torsdag, augusti 05, 2010

Ship to Gaza - Dror Feiler i utlandsintervjuDror Feiler, talesman för Ship to Gaza Sverige
har sagt att om Israel inte lyfter blockaden mot Gaza, kommer rörelsen att göra ett nytt försök att före slutet av år 2010 nå detta utfattiga palestinska territorium.
"Vi reser åter dit före årsslutet och vi är helt säkra på att denna flotta kommer att ha fler båtar, större båtar, det blir fler passagerarbåtar," citerade AFP Feiler efter gruppens möte i onsdags i Stockholm.

"Och lika beslutsamma som tidigare, accepterar vi inte Israels kontroll, men vi accepterar israeliska inspektioner och vi kommer att åka till Gaza," sa den Israelfödde svenska aktivisten, som varit ombord på en av de ursprungliga fartygen i frihetsflottan under försöket att bryta den tre år långa blockaden av Gaza förra våren.

Den israeliska militären attackerade Frihetsflottan när den var på internationellt vatten i Medelhavetden 31 maj, då man dödade nio turkiska medborgare på den Turkiet-flaggade M.V. Mavi Marmara och sårade omkring 50 andra människor som varit del av teamet ombord på konvojen av sex skepp.

De tvingade också skeppen att docka vid en israelisk hamn och fängslade alla dessa som varit ombord. Koalitionen bakom frihetsflöttan har uppmanat det internationella samfundet att stödja den nya hjälpkonvojen och sagt att man planerar utvidga koalitionen "till att inkludera de varierande grupper runt världen som vill förena sig med oss, såväl som intensifiera våra ansträngningar att mobilisera en ny flotta ."

"Vi hoppas att Israel och det internationella samfundet kommer att inse, att det inte är möjligt att stoppa detta och att det inte är acceptabelt att upprätthålla belägringen," sa Feiler.

"Vi köper båtar, vi får en hel del fonder till att köpa fler båtar," sa Feiler och tillade att Ship to Gaza rörelsen har vuxit och nu åtnjuter stöd från hela världen, särskilt Frankrike, Spanien, Italien, Schweitz, Norge, Australien, Förenta Staterna och Canada.

Ship to Gaza Sverige annonserade ingen exakt dag för avfärden på grund av inköps-och licensfrågor och behovet av att också ta väderutsikterna med i beräkningen.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: