söndag, juni 28, 2009

Även talibaner vill gärna leva i fred


Taliban hoppas på fredsprocess


Muttawakil, 38, var talibanregimens sista utrikesminister och högste talibanledaren mulla Omars personlige sekreterare. Nu bor han i en rymlig villa i centrala Kabul, bevakad dygnet runt av kpistbeväpnade män från säkerhetstjänsten. De både skyddar och övervakar honom...


- Både regeringen Karzai och talibanerna tror tyvärr att de har mer att vinna på krig just nu, säger Muttawakil, som är övertygad om att konflikten förr eller senare måste lösas genom förhandlingar och kompromisser. Kanske redan efter presidentvalet den 20 augusti?


- Hellre än "moderata" och "extrema" talibaner borde man tala om afghaner och utlänningar, de finns hos båda sidor.


Bäst vore om USA och Nato lämnar Afghanistan, i utbyte mot att också al-Qaida och de arabiska jihadisterna reser hem.


Då kan en seriös fredsprocess inledas, avrundar Muttawakil.
Intervjun är över. Nu ska den tidigare talibanministern arbeta med sin nya översättning av Koranen från arabiska till pashto. Och med den samling dikter hans far skrev och han ska ge ut i bokform.

Etiketter:

torsdag, juni 25, 2009

Tusentals som Neda - Arab WomanArabwoman Blues. Reflections in a sealed bottle av Layla Anwar


Neda Agha Soltani heter den unga kvinna som mördades med en kula i hjärtat av den iranska regeringens Basij miliser. Ingen familjebegravning tilläts för Neda.

Hennes familj och fästman intervjuades och videon om det hänsynslösa mordet cirkulerade runt globen...


All media talade om Neda. Det är OK för mig. Men hur kommer det sig att ingen av dessa har talat om de tusentals Nedas i Irak som brutalt har mördats av den Irakiska shiamilisen, tränad och finansierad av Iran.


Hundratals irakiska kvinnor har lidit ett värrre öde än vad Neda gjort, och endast funnits i sammanlagt tre artiklar och ett antal videos som cirkulerat runt i deras namn. Inga fler. Varför?


Är vi de svarta fåren i det internationella samfundet? Eller är det bara Hagars barn som Sara, Abrahams första fru, som har motats bort ur klanen?...och Hagar blev kvar och vandrade runt i den obarmhärtiga öknen, sökande efter något som kunde släcka hennes törst.


Förlåt, men varför är inte Neda mer viktig? Är det för att Irak är ett 'fait accompli' ett avslutat kapitel, något som ingen längre sysslar med?

Inte då. Inte i min bok.

Charadern i Iran kommer att lugna ner sig. Musavi har dragit sig tillbaka. Så småningom slutar protesterna. Och allt går tillbaka till det normala och återvänder till status quo.


Varför? Därför att Amerika har varje intresse av att i Iran behålla status quo intakt trots sin motsatta retorik.


Varför? Därför att Obama haft direkta samtal med Khameini- den "högsta vägvisaren". Varför? Därför att Iran fortfarande behövs i Irak och mer allvarligt i Afghanistan.

Behövs för vad?

I Irak- för att avsluta varje form av motstånd gentemot ockupationen, det man gjort i det förflutna, för att säkra kontinuiteten hos den amerikanska ockupationen, för att utrota "Saddamisterna", till att hålla koll på deras miliser, till att vid framtida behov kunna aktivera miliserna för att vara säkra på att nickedocks regeringen håller sig till den amerikanska linjen och erbjuder oljekontrakt.


Till fortsatt kurdiskt stöd i deras separatistiska ambitioner, för att försäkra sig om att delningsplanen fortsätter att utvecklas...istället för officiella krav på det motsatta...


Och till sist, Iran har kallat Great Britain för "Great Satan" -inte Amerika längre. All analys bekräftar att Obamas kritik av det iranska nedslaget, de hårda tagen från iranierna, har mildrats, vägts på våg...och med "balans"


Storbritannien kommer ett tag framöver att spela en roll som den stora Satan 'Great Satan', och medan alla ögon vänder sig mot Iran händer de verkliga sakerna i Irak...

Vilka verkliga saker?

Mer än etnisk/sekteristisk rensning. Marken prepareras för den sk "Al-Qaeda" som har
anklagats för att ha angripit Shiaområden. Då och då dör några dussin i en explosion och då i "företrädesvis shiaområden"

Alla här i Bagdad känner, glöm Gröna Zonen - jag talar om den Röda Zonen, att Iran och Amerika ligger bakom Al-Qaida i Irak. (anm: bevisligen USA i vart fall) Och några skulle också kunna säga att det är Iran som betalar Al-Qaidaelementen (anm värre konstellationer finns...)


Och några skulle till och med säga att det är Iran som betalar Al-Qaidaelementen i Irak. Ett permanent osäkert/instabilt läge. Moroten och piskan. Amerikanarna tvingas räkna med Irans verkliga inflytelsesfär och får manövrera i Irak.


Men Iran behöver knappast göra detta. Ovanstående är bara en ständig påminnelse..Den behövs knappast göras för ALLA de stora spelarna i den irakiska nickedocksregeringen inom den amerikanska ockupationen är BÅDE irakiska och iranska nationalister. För att ge några exempel


- Maliki själv är en och hans 60 iranska rådgivare i sitt kabinett.

- Inrikesministeriet drivs av iranier och sekteristiska shiairakier vars största
lojaliteter ligger hos Qum (ayatollorna i den iranska heliga staden).(anm: med sina ruggiga fängelsehålor och tortyr)

- Hälsoministeriet och Utbildningsministeriet drivs av pro-iranier(anm: bevisligen helt primitiva sådana).

- Finansministeriet drivs av iranier - Solagh Jabr. Han är en fd Inrikesminister och
höll sina män på plats. Ministeriet har fortfarande en tortyrhåla i källaren.(anm: varifrån otroliga, ruggiga saker läckt ut)

- Oljeministeriet drivs av iranier - Al-Sharistani.

- Varje provins har en iransk konsulär sektion.

- Iranier har i nominellt värde köpt över 75% av all egendom i söder, särskilt i Najaf, Karbala och Basra.

- Det finns över 30 000 iranier som dagligen besöker Irak för 'religiösa ceremonier och affärer.'

- Det finns miljoner dollar investerade i bilaterala 'konstruktioner'- och handels- överenskommelser mellan den irakiska nickedocksregeringen och Iran.

- Miliserna är den väpnade grenen av officiella partier som Dawa, Sadr och hans Mahdimilis, Sciri, Chalabis män, Maghawer eller Inrikesministeriets miliser. Alla finansieras, beväpnas och tränas av Iran.

- De Iranuppbackade miliserna har för amerikanarna gjort det smutsiga jobbet och för sionisterna, genom en etnisk rensning av stora delar av Irak och tortyr av arabiska sunnis, det som den förre Bushadministrationen kallade "Sunni Terror Triangeln", genomförde segregerade kvarter och fördrev tusental över den irakiska gränsen.

- De av Iran uppbackade Shiamiliserna likviderade hundratals palestinier och fördrev dem ut ur Irak.


- Hundratals fall av torterade fångarar har vittnat om att deras tortyr utförts av iranier. Och jag kan ge namnen

...Och ni tror amerikanarna vill försaka allt detta från den iranska kollaborationen för en iransk Neda? Ni skämtar. Iranierna gjorde för amerikanarna i Irak det amerikanarna inte själva kunde genomföra.

Och amerikanarna behöver iranierna för att få slut på det afghanska motståndet, just som iranierna hjälpte dem första gången då USA invaderade och ockuperade Afghanistan.

Och Usa behöver iranierna i Pakistan under "kriget mot terrorn". Exakt så som man hjälpte amerikanarna att eliminera det irakiska motståndet, antingen direkt eller genom sina proxis inom Shiamilisen.

Hela Irak har alltså blivit en 'Neda med en kula rakt genom hjärtat'.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, juni 23, 2009

Afghan-Pakistanuppgörelser och förräderi
Qari Zainuddin med livvakterna i nordvästra Pakistan


Han är den klanledare som tidigare avvikit från klanledaren Baitullah Mehsud i Pakistan och avslöjat den militanta gruppens band med USA och Israel. Mordet på Qari Zainuddin kom dagarna efter att han hade avslöjat hur kamraten Mehsud drivit en USA-israelisk agenda runtom i det våldsdrabbade landet.


Zainuddin, den 26-årige uppgående klanledaren som kallat Mehsud för "en amerikansk agent" dödades av en beväpnad man i den nordvästra staden Dera Ismail Khan.


Zainuddin, som brutit med Mehsud, hade dessutom blivit alltmer kritisk mot Mehsuds användning av självmordsbombare som drabbade civila.


I en intervju med lokala media förklarade avhopparen att Mehsud hade etablerat starka band med israelisk underrättelsetjänst, vilket destabiliserat detta kärnvapenland. "Dessa människor (Mehsud och hans män) arbetar mot Islam."


Mehsud är en krigsherre i övre 30årsåldern som förklarat sig vara ansvarig för dussintals förgörande attacker mot både civila och säkerhetsstyrkor i den fruktade regionen.


Motståndsmänn har ökat sina attacker mot civila och religiösa centrum i större städer runt Pakistan, något som har tänt på de antitalibanska känslorna bland Pakistans folk.


USA invaderade Afghanistan för mer än sju år sedan under förevändning att utrota motståndsmän och arrestera talibaner - och al Qaidaledare.


USAs invasion av Afghanistan år 2001 resulterade i att våldet spred sig till det närliggande Pakistan. Talibanmilitanter ryggade för klanbältet mellan de båda grannstaterna i det dagliga våld som där förekom.


23 Juni 2009 (press TV, Iran)

Etiketter:

måndag, juni 22, 2009

Peter Schiff om hur Obama släppt lös en väldigare ekonomisk kris än den världen ser idag

söndag, juni 21, 2009

Händelserna i Iran
Demonstranterna kräver omval och hävdar valfusk bakom Ahmadinejads storseger. Trots detta kan man inte undgå paralleller med tidigare studentprotester...


Studenterna har alltid gått före, men basarernas och landsbygdens folk kan hylla andra politisk-religiösa krafter. Osvuret är bäst, och det hela känns som en ahaupplevelse.


Har jag inte sett det här förut? En fortsättning följer och den blir intressant. Trots viss inre maktkamp bland mullorna gäller ändå avvaktan. Vem äger våldsmonopolet? Hur utnyttjas detta av andra krafter i omvärlden för att stödja just sin kandidat? Vad blir Väktarrådets motdrag?

Etiketter:

Den israeliska tortyren och fängslandet av palestinska barnDe israeliska övergreppen mot palestinska barn fortsätter enligt organisationen Defense for Children International. I den palestinska sektionen(DCI-Palestine) ställs varje år omkring 700 barn inför militärdomstolar i Israel.


I typiska fall hämtas barnen strax före gryningen i sina hem av tungt beväpnade soldater, binds och förses med ögonbindlar och kastas in på golvet i ett militärfordon utan att de själva eller deras föräldrar får veta vart de förs.


Ofta misshandlas barnen med sparkar och slag under sin färd till ett förhörscentrum, inte sällan beläget i en judisk bosättning, där de efter ytterligare övergrepp som isolering, fastspänning eller sömndeprivering förmås att skriva under ett 'erkännande' på hebreiska, ett språk de flesta inte förstår.


Under förhören nekas barnen, ibland ned till 12 års ålder, att få träffa någon advokat eller medlem av sin familj. Från 16 års ålder betraktas palestinska barn – till skillnad från barn i Israel – som vuxna och kan straffas som sådana. Den vanligaste anklagelsen är stenkastning – ett brott som enligt israelisk militärorder 378 kan ge upp till 20 års fängelse... Nästan inga av barnen friges mot borgen.


Under 42 år av ockupation har uppskattningsvis 700 000 palestinier, män, kvinnor och barn, fängslats under israeliska militärlagar. Mellan år 1990 och 2006 ställdes över 150 000 palestinier inför militärdomstol.


Sedan utbrottet av Intifadan år 2000 har närmare 6 500 palestinska barn dömts och fängslats. I nuläget sitter över 300 barn i israeliska fängelser, oftast i själva Israel där deras föräldrar inte får tillåtelse att besöka dem.


Som ockupationsmakt är Israel underställd den 4e Genèvekonventionen (1949). Att beröva en fängslad person en rättvis rättegång innebär ett brott där personligt ansvar kan utkrävas (artikel 147). Vidare måste fängslade medborgare på ett ockuperat territorium interneras innanför det aktuella territoriet (artikel 76). I själva verket ligger endast ett av de aktuella israeliska fängelserna på en sådan mark.


Under 2008 besökte representanter för DCI-Palestine 169 palestinska barn i israeliska fängelser. Intrycket är att förhållandena, jämfört med tidigare besök, inte nämnvärt förbättrats.


Vanliga klagomål är överfyllda lokaler, dålig tillgång till ventilation och dagsljus, dålig mat i otillräcklig mängd, brutal behandling av vakterna samt leda.


Trots att Barnkonventionen (1989) föreskriver ”grundutbildning obligatorisk och kostnadsfri tillgänglig för alla” (artikel 28) har barnen, liksom tidigare, endast tillgång till begränsad undervisning några timmar per vecka i bara två av fem fängelser, och ingen som helst i de olika förhörscentra där barnen kan hållas i upp till tre månader eller längre.


Den israeliska tortyren av palestinska barn har inget som helst stöd i internationell rätt. Tvärtom är det internationella förbudet mot tortyr universellt och absolut. Enligt Konventionen mot Tortyr (1984), som Israel undertecknat, innebär tortyr varje åtgärd av ”svår smärta eller lidande, både fysiskt och psykiskt”.


Det som vidtas av en person i officiell ställning för att ”erhålla information, bekännelse eller straffa, förödmjuka eller hota och tvinga offret eller en tredje person” (artikel 1). Tortyr får aldrig ursäktas av ”vare sig krigstillstånd eller krigshot, inre politisk instabilitet eller annan allmän nödsituation” (artikel 2).


I konventionen sägs att ”varje konventionsstat skall säkerställa att dess behöriga myndigheter företar en omedelbar och opartisk undersökning, då skälig orsak finns att misstänka att en tortyrhandling begåtts inom något territorium under dess jurisdiktion.” (artikel 12). Vidare skall undertecknarna ”inom varje territorium under dess jurisdiktion förhindra andra handlingar som innebär grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, men inte kan betecknas som tortyr enligt definitionen i artikel 1” (artikel 16).


DCI-Palestine konstaterar att palestinska barn ofta arresteras nära de byar där de bor. Den vanligaste anledningen är stenkastning. När konfrontationer mellan israelisk militär och stenkastande barn äger rum tenderar soldaterna att arrestera alla barn de kommer åt i området. Intrycket är en politik präglad av kollektiv bestraffning snarare än försök att identifiera de verkligt skyldiga – ett brott mot 4:e Genèvekonventionen (artikel 33).


FN:s Kommitté mot Tortyr, som i år granskat fem länder inklusive Israel, framför i sin rapport från 15 maj 2009 bekymmer över det fortsatta användandet av tortyr och misshandel av palestinska barn före, under och efter förhör.


Att barn fängslas och förhöras utan någon närvaro av advokat eller familjemedlem,att cirka 700 barn fängslas och ställs inför militärdomstol årligen, att 95% av domarna baseras på bekännelser tillkomna under sådana förhör och att alla utom ett av de aktuella fängelserna är belägna inom Israel.


Man konstaterar vidare att användandet av så kallat ”administrativt förvar”, en procedur där personer (enligt militärorder 1591) kan förvaras utan anklagelser eller dom i upprepade perioder upp till 6 månader – något som drabbar 20-30 palestinska barn årligen – inte är förenligt med Konventionen mot Tortyr (artikel 16).


De viktigaste förändringar Israel idag måste vidtagas är enligt DCI-Palestine att: alla anklagelser om tortyr och misshandel måste utredas och de ansvariga straffas, att militärorder 132 förändras så att ett palestinskt barn räknas som barn upp till 18 års ålder.


I enlighet med internationell standard måste alla fängslade barn skyddas före och under förhör, förutom ha rätt till kontakt med oberoende advokat, läkare och familjemedlemmar,


Barn skall inte dömas i militärdomstol enbart utifrån bekännelser tillkomna under förhör, ungdomsdomstol måste upprättas, israeliska myndigheter skall göra varje ansträngning för att underlätta för familjer att besöka fängslade barn, alla förhör skall videofilmas och de israeliska myndigheterna skall se över sin politik med de administrativa fängslanden.

Etiketter:

fredag, juni 19, 2009

Än fler danska soldatoffer i Afghanistan

Nyligen träffades danska soldater av en kraftfull bomb placerad vid vägkanten och dansk TV rapporterar -

Dessa tre danska soldater skulle ha lämnat landet i augusti...

24 unga danskars liv har nu gått till spillo i Afghanistan sedan år 2001, vilket är den högsta dödssiffran per capita bland nordiska soldater i detta krigshärjade land. Danmark har mer än 700 trupper stationerade, de flesta i den oroliga Helmandprovinsen under Brittiskt kommando.


Vad har nu dessa unga nordiska soldater i Afghanistan att göra? Under amerikansk domvärjo blir det aldrig OK i detta stolta men plågade område. Det finns inget annat recept än att låta dom sköta sig själva utan att trigga vissa grupper till att bekämpa de andra.


Afghanistan har aldrig låtit och kommer heller aldrig låta någon stormakt regera över sig. Enda att göra är att ge dem hjälp till självhjälp för fred och välstånd - och som sagt, för Allahs skull låta dom sköta sig själva.

Etiketter:

Ryssland känner sig hotat då 30-talet tycks gå igen

Både flygövningen Loyal Arrow och den nästan samtidiga marina Partnerskaps-övning i Östersjön har inte sett alltför rolig ut ur en rysk synvinkel.


Pravda hävdar att Väst uppenbarligen strävar mot att etablera en ny världsordning och att deltagandet av både Finlands och Sverige visar hur detta block utvidgas och samtidigt hotar ryska säkerhets-och råvaruintressen däruppe vid Nordpolen


Man anser att Väst i rådande ekonomiska kris försöker omfördela viktiga olje-och andra strategiska resurser inte bara i det kaspiska området med Georgien som språngbräda utan också i Norra Ishavet, där nu Sverige kommit in. Dock inte i sin tidigare synbart oskyldiga roll, alliansfri som man sägser sig vara.


Liksom under 30-talskrisen börjar nu extrempartier sticka upp i valet till Europa-parlamentet och Nato vill samtidigt få fram sin Usaskolade georgiske president som härskar mitt i det högst strategiska ryska oljepipelinebältet och fungerar som ett strategiskt led i tävlan om oljan däruppe vid Kaspiska havet.


Norden anses uppenbarligen numera utgöra en liknande utgångspunkt för anfall mot även ryska energiintressen däruppe på Nordkalotten.


Ryssland känner sig uppenbarligen inringad och trängd däruppe i sitt oljebälte. Något man alltid fruktat. Intressant tanke detta om hur USA i sin tur skulle ha reagerat om Ryssland i sin tur skulle häckat däruppe i trakterna runt Canada...


Hoppas nu bara vårt kära fadernesland kan ha något vett och stolthet kvar och inte nappa alltför tacksamt på Usa-Natos beten däruppe vid Norra Ishavet,


Etiketter:

onsdag, juni 17, 2009

Sverige och Nato bevakar Nordpolen? Det är inte alltför vackertFörsvarsminister Tolgfors har inlett förhandlingar med Nato om luftövervakning över Nordpolen.


Är inte det om något ett hån mot den svenska alliansfriheten? Är det verkligen helt OK att ha Nato där uppe med sin kamp för Nordpolens olja och närhet till Ryssland? Och nyss övande med de svenske i Norrlandsskogarna, Kallas också det för alliansfrihet?Har någon frågat Ryssland vad dom tycker? Vilket stormaktsblock är förresten idag det mest aggressiva maktsblocket utanför sitt eget område?


Kan det vara en kuggfråga eftersom det tycks vara så himla svårt att klämma fram med ett svar? Är t.ex Ryssland permanent stationerad på gränsen mellan Canada-Usa? Men Usa däremot finns lite överallt där bland de östliga oljeledningarna.


Så vansinnigt det verkar - att det bara tycks vara Ryssland som är det stora hotet. Att Usa befinner sig på de ryska bakgårdarna utan att skämmas anses tydligen vara fullt naturligt. Ändå utgör detta, medvetet, en stor krigsrisk.


Det borde Tolgfors & co känna till. Och ändå bjuder han in Nato till stora övningar däruppe vid det strategiska Norra Ishavets. Till det alliansfria Sverige. Och själva fattar die dummen Schweden ingenting. Och inte nog med det. Vi tycks anse det vara rätt naturligt.


Så tillhör vi ju också den fria världen, eller? Det är ju fullt normalt... med alla dessa Usavänliga stater - de har ju lierat sig fullt frivilligt... till den fria världen...eller hur? Och Usa har ju mer än 800 militärbaser runt jorden. Fulla antalet hemligt.


Alltså då med rätt mycket stöd av dollarn vill säga, En världsvaluta som idag är på stark nedgång. I realiteten inte mycket värd-såvida man inte fortsätter att via finter och knep låta världen betala sina skulder.


Men kineserna undrar vad de ska göra av alla de gröna papperslapparna som de fått för sina nära-gratisjobbande sömmerskors slit.


Men där i det landet är man inte dum i huvudet- utan känner sin låntagare alltför väl. Och vill då inte riskera att bombas till grus och aska, såvida man skulle komma på den vansinniga tanken att vilja översvämma världen med sina hopsamlade näst intill värdelösa dollarsedlar för dess sömmerskors arbete.


Men Usa däremot befinner sig runt de ryska gränstrakterna och fikar efter den Kaukasiska oljan för sin överlevnads skull. Och uppe i Nordpolen har man funnit gott om den varan, som nu delas den upp mellan intill-gränsande länder. Alla vet att också det här kan bli farligt och håller därför masken. Så kommer alltså sommarens Natoövning i Norrland fram i ännu ett förklarande ljus.


Samma dag som försvarsministern deklarerat att Sverige skall stärka sitt militära samarbete med militäralliansen Nato meddelade biståndsminister Gunilla Carlsson att upp till en fjärdedel av det svenska biståndet försvinner nästa år.


Det motsvarar upp till sju miljarder kronor av årets bistånd. Svenska fredsorganisationer ser detta som ett hån mot svensk alliansfrihet och kampen för en internationell gemensam säkerhet.


Försvarsminister Sten Tolgfors förklarar att-”Sverige skulle inte stå passivt om ett grannland i Norden eller EU drabbas av kris eller angrepp” och Tolgfors menar då att militära insatser kan förekomma och förhandlingar har inletts med Nato om luftövervakning.


Men har det svenska folket blivit tillfrågat, så att man inser den fulla innebörden av allt detta?Svar Nej.

Etiketter:

måndag, juni 15, 2009

Ökänd repris - 'Israels krav oacceptabla'Tidningarnas rubriksättare har valt att lyfta fram det faktum att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nu ”erkänner en palestinsk stat”.


Men det räcker att läsa några rader längre ner eller att lyssna på talet i sin helhet för att inse, att det Israel avser med begreppet palestinsk stat strider
mot FNs resolutioner och tidigare överenskommelser.


De krav som Netanyahu vill ställa på palestinierna är oacceptabla och hans nu uttalade politik kommer kraftigt att försvåra möjligheterna till fred.


Netanyahu gjorde i sitt linjetal i går klart att man inte ämnar stoppa utbyggnaden av bosättningarna på ockuperad mark, inklusive Östra Jerusalem, något som USAs president Barack Obama krävt i sitt senaste utspel kring Mellanöstern.


Enligt internationell rätt är alla bosättningar olagliga och för att en rättvis fred skall bli möjlig måste även de befintliga bosättningarna bort.


Premiärministern gjorde också klart att hela Jerusalem skall tillhöra Israel, vilket också det är ett helt orimligt krav som strider mot internationellaöverenskommelser.


Förutom dessa frågor stänger också Netanyahu dörren för flyktingarnas rätt att återvända och han gjorde klart att palestinierna inte skulle ha rätt till ett eget försvar.


Utrikesminister Carl Bildt sitter i dag i möte med israels utrikesminister Avigdor Lieberman för att diskutera en uppgradering av bland annat handelsrelationerna mellan EU och Israel och han skriver på sin blogg att mötet i viss utsträckning kommer att handla om Netanyahus anförande. Bildt uttrycker sig kritiskt mot talet och drar samma slutsatser som Palestinagrupperna:

Etiketter:

lördag, juni 13, 2009

Stöd det irländska kravet på neutralitetsprotokoll i Lissabonfördraget!Appell till utrikesminister Carl Bildt från svensk fredsrörelse


Den 12 juni förra året röstade det irländska folket nej till Lissabonfördraget inte minst eftersom det medför en långtgående militarisering av EU.


Enligt EUs egna spelregler skulle det nya fördraget därmed skrotas eftersom det krävs att alla 27 medlemsländer enhälligt godkänner det. Men EUs makthavare kräver att den irländska regeringen anordnar en ny folkomröstning.


I Lissabonfördraget står tex
EUs säkerhets- och försvarspolitik "kommer att leda till ett gemensamt försvar, när Europeiska rådet med enhällighet har beslutat detta"


Om ett EU-land utsätts för ett väpnat angrepp är de övriga medlemsstaterna "skyldiga att ge den stöd och bistånd med alla till buds stående medel". Kärnvapen är inte undantagna.


Militära insatser ska ske enligt FNs principer, dvs inget krav på FN-mandat
Den irländska fredsrörelsen vill att Irland liksom Danmark ska få undantag från EUs militära insatser och kunna förbli alliansfritt.


Enligt deras förslag ska Irland inte delta i militära aktioner och inte heller bidra till finansieringen.


Vi ställer oss bakom denna appell och stödjer den irländska fredsrörelsens förslag till neutralitetsprotokoll och kräver att den svenska regeringen uttalar sitt stöd under de förhandlingar som nu pågår inom EU om villkoren för Irlands nya folkomröstning.


Om Irland får undantag som skyddar den irländska militära alliansfriheten ges förutsättningar för att även Sverige ansluter sig till detta protokoll.

Etiketter:

Ännu en israelisk terrorist död
För några veckorsedan avled i stillhet den israeliske medborgaren Yehoshua Zettler, nästan 92 år gammal. Zettler, medlem av den judiska terrorgruppen Sternligan, var den som planlade mordet på den svenske FN-medlaren Folke Bernadotte den 17 september 1948 och den som förde befälet under massakern i den palestinska byn Deir Yassin i april samma år. Som många andra israeliska terrorister kunde Zettler efter förrättat värv dra sig tillbaka och leva aktad och ostraffad till hög ålder i det israeliska samhället.Andra ostraffade, numera gamla och senila eller avlidna, israeliska terrorister är de tidigare premiärministrarna Yitzhak Shamir, Sternligans ledare, Menachem Begin, ledare för terrorgruppen Irgun och bland annat ansvarig för bombningen av hotell King David i Jerusalem, med 91 döda.Till ännu levande israeliska förbrytare hör också den svårt slagrörde Ariel Sharon, ansvarig för Libanonkriget och massakern på flera tusen palestinier 1982 i flyktinglägren Sabra och Shatila, den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres och försvarsminister Ehud Barak, där samtliga i ett normalt och demokratiskt samhälle utan tvivel skulle ställas till svars inför en krigsförbrytar-tribunal för sina gärningar.

Gunnar Olofsson ordf Göteborgs Palestinagrupp


EU skjuter israelavtal på framtiden
SvD 13 juni


Under det tjeckiska ordförandeskapets sista dagar möter på måndag EU:s ledartrojka, däribland utrikesminister Carl Bildt, den omstridde Avigdor Lieberman, utrikesminister i Israels högerregering. För Lieberman vore det ett trumfkort att komma hem med en förbindelse om att EU kommer att fördjupa samarbetet med Israel inom ramen för det associationsavtal som redan finns.


Men enligt utrikesminister Carl Bildt kommer EU att avvakta med att knyta tätare band med Israel.


–Vi vill avvakta den politiska utvecklingen. Den israeliska regeringen har tagit steg tillbaka i och med att den inte velat tala om en tvåstatslösning, sade Bildt enligt TT efter ett samråd med EU-nämnden i riksdagen igår.


Det är också vad människorättsorganisationer från Israel och Palestina som gästat Stockholm vill. Men inte bara det. De vill också att EU:s planerade uppgradering med Israel läggs på is tills dess att situationen har förbättrats på ockuperat område.


De pekar på att blockaden mot Gaza fortsätter, att palestinier i strid mot folkrätten vräks från sina hem i det östra, ockuperade Jerusalem och på att den israeliska arméns egen utredning av hur Gazakriget fördes i vintras var rapsodisk och undermålig.


Även om Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i sitt tal i morgon skulle ta ordet tvåstatslösning i sin mun – i syfte att blidka USA:s president Obama – bör EU kräva konkreta förändringar på marken innan de ger Israel tätare tillträde till EU:s institutioner och marknad, anser lobbyisterna för mänskliga rättigheter.


–Blockaden mot Gaza är inne på tredje året. Den kollektiva bestraffningen har lamslagit ekonomin. Fiskare får bara gå ut tre sjömil – de som går längre ut blir beskjutna. I år kunde de inte fiska några sardiner alls, säger Maysa Zorob från palestinska al-Haq.

Etiketter:

onsdag, juni 03, 2009

Var finns Natodebatten?
Varför kommer Nato till Norrland i sommar?

Är detta inte något särskilt för oss att undra över?

Var är debatten?

För visst finns det tankar bakom, var så säkra.


Som att Nato planerar att helt ta över FNs roll som 'övervakare av världsfreden' vilket betyder att med det definiera Ryssland som fiende för att ensamt sitta kvar som världshärskare och kontrollera oljan... med vänligt sinnade nationers hjälp som...Sverige.


Inte en debatt i ämnet-är inte det sensationellt att Nato väljer just 'neutrala' Sverige att öva i? Inte bara för de vida skogarnas skull, utan läget och de fyndigheter av olja som öppnar sig där uppe under Nordpolens smältande ismassor-och med det även nya frakt-och militära rutter... nära "konkurrenten" Ryssland,


Det finns formulerade tankar om detta. Och Sverige som tidigare alltid stått upp för FN bjuder nu in just dessa nykonservativa som vill och arbetar för att överta FNs roll, peka ut fiender och förklara FN illegitimt!


As with questions of war and peace, the United Nations is used by the US and its allies solely to punish weaker nations and if the UN would ever begin to function as it was designed to - including attempting to prevent the militarization of space - it will be bypassed and rendered powerless by a NATO-led "Alliance of Democratic States."


As recently as a few days ago Russian Foreign Minister Sergey Lavrov, on the sidelines of the foreign ministers meeting of the Organization of the Islamic Conference in Damascus, Syria, "expressed his country’s worries over giving NATO an international mission where it will be able to interfere anywhere in the world without permission from the Security Council, affirming that this is very negative and can undermine the basis of international law and the UN Charter."


Wikipedia skriver mycket vagt om frågan, trots det nya uttrycket att verka som nykonservativ övervakare av en "demokratisk fred"


According to the Princeton Project's final report released on September 27, 2006, this alternative body's purpose would be to strengthen security cooperation among the world’s liberal democracies and to provide a framework in which they can work together to effectively tackle common challenges


- ideally within existing regional and global institutions, but if those institutions fail, then independently, functioning as a focal point for efforts to strengthen liberty under law around the world. It would serve as the institutional embodiment and ratification of the "democratic peace".


On September 16, 2006, Anne Bayefsky at the Hudson Institute, published a nearly identical proposal to establish an organization called the United Democratic Nations in the Jerusalem Post. Unlike the Princeton Project scholars, Bayefsky and other conservative scholars view the institution as a replacement for the United Nations, which they view as illegitimate and ineffective.

Etiketter:

måndag, juni 01, 2009

Åk med och visa vad du tycker om att ha Nato här i Sverige!


Ofog är den organisation som snart åker upp till Östersund i sommar och visar sin åsikt om att NATO- världens verkliga krigsmaskin -övar däruppe i sommar. Anmälan att man vill åka upp gör man på Ofogs hemsida http;//www.ofog.org .Åk som Ofog dit upp! Nedan förklarar de varför.


Ändå mer om Natoövningen och själva Nato kan man läsa på annat håll till exempel på http://www.fredskoalitionen.se 'Väst konspirerar för att ersätta FN med ett globalt NATO'

Natos historia

North Atlantic Treaty Organization (NATO) grundades 1949 som en defensiv allians i början av Kalla kriget...


Vid Kalla krigets slut upplöstes Warszawapakten, men inte Nato. Snarare än att trappa ner sin militära närvaro världen över, övertog USA genom utvidgningen av Nato de tidigare fiendernas positioner. När de östeuropeiska länderna anammat fri marknadsekonomi och flerpartisystem, fick USA snabbt också dessa under sitt inflytande och integrerade dem i Nato.


...Men förändringarna av Nato begränsades inte enbart till expansion. Vid Natos 50-årsjubileum i Washington i april 1999 antogs ett nytt "strategiskt koncept". Med detta gick Nato från att ha varit en defensiv allians till en offensiv anfallsallians.


...i ett internationellt spänt läge då Ryssland nu anser sig vara omgiven av USAs och Natos militärbaser på alla fronter, inklusive på Balkan, i Mellanöstern och i Centralasien. De senaste åren har USA blivit alltmer militärt aktiv i sin strävan efter global dominans. Nato har blivit ett redskap i denna process...


USA har även vänt blicken åt det strategiska området kring Svarta havet och sydvästra Asien. Denna region är mycket viktig, framförallt då det gäller energiproduktion...Men Georgien försäkrades i en särskild kommuniké att de så småningom skulle få gå med i Nato...

Etiketter: