denna ekonomiska ojämlikhet samtidigt som den anknyter till problemet med uppvärmningen.


I New York har boken redan blivit en best-seller. Varför inte något liknande också för oss i Sverige?


VAN JONES: Well, first of all, I think it’s really important to point out that we’re sort of at the end of an era of American capitalism, where we thought we could run the economy based on consumption rather than production, credit rather than creativity, borrowing rather than building, and also most important, environmental destruction rather than environmental restoration.


We think you can fight pollution and poverty at the same time.
We think that you can actually power our way through this recession by putting people to work, but we’re going to have to start building things here and repowering, retrofitting, retooling America, and that that’s the way forward both for the economy, for the earth and for everyday people.

Etiketter:

lördag, november 01, 2008

JA till ett rättvist och stärkt FN!
Ahlin, Eliasson och Orback skrev på FNdagen den 24 okt i Aftonbladet att regeringen ska arbeta för ett starkare FN. Vilket i och för sig är ett krav som man också skulle ha kunnat ställt till sin förra regering Göran Persson med tanke på hans bevingade ord om att anfallet mot Irak skulle kunna ge oss ekonomiska fördelar.


Debattörerna menar att det sällan talas om FN och folkrätten, något som tidigare varit en hörnsten i svensk utrikespolitik.


Man påpekar också att FN-byrån nu upphört som självständig enhet inom UD och att i år utrikesministern, alltså Carl Bildt, inte ens hållit det traditionella talet i FN:s generalförsamling.


'Vi behöver en svensk FN-strategi. Finanskrisen visar på behovet av att förbättra det internationella ekonomiska systemet. Globala hot mot vår säkerhet och inte minst klimatfrågorna tydliggör vikten av starkare multilaterala organisationer'


'FN:s säkerhetsråd måste bättre återspegla hur världen ser ut i dag och bli mer effektiv, utvidgas och präglas av förhandlingar mellan de deltagande länderna - inte av veton.'


'Stärk FN som fredsbyggare med förmåga till konflikthantering och fredsfrämjande insatser, med insikten om att säkerhet och utveckling förutsätter varandra.'


Att förebygga, skriver de, innebär att förstärka de mänskliga rättigheterna. I det ingår att bekämpa fattigdomen, respektera rättsstaten och verka för nedrustning och icke-spridning (anm vilket naturligtvis också borde gälla den svenska vapenexporten)


Positivt, är menar de, 'att ett tydligt folkrättsligt mandat ska finnas för de fredsbevarande operationer där Sverige deltar. ´


att mandat till fredsbevarande insats vid extrema nödsituationer kan ges till regionala organisationer där säkerhetsrådet är blockerat i enlighet med FN-stadgans principer.


att skyldigheten att skydda utveckas så att FN lever upp till sitt ansvar då mänskliga rättigheter grovt kränks och folkmord hotar.'

Etiketter: , , ,