tisdag, augusti 31, 2010

Vad föreslår partierna nu när talibanerna aldrig varit starkare än nu?


av Peter Franke Västerbottens Folkblad vf.se

...Nu vet vi att de svenska militära trupperna i Afghanistan vid en rödgrön valseger ska börja tas hem redan nästa år och att de ska ha lämnat landet 2013.

Därmed ansluter sig oppositionen till slutsatsen från sommarens internationella Kabulkonferens. De afghanska styrkorna ska själva ta ansvar för säkerheten och de utländska soldaterna ska dra hem. Det är en klok strategi.

Nio års krig visar att militära insatser inte kan skapa fred i Afghanistan. USA har satsat närmare 300 miljarder dollar på att ”befria” landet, men talibanerna har aldrig varit starkare än nu. Ytterst få tror längre på att ännu mer våld är lösningen.

Holland har redan tagit hem sina trupper, Japan har satsat enbart på civilt bistånd och Barack Obama har aviserat start för uttåget nästa år och slutdatum 2014.

Ett krigstrött folk vill inte längre ha utländsk militär i landet. En majoritet av afghanerna tror att USA och Nato är där för egen vinnings skull, och detta är ingen orimlig slutsats. Stödet för kriget sjunker också dramatiskt i USA och andra krigförande länder.

Den svenska regeringen har dock ingen exitstrategi och inget slutdatum. Utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Sten Tolgfors säger att svensk militär ska vara kvar så länge det behövs, och de ska åstadkomma underverk. Knarkhandeln och terrorismen ska stoppas, svenska affärsintressen och jämställdhet främjas. Det är höga men omöjliga mål.

Det som från början var ett FN-uppdrag är i dag ett krig helt styrt från Pentagon och Natohögkvarteret. Det svenska uppdraget har efterhand också ändrat karaktär. Enligt nya hemliga instruktioner får svenska soldater använda dödligt våld i andra situationer än självförsvar och det har inte hänt på drygt 200 år.

Afghanistan ska inte överges. Stödet ska gå från missiler och automatkarbiner till skolböcker och sjuksköterskor. En enda svensk soldat kostar två miljoner kronor varje år. Den summan räcker till årslöner för 50 välutbildade afghanska lärare eller årskostnaden för 1 400 elever, enligt Svenska Afghanistankommittén (SAK).

SAK har 6 000 anställda i Afghanistan och driver 400 skolor och sköter primärvården i fyra provinser. Organisationens tidigare generalsekreterare Torbjörn Pettersson blir nästa vecka Sveriges ambassadör i Kabul. Det är en bra utnämning av Carl Bildt, även om Pettersson låter mer som de rödgröna än som regeringen när han säger:

– Det går inte vinna ett fredligt Afghanistan med militära medel. Det civila är betydligt viktigare.

Nio års krig visar att militära insatser inte kan skapa fred i Afghanistan. USA har satsat närmare 300 miljarder dollar på att ”befria” landet, men talibanerna har aldrig varit starkare än nu.

Etiketter:

USA larmar om iranska kärnvapen, samma som man innan kriget gjorde mot Irak

måndag, augusti 30, 2010

Nostalgisk tillbakablick på Irak


Nu då de flesta av USAtrupperna, stridstrupperna, har lämnat städerna och byarna i Irak vet man ändå inte vad som sker härnäst.

Tillståndet är extremt dåligt. Den service irakierna får är dålig. Folk saknar en fungerande tillgång till vatten, elektricitet, renhållning, utbildning och hälsovård. Det politiska läget försämras sakta men säkert.

Efter nära sex månader efter valen finns fortfarande ingen regering. Och säkerheten i landet är mycket dålig.

Men där finns två skilda spår. Trots att en majoritet av irakierna, kanske hela nationen, håller med om att situationen är väldigt dålig, gäller från ett irakiskt perspektiv att befolkningen fortfarande är uppdelad.

Majoriteten vill få ett slut på ockupationen. Man tror nämligen inte att en förlängning skulle fixa det som redan idag brutits ner.

Nej verkligen inte. Irakierna har sedan invasionen gjort sig lustiga över amerikanarna, med historier om hur klantigt de uppfört sig. Och vilken lång ordergivning som gäller hos USAs hjärntvättade rekryter.

Att bron över Tigris skulle ha reparerats på mindre än hälften av tiden och kostnaden och till betydligt bättre ingenjörmassighet, än vad amerikanarna lyckats med, efter att dom även bombat broarna.

Och visst har de tämligen sekulära irakierna längtat tillbaka till tiden före kriget, nu då de ser vad USA har ställt till med i landet-och att man till på köpet regeras från Iran- och hur dessa (och USA) bedrivit en otrolig stöld av landets rikedomar med rövarpris på oljefälten till sig själva och allt annat värdefullt inklusive guld och antikviteter.

För att inte tala om alla de inbördes stridigheter som uppstått om makten, och alldeles särskilt om Irans inverkan. Och alla morden, särskilt på de utbildade civila. Vem låg bakom det? Vem gav råd till dem som låg bakom det? Vem samarbetade med dem som gjorde allt detta?


I.T

Etiketter:

USAs krig mot den muslimska världen

Etiketter:

söndag, augusti 29, 2010

Islamofobin på frammarsch i USA?
Islamofobi i det frihetsälskande mångkulturella USA? Som tecken på en smygande ekonomisk kris? Likt 30talets Tyskland före depressionen?

Visserligen har det talats om en uppgång i ekonomin - men man har också kunnat se något så ovanligt som en 'double-dip' - Ingenting är omöjligt.

Vi ska inte ropa hej då det kommer till det ekonomiska - särskilt inte USAs. Gryende islamofobi? - Det är i så fall en rejäl stormsvala .

IT

Etiketter:

lördag, augusti 28, 2010

Äntlighet offentlighet åt Afghanistans rika naturtillgångar

Första oljan upp i norra Afghanistan
De rika olje-och mineralfyndigheterna i landet samt ädelstenarna har varit kända sedan åratal tillbaka. Bolag från olika länder har också utforskat och mutat in ädelstens-mineral-järn-uran och oljefyndigheter till ett stort värde för framtida utvinning.

Men talibanerna och al Qaida har stått ivägen, eftersom de håller till i just dessa områden. Vad som nu kommit att få bolagen att göra slag i saken ser ut att vara tecken på ett lugnare läge, vem vet? (I.T)

.....
Aftonbladet skriver
Afghanistan som vilar på mineralfyndigheter värda tusentals miljarder dollar har nu för första gången pumpat upp sin egen olja.

Planerna är att inom kort ta upp 800 fat om dagen ur källan i den bergiga nordprovinsen Sar-i-Pul. Landets gruvdepartement ämnar snart öppna för budgivning på att raffinera oljan.

- Infrastrukturen fanns där för länge sedan. Nu har vi gått genom den och för första gången fått upp olja, säger departementets talesman Jawad Omar.

Biljontals dollar
På senare år har en rad beräkningar gjorts av hur stora naturtillgångar Afghanistan ruvar på. Några har talat om värden på uppemot tre biljoner dollar. Men svårigheterna att utvinna dessa tillgångar i ett land i krig och med klen infrastruktur har skrämt bort de flesta investerare.

I början av augusti meddelade gruvdepartementet att oljekällan i Sar-i-Pul hade upptäckts och att den beräknades innehålla omkring 1,8 miljarder fat olja.

Trupper drar olja
Det mesta av den olja Afghanistan behöver levereras i dag genom långa bilkolonner från Centralasien och Pakistan. Landet hoppas nu att de inhemska orörda mineral-tillgångarna ska minska behovet av västvaluta för att hålla den biståndsberoende egna ekonomin i gång.

Enbart de väpnade styrkorna, regeringstrupperna och utländska förband-omkring 150000 soldater - i Afghanistan gör av med uppemot tre miljoner ton olja varje år.

Gas, järn, litium
Också gasfyndigheter i norr står i begrepp att börja exploateras. Under den sovjetiska ockupationen på 1980-talet exporterade Afghanistan gas till det dåvarande Sovjetunionen.

Andra naturtillgångar i landet är järnmalm, koppar, litium och ädelstenar. Men det förutsätter att kriget och våldet kan upphöra. I dagsläget är de afghanska myndigheterna beroende av utländska trupper för kontrollen av många delar av landet.
TT-Reuters

Etiketter:

Arab Woman om egna och Iraks ohyggligheter


28 augusti 2010 Celler...

Jag är förstörd...Jag fick veta att min släkting K. återigen var gripen...Varje cell i min kropp är i revolt, vansinnig, och fruktansvärt ledsen...Mamma sa att denna gång kommer K inte ut levande.

Han hade suttit med sin familj, avbrutit fastan, då de "irakiska" styrkorna, shia-fascisterna, trängt sig in och arresterat honom...

Det tog 5 år för honom att bli utsläppt från sin smutsiga cell, sin amerikanska cell, förrän det blev de irakiska shia-sekteristernas cell. Jag har skrivit om honom och hans tortyr, mannen är över 65 år, jag är inte säker på att jag får träffa honom mer denna gång...

Jag vet inte ens i vilken cell, i vilken håla han dröjer sig kvar...Jag vet inte ens hur mycket pengar de kommer att avkräva denna gång...Under hans tidigare fängelsevistelse pressades inga anklagelser på honom, han blev torterad och i 5 år ruttnade han bort, hans enda brott var att han var arabisk Sunni, en som sa att irakier måste resa sig mot den amerikanska ockupationen...Han sa detta...

Hur vågar han säga en sådan sak?! Man får aldrig resa sig mot en dum idiot till ockupant, mot psykopaterna från Nordamerika, mot den nya världsordningens torterare och våldtäktsmän, mot mördarna och tjuvarna från detta skithål till land och denna skitkultur som heter Amerika.

K är åter borta...mina celler är röda, klarröda, brännande av eld...ingenting kan utplåna...

En hel våg av arresteringar äger rum genom de shia-sekteristiska skitarna, huvudsakligen i Adamiya - sunnistadsdelen, arresteringar och godtyckligt dödande.

Hela Bagdad vet å andra sidan att den senaste strömmen av explosioner inget annat är än Malikis och hans shia-skitar till partiers verk...Han, denna mordiska clown, sa detta för inte så länge sedan - han sa- 'Jag kommer aldrig att överlämna den',(vilket betyder makten).

Nåja, jag bryr mig verkligen inte om Maliki eller hans shia skitar, inte heller om denna dumma brittiska agent vid namn Allawi, eller om det avfall vid makten som kallar sig själva för irakier, denna ruttna ohyra... vareviga en av dom...allt jag bryr mig om är K.

Och jag har just en känsla, att det var den sista gång jag såg K.
Att detta verkligen var den sista gången...

Jag ber att jag har fel snälla, Gode Gud gör att jag har fel
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, augusti 24, 2010

Lite uttjatat men viktigt om WikiLeaksAnklagelserna mot WikiLeaks Julian Assange om ofredande kom några få dagar efter att gruppen sagt att de hade förberett att släppa ytterligare 15000 dokument om USAs krig i Afghanistan.


Förutom de 76 000 interna militärrapporter som släppts i förra månaden. Dokumenten visar det som redan är väl känt i Afghanistan, men som Obamaadministrationen och den korporativt-kontrollerade media hållit hemligt för det amerikanska folket:


Det systematiska, illegala dödandet, hus som byggts för att spåra misstänkta motståndsmän till att döda.

USAs regering förnekar officiellt att man har någonting att göra med de försök till anklagelser som skett i Sverige, eller med någon legal aktion mot WikiLeaks från något annat land.

Enligt New York Times, "har både Justitie- och Försvarsdepartementet förnekat att de har någonting att göra med dylika kontakter med utländska regeringar om WikiLeaks eller Assange."

Detta motsägs av en rapport på den undersökande webbsidan TheDailyBeast.com som menade att Obamaadministrationen "pressar Storbritannien, Tyskland, Australien och andra allierade västregimer att överväga undersökningar om kriminalitet" gentemot Assange och att begränsa hans möjlighet att färdas fritt.


Den svenska regeringens roll visar på den inblandning som finns av Europas regeringar i det pågående blodbadet i Afghanistan, där dessa upprätthåller en nickedocksregering byggd på krigsprofiter och narkotika-trafficingprofitörer i Kabul.

Bloggarna ute i världen ser tre möjliga syften med denna sk provokation. Först för att smäda Assange personligen och hans kollegor genom att förknippa honom med ogrundade anklagelser om våldtäkt och övergrepp. I denna kontext sägs Australiens roll vara särskilt tydlig och inte enbart på grund av att Assange är född där och har ett australiskt pass.

Den australiska regeringen har direkta erfarenheter av att utnyttja påhittade våldtäktsanklagelser mot individer som anses vara politiska hinder. Man har använt just en sådan anklagelse under den långvariga kampanjen mot Julian Moti, den förre överåklagaren på Solomonöarna, vilken gått emot den australiska militärens övertagande av raden av öar.


För det andra anses den sk smutskastningskampanjen kunna underminera Assanges vistelse i Sverige, särskilt som han nyss gått med på att skriva en regelbunden kolumn i tidningen Aftonbladet i syfte att få sina aktiviteter under skydd av Sveriges relativt fria pressfrihetslagar.


Piratepartiet, som är fokuserad på att stödja friheten på Internet, tillkännagav den 17 augusti att man skulle ta hand om flera av WikiLeaks nya servrar och erbjöd gratis större bandbredd. De vill göra allt de kan för att öka tillgängligheten till makten i världen och hålla den ansvarig," menar man.


För det tredje har en del i världen trott att intentionen mycket väl skulle kunna vara att tvinga Assange att skylta offentligt för att på så sätt bli måltavla för ett omhändertagande eller fysiskt våld av USAs regeringsagenter.


I det sammanhanget såg många ute i världen åklagarens första krav att Assange "skulle kontakta polisen för att bli konfronterad med misstankarna" som särskilt illavarslande.


Förhoppningsvis lugnar situationen ner sig, så att Assagne och Piratpartiet kan ägna sig åt sin egentliga uppgift: att ta hand om Wiki Leaks servrar, så att dessa med den svenska tryckfrihetsförordningen i ryggen kan skyddas mot alltför närgången censur.


I.T

Etiketter:

söndag, augusti 22, 2010

WikiLeaks och namnlistan för underskriftDefend WikiLeaks – End the Secret Wars 3590 Signatures
Av Tom Hayden 1 aug 2010 USAs nationella säkerhetsrådgivare föreslår en militär neddragning i Afghanistan.En grupp nationella säkerhetsprofessionella föreslår ett utfasat tillbakadragande av de amerikanska trupperna i Afghanistan. Neddragningen skulle minska USAs trupper från 100 000 till 68 000 oktober 2011 och med ytterligare 30 000 juli 2012.

Det förslag till utfasning, som en expertpanel inom New America Foundation har lagt fram, sätter press på Obamaadministrationen att hålla fast vid sitt löfte om neddragning i juli nästa år. Militären ledd av general David Petraeus bedriver en PRkampanj för att få till en fördröjning av den neddragning han förbundit sig till.

Doktrinen om det långa kriget genomförs

Den 15 augusti gick The New York Times till slut ut med en förstasida om att utvidga "det hemliga kriget mot terrorn". Men artikeln misslyckades med att rapportera om det hemliga "skuggkrig" i triljondollarklassen och fick det att se ut som ett ad hoc-svar på ett utvidgat Al Qaida hot.

I själva verket handlar detta om den knappt kända doktrinen om det Långa Kriget, en 50-80 årig militär kampanj som förts i otaliga islamska länder inom resursrika regioner. The Times' kartor har porträtterat Pentagons "skuggkrig" i Algeriet, Marocco, Libanon, SaudiArabien, Sudan,

Iran, Kenya, Tajikistan, Pakistan, Jemen och Somalia. Irak är lämnad i glömska på kartan.

Mer om doktrinen om det långa kriget i tidigare artiklar "The Long War Quagmire" och "Kilcullen's Long War"

USAs krig i Irak avslutas MEN USAs HEMLIGA OPERATIONER STARTAR
Medan Obamaadministrationen kämpar för att hålla löftet om att avsluta Irakkriget, utvecklas en plan bakom scenen i vilken Bagdadregimen "inbjuder" den amerikanska militären att få stanna.

Medan medias uppmärksamhet i veckan fokuserat på den sista stridande brigaden som rullat ut från Irak, har USAdiplomaten Ryan Crocker sagt att ifall irakierna "kommer till oss senare detta år och ber att vi tillsammans granskar post-2011 perioden, då ligger det i vårt strategiska intresse att ge ett svar." [NYT 19 aug]


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

ArabWoman om ett irakiskt Post-ScriptObamaadministrationen påstår att stridsoperationerna i Irak är över. Men irakierna ser samma krig, fast under annat namn.

An Arab Woman Blues skriver om den för henne hopplösa frågan en amerikan ställt-'Jag har fått frågan om vad ´postscript for Iraq´ är för något. Den person som ställde frågan formulerade den i god tro - ok hon var utlänning, men fortfarande i god tro. (det händer ibland, till exempel detta att vara utlänning och i god tro).

Hon sa att hon ville förstå...Över 7 år har gått och tusentals har blivit dödade och jag förväntas gå tillbaka till ruta ett, till ruta noll, till ruta oändlighet...

Hon sa - du kommer därifrån, du måste veta...

Jag sa - att jag visste, men hur mycket skillnad skulle det göra om hon förstod det eller ej?!

Hon sa att hon var nyfiken...hon sa att hon ville förstå varför allt detta blod, nu då "diktaturen" var väck.

Jag försökte hålla det enkelt...

Jag sa- det spills fortfarande irakiskt blod, kanske för att diktaturen just har börjat...

Hon blev förvirrad, hon förstod inte...

Bara de som skrivit detta script förstår, och bara de som lever inom detta postscript kan ha upplevt det...För en utförligare artikel om läget i Irak se http://www.fredskoalitionen.se

övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, augusti 17, 2010

Israel förbjuder bojkottNu förbjuder Israel bojkott av israeliska produkter. I en av de tre omröstningar som har planerats, godkände det israeliska parlamentet den 14 juli ett nytt lagförslag, som om det antas, gör det olagligt att deklarera bojkott av Israel eller israeliska företag, delta i eller stödja en bojkott eller informera om en bojkottkampanj.Förslaget kriminaliserar den palestinska myndighetens nyliga beslut att hindra palestinier från att i fortsättningen befatta sig med produkter tillverkade i olagliga israeliska bosättningar på Västbanken. De hotar också utländska medborgare med tio års avstängning från inresa i Israel om de deltar i någon bojkott. Lagen kommer att gälla retroaktivt.Samtidigt fortsätter den israeliska bojkotten och blockaden av Gaza. Trots att Israel, efter kritiken mot den dödliga attacken mot ”Ship to Gaza”konvojen, har aviserat ”lättnader” i blockaden, kvarstår restriktioner för bland annat cement, stål, järn och transportmedel, det vill säga sådant som mer än någonsin behövs i Gaza till att bygga upp allt det som har förstörts av de israeliska anfallen.De 1½ miljon invånarna i Gaza behöver tillgång till rent vatten, fungerande el- och avloppssystem, sjukvård, anständiga bostäder och infrastruktur – allt det som nu blir hindrat av den israeliska blockaden. Det internationella samfundet har enhälligt fördömt blockaden av Gaza, men man måste också se till att den äntligen hävs. Samtidigt måste Israel, trots dess hot om repressalier, bli bojkottat tills man bestämt sig för att avsluta ockupationen av palestinskt land och rätta sig efter de FNbeslut som finns i frågan.Gunnar Olofsson

Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Etiketter:

fredag, augusti 13, 2010

Wiki L J.A-sem-Sthm-lör kl 11

'Krigets första offer är sanningen' Broderskaparna inbjuder till seminarium med Wikileaks grundare Julian Assange, LO-borgen Plenisalen, Barnhusgatan 18 Stockholm lördag 14 augusti kl 11.00 - 12.30 För media kan platser bokas via Jan Gillegård 08-545 553 36.

Etiketter:

onsdag, augusti 11, 2010

Ett förlorat krig som ingen tänkt hur man skulle vinna


Dör ingen av USAs dagliga bombningar och kommando-raider i Afghanistan? Det finns skäl att misstänka, att den rapportering vi får i huvudsak bygger på USA-arméns uppgifter, vilket t.ex tidningen Afghanistansolidaritet pekat på...

En av världens ledande specialister, professor Marc Herold, har upprepade gånger krävt att få ta del av FNmissionens i Afghanistan underlag (UNAMA) men inte fått tillåtelse till det.

Då nu den ekonomiska krisen alltmer hemsöker USAs befolkning, som hädanefter kommer att sakna chansen till egna förbättringar, såvida de inte riktar blickarna mot landets militära åtaganden, vill säga.

I så fall hade USA istället kunnat vända det hela och föra över pengar från landets enorma krigsbudget till dess egen befolknings mänskliga behov - liksom de andras ute i världen. Istället för att som nu låta krigsbudgeten vara den enda budget som inte drabbas av åtstramingar.

Samtidigt är USAimperiet alltmer på fallrepet - som alla de andra under historiens gång - och kommer att falla, var det år 2015 professor Galtung sa?

Som den förre chefen för CIAs binLaden enhet Michael Scheuer i "Why West Lost Afghan War" säger den 3 juli 2010 i tidningen The Diplomat

"-De nyliga händelser som rör Afghanistan bör inte göra någon förvånad. Eftersom situationen i realiteten fortfarande beror på detta enda konstaterande: USA-NATO koalitionen har förlorat ett krig, vilket dess politiska ledare vare sig tänkt eller känt till, hur man skulle vinna."övers och kommentar Ingrid Ternert

Etiketter:

Stephen Hawkins universum

'Försvarsmiljarder slösas bort på ett omöjligt krig'

Detta påpekar den pensionerade fd militärpsykologen Karl-Yngve Åkerström i DN om det vi brukar säga, hur vi slösar med både liv och pengar till insatsen i Afghanistan.

'...det finns ett samband mellan försämringarna inom försvaret och Sveriges äventyr i Afghanistan. Ingenting kan vara viktigare för ett trovärdigt och slagkraftigt folkförsvar än att det omfattar det egna territoriet och sker tillsammans med länder i dess närområde.

Det dolda samarbete jag väl känner till från det kalla kriget byggde på dessa förutsättningar... När vår insats i Afghanistan dessutom sker under ledning av USA, med motiveringen att vi försvarar mänskliga rättigheter, klingar det falskt när vi vet att USA håller människor fängslade utan rättegång i åratal och utsätter dem för tortyr enligt tillstånd från högsta statsledning...'

Etiketter:

tisdag, augusti 10, 2010

Nordpolen nästa orosmoment?Flyga drake - misstänkt terroristbrott i Luleå?

Efter demonstrationen mot USAs bombningar i Norrbotten i lördags 7 augusti åkte vi - tre medelålders män ut till F 21:s flygbas utanför Luleå, därför att en av oss ville filma en plastdrake med affischen från filmen "Flyga drake". Ingen vakt var utstationerad, däremot fanns uppsatt gula band och en anvisning om att det var förbjudet att beträda området.

Efter ett tag kom två befäl från F 21:s skyddsvakt för att förhöra oss - tre medelålders män - om våra förehavanden. Vi berättade om våra avsikter, som inte var att störa någon övning.

Ytterligare sex med Ak 3:or välbeväpnade soldater kom för att kroppsvisitera oss och vakta oss i väntan på att Luleåpolisen efter lång väntan kom för att förhöra oss. Under denna tid pratade vi med de unga soldaterna, som dock inte svarade på många frågor.

De reagerade med leenden, när vi berättade om det som vi varit med om när vi gjorde lumpen. Jag berättade hur jag hade gjort lumpen för att försvara Sveriges alliansfrihet och neutralitet. En politik som nu är borta från försvarsmakten.

Vi pratade även om situationen i Afghanistan och annat som vi uppmanade dom att läsa vidare om vid tillfälle.

När polisen kom förhördes vi och togs till polisstationen för att de skulle ta DNA-prov på oss. Senare har vi fått höra att detta inte får göras förrän efter åklagarbeslut.

Militär och polis tog i beslag bland annat en liten videofilmkamera med de inspelade bilderna av drakflygning. De tog även i beslag min lilla digitalkamera, som varit nedpackad i en ryggsäck, som inte använts vid F21 utan bara innehöll bilder från JAK:s sommarseminarium, bilder från en äldre kvinnas 90-årsdag samt några demonstrationsbilder.

Enligt polisen skulle denna utrustning kunna förstöras om domstolen beslutade så.

Vid infarten fanns inga befäl utposterade, men efter att vi körts iväg med polisbilen hade de satt ut två skarpt beväpnade soldater ur den nationella insatsstyrkan

De sökte efter vapen, men beslagtog inte det absolut farligaste vapnet jag alltid har i min ryggsäck - papper och penna, samt den anteckningsbok, som skulle kunna innehålla hur många försvarshemligheter som helst.

Hälsningar
Bror Kajsajuntti

Etiketter:

söndag, augusti 08, 2010

Iran har inte alltid fel - rörande 6 aug och 9-11

Tyvärr är det svårt att säga emot Irans president vad gäller detta

Ahmadinejad: 9/11 scenariet dubiöst
6 aug aug 2010

Iraniens president Mahmoud Ahmadinejad säger i ett TVsänt tal, att västlig media överdrivit attacken 11 September 2001 för att jämna väg för den USA-ledda invasionen av Afghanistan och Irak.

I ett TVtal säger han -"Vad låg bakom 11 september? Under loppet av 5-6 dagar och med hjälp av media vände man opinionen så till den grad, att man kunde uppfatta attacken mot Afghanistan och Irak som rättfärdigad och en rättighet [för sig själva]."

Presidenten fortsatte med att 3000 döda har blivit inrapporterade, ingen rapport blivit offentliggjord innehållande namnen på de dödade.

"För närvarande har 110 000 människor hunnit dödas i Afghanistan och över en miljon människor dödats i Irak.

Men de låter inte offentliggöra siffrorna. Varför? Genom att använda media och fabricera nyheter," sa han enligt IRIB.

Den iranska presidenten gjorde anmärkningarna vid en ceremoni i Teheran på lördagen, vilken skulle markera slutet på den Nationella Pressdagen.

Ahmadinejad sa att västlig media har hjälpt USA att lägga fast den amerikanska kampanjen mot Irans kärntekniska program.

Han sa att media hjälpt USA, som förfogar över tusentals atombomber, genom att påstå att ett annat land var på väg att bygga en atombomb.

Teheran menar att som undertecknare av IckeSpridningsAvtalet NPT och medlem av Internationella AtomEnergiKommissionen IAEA, har man rätt till fredlig kärnteknologi.

anm IT- Vilket man kan förstå, också med tanke på att landets stora, unga och snabbt växande befolkning behöver jobb i framtiden)

övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, augusti 06, 2010

Israels krigshot mot Iran - WW3 scenarium

Etiketter:

Israel – en apartheidstat

“The Human Sciences Research Council” i Sydafrika konstaterar i en rapport att Israel gör sig skyldigt till såväl kolonialism som apartheid.
Det finns, skriver organisationen, tre pelare som alla hållit uppe apartheidsystemet i det vita Sydafrika- och som även Israel tillämpar mot palestinierna.

Avgränsning av befolkningen i grupper definierade utifrån rastillhörighet, segregering i olika geografiska områden och ett system av lagar och riktlinjer för att undertrycka opposition och förstärka apartheidsystemet.

Ett exempel är passlagarna.
I Sydafrika skapades 1950 ett nationellt register med angivande av varje persons ras, och två år senare blev det obligatoriskt för svarta att bära ID-handlingar för inspektion, som kunde ske när som helst.

I Israel anges identiteten som ”judisk” eller ”arabisk”. ID-handlingar måste alltid bäras med vid inspektion. Fram till år 2005 angavs nationalitet på ID-korten. Numera har alla judiska israeler två födelsedatum angivna – ett civilt och ett judiskt.

Identiteten kan också fastställas genom det åttasiffriga ID-numret, olika för judiska och arabiska medborgare.

I Sydafrika var 87% av marken reserverad för vita. Svarta hänvisades till formellt självstyrande bantustans. I Israel är 93% av marken statsägd och förvaltas till stor del av ”Jewish National Fund” – och endast hyrs ut till judar.

Palestinska israeler, 20% av befolkningen, äger 3,5% av marken och är koncentrerade till ett fåtal områden i Galiléen, Negev och Haifa.

Omkring 100.000 palestinier bor också i 54 ”icke erkända” byar utan tillgång till grundläggande service eller rätt att rösta i kommunalvalen.

På den ockuperade Västbanken sker för var dag ytterligare stöld av palestinsk mark och fördrivning av palestinierna. Med hjälp av avspärrning, murar och bosättningar kontrollerar idag israeliska judar närmare 60% av territoriet medan palestinierna fösts samman i små avgränsade, formellt självstyrande områden.

Militära checkpoints försvårar allvarligt palestiniernas rörelsefrihet och hindrar dom att bruka sin jord. Tillgången till utbildning och sjukvård blir också begränsad.

Separata och ojämlika utbildningssystem har varit en hörnsten i den sydafrikanska politiken. Israel har separata skolor för palestinska och judiska medborgare.

Läroplanen ignorerar palestinsk historia. En palestinsk elev tilldelas cirka 60% av de medel som satsas på en judisk elev. En palestinsk israel är undantagen militärtjänst – och därmed alla de förmåner som en genomförd sådan innebär: viss utbildning, sociala förmåner och vissa anställningar.

Palestinier är generellt förbjudna att arbeta i förvarsindustrin – en viktig del av landets ekonomi. Olika lagar som ”Basic Law” 1958, ”Law of Political Parties” 1992, och en del senare tillägg inskränker palestiniernas demokratiska rättigheter.

En kandidat kan inte delta i valet till parlamentet, Knesset, om han eller hon förnekar Israels karaktär som judisk stat eller uttrycker stöd för ”våld och terrorism” – inklusive stöd för kampen mot ockupationen.

I valet 2009 blev de arabiska partierna ”Balad” och ”United Arab List” avstängda av denna anledning – ett beslut som senare Högsta Domstolen upphävde. I Sydafrika var enligt lag blandäktenskap förbjudna. I Israel regleras äktenskap av religiösa lagar som i praktiken omöjliggör äktenskap mellan judar och icke-judar. Några civila bröllop existerar inte.

Israels medlemskap i FN blev ursprungligen villkorat med att man kommer att respektera FNs resolution 194 enligt vilken de palestinska flyktingar som så önskar kan få återvända hem. Det finns idag 4,7 miljoner registrerade palestinska flyktingar. Trots att Israel ständigt uppmuntrar judisk invandring låter man inte en enda av de palestinska flyktingarna återvända.

Detta är rasideologi i modern tappning och på sikt kommer vi, om inget görs, att tvingas se en rasistisk apartheidstat växa fram i hela Palestina.


Det skriver Göteborgs Palestinagrupps ordförande
Gunnar Olofsson Ostgatan 20 412 75 Göteborg
tfn 070-2050647 gunnaroson@gmail.com

Etiketter:

Freden i Visby

Afghanistansolidaritets Stefan Lindgren var i sommar i Visby bland de otaliga andra organisationer som försökte nå ut med sitt budskap.

Han var i diskussion om svåra frågor: Vad finns det för alternativ till ISAF och militär närvaro i Afghanistan?

Vad händer om - och när - USA och ISAF lämnar landet?

Det har på olika sätt framkommit att de upprepade löften som Obama gett, om att USAs trupptillbakadragande ska börja senast i juli nästa år, tillsammans med avskedandet av general McChrystal har ritat om den politiska kartan.

För Sveriges del står valet mellan att som Bildt/Tolgfors säga vi ska stanna till "segern" är "vunnen" eller ta till oss Obamas insikter.

Denne har sagt att han inte är intresserad av något annat nationsbygge än USAs. Bra. Bara afghanerna kan bygga Afghanistan. Han undvek i sitt West Point-tal 1 december att nämna ordet "seger" och avgränsade målet för operationen till al Qaida - inget annat. Hans nye Afghanistanchef general David Petreaus har tidigare sagt att al Qaida i stort sett är borta från Afghanistan.

Man gör klokt i att mycket noga läsa den artikel i Rolling Stone som fällde McChrystal. Efter att ha följt generalen en månad sammanfattar reportern Michael Hastings bilden av McChrystals krets:

"Mördare, spioner, genier, patrioter, politiska operatörer och rena galningar".

Efter slaget om Marja beskriver McChrystal själv staden som "ett blödande magsår". I artikeln beskrivs hur han utsatte Obama för ren utpressning för att få mer soldater. Obama valde att kompromissa och säga 30 000 man till - sen ett tillbakadragande.

Vicepresident Joe Biden avfärdar hela kontramotstånds-strategin COIN som orealistisk och en meningslös mansspillan. Antalet civila offer har på fyra månader ökat med 76 procent. Så nu är det Bidens tankar som gäller - "plan B".

USAs soldater i Afghanistan vet vad klockan är slagen. "Patrullera bara i områden där ni kan vara tämligen säkra på att inte behöva försvara er med dödligt våld", lyder ett direktiv. Det är ungefär som om Visbypolisen hade order att enbart patrullera gator, där de vet att det inte finns knark, ficktjuvar och minderåriga med sprit.

Man får förstå frustrationen, men den är en oundviklig följd av ett omöjligt uppdrag.

En del höga militärer försöker slå sig loss och börja döda mer aktivt igen och det finns planer på att begära en ny "surge"anfallsvåg nästa sommar. Republikanerna i USA är redan på krigsstigen och säger Obama har sålt ut dem.

Det blir en hård fight för Obama och man kan bara hoppas att hans orientering mot ett tillbakadragande håller.

Sverige skulle kunna stödja Obama genom att formulera förslag till en efterkrigsplan Om alla de pengar som idag kastas bort på kriget - bara för USAs del 5,4 gånger Afghanistan årliga BNP - användes till civilt bistånd skulle helt nya perspektiv öppnas för afghansk återuppbyggnad - och förhoppningsvis försoning.

Ann Wilkens var ännu inte beredd att acceptera att talibanerna är en självklart part i sådana förhandlingar, men den insikten är nog inte långt borta.

Mentalt kom avståndet till Cogitos seminarium att vara enormt. Bakom en rad säkerhetspolitiska arrangörer visade sig Försvarsmakten vara spindel i nätet. Den inbäddade och mentalt mumifierade Lars Adaktusson ledde debatten mellan sju partiers representanter och försökte tränga in vänsterns Ali Esbati i ett hörn - vill ni verkligen överge landet åt talibanerna? Har du slutat slå din fru?

Domptören Allan Widman såg till att övriga riksdagsnissar agerade lydig skolklass och upprepade alla argumenten, Bushs argument, från en svunnen tid.

I den parlamentariska panelen tycktes man inte alls ha fattat att det nu är en helt ny situation. Man har parkerat på en ståndpunkt och inte flyttat sig en tum på snart 9 år. Likt den danske amiralen Hans Lauritzen under nordiska sjuårskriget 1566 parkerade sin flotta över Visbys livsfarliga kalkstensplatåer, parkerade man nu 500 svenska män och kvinnor i en livsfarlig miljö.

Dansken förlorade hela sin flotta på en enda natt.


Stefan Lindgren

PS. En representant för Försvarsstaben försökte psyopsa mig och två unga OFOG-are när vi delade ut foldrar vid "Säkerhetspolitiska torget". Vi har hyrt den här marken, hävdade mannen. Jag uppmanade honom att begära handräckning av polismakten ifall han ville kladda på våra grundlagsstadgade rättigheter, varpå han övergick till försök att störa ut oss.

Uppenbarligen hade vi inte "det som krävs för rätten att ha en åsikt". Generande bara att Amnesty, Kvinna till kvinna och en rad andra rättighetsmedvetna organisationer ställer upp på sådana villkor...

Etiketter:

torsdag, augusti 05, 2010

Ship to Gaza - Dror Feiler i utlandsintervjuDror Feiler, talesman för Ship to Gaza Sverige
har sagt att om Israel inte lyfter blockaden mot Gaza, kommer rörelsen att göra ett nytt försök att före slutet av år 2010 nå detta utfattiga palestinska territorium.
"Vi reser åter dit före årsslutet och vi är helt säkra på att denna flotta kommer att ha fler båtar, större båtar, det blir fler passagerarbåtar," citerade AFP Feiler efter gruppens möte i onsdags i Stockholm.

"Och lika beslutsamma som tidigare, accepterar vi inte Israels kontroll, men vi accepterar israeliska inspektioner och vi kommer att åka till Gaza," sa den Israelfödde svenska aktivisten, som varit ombord på en av de ursprungliga fartygen i frihetsflottan under försöket att bryta den tre år långa blockaden av Gaza förra våren.

Den israeliska militären attackerade Frihetsflottan när den var på internationellt vatten i Medelhavetden 31 maj, då man dödade nio turkiska medborgare på den Turkiet-flaggade M.V. Mavi Marmara och sårade omkring 50 andra människor som varit del av teamet ombord på konvojen av sex skepp.

De tvingade också skeppen att docka vid en israelisk hamn och fängslade alla dessa som varit ombord. Koalitionen bakom frihetsflöttan har uppmanat det internationella samfundet att stödja den nya hjälpkonvojen och sagt att man planerar utvidga koalitionen "till att inkludera de varierande grupper runt världen som vill förena sig med oss, såväl som intensifiera våra ansträngningar att mobilisera en ny flotta ."

"Vi hoppas att Israel och det internationella samfundet kommer att inse, att det inte är möjligt att stoppa detta och att det inte är acceptabelt att upprätthålla belägringen," sa Feiler.

"Vi köper båtar, vi får en hel del fonder till att köpa fler båtar," sa Feiler och tillade att Ship to Gaza rörelsen har vuxit och nu åtnjuter stöd från hela världen, särskilt Frankrike, Spanien, Italien, Schweitz, Norge, Australien, Förenta Staterna och Canada.

Ship to Gaza Sverige annonserade ingen exakt dag för avfärden på grund av inköps-och licensfrågor och behovet av att också ta väderutsikterna med i beräkningen.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

onsdag, augusti 04, 2010

Afghanistan - till och med värre än du tror

av Haroon Siddiqui
1 aug 2010 'Toronto Star'


Spannen full av läckta dokument om kriget i Afghanistan har föranlett tre svar - där alla är missriktade

Det första de hemligstämplade papprena säger oss är inget som vi inte redan visste, nämligen att NATOs mission länge varit i en enda röra. Detta försvar minskar deras verkliga värde — eftersom det ger kriget en officiell stämpel av misslyckande, vilket inte längre kan avfärdas som att vara nejsägare eller mjukryggad.

Det andra är att papprerna är gamla, täcker en period som slutade i december 2009.

Obamaaadministrationen tryckte just på det, för att kunna säga att saker har förbättrats sedan dess.

Faktum är att de idag är mycket värre, vilket vi nu ska få se.

Det tredje är att spela med i Pakistans bluffspel: att ta emot vapen och pengar av USA för att få ut talibanerna men, i verkligheten göda dom som sina företrädare.

Denna Nordamerikanska historieskrivning har The New York Times belyst. Men brittiska tidningen The Guardian sammafattar helt rätt, att dokumenten inte slutgiltigt bevisar det ena eller det andra som Pakistan tänker göra.

Man kan vara säker på att de tänker göra vad alla andra tänker göra: nämligen att se efter sina egna långsiktiga intressen, särskilt som man lidit från efterverkningarna av två krig (Sovjet 1980-88 och NATO 2001 tills idag).

Den mest relevanta punkten för kanadensare är att situationen i dagens Afghanistan är långt dystrare än vad som blivit utmålat i de läckta papprena.

Obamas militära svallvåg på 30000 ytterligare man har inte kunnat stoppa talibanerna från att kontrollera ännu mer av territoriet. De utnyttjar mer vägbomber och träffar fler NATO-konvojer och baser, även i Kabul. De organiserar fler självmordsbombningar och avrättningar.

NATOs offensiv i Marjah ´har också misslyckats med att få ut talibanerna från nyckeldistrikt i den opiumproducerande Helmandprovinsen. Området förblir omöjligt att regera, “ett blödande sår,” som den kära förflyttade general Stanley McChrystal uttryckt saken.

Den så påprackade offensiven i Kandahar, designad till att lägga hela den taliban- dominerade södern under NATO/afghansk kontroll, har alltsedan juni planerats komma till våren, därefter blev det juli. Den kommer inte att börja den här månaden heller, eftersom fastemånaden Ramadans startar mitten av augusti.

Kanske börjar den inte förrän i oktober, om den över huvud taget gör det, lokala invånare har revolterat inför utsikten av ännu ett amerikansklett krig. Så mycket för afghanernas önskan att vi befriar dom från talibanerna, vilka idag många betraktar som det mindre av två onda ting...

Kandaharmissionen — inte längre refererad till som militär offensiv utan snarare som “operation,” eller “att förändra klimatet” — har transformerats om till ett civilt projekt för “nations-byggande”, att leverera “regering i en låda.”

En bra sak — om det låter sig göras

Med detta i minnet om att döda afghanska civila, har amerikanare minskat ner sina bombningar över land och vatten såväl som de nattliga flygräderna. Men man har ökat attackerna med obemannade flygplan, drones i Pakistan, vilka har dödat civila, de flesta av dem pashtuner, med bosättningar som sträcker sig över båda sidor gränsen och delar varandras sorg.

Träningen av de afghanska säkerhetsstyrkorna går heller inte bra. Den är en central del av Obamas plan för tillbakadragande, vilken startar juli 2011. Styrkorna har utökats alltför snabbt och ses som inkompetenta och korrupta.

Obamas militära svallvåg har inte utvecklats särskilt mycket till att besegra talibanerna — det kan de inte, utan representerar ett massivt NATOuppdrag, som inte ligger i faggorna — utan snarare går ut på att tillräckligt mycket försvaga dessa och därmed tvinga dom till förhandlingsbordet.

Men strategin har visat sig oanvändbar, nu ddå en militära offensiven har avstannat. Fredssamtalen med talibanerna spretar iväg utan inriktning. Hamid Karzai håller sina egna förhandlingar, som med FNs särskilda representanter, både med blinkningar och nickar från amerikanarna, vilka inte själva kan förmå sig till att tala direkt med talibanerna.

Amerikanarna tycker heller inte om Karzais- och FNs kampanj att avlägsna 137 taliban-ledare från FNs svarta lista från 1999.

Washington stöder inte heller hans förslag att släppa dom som inte blivit anklagde för något brott bland de 15 000 afghanska fångarna.

Karzai har i åratal i hög grad kritiserat Pakistan och haft fullt upp att göra med det. Han avskedade till och med sin inrikesminister och underrättelsechef, som tröttnat på Pakistan och varit alldeles särskilt nära NATOamerikanarna — och nu förbereder sin egen post2011 fallskärm.övers Ingrid Ternert

Etiketter: