onsdag, mars 10, 2010

Håll fast vid Sveriges ursprungliga uppdrag i Afghanistan och halka inte med militaristerna och Usa!

Afghanistan är åter på tapeten i svenska nyhetsmedia. Den svenska befälhavaren har i en intervju i Tv4 diskuterat våra soldaters insatsregler och vill att dessa ska ändras.

Det gäller den någonstans i början fredligaste av denna stigande skala av alltmer tillåtande skarpskjutande insatsregler man kan välja mellan, denna viktiga regel som säger att man inte utan vidare själv skall kunna öppna eld.

Däremot får man försvara sig vid angrepp.

Det är vad vi svenskar alltid tagit som en självklarhet-att vara FredsBEVARANDE Även om de (militaristerna alltså)ju längre tiden led inte nöjde sig med det vanliga fredsbevarande uppdraget och att inte befatta sig med skarpare uppdrag på denna stege från fredsbevarande till fredsskapande till det man nu vill fredsframtvingande...där motståndet helt logiskt hårdnar ju fler utländska trupper som befinner sig i landet

Med dessa små stegens tyranni har även skalans sista regel börjat diskuteras innan man kommer att fungera som vilken amerikansk anfallsstyrka som helst. Försvarshögkvarteret resonerar alltså idag som om de även skulle vilja ändra på de nuvarande reglerna.

Vad har vi då i Afghanistan att göra? Vid det här laget har man bara kunnat konstatera att våld föder våld, och vad Afghanistan behöver är mat-inte bomber, riktiga jobb, inte utländska militärföretag.

Borde inte valet vara skäligen enkelt? AlQaida?? Vem jagar dessa numera? De är alltså den ursprungliga orsaken till den militära närvaron i landet efter 9/11. En grupp på allra högst hundra man någonstans där uppe i bergen.

Så nu har militaristerna kommit så långt som att vilja diskutera ändrade regler i Försvarsdepartementet och Försvarshögkvarteret. Men svenska riksdagsledamöter får inte gå ut med sina synpunkter offentligt... Det är kusligt. Var finns folkmakten?

-Vi riksdagsledamöter har belagts med munkavle av försvaret, insatsreglerna sägs vara hemliga. Men Försvarsmakten själv går ut och berättar en massa saker i teve.
Jag är väldigt kritisk till att regeringen och försvaret inte på eget initiativ informerar Riksdagen utan hela tiden mörkar, säger Peter Rådberg mp.

Vad mer är att tillägga? Det gäller att få stopp på den våldsspiral som enbart syftar till att vänja oss vid tanken på ett Natomedlemskap - För inte hjälper man afghanerna då man demolerar landet! Vad dessa önskar är jobb - inte bomber, hjälp till uppbyggnad - inte ännu mer förödelse.Ingrid Ternert

Etiketter: