måndag, mars 15, 2010

Det irakiska valet-en tilltrasslad historia

Layla Anwar bloggar om det irakiska valet, vilket hon helt förståeligt gör ytterst motvilligt. Faktum är att det Svenska Dagbladet publicerat i valfrågan åtminstone är mer lättförståeligt för en ordinär rationell svensk, och naturligtvis blev resultatet också precis som väntat. Iran vann också den ronden.


Ändå får man inte glömma att det var de västliga imperiemakterna - först England, som en gång i tiden med linjal styckat av detta en gång gränslösa, stora arabområde, tagit oljan och tvingat på invånarna det västerländska valsystemet. Givetvis efter att man först sett till att 'rätt man vinner'.


Inte minst USA har under senare tidsålder visat sig vara en riktig fena på att få folk att välja 'rätt', alltså välja de personer amerikanarna själva tillsatt, efter att först lärt upp dom i det stora landet borta i Väst, eller åtminstone ansett dom kunna klara av 'rätt resultat', inte sällan med hjälp av omilda metoder.


Uppenbarligen hade Usas tidigare favorit Saddam Hussein blivit en ytterst stor besvikelse och rena nitlotten, självständig som han med tiden blev - och väl nationalistisk i den sentida Usa-kolonisatörens ögon. Så gick det som det gick. Med andra ord snett, väldigt snett för den tidigare Usa-favoriten Saddam Hussein, trots han från början så lydigt rättat sig efter husse och velat anfalla- ja just det- Iran.

Med tiden kom han alltså att bli väl självständig i Usa-imperialisternas smak och ville själv utvinna oljan.

Så gick det som det gick. Det vill säga snett för alla parter-utom iranierna så klart -listiga som rävar som de är med sina Guds ställföreträdande uttolkare vid makten. Dessa ayatollor, som en miljonhövdad fattig landsortsbefolkning tror blint på. Något också den fattiga shiabefolkningen i södra Irak gör. Där lyder man heller inga andra profeter än sina egna i ayatollornas gestalt.


Iranshia gör vad helst deras andliga ledare önskar, vad än man säger till dom att göra. Samma gäller valet. Alltså det som gäller för att man ska rösta 'rätt', vilket säkert gör mången potentat ute i världen grön av avund. Givetvis röstar de också 'rätt' om de röstar på Maliki. Det gör däremot inte den utbildade sekulära och självständiga sunnibefolkningen. Den som bloggaren Arab Woman tillhör.


Hon har också suttit och försökt klura ut vad som hänt under valet-javisst där har också förekommit valfusk-men självklart vinner Maliki ändå. Till Usas OCH Irans stora belåtenhet. Så är det med den fiendskapen...Iran är alltför smart i Usas eller Israels ögon, och dessutom lyckas man att inte dras in i något STORT krig. Till israelernas ständiga förtret...och avund.
Ingrid Ternert

Etiketter: