lördag, januari 29, 2011

Hårda tag nu mot demonstrationerna i Egypten mot Hosni Mubarak

29/01/2011
'Mubarak är huvudet på ormen' ropar folkmassorna i Egypten. Efter att ha följt händelserna ett bra tag nu inser man att så snabbt går det inte att få det kapat, förklarigt nog. Inte med den våldsapparat som landet förfogar över.

Demonstrationerna har fått maktapparaten att trappa upp sina motåtgärder med bl.a tårgas mot demonstrerande folkmassor och fängslanden. Men det kommer mera.

Just förbindelsen med omvärlden är viktig, och en hel del oroligheter runt världen har av den orsaken aldrig blivit kända. Men Egypten är en alltför välkänd förbunden till Usa och för turismen, för att så lätt kunna döljas.

Ormen har också sina knep till försvar, i det här fallet att försiktigt stänga ner Facebook och Twitter. CNN kör emellertid direktsändning, där vi ser demonstrationer som möts av tårgas. Men kampen hårdnar.
Och varje arabland följer utvecklingen... Liksom denna blogg...28/01/2011 News Wires av Gallagher Fenwick
Våldet flammade upp då de protesterande bönföll Mubarak att avgå. Alltmedan Kairos poliskår drabbat samman med de tusentals demonstranterna mot Hosni Mubaraks regim, kommer rapporter om att Internet stängts ner i landet.

För att skingra demonstranterna har kravallpolisen i Egypten skjutit tårgas och gummikulor mot de tiotusentals demonstranter som strömmat ut från fredagsbönen och krävt ett slut på decennier av korruption och förtryck av dess president Hosni Mubarak.

Men med antydan om att myndigheterna kunnat hindra folkets vrede, har en högre parlamentsledamot och medlem av det styrande partiet efterlyst "oväntade reformer" för att få bukt med revolutionen.

Polisen hade utplacerats i styrkor runt den mest befolkade arabnation som alltsedan i tisdags skakats av protester, då sju människor dödades, hundratals sårades och några 1000 arresterats.

"Spänningarna når bildligt talat sin klimax här ute i hjärtat av Kairo".Övers Ingrid Ternert

Etiketter: