torsdag, september 30, 2010

Ann Jones Afghanistan- 'Kriget är inte över när det är över'

onsdag, september 29, 2010

Andreas Malm om Sverigedemokraterna och hatet mot muslimer


Hatet mot muslimer – och hoppet om en starkare vänster
Jag famlar i grottmörkret på valnatten. Efter att SD-eliten skrålat sina segersånger och Jimmie Åkesson poserat som ansvarstagande statsman slår jag upp Walter Benjamins teser om historien, hastigt nedskrivna på flykt från Vichyregimens Frankrike, tidigt 1940. För var ska man annars söka i detta mörker?

I ett ännu djupare mörker: längst in i grottan hörs de dova, ekande rösterna från Benjamin och hans generation, de som fastnat likt ett gruvarbetarlag i historiens schakt och söker en väg upp, ut. De känner de fuktiga väggarna. Har ni också kommit hit? Är ni nära oss nu? Tänd er revolutionära melankoli, manar Benjamin ur 1900-talets svartaste stund, och spräng oss alla ut ur avgrunden.

Alltså: åter till mellankrigstidens kommunister, de som krossades under Europas förra fascistiska våg, satt inspärrade och dog men till sist fick segerlyckan att vända. Hösten 1940 mötte Benjamin sitt öde, troligen vid en gränspostering i Francos Pyrenéerna: fem år senare hade den europeiska fascismen spetsats av röda fanor. Mörkret hade varit kontinentalt; så är det också nu.

Det som konstituerar den Sverigedemokratiska faran är inte så mycket att ett tjugotal ex-nazister tagit sig in i riksdagen som att Europa med hela sin tyngd faller högerut. Massdeportationer av romer, förbud mot minareter, lagar mot slöjor i land efter land, en extremhöger som obevekligen går framåt i val efter val, vrider om parlament och tillsätter regeringar: denna tendens har nu även fått svenska riksdagsmandat. Rusningen är, vid första anblick, överrumplande.

Men Benjamin påminner oss: varje fascism är ett index på en misslyckad revolution. Den lagen gäller än. Det enda som kan hålla den fascistiska högern borta från Europa är en stark, offensiv, segerrik vänster: så har det varit från 1917 fram till i dag.

Arbetarrörelsen uppnådde åtminstone två glänsande historiska triumfer – fascismens fall och välfärdsstatens uppbyggnad – men när den drevs på reträtt under 1980-talet kom högerflanken fram igen, ur sitt gravfält, lagbundet. Det kan inte ha varit svårt att förutse att fortsatt reträtt skulle motsvaras av en lika kontinuerlig reaktion. Härvidlag fungerar verkligen europeisk politik som en gungbräda: när vänstern pressas ned stiger högern, och med den även den yttersta högern, antingen den har sina egna partier (Italien, Nederländerna, Danmark) eller övertas av traditionellt konservativa (Frankrike). Det är således ingen tillfällighet att Sverigedemokraterna och Moderaterna gjort sina bästa val någonsin medan den samlade arbetarrörelsen genomlevt sitt sämsta sedan 1914.

Nej, muslimer kommer inte att massdeporteras från Sverige den 4 oktober när Sverigedemokraterna intar sina platser i riksdagen. Men Jimmie Åkesson kommer snart att stå där i talarstolen och förklara att muslimerna föder för många barn (det vill säga existerar i för hög utsträckning). Richard Jomshof kommer att dundra mot islamiseringen av Sverige, mot att de muslimska femtekolonnarna flyttar fram sina positioner, mot att det finns 50 miljoner muslimer i Europa som bara kan hanteras genom ökad återvandring. I våra riksdagsdebatter framöver kan vi vänta oss att Björn Söder uppmanar muslimer att söka sig till ett annat land.

Detta är det politiska bråddjup partiet vill slå upp: idén om att vissa människor, till följd av själva sitt ursprung, saknar rätt att leva här. Det är svårt att överskatta faran i att giftet nu kan spridas från den svenska politikens innersta kammare, buret av fyra års förnyade borgerliga attacker på det som återstår av social jämlikhet.

Hat mot muslimer ligger i vår tid. Skälet till att Sverigedemokraterna lyckats är inte att övriga partier misslyckats med att ta upp deras frågor, tystat ned integrationsdebatten eller inte tillräckligt tydligt fört fram en allmän vision om värdet av mångkultur, utan att ytterst få har gått i direkt närkamp med strömmarna och insisterat på det självklara: muslimer har samma rätt att vara här som alla andra. SD:s islamofobi har inte strimlats på tvären och längden, därför att den knappt registrerats. Om partiets kampanjmaterial tagit sikte på judar eller svarta skulle det inte ha haft några kontaktytor alls med resten av det offentliga samtalet, men tanken på muslimer som ett hot i vårt land har redan delats ut till alla hushåll, lagts ut över köksborden, hörts från teven. Vi behöver inte namnge de aktörer som gått före. Kanske ska de en dag inse sitt ansvar.

För oss andra gäller att organisera pessimismen, med en formulering från Fire Alarm, Michael Löwys lysande uttolkning av Benjamins historieteser (Verso 2005). Det arbetet påbörjades redan timmarna efter Åkessons jubeltal. Sorgetåg i Göteborg, 20 000 demonstranter på Sergels torg, manifestationer från Malmö till Umeå gjorde detta val historiskt i ännu ett avseende: aldrig tidigare har ett valresultat framkallat så tvingande stark klaustrofobi att människor spontant vällt ut på gatorna. Här finns råmaterialet till ett motgift.

Men tillit kan inte sättas till de sociala mediernas självorganiserade känsloutbrott, hur värdefulla de än är. När allt kommer omkring finns ingen genväg förbi de svåraste frågorna: hur kan vänstern byggas stark igen? Hur kan arbetarrörelsen gå till ny historisk offensiv? Hur kan vi resa oss ur nederlagen, som en gång 1930- och 40-talets kommunister – utan att katastrofen den här gången hinner före?

Låt oss erkänna det för oss själva: på dessa punkter famlar vi ännu fritt. Men rösterna längst in i grottan kan tända ett visst ljus. Till och med år 1940, i det becksvarta landskapet mellan Vichy och Franco, kunde Walter Benjamin teckna ned ett litet hopp till senare generationer: varje historiskt ögonblick bär med sig en revolutionär möjlighet.

Etiketter:

Afghanistan! Civila dör i räder

tisdag, september 28, 2010

'Big oil' utan de musklar man har haft?

20100922 av Gary H Rawlins, Usa Today Gör inget misstag- 'Big oil' har inte längre de musklar man har haft, för att idka påtryckning mot fattiga nationer med överflöd av oljeresurser. I själva verket har dessa utvecklingsländer med oljereserver börjat spänna sina muskler med leende arrogans. Det är ingen nyhet.

Anthony Sampson visade redan 1975 i sin populära bok om de 'sju systrarna', hur makten sakta har skiftat från ett konsortium av amerikanska o brittiska oljeföretag till nationella regeringar.

Frasen "big oil" framkallar i sammanhanget bilder från västliga multinationella företag sådana som Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total och BP, men tre fjärdedelar av de globala oljereserverna kontrolleras av nationella oljebolag i Saudiarabien, Abu Dabi, Kuwait, Kina, Iran, Venezuela, Brasilien och Malaysia.

"Den kritiska vändpunkt — det maktskifte — som ägt rum mellan den gamla och den nya oljeordningen - kom under tidigt 1970tal," skriver Robert Slater i 'Seizing Power: The Grab for Global oil Wealth". Företeelsen är typisk, inte så mycket för sin finansiella påverkan som den politiska.

Då saudierna deklarerat ett oljeembargo under 1973-74 års Yom Kippur-krig, var detta första gången världen upplevde oljebrist, då oljan användes som politiskt vapen."

Sedan dess har oljeexportörer inom och utom de oljeexporterande länder inom 'Organisation of Petroleum Exporting Countries' vilka använt olja som vapen. Det välstånd man har på grund av oljan, får dessa att uppföra sig som rufflare på den internationella scenen. Slater kallar de värsta för "petrodiktatorer."

Hans berg av skurkar inkluderar Rysslands Vladimir Putin, Irans Mahmoud Ahmadinejad, Venezuelas Hugo Chávez och Chads Idriss Déby. "Det är på grund av dessa det i oljans värld... verkar långt mer spänt och farligt," skriver Slater.

Då Putin 2008, i ett förslag till kontroll över den olje-rika Kaspiska regionen, gäckade den internationella kommuniteten genom att starta ett kort men destruktivt krig mot den förre Sovjetstaten Georgien. (IT personlig anmärkning- riktigt så enkelt var det nu inte med den tudelade staten där USA har sin USAutbildade- och stödda kandidat och ryssarna sin)

Ahmadinejad åtnjuter sin ikonlika status som fiende till Väst och tar varje chans att vifta röd flagg om ett nukleärt oberoende framför den amerikanska tjuren.

Chávez regering fick 2006 - 2007 kontroll över majoriteten av de utlandsägda 'joint ventures' i landets rika oljebälte och tog hand om tillgångar från flera internationella företag. Chávez anklagade till och med Förenta Staterna för planer att invadera Venezuela, till Washingtons uttryckta obehag.

Chad ser knappast ut att förtjäna ett medlemskap tillsammans med megaproducenterna Ryssland och Iran. Man exporterar bara 1600 tunnor råolja om dagen, vilket är småpotatis med internationella mått mätt.

Ifall ledare som Déby spelar roll på marknaden, genom sin omåttliga aptit på Kina och Indien, föreslår Slater att "världens oljeupplag har minskats så mycket, att även ett land med en så liten kvantitet olja som Chads får betydelse."

Både Kina och Indien har sänkt sig till att ha med olje-rika afrikanska halvstater att göra, men det är Kina som mest verkar uppröra Slater.

Då de förhandlar med "petro-aggressorer" som Sudan och EkvatorialGuinea, erbjuder Kina sötsaker som Västliga stater förmår matcha, säger Slater. Kina skickar in en av sina oljeföretag och ber om tillgång till ett oljefält och tillägger efter det: Och förresten, om ni behöver lån till militär utrustning, skulle vi kunna fixa det."

För Slater har jättarna alltid regerat i oljans kungarike — först Rockefeller och därefter Carnegie; efter det de Sju Systrarna; sedan OPEC; och nu nationella oljeföretag. Trots att Slater förhåller sig djupt misstänksam mot deras motiv, innebär detta att gripa Makten ingen försäkring mot arroganta oljeproducenter.

Bortsett från arabiskt oljeembargo, tänker saudierna utnyttja sitt oljevapen "noggrant och utvalt," skriver Slater. Han beundrar Brasiliens Petrobras, vars aktier tillhör dessa man handlar med mest inom den icke-inhemska aktiemarknaden på New Yorkbörsen. Utländska aktieägare äger 60% av den totala tillgången, något som är ett tecken på att man runtom i världen litar på dess ledarskap.

Slater hyser en stor förhoppning om São Tomé och Principe, där man år 2003 upptäckte olja. Denna lilla afrikanska nation på två småöar i Guineabukten har demonstrerat, att man inte är Tchad. I en extraordinär akt av penningmässig solvens, har parlamentet godkänt en lag som krävde att oljetillgångarna placerades direkt i New Yorks Federal Reserve Bank (anm: alltså den privata motsvarigheten till Sveriges Riksbank).

Före löftet om olja levde man i landet ur hand i mun och tjänade pengar på ett oortodoxt sätt, inklusive telefon-sex och upptryckta frimärken med Marilyn Monroe.

Om Slater brölar om brådskan med att utveckla alternativa energikällor, då blir han förlåten. Han förutser en krisdrabbad framtid med höjda oljepriser och minskade oljetillgångar. Och om inte de drabbade nationerna intensifierar sitt fokus på alternativa bränslen, riskerar man hamna i händerna på tyranner.
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, september 27, 2010

Ship to Gaza Palestina


September 26 sept 2010
En båt Irene med hjälp till Gazas befolkning organisera av judiska grupper runt världen seglade iväg från from Cypern 26 sept.

Den seglar under brittiskt flagg med tio passagerare och besättning, inklusive judar från USA, Storbritannien, Tyskland och Israel såväl som två brittiska journalister.

En kritisk punkt i fredssamtalen är då judar, israeler, uppmanar till att lyfta Gazas belägring och avsluta ockupationen.
Båtens last inkluderar symbolisk hjälp i form av barnleksaker och musikinstrument, textböcker, fisknät för Gazas fiskesamhällen och olika lemmar för ortopedisk medicinsk vård i Gazas sjukhus.

Den mottagande organisationen i Gaza är Gazas Kommunala MentalHälsoProgram, ledd av Gaza psykiatern Dr Eyad Sarraj.

Båten försöker nå Gazas kust och lasta ur hjälpförnödenheterna på ett ickevåldsligt, symboliskt sätt av solidaritet och protest – och ger en uppmaning att belägringen lyfts för att kunna ge fri passage med förnödenheter och hjälp och folk fram och tillbaka till Gaza.

Båten flaggas i multifärgade fredsflaggor och bär namnen av dussintals judar som har uttryckt sitt stöd för aktionen som symbol för judars runt världen omfattande stöd till båten.

En medlem för organisationen som talade för gruppen från London, Richard Kuper från Judar för Rättvisa för Palestinier, sa att den judiska båten till Gaza är en symbolisk akt till protest mot den israeliska ockupationen av palestinska territorier och belägringen av Gaza,och ett budskap av solidaritet för palestinier och israeler som söker fred och rättvisa.

'Israelisk regeringspolitik stöds inte av alla judar,’ sa Kuper. 'Vi uppmanar alla regeringar och folk runt världen att tala och agera mot ockupation och belägring.’

Inför hotet att genskjutas av den israeliska flottan, sa Kuper 'detta är en ickevåldslig aktion. Vi syftar till Gaza, men våra aktivister will not engagera sig i någon fysisk konfrontation och därmed inte uppvisa någon som helst skäl eller ursäkt för israelerna att använda något fysiskt våld eller förolämpa dem.’

Etiketter:

Domen fastlagd - "Ofattbart våld" på Ship to GazaIsraels militär stred mot internationell lag vid bordningen av hjälpkonvojen Ship to Gaza i maj då nio turkiska aktivister sköts till döds, enligt en utredning som FN:s råd för mänskliga rättigheter beställt.


Utredningen slår fast att bordningen stred mot Genèvekonventionen och att det finns klara bevis för att stödja åtal på flera punkter: uppsåtligt dödande, tortyr eller omänsklig behandling, uppsåtligt orsakande av stort lidande eller allvarlig kroppsskada.

"Uppförandet från Israels militär och annan personal mot passagerarna på flottan var inte bara oproportionerligt för tillfället men visade också nivåer av totalt onödigt och ofattbart våld", går att läsa i rapporten som ska läggas fram för FN-rådet på måndag.

Fastslår skuld

Folkrättsprofessor Ove Bring menar att uttalandena i rapporten är principiellt viktiga eftersom de slår fast skuld och ansvar. Men hur rapporten mottas är avgörande. Den blir mindre viktig om det uppstår en politisk splittring i skuldfrågan, menar Bring.

-Då kan man inte väcka åtal utan då rör det sig om en mellanstatlig tvist som möjligen kan hamna i FN:s internationella domstol i Haag.

Israel har sedan tidigare avvisat utredningen och landets utrikesdepartement sade sent på onsdagskvällen att FN-rådet hade ett "partiskt, politiserat och extremistiskt synsätt".

-Rådet anklagade Israel före utredningen och det är inte förvånande att de fördömer efteråt, sade talesmannen Andy David, enligt Jerusalem Post.

Självförsvar
Israel hävdar att soldaterna agerade i självförsvar först efter att ha blivit angripna av aktivisterna ombord.

Själva bordningen försvarar Israel med att de hade rätt att ingripa mot hjälpkonvojens försök att bryta mot Gazablockaden.

Men enligt den nya rapporten var även blockaden lagstridig eftersom Gaza vid tillfället var försatt i en humanitär kris.

Israel stödjer en annan separat FN-utredning som generalsekreteraren Ban Ki-Moon satt igång och har även tillsatt en egen kommission som arbetar med att utreda händelsen

/ TT-AFP

Etiketter:

lördag, september 25, 2010

Politiskt kaos-militära muskler, utan att för den skull göra USA säkrare
Särskilt i början hör man argumenten mot att engagera sig i kriget i Afghanistan-Om hur kriget snarare är kontraproduktivt både med tanke på Afganistans egen befolkning och på USAs.

Etiketter:

Taktiken med överraskande SWATteam räder över hela USA
Jason Ditz 24 sept 2010

Tidigare i veckan avslöjade USAs Justitiedepartement att FBI använt falska anklagelser om “kontra-terror” operationer till att rättfärdiga hemliga spion-operationer mot antikrigsgrupper i Pittsburg och på andra ställen runt USA.

Medan tjänstemän förringat rapporten, verkade frågan vara ännu en i en alltmer växande lista över maktmissbruk från Busheran, där lite har blivit sagt.

Denna morgon kom FBI-agenter och SWAT team att sparka in dörrar över Minneapolis, över Chicago, över resten av Amerika. Målet var antikrigsaktivister av olika valörer, men särskilt då dessa som verkade vara engagerade i antikrigsprotester vid demokraternas nästa konvent.

Man ser ut att ha kommit till slutet av en era med “hemligt” FBI-spioneri, och inte på det goda sätt man kunde ha hoppats på. Snarare verkar det ha rört sig om en överraskande beredvillighet där inifrån skuggorna.

Och blivit till ett hemligt program för övervakning och rädsla för det som blev kvar av Amerikas antikrigsrörelse. Fastän Justitiedepartmentet verkade må rätt bra, då man hade lyckats skaka av sig att man hade fotograferat dessa som protesterat och att man infiltrerat organisationer.

Då verkar detta att sparka in dörrar över hela nationen som något helt annat. Och med samma tröttsamma “kontra-terror”-ursäkt som den man utnyttjat i samband med denna skamliga och växande taktik.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, september 23, 2010

Inget krig för opium -PRkrigetGlobal Research, april 21 2010
Slagorden i Irakkrigets upprinnelse

Under upptakten till Irakkriget var det vanligt att se slogans som 'Inget blod för olja' “No blood for oil!” Historien om Saddams koppling till Al Qaida och hans massförstörelsevapen var helt klart en påhittad historia för att dölja en mindre smaklig imperialistisk agenda.

Sanningen var att Irak var en stor producer av olja, eftersom under vår tid olja varit den mest strategiska resursen av dem alla. Det har för många blivit tydligt, att den verkliga krigsagendan varit att i imperialistisk anda roffa åt sig oljan i Irak. Detta blev bekräftat då Iraks statsägda oljebolag efter invasionen blev privatiserade i Västs intresse.
---
Men varför finns det i så fall inga slogan med “Inget blod för opium!”? Den huvudsakliga produkten i Afghanistan är opium och opiumproduktionen har märkbart ökat under det nuvarande kriget. NATOs aktion runt Marjadistriktet var klart motiverad av opium.

Detta rapporteras vara Afghanistans största opium-producerande område. Varför funderar då inte folk över, att den verkliga agendan för kriget i Afghanistan har varit kontrollen över opiumhandeln? Med sin närvaro hindrar också talibanerna utvinningen av uran och olja förutom ädelstenar.

Bluffen om massförstörelsevapen säger oss att opium tillhör talibanerna och att USA utkämpar ett krig om droger såväl som terror. Ändå återstår ett märkligt faktum att opiumhandeln har kunnat spåras över södra Asien de sista fem decennierna från öst till väst, och denna opiumhandel har följt USAs krig, vars tillgångar alltid kontrolleras av USA.

Under 1960talet, då USA bedrev ett hemligt krig i Laos och utnyttjat Vang Paos opiumarmé som sin proxy, producerade Sydostasien 70% av världens illegala opium.

Efter Sovjets invasion av Afghanistan ökade den produktion i Afghanistan, som var kontrollerad av USA-uppbackade drogbaroner,ända tills den hotade den sydostasiatiska produktionen.

Alltsedan år 2002 hade den afghanska opiumproduktionen, stödd av både talibanerna och de av USA uppbackade drogbaronerna, nått 93% av världens illegala produktion, något som är utan motstycke.

FNs 'World Drug Report' 2008 påvisar den häpnadsväckande ökning som skett i den afghanska opiumproduktionen till följd av USAs invasion.

Under 1980talet stödde USA islamska fundamentalister, Mujahideen, mot sovjetryssarna i Afghanistan. Till betalning för sina krig beordrade motståndsmännen bönderna att odla opium som en slags reolutionär skatt.

Under beskydd av Pakistans underrättesetjänst drev afghanska ledare och lokala syndikat hundratals heroinlaboratorier invid gränsen till Pakistan. Alltmedan den Gyllene Triangeln var centrum i Sydostasiens heroinhandel, fick man missbruket att frodas i Afghanistan, Iran, Pakistan och i Sovjetunionen.


För att dölja USAs inblandning i droghandeln, krävdes att man inom DEA, Drug Enforcement Agency, vände blicken i en annan riktning, tjänstemännen måste blunda för de USA allierades droghandelsintriger och det stöd denna uppbar från Pakistans Inter Service Intelligence (ISI) och pakistanska bankers tjänster. CIAs uppgift var att destabilisera Sovjetunionen genom stöd till den militanta Islamismen inne i Centralasiatiska Republikerna

Och man offrade drog-kriget för kampen under det Kalla Kriget. Deras mission var att förstöra så mycket som möjligt för sovjeterna.

Medveten om att drogkriget kunde skynda på Sovjetunionens kollaps, genomförde CIA en operation med antiSovjetiska rebeller i provinserna Uzbekistan, Tjetjenien och Georgien. Droger utnyttjades till att finansiera terrorism och västliga hemliga underrättelsetjänstemän utnyttjade sin kontroll av droghandeln till att påverka politiska fraktioner i CentralAsien.

Sovjetarmén drog sig ur Afghanistan under 1989, och man lämnade ett inbördeskrig mellan den USAstödda mujahedin och den Sovjetstödda regering som härjat sedan 1992. I det kaos som följde mujahedins seger, sjönk Afghanistan ner i en period av styrning av krigsherrar i vilken opiumodling florerade.

Talibanerna kom ut från detta kaos, uppfyllda av att få bort krigsherrarnas makt och införa en strikt variant av sharialagen. Man intog Kandahar 1994 och utvidgade sin kontroll över Afghanistan, intog Kabul 1996 och förklarade Afghanistans Islamska Emirat.

Under den talibanska regeringen avstannade opiumproduktionen i Afghanistan. September 1999 utfärdade de talibanska myndigheterna ett dekret som krävde att alla opiumodlare i Afghanistan skulle minska skördarna med en tredjedel. Ett andra dekret, utfärdat juli 2000, krävde att bönderna helt slutade med opiumodling.

Med sin bannlysning av opiumodlingen, betecknade talibanledaren Mullah Omar droghandeln för “ickeislamsk”.

Som resultat var 2001 det värsta året i den globala opiumproduktionen under perioden 1990-2007. Under 199talet var den globala opiumproduktionen i snitt över 4000 ton.

År 2001 föll opiumproduktionen till mindre än 200 ton om året. Trots att det inte erkändes av Howards regering, som själv ville få kredit för det hela, berodde 2001års brist på heroin i Australien på just talibanerna.

Efter attacken mot Pentagon och World Trade Centre 11 September 2001, kom norra Alliansens arméer ledda av USAs Specialstyrkor, med hjälp av stora bomber, kluster bomber och bunker-buster-missiler, att regna över de talibanska styrkorna i Afghanistan. Opiumförbudet lyftes och med CIA-uppbackade krigsherrar åter under kontroll, blev igen Afghanistan en huvudsaklig producent av opium.

Trots officiella förnekanden bekräftade Hillary Mann Leverett, en fd tjänstgörande inom USAs 'National Security Council' i Afghanistan, att USA vetat att regeringsministrar i Afghanistan, inklusive försvarsministern, år 2002 varit inblandad i droghandeln till att förse hela världen.

Efter 2002 steg den afghanska opiumproduktionen till tidigare icke skådade nivåer. Under 2007 producerade Afghanistan nog med heroin till att förse hela världen. År 2009 efterlyste Thomas Schweich, USAs Statsdepartements koordinator inom kontranarkotika- och rättsfrågor, reformer i Afghanistan och anklagade president Hamid Karzai för att hindra kriget mot drogerna. Schweich anklagade också Pentagon för att hindra försöken att utnyttja militära styrkor till förstöring av av opiumskördar.

Schweich skrev i New York Times att "narko-korruption fanns ända upp i toppen av den afghanska regeringen". Han sa att Karzai var tveksam om att gå emot de stora droghandlarna i sin politiska maktbas i söder, där det mesta av landets opium och heroin producerades.

Den mest prominente av dessa misstänkta drogbaroner var Ahmed Wali Karzai, halvbror till president Hamid Karzai. Ahmed Wali Karzai sägs ha orkestrerat tillverkningen av hundratusentals fejkade behållare med röstsedlar för sin brors försök till återval i augusti 2009. Han ansågs också ha haft ansvaret för att ha satt upp dussintals sk icke existerande-valstationer — vilka bara existerat på pappret — som blev utnyttjade till att få fram tiotusentals felaktiga valsedlar.

USAs tjänstemän har kritiserat hans “maffia-liknande” kontroll av södra Afghanistan. New York Times rapporterade att Obamaadministrationen lovat att slå ner på de drogbaroner som nästlat sig in i Karzaiadministrationens högsta nivåer, och man pressade president Karzai att flytta sin bror från södra Afghanistan, men det vägrade han att göra.

"Karzai spelar på oss som en fela," skrev Schweich. "USA borde lägga ut miljarder dollar på infrastruktur utveckling; USA med allierade borde bekämpa talibanerna; Karzais vänner kunde bli rikare av drogsmugglingen. Karzai hade fiender bland talibanerna som profiterade på drogerna men hade fler supportrar som gjorde det."

Men vem har spelat som på en fiol på vem?

Var det nickedocks-presidenten eller de mästare på nickedockor installerat honom? Som Douglas Valentine visar i sin historia om Kriget mot Drogerna, Packets Styrka, alltså detta aldrig avslutade krig har varit en bluffartad styrkemätning, en armbrytning mellan två av USAs statliga armar, DEA och CIA;

Alltmedan DEA förgäves försöker fullfölja kriget, beskyddar CIA sina droghandlande knarksmugglare.

Under de två sista århundrandena har europeiska makter (framförallt Storbritannien) och Japan utnyttjat opiumhandeln till att försvaga och underordna Kina. Under 2000-talet verkar opiumvapnet utnyttjas mot Iran, Ryssland och de fd Sovjetrepublikerna, vilka alla åser ett ökande antal missbrukare och hemliga USAintrång, medan kriget i Afghanistan bekostar Centralasiens heroinutbredning.övers I.T
kommentar - Detta är inte så fantastiskt som det låter. Under 1960-70talens radikala årtionde med Vietnamkriget och musikfestivaler med radikala protestsångare var det FBI som såg till att narkotikan spred sig och fick de haschrökande militanterna att sjunka ner i flower power istället för militanta protester.

Etiketter:

onsdag, september 22, 2010

Skandalen om intrigerna runt Obamas Afganistan-politikGuardian 22 September 2010
av Julian Borger

Obama presidentskap 'haltar av brist på enighet', enligt ett utdrag från en ny bok, 'Obama's Wars', som porträtterar presidenten som angelägen att dra bort trupperna från Afghanistan och är på kant med sina äldre rådgivare.

Obamas presidentskap 'haltar av brist på enighet' och ett ömsesidigt förakt bland erfarna politiker och toppgeneraler.Detta enligt den nya bok som mycket väl kan komma att förstöra Kongressvalen för administrationen i november, och underminera de ansträngningar man gör i Afghanistan.

Boken 'Obama's Wars' är skriven av undersökande veteranjournalisten Bob Woodward, och de utdrag som har blivit publicerade i Washington Post och New York Times gör klart att det kommer att skada administrationen inför mitterminsvalen, där Demokraterna kämpar och redan verkar ha förlorat sin kontroll.

Representanthuset

Boken porträtterar också en president som är angelägen om att dra undan trupperna från Afghanistan så snart som möjligt och är på kant med sina militära befälhavare och några erfarna rådgivare, vilka öppet ifrågasätter huruvida hans strategi kommer att fungera.

Detta verkar man betrakta som bevis för att försöket med att splittra talibanerna röner större framgång då det gäller att splittra Washingtons politiker.

Woodward ser ut att ha haft tillgång till hemliga memon och känsliga diskussioner inom administrationen, då man för ett år sedan försökte besluta om sin Afganistan-strategi. Det är också känt att generalerna har begärt fler trupper än de 30 000 som slutgiltigt godkänts av Obama, och att vice-president Joe Biden argumenterat för en mer begränsad krigsinsats, vilken i första hand skulle rikta sig mot al-Qaida.

Woodward avslöjar att Obama löst dispyten genom att utforma ett sex-sidigt dokument, som han presenterat för Vita Husets stab den 29 november. Den godkände extra truppförstärkningar men utmejslade skarpa restriktioner om vad militären kunde och inte kunde göra i Afghanistan.

"Det här behöver vara en plan om hur vi gör för att lämna detta och dra oss ut ur Afghanistan," rapporterar man att Obama har sagt. "Allt vi gör måste fokusera på hur vi ska kunna minska vårt avtryck. Det ligger i vårt nationella säkerhets-intresse. Det ska inte få finnas något svängrum."

Han ska också i oktober förra året ha sagt till utrikesminister Hillary Clinton och försvarsminister Robert Gates, att "Jag kommer inte att vara kvar i 10 år till… jag gör inget långsiktigt nationsbyggande. Jag tänker inte lägga ut en triljon dollar"

Boken avslöjar att äldre tjänstemän hyser tveksamheter, ifall en "hybrid"plan skulle kunna fungera. Biden varnade att en eskalatering skulle kunna betyda att "vi sitter fast i ett Vietnam".

Generallöjtnant Douglas Lute, rådgivare till presidenten om Afghanistan,sägs tro att den strategiska genomgång som administrationen gjort inte har "summerat" det som detta beslut i realiteten skulle innebära.

Richard Holbrooke, presidentens särskilda representant för Afghanistan och Pakistan, skall ha sagt att strategin "inte kan fungera".

Bland andra avslöjanden om Obamas krig gäller att

• USAs underrättelsetjänst har rapporterat till Vita Huset att afghanske presidenten Hamid Karzai lider av manodepression och medicinerar.

• Obama tror att USA kan "absorbera" ännu en terroristattack. Han har sagt till Woodward att "Vi ska göra allt vi kan för att förhindra detta, men även ett 9/11, den största attack någonsin … tog vi till oss och nu är starkare".

• CIA har satt upp en 3000-manna afghansk paramilitär enhet, känd under namnet 'Counter-terrorism Pursuit Teams', vilka utnyttjas för operationer över gränserna till al-Qaidas och talibanernas egna områden.

• USAs underrättelsetjänst har sagt till Obama, att Pakistan inte var någon trovärdig partner i den afghanska konflikten, antingen ovillig eller oförmögen att stoppa figurer inom den egna underrättelsetjänsten från att stödja de afghanska motståndsmännen.

Obama citeras ha sagt: "Vi behöver göra klart för folk att cancern finns i Pakistan."

Något av det mest slående i Woodwards anmärkning är de rasande förtal som finns bland tjänstemännen i Obamas team.

Under dispyter om strategin för Afghanistan har general David Petraeus förklarat, då chef för USAs Centralkommando, för sina medhjälpare att administrationen arbetade med "[explicit] fel kille".

Petraeus beskriver David Axelrod, presidentens högsta politiska rådgivare, som "en verklig spinndoktor".

Den nationella säkerhetsrådgivaren James Jones, refererar till Vita Husets politiska team som "vattenloppor", "politbyrå," "maffia," eller "kampanjgänget".


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

tisdag, september 21, 2010

Tariq Alis syn på Obama - Democracy Now! + Ahmadinead
Se filmen och begrunda vad som sägs!

Vilken besvikelse Obama varit för USA och folket i Afghanistan och Irak. Det var förresten Galtung som hade räknat antal krigsdagar som demokratiska resp konservativa presidenter haft ute i världen sedan USAs tillblivelse - och då var det utan tvekan Demokraterna som varit de mest krigshungriga.

IT

Etiketter:

USAsoldater i Afghanistan agerade som dödspatrull

Ahmadinejad i intervju med Ananpour
Som alltid kommer frågan om Irans kärnkraft - förlåt kärnvapen, upp.

Det är svårt att komma ifrån att det ändå är rätt magstart av just USA med sina otaliga kärnvapen att vara just det land som hårdast trycker på för sanktioner mot Iran.

Samtidigt som man låter Israel själv i godan ro hålla på att framställa sina kärnvapen, utan att för den skull säga ett knyst. Trots att dessa alltid vägrat låta sig inspekteras.

Det också Israel som idag för storebror klagar sin oro då det gäller Iran. I väl medvetande om att man i Iran finner en jämbördig.


I.T

Etiketter: , , ,

måndag, september 20, 2010

Fred, Propaganda & det förlovade landet

Scott Ritter om USA i Israels ledbandScott Ritter:
Man låter oss inte vara starkt kritiska om vad Israel har för sig. Men jag säger det igen- Hizbollah är inte en terroristorganisation som hotar USAs nationella intressen, det är en organisation som hotar Israels intressen.

Etiketter:

söndag, september 19, 2010

Vad vet vi egentligen om Sveriges roll i kriget?

Redan 8juli i somras kunde man läsa Mikael Holmström i SvD skriva att 'Afghanistanstyrkan hunnit ikapp krigets vardag'

Citat -'Att svenska soldater i Afghanistan skjuter för att döda hade då slagit ner som en bomb mitt i politikernas Almedalsvecka.'


'Men det är godkänt av Riksdagen och borde inte ha varit en nyhet. Krig är otäckt och grymt. Rapport-redaktionens nyhet att svenska soldater i Afghanistan får använda dödligt våld väcker därför reaktioner.'

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kräver av regeringen ”korten på bordet”
S-ledaren Mona Sahlin förklarar: ”Sverige är inte i krig. Vi är där på uppdrag av FN. Men det får aldrig vara så att man skjuter först och frågar sedan”.
Försvarsminister Sten Tolgfors, M, duckar: ”Det är ÖB och Försvarsmakten som fattar beslut om det, och det är sekretessbelagt”.

Vad är nu detta? Det finns ju klara regler för vilka som fattar beslut om de olika våldsnivåerna nerifrån fredsbevarande, fredsfrämjande, fredsskapande till fredsframtvingande och slutligen regelrätt krig. Det är Riksdagen som beslutar om de övre nivåerna.

Men som tidigare sagts tycks det vara både si och så med insikterna här och var. Om vad soldaterna gör och vilka de samarbetar med och på vilken våldsnivå. Men att läget skärps i Afghanistan, det har Svd skildrat redan hösten 2008 med rubriken 'Sveriges glömda krig'.

”Det har krävts tillförsel av både pansar (patrullfordonet Galten) och kanoner (Stridsfordon 90) till skydd för svenska soldater. Mediebevakningen blev intensiv.
Riksdagens sammansatta försvars-och utrikesutskott skrev i höstas att säkerhetsläget försämrats och att FNs mandat är att ”avväpna och demobilisera beväpnade grupper” samt bygga upp den afghanska polisen och armén. Detta är ingen tebjudning.”

Efter det borde skribenten ha förklarat vad ISAf och NATO är lite bättre. Att det finns olika nivåer på de insatser man gör i Afghanistan. Hela skalan av våld och vapeninsats innan vi hamnar i samma krigsinsatser som USAtrupperna gör.

Men vad ingår idag i mandatet? Det är inte bara rätten till självförsvar, som ju talibanerna i samma läge kunnat hävda...De sk talibanerna har genomgått en stor förändring från tiden då de första utlänningarna föstes ut från landet.

Alltså, dessa personer som mest hade ögonen på landets rika naturtillgångr, bl.a guld, järn, koppar, uran, ädelstenar. Men inte kan utvinna dessa, på grund av att detta är talibaners och al Qaidas område.

För att inte tala om hur stormakterna fikar efter landets strategiska läge med porten mot Öst.

Riksdagen borde läsa på bättre. Det är dom som har mandat att bestämma hur långt soldaterna får gå utmed våldsskalan. Så folk inte luras att tro på något flummigt uttryck i tidningsartiklar om att detta är 'enligt FN-stadgan'.

Vaddå? Fredsbevarande, fredsskapande, fredsframtvingande eller regelrätt krig? Eller i rent självförsvar - för att man råkar ses som en objuden gäst i landet som bara lägger sig i?

Men då väl Riksdagen beslutar i frågan. Hur mycket vet dom för övrigt om alla i den afghanska befolkningen är så där jätteglada över att diverse utlänningar far runt till deras beskydd?

Då de av gammal erfarenhet misstänker att dessa har en dubbel agenda, särskilt USA, som nu permanentar sin närvaro i landet med sina jättelika baser, beväpnade med svensktillverkade 'drones', ofta styrda från centrum i Florida, USA, och kan råka träffa vad man tror är 'insurgeants' både här och var, till befolkningens allt större förtret. /IT18 september 2010

Tillståndet är stabilt för den svenske soldat som sent i fredags skadades när hans stridsfordon 90 körde på en hemmagjord bomb i Afghanistan. Den skadade svensken fördes med en amerikansk sjuktransporthelikopter till det tyska fältsjukhuset i Marmal. Vid avfärden var han vid medvetande och läkarna betecknade hans tillstånd som allvarligt men stabilt.

Fyra svenska soldater har stupat i strid i Afghanistan och flera har sårats eller skadats. Läget har varit spänt i landet efter parlamentsvalet som hölls på lördagen. Enligt det svenska försvaret placerade "upprorsmän" ut ett stort antal hemmagjorda bomber längs vägarna i fredags, bomber som i första hand drabbar civila.

På valdagen inträffade flera granatattacker och andra våldsutbrott på flera håll. Flera dödsoffer krävdes

Etiketter:

lördag, september 18, 2010

Kärnvapenförhandling?

fredag, september 17, 2010

Galtung i sällsynt intervju

Afghanska valet - återigen

Etiketter:

torsdag, september 16, 2010

Nordic Battle Group - gagnar vem?

I höst har drygt 1600 svenska soldater ryckt in i den nordiska snabbinsatsstyrkan Nordic Battle Group, som 1 januari nästa år ska stå till EUs förfogande. Det blir andra gången Sverige leder en av EUs snabbinsatsstyrkor.

Samtidigt ifrågasätter alltmer politiker och forskare inom EU det resursslukande projektet. Den slukar resurser och har aldrig använts, trots att FN flera gånger vädjat EU om hjälp.

Här i Sverige vill nu de rödgröna partierna att Sverige drar sig ur och istället ställer trupp direkt till FNs förfogande i Afrika.

De rödgröna partierna vill inte att Sverige än en gång leder Nordic Battle Group den 1 januari, något man nu inte kan stoppa. Däremot kommer Sverige inte att ställa upp nästa gång om de vinner valet.

Men försvarsminister Sten Tolgfors säger risken finns att fler EU-länder drar sig ur och får medhåll av forskare inom European Council on Foreign Relations, där också Urban Ahlin (s)sitter i styrelsen.

Till skillnad från Ahlin tror Richard Gowan att ett svenskt tillbakadragande innebär dödsstöten för EUs snabbinsatsstyrkor, eftersom vi snart är det enda land som tror på det resursslukande projektet. De flesta har redan fullt upp i Afghanistan.

Etiketter:

Kabul Bank utsatt för bedrägeri av sina direktörer


Kabul,15 sept Reuters

- Afghanistans Kabul bank har betalat ut egna medel till sina två högsta direktörer och delägare, nu under brottsutredning, där var och en under år 2009 tagit ut $500 000 i bonusar, enligt en oberoende källa tidigare i år.

Afghanistans CentralBank tog i tisdags över landets största privatbank vid misstankar om bedrägeri och påbörjade en undersökning av förre ordföranden Farnood och förre direktören Fruzi.

Kabul Banks problem hotade att spä på den finansiella krisen tillsammans med Afghanistans andra bekymmer med militära och civila offer på rekordnivåer i och med att det taliban-ledda motståndet växer. Parlamentsvalen ska hållas på lördag.

Farnood och Fruzi beordrades avgå. Rädslan i samband med banken resulterade i en rusning under måndagen, då många av bankens vanliga låntagare tagit ut sina pengar, trots att Centralbanken försäkrat, att pengarna skulle vara trygga.

Farnood och Fruzi tog emot bonusar på $500 000 dollar var under 2009 enligt A.F. Ferguson& Co tillhörande PricewaterhouseCoopers. (www.kabulbank.af/html/notes.pdf)

Undersökningar har visat att Farnood och Fruzi var de enda direktörer som hade haft bonusar.

Central Bankschefen Abdul Qadir Fitrat hade för ett halvår sedan bett om en annan internationell undersökning av banken. Fallet med Kabuls Bank reste frågan om hur man handskats med de pengar som utländska donatorer kommit med.

Det är USA som från början uppmuntrade att banken byggdes. Den har 300 000 anställda och tar också hand om de afghanska säkerhetsstyrkornas löner. Det var dock inga tecken på långa köer i onsdags. Enligt egen webbsida äger man tillgångar på $1.01 miljarder med säkerheter under 2009 värda $991 miljoner.

övers I.T

Etiketter:

tisdag, september 14, 2010

Översvämningarna i Pakistan och terrorismen


Alltmedan regeringen har stått anklagad för korruption och inkompetens, ökade den allmänna opinionens anklagelser mot landets väpnade styrkor under augusti månad.

En stor del av deras popularitet kunde mycket väl vara oförtjänt i och med att New York Times undersökning visar, att ett antal arméinstanser var dom som orsakat översvämningen genom att avleda vattnet från sina egna baser till tidigare icke drabbade områden;
Men samtidigt har man bidragit till manipulation av media, så att politikerna i fortsättningen kom att få huvuddelen av kritiken, eftersom det var dom som fick representera ett "mjukt" mål.
Den 26 augusti rapporterade Ali Sethi i New York Times om - 'Vad gjorde soldaterna på huvudvägen?'

Det blev ett undvikande svar, och det fanns en flygbas på Sindhis sida av huvudleden. Militärens nyaste F-16 stridsflygplan stod där uppradade. Men de lokala invånarna trodde att basen också innehöll de amerikanska notoriska små spaningsplan, drones, som utnyttjades till att döda islamist-militanter uppe i bergen.

Om detta stämmer, då betyder det att militären hade fått tillgång till tiotals miljoner dollar om året för det ändamålet, alltmedan ingenting av detta hade sipprat ner till den lokala befolkningen.

De väpnade styrkorna skulle till varje pris rädda basen, har de förklarat. Men ville inte fånga någon uppmärksamhet om sin egen roll i det stora hela - eller vilka intressen de hade då det gällt att avleda flodvattnet. I och med närvaron av den landägande politikern; skulle han ha fått skulden vid någon protest, och soldaterna verkade agera på hans personliga önskningar.

... Poliserna har sagts att då han anlände, stod markägaren och armémajoren ute på huvudvägen och övervakade hur den väldiga grävskopan bröt fram. Men polisen och hans biträde bönade och bad att de skulle sluta. Och en annan klanäldste omvandlad till politiker- från en hotad by vid sidan om- stod med sina väpnade vakter och ingick i rörelsen.

"Det blev en strid mellan provinserna," sa polismannen mörkt. "Men så frågade jag borgmästaren, 'Är du från den pakistanska armén eller från Sindh-armén?' Och det gjorde honom skakad. Han förstod vad jag menade. Han ursäktade sig och drog tillbaka sina grävskopor."

...På morgonen uppmanades vi att dra oss ur staden. Soldaterna hade när allt kom omkring slutat, var i tysthet på ett annat ställe, utan att ge upphov till någon misstänksamhet.

Vattnet var på väg.
Den 5 sept skriver Carlotta Goll i New York Times en artikel för att lyfta fram den nationella oordning som provins-rivaliteten framkallar, och utgör en del av översvämningen.

Fortfarande hemsöker översvämningen omgivningen och landsbygden i Sindhs södra provins. Där förblir omkring 800 000 människor strandade och utan mat, förklarade Josette Sheeran, verkställande chef för World Food Program inom Förenta Nationerna i en intervju under ett besök i Pakistan i förra veckan. Man beräknar att nära 10 milj människor i Pakistan lider brist på föda och situationen för dessa kommer att förbli besvärlig under ett halvt till ett års tid, förklarar hon.

En av de mest häftiga anklagelserna kom från Mir Zafarullah Khan Jamali, en fd premiärminister vars ställning i provinsen Baluchistan nära totalt har blivit som bortblåst. Jamali kritiserade medlemmar av regeringen och anklagade dom för att avsiktligt ändrat riktning på flodvattnet genom Balochistan (anm- en del i sydväst, som anses vara tillhåll för terrorister)och där översvämmat hem och jordbruksmark för en hel miljon människor i landets fattigaste provins.

Mycket av Balochistan är redan indraget i separatistisk revolt, och Jamali har blivit varnad, att våldet enbart skulle förvärras genom regeringens senaste ovarsamma behandling. "En baloch glömmer inte det som händer honom," menade han. Och än värre är, det som hänt med landets minoriteter, något som dagstidningen 'The Express Tribune' rapporterade om den 18 augusti.

- Regeringen och lokala skriftlärde har vägrat ta hand om runt 500 familjer som blivit drabbade och tillhör Ahmadiya-kommunen i Södra Punjabs hjälpläger. Inte bara det, regeringen har också skickat katastrofhjälp till det översvämningsdrabbade Ahmadiya-området, har The Express Tribune erfarit under ett besök i Muzaffargarhs förödda Punjabdistrikt. Omkring 40 familjer har tagit skydd där 4 mil från DG Khan.

Man har vare sig fått någon hjälp från filantroper eller sin egen regering. Han hävdar att påstådda hjälpsändningar skulle blivit distribuerade via lokala politiker, enligt distriktsbyråkratin, och att Ahmadis är berättigad till någon form av hjälp.

Saleem Chandia, en annan kommunmedlem, sa att han tillsammans med 40 andra kommuninvånare hade hyrt ett hus, men efter två dagar av sin hyresvärd blivit tvingad att avhysas påm grund av det lokala prästerskapet. Chandia sa att de hade erbjudits hjälp av sina egna kommunmedlemmar, efter att ha vandrat omkring i flera dagar i jakt på husrum.

Det finns inte nog med ord i det engelska lexikonet som fullt ut kan fånga den svåra belägenhet som gäller i Pakistan. En term som "tragisk-terror" kanske kan fånga de länder, som genom att exportera terror till resten av världen, snarare slutat att spränga sitt eget folk högt i luften.

I likhet med en nation med sin vardag bortspolad på grund av den senaste översvämningen, kommer Pakistan ännu en gång att sjunka ner i anarki; för att då heroiskt bli räddat av sina väpnade styrkor i deras roll som den enda kvarvarande nationella institutionen. En våldscykel uppstår gentemot minoriteter och driver sina grannar till en viss punkt, likt Afghanistan och Indien, vilket oundvikligt kommer att åtföljas av ett arméövertagande av regeringen.

Än en gång ställd åt sidan kommer Pakistans oroade ungdom alltmer vända sig mot terrornätverken som medel att slå tillbaka mot armén och resten av landet.

Medan världen åser den nionde årsdagen av 11 september 2001, terroristsattackerna mot USA, är det som händer i Pakistan en anledning till fruktan för att än fler gånger upprepas, vilket kanonmaten i Pakistan har spätt på och ledd av al-Qaida med likar vänt sig mot de västliga makterna.

Amerikas ledare har i år distraherats av inrikespolitiska frågor och därmed kommit att fokusera på debatter om landets strategi med tanke på Iran, Irak och Afghanistan, trots detta faktum, att ingen av dessa länder utgör ett verkligt hot mot resten av världen.

Det verkliga hotet är Pakistan, och det ignoreras nu i stora drag av både Amerika och Europa.
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

måndag, september 13, 2010

Ny Viva Pelestinakonvoj färdig för avfärd

En ny Viva Palestina hjälpkonvoj skall den 18 september lätta ankar för ännu en resa till Gaza. I en artikel publicerad av Morning Star, säger George Galloway att konvojen i tre koordinerade steg kommer att leverera hjälp till Gaza från London, Casablanca och Doha.

Skälen bakom detta drag var, menar Galloway, att dra ut på tiden innan man lyfter belägringen av Gaza vid en kritisk tidpunkt, alltmedan belägringen har fördömts av EU, FN, många regeringar och varje större internationell hjälpkonvoj.

Alltsedan i juni 2007, då Hamas tog kontrollen över Gazaremsan (anm efter att man vunnit valet), har den israeliska regimen infört en tät blockad mot området.

Israeliska myndigheter hävdar att skälet till belägringen är att få bort Hamas' regering. Belägringen betyder en kollektiv bestraffning av civilbefolkningen och är som sådan olaglig.

En första Viva Palestinaflotta till Gaza blev för tre månader sedan rammad och bordad av israeliska armétrupper, då man seglat på internationellt vatten utanför Gazas kust.

Israeliska trupper hade då utan förbarmanden dödat nio fredsaktivister ombord på ett turkiskt hjälpfartyg och flera andra sårades i den attack som gav upphov till internationella fördömanden.

Den förre brittiske parlamentsledamoten refererade till premiärminister David Camerons nyliga tal i Turkiet och menar, att Camerons beskrivning av Gaza som 'fångläger' var en indikation i tiden på just hur isolerad Israel har blivit i sin illegala belägring av Gazas befolkning.

George Galloway menade att den direkta utmaningen mot Israels kriminella politik också med denna belägring skapar en långt bredare bas till stöd för isolering av regimen på liknande sätt som apartheidregimen i Sydafrika blev isolerad.

Han förklarade också att “det blir ytterligare initiativ denna höst, byggt på det arbete som gjorts för att driva kampanjer av fackföreningar, kyrkor, moskéer och andra som vill bryta denna inhumana belägring”.
övers Ingrid Ternert

Etiketter: , , ,

fredag, september 10, 2010

Varför Amerika inte kan vinna i Kabul


"Why America Cannot Win In Afghanistan"

av Guns'n Butter 8 sept
Mycket bra intervju med pakistanske generalen Hamid Gul

Ta gärna och lyssna lite extra vad han säger om Cheney, Rumsfield och 9/11

Vad är det jag alltid har sagt? Lyssna noga.


IT

Etiketter:


10 sept 2010
Religiös extremism, vare sig det är kristen sådan eller muslimsk, eller av något annat slag, kan aldrig vara en sann avspegling av religion,"sa den höge skriftlärde.

"Ett antal kyrkor har fördömt denna akt. Det är inget fel på en intellektuell eller teologisk debatt, men det borde hållas inom en gräns för hederlighet och tolerans. Och inte låta hatet sprida sig".

Terry Jones, Floridapastorn som hotat bränna kopior av Koranen på årsdagen av 9/11, har "skjutit upp" det hela mitt i ett motsatt påstående om en uppgörelse i samband med ett planerat islamskt centrum nära platsen för 2001 års attacker mot New York.

Extremistprästen sa först att han hade lagt bokbränningen åt sidan efter avfärdandet av Barack Obama, Pentagon, Statsdepartmentet i USA och med vreden runtom i världen.

Jones sa sedan att tilldragelsen bara hade skjutits upp, och påstod att man "ljugit för honom" i en uppgörelse med löftet att ställa in det i utbyte mot att flytta detta islamska center bort från Ground Zero.

Då han talade från sitt Dove World Outreach Centre kyrka i Gainesville, sa Jones- " Som det är just nu, ställer vi inte in händelsen, men vi skjuter fram den."

Förvirringen över huruvida bränningen skulle äga rum, har gjort lite för att hindra den globala vreden.

Afghanistans president, Hamid Karzai, sa att han hoppades att Jones inte skulle fortsätta. "Koranen är till för alla hjärtan och hjärnor…muslimer, men att konfrontera dessa är att förödmjuka människor," förklarade Karzai för reportrar i sitt palats efter bönen.

"Vi hoppas att han ger upp denna konfrontation och vill inte ens tänka på det."

Indonesiens presidium, med världens största muslimska befolkning, har uppmanat USA att se till så att ingen bränning kommer att äga rum.

"Jag fortsätter uppmana regeringen och Förenta Staternas folk att försäkra sig om att man förhindrar en dylik obegriplig, irrationell och omoralisk akt" sa Susilo Bambang Yudhoyono.
övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Amerikansk 'dödspatrull' i Afghanistan
10 September

Obamas senaste 'locket på' om CIAs tortyr i Afghanistan

Details of an American Death Squad
av Mike E 9 sept 2010


Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är fyra av de fem Stryker soldater som anklagas för mord.


Dessa USA soldater gjorde en sport av att döda afghanska civila och samla fingrar som ´troféer´.

Soldaterna kan nu emotse att bli dömda för detta hemliga ‘mord team’, som ska ha ha försiggått på måfå.

Tolv amerikanska soldater kan nu emotse anklagelser om att vara del av denna “dödsskadron” som på måfå ska ha sprängt och skjutit afghanska civila i luften och samlat in deras fingrar som troféer.

De fem anklagas för att ha mördat tre afghansk män som i år blivit dödade som en ren sport i separata attacker. Sju andra anklagas för att ha dolt morden och förödmjukat den rekryt som påvisat dessa, då han rapporterade andra övergrepp, inklusive att medlemmar i gruppen hade rökt hash som de stulit från civila.

En av de mest allvarliga anklagelserna om krigsbrott under Afghanistankriget är de brottsanklagelser om vad medlemmar av denna Stryker infantribrigad utfört, baserad i Kandaharprovinsen i södra Afghanistan.

En sergeant Calvin Gibbs har de största anklagelserna emot sig och ska också ha skrutit om morden.

Gibbs har tidigare skrutit om saker han kommit undan med då han tjänstgjort i Irak och sagt hur lätt det var att “kasta en granat mot någon och döda honom”.

En soldat sa att han trodde Gibbs hade “känt sig utanför plutonen”.

Undersökningen visar att Gibbs som är 25 år har planerat att tiisammans med en annan soldat, Jeremy Morlock, 22 år, och andra medlemmar i gruppen att bilda en “dödsskvadron”. Då de följande månader patrullerade, ska de ha dödat åtminstone tre afghanska civila. Enligt anklagelserna i dokumenten var det första målet Gul Mudin, som blivit dödad “genom att kasta en granat mot honom och skjuta honom med ett gevär”, när patrullen i januari kom in i byn 'La Mohammed Kalay'.

Morlock och en annnan soldat, Andrew Holmes, stod vakt vid ändan av ett vallmofält då Mudin anlänt och stannat på en annan sida av den vägg, där soldaterna var. Gibbs ska ha gett en granat till Morlock som osäkrat den och kastat över den till andra sidan väggen nära afghanen och dödat honom, och dykt ner till skydd. Holmes, 19 år, ska sedan ha skjutit över muren.

Senare under dagen ska Morlock ha sagt till Holmes att dödandet var på skoj och hade hotat honom ifall han sa något.

Det andra offret, Marach Agha, hade skjutits och dödats följande månad. Gibbs anklagas för att ha skjutit denne och placerat en Kalashnikov nära hans kropp för att rättfärdiga dödandet. I maj månad dödades Mullah Adadhdad efter att ha skjutits och attackerats med en granat.

En armétidning rapporterade att åtminstone en av soldaterna hade samlat in offrens fingrar som souvenirer och att några av dessa poserat för fotografer med kropparna.

Fem soldater – Gibbs, Morlock, Holmes, Michael Wagnon och Adam Winfield – är anklagade för mord och allvarliga övergrepp bland andra anklagelser. Alla soldater har nekat till anklagelserna. De emotser dödsstraff eller livstids fängelsedom om de blir dömda.(anm- Det vore mycket överraskande om det skulle ske)

Dödandet drogs fram i ljuset i maj efter att armén hade börjat undersöka ett brutalt övergrepp på en soldat som hade sagt till sina överordnade att medlemmar av hans team rökte hash. Tidningen Army Times rapporterade att medlemmar av hans enhet regelbundet rökte denna drog under tjänst och ibland hade stulit den från civila.

Soldaten som kom direkt från grundträningen och inte hade nämnts med namn, sa att han han sett hashrökande och alkoholdrickande, men i början inte rapporterat detta av lojalitet mot sina kamrater. Men då han hade återvänt från ett uppdrag vid arméhögkvarteret och sett hur soldaten hade utnyttjat en skeppscontainer i vilken han brukade röka hasch, rapporterade han det.

Två dagar senare anklagade medlemmar av hans pluton inklusive Gibbs och Morlock, honom för “skvaller”, klådde upp honom och bad honom knipa käft. Soldaten rapporterade slagen och hoten till sina officerare och sa sedan till utredarna det han visste om “dödsskvadronen”.

Efter att ha arresterat de ursprungliga fem anklagade i juni, blev sju andra soldater i förra nånaden dömda för försök till att dölja morden och det våldsamma övergreppet mot den soldat som hade rapporterat hashrökandet.

En högre militärdomstol kommer nästa månad att gå igenom anklagelserna om hashrökning för att se om det funnits någon grund för det. Morlock ska ha medgett sin inblandning i dödandet och gett detaljer om andras roll inklusive Gibbs.

Men hans advokat, Michael Waddington, försöker få bort anklagelsen, då han säger att hans klient blivit förhörd under inverkan av smärtstillande medel på grund av de skador han ådragit sig i fält och att han också led av traumatisk stress

“Vår uppfattning har varit att hans uttalanden inte stämt och har lagts fram då han stod under en cocktail av läkemedel som inte skulle ha blandats,” sa Waddington till Seattle Times.övers I.T

Etiketter:

torsdag, september 09, 2010

Wiki Leaks - USAjudar bland dessa som exporterat terrorism


HomeNewsDiplomacy & Defense Published 26.08.10
Läckta CIA memo pekar ut judar i USA bland dessa som exporterar terrorism
Wikileaks släpper ett CIA memo med titeln 'What if Foreigners See the United States as an Exporter of Terrorism?' där amerikanska judar i Israel utgjorde en av de fyra grupper som blev nämnda.

Haaretz 26 aug

Wikileaks webbsida släppte 26 augusti ett CIAdokument där man undersöker amerikanar som utfört terrorist attentat utanför sitt eget land, inklusive amerikanska judar i Israel.

Amerikanska judar i Israel utgjorde då en av de fyra grupper som blev nämnda i den hemliga rapport kallad "Tänk om utlänningar ser Förenta staterna som exportör av terrorism?"

"En del amerikanska judar har till och med engagerat sig i våldsamma aktioner mot uppfattade fiender till Israel," säger rapporten. "1994 emigrerade Baruch Goldstein, en amerikansk judisk doktor från New York, till

Israel och anslöt sig till extremistgruppen 'Kach' och dödade 29 palestinier under deras bön i moskén i patriarkernas grav i Hebron, vilket fått Hamas att genomföra en våg av bussbombningar i början av 1995."

Andra grupper som nämndes i sammanhanget var irländsk-amerikaner som stött den irländska republikanska armén; en grupp muslimsk-amerikanska män som förra året reste till Pakistan för att engagera sig i Jihad; och en pakistansk-amerikansk man, David Headley, som för Lashkar-i-Tayyibas räkning styrde terroristgruppens övervakning före attacken i Mumbai, Indien i november 2008, vilken kom att döda mer än 160 människor.

Den läckta rapporten kom ut i februari 2010 av CIAs 'Red Cell', som enligt detta memorandum, fick uppgiften att "inta en uttalad hållning och 'dra fram detta i ljuset' för att tvinga fram tankar och ge en alternativ syn på hela spektrat av frågor att analysera."

Wikileaks publicerade för ett tag sedan på sin webbsida tiotusentals hemligstämplade militära dokument kopplade till USAs krig i Afghanistan.


övers I.T

Etiketter:

söndag, september 05, 2010

Iraks plågade historia och dess gåtor


Bilden visar sårade USAsoldarer på väg kanske till specialkliniker i Tyskland
Men dessa soldater UTGÖR BARA EN BRÅKDEL AV DE OFFRADE IRAKIER som fått utstå Västs nio år av sanktioner mot landet under Saddam Husseins tid. Och därefter USAs bombningar.

Ändå var Saddam inte annorlunda än övriga nickedockor som USA odlar runtom i världen, utom på en punkt. Han lät sig inte utsättas för den plundring av det oljerika landet som Väst med USA i spetsen tänkt sig. Trots att de hade lyckats lura in honom i ett krig mot Iran.

Varför en ´regime change´ enligt USAs klassiska mönster ägde rum. Men först efter att en miljon irakier under nio år av fullständiga sanktioner blev offrade av Väst, ja detta nämns inte alls numera.

The winner takes it all. Även det som skall betraktas som patent på sanningen
. Och någon kärnvapenbomb fanns naturligtvis inte i landet. Men detta talar man rakt inte om idag, då man på liknande sätt vill ge sig på ett annat oljerikt land, Iran. Under Saddans tid krävdes des nio år av sanktioner och därefter bomber.

Har man tänkt upprepa detta mönster mot den här oljerika grannen? Nej, Iran är så in i norden smart och har gott om vänner bland de shiareligiösa ute i världen, som då villigt skulla ställa upp i ett heligt krig mot Satan, särskilt som det för dem förhatliga Israel också den gången skulle bli öppet inblandad. (fördolt sker däremot en hel del därifrån, vilket bland människor i dessa länder inte är helt okänt...)


Och idag sprider sig just de motsättningar som Saddam Hussein på sin tid försökte stävja. Som nu i Bagdad 5 sept där Reuters skriver

- Självmordsbombare och beväpnade män har idag försökt storma en armébas i Bagdad och dödat minst 8 och sårat över 20, något som hänt mindre än en vecka efter att ansvariga tjänstemän i Washington deklarerat att USAs stridsoperationer i Irak nu var över.

Man har ändå lyckats attackera irakisk polis och trupp, idag då USAmilitären säger sig vilja dra sig bort, undan för undan. Medan Iraks politiska ledare också misslyckats med att godkänna en ny regering hela sex månader efter valet, vilket har kommit att ge upphov till mera spänningar.

Söndagens attack ägde rum i öppet dagsljus, bara två veckor efter att dussintals armérekryter och soldater blivit dödade av en annan självmordsbombare vid samma bas.

En poliskälla har sagt att 7 soldater har dödats och 22 sårats efter minst två explosioner.
----

Som kommentar kan man av egen erfarenhet säga, att Bagdad nu kommer att surra av rykten om vilka man tror kan ligga bakom dådet och vem som skulle ha mest att tjäna på det. Även utifrån vilken politisk-religiös-etnisk grupp som man själv tillhör.

Eller tror man att någon särskild grupp kämpande om makten vill visa sig behövd, eller de som sitter tämligen löst inom de beslutande församlingarna vill visa sig handlingskraftiga och säga att just dom ämnar ta till hårdhandskarna med oron ute i landet.

Alltså, antingen någon inhemsk politiker eller amerikanerna själva som vill visa sig behövda och därmed "i demokratisk ordning ombedas att stanna kvar på grund av oron". Det har dom garanterat gjort tidigare. Omvittnat av de flesta iraker, på den tid då de heller inte var kända för att ljuga.
Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, september 03, 2010

USA anklagas för att ha dödat 10 afghanska civila och dessutom hotas Kabul bank av bankrutt

Democracy Now! 3 september 2010

Den USA-ledda NATOstyrkan ska ha dödat tio civila i ett flyganfall i Afghanistans norra Takhar provins. Den amerikanska försvarsministern Robert Gates sa att den afghanske president Hamid Karzai förklarat att offren varit kampanjarbetare för en kandidat i de kommande afghanska parlamentsvalen.

Afghanistans president- "enligt de rapporter vi hittills fått, har det dödats tio människor och tre blivit skadade vid anfallet. Det återstår att bestämma operationens natur och närvaron av den islamska rörelsen vad gäller personligheter eller aktivister i Uzbekistan.

Men vi vet att parlamentmedlemmen, den här kandidaten, är skadad och tio har blivit dödade. Vi undersöker nu detta. Och vi tänker också dela denna information med våra allierade, Förenta Staterna och Nato."

En stor afghansk bank hotas av kollaps
Den afghanska regeringen hotas under tiden av att dess största bank står inför en kollaps.

Kontoinnehavare har i veckan dragit bort sina pengar från Kabul Bank mitt under spekulationerna om att den hotas.

Mängder med människor hotas också av bankrutt genom insolvens. Kabul Bank står nu inför anklagelser om att man utgett illegala lån till väl förbundna insiders och aktiedelägare. I en intervju med Washington Post har Mahmoud Karzai, stor delägare och bror till Hamid Karzai, uppmanat USA att gå in och ordna upp bankens finanser.övers I.T

Etiketter:

Ett svek som får en att att spy - Arab woman

2 september 2010

Ända sedan igår har jag spytt, inifrån och ut...Vilken fasa - om det skulle drabba oss... det är något vi aldrig tänker... Mitt första anfall kom efter att ha läst er presidents tal, hans tal till "nationen". Han anser nämligen att ni är en nation?!

Det hade börjat med en olustkänsla långt ner i magen, vilket snabbt förändras till en pockande, därefter en illaluktande uppkastning som ur en uppdämd vulkan i våldsamma plågor av fullständiga anfall...

Jag har under de gångna 20 åren eller så utvecklat en hög intolerans mot svekfullhet, och då med er historia har ni ytterligare lyckats finslipa det, som jag nu är allra mest allergisk mot...

Bokstavligen talat gör ni mig sjuk

Förändring - Ni bräker som en flock idisslande får, boskap som ruvar på varje ord jag serverar er... Svart och Vitt, även dessa efterblivna som kallar sig amerikanska araber och muslimer, vilka gladde sig åt Onkel Toms ankomst till Vita Huset.

O de "principfasta", "moraliska" pryda, puritanska, perverterade som kallar sig amerikaner, de som för omväxlings skull sent har visat upp...och alltid slutit upp på den vinnande sidan, då tåget redan har passerat...

Den nya världens krigsmånglare är vad ni är. Konstgjorda och okunniga så in i märgen. Ni stoltserar alltså med att vara "ett godsint" folk, ett "medkännande, inkännande, omfamnande" folk, då det där inte är något annat än svek.

För 20 år sedan har jag sett mitt land, min fars, min mors land, mina förfäders, bli uppdelat framför mina ögon...20 jävla år.Tjugo år av ett folk -- först vissnande, skrumpnande bort, som blommor som aldrig får se ljuset, aldrig får vända ansikten mot solen och sedan försvinna in i skuggorna.

Stappla in i en färglös bakgrund... bombad, massakrerad, slaktad till ett intet... samma ingenting som gömmer ert dagliga liv... samma ingenting som gör att ni rusar iväg till er psykdoktor, samma ingenting som göder ert skit,

samma ingenting som ni fyller med konsumtion... samma hål av ingenting, av det hål, det djupa hål ni lever i, och en del spyr jag upp från min mages hålrum...

Så ni har "offrat" er för oss, så ni har befriat oss från vår "tyrann", så ni har "levt upp till ert ansvar"--- som ni gjorde i Falluja, Haditha, Mahmoudiya, Bagdad, Basra, Mosul, Ramadi..."döda dom jävlarna" skrek ni...

och era fruar skänkte några tårar medan de viftade med er beryktade flagga... ett degenererat, nedgående lands flagga, som inte kunnat erbjuda något annat än mord, förödelse och ofärd...

Ni befriade oss från "diktaturen" med 5 gånger storleken av en Hiroshima- och en Nagasakabomb... ni befriade oss tills det inte fanns något utrymme kvar i våra bårhus och 7,5 år senare letar vi fortfarande efter våra döda... ni befriade oss tills våra gator blivit blodpölar och moskéerna omvandlats till tortyrhålor,

där dessa hajjis ('araber') fick sina ögon utstuckna och sina kroppar uppborrade, ni befriade oss så att vi våldtagits och mördats för 1000 dollar eller för att ha burit läppstift.

...Ni befriade oss så att våra kroppar flutit upp ur Eufrat och Tigris, förmultnande till oigenkännlighet... ni har befriat oss, javisst... ni har stoppat in oss i fängelseceller, ni har täckt oss med ert piss och era exkrementer.

Eller överlämnat oss till era soldater eller homo och horor i turbaner, medan ni har knullat de prostituerade som ni särskilt tagit in i ert Gröna Fort... medan resten av oss har fått leva i muromgärdade getton, dessa ni byggde upp för oss...

Ni befriade oss alright...och ni levde upp till era principer, era ideal och ert ansvar...

Men vad jag verkligen hedrar er för, det är att ni datoriserat, digitaliserat döden för oss...ni förstår, tack vare er är idag bårhusen rustade med den senaste teknologin.

7 år senare kanske vi till slut kan gå ut och leta fram en kär väns kropp. Vi är till och med numrerade i serienummer, ni är ett seriemördande folk och ni har gett oss serienummer...

Nummer bär vi varthän vi går, nummer på våra pass, på våra ID, på våra fånghalsband och även på våra döda kroppar... numren följer oss till bårhusen, idag har vi en hel del av dessa... alla de återuppbyggnads-pengar, som vi byggt bårhus av... kanske inte helt, men ni har stulit pengarna... miljarder med dollar, så vi gjorde trädgårdar och parker till gravplatser... där barnen leker, mitt bland sörjande mödrar i sin ständiga sorg...

Ni är verkligen ett modigt folk...ett nobelt, modigt folk. Se allt detta ni gjort för oss! Er generositet kommer att stå i de historiska annalerna... och ni kommer att betraktas som ett historiskt exempel, en modell för ett land och ett folk med stor integritet... just som den Nya Irakiska Modellen.

De av oss som inte kunnat handskas med denna er ymniga inlevelse, som denna er stinkande alternativpress älskar att tro - att amerikanarna är ett empatiskt folk- som flugit sin kos... försvunnit i dimman av denna er mänskliga godhet, med några dokument och minnen, sår och skador stoppade i resväskor... utan destination...

En permanent exil har fått bli vår boning... en ny geografisk hemvist, okänd på kartan... bärande på oss själva som en alltför tung börda, kämpande så att ändarna skall kunna mötas, en kamp för att överleva, att inte bli galen, att inte uppslukas av er tomhet...

Skrapande humanitet med våra naglar... i försöken att finna den, grävande med bara händernas, ibland med en önskan om att begravas där, längs våra älskade... ibland med önskan om att aldrig blivit födda, ibland gråtande i vår ensamhet, ibland skrikande i våra mardrömmar, ibland avskärmande oss för att kunna matcha er intighet...

Det mesta av tiden, förvirrade, borta och förbryllade... fortfarande oförmögna att fatta vad som hänt med oss, i Frihetens namn... andra gånger helt upptagna med historia efter historia av ett ändlöst lidande och misär tillfogat av er... med historier om släktingar och vänner förlorade i Demokratins hålor, med historier om de monster som fötts i landet Frihet, med historier om smitta och sjukdom nästlande sig in i vårt DNA till att bli en del av oss... infiltrerande själva vårt varande, av vår mark, vår luft, vårt vatten...

Berättelse efter berättelse...bild efter bild... rullstolar, amputationer, förlorade lemmar, förlorade ögon, fingrar borta, ett barn som dör, en kvinna våldtagen och dödad, en man torterad till döds... historia efter historia av... fattigdom, sjukdom, nöd, försummelse, övergivenhet... historia efter historia av evig trötthet som pålagts oss som en filt...

Jag ser i mitt huvud, i min fantasi, i mitt minne, där floden Tigris flyter en sommarnatt rätt in i solnedgången... då luften är kyligare (och då det fanns elektricitet och dricksvatten), jag ser floden flyta, lugnt, tyst, stilla... ingenting som rör den, den bara flyter och jag sluter mina ögon och ser mig själv flyta med, in i den... till en okänd ort... bara under dessa ögonblick kan jag känna ett verkligt lugn... under dessa sekunder, då jag kunde flyta med floden, där ingenting växt och tagit form...från tidens nedgång...

Jag går tusentals år tillbaka i tiden, då inte ni hade funnits, då inte ni hade något namn, ingen form och ingen färg... och jag finner mig själv och jag finner Irak. Det är den enda tröst jag kunnat ge mig själv - att även när jag spyr tarmarna ur mig, fortfarande kan finna Henne, och mig själv.

Men det kan inte ni.övers Ingrid Ternert

Etiketter: