fredag, augusti 06, 2010

Freden i Visby

Afghanistansolidaritets Stefan Lindgren var i sommar i Visby bland de otaliga andra organisationer som försökte nå ut med sitt budskap.

Han var i diskussion om svåra frågor: Vad finns det för alternativ till ISAF och militär närvaro i Afghanistan?

Vad händer om - och när - USA och ISAF lämnar landet?

Det har på olika sätt framkommit att de upprepade löften som Obama gett, om att USAs trupptillbakadragande ska börja senast i juli nästa år, tillsammans med avskedandet av general McChrystal har ritat om den politiska kartan.

För Sveriges del står valet mellan att som Bildt/Tolgfors säga vi ska stanna till "segern" är "vunnen" eller ta till oss Obamas insikter.

Denne har sagt att han inte är intresserad av något annat nationsbygge än USAs. Bra. Bara afghanerna kan bygga Afghanistan. Han undvek i sitt West Point-tal 1 december att nämna ordet "seger" och avgränsade målet för operationen till al Qaida - inget annat. Hans nye Afghanistanchef general David Petreaus har tidigare sagt att al Qaida i stort sett är borta från Afghanistan.

Man gör klokt i att mycket noga läsa den artikel i Rolling Stone som fällde McChrystal. Efter att ha följt generalen en månad sammanfattar reportern Michael Hastings bilden av McChrystals krets:

"Mördare, spioner, genier, patrioter, politiska operatörer och rena galningar".

Efter slaget om Marja beskriver McChrystal själv staden som "ett blödande magsår". I artikeln beskrivs hur han utsatte Obama för ren utpressning för att få mer soldater. Obama valde att kompromissa och säga 30 000 man till - sen ett tillbakadragande.

Vicepresident Joe Biden avfärdar hela kontramotstånds-strategin COIN som orealistisk och en meningslös mansspillan. Antalet civila offer har på fyra månader ökat med 76 procent. Så nu är det Bidens tankar som gäller - "plan B".

USAs soldater i Afghanistan vet vad klockan är slagen. "Patrullera bara i områden där ni kan vara tämligen säkra på att inte behöva försvara er med dödligt våld", lyder ett direktiv. Det är ungefär som om Visbypolisen hade order att enbart patrullera gator, där de vet att det inte finns knark, ficktjuvar och minderåriga med sprit.

Man får förstå frustrationen, men den är en oundviklig följd av ett omöjligt uppdrag.

En del höga militärer försöker slå sig loss och börja döda mer aktivt igen och det finns planer på att begära en ny "surge"anfallsvåg nästa sommar. Republikanerna i USA är redan på krigsstigen och säger Obama har sålt ut dem.

Det blir en hård fight för Obama och man kan bara hoppas att hans orientering mot ett tillbakadragande håller.

Sverige skulle kunna stödja Obama genom att formulera förslag till en efterkrigsplan Om alla de pengar som idag kastas bort på kriget - bara för USAs del 5,4 gånger Afghanistan årliga BNP - användes till civilt bistånd skulle helt nya perspektiv öppnas för afghansk återuppbyggnad - och förhoppningsvis försoning.

Ann Wilkens var ännu inte beredd att acceptera att talibanerna är en självklart part i sådana förhandlingar, men den insikten är nog inte långt borta.

Mentalt kom avståndet till Cogitos seminarium att vara enormt. Bakom en rad säkerhetspolitiska arrangörer visade sig Försvarsmakten vara spindel i nätet. Den inbäddade och mentalt mumifierade Lars Adaktusson ledde debatten mellan sju partiers representanter och försökte tränga in vänsterns Ali Esbati i ett hörn - vill ni verkligen överge landet åt talibanerna? Har du slutat slå din fru?

Domptören Allan Widman såg till att övriga riksdagsnissar agerade lydig skolklass och upprepade alla argumenten, Bushs argument, från en svunnen tid.

I den parlamentariska panelen tycktes man inte alls ha fattat att det nu är en helt ny situation. Man har parkerat på en ståndpunkt och inte flyttat sig en tum på snart 9 år. Likt den danske amiralen Hans Lauritzen under nordiska sjuårskriget 1566 parkerade sin flotta över Visbys livsfarliga kalkstensplatåer, parkerade man nu 500 svenska män och kvinnor i en livsfarlig miljö.

Dansken förlorade hela sin flotta på en enda natt.


Stefan Lindgren

PS. En representant för Försvarsstaben försökte psyopsa mig och två unga OFOG-are när vi delade ut foldrar vid "Säkerhetspolitiska torget". Vi har hyrt den här marken, hävdade mannen. Jag uppmanade honom att begära handräckning av polismakten ifall han ville kladda på våra grundlagsstadgade rättigheter, varpå han övergick till försök att störa ut oss.

Uppenbarligen hade vi inte "det som krävs för rätten att ha en åsikt". Generande bara att Amnesty, Kvinna till kvinna och en rad andra rättighetsmedvetna organisationer ställer upp på sådana villkor...

Etiketter: