söndag, april 17, 2011

CIA hade i tysthet arbetat inne i Libyen


Voice of Americas nyhetsprogram 5 april 2011

CIAs arbetar i tysthet inne i Libyen
av Gary Thomas

Rapporter som publicerats säger att CIApersonal arbetar inne i Libyen. Men vad de gör där, det står inte klart.

Det beror på att CIA som vanligt inte kommenterar rapporteringen.

Obamaadministrationen har sagt att man ännu inte bestämt sig om man ska beväpna de libyska rebellerna. Men det är mycket CIA kunnat ta sig för i Libyen förutom just detta.

Analytiker säger det inte borde ha varit någon överraskning om CIA redan börjat sitt arbete i Libyen. Reva Bhalla, Mellanöstern-analytiker för den privata underrättelse-firman Stratfor säger, att detta med att samla in underrättelser utgör CIAs mest grundläggande arbete.

"Uppenbarligen behöver man folk på marken, då man driver en sådan här militär kampanj, som gäller att identifiera flyganfallens mål...", sa Bhalla.

Utöver att samla underrättelser arbetar enligt offentliga uppgifter ett okänt antal CIAtjänstemän tillsammans med brittisk underrättelsetjänst och motståndares special-styrkor tillsammans med libyska rebeller.

CIA har en egen paramilitär komponent, känd som 'Divisionen för särskilda aktiviteter'. Men vad CIA kan göra i Libyen, förutom det att enbart samla in under- rättelser, det står inte klart.
....
Många analytiker tror att man behöver sofistikerade vapen för att förmå rebellerna att vända utgången till sin egen fördel.

Dessa vapen som USA då försett de afghanska rebellerna med, dessa som under 1980-talet bekämpat den sovjetiska ockupationen - och kunnat få specialträning i hur man använder dom.

Hemlig auktorisering
Enligt publicerade uppgifter som citerar källor inom Obamas administration, har president Barack Obama undertecknat ett hemligt godkännande, som godkänner en möjlig framtida träning och beväpning av rebellerna.

Men ett sådant program innebär stora risker. Under 1961 gjorde en CIA-tränad styrka ett misslyckat försök att landa i Grisbukten på Cuba för att störta Fidel Castro. Detta blev förödmjukande för den då nytillträdde president John F Kennedy.

Under 1980talet beväpnade och tränade CIA tillsammans med Pakistan anti-sovjetiska afghanska rebeller. Rebellerna, de sk mujahedin, drev ut den sovjetiska armén men många av medlemmarna kom att forma kärnan av talibanerna och al-Qaida

Och många av de sofistikerade vapen motståndet fått, som portabla mark-till-luft missiler, har vid krigsslutet inte blivit inräknade.

....Vad CIA egentligen gör i Libyen kanske aldrig kommer att bli offentliggjort. Men, som tidigare CIAanställda poängterat, ju större operation, desto svårare är det att hålla den hemlig.


övers IT

Etiketter: