söndag, mars 27, 2011

Strider i Libyen och strålning i Fukoshima


Juan Cole skriver om att det under fredagen 25 mars förekommit stora protester i Syrien, Jordanien och Jemen, tillsammans med forsatta strider i Libyen. Den arabiska våren har ännu inte tagit sitt sista andetag utan snarare fått ny vind i seglen.

Demonstranter runt världen korsar nu de röda linjer som deras regeringar satt upp och riskerar då att bli skjutna. Man vet att detta fläckas av martyrernas blod. En av de större protesterna under fredagen i Deraa, Syrien, var egentligen från början en begravningsprocession. Men Baathistregimen kom att skapa dussintals fler martyrer som svar på denna utmaning.

Jemens president Ali Abdullah Saleh verkar idag ha gått med på att avgå, även om han fortfarande köpslår med massorna om tidpunkt och omständigheter.

Aljazeeras korrespondent i Ajdabiya söder om Benghazi skriver att stridande ur libyska befrielserörelsen har kunnat ta sig från den östra delen in i staden, vilken man nu kontrollerar.

De fick hjälp av FNallierade att komma ifrån de bombningar som Khadaffistyrkornas tanksbrigader genomförde, vilket tvingat diktatorns trupper att dra tillbaka sina styrkor till den västra infarten.

Befrielserörelsen dödade fyra pro-Khadaffisoldater och har tagit ett antal krigsfångar och förstört en del vapen, inklusive två tanks.

För första gången på två veckor har befrielserörelsen lyckats bryta sig igenom den blockad av Ajdabiya som Khadaffis styrkor infört. General Khalifa Haftar, som gått över till övergångsregeringen, är förlagd i Benghazi och sa att hans styrkor helt enkelt bara gått in i staden, eftersom förhandlingarna med pro-Khadaffis styrkor brutit samman om att låta dom få lämna staden.


Samtidigt med dessa strider i Afrika, säger man i Japan att strålnivån i reaktor 2 är tio miljoner gånger högre än det normala...


IT

Etiketter: