måndag, februari 21, 2011

Händelserna i Nordafrika oroar makthavarna både där och här


Även EU följer nu spänt utvecklingen i både Egypten, Libyen och Bahrein.

- I Libyen finns risk för ett rent sammanbrott med mycket omfattande humanitära och andra konsekvenser. Klart att det oroar väldigt mycket, säger utrikesminister Carl Bildt.

Stora demonstrationer förkommer fortfarande på Pärltorget i landets huvudstad Tripoli. Även i Bahrein har stora demonstrationer ägt rum och sammandrabbningar pågått med minst 200 döda och skadade.

Även i Jemens huvudstad Benghazi fortsätter protesterna och presidenten där har lovat att inte lämna över makten till sin son.

Apropå upprorsledare har enligt DN även i Chile en utrednong påbörjats om omständigheterna kring den förre socialistledaren och presidenten Allendes död i en blodig kupp år 1973. Diktatorn Augusto Pinochet regerade därefter Chile till 1990.

Officiellt skulle Allende ha begått självmord, vilket starkt ifrågasatts. I dag är enligt TT Chile det både politiskt och ekonomiskt mest stabila landet i regionen.

Flygplanens bombardemang 1973 skakade det chilenska presidentpalatset medan den militärjunta som förde diktatorn Augusto Pinochet till makten stormade byggnaden. Presidenten Salvador Allende gav ett sista radiotal till folket och påträffades kort därefter död.

Omständigheterna kring händelsen ska idag granskas. De ska ingå i en ny utredning av totalt 726 fall av Pinochetregimens brott mot de mänskliga rättigheterna.

Förhoppningsvis kommer trycket att bli hårt redan idag för att få fram vad som hänt de fängslade vid demonstrationerna i Afrika, och inte gömmas undan som i Chile och övriga Latinamerika.
IT

Etiketter: