söndag, oktober 31, 2010

Dem Now! Vad lite vi får veta om det verkliga kriget!

Etiketter:

lördag, oktober 30, 2010

Tariq Aziz - var finns länken?

An Arab Woman Blues 30 okt 2010

Nasrallah, Tariq Aziz - var finns länken?
Jag måste snabbt slänga ner mina tankar innan de rusar ut...

Nasrallah - han är ingen Sayyed för mig, för där hotar grava och allvarliga konsekvenser om det blir till uppföljning i HaririTribunalen - vilket betyder att han riskerar religionskrig i Libanon beroende på trosriktning.

Det är vad man har förutsett, för 'Charlatanerna' hade allt det som utmärker en väpnad milis, och de gick in i den politiska processen i Libanon. Påminner det er om någonting annat?

Yep helt säkert - Det påminner mig om de Iranstödda, betalda, tränade miliser och dödsskvadroner som mördade irakier utan förbarmande och ingick i den irakiska politiska processen som Shia-partier.

Varför Nasrallah är så hotande - en typisk kvartersbuse. Och varför nu? Avslöjade möjligen de senaste Wikileaks vad som kunde oroa Iran på något sätt?

Och samtidigt, den senaste publiceringen om lynchning av Tariq Aziz, dömd för -"medvetna kriminella handlingar och brott mot mänskligheten" - Exakt mord mot vem? Mot samma partier och deras miliser som idag styr Irak i namn av USAs demokrati.

Om någon dödar en medlem av min familj- då skulle jag KRÄVA få veta identiteten på mördaren. Hassan Nasrallah, charlatanen och hans pöbel i 'Hezb av charlataner' står förstenade.

Jag menar, jag skulle ta itu med tribunalen, vända den till ett mini Wikileaks och visa upp gärningsmännen.

Angående Tariq Aziz vädjar jag inte i humanitetens namn, för jag vet att det inte finns någon humanitet kvar - jag har kunnat se bristen på humanitet i många år nu.

Men jag kräver och PRESSAR starkt på i rättvisans namn, en stringent, strikt och sann Rättvisa.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

fredag, oktober 29, 2010

Ryssland i hemliga räder och samarbete med USA i bekämpningen av droghandeln inifrån Afghanistan
Från 29 oktober - USA och ryska specialtrupper har samarbetat i räder som handlat om afghanska droglaboratorier och då förstört heroin och morfin för $250 milj (enligt en rysk källa som citerar en chef för kontra-narkotikahandeln).

Viktor Ivanov avslöjade nyligen den exempellösa gemensamma operationen mot fyra droglaboratorier på gränsen till Pakistan, vilken förorsakade skador för en miljard dollar (EUR 720m) på den bredare droghandeln, har RIA Novosti rapporterat.

Det är oklart när operationen genomförts.

Ivanov sa att styrkorna tagit i beslag upp till 200 miljoner doser heroin.

Ledare från Kalla Krigets era hälsar idag Afghanistan som en plats för samarbete med båda länder för att kunna slå ut terrorism och droghandel.

Så här långt har det mesta varit begränsat till Ryssland, som erbjudit USA sitt eget territorium för dess militära transit.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, oktober 28, 2010

'USA åsamkar afghanerna ännu mer skada'


28 okt 2010 USAs armésoldater vandrar kring bland de många druvodlingarna i Arghandab Dalen i Kandahar, Afghanistan.

USAs militära operationer i Kandaharprovinsen i söder har kommit att förstöra ännu mer hem och odlingsbar mark, säger invånarna.


Afghaner som bor i Argandab Valley, Zhari och Panjwayi har kommit med många klagomål mot nuvarande krigsoperationer, vilka har förstört så många hem och trädplanteringar, rapporterade en PressTVjournalist.

Amerikanarna har under operationen i Kandahar släppt loss en rasande flygbombning, vilken man menar har som mål att bekämpa talibanerna.

I en operation under oktober månad, med målet att rensa vägen för de USA-ledda styrkorna, fällde ett USAflygplan omkring 25 stycken 2000pounds-bomber och dubbelt så många 500pounds-bomber, alltmedan man dessutom fällde kraftfulla raketer från Kandahars Flygplats, detta enligt Washington Post.

De USA-ledda NATOstyrkorna i Afghanistan förklarade att man dessutom utnyttjat en kraftfull bomb under sina operationer med förmåga att spåra de vägbomber talibanska militanter placerat ut.

Ett antal lokalinvånare har också arresterats och då lämnat mången familj utan egen försörjning.

"Vilka är operationernas offer? Bara lokala människor. Om talibanerna kommer, då lider människorna, om de utländska styrkorna kommer, då lider folket", sa en medlem av Panjwayis distriktsråd, Mohammad Rahim.

"Talibanerna ger sig alltid iväg, och talibanerna kommer alltid tillbaka", noterade han.

Mer än 150 000 USA och NATO trupper är stationerade i det krigshärjade Afghanistan. Förenta Nationerna säger att afghanska civila dödsfall ökat med över 30 procent under 2010 jämfört med samma period förra året.övers Ingrid Ternert

Etiketter:

Wiki Leaks Irak

tisdag, oktober 26, 2010

Svensk soldat i Afghanistan -”Skicka hit fler soldater”

26 okt 2010 skriver Martin, svensk soldat i Afghanistan, på SvD Brännpunkt
'Det finns politiker och partier i Sverige som lever i en märklig fantasivärld där det enda som behövs i Afghanistan är bistånd.
Jag har själv mött biståndsorganisationer som vägrar arbeta i vårt område och enbart rör sig längs asfalterade väger mellan åtta på morgonen och två på eftermiddagen då de får beväpnad eskort.

Forskning har visat om och om igen att det krävs både säkerhet och utveckling för att nå framgång i ett konfliktområde. Om det inte existerar någon säkerhet är det omöjligt att påbörja utveckling.

Om kritikerna på allvar vill bidra till debatten anser jag att de förutom att bara kritisera även bör presentera egna realistiska alternativ på hur konflikten ska lösas. Vi möter ofta det afghanska folket ansikte mot ansikte.

Och våra möten har för det mesta en gemensam nämnare: de vill att vi ska vara här. Vår verklighetsuppfattning bekräftas av den forskning som Stefan Olsson, tidigare i veckan, presenterade i SvD.

Sverige måste kunna visa internationell solidaritet inte bara då läget är lätt utan även när det är riktigt tufft. Min personliga åsikt är att vi i nuläget under inga omständigheter kan dra tillbaka våra trupper. Snarare bör vi skicka ytterligare soldater som kan påskynda säkerhetsarbetet utifrån den nya taktiken.

-----
Kommentar I.T Hur många år ska detta fortsätta? Hur många fler debattartiklar och seminarier i frågan?

Martin skriver 'Forskning har visat om och om igen att det krävs både säkerhet och utveckling för att nå framgång...' Ja just det. BÅDE OCH. Inte bara vapen och soldater med andra ord.

Och uppenbarligen räcker det att bege sig till Kabul och andra städer för att se var biståndet alltför lätt hamnar. Otroligt vackra påkostade privata hus ... inte bara dessa uppbyggda för heroinsmugglarpengar, utan också biståndsmedel, och mutor.

Fortfarande är det brist på basal nödtorft för människor i landet. Och utbildning, även om det går framåt.

Slagits för att själv bestämma över sin tillvaro har de alltid gjort. Och inte haft en främmande makt över sig under någon längre tid.

Men kom ihåg- Afganerna lever i ett otroligt rikt land. Där finns alla upptänkliga rikedomar av guld järn smaragder koppar bauxit etc etc. Varför inte satsa mer på lösning av den knuten? Talibanerna i vägen? Lös då den knuten på ett smartare sätt än att bara utnyttja kanoner.

IT

Etiketter:

söndag, oktober 24, 2010


Att USA begått systematisk tortyr och övergrepp av fångar i Irak torde inte vara någon som helst överraskning eller sensation
för den som något så när har följt händelserna där. Ändå blev det plötsligt stor sensation då Wiki Leaks kom med vissa bilder och dokument. Hur kan det komma sig? Att dessa media anses vara en så stor nyhet och sensation?

Men vad var det Mc Luhan kom med för åratal sedan- 'The media is the message'...

Ur Democrazy Now!

USAtjänstemän har sagt att man tillåtit högre talibanledare komma till Afghanistan för möten med afghanska ledare, där somliga även går ombord på Natoflygplan.'

Men McClatchy Newspapers rapporterar att flera av USAs tjänstemän och experter ser dessa påståenden som delar av en "informations strategi" avsedd för att så splittring mellan talibanerna och alltså utgör en psykologisk operation, helt enkelt."

Afghanistansolidaritets Sixten Andréasson skriver 24 okt (redigerat)

-Hade i våras insändarutbyte med överste Pålsson i Skåne. Han var mot avskaffandet av värnplikten. Redde ut den militära befälsordningen för de utländska trupperna i Afghanistan. Under amerikansk ÖB finns fem regionala kommandon. Mazar-i-Sharif i norr är under en tysk general som basar över ca 5000 tyska styrkor och ca 500 norska, finska och svenska trupper.

I början av året flyttade ca 5 000 av Obamas nyinkomna 30 000 styrkor in till norra regionen.

Tyskarna blev oroade, något som togs upp i der Spiegel: Skulle befälet i norr också övergå till en amerikansk general? Deras försvarsminister zu Guttenberg reste dit, men uttalade sig sedan mycket överslätande. Det verkar nu som Spiegel har fått rätt.

En amerikansk överste Sean Mulholland har ersatt överste Bengt Sandström i ”Northern Region Command”.

Tolgfors försöker framställa insatsen som att Sveriges trupper där utför ett självständigt FN-uppdrag, när de i verkligheten är under NATO-befäl och (hittills) varit i första nivån underordnad en tysk general, som i sin tur varit underställd amerikansk ÖB (nu general Petraeus).

Märk väl att de dödade och skadade transporteras av amerikanska helikopter till det tyska sjukhuset i Marmal och att amerikanska flygplan med sin bombning tillkallas när det börjar osa katt!

Den svenska truppen är alltså en liten skit, nästan en flugskit i USA-imperialismens planer. (500 soldater av 150 000 – 1/3 %!)
Därför med hänsyn till riskerna för gemene man/soldat - ta hem dom fortast möjligt!

Apropå kvinnors rättigheter
När talibanerna tagit makten i Afghanistan och tvingat kvinnor och flickor att avbryta jobb och skola och återvända till hemmet, som något slags fängelse, och dra en blå säck över huvudet närhelst de gick ut. Då satte olika humanitära och feministiska organisationer igång med väldiga kampanjer för att få FN och enskilda länder att fördöma talibanernas behandling av kvinnor och flickor och kräva sanktioner mot dom och människovärdiga liv för kvinnorna.

Men det blev besvikelse efter besvikelse. Maktens män verkade inte tycka kvinnorna var tillräckligt viktiga och ville inte riskera att göra sig löjliga genom dundra mot kvinnoförnedringen i Afghanistan, för de kunde ju misstänkas för ”feministiska” böjelser och hur som helst satte man inte igång sanktioner för 'några kvinnors skull'– det hade inte hörts ute i världen.

Det var först sedan man startat kriget som man kom på, att man i propagandan skulle lansera denna vendetta mellan män som ett krig för att befria kvinnorna. Fast, jubileet är inställt

Etiketter:

De här går på som jävulen självBlackwater Bagdad-Var boendes stora skräck

Etiketter:

lördag, oktober 23, 2010

Tortyr också utförd av Iran-shia

Detta med Wiki Leaks har kommit att uppröra hela världen -förutom de direkt berörda länderna vill säga - Då till och med en person utifrån som jag, som varit där 3 gånger under 3 månader var gång, inte riktigt fattat vad NU det är, som man är så upprörd över.

För visst har vi kunnat bli blasé över all den information om vad USA, Iran et al hållit/ håller på med i dessa länder? Är detta egentligen en så väldigt stor överraskning?
Särskilt som det garanterat finns 10 gånger värre saker och varianter av den tortyr som vi får höra talas om.

Uppenbarligen har det inte kommit till global kännedom att det t.ex -i källaren på Utrikesministeriets byggnad i Bagdad (strax innan bron inne i staden) ...skett/sker RIKTIGT läskiga saker

Och förlåt en skeptiker - frågan är om det i så fall någonsin läcker ut i sin fulla vidd - ens av Wiki Leaks...

Det finns länder t.ex Iran (förutom USA-Israel förstås), som idag helt tagit över Irak och under kriget sysslat med att slita sönder krigsfångars kroppar (till och med bundit dem mellan två bilar som gradvis åkt i var sin riktning), eller andra sk 'terroristers'.

Ja det behövde egentlig inte ha varit någon direkt motståndare, utan att man helt enkelt var av 'fel' trosriktning. Eller vanliga fångar och de som under kriget inte varit såpass 'lydiga' som regeringen hade önskat.

Alltså människor som kunde tvingas gå igenom en ännu mer bestialisk tortyr från fr.a shiahåll, som att få hål borrade igenom skallen och sina ögon utstuckna.

I.T

Etiketter:

fredag, oktober 22, 2010

De utländska truppernas antal dödade i Afghanistan borde ge anledning till oro

PressTV 20 okt 2010
..Det senaste antal brittiska soldater som dödats i Afghanistan sedan början av kriget är 340
I en annan utveckling sa talibanska militanter att åtminstone fyra amerikanska soldater hade dödats i Heratprovinsen.

Årets dödstal bland de utländska soldaterna i Afghanistan närmar sig 600, vilket gör detta till det dödligaste för NATOs styrkor alltsedan USAs invasion år 2001.

Årets dödstal närmar sig också det totala antalet dödade under de första sju åren av kriget..


Enligt officiella siffror har sedan den USAledda invasionen år 2001 mer än 2100 NATOsoldater dödats i krigets Afghanistan.

Detta är varför Afghanistans Baakhtar News Agency sätter det totala antalet dödsfall för de utländska trupperna till omkring 4500 stycken.

Flera av NATOs medlemsstater kräver en omedelbar truppneddragning under press från den allmänna opinionen.

USS Abraham Lincoln inom femte flottan är redo stödja upptrappningen i Afghaniastan

Det Nimitz-klassade hangarfartyget USS Abraham Lincoln (CVN 72) och den missil-bestyckade kryssaren USS Cape St George (CG 71) anlände till den 5e Flottans ansvars-område den 17 oktober.

Abraham Lincoln levererar mer än 60 ytterligare flygplan till denna krigsskådeplats med namnet 'Operation Enduring Freedom' (Operation evig frihet).

USAs försvarsminister Robert Gates har godkänt detta andra krigsfartyg inom Femte Flottans ansvarsområde till stöd för koalitionsstyrkorna i Afghanistan, och till att stödja existerande marina säkerhetsoperationer.

Ett andra hangarfartyg erbjuder också stöd till neddragningen av de amerikanska styrkorna i Irak.


övers ingrid Ternert

Etiketter:

Betyder den svenska styrkan något på sikt?

Det är något vi måste fråga oss, då både våra skattepengar och svenska soldatliv offras i Afghanistan 'Vi måste betyda något på sikt', skriver också i en debattartikel Gustaf Fahl, chef FS 19 för den svenska styrkan i Afghanistan i SvD 22 okt och fortsätter med vad han anser Sverige åstadkommit med insatsen:

'Därmed vill jag motverka att den olyckliga bilden sprids att svenska soldater riskerar och offrar sina liv i onödan.'

Huvudfokus för oss har under de senaste fyra månaderna varit att, i nära samarbete med den afghanska armén och polisen, genomföra en större säkerhetsskapande operation i ett av de värsta talibanfästena inom vårt ansvarsområde.

Ett av de större syftena är att få in utvecklings- bistånd till området. Något som tidigare varit omöjligt eftersom riskerna för biståndsorganisationer där varit allt för stora.

Resultatet är att antalet talibanattacker som eldöverfall och angrepp med hemmagjorda bomber har minskat med mer än 50 procent jämfört med samma period i fjol.

En viktig anledning är att invånarna nu, till skillnad mot tidigare, söker vårt stöd och skydd och att de förvarnar oss inför attacker. Med andra ord har vi steg för steg lyckats vinna stöd för regeringssidan och den internationella närvaron i området.

Men det är inte enbart den militära närvaron som är orsaken till det stöd vi upplever. Snarare handlar det om den nära samordningen mellan säkerhetssatsningen, olika utvecklingsprogram och stödet till de demokratiska institutioner som nu planeras.

Befolkningen har börjat se att det är värt risken att stödja den demokratiskt valda regeringen snarare än det terrorvälde den tidigare lytt under. Därför är faran också uppenbar att stödet snabbt försvinner om inte löftena om stabilitet, säkerhet och hållbar återuppbyggnad hålls.

Den krassa verkligheten är nämligen att det för afghanernas del handlar om vilken sida man skall stödja för att ha bäst chans att överleva.

Strategin har funnits under en längre tid. Svårigheten är att genomföra den i praktiken. Orsaken till problemen är inte sällan de kulturella skillnaderna mellan internationella militära strukturer, olika biståndsorganisationer och afghanska myndigheter.

När nu en senior civil representant och ett ökat antal politiska- och utvecklings-rådgivare utsetts i det svensk-finska PRTt (Provincial Reconstruction Team) har möjligheterna ökat att överbrygga dessa svårigheter.

Den pågående operationen är ett gott exempel där tydliga steg tagits emot nära koordinerade insatser med bestående resultat för den drabbade befolkningen.

Innebörden är att PRT-organisationen nu kan börja arbeta på det sätt som den var tänkt att göra från början, det vill säga som en nära samordningsorganisation mellan säkerhet, bistånd och politisk/demokratisk utveckling.

Ett bevis på de framsteg som görs är att det lokala ledarskapet, i det område där insatsen genomförs, har framfört önskemål om en flickskola. Det är synnerligen glädjande att befolkningen i dag är beredd att direkt konfrontera den taliban-ideologi som tidigare förbjudit flickor att överhuvudtaget gå i skolan.

Men det är samtidigt ett förtroende som förpliktigar. Genom att så öppet stödja en internationell närvaro tar dessa människor oerhörda risker. De lägger bokstavligt sina liv i omvärldens händer.

Det innebär självklart att Sverige och Finland måste vara långsiktiga i sitt engagemang så att befolkningen kan lita på att vårt stöd fortsätter. Det kommer att ta tid innan de afghanska myndigheterna själva kan garantera sin befolknings säkerhet.

Under de gemensamma insatserna har vi sett modiga initiativ från våra afghanska partners. Men vi har också sett brist på utbildning och utrustning, passivitet och korruption. Inte minst gäller det inom polisen.

Den enskilt viktigaste åtgärden för att påskynda stabiliseringsprocessen är därför att snarast erbjuda den afghanska polisen samma utbildningssatsning som nu lämnas till den afghanska armén.

Först när denna fråga funnit sin lösning i det internationella samfundet finns
förutsättningar för att på ett trovärdigt sätt lämna över säkerhetsansvaret till afghanerna själva.

Samarbetet med de afghanska myndigheterna utvecklas ständigt och de senaste månadernas operation har visat att det går att bryta trenden mot ökat talibaninflytande och stärka den afghanska stabiliseringsprocessen.

Vi upplever samtidigt att afghanerna dagligen begär mer stöd av oss än vad vi kan ge. Den bärande tanken är trots allt att reducera den militära närvaron, steg för steg. Ansvaret för säkerheten ska successivt lämnas över till afghansk polis. Men vägen dit är lång.

Etiketter:

Europas separatister bakom det mesta av Europas terrorism - inte muslimer


21 okt 2010 av Juan Cole

Europols rapport om terroristattacker i Europa år 2009 säger att av hundratals terrorattacker i Europa år 2009, har flertalet varit etniska separatisters verk.


Omkring 40 har utförts av extremvänstern och en handfull av den yttersta högern i Europa. Se också analysen.

En enda terrorattack genomfördes år 2009 i hela Europa av personer av muslimskt ursprung inte ‘av muslimer’,för terrorism är förbjuden i Islamsk lag.
Det stämmer. Utifrån hundratals. Exakt en enda.

Efter allt detta nonsens som spys ut över Internet och Fox Cable News om den muslimska faran i Europa, och all etnisk profilering och annan diskriminering gentemot muslimer, visar det sig att deras religion inte alls är farlig.

Även personer som gått ifrån denna religion till extremism och terrorism är få till antalet.

Det skulle nu heller inte vara rätt att profilera eller generalisera utifrån baskerna, det egentliga IRA etc men även i ljuset av de bigotta, vore det slöseri med tid att hemsöka muslimer på just en sådan bevisning.

Men för den yttersta vänstern och den yttersta högern i Europa vore det helt rätt att generalisera och komma till den slutsatsen, att just de skulle kunna vara rätt farliga. De två orden: Stalin och Hitler.

Medan muslimska extremister dödat några tusen människor under det gångna århundradet
Europeiska politiska extremister har dödat tiotals miljoner.

Utifrån den här sortens datum hade 'National Public Radio' rätt då de sparkade kommentatorn Juan Williams för han sagt, att han blir nervös då han ser folk i muslimsk skrud i ett flygplan.

'Think Progress' har videon med Williams’ knäppa uppenbarelse hos den hatiska Bill O’Reilly.

Nästa gång Williams annonserar att han sympatiserar med de vita polisofficerare, som blir nervösa då de ser vad som ser ut som svarta-amerikaner komma åkande i bil.övers Ingrid Ternert

Etiketter: , ,

torsdag, oktober 21, 2010

Militär nedtrappning i Afghanistan

Det skriver före detta utrikesminister (s) Lena Hjelm Wallén om i SvD den 20 okt. Hon var ordförande i Svenska Afghanistankommittén åren 2002-09

'Det är mycket som har gått fel i Afghanistan. Nu måste den borgerliga regeringen visa vilja till samsyn i riksdagen och sluta tala om långsiktig militär närvaro.

Inget är enkelt med Afghanistan. Även om man sysslat med att försöka förstå landet under många år är det bara att erkänna att det är fascinerande svårfångat.

Jag upplevde det redan 1987 i min första kontakt med landet vid ett besök i afghanska flyktingläger utanför Peshawar.

När Afghanistan kom i blickfånget för världen 2001 utlovades snabbt stort internationellt bistånd och säkerhet genom militära styrkor med FN-mandat (ISAF). Afghanerna gavs framtidstro. Men mycket har gått fel.

Ett särskilt stort problem utgör framfarten av USAs koalition (OEF) som i sin jakt på al-Qaida hårt drabbat civilbefolkningen. Också ISAF har dragits in i skarp krigföring samtidigt som talibanerna fortsätter visa sin hänsynslöshet mot civila människor.

Afghanerna är trötta på kriget liksom på uteblivet bistånd, förfuskade val och tilltagande korruption. Denna utsatthet utgör god grogrund för rekryteringen av unga frustrerade män till talibanerna.

Min slutsats är att så här kan det inte fortsätta. Dessvärre finns bara dåliga lösningar att välja bland.

Det var rätt av FN att genom ISAF försöka ge stöd till säkerheten i Afghanistan och för Sverige att delta i ISAF. Men säkerhetsläget i dag är långtifrån lugnt och talibanerna har inte slagits tillbaka.

Jag har blivit alltmer tveksam om den utländska militära närvaron verkligen är till långsiktig nytta för afghanerna.

Frånvaro av utländsk trupp kommer säkerligen talibanerna att dra nytta av. Men uppenbarligen breder talibanerna ut sig även med utländsk militär närvaro. Valet mellan dessa alternativ är långtifrån enkelt. Alla vet dock att det inte finns någon militär lösning.

Jag anser att ansvaret för det afghanska folkets säkerhet så snart som möjligt måste lägggas hos den afghanska regeringen. Denna ambition uttalades också av Kabulkonferensen av både den afghanska regeringen och det internationella samfundet.

Låt oss ta fasta på det och planera för ett avslut på den militära närvaron i ansvarsfull takt och satsa på annat säkerhetsbistånd, kamp mot korruption och fattigdomsbekämpning inte minst genom kvinnorna.

Jag hoppas därför att höstens riksdagsbeslut ska innebära ett ja till FN:s förfrågan om ytterligare ett års militär närvaro men samtidigt ge besked om att Sverige nu börjar nedtrappningen. De rödgröna partierna gav ett sådant besked efter Kabulkonferensen i somras.

Nu måste den borgerliga regeringen visa vilja till samsyn i riksdagen och sluta tala om långsiktig militär närvaro. Det är den civila närvaron i Afghanistan som ska vara långsiktig.'

Etiketter:

tisdag, oktober 19, 2010

"Han dog inte förgäves", tröstar krigshetsarna


Aftonbladets Åsa Linderborg
I dag anländer den sjätte kistan från Afghanistan. "Han dog inte förgäves", tröstar krigshetsarna de anhöriga, utan att höra cynismen i sin egen röst. Det finns bara en människa som har rätt att sätta priset på sitt eget liv, och det är den tjugotvååriga soldat som nu kommer hem i liksvepning.


Talibanerna, som i media skildrar som ondskans inkarnation, blir starkare och starkare för varje år. Hur är det möjligt? Hur kan de klara sig mot världens mest teknologiskt avancerade militärstyrka, som dessutom i mantal vida överstiger talibanerna? Det borde ju vara världens enklaste uppgift att slå ut dem.


Det är något med det här kriget vi inte får veta. Det mest förbjudna går inte att säga, nämligen att talibanerna har ett folkligt stöd. De avancerar för att de skyddas av lokalbefolkningen. Varför? En ledtråd kan vara de spektakulära övergrepp som tycks vara vardag för befolkningen.


Amerikanska trupper visar upp avhuggna fingrar som troféer. Norska soldater skriker att de ska våldta kvinnor som en gång vikingarna. Danska soldater mördar kallblodigt med ett hånflin. Är det konstigt om de utländska trupperna möter motstånd?


Debatten fördunklas av propaganda och dimridåer, inte minst vad gäller krigets orsaker. USA är inte i Afghanistan för att sprida demokrati och jämlikhet mellan könen. USA är där för att Centralasien rikt på olja och gas. För att det gränsar till Ryssland.

Varför Sverige syltat in sig i blodbadet är svårare att ringa in, men det handlar sannolikt om att ställa in sig hos USA. Kanske handlar det om att trygga goda handelsförbindelser. Kanske vill man sälja in svensk försvarsindustri. Kanske vill man markera en ideologisk lojalitet med den enda supermakten - även om den är på dekis.

Robert Egnell, Försvarshögskolan, skrev på DN Debatt i onsdags, att Sveriges insats i Afghanistan handlar om vår internationella trovärdighet "särskilt i USA:s ögon". Det var alltså för den sakens skull Kenneth Wallin stupade.

Ädlare motiv än så har inte Sverige, även om varje enskild soldat ända in i dödsögonblicket - andras och sitt eget - är övertygad om att hans insats ska bidra till en bättre värld.
Åsa Linderborg Aftonbladet

Etiketter:

Afghanerna behöver civilt stöd utifrån!

2010-10-19 Lasse Bengtsson AftonBladet Många säkra förlossningar för samma kostnad som en enda soldat
Vad tycker Svenska Afghanistankommittén om den militära närvaron i Afghanistan? Vad tycker vi om de svenska soldaterna i Afghanistan – ska de stanna eller åka hem? När ska de åka hem?

Hur osäkert blir det för biståndsarbetarna om utländska militärerna lämnar landet?

Det är bra att Afghanistankommittén får frågor om läget i Afghanistan. Det är naturligt. Vi har 5500 anställdas samlade erfarenhet och de flesta är afghaner.

Men är det inte dags att Afghanistankommitten får frågor om annat än militären? För saken är ju dels den att vi har klarat oss helt utan militärt stöd i 28 år nu.

– dels har vi ett annat uppdrag än soldaterna har. Nämligen att, oavsett regim i landet, verka för det afghanska folket – i förtroendefullt samarbete med folket. Utan stöd från befolkningen kan inte ens Afghanistankommittén fortsätta att arbeta.

På frågan om vi behöver stöd av militären, så svarar vi nej. Tvärtom – en sammanblandning mellan den militära insatsen och vår vore förödande.

När till exempel amerikanska soldater, som nyligen skett, sätter upp en mobil klinik
och delar ut egen sjukvårdsutrustning bredvid Afghanistankommitténs sjukhus i Maidan Shahr i den talibandominerade Wardakprovinsen, innebär det mycket stora problem för vår verksamhet.

”Jobbar ni ihop med amerikanska militären?” Vi har förstås protesterat till amerikanerna.

Nu är det dags att vi ändrar perspektivet en smula och på allvar börjar diskutera hur det civila Afghanistan ska byggas upp på sikt. Hur staten ska stärkas. Hur samhällsapparaten ska kunna fungera så okorrupt som möjligt,

hur det ska gå att genomföra val utan ett omfattande valfusk, hur infrastrukturen ska restaureras och hur skolor och sjukvård ska kunna drivas utan en ständig närvaro av biståndsorganisationer.

När det gäller säkerheten i landet, är det avgörande att den afghanska militären och polisen kan ta över kontrollen på ett kompetent och organiserat sätt.

I det sammanhanget anser jag för övrigt att det vore i högsta grad önskvärt med en noggrann genomlysning av de utländska militära styrkornas överlämning av kompetens till de afghanska.

Hur går det till exempel med de svenska soldaternas utbildning av kollegerna här? Vilka är framstegen, vilka är svårigheterna? Hur lång insats kan man samlat räkna med ska krävas innan afghanerna själva har befälet?

Frågor jag misstänker att åtskilliga svenska skattebetalare gärna ser utredda. Förutom då de andra om vad de svenska soldaternas närvaro i norra Afghanistan betytt rent säkerhetsmässigt och för utvecklingen av det civila samhället.

Hjälp afghanerna att klara sig själva

Just nu är Afghanistan inne i ett avgörande skede. Ännu ett avgörande skede. Det pågår för närvarande någon slags förhandlingar mellan den politiska ledningen i Kabul och representanter för talibanerna.

Hur de kommer att sluta kan ingen med säkerhet säga med anspråk på att bli trodd.
Under tiden fortsätter civila afghaner att dö i stor omfattning, liksom utländska soldater – och ibland även svenska.

I väntan på politiska överenskommelser och internationella beslut om trupptillbaka-draganden jobbar Svenska Afghanistankommittén på. Oförtrutet sedan 28 år.

I områden där de utländska soldaterna inte kan vara. Med att minska världens högsta barnadödlighet – 30 procent av ungarna blir inte ens fem år! Med att lära unga flickor och pojkar att läsa.

Med att skapa en framtid för alla krigs- och minskadade och alla dem, som tidigare varit gömda i hemmen på grund av ett fysiskt eller psykiskt handikapp. Med att bygga det civila Afghanistan i ett längre perspektiv.

En säker förlossning kostar 35 svenska kronor. En elev i en skola kostar 373 kronor om året.

Det blir många säkra förlossningar– och många nya läskunniga barn med framtidstro – för samma kostnad som en enda soldat.

Etiketter:

måndag, oktober 18, 2010

Istället för framåt går mycket bakåt för den utländska insatsen i Afghanistan


I snart nio år har Sverige deltagit med trupp i den Nato-ledda ISAFstyrkan i Afghanistan. Under dessa nio år har våldet eskalerat och spridit sig till allt större delar av landet.
Även i de fyra provinser där de drygt 500 svenska soldaterna finns har säkerhets-situationen tydligt försämrats.


Lördagens attack mot de svenska soldaterna bekräftar tyvärr än en gång att den fred som Sverige skulle främja i Afghanistan har blivit alltmer avlägsen.

I den svenska debatten har flera argument presenterats för varför vi ska vara i Afghanistan; för att skapa säkerhet, för att bekämpa talibanerna, för att bygga demokrati och för att stärka landets kvinnor.

Men på alla dessa områden går utvecklingen tyvärr i fel riktning. Förra året dödades 2412 civila i Afghanistan enligt siffror från FN.

Under de nio år som Sverige haft trupp i Afghanistan har aldrig så många civila dödats.

Talibanerna har flyttat fram sina positioner och kan genomföra attacker i allt större delar av Afghanistan trots att antalet utländska soldater samtidigt kraftigt ökat i antal.

De senaste president- och parlamentsvalen var kantade av fusk och kan inte av någon betraktas som några demokratiska framsteg.

Den afghanska ledningen som vi ger vårt politiska och militära stöd utgörs inte bara av godhjärtade demokrater, utan även av män med omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna på sitt samvete

Vissa framsteg gjordes för de afghanska kvinnorna efter talibanernas fall 2001, men nu ser vi att utvecklingen även när det gäller jämställdheten på flera punkter går i fel riktning.

Bara var fjärde afghansk kvinna kan idag läsa och skriva, landet har en av världens högsta nivåer av mödradödlighet.

Och den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch visade i en rapport förra hösten: att situationen för de afghanska kvinnorna på flera punkter har försämrats de senaste åren.

Nio år med ISAF i Afghanistan kan sammanfattningsvis knappast beskrivas som något annat än ett misslyckande.

Jag är övertygad om att de drygt 500 svenska män och kvinnor som valt att delta i ISAF-insatsen har de ädlaste syften och att de i grunden gör ett bra jobb.
Vi som beslutsfattare har nu ansvaret att inte försöka vinna billiga politiska poäng på den tragedi som skett.

Samtidigt har vi också ett ansvar att se till att utvecklingen på marken inte går i fel riktning och att det uppdrag som man gett de svenska soldaterna i Afghanistan är möjliga att fullfölja.

Det är hög tid att detta faktum får konsekvenser och att omvärlden byter strategi för Afghanistan.

Den 4:e november ska regeringen presentera sin proposition om Sveriges deltagande i ISAF. Allt tyder på att man passivt kommer att förlänga insatsen ytterligare ett år utan att göra några förändringar i strategin för den svenska närvaron.

Men det finns fortfarande tid att ta intryck av misslyckandet på marken i Afghanista

Vi måste inse, efter nio år av krig i Afghanistan, att motståndsrörelsen inte går att besegra militärt och att fler soldater inte är lösningen på säkerhetsläget i landet.

Det Afghanistan behöver är tvärtom ett ökat bistånd och en politisk lösning på konflikten.

Istället för att med militära medel försöka besegra motståndsgrupperna borde vi med civila medel attackera orsakerna till att unga afghanska män ansluter sig till den brokiga motståndsrörelsen.

– bristen på arbete, utbildning och framtidstro.

Sverige ska inte vända Afghanistan ryggen, tvärtom bör ett trupptillbakadragande kombineras med att kraftigt öka vårt bistånd och ge ett starkt politiskt stöd till de försök till freds- och försoningsprocess som görs.

Än finns alla möjligheter för Sverige att främja fred, demokrati och jämställdhet i Afghanistan, men då kan vi inte blunda för misslyckandet på marken.

Etiketter:

Var går den svenska gränsen?


Stefan Lindgren i Afghanistansolidaritet förtäljer hur en svensk tidningsjournalist upprört beskrivit hur en svensk Nato-soldat för ett par dagar sedan dödats 4 mil väster om Mazar al Sharif i Afganistan och två blev sårade.


"Upprorsmakare" ligger bakom, enligt Försvarsmaktens presstalesman, "dom tycker inte om att myndigheterna tar kontroll över deras områden".

Så om luftburna amerikanska fallskärmssoldater skulle ha tagit sig in till någon svensk ort, där de misstänker att det finns några "terrorister" som de eftersöker, skulle vi då kalla dessa för "myndigheter"? Detta har hänt eller hur? Utan att man vågat låta oss få reda på det.

I varje fall är dessa luftburna för det första inte "svenska myndigheter" och dessutom borde det inte vara så j-a lätt att bara landstiga i andra länder och och kidnappa svenska medborgare hur som helst. För det skulle bevisligen också vi tycka.

Särskilt om dessa luftburna soldater (som i fallet svenska soldater i Afghanistan) inte kommit hit på inbjudan av vårt lands regering, utan på inbjudan av ryssarna, som officiellt betraktas som Sveriges ärkefiende (liksom britterna, som betraktas som afghanernas ärkefiende).

Just det. Det var väldigt vad allt verkar te sig märkligt nu då. Rena skandalen helt enkelt. Folk i Sverige skulle ju ha gått ut på gatorna och demonstrerat mot ett sånt våldförande på vårt eget lands suveränitet.

Jo, vi skulle givetvis inte ha tillgång till såväl finkalibrig eld som "raketvapen" för att ge igen, för den saken har vi överlåtit till vårt stolta svenska försvar. För det är vad vi har, eller? Jovisst ja, det höll jag på att glömma. Det har ju flyttat ut sina försvarsgränser till halva jordklotet, så det är lite svårt att kalla in dom så där på studs.

Afghanistan hette gränsen.

PS Dom säger visst att då kallar man in Nato - förlåt, USA var det visst DS
Ingrid Ternert

Etiketter:

söndag, oktober 17, 2010

Delta i ett krig utan slut???

Återigen har en svensk soldat tragiskt omkommit i ett krig långt bort härifrån i det klippiga Afghanistan.

På ett sätt är det dubbelt tragiskt, eftersom Afganistan därnere inte kan hota oss och inte har ett spår med vår egen säkerhet att göra.

...Men naturligtvis...visst finns det talibaner och andra som folket kan behöva bli beskyddade mot. De sägs ju vara 'så jobbigt religiösa...' Men helst hade nog det afghanska folket velat se våra svenska skattekronor omvandlade till sitt eget fattiga livs nödtorft och inte ytterligare reta upp motsättningarna inom landet.

Så att våra skattemedel kunde fylla någon vettig funktion, bortsett från att vissa svenska politiker då kan visa sig på styva linan inför Nato och USA, vill säga. För vare sig den afghanska befolkningen eller de som styr har gjort oss något ont och inga andra heller för den delen.

Javisst ja, nu skulle ju USAs 9/11 ha att göra med Afghanistan på något avlägset sätt, då den religiöst omvända Osama bin Laden (av saudisk rik familj) sades vara hjärnan bakom en flygplanskapning, som underrättelsetjänster runt hela världen tipsat sina synbart döva motparter i USA om långt innan det hela hände.

Men visst gav detta med att köra fjärrstyrda flygplan mot en i jämförelse med planets storlek jätteskyskrapa, som därefter faller ner (till ljudet av vissa explosioner här och var vill säga) till grus och aska, hur elegant som helst, precis som vid 'controlled demolishen'. Alltså precis som det USAbolag fixar, där president Bushs egen bror är chef.

Efter händelsen riktade sig hela jordens befolkning med särskild empati till USA. Och vägen öppnades för ett amerikanskt 'försvarsanfall' mot Afghanistan, där anstiftarna till dådet sades finnas. För man råkade för övrigt under lång tid ha haft ögonen på Usama bin Laden, som genast utpekades som anstiftare till dådet.

Denna religiösa stenrika saudier, vars familj var gamla vänner till familjen Bush, och hittills inte kunnat spåras. Ungefär ett hundratal av dennes religiösa al Qaida anhängare, detta ruggiga släkte, smög omkring där i de afghanska klippiga bergen. Och ruvade på andra gruvliga dåd.

Därmed måste krig utropas till att utrota allt detta onda, så att jorden äntligen kunde få frid!! Och befrias från terrorismens ondska!! Så att kriget mot terrorismen blir till ett krig utan slut!! För amerikansk krigsindustri finns det alltför gott om!! Och alla bör ju dra Sitt Strå till Stacken!! Som lilla Sverige.

Ett krig vi så pliktskyldigt deltar i.Ingrid Ternert

Etiketter:

Katten på råttan och råttan i världspolitiken

Juan Cole skriver 17 okt 2010
Clinton Cabinet Member Sought Iraq Provocation. But W. Himself Proposed Ruse

Den avgående generalen Hugh Shelton avslöjar i sin nya bok, att under sent 1990tal en av Clintons regeringsmedlemmar hade frågat honom om det var möjligt att flyga ett U2 spionplan tillräckligt lågt över Irak för att få det nerskjutet, och med det skapa en förevändning för USA att få bort Saddam Hussein.

Generalen säger att han varit rasande över idén att offra en pilots liv på det sättet och avvisade regeringsmedlemmen.

Men märk väl att det inte finns några bevis för att Bill Clinton själv hade godkänt regeringsmedlemmens ohyggliga förslag, och Clinton var helt klart inte intresserad av att i så fall få ett krig mot Irak.

I kontrast till detta ansåg George W. Bush och den brittiske premiärministern Tony Blair att dom i januari 2003 skulle få ett flygplan att i FNs färger flyga lågt över Irak i hopp om att bli beskjutet, för att på det sättet skapa tillfälle för ett anglo-amerikanskt krig mot Irak.

Denna gång kom de vilda planerna från en befälhavare och inte från en ren kabinettsmedlem, och till och med beslutade han att någon FN-auktorisation inte behövdes för att gå ut i krig.

------------
Som tidigare kastar även idag palestiska pojkar sten mot israelerna som tagit över deras land och med våld föst undan den ursprungliga befolkningen. Detta utan att världen vågar knysta ett enda pip. Det för att föröverna fortfarande lever högt på Förintelsen, förintelsen! och ständigt utvidgar de landgränser som FN en gång -48 satte upp.

För man skämdes så efter det andra världskriget och Förintelsen (och frågade inte ens vad Palestinas ursprungliga befolkning tyckte, om att de i sin tur kördes bort och rensades ut från SITT hemland). I.T

Etiketter:

Det är bara vi som är lurade


Afghanistansolidaritets Stefan Lindgren skriver idag - 'En svensk Nato-soldat blev idag dödad 40 km väster om Mazar al Sharif och två sårades.

"Upprorsmakare" ligger bakom, säger Omar Magnergård, fd SvD-journalist som idag är presschef för Försvarsmakten.

Ordet upprepar han tre gånger i en minutkort intervju. "Dom tycker inte om att myndigheterna tar kontroll över deras områden".

Nåja, att kalla beväpnade utländska inkräktare för "myndigheter" är kanske väl magstarkt.


Sveriges soldater är som bekant i Afghanistan inte på inbjudan av landets regering utan på (ännu hemligstämplat) inbjudan av afganernas ärkefiender britterna.

Att den svenska truppen blev attackerad med såväl finkalibrig eld som "raketvapen" tyder på att gerillan blir allt starkare. Det är lovande.

Så som västvärlden agerar - politikerna abdikrerar från sitt ansvar och låter militären följa sina instinkter' S.L

-----

Ja som vi ser finns det ingen som är 'neutral' i krig - inte ens lilla 'goda' Sverige. Särskilt inte med egna mer eller mindre stridande soldater i landet. Och Sverige (liksom Ryssland) har ändå alltid vetat 'vart vi svenskar hör'.

Fast det säger man inte så där öppet - för sin tidigare 'neutralitets' skull, som mirakulöst nog det svenska folket fortfarande tror på.

Men idag är det bara vi som är lurade.Ingrid Ternert

Etiketter:

lördag, oktober 16, 2010

Soldater hinder för fredsmäklande


Varför åker inte journalisterna till Mazar-e Sharif? undrar krigsreportern Johanne Hildebrandt på Brännpunkt 10/10. Säkert
vore det bra om fler svenska journalister vågade sig till Afghanistan.


Men Johanne Hildebrandt berör inte de tiotusentals civila afghaner som sedan den 7 oktober 2001 mist sina liv som följd av USA/Natos ännu pågående anfall
.


Samma USA/Nato- militär som styr över de svenska trupperna.


USA-armén mördar ledande talibaner i nattliga räder. Och precisionsbombar. Dessa aktiviteter är inte alltid särskilt precisa. Wikileaks bevisade i 20 000 fall hur afghaner, av vilka många civila, blivit dödade av USA/Nato-militären. I våra medier illustrerade man artiklarna med bilder på USA-soldater som bjöd afghaner på cigaretter.

Mest kom axelryckningar: ”Det är väl inget nytt att civila dör i krig”. Och om dessa 20 000 afghaner istället hade varit fransmän? Bakgrundsmaterialet finns. Bilderna finns. Men isvenska massmedier visar man det inte.

Vid Sovjetockupationen var protestkören med rätta unison: Sovjet måste ut och afghanerna lösa sina egna problem själva.Olof Palme sa i ett tal den 12 januari 1980 om Sovjets invasion i Afghanistan:

”Det är en brutal aggression, ett flagrant brott mot varje nations rätt till självbestämmande, ett brott mot folkrätten. Det går aldrig att rättfärdiga ett militärt ingripande i en annan nations inre angelägenheter.”

Lagligheten i USA/Natos – och vår – militära närvaro i Afghanistan blir däremot inte ifrågasatt en sekund av Hildebrandt eller många av de andra svenska journalisterna.

Hon hävdar också att närvaron av svensk trupps krävs för att skydda biståndet. Detta avvisade Torbjörn Pettersson, tidigare generalsekreterare i biståndsorganisationen SvenskaAfghanistankommittén: ”Vi har inget skydd av militären och har aldrig haft det. Om de håller sig borta från oss skulle vi bättre kunna göra vårt jobb.”

Dokumentären Armadillo om danska soldater i Afghanistanhar där väckt debatten. Vilka följder får det för oss alla att Sverige, liksom Danmark, blir allt mer indraget i detblodiga markkrig som pågår i Afghanistan? Den svenska truppnärvaron hindrar oss helt klart från att göra det som Sverige tidigare var känt för att vara bra på – mäkla fred.Henrik Persson

Etiketter:

fredag, oktober 15, 2010

USAs oväntade trotjänare...

Vid vittnesmålet inför Senatens Utrikesrelationers Underutskott om Sydasien, förklarade Kongressman Dana Rohrabacher – före detta Vita Husets Särskilda Assistent till president Reagan och nu Seniormedlem av Representanthusets Kommitte' för Internationella Relationer – att

‘Denna USAadministration bedriver en hemlig politik som har stärkt talibanerna och hjälpt denna brutala rörelse att hålla sig kvar vid makten’
.

USA tror nämligen att ‘Talibanerna kommer att ge Afghanistan stabilitet och låta bygget av oljeledningar komma igång - från Centralasien genom Afghanistan till Pakistan'. De USA-företag som är involverade i projektet inbegriper UNOCAL och ENRON.

Så tidigt som i maj 1996 hade UNOCAL gått ut och officiellt avslöjat planer på att bygga en pipeline för transport av naturgas från Turkmenistan till Pakistan genom västra Afghanistan.

Tjetjener är goda vänner eftersom de är fiender till vår fiende Ryssland...så har USA betraktat sponsorskapet av ‘Islamistjihad i Kaukasus’ som ett sätt att ‘beröva Ryssland en fungerande oljeledning dragen genom spirande våld och terrorism’.

övers I.T

Dessa terrorister från det ryska området har även för tiotalet år sedan varit inbegripna i kidnappningen av min polska väninna i Bagdad. Varför? Naturligtvis för pengar... Men ändå??? ja inte var hon obekväm i förhållande till dessa...eller var de betalda hantlangare åt några andra?

Vilka skulle nu denna hjärtegoda människa kunna ha som fiende? Ja hon arbetade i varje fall inte för ockupationen. Eller började hon kanske betraktas som att ha gått för långt i den andra riktningen?

Och visst var det AQ som stod för hantverket - ja till och med från samma område som har nämnts ovan...ja, vilka skulle nu vara uppdragsgivarna...vilka av alla hade hon plötsligt kommit att få som fiender...?

Ja gissa det ni... lite måste vi allt lära oss tänka själva... och förresten... det var inte uppdragsgivarna som befriade henne... det var hennes egna (ja, åtminstone en klipsk och rakryggad av dessa i övrigt försupna och mjukryggade... gentemot USA)


I.T

Etiketter:

Intervju med Ahmadinead och den eviga frågan om en kärnvapenbomb

onsdag, oktober 13, 2010

Galloway tillbaka i Canada

Etiketter:

tisdag, oktober 12, 2010

Irakiska hemligheterDen som ibland läser 'An arab woman blues' tycker förstås hon är väldigt uppriktig om vad som hänt hennes älskade hemland Irak och att hon även avslöjar personliga saker. Men väldigt mycket hålls uppenbarligen utanför de klumpiga västlänningarnas hörhåll...

För i sin senaste blogg for hon rätt kraftigt ut om att "vi västlänningar" inte skall tro att vi kan klampa in hur som helst i hennes liv. Och det har hon ju fullständigt rätt i. Bara det att jag är rädd att det var riktat mot just lilla mig.

Jag som för nästan första gången skrev till hennes blogg och då nämnde, att jag tror det var just henne och den kärleksaffär hon nyligen skrivit om, detta om en jämnårig irakisk student hon träffat i sin ungdom under Saddam Husseins tid, då de båda studerade som unga irakiska stipendiater i England, var något också jag hört berättas om, av den man vars familj jag bodde hos som Human Shield där i Bagdad.

Att ljuv musik hade uppstått mellan honom som stipendiat och denna jämnåriga mer välbeställda kvinnliga studerande. Att de velat gifta sig men att det inte gått, eftersom hennes familj var mer förmögen än hans. Vilket jag tyckte stämde exakt in på denna numera både ingenjör och poet, som ibland blev publicerad i irakiska tidningar. Jag bodde nämligen där bland många andra 'Human Shields' för att 'stoppa kriget mot Irak'.


Det hade uppkommit en kärleksaffär mellan dom som han aldrig skulle glömma. Han var poet i varje tum och tydligen publicerad ibland. Men dessa tu hade inte kunnat gifta sig, för han kom från en betydligt fattigare familj än hon. Vilket inte lät som att det kunde vara hela skälet, men tydligen hade föräldrarna ändå ett visst inflytande över barnens giftermål också under den tiden.


Saddam var frikostig med stpendier till unga studenter för att de skulle ut och lära sig den vetenskap som fanns ute i Väst och vara ute i Europa och studera. Han betalade också alla så kallade konstnärer av skilda slag så att de skulle kunna ägna sig åt sin konst på heltid. Han var mycket för de sköna konsterna och att bevara den irakiska kulturen. Och var inte den som ville låta sig besegras av länderna i Väst. Därav denna ovanliga svartmålning i jämförelse med övriga gentemot Väst fogligare arabdiktatorer.


Det fannas alltså sidor av honom som nog aldrig kom fram i den västliga pressen. Och vem tror inte det funnits tortyr både här och där i arabvärlden, utan att USA för den skull reagerade en enda tum... Saddams stora brott var att han hade utmanat USA. Och att Irak var ett oerhört rikt oljeland...Se nu hur där ser ut och vilka som idag regerar. Det är lätt att förstå vilken fruktansvärd tragedi detta är för Iraks sekulära befolkning...

IT

Etiketter:

Afghanerna också mentalt drabbade av kriget


AFP - 2010-10-10 KABUL:
Präglat av decenniers krig, sociala problem och fattigdom, lider mer än 60 procent av afghanerna idag av mental stress och mentala hälsoproblem, något som myndigheterna i söndags varnat för.


“Det är ett stort problem,” sa Suraya Dalil, Afghanistans nuvarande hälsominister vid en ceremoni i Kabul under 'World Mental Health Day'. “Mer än 60 procent av afghanerna lider idag av mental stress och andra mentala problem.” Bilden är särskilt dyster i de delar av landet där regeringens hälsoarbetare inte kan nå ut med sin basala service på grund av talibanerna, sa hon.

“Extrem fattigdom, brist på säkerhet, våld och skillnader mellan könen utgör stora orsaker till afganernas försämrade mentala hälsa.” VärldsHälsoOrganisationen (WHO) bekräftade att mer än 60 procent av afghanerna, fr.a kvinnorna, led av psykosociala problem eller mental stress.

WHO sa, att i och med bara en bråkdel av hälsobudgeten går till mentaldelen av hälobudgeten, lider en stor del av befolkningen av denna mentala stress och kan inte få någon vård alls.

“Det finns bara 200 bäddar för psykiatrisk hjälp i landet, där det enbart fanns två psykiater, något som är ämnat att täcka hela befolkningen,” sa WHOs representant Peter Graaff. Hälsoministeriets talesman Ghulam Sakhi Kargar Noryghli sa, att detta var utifrån en 60 procents uppskattning från en studie WHO gett ut år 2004.

“Eftersom kriget fortsatt har fattigdom eller de ekonomiska problemen ökat i vissa delar av landet, vilket gör att vi tror antalet av dessa som lider av mentalsjukdom nu har ökat och ligger på 60 procent,” sa han. Afghanistans befolkning beräknas vara omkring 28 miljoner invånare.övers Ingrid Ternert

Etiketter: ,

söndag, oktober 10, 2010

Amerika idag en polisstat?Minns ni svaret till de amerikaner som kritiserat sin regerings Mellanösternpolitik?

- 'Är är ni med oss eller är ni med terroristerna?'

Etiketter:

fredag, oktober 08, 2010

ArabWoman om Väst Öst och religion

An Arab Woman Blues 8 okt 2010 Om civilisationernas brist på kunskap - och hur Islam kidnappats.

Det finns ingen 'civilisationernas kamp' eller kultur - utan okunskapens . Detta är okunskapens tidevarv, det är Jahiliya. Många gillar att tro att Jahiliya är en period i det förgångna.

Inte så att Jahiliya funnits i evighet - överallt. Den finns i Väst och den finns i Öst. Även de idoler som finns kännetecknar denna period.

Det finns också en tro - som man ärver från sin familj, miljö, skola, samhälle och det finns en Nåd.

Nåd är inte Tro. Nåd arbetar man för att suga i sig tillsammans med mycket Ynnest. Ynnest är kopplat till Nåd, Tro, Kultur eller Civilisation...Nåd är ovanför och utöver allt... ,som Regn som faller ner på alla...

Det är med detta i sinnet jag vill uppnå det islamska subjektet och det Andra.
Och det är med detta i sinnet jag vill tackla Väst och Islam.

Jag är säker på att jag kommer att använda den rådande terminologi som jag ofta möter i dagens litteratur i ämnet - ord som tolerans och acceptans har blivit använt för mycket och förlorat sin mening...

Vi befinner oss definitivt vid ett vägskäl - vi är muslimer såväl som ickemuslimer. Jag känner det som något angeläget.

Jag är också rädd för att denna snöboll blir till en lavin som inte går att stoppa - som sväljer oss alla, inte bara muslimer. Och med det i sinnet försöker jag föra ämnet på tal.

Det man sår idag ska skördas imorgon - det är en universell lag, en lag som inte känner några gränser, inga pass och inga nationaliteter... detta är jag helt säker på. Ock från det som ägde rum under de sista decennierna eller något sådant. Eller låt oss säga accelerationen av en redan existerande process, under de senasta 10 åren -- skulle jag redan kunna säga, att frukterna från denna skörd blir mycket bittra. Såvida tidvattnet inte vänder...

Det förs ett krig mot Islam och muslimer. Åt vilket håll du än ser, och vilken teori du än kopplar den till --så existerar detta och det går inte längre att ignorera. Det i sin tur fyller på en ghettoliknande känsla, att muslimer ser sig själva som upphovet till något ännu mer extremt. Det är en farlig cirkel...en mycket farlig cirkel.

Det här handlar inte om Niqab, slöja, Burka, Skämtteckningar, Minareter eller Koranbränningar --- det handlar om direkta ATTACKER mot trossystem och en tro --- helt enkelt för att den ser ut eller verkar vara annorlunda, och därmed utvidgar, allvarligt ökar och radikaliserar just dessa element som Väst dömer ut att inte vara nog sekulära i deras smak. Detta är det band, det dödliga band Väst befinner sig i.

Frågan man kan ställa är - varför har denna grupp människor - muslimerna - hamnat så alldeles särskilt mycket i skottgluggen? Varför inte Judar eller Hinduer eller Buddister till exempel? Alla dessa skulle lätt ha kunnat peka ut 9/11 som början på häxjakten. Det är här jag inte håller med. 9/11 - vilka förövarna än var - var inte början.

Det var ännu en höjdpunkt, efter vilken det skett stora massaker - märk väl i Afghanistan, Irak och Pakistan (och det stoppar inte med dessa länder.)

I själva verket har Väst aldrig varit tillfreds med Islam som 'koncept'. Det är inget nytt. Så skänkte händelserna med 9/11 ett perfekt alibi för detta att engagera sig i ett evigt krig. Jag repeterar, ett krig utan slut.

- vilket betyder ett krig på många fronter - fysiskt, geografiskt, politiskt, ekonomiskt, kulturellt och ideologiskt.

Vissa argumenterar att det här inte nödvändigtvis är sant - och pekar ut följande: Stödet från Väst till Bosnien, Kosovo och Afghanistan under deras strid med ryssarna. Och det ligger en sanning i det. I vilket fall ger det inte hela bilden. Stödet till de här muslimerna gav man bara för att öka Västs hegemoni. Hegemoni i ordets fulla mening och inte enbart reducerat till några ekonomiska intressen.

En annan del som inte borde förbises förutom att man i Väst känt sig obekväm med Islam alltsedan religionens början - är det tysta krig som äger rum mellan de tysta poler som finns inom "Islam" - Saudi Arabien och Iran. Detta krig var både politiskt, regionalt men också ideologiskt.

Det föregicks av att man upprättade både SaudiArabien och Iran som national-stater."Kriget" startade i Irak för många århundranden sedan. Det var Khilafas krig -som styrde mellan två politiska klaner/sekter, vilka monopoliserat och styrt över den islamska trosgemenskapen, Umman.

Detta krig har inte dött ut...det har legat latent och flammat upp igen under
20e århundrndet med början på Khomenismen - Shia-muslimens återuppståndna politiska ideologi, vilken startat under sent 70tal. Denna period sammanföll också med den ryska invasionen av Afghanistan och uppkomsten av Salafismen/Jihadismens ideologi, vilket var motsatsen till Shiaideologins återkomst.

Detta är också den period då man från en rent sociologisk observation - som jag börjat notera, då fler och fler människor "återgått" till en "sann" Islam (antingen Sunni eller Shia ) - och fallit tillbaka på ett trossystem från vilket folk hoppats få en Tro.

Parallellt med detta skedde en globaliseringsprocess, vilket i realiteten betyder en politisk, ekonomisk, kulturell och ideologisk homogenitet (detsamma som identitet) och i hög grad denna judiska "återvändande" process, med muslimers vägran att acceptera den nya rörelsen (Globalisering) vilken de upplevt som hotfull, inte enbart gentemot de egna trossystemen utan också mot deras tro. Och då med goda skäl -därför att Globaliseringen absolut inte haft med något heligt eller holistiskt att göra.

Med andra ord, det hetsiga med Globaliseringen följde detta historiskt "obekväma". Det som Väst närde gentemot Islam skapade en backlash eller-som vissa kallat den-Fundamentalism och idag Terrorism. Som någon har sagt idag - Inte alla muslimer är terrorister, men alla terrorister är muslimer.

Med andra ord, alla fundamentalister är muslimer och därmed terrorister. I "kampen" om att ÅTERTA skepnaden av ett trossystem och av en Tro -- var det nödvändigt med dogmen. Muslimsk lag/rättsvetenskap var inte längre en kontextuell lag alltså en lag man utgett i en särskild historisk kontext, men som sedan blivit till en dogm - och övertagit allt det som anspelar på en otvetydig Sanning, över vilken både Staten och Prästerskapet äger absolut auktoritet.

Detta är i sig mycket motsägelsefullt gentemot Anden och även Lagen inom Islam. Eftersom ingen, absolut ingen, har absolut makt över Sanningen inom Islam. Det vore i grunden att 'smita iväg' - till exempel att associera någon/något till det som är Heligt. Vidare finns det inget sådant i Islam, utom möjligen inom Shia-ismen.

Traditionellt sett anses inte Ulemas, eller de lärda män som tillhörde själva prästerskapet (i den kristna betydelsen) och därför var deras makt begränsad (utifrån religiösa studier) och Ulemas skulle lätt kunna bli ersatta, såvida de utfärdat en Fatwa, som inte varit alltför vänlig mot härskaren...

Utifrån samma regelverk arbetade därför en del Ulemas för Härskaren och utfärdade Fatwor som säkrade hans lag. Vilket är detsamma som att säga, att även den muslimska religiösa makten historiskt sett inte haft någon särskild beständighet gentemot härskaren - då det gäller tolkningen av Koranen.

Eftersom dessa Ulemas kunnat avlägsnas med tiden, har detta särskilt mycket gällt hur man skall tolka Texten. Det är mycket viktigt att notera, då detta betyder att texten skulle kunna vara eller är öppen för olika tolkningar... beroende på sammanhanget- en kontext som kan vara historisk, politisk, ekonomisk, ideologisk, kulturell... Redan detta motsäger i sig idén om hela konceptet med en islamsk "Fundamentalism". Och genom korrelation motsäger det hela föreställningen om islamska "Moderata".

Vad betyder det? Det betyder att samma terminologi borde användas, som då man benämner olika grupper inom Judaismen till exempel--- som i de ortodoxa, liberala/ reformistiska. Ser ni nyansen? Jag kan se den mycket klart. För den diskurs som hålls gentemot Islam är t.ex inte densamma som gentemot judaismen. Det finns inga fundamentalister och moderata i Israel, de är ortodoxa och liberala.

Man förmodar ett moderat Islam tillhör en Islam som i grunden är fundamentalistisk, men genom att rikta sig till hans avsikt, skulle han kunna förbli moderat och förhoppningsvis bli på det viset - det är det inneboende budskapet. En ortodox eller en liberal Jude tillhör Judaismen punkt och slut.

Och det är ingen tillfällighet att muslimer alldeles särskilt i Väst, antingen befinner sig i ett apologetisk eller ett försvarsmässigt läge. De försöker förklara, beskriva, rättfärdiga, kommunicera, att de inte är några fundamentalister.

Och även om deras skrud (likt den ortodoxa juden) kan verka traditionell/ konservativ/religiös, är de med det inte terrorister...och genom att göra alla dessa rättfärdiganden och försöka visa deras goda intentioner, deras inneboende måttfullhet, sitter de ändå djupare fast i de ghetton som har lagts ut för dom -- likt ett prefabricerat hus -- där allt varit färdigt för inflyttning..

Jag kommer att stoppa här för i natt. Det är ett brett ämne, och det här är en blogg, som vare sig bör vara tröttande eller slutgiltig... förhoppningsvis kan det erbjuder lite föda för tanken och gärna debatteras på Twitter.


övers Ingrid Ternert

Etiketter:

torsdag, oktober 07, 2010

Dem Now!

Gallaway om Irak, Iran och IsraelVem tjänar mest på länders oenighet? - Israel som Mellanösterns gangsterstat

Etiketter:

onsdag, oktober 06, 2010

Kärnvapenbeväpning under krisen'Frankrike beväpnar Ubåt med kärnvapenmissiler'
Frankrike har brutit mot internationella nedrustningsavtalgenom att beväpna sina senaste Atomubåtar med kärnvapenmissiler, säger en rapport.
Enligt franska tidningen La Tribune ska landet i hemlighet ha beväpnat sin fjärde atomubåt, Le Terrible, med en ny generations M51 kärnvapenmissiler.

Rapporten säger att Frankrike också planerar att utrusta sina tre andra atomUbåtar för kärnvapen med liknande missiler.

Detta sker samtidigt som Joseph Stiglitz , en av världens ledande ekonomer, varnar för att framtiden för Euron "ser blek ut", och att den sköra ekonomiska återhämtningen i Europa fullständigt skulle kunna raseras om en "våg av sparsamhet" går över kontinenten.

I.T

Etiketter:

måndag, oktober 04, 2010

Kriget mot Irak och följderna av DU


Återigen har beundransvärda människor tagit upp frågan om Storbritanniens och USAs fruktansvärda bombningar av Irak, då särskilt Falluja, under kriget år 2003.

Ni vet det krig där man först sagt att Saddam Hussein hade ett kärnvapen som han hotade världen med (undertecknad reste dit som ´human shield' + två gånger därefter)

Efter 9 år av fruktansvärda sanktioner som drabbade en hel befolkning och kommit att utarmat landet på bl.a livsviktig sjukvårdsutrustning, så bombade man sönder och samman det med bomber av utarmat uran.

Så här uttryckte sig krigsmotståndare då och nedan vittnar också den brittiska fysikern Chris Busby i sin undersökning i International Journal of Environmental Studies and Public Health den 3 juli 2010.

"Situationen i Falluja är skrämmande och hemsk. Den är farligare och värre än i Hiroshima." Redan från början tystade man som bekant ner USAs urananvändning i bomberna och så gjorde även WHO, Världshälsoorganisationen, därför att även denna är underställd FNs säkerhetsråd där USA är tongivande.

Chris Busby menar också att det svenska Utrikesdepartementet medvetet tystade ned frågan av lojalitet gentemot USA.
- Vi ser det som ett aktivt nedtystande från UDs sida. Vi kom med information, men de utredde aldrig själva detta eller ville få ett förbud. Man sa att strålningsnivån är så liten då det gäller Irak. Men det står helt klart att cancerfallen och antalet missbildade barn har ökat.

Det finns mätningar både av irakier och av amerikanska soldater som dött tidigt och påvisar en relativt hög dos av uran.

Han menar att det är helt klarlagt hur hög strålningsdos som utgår från en miljarddels gram av ämnet uran 238, som använts av USA som ammunition i Irak.

- Och i de kroppar där man hittat högst doser handlar det om 10-12 gram.
Det kallas på svenska utarmat uran, på engelska depleted uranium, DU. Det låter ganska harmlöst men verkningarna är oerhörda.

Det var år 2004 som USA massivt angrep staden Falluja. Drygt en tredjedel av stadens 350 000 invånare tvingades fly och 70 procent av bebyggelsen blev lagd i ruiner. Förutom utarmat uran,DU, använde man vit fosfor mot befolkningen.

Idag är de fruktansvärda följderna tydliga.
- Det har tystats ner i svenska medier. Vi är väldigt isolerade i Iraksolidaritet och i ARK, Aktionsgruppen mot radioaktiv krigföring.
- I Hiroshima 1945 var det en oerhört stark omedelbar effekt, då cirka 100 000 dog, men därefter blåste strålningen bort. I Falluja kommer det radioaktiva stoftet att ligga kvar under minst 100 000 år. Det drabbar människor, djur och växter, ja allt liv i området.
Hos dem som inte omedelbart dog, tog det några år innan strålningens effekter kom att märkas i kroppens celler. - Först får man brännskador och efter några år ser man tumörer.

- USA använder utarmat uran i bomber och gevärskulor för att det är så tungt och så hårt. Det är tio gånger effektivare än bly eller stål. Amerikanska krigsindustrin anser att uranet ger ett sådant övertag att USA kunnat överglänsa i alla krig.

Strålning från utarmat uran har även rapporterats i Afghanistan, men nu förs där en annan typ av krig. DU används främst vid anfall, eftersom förstörelsen blir så stor när man utnyttjar DU i pansarbrytande ammunition. Och USA har varken velat bekräfta eller förneka om man använt uran i Afghanistan (vilket man har).

-När en kula med uran-238 går genom luften, gör friktionen att den får en temperatur på tusen grader och börjar brinna. Då bildas ett stoft med uranoxid som sprider sig i luften som ett dammoln. Det gäller också om det träffar ett föremål.

Ändå betraktas det som ofarligt

Uran 238 har bara en räckvidd på en halv millimeter, vilket innebär att det som finns i marken kan stoppas av en vanlig skosula. Men väl inne i kroppen hinner det hända mycket på en halv millimeter, där många celler angrips.

Uranoxid är till skillnad från metallen uran dessutom lösligt i vatten. Vilket innebär att det också förgiftar Fallujas dricksvatten.

Halveringstiden är 4,5 miljarder år. Vilket gör att det finns kvar under jordens livstid.

Ämnet har mest utnyttjats i Irak men också i forna Jugoslavien, Afghanistan, Libanon och i Gaza.

Fallujainsamlingen pg 11673-1, som drivs av föreningen IrakSolidaritet www.iraksolidaritet.se går oavkortat till att finansiera fortsatt forskning kring hälsoläget i Falluja och stöd till drabbade familjer.

Etiketter:

Hur Israel kontrollerar din media

fredag, oktober 01, 2010

Irak- Arab Woman om att äga sitt land

An Arab Woman Blues
September 1, 2010 Att äga...
När det kommer till Irak...då är jag som en tigrinna -- exkluderande och sluten, inte tillgänglig för alla, territoriell och förklarar mitt ägarskap. Kalla det nationalism, kalla det patriotism, kalla det chauvinism, kalla det vad ni vill. Jag skiter helt i vad ni kallar det.

Irak rinner i mitt blod, som syre --tjockare än blod och har samma påverkan som vatten...det går inte att grabba tag i det.. hur man än försöker...

Jag känner mig som ett barn som är ute på rasten i skolan -- när andra barn försöker driva med en och stjäla ens godsaker -- då slår jag tillbaka, sparkar och fajtas tillbaka, till sista andetaget, skrikande -- detta är MITT, ni ska inte få ta det.
Jag gillade inte att hunsas med som barn och idag, och idag är jag färdig att bita huvudet av folk som försöker hunsa mig på vilket sätt det än är...

Och exakt samma är det med Irak.
övers Ingrid Ternert

Etiketter: