lördag, februari 12, 2011

Mubarak avgick och lärdomar dras

"Det finns behov av uppror överallt i arabvärlden"
SvD 12 feb 2011President Mubarak har avgått och egyptierna jublar Abdulhadi Khalaf, lektor i sociologi på Lunds universitet, tycker att det är dags för de politiska rörelserna att forma riktiga partier med förankring hos folket. "Nu behövs lugn", säger han.

Protesternas mål var att få Mubarak att avgå – vad ska ena oppositionen nu?
– Bakom kravet på Mubaraks avgång fanns en önskan att skapa ett rättvist samhälle. Det betyder olika saker för olika deltagare i protesten men grunden tycks vara att det ska vara ett demokratiskt samhälle. Alla är överens om att avskaffa korruptionen och se till att folkets får fri- och rättigheter.

Vad krävs för att Egypten ska utvecklas till en demokrati?

– Det råder ett fantastiskt lyckorus över att ha fått en despotisk regim på fall – nu behövs lugn. Man måste bilda riktiga politiska partier med förankring hos folket, det kräver tid.

– Klyftan mellan eliten och vanligt folk har växt sig väldigt djup under Mubaraks regim. Det gapet måste överbryggas.

Hur kunde demonstranterna uppnå sitt mål?

– Egentligen låter det otänkbart att en despotisk regim kunde falla på 18 dagar med hjälp av enkla metoder som internet och regionala och internationella protester. Det krävs att man går över en fruktans gräns. Rädsla är det starkaste vapen en diktatur har och fredagen den 28 januari när flera människor dödades var avgörandets stund inne. Tack och lov för hela Mellanöstern tog egyptierna beslutet att inte vara rädda.

Vilken roll kommer militären att spela framöver?

– De har varit tydliga med att de ska följa demonstranternas önskemål om att ta mått och steg för att skapa en demokrati med civilt styre. Chefen för de väpnade styrkornas högsta råd, Mohamed Hussein Tantawi, har visserligen den formella
makten just nu men jag tror inte att han har några större politiska ambitioner. Han räknas som en del av det gamla gardet

Men i det läge som råder är folket ännu inte i position att välja sina ledare. Det är inte en totalrevolution på det sättet att man slaktar hela den förra regimen. Utvecklingen mot demokrati kommer att ske successivt.

Hur ser du på händelseutvecklingen i resten av mellanöstern?

– Egypten har väldigt stor betydelse eftersom det är hjärtat av arabvärlden, både kulturellt, språkligt och ekonomiskt. Men man måste gå tillbaka till Tunisien, det var där allt sparkades igång. De omgivande länderna kommer få extra kraft från det
som hände i Tunisien och nu i Egypten.

Regimerna har det svårt nu. I både Kuwait och Bahrain lovar de styrande att dela ut större summor pengar och mat till befolkningen. Kanske kan det sakta ned en utveckling men jag tror inte att den kan förhindras.

– Det finns ett behov av uppror överallt i arabvärlden men varje land har vitt skilda omständigheter.

Vad tror du om upproren i Algeriet?

– Det tycks som att regimen där lyckades med att trycka ner upproret. Det som är positivt är att de inte var så brutala som jag trodde att de skulle vara. De demonstrerande algerierna var kloka nog att förvarna pressen så att de fanns på plats, just därför vågade inte regimen gå så hårt åt.

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Andreas said...

Så du tror seriöst att det kommer att bli en demokrati?

Samtliga stater med Islam som majoritetsreligion, har blivit religiösa diktaturer.

Egypten kommer att bli det nya Iran om ingen tar kontroll över situationen.

söndag, 13 februari, 2011  

Skicka en kommentar

<< Home