tisdag, augusti 10, 2010

Nordpolen nästa orosmoment?Flyga drake - misstänkt terroristbrott i Luleå?

Efter demonstrationen mot USAs bombningar i Norrbotten i lördags 7 augusti åkte vi - tre medelålders män ut till F 21:s flygbas utanför Luleå, därför att en av oss ville filma en plastdrake med affischen från filmen "Flyga drake". Ingen vakt var utstationerad, däremot fanns uppsatt gula band och en anvisning om att det var förbjudet att beträda området.

Efter ett tag kom två befäl från F 21:s skyddsvakt för att förhöra oss - tre medelålders män - om våra förehavanden. Vi berättade om våra avsikter, som inte var att störa någon övning.

Ytterligare sex med Ak 3:or välbeväpnade soldater kom för att kroppsvisitera oss och vakta oss i väntan på att Luleåpolisen efter lång väntan kom för att förhöra oss. Under denna tid pratade vi med de unga soldaterna, som dock inte svarade på många frågor.

De reagerade med leenden, när vi berättade om det som vi varit med om när vi gjorde lumpen. Jag berättade hur jag hade gjort lumpen för att försvara Sveriges alliansfrihet och neutralitet. En politik som nu är borta från försvarsmakten.

Vi pratade även om situationen i Afghanistan och annat som vi uppmanade dom att läsa vidare om vid tillfälle.

När polisen kom förhördes vi och togs till polisstationen för att de skulle ta DNA-prov på oss. Senare har vi fått höra att detta inte får göras förrän efter åklagarbeslut.

Militär och polis tog i beslag bland annat en liten videofilmkamera med de inspelade bilderna av drakflygning. De tog även i beslag min lilla digitalkamera, som varit nedpackad i en ryggsäck, som inte använts vid F21 utan bara innehöll bilder från JAK:s sommarseminarium, bilder från en äldre kvinnas 90-årsdag samt några demonstrationsbilder.

Enligt polisen skulle denna utrustning kunna förstöras om domstolen beslutade så.

Vid infarten fanns inga befäl utposterade, men efter att vi körts iväg med polisbilen hade de satt ut två skarpt beväpnade soldater ur den nationella insatsstyrkan

De sökte efter vapen, men beslagtog inte det absolut farligaste vapnet jag alltid har i min ryggsäck - papper och penna, samt den anteckningsbok, som skulle kunna innehålla hur många försvarshemligheter som helst.

Hälsningar
Bror Kajsajuntti

Etiketter: