tisdag, mars 01, 2011

'De som protesterar är medlemmar av al Qaida'
Libyens ledare överste Khadaffi har sagt till BBC att hans folk älskade honom och förnekade att det varit några protester i den libyska huvudstaden Tripoli.

Khadaffi menade att hans folk skulle gå i döden för att skydda honom, men lever tydligen rätt isolerat från gatorna och utgör naturligtvis ett tacksamt offer för en USAdriven ungdomlig 'färgrevolution".

Som den i Egypten nyligen är det alltid särskilt ungdomar som sätter igång det hela. Särskilt de som tidigare plockats ut till stipendium i USA, där man får träffa beslutsfattare i Washington och lär sig få igång grupper i sitt gamla hemland.

Förspelet till invasionen i Irak var ett verkligt utarbetat exempel som undertecknad själv haft ´förmånen' att följa på plats.

Men Ghadaffi har i en TVintervju skrattat åt förslaget att lämna Libyen och sagt att han känt sig förrådd av de ledare i världen som nu kräver hans avgång.

USAs ambassadör i FN Susan Rice sa att intervjun med honom visade att överste Khadaffi hade "villfarelser" och inte "var i stånd att leda".

Världens utrikesministrar har tidigare fördömt attacker mot libyska civila och den Europeiska Unionen införde sanktioner inklusive vapenembargo, med frysta tillgångar och reseförbud mot Khadaffi och hans närmaste.

Han kommer att emotse en massiv utmaning mot sitt 41-åriga styre, där demonstranter tagit kontrollen över städer österut. 'Legosoldater och gangster' kallar han dom.

Khadaffi har anklagat västländer för att överge Libyen och sagt att dessa inte hade någon moral och velat kolonisera landet. Tillfrågad om han hade tänkt avgå, gick inte det, för att han uppbar inte någon officiell position och förklarade att makten låg hos folket.

Han utmanade länderna att komma med bevis, inklusive Storbritanniens premiärminister David Cameron, som anklagade honom för att äga pengar utomlands och ville därför "sticka två fingrar i ögonen på dom".

Khadaffi sa att sanna libyer inte demonstrerat men att dessa som kommit ut på gatorna var under inflytande av de droger som al-Qaida försett dom med.

Han sa att mot de människor som tagit till vapen hade han gett sina supportrar ordern om att inte skjuta tillbaka.

Condolezza Rice sa att överste Khadaffi "kom med rena villfarelser".

"Alltmedan han kan skratta under tiden han talar med ... journalister kan han slakta sitt eget folk, något som bara understryker hur lite han passar till att leda och hur borta han är från verkligheten", sa hon.

Tidigare hade de utrikesministrar som samlats på en FNkonferens om de Mänskliga Rättigheterna i Geneve uppmanat överste Khadaffi att avgå.

USAs utrikesminister Hillary Clinton anklagade honom och hans efterföljare för att använda "legoknektar och skurkar" till att attackera obeväpnade civila och avrätta soldater som vägrat vända sina vapen mot den egna befolkningen.

"Det är hög tid för Khadaffi att avgå, nu, utan ytterligare våld eller fördröjning," sa hon.

Fru Clinton sa också att trots USAflottan ändrat position till att närma sig Libyen, var ingen militär aktion på gång.

Tillfrågad om USA skulle stödja att överste Khadaffi skulle gå i exil, sa Clinton-"Ifall våldet minskar om han lämnar... kunde det varit ett bra steg, men vi tror att han måste ställas inför rätta för allt det han har gjort."

USAs finansdepartement förklarade att man blockerat de $30 miljarder i libyska tillgångar - vilket är den största summa man någonsin fryst.

USAs president Barack Obama mötte i måndags FNs generalsekreterare Ban Ki-moon i Vita Huset och båda har uttryckt bekymmer över ett stegrat våld och Obama efterlyst en legitimt vald president. Mr Ban sa om överste Khadaffi att -"Han har förlorat i legitimitet då han förklarade krig mot sitt eget folk."

'Martyrers blod'

Trots att demonstranter säkrat städer österut, visar överste Khadaffi inga tecken på att ge upp Tripoliområdet.

I Tajoura, en förstad till huvudstaden, protesterade i måndags omkring 400 människor mot honom och ropade:

"Martyrernas blod går inte till spillo." Det har kommit rapporter om att Khadaffis supportrar försökt bryta upp protesterna genom att skjuta i luften.

Reportrar säger det varit långa köer till banker i huvudstaden då folk försökt ta ut de 500 dinarer ($410) som regeringen lovat alla familjer i ett försök att dämpa oron.

Det har varit strider i kuststäder som Misrata, 200 km öster om Tripoli, där motståndare till överste Khadaffi besvarar regeringens kontra-attack.

Anti-regerings styrkor kontrollerar fortfarande Zawiya, 50 km väst om Tripoli, men pro-Khadaffi styrkor omringar staden.

En invånare berättade för Reuters: "Vi väntar oss attacker varje ögonblick... de kommer i stora skaror. Han säger att frivilliga hjälper till och erbjuder mat och dryck till dessa som lyckas korsa Libyens gräns mot Tunisien.

Det rapporteras också att libyska flygstyrkor har attackerat ammunitionsdepåer i de östra delarna av Ajdabiyas städer och Rajma.

Biträdande minister Khaled Kaim sa att myndigheterna skulle försöka tala med demonstranter i öst, men tillade- "Om alla försök och ansträngningar till dialog töms ut, kommer en mycket välinriktad styrka att sättas in i enlighet med internationell lag."

FN beräknar att omkring 100 000 människor har flytt anti-regerings oroligheterna i Libyen under den gångna veckan.

I onsdags började uttåget av egyptiska arbetare från västra Libyen, men har sedan dess intensifierats, säger Jim Muir till BBC på Ras Jdir gränsövergång över till Tunisien. Och nu korsar omkring 1000 personer i timman gränsen dit.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: