måndag, februari 21, 2011

Mörka skuggor bakom arabiskt uppror


19 feb 2011 Voice of Russia av Artem Ananian

Alla dessa 'färgrevolutioner' som sveper över SydostAsien och Ryssland är som dominobrickor i en rad uppror, vilka triggats av regimförändringarna i Tunisien och Egypten.

Vid slutet av veckan gällde detta även Libyen med sammandrabbningar på gatorna i Benghazi och Al Bayda där dussintals döda rapporterats.

Förklaringen hittills är

-- för det första, ett folkligt avståndstagande från decennier av autokrati

-- för det andra, vreden över arbetslöshet, fattigdom och enkla levnadrsförhållanden

-- för det tredje, detta som 'internationella pengamagnater' utformat för att så ett hanterbart kaos och därmed underlätta för sig själva att grabba tag i MellanÖsterns olja.
-- och för det fjärde, en maktoffensiv utförd av politisk Islam.

MellanÖstern-observatören - professor Andrei Grozin - håller inte med utan lägger fram en mycket annorlunda hypotes:

"Jag tror vissa cirklar håller på att uttesta sina senaste teknologier för att sätta igång det här som i fd Sovjetunionen blivit känt som 'färgrevolutioner'.

Sociala media har i stor utsträckning använts i sin senaste arabiska version. Man lokaliserar ett missnöje på ett ställe i hetluften, och utnyttjar sedan Internet för att elda på massprotester. Genom USAs,EUs eller NATOs ledning, kan man lätt tillämpa scenariet i varje enskilt land."


I Ryssland följer man noga situationen och hoppas att dess nordafrikanska vänner och de i MellanÖstern snabbt kan finna en utväg ur sina problem. Man ser fram emot en återgång till normalläget i de egna hemländerna och uppmanar dessa till att hindra destruktiva element från att överta makten.


övers IT

Etiketter: