onsdag, februari 23, 2011

Spänningar stiger över afghanska barns död


AP 22 februari 2011

Tonläget har höjts mot amerikanska befälhavare i Afghanistan om den undersökning som ska genomföras om de afghanska anklagelserna att internationella trupper skall ha dödat massor av civila i nordöstra Afghanistan.

Detta har blivit till en riktig fejd mellan president Hamid Karzai och högre militära USAanställda, som citerat en rapport om att afghanska föräldrar varit kända för att uppfostra sina barn genom att bränna deras händer och fötter.

Karzais talesman Waheed Omar beskrev den kommentar ISAFstyrkornas kommunikations-ansvarige amiral Gregory Smith gett som "vansinnig, förolämpande och racistiskt". Han har också krävt ett klargörande.

Meningsutbytet hade startat under en diskussion i presidentpalatset om afghanska anklagelser att NATOs styrkor under en fyradagars-operation i Kunarprovinsen hade dödat omkring 60 civila -- en anklagelse som den internationella koalitionen kom att ifrågasätta.

Mediarapporter och bilder från TVutsändningar om dessa anklagelser har visat flera sårade barn och andra med brännskadade ansikten, händer och fötter--ändå betraktades det som oklart, om dom blivit skadade i militära operationer.

Washington Post har citerat anonyma individer som deltagit vid mötet i president- palatset och sagt att general David Petraeus, NATOs högsta befälhavare i Afghanistan, sagt att afghaner medvetet kunde ha brännskadat sina egna barn för att överdriva anklagelserna om civila offer.

Iranska krigsfartyg ger samtidigt transit genom Suezkanalen till Libyens ledare Khadaffi, som uppmanat till att för sitt land kämpa och dö som martyrer.


övers ingrid Ternert

Etiketter: