söndag, december 27, 2009

Juldagen för tjugo år sedan och Rumänien

Just denna juldag för tjugo år sedan ställdes makarna Ceausescu inför rätta, alltså dåvarande rumänska diktaturens gifta ledarpar, vilka samtidigt med domen arkebuserades.

Själv var jag ung vid denna tid och äventyrslysten. Jag hade liftat söderut och även besökt Rumänien. Det var inte det lättaste. Köerna vid gränsen efter visum var oändliga och tog hela dagen. Men så krånglade jag mig ändå till slut in på något sätt till den soliga badorten Mamaia.


Det var efter att ha fått en fantastisk sightseeing av en man med alla sina vänner upp till en av dess underbara gröna kullar varifrån man kunde se hela staden breda ut sig nedanför.


Det var då det. Svårt att veta hur detta gröna paradis ser ut idag. Då hamnade jag på ett café i Mamaia i närheten av den soliga stranden och stötte ihop med en rumänsk trevlig tjej i min egen ålder, som hade rest dit från Bukarest, sin bortresta far ovetande, för att träffa den enkla svenska kille som hon föregående år hade lärt känna vid ett besök på badstranden. Detta var dagen innan han skulle resa hem igen till Sverige


Hon var verkligen en trevlig och mycket städad tjej som tydligen inte ville att hennes tillfälligt bortresta far tillika änkeman skulle få reda på att hon tagit sig dit och dessutom i ett sådant ärende. När vi efter att hennes svenska hjärtevän åkt hem tagit oss till ett café i närheten, reste sig plötsligt ett par män upp och beordrade oss båda att visa våra pass för identifiering. Tydligen måste alla alltid vara beredda på just det.


Då plötsligt föll väninnan i gråt och vädjade till dessa poliser att inte säga något till hennes far, som aldrig skulle tillåtit henne att lifta dit. Och hon fortsatte att tala med dem efter att ha lämnat sitt pass. Men då hände plötsligt något helt oväntat. Efter att ha sett passen lämnade de båda 'poliserna' borden och flydde hals över huvud. Och själv kände jag mig riktigt dum och fattade inte något.


Så kom det fram. Denna fina tjej var dotter till Ceausescus närmaste man som nu var änkeman. Hon var hans ögonsten och absolut förbjuden att ge sig av hemifrån under hans bortavaro- för att möta en manlig utlänning dessutom - och definitivt inte liftandes. Under tiden hade hon fått använda en av faderns (hemliga) lägenheter i Bukarest och inte meddelat fadern om sina eskapader, eller att hon träffat denna man vid stranden - som sagt, en utlänning från Sverige.


Hade hon sagt något skulle han garanterat ha förbjudit henne. Men hennes turistande hemliga kärlek skulle precis resa hem då jag mötte dom. Och när hon hade träffat mig som också var svensk erbjöd hon mig nästan omedelbart att visa lite av Rumänien. Också liftandes. Något hennes far som sagt definitivt inte skulle tillåtit. Därför dessa tårflöden då 'passpoliserna' kollade passen där på kaféet.


Men då hände plötsligt något oväntat. 'Passpoliserna' slängde ifrån sig allt och rusade ut. Och jag satt där som ett levande frågetecken. Så gick förklaringen upp för mig. 'Passpoliserna' var bara bluffmakare som skaffade sig mutpengar av ovetande utlänningar. Då det gick upp för dem vem väninnan i själva verket var, blev de vansinnigt skraja och flydde hals över huvud.


Väninnan hade lämnat fram sitt pass och gråtande bett dom att inte säga något om att hon var där till sin far, för det hade han absolut inte tillåtit. Hennes far var nämligen diktatorn Ceausescus närmaste man och hade absolut inte gett henne något löfte om att resa ensam ner till Mamaia medan han var borta. Än mindre att lifta omkring med mig en utlänning.


Efter att hennes hemliga manliga svenska kärlek rest hem från sin Mamaiasemester blev det alltså jag som följde med henne på liftarturen tillbaka till Bukarest och pappans hemliga tomma våning, den som hon hade lånat.


Jag kikade lite på väggarna och förvånade mig över att där också satt några amerikanska minivimplar, som någon slags souvenir om 'friendship'.


Sedan gav vi oss ut på en tur runt landet, men just dessa detaljer finns inte mycket minne av. Men denna trevliga kompis med sin hemlighetsfyllda kända far och 'fejkpoliserna', det minnet står klart än idag.
Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, december 22, 2009

Också en julberättelseDetta är en julberättelse från det ockuperade Betlehem


Det hände sig vid den tiden att under kejsare Augustus romarna gick in mot Jesu födelsestad Betlehem i Judéen. Ungefär som dagens sionister går in med tungt beväpnad militär till palestinskt område med aggressiva bosättningar.


Aggressiviteten har sin grund i en djup förvissning om att vara ett Guds utvalt folk, en biblisk skara, och därmed med en gudomlig rätt att gå till anfall mot de bofasta palestinska invånarna i en bergfast förvissning om sin militära överlägsenhet och en av Gud tillägnad rätt till det heliga landet.


Det bisarra i denna kråksång är att kristna med palestinskt ursprung idag endast med stora svårigheter kan ta sig in till Betlehem för att fira jul.


FN-organet OCHA som koordinerar humanitär verksamhet säger att palestinierna endast har tillgång till 13 procent av Betlehems yta. Den största delen av ”Area C” har alltså israelerna lagt beslag på med full kontroll över både planering och byggande.


Andra aktiviteter riktade mot palestinierna är uppförandet av den nio meter höga grå betongmur som går under namnet separationsbarriär, för att förse sina ständigt växande illegala bosättningar med god odlingbar mark och särskilda vägar för just det. Vägarna har i likhet med andra apartheidliknande beränsningar allvarligt kommit att påverka palestiniernas vardag och möjligheter till utveckling.


Muren har också försvagat alla band mellan Betlehem och den heliga staden Jerusalem. Den når en mil in på Västbankens område och kommer att väster om denna skära av ett stort område med den bördigaste åkermarken för 21 000 palestinier.


Idag bor ungefär 175 000 palestinier i Betlehem. Sedan 1967 har 86 000 judiska bosättare flyttat in till ett tjogtal illegala bosättningar. Enligt FNorganet OCHA måste Israel stoppa denna utbyggnad på Västbanken, öppna upp sina stängda ”militära områden” och naturreservat för en hållbar palestinsk utveckling och, inte minst, frysa all fortsatt utbyggnad av illegala bosättningar.


Endast så kan en verkligt God och Fridsam Jul inställa sig för alla de människor som sedan tiderna långt före de israeliska nybyggarna varit bosatta i trakterna av Jesu födelsstad. Och med detta kunna skänka en verklig julefrid runt hela världen...


En Riktigt God Jul!

Etiketter:

fredag, december 18, 2009

Fantastiskt tal av Irakveteran

Etiketter:

Så nu vet vi det

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson visar i gårdagens tidningsledare rejäl högerfärg, vad annars om inte då han fjäskar för Israel, så till den grad till och med att han i ledaren tar sig till att läxa upp självaste Bildt. Det sker inte var dag precis.


Med välbehag citerar han en politisk "konsult"i en stor israelisk dagstidnig som rekommenderar att till sept 2010 skicka iväg de bästa politiska kampanjmakarna i världen till den svenska valrörelsen och låta Reinfeldt och Bildt betala kalaset.


Orsaken skulle vara att EU proklamerat Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat. Ve och fasa. DETTA ansågs ändå att gå ett steg för långt.


Nä för SvDs ledare är detta att ta ut svängarna alldeles för mycket. Hur fan gör sionisterna egentligen för att få med sig all världens högre makt-havare att buga för just dom? Tydligen är det för att alla större dagstidningar ägs av just dessa.


Så nu vet vi det.

Etiketter:

onsdag, december 16, 2009

Ännu lever i USA upprorsandan emot kriget
...Obama uses the veneer of intellectualism to promote the dirty politics of Bush. The president spoke in Oslo, when he accepted the Nobel Prize, of “just war” theory, although the wars in Iraq and Afghanistan do not meet the criteria laid down by Thomas Aquinas or traditional Catholic just-war doctrine.


He spoke of battling evil, dividing human reality into binary poles of black and white as Bush did, without examining the evil of pre-emptive war, sustained military occupation and imperialism...

Etiketter:

tisdag, december 15, 2009

'Fler attentat i Bagdad riskerar komma inför valen i februari'

Den 10 dec i 'Baghdad intervju' skriver Layla Anwar att en frispråkig irakisk kvinna åtföljd av reportrar blivit intervjuad av BBC Radio efter de senaste utbrotten av de explosioner som har skakat Bagdad. Ni kan själv höra hur klimatet är i Baghdad.

I Iraks huvudstad Bagdad kom minst ett hundratal människor att dödas och över 200 skadas i flera olika attentat den senaste tiden.

Fortfarande finns 115 000 amerikanska soldater i landet, men meningen är att 50 000 blir kvar till nästa år, då det är tänkt att resten ska åka hem.

Det började med en självmordsbombare i södra delen av staden, som hade kört in bilen rakt i en poliskontroll - där flertalet som dog var studenter på väg till den tekniska högskolan i närheten.

Bara en halvtimme senare kom tre eller fyra andra sprängladdningar att explodera i bilar inne i den centrala staden, då med bara någon minuts mellanrum. En inne på en marknad och de andra i närheten av en domstol och regeringsbyggnader.

Bland annat ska det nya finansministeriet ha varit ett av målen - det gamla hade förstörts i augusti i en liknande attack.

Föregående månad hade varit den lugnaste på åratal, med det minsta antalet dödade sedan USAs invasion år 2003. Dagens attack är det tredje största attentatet denna höst. Och den irakiska regeringens analys är att de regerings- och USA-fientliga upprorsmakarna har en ny taktik med färre men långt större attentat.

För både i augusti och i oktober genomfördes attacker liknande denna, med flera och mycket kraftiga sprängladdningar som utlöstes i snabb följd riktade mot regeringens byggnader. Över 250 människor gick åt i de attentaten.

Den helgen antog det irakiska parlamentet efter flera förseningar och hinder en ny irakisk vallag, så det därmed blev klart att under februari månad val ska hållas i Irak. Både den irakiska regeringen och amerikansk militär varnar för att man riskerar fler attentat inför de valen...

Etiketter:

USAgeneral förväntar sig ett ökat antal europeiska trupper i Afghanistan

13 dec 2009
Den amerikanske generalen, tillika chef för USAs Centralkommando, David Petraeus vill öka på antalet europeiska NATO trupper i Afghanistan utöver de 8 000 som man redan blivit lovad.


Nyligen utlovade nämligen president Barack Obama att föra över 30 000 fler trupper till USAs operationer i Afghanistan - dit allierade i sin tur lovat överföra 8 000 fler trupper till ISAF, International Security Assistance Force.


Men på mötet i Bahrain sa Petraeus att även det europeiska truppbidraget kommer att öka före konferensen i London om Afghanistan. Han förklarade att -Det är troligt att det blir fler trupper då vi närmar oss konferensen i London i januari om Afghanistan


Flera av USAs europeiska allierade har ändå flaggat för att man inte tänker bidra med fler trupp till de afghanska operationerna förrän efter Londonkonferensen. Där ska man diskutera säkerhetsläget och hur man för över ansvaret för läget i de afghanska provinserna till landets regering. Detta med avsikt att kunna göra nerdragningar i de egna internationella styrkorna.


Men Petraeus meddelade under mötet i Bahrain, att det europeiska truppbidraget istället kommer att öka inför januari månads Londonkonferens. De ser ut att kunna bli ännu fler, då vi nu närmar oss konferensen i januari," sa han.


Flera av USAs europeiska allierade avstod till efter Londonkonferensen från att bidra med fler trupper till Afghanistan - eftersom man där kommer att diskutera dagens situation. Man ska i samband med det diskutera en neddragning av de internationella styrkorna och föra över säkerheten i de afghanska provinserna till landets regering.


Petraeus förnyade dessutom sin uppmaning till arabstaterna, utan att för den skull särskilt nämna Iran, att man tänker upprätthålla en mer aktiv relation till den irakiska regeringen för att kunna stå emot andra influenser utifrån...
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, december 14, 2009

Galtung om fredspriset till Obama

Etiketter:

torsdag, december 10, 2009

Cole om Obamas fredspris

Juan Cole i sin 'Informed comment' påpekar att Nobelpriset gått till Obama för att han lyckats uppnå ett visst fredsmål - och inte för att han skulle ha varit pacifist. Onekligen har han rätt. Valet av Nobelpristagare har genom åren fått mången fredsmänniska att tappa hakan - av samma anledning som valet av dagens kandidat. Ser man däremot till den gamla fredsforskaren Johan Galtungs dom, är denne inte lika nådig.

Cole ger Obama följande förslag till att förtjäna sitt fredspris.

1. Planera ett utträde ur Irak. Det går inte att förhindra de lågintensiva konflikterna. Man förhandlar mer troligt med varandra när inte USA är med.

2. Motstå uppmaningen att bomba Iran. En sådan räd skulle garanterat bli starten på ett konfrontativt program för att tillverka kärnvapen, och det skulle inte ha kunnat gå att stoppa ända till ett nära fullskaligt krig.

3. Stoppa CIA från att utnyttja 'drönare' dvs obemannade farkoster till att döda människor. Det är illegalt och skamligt. Det är USAs militär som ska ansvara för att försvara landet med våld, annars vore man en polisstat.

4. Ge palestinierna en egen stat till slutet av år 2011 och även ett unilateralt erkännande. Palestinisk statslöshet är världens största skandal vad gäller mänskliga rättigheter, eftersom detta skulle ha inneburit rätten att ha rättigheter.

Bara det steget skulle inneburit att huvuddelen av USAs problem i arabvärlden hade kunnat lösas och bidra till ett större slag mot al-Qaida än att fånga in Bin Laden.

5. Håll fast vid planen på att till sommaren 2011 börja dra tillbaka trupperna från Afghanistan. Karzai och generalerna skulle annars kunna ge oss ett decennium långt krigstillstånd. Om han låtit detta ske, skulle ingen komma att minnas Nobels fredspris till president Obama.

Etiketter:

onsdag, december 09, 2009

God Jul önskar Storebror

Seminarium i Göteborg om FRAlagen

1 Bakgrund
2 Program
2.1 Söndag 13 december: Stockholmsprogrammet
2.2 Måndag 14 december: ACTA
2.3 Tisdag 15 december: IPRED
2.4 Onsdag 16 december: FRA
2.5 Torsdag 17 december: Datalagringsdirektivet
3 Vägbeskrivning
4 Affischer, flygblad och banners
5 Media
5.1 Video
5.2 Ljud
5.3 Bloggar
6 Pressmeddelanden
6.1 2009-12-01
7 Organisation
8 Övrigt

Etiketter:

söndag, december 06, 2009

USA har ingen vetskap om hur bin Ladin har det däruppe i himmelen


"USA vet inte var al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin är och har inte fått pålitliga underrättelser om detta på flera år, säger enligt SvD försvarsminister Robert Gates i en intervju med tv-bolaget ABC, enligt SvD 6 dec

Detta förstår vi så väl, vi som inte är lika säkra som de amerikanska nykonservativa makthavarna om att vara utvalda av Gud med direktkontakt rakt upp i himmelen. SvD skriver- På frågan om han anser att Pakistan gör tillräckligt för att fånga USAs mest eftersökte man, svarar Gates:

- "Tja, vi har faktiskt inga uppgifter om var Usama bin Ladin finns. Hade vi det skulle vi fånga honom." (Vilket borde vara lätt att förstå)

Det brittiska mediebolaget BBC har tidigare i veckan rapporterat om en fånge i Pakistan som hävdat att bin Ladin befann sig i Ghazni i östra Afghanistan i januari eller februari. Men Gates kunde inte bekräfta de uppgifterna.


anm- Sa inte fången vilket årtal detta kunde röra sig om?


Och på frågan när USA senast hade koll på var bin Ladin befann sig svarar Gates att "jag tror att det var flera år sedan".


En granskning utförd av ett amerikanskt senatsutskott har givit den förra USA-regeringen skulden med George W Bush i spetsen för att bin Ladin kunde fly från Tora Bora-grottorna i Afghanistan 2001.


Utskottet menar att det var brist på samordning mellan regeringen och militära befälhavare som gjorde att bin Ladin inte kunde fångas.


anm- Så kan man också uttrycka det, eftersom gränsen vid den tiden öppnades för en saudisk undsättningsexpedition av den svårt njursjuka bin Laden.

Etiketter:

onsdag, december 02, 2009

Dags för USA att lära sig den ryska läxan i Afghanistan

http://www.youtube.com/watch?v=ium4qUowhQU&feature=player_embedded


Afghanistan har kallats 'imperiernas kyrkogård' - ett land som aldrig har besegrats av utländska styrkor.

Rysslands Röda armén tillbringade ett decennium där och återvände besegrat och sönderslaget till SovjetUnionen.

Nu då USA skickar mer trupper till Afghanistan, kunde man ha dragit lärdom från Sovjets erfarenheter där i landet.

Al Jazeera rapporterar ovan från Moskva om den läxa man idag lärt sig..

Nu genomgår trupperna sin blodigaste period under sin tid i Afghanistan. USA kräver nu förstärkning till att tillsammans med övriga länder komma att bestå av över 100 000 trupper i Afghanistan, men det går trögt, vilket nu är förståligt.


Afghanistan är sedan urminnes tid känt som imperiernas gravfält och dagens läge utgör inget undantag. Tillsammans består de utländska trupperna av knappt 100 000 trupper i landet, i huvudsak 68 000 USAtrupper och cirka 10 000 fler brittiska trupper följda av tredjedelen tysk truppstyrka samt övriga stater som pliktskyldigast skickat dit sitt manskap.


Fredsrörelsen i USA och det amerikanska folket kräver nu en datum för tillbakadragande av trupperna i landet. Och Obama har satt ett datum för den 'afghanska truppsvallvågen', samma som Petraeus' dito i Irak.


Men inget har egentligen blivit riktigt lovat med en klar utträdesstrategi. Antikrigsrörelsen måste vinna tillbaka de 2/3 av de demokratiska väljare som hittills ställt sig frågande till kriget. Vidare analys i The Nation. Robert Greenwalds video har en stor roll att spela. Samtidigt förbereder sig Irak för val den 23 januari.

Etiketter: