lördag, februari 28, 2009

Skilda meningar om demokrati, rättstat och tennismatcher

Nu ställer Oded Meiri i sionist-israeliska bloggen 'Fred i Mellanöstern' upp och rekommenderar oss i sin tur KÖP av desamma israeliska varor som Palestinagrupperna i Sverige uppmanar oss att bojkotta, alltså varor med streckkoden 729...


Sionister skall alltså i sitt stöd till Israel gå emot Palestinavännernas i Sverige bojkott. Då det enda verksamma medlet är bojkott på alla områden, även det idrottsliga som tennis i Båstad. Men ytterst är det ändå USA som borde utsättas för bojkott. Eftersom man därifrån som från en lyftkran håller uppe Israel.En lyftkran varifrån Israel från sin utkiksposition bevakar hela Mellanöstern som en veritabel vakthund med många köttiga ben tillslängda från USA som belöning för gott värv.


Oded Meiri i sin blogg med det för sionister udda namnet 'Fred i Mellanöstern' följer också bojkotten mot tennismatchen i Malmö 6–8 mars då Israel spelar Davis Cup. Många uppmanar till bojkott ungefär som man gjorde mot det vita rasistiska Rhodesia för länge sedan.


Med tanke på hur sionisternas fördrivit, mördat och fängslat palestinierna i drygt 60år nu, förtrampat deras mänskliga rättigheter och stulit deras land, bör rättskaffens människor i 'den civiliserade världen' inte låta dessa israeliska spelare vara välkomna till Sverige och Malmö. Markeringar måste göras mot Israel, nu då de tom är med i Eurovisionsschlagersammanhang och i hemlighet adjungerats till EU i försvarsutskottsammanhang!Varför talas det förresten inte om det heller? Man ryser då man upptäcker hur EU viker sig för sionismen som i sin tur skjuter USA framför sig, vars sk terroristlistor EU ofta också antar.


Men sionistvännen Oded Meiri klagar istället över att Malmö inte följer civiliserade regler. Minst sagt magstarkt, kan man säga, för att komma därifrån... Enligt vänstermajoriteten i fritidsnämnden skall tennismatchen mellan Sverige och Israel i Davis Cup 6–8 mars spelas inför tomma läktare, utan betalande publik, då enligt fritidsnämnden hotbilden mot matchen hela tiden har ökat.


Oded Meiri fortsätter:
"Man anser nu inte att man kan garantera publikens och deltagarnas säkerhet i Baltiska Hallen. En ”halv seger”, förkunnar Stoppa matchen-kampanjen. Detta bekräftade andre vice ordförande Carlos Gonzáles Ramos (v). Men Meeri anser i sin tur att detta är en förlust för demokratin! Märkligt för att att komma därifrån.


Meeri fortsätter att om man får tro chefen för polisinsatsen utanför arenan, så ser polisen inga hinder för en match inför publik. "Det har gått tidigare att på ett säkert sätt sköta insläpp och biljettförsäljning som då skulle undvika att man får några oroligheter inne i arenan”, enligt Gomorron Sverige.


Oded Meiri ser beslutet som politiskt och inte baserat på säkerhetsaspekter utan på felaktiga grunder och säger att biljettförsäljningen stoppades av Malmös fritidsdirektör. Då Meeri et al tänkte överklaga beslutet säger fritidsförvaltningen att det inte finns något beslut eller protokoll att justerat förrän i mars.


I god ordning tänker Meiri överklaga beslutet till länsrätten. "Men till vår förvåning påstår fritidsförvaltningen att det inte finns något beslut eftersom protokollet inte är justerat ännu. Protokollet kommer att justeras och hängas upp på anslagstavla den 4 mars, enligt taleskvinnan för förvaltningen".


Fritidsdirektören säger. “Nej, detta är planerat, Biljettförsäljningen stoppar jag eftersom jag har delegation att bestämma när försäljning skall påbörjas. Jag bestämde att biljetterna skall släppas den 4 mars. Samma datum som beslutet blir giltigt”.


Detta innebär en blockering av möjligheterna att överklaga beslutet säger Meeri och (av alla) hänvisar till demokratin och rättsstaten och att Malmö stad har förlorat sin heder...Andra anser det motsatta.


Meeri kallar det för att vika sig för huliganer, kränka kommunallagen och använda sport för att sprida politiska budskap som medför stöd till terrorister....Också på den punkten anser andra det rakt motsatta.

Etiketter:

torsdag, februari 26, 2009

Datum för kommande aktiviteter

Lördag den 7 mars. Idrottsbojkott. Samling på Stortorget kl 11 i Malmö och därifrån marsch till Baltiska Hallen där en tennismatch äger rum mot en israelisk spelare.

Bara detta att Israel räknas in i EU
förutom i Eurovisionsschlagerfestivalen också som adjungerad i försvarsfrågor samt som nu i sportsammanhang, det är en stor gåta. Kan någon förklara det vore vi tacksamma! http://stoppamatchen.wordpress.com/


Söndag 1 mars. 'Ship to Gaza' Möte på Nätverkstan, Heurlins Plats Göteborg, våning 1 kl 13-15 där i lagerbyggnaden vid Järntorget med ingången närmast älven. Projektet innebär inköp, utrustning och last av ett skepp med förnödenheter till Gaza, ungefär som 'Ship to Bosnia'.


Planerad avresa i slutet av sommaren. Man försöker få med politiker och andra kända personer, och alla som vill åka med kan anmäla sig på projektets hemsida via google groups.


Lördag 21 mars kl 14-16 manifestation vid Johanna i Brunnsparken i Göteborg på sexårsdagen av Irakkriget där ännu ingen verklig fred kan siktas eller alla utländska trupper dragit sig ur landet. USA förbereder sig nu på att bita sig fast i stora baser runt landet för att därifrån bevaka sina intressen i området, då med en av USA godkänd sk vald president. Arrangör är Fredskoalitionen Göteborg mfl organisationer.

Etiketter:

'USA bakom 11 september'

Norsk imam: "USA bakom 11 september"
2009 24 feb TT-NTBUSA låg självt bakom terrordåden den 11 september 2001, har en norsk imam hävdat i ett föredrag på Høgskolen i Oslo.


Imamen Zulqarnain Sakandar Madni förklarade i föredraget i maj förra året att det var amerikanska myndigheter som låg bakom attackerna, och antydde också en judisk konspiration, rapporterar norska TV 2.


- Sammanlagt 4.000 judar var borta från de två tornen den dagen. De kom inte till sina jobb. Varför inte? sade imamen i föredraget, som nu finns utlagt på videosajten Youtube.


Zulqarnain Sakandar Madni är uppvuxen i Norge men utbildad i Saudiarabien. År 2006 väckte han uppseende genom att i en webbdebatt på Aftenposten.no hävda att Usama bin Ladin och dennes terrornätverk al-Qaida är påhittade.

..............
Att det inte tycks vara mer än någon till aktiv i toppen förutom bin Laden själv, har hävdats många gånger. Att det inom den islamska världen särskilt på senare tid varit Zawahiri som mestadels gått ut med fatwor (religiösa påbud) i profetiska frågor i al Qaidas namn, tycks också vara tämligen klarlagt.


Likså att det inte handlar om en regelrätt organisation utan ett fåtal toppnamn. Och att bin Laden själv tillhör en familj där hans far var rik saudisk byggmästare och gammal vän till Bushfamiljen.


Och att man såg till att öppna gränsen till Pakistan uppe vid norra afghanska gränsen för att transportera ut bin Laden fvb till njurvård i Saudiarabien då han efter 9/11 gömt sig i bergen i norra Afghanistan på gränsen mot Pakistan och tycktes vara i behov av dialys.


Underrättelsetjänster visste sedan tidigare att USA själv var inblandad, eller i vilket fall lät detta ske och såg till att det gick snyggt till. (Filmen 'Loose Change' går igenom detaljerna. Också till slut att det inte funnits någon telefonkontakt från berörda flygpassagerare ner till marken).


al Qaida har sedan dess också meddelat att troende skulle bygga upp emirat i Irak samt att sunni därifrån skulle resa sig mot det ogudaktiga saudiska kungahuset (De små Qaidaemiraten ställde till mycket ont och de som rest till Saudi i upprorsärende fångades snart in).

Etiketter:

tisdag, februari 24, 2009

Ofog-aktion mot JAS på mässa i Indien
Ofogare utför aktion i Indien för nedrustning

Den 11-15 februari arrangerades Asiens största stridsflygplansmässa i Bangalore, Indien. Saab var där för att försöka sälja sitt Jasplan till det indiska flygvapnet då Indien under 2010 ska bestämma från vilket land de köper 126 flygplan.


Men de 30 Saab-anställda på plats var inte de enda svenskar som dykt upp på mässan. Framför en stor modell av ett Jas-plan i Saabs monter steg plötsligt en blond ung kvinna fram och utvecklade en banderoll med texten ”Sverige – exportera inte fattigdom. Sluta rusta upp Asien.” På några ögonblick kom en Saab-anställd fram, vek ihop banderollen och puttade bort fredsaktivisten.


- Jag ville visa deltagarna på mässan att det finns svenskar som är emot vapenexporten, säger Frida Sjöstrand, som är aktiv i nätverket Ofogs Malmögrupp. Hon tillägger att SAAB för de flesta svenskar förknippas med bilproduktion när de i själva verket är Sveriges största vapenproducent.


Frida var inte ensam i sitt motstånd mot vapenindustrin. Ett hundratal indier protesterade utanför mässan mot att Indien upprustar när fler än 80 % av landets befolkning lever i fattigdom utan något skyddsnät vid arbetslöshet eller sjukdom.

Etiketter:

måndag, februari 23, 2009

Sluta testa nya vapen på civila!

Mads Gilbert och Erik Fosse var de norska läkare som praktiskt taget dygnet runt opererade krigsskadade civila patienter i Gaza under Israels ständiga beskjutningar med raketer också från apachehelikoptrar och fosforbomber under själva kriget, .


Det räcker inte med det. I den intervju som TV visade idag, sa Mads Gilbert något om skador med avslitna lemmar på Gazabor. Det fanns nämligen samma tecken här som i irakiska Falluja på förbjudna fosforbomber med sina frätande brännskador och även att kroppsdelar, huvuden blivit bortslitna av något okänt vapen.


Det påminner nu om Irakkriget där även vi utlänningar alldeles i början av kriget från en belgisk läkare fick höra talas om hur en vanlig färdbuss från Babylon neråt stora vägen skulle stanna vid en slags amerikansk vägspärr innan man kunde köra vidare.


Men då de närmade sig vägspärren besköts de med amerikanska vapen in i själva bussen, vilket resulterade i att passagerarnas kroppsdelar slets itu så att de flög omkring överallt i bussen och t.ex huvuden från passagerare bak i bussen kunde hamna framme vid föraren.


Det var med andra ord ännu ett nytt vapen som amerikanarna passade på att testa på irakierna. Liknande berättelser om nya förbjudna vapen i Irak har även kommit från Falluja, förutom de förbjudna fosforbombningar som även folket i Gaza blev utsatta för av israelerna.


I Falluja kunde man också finna sönderbrända förkolnade lik i sina sängar. Har inte USA och dess skyddsling Israel testat nog nu med vapen in natura? Och med det lyckats få resten av världen ännu mer emot sig.

Etiketter:

fredag, februari 20, 2009

Kalendarium för palestinaarbetet våren 2009


Ti 24 – on 25 februari är den särskilt för palestinier ökända författaren Amos Oz i Göteborg, på inbjudan av Göteborgs universitet.


Oz, vars bok ”Hur man botar en fanatiker” har spridits som studiematerial till svenska skolbarn, är en ”fredsvän” som stött både kriget i Libanon 2006 och det aktuella angreppet mot Gaza – fram till det att han tyckte man gick litet väl hårt fram…


Amos Oz är på tisdagen ute vid Jonsereds herrgård och föreläser på universitetet på onsdag kl 17 De som vill samlas för en fredlig protest utanför universitetsaulan onsdag kl 16.30-17.


Söndag 1 mars. ”Ship to Gaza”-möte på Nätverkstan, Heurlins Plats 1 (lagerbyggnaden vid Järntorget ned mot älven), vån 1 kl 13-15. Projektet innebär att man inköper, utrustar och lastar ett skepp med förnödenheter till Gaza. Upplägget är ungefär som ”Ship to Bosnia” för en del år sedan.


Planerad avresa i slutet av sommaren. Man försöker få med politiker och andra kända personer, och alla som vill och kan åka med kan anmäla sig på projektets hemsida, via google groups.


Fredag 6 mars - söndag 8 mars. Davis Cup-match i tennis mellan Sverige och Israel i Malmö. Matchen kommer, enl. beslut av Malmö fritidsnämnd, att av säkerhetsskäl spelas inför tomma läktare. Vi vill att den stoppas helt.


Buss(ar) kommer att avgå från Göteborg lördag morgon, för deltagande i en demonstration från centrala Malmö ut till tennisstadion, med återresa samma kväll. Jag har anmält deltagande för de som hört av sig till mig, övriga intresserade kan själva anmäla sig till proletaren.ff@telia.com.


Man kan också åka ner med bil, och om man önskar övernattning finns hyggligt billiga vandrarhem. Förmodligen kommer saker att arrangeras både på fredagen och söndagen.


Torsdag 12 mars. Svensk Israelinformation ”informerar” i hörsalen Sappören, Sprängkullsgatan 25, kl 18.30. Arrangör är Utrikespolitiska föreningen. Vi bör närvara, lyssna och ev diskutera. I januari hölls ett motsvarande möte med Palestinagruppernas ordförande Per Gahrton.


Lördag 28 mars. Svenska Palestinakommittén ordnar ett möte på Folkets Hus, Asperösalen, kl 15-18 med deltagande av bl.a den palestinske ambassadören Salah Abdel-Shafi.


Under våren finns också ett antal olika frågor och trådar att dra i, och här behöver vi hjälpas åt. Egentligen skulle det behövas 1-2 personer som sysslar med varje område, och kommer med bakgrundsinformation och förslag så vi kan knyta ihop det hela med PGS centralt och andra aktörer i frågorna. Detta gäller t.ex


Förstörelsen av Gaza. Bl.a har svenska biståndsprojekt, finansierade av PGS tillsammans med SIDA, förstörts. Det behövs medel för återuppbyggnad och dessa skall givetvis avkrävas den israeliska regimen.


Blockaden av Gaza, den fortsätter. Opinionsbildning, påtryckningar på politiker etc.


Krigsförbrytartribunal. Ett möjligen internationellt projekt. Kontakter, nätverksbygge.


Handelsavtalet mellan EU och Israel, vilken bör suspenderas. Militärsamarbetet med Israel. Bl.a har Sverige en militärattaché i Tel Aviv. Den planerade (beslutade) uppgraderingen av säkerhetssamarbete mellan EU och Israel.


Bojkottarbete. Akademisk, kulturell, idrottslig. Köpbojkott. Kod 729 (Israels landskod på streckkoderna). Eurovision Song Contest i Ryssland i maj. Bert Karlsson har föreslagit att Israel utesluts!…


Volvo, Veolia, Assa Abloy m.fl svenska företag. Volovos bulldozers river palestinska hem på Västbanken. Veolia, som bl.a samarbetar med Västtrafik (se text på bussarna!) bygger en spårväg mellan bosättningarna på ockuperad mark. Assa Abloy beslogs nyligen med att ha tillverkningsindustri i en bosättning.


Kommunala församlingar. Upphandlingsavtal. Bojkotter. Vänorter. Insändare och artiklar. Banderoller, flaggor etc. Uppdatering/nytillverkning.


Som alla förstår kan vi inte ta hand om alla dessa uppgifter, om det skall bli något uträttat. Det behövs några som är villiga att ansvara för enskilda områden. Mycket är ju sådant som man kan göra på egen hand eller i en mindre grupp.


Gunnar Olofsson ordf Palestinagrupperna Göteborg

Etiketter:

torsdag, februari 19, 2009

"Waltz with Bashir" premiärintäkter till Jenins barnkulturcentrumFolkets Bios biografer Hagabion i Göteborg, Zita i Stockholm, Panora i Malmö och Kino i Lund har gemensamt beslutat att överlämna biljettintäkterna från premiärvisningar av filmen "Waltz with Bashir" till ett solidaritetsprojekt i Palestina.


Alla intäkter från premiärvisningen av "Waltz with Bashir" på Hagabion, fredag den 20:e februari ska gå till Frihetsteaterns Vänner i Malmö.


Intäkterna går sedan oavkortat vidare till barnkulturcentret The Freedom Theatre i Jenins flyktingläger, Palestina. Dessa pengar skall sedan användas till biografutrustning för att etablera norra Västbankens enda biograf.

Etiketter:

tisdag, februari 17, 2009

Nu måste Europa hjälpa palestinierna Bojkotta istället Israel!

Just nu kommer beskedet att den svensk har frikänts som stått inför rätta för att ha skickat pengar till föräldralösa barn på Västbanken och Gaza genom den palestinsk organisation man terrorstämplat, Hamas.


Denna eländiga terrorstämpling som USA initierar och Sverige via EU följer som ett lydigt barn. Det är skamligt.


Gunnar Olofsson ordförande i Palestinagrupperna Göteborg skriver om den bedrövliga situation som Hamas, ett av föremålen för Israels bojkottaktioner lever under. Och uppmanar till bojkott av Israel istället .


Israels anfall har dödat över 1 300 palestinier, av dem minst 410 barn. Samtidigt lider idag mer än 5 000 människor av olika skador. Delar av landremsan är helt ödelagd. Framför allt har den civila infrastrukturen lagts i spillror –skolor, administration, regeringsbyggnader.


Allt detta som skulle möjliggöra en livskraftig palestinsk statsbildning vill Israel nu till varje pris förhindra. Detta var syftet med attacken.


Större delen av Gazas befolkning lever idag på nödhjälp, ett liv gränsande till fattigdom, många utan tak över huvudet. Ett liv utan värdighet, utan framtid. Och blockaden fortsätter. Någon återuppbyggnad och utveckling är inte möjlig - om Israel får bestämma.


Det är dags för Sverige och EU att agera. Att följa Norges exempel och sluta upp med den obegripliga isoleringen av de valda palestinska politikerna och istället bidra med hjälp.


De förstörda biståndsprojekten måste återuppbyggas och Israel avkrävas medel till det. De ansvariga för förödelse och massmord måste ställas inför internationella brottmålsdomstolen.


Gränserna till Gaza måste öppnas och den illegala ockupationen, murbygget och bosättarpolitiken på Västbanken upphöra.


Israel måste isoleras och frysas ut tills de lärt sig följa internationell rätt. Och Davis Cup-tennismatchen i mars mellan Sverige och Israel stoppas, handelsavtalet suspenderas och militärsamarbetet upphöra!


Som Bert Karlsson föreslagit bör Israel uteslutas ur Eurovisionsschlagerfestivalen och en turist- och köpbojkott inledas. Vi köper naturligtvis heller inte Jaffaapelsiner och sharonfrukter.


Siffrorna 729 i början av streckkoden anger att varan är tillverkad i Israel. Köp den inte!

Etiketter:

måndag, februari 16, 2009

KRONAN klarar krisen - knappast Euron

De borgerliga EMU-kramarna vädrar morgonluft i finanskrisens spår men tas som vanligt ner av Gösta Torstensson


Torstensson visar på hur liberaler på Svenska Dagbladets debattsidan förklarat den försämrade svenska växelkursen som ”en enorm utgift som hade varit obehövlig om Sverige valt Euron som valuta när det var aktuellt”. Och Dagens Nyheters ledarsida vill att Sverige ska ompröva folkomröstningen och ansluta oss till EMU.


Med alarmistiska tongångar hävdar man att kronan är i ”särskild strykklass”, och att det är farligt att befinna sig utanför ett stort valutaområde. Medan Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels, säger precis tvärtom.


Han menar att en svag svensk krona och sänkta råvarupriser hjälper svensk exportindustri att ta sig ur krisen.Vilket kan synas självklart.


Och att valutan på samma sätt förstärks vid en högkonjunktur och hjälper till att undvika en ekonomisk överhettning.Vilket syns lika självklart.


Han betraktar alltså en egen rörlig valuta som den främsta hjälpen i en konjunkturnedgång.


- Därefter kommer riksbankens räntesänkningar, där vi med en egen valutan kan sänka betydligt mer än inom euroområdet.Frihet från EMU innebär naturligtvis inte att vi kan klara oss från kapitalismens instabilitet och kriser. Men att vi står bättre rustade än vi annars skulle göra, och får välja mellan billigare utlandsresor och högre arbetslöshet.


- Och kanske är det bra att vi i dessa kristider spenderar pengar i Sverige i stället. En svensk anslutning till valutaunionen skulle spä på den ekonomiska nedgången och öka arbetslösheten.


Högre ränta och en övervärderad valuta är detsamma som en åtstramning av ekonomin. Det är inte vad vi behöver idag.


- Det finns nog ingen ekonom som nu pläderar för att vi måste gå med i EMU, konstaterar han.


Även finansminister Anders Borg är nöjd med att värdet på den svenska kronan försvagats.


- I den här situationen är det en fördel att ha en egen penningpolitik, säger Anders Borg efter ett EU-finansministerrådsmöte i Bryssel den 20 januari.


Stefan Carlén menar att EMU-kramarna blundar för att Sverige under hela denna tid klarat sig bättre ekonomiskt än EMU.


- Vi har i motsats till vad förespråkarna hävdat haft högre tillväxt, lägre räntor, och lägre inflation än EMU-området.


Euron står inför en djup kris. De budgetkrav som valutaunionen ställer är omöjliga att uppnå för många av euroländerna. Många länder kommer att tvingas bryta mot EUs regler för hur stora underskott ett land får ha.


I euroländer som Grekland, Italien, Irland och Spanien ser den ekonomiska krisen extra allvarlig ut, och den förvärras då länderna inte kan föra en nationellt anpassad valutapolitik. Vilket gör en anslutning till Euron i baltstaterna än mer avlägsen.


Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, gör samma analys. På sin blogg på New York Times hemsidan skrev han nyligen


”Tvärtemot vad alla verkar ha sagt under de senaste veckorna, så är ett medlemskap i eurozonen ingenting som gör länderna immuna mot krisen. I Spaniens fall (liksom Italiens, Irlands och Greklands) kan Euron i stället ha gjort tillståndet värre.”

Etiketter:

söndag, februari 15, 2009

Gaza och Afghanistan - Obamas Vietnam

Gazakolonn från London med förhinder


Nu har Viva Palestina startat på den kände brittiske parlamentsledamoten George Galloways initiativ, och har kallats 'den största brittiska fordonskolonnen till Nordafrika sedan det andra världskrigets dagar'.


Konvojen består av ett hundratal bilar med förnödenheter. Färden är på 800 mil och gör först ett uppehåll i Paris för att därefter gå vidare till Gazaövergången i Egypten den 2 mars.


Redan har den brittiske antiterrorpolisen hunnit stoppa kolonnen och gripa nio män utan att lägga fram några som helst formella misstankar.


Projektet kallas Viva Palestina (se hemsidan) och sägs vara den största brittiska fordonskolonn genom Nordafrika sedan Montgomerys dagar, då han 1942 ledde sina styrkor till seger i slaget vid El Alamein.


USAs president Obama trappar samtidigt upp kriget i Afghanistan trots allvarliga varningar föranledda av att våldet har ökat och civila drabbas, vilket försämrat USAs relation till regeringen Karzai. I USA har man länge höjt varnande röster om att Afghanistan kan bli "Obamas Vietnam".


Idag har emellertid Afghanistan kommit att få högsta prioritet på den amerikanska säkerhetspolitiska agendan. USA ser det som en tuffare utmaning än Irak och har riktat hård kritik mot dess president.


Men Karzai kan knappast göra så mycket mer än att ta krafttag mot den utbredda korruptionen i sin och den afghanska regeringens närhet, där han själv och framför allt hans bror också är inblandade.


Med denna svaga centralregering och dess egenintressen kan han inte hindra talibanernas frammarsch. Särskilt inte som den lukrativa opiumhandeln utgör den största inkomstskällan i landet.


Pentagon begär nu fler trupper dit, eftersom kriget i Irak gjort att Bushregeringen kommit att försumma Afghanistan, där talibanerna numera har en fristad på gränsen till Pakistan.


De civila offren från USAs flygbombning möter allt större kritik från befolkningens sida. Enligt USAs överbefälhavare i området Mike Mullens slutsats, kan USA inte vinna kriget utan att antalet civila dödsoffer minimeras.


Afghanistan som region har heller aldrig låtit sig besegras och kallas redan "Obamas Vietnam". Övriga länder som Sverige har till slut börjat inse att en lösning också kräver ömsesidiga förhandlingar med talibanerna.

Det var på tiden.

Etiketter:

onsdag, februari 11, 2009

Den villige rekrytenGästskribent - Bengt Schmidtbauer"Oh Sergeant I'm a draftee and I've just arrived in camp.
I've come to wear the uniform and join the martial tramp.
And I want to do my duty, but one thing I do implore
You must give me lessons, sergeant, for I've never killed before."Första versen i Tom Paxtons sång "The willing conscript" (den villige rekryten)illustrerar ganska väl hur Sverige idag håller på att dras in på den internationella krigsarenan. De stora pojkarna vill tuta i oss saker som att "alla länder måste göra sin plikt i kampen mot terrorismen", "slaget om våra barns frihet står i Afghanistan" och dylikt. De tolererar ingen neutralitet. "If you're not with us then you're with the terrorists", som USAs förre president uttryckt saken.Vi står där litet tafatt, för vi har ju i över tvåhundra år hunnit vänja oss av med krig och dödande. Det känns inte riktigt rätt att återigen bli kastad in på den arenan. För att få in Sverige på banan igen har dessa stora pojkar några duktiga propagandister till hjälp för att förmå oss ta det steget.I främsta ledet står vår egen trumslagarpojke Calle Bildt, som efter att ha rensat Sveriges farvatten på arvfiendens ubåtar, många långa timmar blivit sittande i de nykonservativas tankesmedjor i Washington och där ha lärt sig hur en slipsten skall dras. På senare år har han dessutom fått en stark draghjälp av major Jan Björklund, som börjat övertrumfa Calle då det gäller att baxa in oss i NATO, de stora pojkarnas militära paradis.Vad är det då som gör just dessa pojkar så inställda på att döda, särskilt i länder bortom haven med sina främmande kulturer? Svaret är kolonialismen, detta märkliga fenomen som skänker sina utövare kontrollen över världshandel och råvaruproduktion och därmed också stor makt och rikedom.Den brittiske författaren Rudyard Kipling har skrivit dikten "Den vite mannens börda", inspirerad av USAs blodiga övertagande av Filippinerna vid förra sekelskiftet. Den vite mannen betraktades som besjälad av omsorg och en vilja att "ge en vettlös hord, ett vilt, nyss fångat folk - halvt barn, halvt djävlar - värn och vård". Tyvärr var den "vettlösa horden" sällan med på noterna, pacificeringen av Filippinerna kom istället att kräva runt en miljon civila dödsofferEtt annat folk som kraftigt motsatt sig den vite mannens omsorg var afghanerna. Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet utkämpade det brittiska imperiet tre krig mot Afghanistan, vilka alla för dem kom att sluta i nederlag. Under den senare delen av 1900-talet har britters och fransmäns koloniala imperietraditioner till största delen övertagits av supermakten USA, som bl.a slagits i Vietnam (cirka 5 miljoner döda) och Irak (cirka 1 miljon döda)och i båda fall huvudsakligen med civila offer.Konstigt nog förtäljer Sveriges med mycket ståhej inrättade "Forum för levande historia" inte något om dessa kolonialismens offer. Kan det bero på detta fenomen, att vi idag med trupper i Afghanistan kommit att beträda det nykoloniala krigets arena?Inte bara vi i Sverige är då för blödiga för dessa stora pojkars krig. Tyskarna som för drygt ett halvsekel sedan var väldigt duktiga, för att inte säga bäst i världen på att ta livet av folk, drar idag på sig stark kritik från sina egna NATO-bröder i Afghanistan. Det går inte längre att soldaterna sitter där och latar sig i någon lugn del av landet."Die Deutschen müssen das Töten Lernen (Tyskarna måste lära sig att döda)" löd en rubrik i tidningen Der Spiegel för någon tid sedan. Vänta bara vilket tryck vi får på våra egna gossar och flickor i uniform om Jan och Calle får sin vilja igenom och vi här i landet också blir med på riktigt!Med lämplig indoktrinering, avhumanisering och demonisering av vår lede fi, 'Talibanerna' kunde vi kanske ändå bli så stridsdugliga att vi platsade bland de stora pojkarna och kunde komma över vårt 200-åriga handikapp av fred. Som Tom Paxton skriver i den sista versen av sin låt"Oh, I want to thank you, Sergeant, for the help you've been to me. For you've taught me how to slaughter and to hate the enemy. And I know that I'll be ready when they march me off to war. And I know that it won't matter that I've never killed before."Vore det då inte bättre om vi tog hem våra soldater från Afghanistan och såg till att hålla oss utanför NATO?

Etiketter:

Obama söker förgäves alternativ till trupperna i Irak


Press TV 7 feb


Vita Huset överväger åtminstone tre förslag vad gäller trupptillbakadragande från Irak, eftersom president Obama förpliktigat sig att inom 16 månader dra tillbaka sina styrkor därifrån.


Förenta Staternas militära planerare har nu för Obama dragit upp tre förslag till tillbakadragande. Den tidsplan som då diskuterats är 16 månader, något Obama hade satt upp som en central fråga under sin presidentvalskampanj.


En Reutersanställd har från en officiell person under löfte om anonymitet kommit att höra 19 månader och 23 månader Högre amerikanska befälhavare inklusive USAs armégeneral Ray Odierno, USAs toppbefälhavare i Irak, och David Petraeus, chefen för USAs Centralkommando, föredrar båda den långsammaste av dessa tre tillbakadraganden...


"Odierno och Petraeus har sagt att vi i realiteten behöver 23 månader för att utföra detta utan att behöva riskera det vi hittills uppnått i säkerhet," förklarar deras officielle talesman.


Inte inom någon av dessa tidsgränser skulle USA föredra att lämna bakom sig ett antal brigader. Vilka då skulle kunna omgrupperas till en multianvändningsenhet för att erbjuda träning och rådgivning åt Iraks säkerhetsstyrkor.Enligt officiella militära källor skulle dessa sannolikt bestå av tiotusentals trupper. Brigaderna skulle betraktas som ickestridande, men deras närvaro behöva godkännas i förväg av den irakiska regeringen.


Denna insisterar nu på att alla amerikanska styrkor skall ha dragit sig ut ur Irak fram till slutet av år 2011, och då inte bara de stridande brigaderna. Detta utifrån den överenskommelse och det avtal man i förväg tecknat sent förra året.


Obama har opponerat sig mot Irakkriget, något som under presidentvalskampanjen utgjort ett av hans mantra. Han förklarade sig vilja dra tillbaka trupperna inom 16 månader och tryckte särskilt på de 36 000 starka USAtrupperna i Afghanistan och att man med det skulle kunna öka deras antal till uppemot 60 000.


Nåväl, faktum är att Obama inte omedelbart efter det han tagit över i Vita Huset givit någon order till sina generaler om att starta ett trupptillbakadragande. Vilket visar att han redan då varit medveten om farorna med ett snabbt tillbakadragande.


I förra veckan under Obamas första möte med högsta militärledningen i Pentagon, nämnde han enligt närvarande officiella representanter inte ens någon 16-månaders tidsgräns.


USAs befälhavare har oupphörligt varnat för vad man kallar 'att i förväg' dra tillbaka sina trupper från Irak med argumentet att landet ännu befinner sig svagt.


övers IT

Etiketter:

måndag, februari 09, 2009

Nedstigning i kolonialismens flod

Vad händer om en svensk Isaf-officer eller soldat begår ett mord, en våldtäkt, ett rån eller en i Sverige och Europa straffbelagd kränkning av mänskliga rättigheter under sin kommendering i Afghanistan? frågar sig Stefan Lindgren


Enligt försvarsjurist Magnus D Sandbu på försvarshögkvarteret är en sak solklar. Han eller hon kan inte ställas inför rätta i Afghanistan för brott mot landets lagar.


Sandbu hänvisar till bihang A i det avtal som slöts mellan Isaf och Karzairegimen 4 januari 2002 där det heter:


'Isaf och understödjande personal inklusive därtill knuten förbindelse- personal kommer under alla omständigheter och vid varje tidpunkt att vara underställda sina respektive nationella elements exklusiva jurisdiktion


beträffande varje brottslig handling eller disciplinär förseelse som kan ha begåtts av dem på Afghanistans territorium. Interimsadministrationen (Karzai) kommer att bistå Isafs deltagarländer i utövandet av deras respektive jurisdiktion…'


Vidare heter det att Isaf med anslutande personal "kommer att vara immuna från personlig arrestering eller fängslande". Om de av misstag gripits av afghanska myndigheter ska de genast överlämnas till Isaf.


De "kan inte överlämnas till eller på annat sätt överföras till förvar vid en internationell domstol eller någon annan enhet eller stat utan samtycke från bidragande nation."[1]


Sandbu tillägger: Försvarsmaktens bedömning är att den ovan återgivna regleringen är tillräcklig för svenskt vidkommande.


Vad innebär det då att svenska officerare och soldater är ställda över lagen i Afghanistan och inte kan gripas om de begått brott eller ens överlämnas till internationell domstol om de begått krigsförbrytelser?


I teorin och enligt svensk lag ska de ställas inför rätta i Sverige för sagda brott och det finns vissa regler för detta, t ex att straffet inte får vara strängare än det skulle ha varit om personen dömts i landet där brottet begicks.


Men det säger sig självt att om det handlar om ett brott som begåtts under en militär utlandskommendering eller kanske rentav på order av svenskt befäl är sannolikheten för en fällande dom och ett adekvat straff betydligt mindre än i det landet vars medborgare drabbats.


Ett konkret exempel är mordet på byledaren Matou i byn Boka i december 2005, ett mord som skedde på order av den svenske översten Bengt Sandström, men som rent rutinmässigt avskrivits av Internationella åklagarkammaren i Stockholm utan att höra den mördades anhöriga eller andra vittnen. (Den mördade hade just frigivits ur ett amerikanskt fängelse där tortyr används.)


Ett mer vardagligt exempel gäller den 14-åriga afghanska flicka som kördes ihjäl av ett svenskt militärfordon i Mazar då det körde in i en afghansk taxibil bakifrån. [2]


Det hette då att olyckan utreddes av "den afghanska polisen och militärpolis från Isaf", men någon rättslig prövning av svenskarnas ansvar i afghansk domstol kunde aldrig komma ifråga.

Det är onekligen pikant att alla dessa västerländska trupper, vars främsta uppgift enligt FNs säkerhetsråd är att bistå den afghanska regeringen i "uppbygget av rättssystemet", under inga villkor själva vill utsättas för det "rättssystem" – kängurudomstolar – som tillskapats i det ockuperade landet.


Kolonial tradition
För den som är det minsta bevandrad i kolonialismens historia är det välkänt att ett av kolonialmakternas instrument att härska var just kraven på extraterritorialitet för dess personal i främmande länder.


För de europeiska kolonialmakterna var det ända fram till det andra världskriget legio att tillförsäkra sig sådana rättigheter i kolonialvärlden Märkligt nog anslöts sig USA, själv en f d koloni, till traditionen.


I mitten av 1800-talet hade USA etablerat extraterritorialitet för sina medborgare i Algeriet, Borneo, Kina, Egypten, Persien, Japan, Korea, Libyen, Madagaskar, Marocko, Samoa, Tanzania, Thailand, Tunisien och Turkiet.


Den allmänna uppfattningen var att detta var "ociviliserade" länder som inte tillämpade "kristna" principer och därför inte kunde betraktas som suveräna.


I Kina hävdade USA extraterritorialitet ända från 1844. Mellan 1906 och 1943 kunde amerikaner som begått brott i Kina endast dömas vid en Shanghaibaserad amerikansk domstol som vakade över vad som kallades "District of China".


En amerikansk konsul skröt öppet med att han "visste lite om lagen" men var "jävligt noga med egendom"[3]. Inkompetens, ineffektivitet och korruption präglade domstolen enligt en UD-rapport från 1905.

I Turkiet åtnjöt amerikaner, britter, fransmän och ryssar extraterritorialitet mellan 1830 och 1931. I Marocko drev USA denna linje ända till 1956 men avstod då av fruktan för att Sovjetunionen skulle utnyttja frågan.[4]


I takt med kolonialvärldens frigörelse accepterades (på pappret) suveräniteten och extraterritorialiteten blev ett mer ovanligt fenomen. En del länder, bl.a. Sverige, stiftade särskilda lagar för att skydda sig mot andra länders anspråk på extraterritorialitet för sina medborgare.[5]


Men på några områden har detta koloniala fenomen levt kvar. Ett är det ekonomiska, där t ex USA frestats försöka utsträcka sin jurisdiktion över världen. Enligt Helms-Burton-lagen från 1996 kan USA väcka åtal mot alla företag som använder tidigare USA-ägd egendom exproprierad på Kuba.


Denna lag har i sin tur blockerats av lagar med motsatt innehåll i Kanada och Mexiko. EU och Europarådet har avvisat lagen men försök i WTO att nå en överenskommelse har misslyckats.


Ett annat område där extraterritorialiteten levt kvar är det militära. Under andra världskriget orsakade USA-soldaternas extraterritorialitet i Storbritannien svåra konflikter.


USA hade genom det första s k SOFA-avtalet (Status of Forces Agreement) tillförsäkrat sina 1,5 miljoner soldater på Brittiska öarna vad som i många britters ögon liknade straffrihet.


Det största felet med amerikanerna var enligt ett dåtida skämt att de var "overpaid, overfed, oversexed and over here" (överbetalda, övergödda, översexualiserade och över här).


Efter världskriget skrevs SOFA-avtal med Tyskland, Japan, Korea, Taiwan och Filippinerna. Förutom att avtalen begränsar "värdländernas" möjligheter att lagföra USA-medborgare så ger de dessa rätt till obegränsad in- och utresa.


Välkända är problemen vid USA-basen på Okinawa där lokalbefolkningen gång på gång protesterat mot USA-soldaternas våldtäkter (i synnerhet gruppvåldtäkten av en 12-årig flicka 4 september 1995), fylleri etc. utan att japanska myndigheter kunnat ingripa mot dessa brott.


Många anser att SOFA-avtalet är en ny form av "ojämlikt fördrag" av den typ Japan påtvingades efter USAflottans under Commodore Perrys väpnade invasion av Japan 1853.


Men tack vare protesterna har USA tvingats acceptera vidgade befogenheter för de japanska myndigheterna som 1996 för första gången fick chans att förhöra och rannsaka en amerikansk matros som mördat och rånat en 20-årig japanska.


Åren 1972-2002 begick amerikanska trupper på Okinawa 5 157 brott, varav 533 fall av våldtäkt och mord. Man måste vara mycket naiv om man inte tror att den brottsfrekvensen har att göra med vad soldaterna uppfattar som straffrihet.


Enligt Chalmers Johnson, Japanforskare och expert på USA:s imperialism, hade USA i september 2001 SOFA-avtal med minst nittiotre länder i världen (men inte med Sverige).


I ytterligare ett antal fall är avtalet hemligt för att inte genera "värdnationen" (i de flesta fall muslimska länder).


När Irans folk 1978 befriade sig från shahregimen var ett av skälen som ayatolla Khomeiny agiterat för ända sedan 1964, att amerikansk personal stod ovan landets lagar.

Efter sin förlust i Iran tillgrep USA en annan form av extraterritorialitet i kampen för sina intressen. I Iran Libya Sanctions Act (ILSA) hotades alla företag som gjorde affärer med Iran, t ex ryska Gazprom, franska Total och malajiska Petronas med sanktioner (lagen kom dock aldrig att tillämpas som det var tänkt).


När Kyrgyzstans president nyligen beslutade föreslå sitt parlament att stänga USA-basen Manas i landet var ett viktigt skäl missnöjet med den extraterritorialitet USA-soldaterna åtnjutit. 6 december 2006 kunde en USA-soldat ostraffat döda en lastbilschaufför, Aleksandr Ivanov, när denne skulle leverera bränsle till basen.[6]


När det gällt Afghanistan är dess ställning ännu sämre än ländernas med SOFA-avtal. Det finns inget SOFA-avtal för Afghanistan och landets regering har till och med krävt ett sådant för att få en chans att reglera vad USA-trupperna gör i landet.


Enligt den afghanska regeringen bör ett sådana avtal förbjuda "flygbombningar, olagliga fängslanden och raider i afghaners hem".[7] Enligt USA-kongressens utredningstjänst ger gällande avtal USA-Afghanistan "inte USA uttrycklig rätt att bedriva militära operationer i Afghanistan men erkänner att sådana operationer 'pågår'".[8]


Oavsett att det saknas SOFA-avtal åtnjuter USA:s personal många av dess privilegier, som fri in- och utresa och immunitet för brott begångna i tjänsten.


Sverige har åtnjutit en osedvanlig goodwill av att i princip inte ha tillhört de gamla kolonialmakterna (mer goodwill än vi förtjänat), av att som första västland ha erkänt folkrepubliken Kina och senare Algeriets rätt till självständighet.


I Afghanistan har det inte funnits några dörrar som inte det svenska kungliga sigillet i relieftryck kunnat öppna (här talar jag av egen erfarenhet).


Nu ingår vi som en del i en utländsk invasionsarmé som ställt sig själv ovanför den afghanska lagen och som begått många brott mot mänskliga rättigheter för vilka den inte kan ställas till svars.


Invasionsarmén leds av ett land som uttryckligen förklarat att Genèvekonventionernas skyddsregler inte gäller tillfångatagna talibaner – som man straffritt "kan skjuta hur många som helst av" (Finlands general Gustaf Hägglund)


– Vi kan då inte heller räkna med att svenskar med Nato:s emblem på sina uniformer ska behandlas bättre om de skulle råka i händerna på upprorsrörelsen.


När Sverige nu för krig i Afghanistan och så obekymrat stiger ned i den grumliga floden av koloniala juridiska traditioner ska vi vara klara över konsekvenserna. Det innebär att den särställning som Sverige hittills haft i stora delar av världen upphör.[1] Avtalet är tecknat med Afghanistans "interimsadministration", som inte längre existerar.
[2] Aftonbladet 12/4 2007.
[3] Teemu Ruskola: Colonialism without Colonies (2008), s 219.
[4] Jeffrey T Gayton: From here to extraterritoriality 1997, s 22. http://polisci.wisc.edu/jtgayton.INDEX.HTML
[5] Ett exempel är Sveriges uppfattning att konfiskationer beslutade i andra länder inte anses ha laga kraft på egendom i Sverige (NJA I 1941 sid 424). Detta hindrade Hitlertyskland att konfiskera judars egendom i Sverige och användes 57 år senare för att avvisa delstaten Bayerns anspråk på att äga upphovsrätten till Adolf Hitlers verk i Sverige.
[6] RFE/RL 7/12 2006.
[7] Carlotta Gall i New York Times 26/8 2008
[8] CRS Report for Congress 16/6 2008.

Etiketter:

lördag, februari 07, 2009

Stoppa matchen mm!
Sverige spelar den 6-8 mars i Malmö en Davis Cup-match i tennis. Motståndare är Israel, en nation som konsekvent bryter mot det mesta i internationell rätt och FNs stadga.


Israel diskriminerar sina medborgare utifrån etnisk och religiös tillhörighet och fortsätter oupphörligt att ta över deras land och befolka den beslagtagna marken med sina egna illegala bosättare.


Israel är alltså en rasistisk stat som just genomfört ett massmord på minst 1.300 palestinier i Gaza varav över 400 barn och idag söker svälta ut och krossa de sista resterna av det palestinska motståndet.


Den 6-8 mars spelar ändå Sverige en Davis Cupmatch mot Israel i Malmö.


1968 lyckades emellertid folkliga protester i Sydafrika att stoppa en Davis Cupmatch mellan Sverige och den vita rasistregimen i dåvarande Rhodesia.


Sak samma måste ske idag att stoppa den planerade matchen mot Israel. Idrottens grundidé är fred, försoning och alla människors lika värde. Därför måste matchen mellan Sverige och Israel stoppas!


Det kravet ställer Gunnar Olofsson ordf Palestinagrupperna Göteborg


I slutet av förra året hade drygt 25 israeliska säkerhetsstyrkor dödat drygt 450 palestinier, varav cirka 90 minderåriga.


Av palestinierna hade 175 stycken över huvud taget inte deltagit i stridigheterna. Av israelerna dödades samtidigt knappt 20 civila och 10 soldater.


Siffrorna inbegriper inte dessa som dödades under den 22 dagar långa offensiven mot Gaza, då 1 300 palestinier och 13 israeler miste livet.


Enligt den israeliska människorättsorganisationen B'Tselems årsrapport, har sedan tidigare Israel nära 550 palestinier i fängsligt förvar utan rättegång. Av dessa hade drygt 40 suttit internerade i över två års tid, därav en del minderåriga. I slutet av förra året fanns totalt nära 8 000 palestinier i israeliska fängelser.

Etiketter:

fredag, februari 06, 2009

Charta 2008 om rättegången i Malmö mot Khalid al Yousef som skickat hjälp till GazaEn rättegång pågår i Malmö till den 11 februari mot Khalid al Yousef.


Charta2008 uppmanar alla som har möjlighet att skriva debattartiklar och insändare i denna viktiga fråga, där hjälp till Gaza har jämställts med stöd till terrorism!Varför ska Säpo och svenskt rättsväsende biträda Israel i en konflikt där tom regeringen uttalat hård kritik mot Israels krigföring? På hemsidan finns länkar till några tidningsartiklar.Angående insamlingen för advokat till Abderazzak Jabri: En advokat är kontaktad för att besöka Abderazzak Jabri i fängelset och få ut och läsa hans dom. En första delbetalning är nu aktuell till advokaten och Det behövs pengar. Bidrag kan sättas in på Pg 263125–7


Hälsar Charta 2008

Etiketter:

torsdag, februari 05, 2009

Det nya svenska försvaret och oegentligheterna i Kosovo + Ship to GazaShip to Gaza - Inbjudan till möte i Göteborg söndag 8 februari kl 13-16 Nätverkstan,Heurlins plats 1, 4 vån. Det gula Tullhuset bredvid parkeringen nära vattnet, 200m från Järntorget. Gaza blöder. Instängningen av befolkningen skapar humanitär katastrof och förnedrande liv.Tidningen Afghanistansolidaritet har i samband debatten om Sveriges inblandning i Afghanistankriget fått en kommentar från en gammal svensk militär med perspektiv.


'Som fd FN-soldat i Kongo 1963 och Cypern 1967-68 och fd reservofficer så anser jag det klandervärt att svenska soldater numera ska användas som legotrupper i det orättfärdiga amerikanska kolonialkriget för att säkra sina egna behov ifråga om energikällor och råvaruresurser.


Och detta dessutom mot bakgrund av att vi varken har ett kuppförsvar eller invasionsförsvar som kan klara av fientligas insatser mot vårt eget territorium'Samtidigt har en svensk FNanställd i Kosovo med ett visst ekonomiskt ansvar avslöjats för förskingring efter att ha kört omkring i en egen lyxbil. Att det lätt kan försiggå olagligheter även bland de svenska styrkorna i Kosovo kan inte ha kommit som en överraskning för någon. Hela miljön är sjuk.


Detta knarksmugglande näste har egentligen ingen egen verklig ekonomi. Att som tidigare utnämna det till en självständig statsbildning handlade återigen om bakomliggande stormaktsintressen och inte om några uppnådda kriterier.


Under Jugoslavienkriget på 1990talet utnyttjade USAs dåvarande utrikesminister Madeleine Albright en aktiv knarksmugglare och AQterrorist vid fredsförhandlingarna i Rambuille. Det är denne person som senare blev vald till president.


Och USA lät bygga en enorm militärbas i Kosovo för att därifrån bevaka sina europeiska intressen och det pipelinebygge som sträcker sig från länderna i Öst ända till Albaniens kust i Väst.


USA har efter det gjort sitt i landet med orden '..then we leave to the Europeans to clean up the mess'. Något den svenska FNstyrkan sysslat med ett bra tag nu.


Dock under heldystra förutsättningari i avsaknad av en verklig ekonomi i landet, förutom jordbruk och småindustri. Och knarksmuggling förstås, där presidenten själv varit djupt involverad.


Att allt detta så småningom kan leda till en uppgivenhet bland de svenska FNsoldaterna, eller som nu till att man tar efter den kriminalitet som finns i landet, borde därför inte komma som en överraskning.

Etiketter:

onsdag, februari 04, 2009

Palestinagrupperna påminner om vad VI kan göra
Gunnar Olofsson, Palestinagruppernas ordförande här i Göteborg, är riktigt, riktigt bra då han någon gång då och då kommer fram i Ring P1 för att tala om vad som händer där nere i Palestina och vad VI kan göra.


Vi blir ihärdigt påminda om att Israel måste bojkottas och visst kan isoleras på samma sätt som vi en gång bojkottade och isolerade den vita apartheidregimen i Sydafrika. Och det gick vägen.


Så varför skulle inte en lyckad bojkott mot Israel kunna genomföras även här? Vi vet ju att det är USA som håller hela sionistregimen under armarna och förser den med allt giftigare vapen. Men även Sverige är där med visst militärt samarbete


EU har även adjungerat Israel till sitt försvars?utskott, utan att vi fått höra ett pip om den saken från något håll. Om bojkotten även kom att rikta sig mot USAs oljeförsäljning skulle det bli resultat, och det snabbt.


Sionisterna har nu terroriserat de ursprungliga invånarna länge nog - de som blivit kvar vill säga efter bortförandet av en miljon palestinier under Nakhba, fördrivningen, för över 60 år sedan. Den israeliska regimen bedriver idag en än värre apartheid gentemot palestinierna än vad den sydafrikanska regimen på sin tid åstadkom mot de svarta.


Israel måste alltså bojkottas från alla håll tills dess regimen där förstår att följa internationell rätt och komma överens med palestinierna om en lösning på konflikten i enlighet med FNs otaliga resolutioner i frågan. Nedan några konkreta mål för bojkotten.


a) EUs förmånliga handelsavtal med Israel, det militära samarbetet och den planerade utökningen av säkerhetssamarbetet. Här gäller det att bilda opinion för att suspendera avtalen och att den svenske militärattachen hemkallas från Tel Aviv.

b) Svenska företag som samarbetar med ockupationsmakten. Så t.ex bygger Veolia en järnväg för bosättare på ockuperad mark, och Volvos schaktmaskiner används för att riva palestinska hem. Nyligen avslöjades också att ett svenskt låsföretag haft (har?) sitt högkvarter i en bosättning. Här finns en del skrivet men det behövs mer fakta.

c) Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel i Malmö 6-8 mars. Vi kräver att den stoppas. En demonstration planeras i Malmö på lördagen 7 mars. Från Göteborg planeras en gemensam bussresa ner som kör tillbaka samma dag. De intresserade att delta kan anmäla detta till Gunnar.

d) Eurovisionsschlagerfestivalen. Bert Karlsson har som bekant krävt att Israel utesluts. Vi måste gå vidare med det kravet.

e) Köpbojkott. Israeliska varor kan utan problem bojkottas, utan att det drabbar i sammanhanget oskyldiga. Inte minst gäller detta ”symbolvaror” som Jaffaapelsiner och Sharonfrukter. Siffrorna 729 i början av en streckkod anger att varan är tillverkad i Israel

Det finns färdiga listor på varor för bojkott som Gunnar hoppas alla redan har fått tillgång till, annars kan han ordna detta. Sprid informationen!

f) Akademisk bojkott. Senast har en grupp brittiska akademiker krävt detta. De som är anslutna till olika akademiska organisationer kan studera program och stadgar för att se vad dessa säger om utbyte med regimer som kränker de mänskliga rättigheterna.

g) Idrottslig och kulturell bojkott. Se ovan om schlagerfestivalen! Dessutom bör vi se över var och när Israel kan dyka upp härnäst (EM-fotboll, friidrott mm) och förbereda aktioner.

Övrigt
a) Terrorstämplingen av Hamas. Den är en styggelse som lett till att Sverige – till skillnad från t.ex Norge – inte kan tala med palestiniernas demokratiskt valda företrädare! Senast behövde EU-delegationen ha med sig den norske utrikesministern vid besök i Gaza för att kunna kommunicera.

Hamas är alltså terrorstämplat av EU och USA – men inte av FN (Hizbollah i Libanon är fö terrorstämplat av bara totalt sex länder och alltså inte ens av EU – vilket är bra att minnas i sammanhanget).Terrorstämpeln på Hamas måste bort!

b) Ockupationen! Risk för att grundproblemet glöms bort. Varje dag beslagtas mer palestinsk mark, och bosättningarna byggs ut (i nuläget bor över 450.000 illegala bosättare på Västbanken).

c) Fängslade palestinier. Det finns minst 11.000, varav över 300 barn (varav de flesta för stenkastning). En stor del av de valda palestinska parlamentarikerna sitter i fängelse. Här krävs kampanjer.

d) Den etniska rensningen av Palestina. Händelserna 1947-48 ger ny belysning åt Palestinafrågan. Den israeliske historikern Ilan Pappe har skrivit en väsentlig bok i ämnet och borde få en inbjudan att tala.

Etiketter:

måndag, februari 02, 2009

Attackerna i Gaza - kulmen på Israels tidigare förtryck och rofferi
Detta skriver idag VPs Hans Linde och Lars Ohly på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt De vill att svenska regeringen pressar på Israel att upphäva ockupationen av Palestina. Samtidigt inser de att vägen till fred är lång eftersom Israel hittills fullständigt struntat i omvärldens åsikter eller FNs alla otaliga resolutioner om hur denna lilla aggressiva landremsa bryter mot folkrätten i sin behandling av palestinierna..


Det fortsätter man med med USAs uppbackning. Alltså den mäktiga kristna högerns i USA stöd. Gentemot dem fick Obama innan valet heligt och dyrt lova att backa upp Israel med dess strategiska intressen.


Har någon för övrigt hittills uppfattat ett enda kritiskt pip därifrån om massakern på Gazas befolkning? Nej, det är i vart fall för menig man omöjligt att upptäcka.


Men alldeles snart den 14 februari startar i varje fall från London en stor konvoj landvägen med bilar och lastbilar till Gaza med förnödenheter. Ghaswan al Mukhtar från Irak som känner Galloway har ivrigt prövat på att få med även oss här i Sverige att ansluta sig med t.ex dialysapparater och tex skänka ambulanser. Men dessa skall nu istället fraktas med det skepp till Gaza som Mattias Gardell initierast däruppe i stockholm


Ambulanser har dock redan Röda Korset tacknämligt av svenska folkets insamlade medel levererat, vilka likt all annan nödhjälp nu tycks ha fastnat i Egypten emedan Israel stänger gränserna och riskerar beskjuta icke godkända, alltså praktiskt taget samtliga konvojer. Och alla vet att landets sionistiska våldsmän däruppe i ledningen inte brukar lägga två fingrar emellan vad gäller att säkra sina egna utvidgade gränser.


Det bör också erinras i sammanhanget att det i havet utanför Gazas kust finns rika gas/oljefyndigheter tillhörande dess territorialvatten, vilka även Israel länge fikat efter och nallat av från sina egna fält. Israel vill förutom en efterlängtad egen större energiutvinning även kunna ansluta till den pipeline -ledning som går därifrån upp till turkiska Seyhan. Men hittills tack och lov har inga större sådana kontrakt kunnat tecknas av Gazas och övrig palestinsk politiskt vald myndighet, förutom då vad Fatah tidigare åstadkommit förstås.

Etiketter: