tisdag, januari 25, 2011

Fiendens Ansikte, ses även idag på Blå Stället


Terrordådet i Ryssland nyligen visade sig ha tjetjenska rötter. Som vanligt, kanske man kan säga.

Detta Tjetjenien som för några hundra år sedan tillhörde en fin och fredlig islamsk sufism-religiös rörelse. Men tiden gick och terrorismen i Kaukasus tog över, från början som reaktion på Rysslands förtryck mot dessa och deras religion.

Fortfarande lever bilden av skumma tjetjenska banditer och våldsverkare kvar i Ryssland och befolkningen berättar sagor för sina barn om dessa skumma typer. Tjetjenerna har alltså fått leva under otroligt svåra förhållanden, närmast slaktade av ryska styrkor. Och svarat med terrorism.

Förtryck och ond bråd död föder motstånd och tjetjenerna föll in i rollen som terrorister. Och levde på rövari och kidnappning mot lösensummor. Ryktet kom att cementeras och den ryska befolkningens barn har sedan koltåren fått höra sagor berättas om tjetjenska banditer, och har betraktat dessa med misstänksamhet.

Och inte blir det bättre av att återigen en bomb briserat i Moskvas tunnelbana, då tjetjener sägs ligga bakom. Det blir heller inte bättre av att i sådana fall det kan finnas amerikanska kopplingar längre bak i kedjan. På grund av gemensamma intressen.

Det hela gör naturligtvis att Väst ytterligare ifrågasätter ett PR-VM i Ryssland. För ur den synvinkeln hade det ju kunnat göra gott för Ryssland och dess handel västerut. Eller så kunde det bli det motsatta, vid ett terrordåd.

Hur jag kan säga detta så där säkert? Säg den starka östliga terrorgrupp som inte är infiltrerad av USA i något led- som sedan själv utnyttjar det förhållandet? Ja inte nog med att erkända forskare t.ex i artiklar i Global Research för ett bra tag sedan utförligt beskrev hur dessa intrikata kopplingar kunde se ut, både vad gäller den islamska terrorismen runt världen i sydost och i länder t.ex på fel sida järnridån.

För övrigt råkade min polska väninna i Irak, efter att på slutet av den amerikanska ockupationen ha betraktats som obekväm från de amerikanska ockupanternas sida, bli kidnappad av en AQgrupp som inte enbart bestod av män utan också kvinnor för mathållningens skull, vilka hon på arabiska kom i samtal med. För att efter fritagningen identifiera gruppens koppling till Kaukasus - OCH alltså USA under ockupationen av Irak.

Väninnan hade bott i många år i Irak och kunde språket. Hon förstod att det var terrorister som hade kidnappat henne men inte varför eller vilka de var --- men hon fattade att det var en ovanligt speciell terroristgrupp det gällde.

Amerikanarna hade kommit underfund med att hon inte var så där självklart på deras sida under ockupationen av Irak. Eftersom hon alltmer hade gett uttryck för sin motvilja mot att det land som varit hennes hem i över tjugo års tid blev ockuperat.

I vilket fall går jag inte in på hur hon lyckats bli fri och snabbt forslas iväg till flygplatsen fvb Polen- utan ett öre av sina besparingar stackarn.

Av en händelse fick hon långt senare i en bokhandel se en bok om terrorismen österut av AQ-karaktär- varav en gren fanns i självaste Kaukasus, dessutom kämpande mot Ryssland (vilket då brukar vara fallet, även vad gäller sydostatiatisk terrorism.)

Utifrån boken identifierade hon sina kidnappares (religiösa) seder och uppträdanden till denna grupp. Bland ledarna fanns de som USA hade köpt upp,(det är vanligt med terrorgrupper i syd/öst)och skulle finnas i Kaukasus

Hur kommer det nu att gå med VM? Jag tvivlar redan. Men Ryssland är förstås beredd. På alla eventualiteter.


Ingrid Ternert

Etiketter: