lördag, februari 26, 2011

Eliasson...Västmakterna kunde ha varit tuffare, men Iran...och Bildt


Den förra svenska utrikesministern(s) Jan Eliasson menar att västmakterna hade kunnat vara hårdare mot den libyska regimen utan att för den skull strypa all handel.

– Vi måste hela tiden välja sida. Jag tror det går att förena en hård linje när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati utan att avbryta kontakterna med landet, säger Eliasson till DN.se.

– Av stabilitetsskäl har Italien och andra länder drivit linjen att vi inte ska rucka båten. Men att inte leva upp till mänskliga rättighetskrav och demokrati, det är ju det som skapar instabilitet.

Hade vi kunnat påskynda processen mot demokrati?

– Det kan betraktas som inblandning i inre angelägenheter. Ibland låser sig ledarna och stoppar allt utbyte för att de tycker omvärlden lägger sig i för mycket. Men den här utvecklingen visar att vi måste visa var vi står. De här länderna måste vänja sig vid att vi tycker så här.

Eliasson säger sig inte tro på handelssanktioner som drabbar folket. Han pekar på Kubaembargot och Iraksanktionerna, där diktatorerna Castro och Saddam använt sanktionerna för att skylla eländet på omvärlden.

– Jag tror på riktade sanktioner som hindrar potentaterna att resa och skicka ut sina fruar att köpa pälsar och smycken.

I Sverige sade utrikesminister Carl Bildt i veckan i en intervju att det inte ”handlar om att stödja den ena eller den andra, det handlar om att försöka få stabilitet”, vilket väckt en storm av indignation i svensk politik.

– Det är pinsamt att inte Sverige tydligt visar att mänskliga rättigheter och demokrati måste väljas fullständigt instinktivt när en diktator skjuter sin egen befolkning och dessutom har en lång historia av repression. I detta läge behöver de ju allt stöd, säger Jan Eliasson.

Miljöpartiets Gustav Fridolin har ställt en skriftlig fråga till utrikesminister Bildt där han undrar om Sverige står neutral mellan demokrati och diktatur. S-kvinnornas talesperson Carina Hägg är också starkt kritisk i ett uttalande, där hon ironiskt påpekar att Libyen haft stabilitet de senaste 40 åren.