tisdag, april 28, 2009

Varför riskera vårt rykte i Afghanistan?
Många sätt finns det för den som vill vara till nytta i främmande land. Som i Afghanistan t.ex. Att där arbeta som läkare, sjuksköterska eller lärare. Men inte som soldat - särskilt inte i Afghanistan. Där skulle bistånd göra oerhört mycket mer nytta för pengarna, för att stärka befolkningen att själva reda ut sina problem.Svenska ungdomar borde alltså inte gå på den amerikanska ambassadens lockrop att svenska soldater behövs i Afghanistan. Att USA med hjälptrupper från andra länder vill ha dit fler medhjälpare till sina egna soldater, dessa som pekar med hela handen i främmande land. I detta fall Afghanistan, ett land som haft nog med ockupation och krig.


Afghanerna och talibanerna hade knappt via vapenstöd från USA hunnit driva ut de sovjetiska soldaterna, förrän USA själv med egna soldater skickade in trupper till detta för bland annat oljetransporter strategiskt viktiga område. Det är alltså ingen tillfällighet att innan dess även det brittiska imperiet ville in på det afghanska territoriet.


Idag har åter opiumodlingarna brett ut sig efter talibanernas fall och åren av inhemska förbud. Nu väger för övrigt också jämlikhet och kvinnofrid lätt då hembyn när som helst kan bombas och dörrar sparkas in av soldater utifrån. Vad har nu Sverige i den röran att göra? Vi har ju via Afghanistankommittens mångåriga arbete och Afghanistansolidaritet haft det bästa rykte man kunnat få som utländsk makt...något som idag löper stor risk att erodera.

Etiketter:

söndag, april 26, 2009

För obekvämt att skriva omHar ni hunnit glömma de två pinsamheter som absolut inte vare sig kärnkrafts-maffian eller Saakashvilifansen vill höra talas om?

Nämligen att offren från Tjernobylkatastrofen åter blivit hedrade på årsdagen av händelsen av sina närmaste. Av anförvanterna till dem som utan egentlig skyddsutrustning gick in direkt för att göra den mest akuta räddningsinsatsen, vilket senare kom att resultera i att de själva miste livet.


Den andra händelse som vare sig de stora massmedia eller herr Bildt själv idag gärna talar om, är de oupphörliga protestdemonstrationer som äger rum snart sagt dagligen i den Georgiska huvudstaden Tblisi med kravet på Saakashvilis avgång.


Inte ett ord om det har stått att läsa i MSM. Trots dessa nästan oupphörliga protestyttringar, vilka däremot bildbyråer rapporterat om. För människor i Georgien har nu fått nog av denna i USA utbildade Puppy Saakashvili vars militärmakt dessutom gått i lära hos Israel (vem annars?)


Men Angela Merkels militärobservatörer kom däremot att från krisens första stund noggrannt rapportera vad som hänt, minut för minut. Vilka styrkor som passerat vid vilken tid en viss viadukt utanför huvudstaden och vilka som bombat vilket område och i så fall, som svar på vaddå?


Idag är Tyskland heller inte särskilt road av att kräva Georgiens förening med NATO. Och tur är väl det, att inte alla är lika fjäskiga mot USA som vår egen herr Bildt.

Etiketter:

lördag, april 25, 2009

När skall korthuset rasa?

Chossodovsky visar en filmsnutt på Global Research den 20 april

Hur Obama leder landet till ekonomisk kollaps. Att alla skattemedel går åt till att ersätta den oansvarigt spekulerande finansvärlden för sina förluster. Fullständigt otroligt. Vad blir över till den verkliga ekonomin efter det att krigen också fått sitt? Till alla vanliga människor som med sina skatter- finansierat finansiärerna..Etiketter:

Food - not bombs. Väst måste föregå med gott exempel i AfghanistanMilitären har inte levererat någon positivt märkbar utveckling i Afghanistan.Däremot masslakt genom döden från ovan. Dock inte från Guden själv trots regelbunden åkallan utan från den dödligt farliga skinande hämnaren där uppe med sina blytunga bomber.Nu skulle man man kunna tro att det var den lede fi taliban som funnits där på plats. För det mesta tror man fel, vilket går att kontrollera efteråt. Alltså om dessa ofrivilligt skadade 'collateral damage' har tillhört fienden eller ej. Vi står med andra ord själva för det grövsta barbariet, just det vi anklagat andra för. Och egentligen är där för att bekämpa.Vi är inte våldsamt annorlunda moraliskt sett än de psykopater vi skall bekämpa bland talibanerna. Och afghanerna vet mycket väl att USA en gång var den som utbildade, beväpnade och understödde al Qaida, fast då mot ryssarna förstås.Men den grymmaste av krigsherrar, Dostum, står fortfarande högt i gunst hos svenskarna. Ingen har heller anklagat president Karzais heroinsmugglande bror, den största i landet, och nu dessutom finns i regeringens närhet.

Etiketter:

torsdag, april 23, 2009

'Handlar vi inte själva blir vi delansvariga...'

Ickevåldsaktivisterna Smedjebacke, Spalde och Strindlund blev nyss dömda för att ha försökt avväpna ett JAS-plan genom att hamra på det. I situationer då människoliv står på spel kan man göra detta, hävdar de.


Man menar att den svenska vapenexporten fått sådana destruktiva konsekvenser att "Vi måste göra allt vi kan på ett ansvarsfullt sätt, utan att för den skull använda våld – för att hindra den."


Man ger tre exempel som alla rör Jas 39 Gripen:

1 Sverige säljer Jas till Thailand, trots att deras flygvapenchef deklarerat att planen ska användas i den väpnade konflikten i landets södra delar.


2 Sydafrikas regering pressades för tio år sedan som ung demokrati in i en rekordstor vapenaffär. Landet hade en enorm fattigdom och orättvisor. En stor del av affären gällde stridsflygplan. Och Saab tillsammans med partnern BAE Systems rodde hem kontraktet med hjälp av mutor på hundratals miljoner kronor.


Det ägde rum då hundratusentals sydafrikaner årligen dör i AIDS och en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom. Istället betalar Sydafrika mellan en och två miljarder kronor om året till Saab för krigsflygplan de inte behöver.


3 Saab har fått tillstånd att lämna anbud på Jas och hoppas på en beställning på 126stridsflygplan till Indien.Affären skulle bryta mot flera riktlinjer för svensk vapenexport och även gå på tvärs mot Sveriges utrikespolitik för kärnvapennedrustning.


Indien har dessutom flera inre väpnade konflikter och hundratals miljoner fattiga hungrande invånare. Liv står på spel och "handlar vi inte själva blir vi delansvariga i framtida lidanden och död för svenska vapen", påpekar gruppen.

Etiketter: , , , ,

onsdag, april 22, 2009

Terrorism och terrorismI den här spalten har vid åtskilliga tillfällen förmedlats de skräckscenarier som palestinerna i Gaza fått uppleva. Särskilt av dem som helt oprovocerat dödat över tusen människor, och inte visat någon som helst ånger utan än idag fortsätter att söka svälta ut resten av medborgarna.


Chossudovsky brukar hinta om de oljefyndigheter utanför Gazas kust som mycket väl kan vara en grund för det hela.


Men vad är detta om inte statsterrorism? Och hur definieras egentligen en terrorist? Det försökte tidigt Björn Kumm att göra.


Han sa: "En definition är ju inte särskilt lätt. Kofi Annan har sagt att ‘min terrorist kan vara din frihetskämpe’, och det är bokstavligen sant.


Vi har ett känt offer för terror, och det är en svensk, nämligen ett mordoffer. Jag tänker då på Folke Bernadotte 1948 i Jerusalem, nedskjuten av en judisk terrorist-organisation, som i honom såg en stor fara för den nyetablerade staten Israel.


Dessa var väl terrorister? Jodå. Men de blev så småningom statsmän och premiärministrar och ledande personer i staten Israel. En av de värsta var Menachem Begin. Han vann t.o.m så småningom Nobels Fredspris.


Inte just för det han gjorde för att etablera staten Israel. Han såg bl.a till att spränga hotell King David i Jerusalem, där den brittiska protektoratförvaltningen satt. Han ledde en vad man lugnt kan kalla terroristorganisation.


De som mördade Folke Bernadotte var några som kallades Sternligan. Och den som inte höll i revolvern men i varje fall var med och planerade och stolt åtog sig ansvaret för dådet hette Jizak Shamir. Han blev så småningom både utrikesminister och premiärminister i staten Israel.Och i detta sammanhang kan man berätta en anekdot. FNs biträdande generalsekreterare sir John Farquhart, som hade samarbetat med både Folke Bernadotte och Dag Hammarsköld och andra, skulle göra sitt första besök i Israel många år efter dessa tragiska händelser i Jerusalem.


Och då skulle han möta utrikesminister Jizak Shamir. Det här tyckte FNs biträdande generalsekreterare var lite pinsamt. För han insåg att han inte kunde undvika detta känsliga ämne utan ville få hjälp av dessa unga diplomater och ta med det på resan. Och han tyckte att nej, det här kan man ju omöjligen ta upp.


Så kom då utrikesministern, och han är oerhört entusiastisk. Han pumpar generalsekreterarens hand och säger:’Very nice to meet you sir, I have never dealt with United Nation before’.


Då säger sir Brian: ‘But you dealt with Count Bernadotte, didn’t you?’Isac Shamir säger alltså: ‘Å vad trevligt att träffas. Jag har aldrig träffat någon från Förenta Nationerna förut.’ Varpå sir Brian svarar: ‘Men ni träffade ju greve Bernadotte, eller hur?’

Etiketter:

tisdag, april 21, 2009

Sverige fegar som vanligt om Israel


Gunnar Olofsson i Palestinagrupperna Göteborg skriver om FNs konferens i Genève om rasisms och att Sverige skämmer ut sig. Tillsammans med andra EU-länder tågar man ut då Irans president Mahmoud Ahmadinejad talar om Israel.


För de flesta andra länders delegater är det inget problem att sitta kvar. För det Ahmadinejad säger är ju sant. Israel är en rasistisk stat byggd på land som stulits från andra människor.


När Israel grundades ägde den judiska befolkningen 6 (sex) procent av jorden. Ändå ”fick” man av FN 56% av Palestina.


På den tiden bestod FN nästan bara av västländer. Ett liknande beslut idag, då hela världen är med, vore helt otänkbart.


Men som om inte det drygt halva Palestina räckte, startade israelerna genast upp en etnisk rensning, fördrev över 700.000 palestinier och tillskansade sig ytterligare land.


Det Palestina vi idag talar om utgör bara 22% av det ursprungliga territoriet. Det är här på Västbanken och i Gaza som den palestinska stat ”alla” säger sig vara överens om skall byggas.


Men det är också här på Västbanken som Israel i rasande takt flyttar in sina bosättare – nu över ½ miljon – och bygger segregerade bostadsområden, murar, stängsel och militära installationer. Något som snart kommer att göra varje idé om en palestinsk stat i Palestina omöjlig.


Alltihop handlar om det. Att Israel erövrar allt mer land i Palestina, fördriver människor och flyttar in sin egen etniskt rensade befolkning av judar från jordens alla hörn, och ersätter dessa fördrivna som får stanna kvar i sina flyktingläger.


Vad är det om inte rasism? Och var skall detta påpekas om inte på en konferens mot rasism?


Gunnar Olofsson
ordförande Palestinagrupperna Göteborg
Gunnar_fam@hotmail.com tel 070 - 2050647

Etiketter:

söndag, april 19, 2009

Ett lexikon av besvikelse


av Naomi Klein The NationVar gång jag hör Obama säga 'röra sig framåt' känner jag mig hopplös. Av ett hopplöst slag. I likhet med bakslag betyder det en 180-gradig tillbakagång av just allting som gäller Obama.


Dessa sörjande utgjorde en gång i tiden Obamas mest passionerade förkunnare. Nu är de hans argaste kritiker.


Ett exempel: "Med Bush visste vi åtminstone han var en skitstövel. idag har vi samma krig, samma brist på laglighet, samma laglösa fängelser, samma korruption av Washingtons märke. Men ändå hurrar alla som galna. Det är dags att lägga ner det hoppet."


Då man ska beskriva dessa hopprelaterade krämpor funderar man över vad den bortgångne Studs Terkel skulle ha sagt om vår kollektiva hopplöshet...


Helt säkert skulle han uppmana oss att inte hemfalla åt desparation. Jag sträckte mig efter en av hans senaste böcker, 'Hoppet är det sista som dör'.


Jag behövde inte läsa länge. Boken öppnar upp med orden: "Hopp har aldrig droppat ner. Det har alltid sprutat upp."


Och det säger nästan allt. Hopp har utgjort en fin slogan för en långskjutande presidentkandidat. Men som adress till presidenten i världens mäktigaste nation är den farligt deformerad.


Uppgiften att röra sig framåt (som Obama gillar att säga) är inte att ge upp hoppet, utan ge det flera boningar -- i fabriker, grannskap och i skolor där taktiker som sit-in och husockupationer nu har fått se en renässans.


Forskaren i politik, Sam Gindin, har nyligen skrivit att arbetarrörelsen inte kan göra mer än att försvara sin status quo. Som exempel kan den ställa krav på att igenbommade bilfabriker skall ställas om till gröna fabriker kapabla att producera massproducerade fordon och en teknologi för förnybara energisystem.


"Att vara realistisk innebär att ta bort hoppet från sina tal, skrev han, "och att sätta detta i händerna på arbetarna."


Vilket får mig till det slutliga stycket i mitt lexikon: hopp-rötter. Förslag på meningar: "Det är dags att sluta vänta på hopp som ger en besvikelse och istället skjuta det uppåt, nerifrån hopprötterna."


övers

Ingrid Ternert

Etiketter:

lördag, april 18, 2009

Bedrägeriet om att den svenska och utländska militären välkomnas i Afghanistan


Det USA-baserade CSIS - Center for Strategic & International Studies - har under perioden 2008-12-30 - 2009-01-12 genomfört en bred gallup bland afghaner i stora delar av landet kring en rad viktiga politiska frågor.


Bland de frågor som återkommande diskuteras i Sverige och på andra håll i västvärlden är synen på utländsk trupp (USA, NATO/ISAF) i Afghanistan.


För dem som dolt sitt bejakande av svensk trupp i Afghanistan inom ramen för ISAF/NATO borde utfallet av den aktuella studien ha blivit en rejäl besvikelse-


På frågan om man starkt motsätter sig USAs militära närvaro ger undersökningen följande negativa svar:

Helmand 48 %
Kabul 48 %
Kandahar 61 %
Logar 52 %
Nangarhar 73 %


På frågan om man starkt motsätter sig närvaron av militär trupp från NATO/ISAF ger undersökningen följande negativa svar
:

Helmand 60 %
Kabul 45 %
Kandahar 66 %
Logar 46 %
Nangarhar 90 %


Det borde finnas rum för visst nytänkande snart åtta år efter inledningen av den amerikanska interventionen av Afghanistan och sju år efter inledningen av det svenska lätt idiotiska påhänget inom ramen för först ISAF, idag ISAF/NATO, alltså svensk trupp under NATOs befäl.


Peter Hjukström i Afghanistansolidaritet beklagar de arma svenska soldater som luras iväg till en miljö och ett bedrägeri, där de under sin utbildning indoktrineras till att tro att de är högst välkomna och efterfrågade.

Etiketter:

onsdag, april 15, 2009

Israel importerar vit fosfor från USA


Medan Israel fortsätter att isolera och svälta ut befolkningen i Gaza under förevändning att förhindra vapensmuggling, attackerar man de tunnlar som utnyttjas för införsel av varor.


Samtidigt fortsätter man själv att importera stora mängder vapen från USA. Nyligen anlände 989 containrar på tillsammans 14.000 ton, vapen som skall användas i den fortsatta krigföringen mot palestinierna.


I vapenarsenalen ingår vit fosfor, en substans som sätter sig som ett klister på den som träffas och bränner ner vävnaderna ända in till benen. Den är förbjuden att användas mot människor - Ändå användes den av Israel under kriget mot Gaza.


Israel har efter det senaste valet en regering dominerad av partier som enligt sina program aldrig kommer att erkänna någon palestinsk stat. Ockupationen kommer att fortsätta och bosättningar, murar och militära installationer att byggas ut.


Detta fortsätter tills palestiniernas situation blir mycket värre än vad den färgade befolkningen i apartheidtidens Sydafrika någonsin fick uppleva. Om inget kommer att göras åt saken vill säga. Sverige, EU och FN måste äntligen reagera och Israel, likt den vita regimen i Sydafrika, isoleras och frysas ut ur den internationella gemenskapen.


Israel måste bojkottas tills dess demokrati har införts för alla invånare, våldet och övergreppen upphör och de mänskliga rättigheterna respekteras.


Gunnar Olofsson
Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp


Glöm inte att bojkott bevisligen har effekt!

Etiketter:

tisdag, april 14, 2009

Guillou om att släcka ljuset för gottHäromsistens släckte vi ljuset en timma som symbol för att spara energi. Om det skrev Guillou i sin kolumn i Aftonbladet


"hur våra höga politiker kan vara överens med roffarklassen om att allt i hela världen skall drivas med vinst för att ännu mer berika sig", med huvudprincipen att roffarna blir ännu rikare.


Även om ett företag som Swedbank går med hundratals miljoner i förlust så får direktörerna hundratals miljoner i belöning.


Så kommer han tillbaka till detta med att släcka ljuset:


Då kommer den avgörande frågan som direktörerna ger högaktningsfullt fan i men som deras ideologiska drabanter som Maud Olofsson borde besvara åt oss skattebetalare.


På vilket sätt kan det privata vinstintresset rädda miljön?


Att minska på växthuseffekten kan inte öka bonusmiljarderna åt roffarklassen eftersom minskad miljöförstöring betyder minskade vinster. Det kostar pengar att exempelvis reducera miljöfarliga utsläpp i atmosfären.


Säg den direktör som skulle gå med på det. Hellre jordens undergång, efter oss syndafloden, det där får möjligen skattebetalarna städa upp.


Roffarideologin är alltså den i särklass största miljöfaran.


Dinosaurierna behärskade jorden i 100 miljoner år, ty de drevs inte av lönsamhet och bonusar. Vi, Homo sapiens, är första djurart som kommit på den speciella livsformen.


Och vi har inte kommit upp ens i vår första miljon år som jordens herrar.


Med nuvarande ideologiska system har vi heller inte en chans att göra det. Vi kommer hellre med vett och vilja att släcka ljuset för gott.


Sen återstår bara den stora frågan vilken djurart som kommer att ta över efter oss. "

Etiketter:

måndag, april 13, 2009

Om finansutsikterna och Afghanistan

Finansmannen George Soros, som en gång i tiden lyckades få svensk ekonomi på fall, varnar för att USAs ekonomi kommer att fortsätta krympa.Den senaste tidens börsuppgång är alltså inte någon början på en uppgång, utan ekonomin genomgår en längre nedgångsfas.


– Ekonomin fortsätter att krympa, och risken finns att USA går in i en depression menar han och ser inte det som någon vanlig finanskris i stil med en av dessa som funnits under vår livstid. Istället efterlyser han en internationell samordning för att reda upp det hela.


Trots allt säger han sig vara positiv, även om banksystemet och bostadsmarknaden är sjuk. Bankerna har tillgångar på 4-5 triljoner kronor i form av dåliga lån och papper som ingen vill ha.


Det beror i sin tur på de dåliga tillgångar som ligger bakom. Banksystemet lever nu på konstgjord andning i ett akut livsuppehållande skede. Och börsen kan återigen komma att falla..Trots allt är utvecklingen bättre i Kina och Brasilien. Och själv lyckades Soros att förra året undvika förlust. Soros egen hedgefond Quantum ökade i fjol med 8 procent, medan övriga hedgefonder generellt föll med drygt det dubbla. Hedgefonder är livsfarliga.Borta i Afghanistan talar man redan om vapenstillestånd. Även om att få bort de utländska trupperna. Just detta har emellertid inte diskuterats närmare, men man hoppas kunna sätta upp ett datum. Efter det skulle alla trupper kunna tala med varandra, HIA, talibanerna och utlänningarna, detta som en goodwillgest om att kunna komma överens, men först sedan ett datum för tillbakadragande blivit bestämt.Var Osama bin Laden befinner sig är det ingen som vet, inte ens om han finns i Afghanistan. Dessutom har al Qaida inte särskilt många medlemmar. Utländska styrkor har sökt grundligt men utan att ha kunnat finna någon. Man vet inte ens om han befinner sig någon annanstans. Troys att man genomsökt varje millimeter.

Etiketter:

lördag, april 11, 2009

Bojkotten mot Israel har gett effekt!Attackerna mot Gaza befolkning kom att starkt påverka den israeliska exporten till Europa.En femtedel av de israeliska exportörerna fick känna av en nedgång i efterfrågan.


Tidigare har 'the Israel Manufacturers Association' rapporterat om att drygt en femtedel av de 90 lokala exportörer som de frågat upplevt en nedgång i sin export. Något de skandinaviska länderna också har känt av.


Det Israeliska ExportInstitutet har i sina årliga undersökningar rapporterat att en tiondedel av dess 400 exportörer upplevt inställda orderingången på grund av de övergrepp som skett mot Gaza. Och de israeliska exportörerna kom också att noga följa denna utveckling..


I Storbritannien existerar "ett särskilt problem i förhållande till exporten av jordbruksprodukter från Israel".


Problemet enligt dem beror till viss del på hur diskussionen i England förlöpt, om hur gods från judiska bosättningar på den ockuperade VästBanken skall märkas.


För ett par veckor sedan träffades representanter för den engelska regeringen och livsmedelsindustrin för att diskutera frågan om ursprungsmärkning av judiska produkter. Finanspress i Israel har tidigare rapporterat om den starka påverkan som uppmaningarna fått till bojkott av israeliskt gods.


I den dagliga finanstidningen the Marker, har en israelisk ekonomijournalist citerat den dåvarande israeliska handels- och industriministerns målsättning, "att förstöra ett hundra hem i Gaza" för varje raket som avfyrades mot Israel.


Journalisten skrev att industriministern inte tycktes förstå hur mycket operationen i Gaza kommit att förstöra ekonomin. Så tillade han- "De fruktansvärda bilderna på TV och de politiska uttalandena i Europa och Turkiet förändrade beteendet hos konsumenterna, affärsmännen och de potentiella investerarna."


I februari rapporterade man i en annan artikel- "Nu böjer vi våra huvuden och väntar tills stormen har bedarrat", där israeler med starka affärsintressen i Turkiet hoppades på att få förbli anonyma och undvika uppmärksamhet hos de grupper som är för bojkott.

övers

Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, april 07, 2009

Ta ner kejsaren från tronen och den brinnande frågan om termit
Det är idag 7 april och frågan om 9/11 och termit kommer åter upp, innan vi därefter ägnar oss åt Obamas äventyr i Prag.


Aktivt termit-material funnit i damm från 9-11 i World Trade Center New York


Detta bekräftar ytterligare att katastrofen var planlagd, eftersom vi idag redan vet att det sista solida vittnesmål som funnits, inte heller det har visat sig hålla. Alltså om nödrop via mobil från en kvinnlig flygpassagera i ett av 9/11 flygplanen till sin make i NY om att de var utsatta för flygplanskapare. Detta var en bluff från hans sida (för att verka märkvärdig eller...?)


Det antal studier som idag har utförts av kända fysikprofessorer utifrån de materialprov som har funnits på plats för 9/11 och även filmer därifrån (inklusive den fallande skyskrapa som aldrig hade blivit träffad) visar prov av ickeaktiverad termit, alltså ett material som utvecklar en sådan temperatur att även stålbalkar kan vika sig.


....Nu är det emellertid 6 april i Prag, söndag

då Obama förklarade sig villig att leda en rörelse för avskaffande av kärnvapen. Glädjande visst, men varför börjar han inte med sig själv?


7 april i måndags gjorde Obama ett statsbesök till Ankara i Turkiet. Frågan många ställer sig är hur länge han kan fortsätta att tala om kärnvapen i regionen, syftande på Iran, utan att med ett enda ord nämna Israel och dess cirka 500 livsfarliga kärnvapen?


Istället kommer han dragande med att Turkiet måste erkänna Israels legitima säkerhetsintressen och då utan att med ett enda ord nämna Israels katastrofala illegala förstörelse av Gaza och det lidande man där orsakat.


Och varför fortsätter Obama att tala som om Iran ägde kärnvapen? Detta eviga tjat då landet behöver sina oljeinkomster inte som nu till det egna landets uppvärmning utan till försäljning, för att med det öka sina exportinkomster och då vara i stånd att försörja sin förhållandevis alltför stora snabbt växande befolkning?


Istället kommer det åter upp om att Iran måste erkänna Israels 'legitima' säkerhetsintressen utan att med ett enda ord fördöma Israels angrepp på Gaza eller verka för att lyfta detta lilla fascistaggressiva lands sanktioner mot denna lilla Gazaremsa med sin miljonhövdade befolkning.


Samtidigt fortsätter Obama att kalla allt motstånd mot USAs fullständigt illegala och katastrofala ockupation av Irak som 'al Qaida'. Det är alltså dags att ta ner honom från tronen som någon slags fredligt amerikanskt alternativ.

Etiketter:

måndag, april 06, 2009

Bagdad idag - delad stad - en stad av murar

Etiketter:

söndag, april 05, 2009

Norge ner i krigets AfghanistanNorge sjunker idag allt längre ner i USAs och NATOs krig i Afghanistan. Detta utan att Stortinget någon gång sedan i november månad 2007 vare sig med kritik eller opposition behandlat dess mandat eller förpliktelser.


Socialistisk Venstre SV har idag varslat om en förändrad politisk hållning på kommande landsmöte och kräver att de norska styrkorna dras bort från ISAF.


SVs krav kommer att stå i direkt motsättning inte bara till regeringsbrödernas politik, utan också de egna besluten inom regeringen om en förlängning av ISAFs mandat.


Statsekreterare Espen Barth-Eide bekräftade den 10 mars i Aftenposten, att de norska styrkorna kommer att stanna kvar i Afghanistan, åtminstone till oktober månad år 2010. Försvarsledningen inrättar sig för att kunna vara kvar i Afghanistan under flera år framöver oavsett höstens valresultat.


Att varje halvår förlänga den norska kontingentens mandat har idag blivit en rutinmässig expeditionsfråga. Det kommer återigen att förlängas i juni, efter att Obamas strategi cementerats på NATOtoppmötet i Strasbourg nu i april, även med uppslutning från den rödgröna regeringens sida.


Det gäller samtidigt de helikoptrar som "lånats ut" till NATO, vilken saknat tillräckligt med lufttransporter. Dessa blir kvar fram till tidigast oktober 2010 och får därmed betraktas som en permanent del i ISAFs styrkor – också utan att frågan behandlats av Stortinget och utan opposition från regeringens sida.


På NATO-mötet i Krakow varslade dessutom försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen att regeringen är öppen för att skicka ner Telemarksbataljonen som förstärkning av vaktstyrkorna under presidentvalet i augusti. Det skedde efter en mindre förhalning mellan president Karzai och valkommissionen i Kabul.


Partiet Socialistisk Venstre blir därmed uppbundet av sina egna regeringsbeslut, vilka sträcker sig förbi valdagen den 14 september

Etiketter:

fredag, april 03, 2009

Obamas afghanska huvudbry"Fler trupper kan behövas i Afghanistan" säger Obama.
Amerikanska senatorer ställer sig idag frågan - "Hur kan man veta att vi kommer att segra i Afghanistan?"


Administration säger att man fortfarande arbetar på att få fram sina delmål. Den amerikanska missionen i Afghanistan blir enligt dessa klar först då "afghanerna och pakistanerna har förutsättningar nog och kapacitet att själva klara av hoten". Med andra ord - i en obestämd framtid.


USA vill idag fördubbla de afghanska säkerhetsstyrkorna till 134 000 man och 82 000 poliser i en sk "integrerad kontrastrategi". Man säger samtidigt att detta kommer att bli 'mer humanitärt kostbart', vad nu det betyder.


Man vill samtidigt ta itu med den vilda korruptionen inom president Hamid Karzais USAstödda administration och den växande militansen i det kärnvapenbeväpnade grannlandet Pakistan. Det land som på olika sätt fungerat som ett andningshål med vila och träning för de afghanska militanterna.


Obama vill också trefaldiga det ekonomiska stödet till Pakistan med 1,5 miljarder dollar om året under fem års tid förutom att utnyttja fler trupper och öka på med hundratals diplomater och civila specialister inför de stundande afghanska valen.


Samtidigt säger man sig vilja bekämpa korruption och smuggling av narkotika. Den som nu tror att det kommer att ske.

Etiketter:

Kommer världsmarknaden att repa sig?


Det är frågan nu då G20gruppen gör en stor sak av att man diskuterar den globala krisen i världen. Men vad uppvisningen maskerar är den djupa oro som finns inom den globala eliten. Men fortfarande vet man inget om den riktning ekonomin kommer att ta eller vad man kan göra åt den.


Den senaste statistiken överträffar de dystraste förutsägelser och ordet depression kommer allt närmare. Tidvattenvågen har bara stannat upp ett tag innan den åter sköljer över allt och alla som kommer i dess väg av sk stimulansåtgärder.


Förutom de 7 rikaste industriländerna inom G7gruppen finns också de inom G20 tex Kina, Indien, Indonesien, Mexiko, Brasilien, Argentina, Ryssland, SaudiArabien, Australien, SydKorea, Turkiet, Italien och SydAfrika..


Kanske finns ingen bättre bild av tillståndet inom den globala ekonomin än den som framkallats från det Andra Världskrigets dagar. Den tyska ubåten fångad på Nordatlantens djup av de brittiska förgörarna. Snabbt sjunker den mot botten och besättningen vet inte när den kommer ner..Då de väl är där dyker frågan upp.


Skall man kunna få ubåten att stiga igen genom att pumpa in tryckluft till de allvarligt skadade barlasttankarna? Eller kommer den helt enkelt att stå kvar där på havets botten med sin besättning och invänta ett öde värre än en plötslig död?

Etiketter:

onsdag, april 01, 2009

Dollarvalutan i gungningKina och Ryssland planerar båda att på G7mötet i London öppna upp för en debatt i frågan om världens valutor. Kremlins ekonomiska chefsrådgivare, Arkady Dvorkevich, förklarade att Ryssland föredrar guld i den vägda valutakorg som IMF och Internationella ValutaFonden, föreslår skall upprättas på basis av 'Särskilda DragningsRätter'.


Anledningen är att dollarn som reservvaluta blir allt svagare, ju mer den ekonomiska krisen djupnar i USA.


Dvorkevich menar att det vore logiskt om en ny valuta innefattar både den ryska rubeln och den kinesiska yuan och att man också diskuterar ett mer effektivt sätt att inlemma guld i systemet


Guldstandarden togs bort redan på senare nittonhundratalet efter att ha varit ett ankare i världens finanssystem under 1800talet, men den började brytas ner redan under det första världskriget.


Regeringarna hade då spenderat stort på krigsrustningar, liksom USA gjorde under Vietnamkriget på 1970talet och med det vållade inflation, så att guldmyntfoten 1971 togs bort.


USA har sedan dess fritt kunnat trycka upp sina dollar som en världsvaluta utnyttjad t.ex på Londons och NewYorks börser.

Etiketter: