torsdag, juni 17, 2010

Stubb efterlyser en snabbinsatsstyrka till Kirgistan
Den finska försvarsministern efterlyser en nordisk-baltisk interventionsstyrka i Kirgistan!


Från finska radiotjänsten YLE- av Rick Rozoff 14 juni 2010

-Stubb sa att en sådan mission inom tre dagar borde skickas iväg till regionen då väl situationen lugnat ner sig tillräckligt. Han jämförde situationen med den som var i Georgien i augusti 2008, då man skickat dit en internationell polisstyrka.


De nordiska och baltiska länderna föreslår sända iväg en civil snabbinsatsstyrka till södra Kirgistan, där etniskt våld lämnat 100 döda människor. Finska utrikesministern Alexander Stubb föreslog en mission dit på måndagens möte i Luxemburg med EUs utrikesministrar.


Efter mötet sa Stubb att tanken var ett möte med den finska regeringen eller presidenten om en eventuell finsk mission i Kirgistan.


Tidigare i måndags hade Stubb sagt att en sådan mission kunde skickas dit inom tre dagar då väl situationen lugnat ner sig tillräckligt. Han jämförde situationen där med den i Georgien augusti 2008, då man skickade en internationell polisstyrka.


"Vi kunde operera på precis samma sätt, att sända trupper för civila uppgifter som att hålla ordning, bevakning och hjälp till att lugna ner situationen. Med andra ord, detta skulle inte vara fråga om att sända trupper i någon militär bemärkelse," sa Stubb till YLE strax före mötet.

"Styrkorna skulle kunna samlas ad hoc, baserat på existerande resurser," tillade han.

Det etniska våldet fortsatte på måndagen i södra Kirgistan. Det officiella dödstalet har nu nått 117 med åtminstone 1500 människor skadade.

Men hjälporganisationer och lokala uzbekiska ledare säger att de verkliga siffrorna skulle kunna vara mycket högre. Ett beräknat antal av 100 000 etniska uzbeker har flytt landet - mitt under de attacker som verkar ha som motiv att underminera den nya interims-regeringen.

Stubb finns också bland dom som vid måndagens EU-möte efterlyste ett slut på Israels blockad av Gaza.

Den dödliga räden mot en fartygskonvoj med förnödenheter i slutet av maj lär också vara på utrikesministrarnas agenda för konferensen.


viss övers I.T

Etiketter:

tisdag, juni 15, 2010

Domstol ställer krav mot förövarna av attacken mot Ship to Gaza
B'Tselem är en israelisk människorättsorganisation, som i måndags släppte sin egen rapport med dokumentation om de palestinska områdets allvarliga situation. Gruppen noterade att 95 procent av Gazas fabriker är stängda, så att 98 procent av invånarna lider av lockout och 93 procent av Gazas vatten är nedsmutsat.


Amr Moussa, Arabförbundets generalsekreterare - efterlyste i söndags ett slut på blockaden. ICRC, Internationella Röda Korset, kritiserade också Hamas, alltså den islamska rörelse som har kontrollen över Gaza, för att hindra ICRC från att besöka Gilad Shalit, den israeliska soldat som år 2006 tillfångatogs. Enligt internationell lag får Shalit ta emot besök från Röda Korset.


"I strid mot internationell humanitär rätt, har [Hamas] också vägrat att låta honom komma i kontakt med sin familj," sa ICRC.


Men huvuddelen av ICRCs kritik riktades mot Israels blockad. ICRC noterade att förutom hälsoproblem är 40 procent av Gazas invånare inte kopplade till avloppssystemet, och restriktioner om var man kan få gå, har drivit många bönder och fiskare till fattigdom.


En tredjedel av Gazas jordbruksland finns i en "buffert zon" kontrollerad av den israeliska armén, och båtar kan bara få fiska inom tre nautiska mil från Gazas kust.


ICRC kräver att både Israel och Hamas regering "tillåter och underlättar snabb och obehidrad passage" för hjälpsändningar till Gaza. Hamas har vägrat acceptera 10 000 ton humanitär hjälp som blev tagen från den hjälpflotta som förra månaden attackerades av den israeliska armén.


Den israeliska regeringen förklarade i söndags att en panel ledd av den förre domaren i Högsta Domstolen, Yaakov Turkel, ska undersöka attacken mot Ship to Gaza.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, juni 14, 2010

Efter Ship to Gaza - Vad händer härnäst?

Efter den blodiga israeliska attacken mot fartygskonvojen till Gaza inser allt fler att något annat måste till i konflikten.


Först och främst måste blockaden mot Gaza hävas och de 1,5 miljoner palestinierna där få handla fritt och kommunicera med omvärlden.


USAs och EUs terrorstämpling av Hamas och andra palestinska organisationer måste hävas så att man kan börja diskutera direkt med den demokratiskt valda palestinska ledningen.

Det som hände med ”Ship to Gaza” måste läggas fram. Den utredning man från Israels sida tillsatt räcker inte, även om man bjudit in ett par utländska ”observatörer”. Misstänkta förbrytare kan inte få utreda sig själva.

Alla konvojens fartyg måste återlämnas och lasten levereras på det sätt mottagarna accepterar. Detsamma gäller alla de kameror, videofilmer och andra privata tillhörigheter som blivit stulna.

Journalisten Cevdet Kiliclar, en av de nio dödade, blev uppenbarligen ihjälskjuten då han försökte dokumentera det som pågick. Andra journalister berättar om svåra kränkningar av dem själva och andra passagerare.

Bildmaterielet måste fram för granskning. Till detta behövs en internationell kommission.

Nu måste Israel bestämma sig för att avsluta ockupationen av palestinskt land, sluta upp med bosättningar, avspärrningar, murbyggen och diskriminering av palestinier och bli en normal stat bland andra stater.

Eller gräva ned sig i sitt eget träsk som en paria och skurkstat i världssamfundets utmarker.

Nu måste EUs relationer till Israel ordentligt ses över. Det handlar om sådant som sanktioner mot misstänkta krigsförbrytare i Israels ledning, att upphäva handelsavtal, OECD-medlemskap och militärt samarbete, att dra bort investeringar, genomföra akademikerbojkott och sätta stopp för Israels kultursamarbete av typ Eurovisionsschlager och EM-fotboll.


Denna vecka diskuterar EUs utrikesministrar situationen. Världen avvaktar.


Gunnar Olofsson
Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Etiketter:

lördag, juni 12, 2010

Israeliska soldater dödar nittonårig fredsaktivist på Ship to Gaza
Aktivister från Ship to Gaza säger att den israeliska militären rånat dom på pengar och utrustning efter att deras skepp kommit under dödlig attack den 31 maj.

Enligt överlevande på skeppet som varit i kontakt med Press TV, blev aktivister ombord på hjälpkonvojen rånade på ungefär 3.5 miljoner dollar i reda pengar och utrustning av de israeliska kommandostyrkorna.

Hundratals av dessa har rapporterat förlorade pengar, laptops, telefoner och kläder efter att Israel i förra veckan släppt dom fria.

Den israeliska militären hade attackerat dom på internationellt vatten i Medelhavet och dödat åtminstone 20 fredsaktivister inklusive nio turkiska medborgare ombord på M.V. Mavi Marmara och sårat omkring 50 andra människor, som var del av teamet på konvojen med sina sex fartyg.

Israel arresterade också och släppte senare nära 700 aktivister från 42 länder ombord på båtarna, vilka skulle försöka bryta Gazas belägring och lämna över 10000 ton humanitär hjälp till de sedan lång tid lidande, utsvultna människorna i området.

"Vi hade kameror och mobiler som togs ifrån oss under den första omgången på båten, när de flyttade ut oss från utrymmena och tog allt vi bar med oss i form av teknologi," sa Alex Philips till Press TV, en av dom som var ombord på Ship to Gaza.

Man beräknar att 600 mobiltelefoner, 400 videokameror och 350 laptops fortfarande är kvar i den israeliska militärens händer.

De flesta passengerare bar också med sig stora summor pengar från månader av hjälporganisationers insamlingar avsedda för Gaza.

"Över 3500 dollar av mina pengar och mitt körkort togs ifrån mig. De tog mitt arbetstillstånd för arbete i SaudiArabien som lärare. De tog min laptop … de tog samtidigt många av mina kläder," sa Abdul Aziz.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, juni 11, 2010

Al Jazeera-journalist om Israels dödliga attack mot passagerarna på Ship to Gaza


Ännu en flotta

På måndag startar israeler ut till havs för att Gilad Shalit ska släppas. Alltså den israeliska soldat som togs tillfånga av palestinier under kriget.

En del i det israeliska samhället blev ursinniga över nyheten om att en rakt igenom judisk flotta med anti-Israelkampanjfolk planerar att segla till Gaza nästa månad för att söka bryta blockaden.

Flottan med en brittisk kapten, Glyn Secker i 'Judar för en rättvis palestinsk fred', kommer att segla under översyn av 'European Jews for a Just Peace' EJJP, som är en paraplyorganisation med grupper från 10 länder. Ombord kommer det att finnas ungefär 40 aktivister, inklusive en 85-årig israelisk överlevare från förintelsen. http://www.thejc.com/news/israel-news/32884/jewish-flotilla-plans-break-gaza-blockade

USA uppmanar Gazaborna att äta potatischips
Först trodde folk detta var ett skämt, denna absurda lista med produkter som inte får komma in i Gaza. AP publicerade nyligen en artikel med rubriken 'Israel lättar på Gazas blockad vad gäller en del förbjuden mat'. Vilket ju lät lovande.

Dock verkade det som om israelerna ville få Gazaborna att äta lite importerade godsaker som soda, juice, sylt, kryddor, rakcreme, potatischips, kakor och godis. Trots allt är det så, att israelerna fortsätter med sitt förbud mot skolmaterial och medicinsk utrustning, textilier, kontorsutrustning, pappersprodukter,...


IT

Etiketter:

Progressiva amerikanska judar - Medea Benjamin om Helen Thomas

torsdag, juni 10, 2010

Israel förlöjligar Ship to Gaza

Sören Sommelius skriver i sin blogg i Helsingborgs Dagblad om Israels skamliga förlöjligande av Ship to Gaza i denna YouTube-filmNoam Chomsky beskriver massakern på Ship to Gaza i andra ordalag än Israel
Att kapa båtar på internationellt vatten och döda passagerare, det är naturligtvis ett allvarligt brott. Redaktörerna på London Guardian har helt rätt då de säger,”Om det varit en beväpnad somalisk grupp pirater som hade bordat sex skepp på öppna havet och dödat åtminstone tio passagerare och skadat många fler, då skulle en NATOstyrka idag vara på väg till Somalias kust.”

Det är värt att hålla i minnet att brottet inte är nytt.
I decennier har Israel kapat båtar på internationellt vatten mellan Cypern och Libanon, dödat eller kidnappat passagerare och ibland fört dem till fängelser i Israel inklusive hemliga fängelser/tortyrkamrar, ibland hållit dom fängslade i många år. Israel anser man utan vidare kan förrätta sådana brott eftersom USA tolererar dom och Europa brukar följa med i hälarna...

Etiketter:

Rasism - Layla Anwar

Layla Anwar An Arab Woman Blues
Och jag dröjer vid Albert Memmis definition av rasism...en fullt omfattande sådan, en som går utöver ekonomi och geopolitik...

Ockupationen av Irak är baserad på Ren Rasism...religiös rasism, rasistisk rasism, sekteristisk rasism, etnisk rasism,

ideologisk rasism, politisk rasism, ekonomisk rasism...

Era "marxistiska, vänster, liberala, progressiva..."teorier och analyser är allför begränsade för att kunna förklara denna ockupation...

Och jag tror jag vet varför...

Och jag ger er ett annat citat från Albert Memmi, i vanligt talspråk...

Det finns en märklig sorts enighet förknippad med problemet rasism. Ingen, nästan ingen önskar se sig själv som rasist; ändå förekommer rasism; verklig och seglivad rasism.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, juni 08, 2010


Kosovo: Droger för EuropaVoice of Russia 6 juni 2010

För ett par år sedan cirkulerade ett skämt på Internet om att heroinproducenter erkänt distributörens oberoende.

Det handlade om Afghanistan, som alltså var den första att erkänna den serbiska provinsen Kosovos oberoende, vilken illegalt separerat sig från Jugoslavien. Kosovo har alltsedan dess varit en transitpunkt för droger från Asien till Europa.

En serbisk militäranalytiker och erkänd expert på situationen i Kosovo, Milovan Drecun, säger att enligt Europol och Interpol kommer den största mängden heroin till Europa via Kosovo från Afghanistan. Enligt vissa beräkningar kanaliseras ungefär 65%av all världens heroin genom denna före detta serbiska provins; medan 90% av alla de droger som når Europa blir skeppade via Kosovo.

Enligt den kanadensiska detektiven Stewart Kellock, opererar den afghanska drogmaffian med Förenta Staternas tysta medgivande. Kellock har i en intervju sagt, att amerikanska diplomater hindrar Kosovos notoriska droghandlare från att bli fängslade. Samtidigt bekräftade han, att Kosovos nuvarande premiärminister Hashim Thaci är ledare för den största albanska maffiaklanen.


Enligt KFORs hemliga rapporter äger klanen tre illegala laboratorier för tillverkning av heroin. De människor som är involverade i drogsmugglingen i Kosovo har mycket viktiga statliga poster i provinsen, säger den serbiske militäranalytikern Milovan Drecun i en radiointervju med Voice of Russia. Han menar att media skildrar de bindningar som finns mellan amerikanska militären i Kosovo och lokala droghandlare, men är det verkligen på det viset?


Officiellt arbetar amerikanarna för att få bort Afghanistans heroinproduktion, men i realiteten utnyttjar man CIA och fortsätter alltså med drogtrafiken för att fylla på sina hemliga skattkistor, inklusive den illegala droghandeln i Kosovo från Afghanistan. Den går i första hand via Bondsteel-basen. Åtminstone är det vad amerikanska tidningar nyligen skrivit om, rapporterar Milovan Drecun.


Andra rapporter nämner en USAkoppling med en medlem av terroristorganisationen Kosovos BefrielseArmé och nära vän till Kosovos premiärminister Hashim Thaci, som anses ha smugglat upp till 150 kilo heroin och kokain under en tid. Dessa kriminella var kompisar med en kaféägare i närheten av Bondsteel basen, vilken gjorde affärer med de amerikanska officerarna där, tillägger Milovan Drecun.


Allt detta betyder, att med hjälp av sina västliga beskyddare har Kosovo utvecklats till en grogrund för all sköns drogsmugglare och andra kriminella. Eller med Paris-baserade 'International Academy of Geopolitics' Alexis Trouds berömda yttrande, “En kriminell zon ledd av den albanska maffian.”övers Ingrid Ternert

Etiketter:

söndag, juni 06, 2010

Ship to Gaza, Rachel Corrie och Turkiet
Turkiet har genomfört undersökningar av de omständigheter som lett till de 30 dödande skott israeliska soldater avlossat mot 9 turkiska passagerare på Ship to Gaza varav 8 av de ombordvarande dött. Turkiets premiärminister Erdogan har uttalat sig mycket kritiskt och anklagar Israel för statsterrorism.


Trots stark internationell kritik mot Israel utvidgar denna ockupationsmakt ständigt sina gränser in på palestinskt område och bygger bosättningar på deras bästa jordbruksmark.

Det irländska hjälpfartyget Rachel Corrie blev redan i lördags bordat av israeliska styrkor.Och människor satta i fängelse.


Och NATO vet inte hur de ska se på detta-trots att dess medlem Turkiet egentligen blivit angripen.

Etiketter:

fredag, juni 04, 2010

Skriv på namnlistan http://www.namnlista.se/ship-to-gaza-skydda-rachel-corrie/

Israel säger att de tänker stoppa det irländska fartyget till Gaza, Rachel Corrie, men om det inte blir stoppat är det framme på lördag morgon. Samtidigt tänker israelisk polis deportera de ungefär 700 aktivister som befinner sig ombord på Ship to Gaza. Men de som vägrar att samarbeta hamnar i fängelse. Hittills har omkring 80 aktivister omhändertagits.

Men USA fortsätter ändå att hålla Israel om ryggen och 'beklaga' de dödade i den israeliska räden mot Ship to Gazas hjälpsändningar

-"Förenta Staterna beklagar djupt de liv som hittills gått till spillo och de skadade, och arbetar nu för att sätta sig in i omständigheterna runt tragedin
sa Vita Husets talesman Bill Burton i ett uttalande.

Irländska medborgare'kidnappade'på internationellt vatten Det irländska utrikesministeriet anklagade Israel för kidnappning av irländska medborgare på internationellt vatten. Irländska premiärministern säger att Israel de facto är en ockupationsmakt i Gaza

Erdogan- Räden mot hjälpfartygen är statsterrorism- premiärmimistern säger att aktionen mot flottan med hjälpsändningar till Gaza 'fullständigt går emot internationella principer.' Merkel talar nu med Netanyahu och Erdogan i ett förslag till att lätta på spänningarna.

Turkiets svar på den israeliska attacken- "Det borde vara känt att vi inte kommer att förhålla oss tysta inför denna inhumana statsterrorism," sa han redan på måndagen, enligt AFP. - "Internationell lag har förtrampats," förklarade Erdogan.

Turkiet vill ha till ett möte i säkerhetsrådet och fördömer Israel-

Turkiet har lagt ner de gemensamma militärövningarna med Israel och efterlyst ett katastrofmöte med FNs Säkerhetsråd efter att propalestinska aktivister blivit dödade då de israeliska marinsoldaterna stormade ett turkiskt hjälpfartyg avsett för Gaza.

Även turkarna har genomfört demonstrationer mot den israeliska attacken

Ungefär 10000 människor marcherade från det israeliska konsulatet i Istanbul mot stadens stora torg med talkörer och vajande banderoller med texten "Israel mördare".

Samtidigt råder stor vrede i London efter Israels mördande av fredsaktivister på Ship to Gaza. Protesterna där har blockerat trafiken från att komma fram i centrum. Människor fortsätter att sluta upp i demonstrationen.

I Beirut demonstrerar människor utanför FNs byggnad på grund av de åtminstone 19 människor israelerna dödat, vilka var på väg mot'Ship to Gaza'.

Ett antal av åtminstone 12 nationers regeringar har kallat in sina israeliska ambassadörer för att få en fullständig förklaring till slakten.

Etiketter:

torsdag, juni 03, 2010

Ship to Gaza - Manifestation i Göteborg fredag 4 juni kl 18-20 Gustav Adolfs Torg


3 juni
Flotilla of humanitarin aids to Gaza
In a move to appreciate the struggles for exposing the realities behind Israeli occupation, the Palestinian Authority has granted Palestinian nationality to all the activists in the Flotilla.

Chefen för den palestinska myndigheten Mahmoud Abbas tackade i onsdags de internationella aktivisterna i flottan för deras kamp för friheten och uttryckte hopp om att skeppen inte skulle vara det sista försöket att bryta Israels blockad över Gaza

När kommer blockaden att få ett slut? När kommer Israel respektera de legitima internationella lagarna, så blodflödet stoppas och verklig fred kommer att råda?" enligt Ma'an News Agency.

Också under 2008 kom premiärminister Ismail Haniyeh att avtacka besättningen på de båtar som bröt Israels belägring av Gaza och gav dom palestinska pass.

4 juni Gaza Freedom Flotilla, Skeppet till Gaza, som var lastat med mat, förnödenheter och medicinsk utrustning till Gaza, kom tidigt i måndags under eld från de israeliska flottstyrkorna på internationellt vatten mer än 150 km från Gazas kustremsa.

Tjugo internationella aktivister sägs ha blivit dödade och 50 andra skadade vid händelsen.

FNs Säkerhetsråds uttalande löd 'humaniteten förrådd'

Hamas har gått till FNs Säkerhetsråds medlemmar om den israeliska attacken mot Gazas hjälpkonvoj och uppmanat alla stater att totalt bryta alla sina diplomatiska förbindelser med Israel.
http://presstv.ir/detail.aspx?id=128739§ionid=351020202 Många av våra vänner som befann sig ombord på The Frihetsflottan Skepp till Gaza och som blev kidnappade av den israeliska militären tidigt i måndags morse sitter fortfarande i israeliska fängelser.

Vi kräver att alla fångar omedelbart släpps!

Ship to Gazas båt Sofia ligger fortfarande i israelisk hamn tillsammans med all last som ska till befolkningen i Gaza. Vi kräver att få tillbaka det som stulits från oss så att vi kan fortsätta vår färd mot Gaza!

Blockaden mot Gaza är fortfarande inte hävd. Så länge Israel fortsätter sin kollektiva bestraffning av befolkningen i Gaza kommer vi att fortsätta protestera. Vi kräver att världssamfundet och våra politiska representanter ser till att blockaden av Gaza hävs!

Den sjunde båten i The Freedom Flotilla: "Rachel Corrie" är just nu på väg mot Gaza. Med tanke på det fruktansvärda övervåld som mötte solidaritets-aktivisterna ombord på de första båtarna kräver vi att EU ger sitt fulla stöd och skydd till "Rachel Corrie" under dess färd till Gaza!

I solidaritet med befolkningen i Gaza och aktivisterna i The Freedom Flotilla!

Sprid detta till alla ni känner! Låt oss visa världen att vi är många och starka!

HÄV DEN ILLEGALA BLOCKADEN MOT GAZA, NU!


Arrangörer Ship to Gaza Göteborg

Detta är en manifestation i Ship to Gazas namn, vi ber er därför, vänligt men bestämt, att lämna alla partipolitiska symboler, partiflaggor och plakat hemma.

Etiketter:

onsdag, juni 02, 2010

Händelserna i Gaza försvagar Israels ställning i världens ögon


Detta inlägg tål att upprepas


NATO urges Israel to free activists RB/CS/MMN
1 juni 2010
NATOs generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen uppmanade Tel Aviv att omedelbart släppa de aktivister som tillfångatagits i räden mot flottkonvojen med hjälpsändningar till Gaza.

I ett uttalande sträckte NATOs generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen ut sina kondoleanser till offrens familjer och smällde dessutom till med "det agerande som lett till denna tragedi."

"Det som är av största vikt är att omedelbart släppa de fängslade civila och skeppen som Israel tagit hand om" tillade han i uttalandet som publicerats på NATOs hemsida.

Denna kommentar kom efter ett möte med NATO efter en uppmaning från Turkiet. Israel har fängslat inte mindre än 487 internationella aktivister som tillfångatagits under det allmänt kritiserade angreppet mot hjälpkonvojen till Gaza som skedde tidigare i måndags.

Under tiden genomgår 48 andra aktivister formella procedurer före de deporteras tillbaka till sina hemländer. De fängslade internationella aktivisterna ska ha blivit förhörda av den israeliska polisen.

Enligt Al-Aqsa TV resulterade attacken mot hjälpkonvojen på internationellt vatten i 20 dödade människor och ungefär 50 andra sårade. De som ådrog sig skador har blivit överförda till israeliska sjukhus för medicinsk vård.

De pro-palestinska aktivisterna bestod av turkar, israeler, palestiner såväl som amerikaner och många européer -- av dessa politiker, en judisk överlevare från förintelsen och en svensk författare, Mankell.

Många länder i den internationella kommuniteten runt världen har fördömt Israel för detta riskabla angrepp och kallat in israeliska ambassadörer med anledning av denna brutala händelse.

Israels kärnvapen ännu en avskräckning

Etiketter:

tisdag, juni 01, 2010

INTE då ska våldet få segra


Den israeliska militären har överfallit en fredlig konvoj med bistånd –byggnadsmateriel, skol- och sjukvårdsmateriel - till det avspärrade Gaza och dödat och skadat många människor.Aktionen ligger i linje med den israeliska doktrin som säger, att varje antydan till motstånd mot Israels ockupations-och koloniseringspolitik skall mötas av så kraftigt övervåld, att den som ens funderat på motstånd redan vid tanken på något sådant skall bli avskräckt för all överskådlig framtid.Denna doktrin om orimligt våld är inte något nytt. Den användes på sin tid också av de tyska nazisterna där ett rymningsförsök från ett läger kunde leda till att tio eller fler oskyldiga fångar blev dödade som straff.Och där attentatet mot den tyske ”riksprotektorn” för Böhmen-Mähren, Reinhard Heydrich, hämnades med morden på 340 invånare, varav 88 barn, i byn Lidice 20 kilometer utanför Prag.Senast tillämpades doktrinen under den israeliska invasionen i Gaza förra vintern, där inte bara några raketskjutande små palestinska grupper var målet utan hela den oskyldiga befolkningen och civilsamhället i Gaza – en våldsorgie där 1.415 palestinier, varav 85% civila och 319 barn, dödades, över 5.400 skadades och stora delar av infrastrukturen i Gaza; bostadshus, skolor, sjukhus lades i ruiner.Den gången gällde det palestinier. Nu har israelerna attackerat civila västerlänningar på internationellt vatten, något som endast pirater och skurkstater brukar ägna sig åt. Detta, om ingenting annat, borde mana till eftertanke även bland Israels mest hängivna uppbackare.Naturligtvis är regeringar, företag och enskilda i våra länder medskyldiga till det som skett. USA och EU har sedan 2006 medvetet frusit ut och isolerat den valda palestinska ledningen. Sveriges regering försökte under sin tid som EU-ordförande inte på något sätt bryta den olagliga blockaden av Gaza.Vi vet att det är Volvomaskiner som river palestinska hus på Västbanken, och att företaget Volvia som trafikerar många svenska orter varit djupt involverad i planerna på bygget av en spårväg på ockuperat område.Vi ser hur den svenska regeringen delat ut ett eget fredspris till en israelisk krigsaktivist och alldeles nyligen välkomnat Israel in i den ekonomiska gemenskapen OECD. Hur svenska militärer tillsammans med NATO obekymrat umgås och har vapen-samarbete med den israeliska krigsmakten. Hur Hennes & Mauritz ser ekonomiska möjligheter i att öppna nya butiker bland ruinerna av raserade palestinska hem.Hur ICA och andra dagligvarubutiker glatt saluför israeliska produkter sannolikt tillverkade på ockuperade områden. Och hur Konsum Väst svarat på medlemmarnas beslut på årsstämman att sluta saluföra israeliska produkter - och med hänvisning till någon dubiös central policy försöka slingra sig undan sina moraliska och demokratiska förpliktelser att följa det beslutet.Vi ser hur fotbollsklubbar som IFK Göteborg utan problem spelar vänskapsmatcher mot inbjudna israeliska lag – trots att palestinska idrottsmän inte ens tillåts lämna sina byar. Hur svenska forskare och vetenskapsmän samvetsbefriat fortsätter sitt samarbete med israeliska kollegor medan palestinska universitet isoleras och stängs.Hur israelisk propagandafilm saluförd som kultur och visas på svenska filmfestivaler. Sist men inte minst - hur vi, nästan alla i detta land, tillsammans för bara några dagar sedan suttit med våra chipspåsar och gulligullat med den israeliska våldsregimen i den europeiska Melodischlagerfestivalen,fast Israel inte ens är belägen i Europa...Det är detta som måste ändras. Det är många som behöver lära sig att känna igen en förbrytarregim när den står här mitt framför oss – och agera därefter. I dagarna spelar det svenska U21-landslaget fotboll mot Israel - i Israel. Det betyder att man, trots Israels ytterst pedagogiska våldsuppvisning, ändå inte lyckats förstå och ta till sig informationen.Israel skall, liksom en gång den vita rasistregimen i Sydafrika, isoleras och bojkottas på alla plan tills man lärt sig läxan och börjat följa internationell lag. Har man just inom idrottsrörelsen – trots alla högstämda deklarationer om idrottens ädla syften - extra svårt att förstå detta?Naturligtvis kommer vi som arbetat aktivt för konvojen till Gaza, som läget är nu inte att kunna upprepa detta igen. Trots att behoven i Gaza fortsätter att vara oändliga. Vi kan med något som helst bevarat samvete, inte med berått mod skicka ytterligare människor rakt in i en situation som med all sannolikhet innebär risk för kidnappning, fängelse och kanske död.Vi måste få hjälp av världssamfundet att återupprätta den internationella rätten. Annars är det bara att konstatera hur den nazi-israeliska doktrinen med oproportionerligt och orimligt övervåld mot oskyldiga faktiskt fungerar. Att något fredligt och humanitärt hjälparbete i detta fall faktiskt inte är möjligt. Att vi än en gång, liksom i fallet med det judiska ghettot i Warszawa, åter kan tvingas att se på när människor isoleras, terroriseras och drivs mot sin undergång.Naturligtvis kan vi inte acceptera detta. Nog är nog. Det är dags för alla, i alla delar av världen, att välja sida. Antingen är ni med oss, med folkrätten,humaniteten och de förtryckta - mot bödlarna - och då kommer ni med och bojkottar den israeliska skurkstaten på alla plan! - eller också är ni med de israeliska terroristerna. Det är just bara att välja.Gunnar Olofsson

Ordförande i Göteborgs PalestinagruppGunnar Olofsson, Ostgatan 20, 412 75 Göteborg, tfn. 070-2050647, e-mail:
gunnaroson@gmail.com

Etiketter:

Häv blockaden!
Tryck på Israel att häva blockaden
SvD brännpunkt 1 juni 2010


Egyptens president Hosni Mubarak gav i dag order om att gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah ska öppnas, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena enligt AFP.


Samtidigt krävde Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan att Israels
"omänskliga blockad" av Gaza måste hävas omedelbart. Förhållandet mellan
Israel och Turkiet har redan skadats kraftigt av våldsamheterna.


Martin Indyk, före detta USA-ambassadör i Israel,uppmanar USA:s president Barack Obama att arbeta fram en lösning där Hamas-styret i Gaza släpper den israeliske soldaten Gilad Shalit mot att Israel lyfter blockaden, "som inte längre är hållbar".


- Den hjälper till att stoppa Hamas-attacker mot israeler, men skadar allvarligt Israels internationella rykte. Det är vårt ansvar för Israel att hjälpa dem att hitta en väg ut ur den här situationen, sade Indyk till The New York Times.

Etiketter:

Demo För Palestina