onsdag, april 06, 2011

De svenska Gripen-planen på Natos bombuppdrag i Libyen

6 april SvD av Mikael Holmström De svenska Gripen-planen kunde inte genomföra den provflygning man skulle ha gjort i eftermiddags. En felaktig bränsleblandning uppges vara orsaken. Det finns fyra olika lösningar, enl general Anders Silwer.

Det finns flera typer av flygbränsle, med olika tillsatser för olika motorer. Det svenska flygförbandet upptäckte igår att en speciell tillsats saknades i det bränsle som finns på USA-flottans bas Sigonella. Därför fick de köpa bränsle från en civil leverantör som blev försinkad av trafiken.

– Bränslet är inget stort problem, utan vi har fyra olika lösningar på detta. Planen ska flyga igen på torsdagen, säger flygvapeninspektören, general Anders Silwer till SvD.

De första flygningarna kommer att ske för att bekanta sig med miljön och kontrollera sambandet med stridsledningen.

Därefter kan det bli tal om skarpa uppdrag. Igår gjorde personalen klar planens beväpning, bland annat radarjaktrobotar av typ Amraam.

Enligt Försvarets pressofficer, Mattias Robertson, har ännu inget kontrakt skrivits med någon civil leverantör.

All övrig nödvändig utrustning är nu på plats på Sicilien. Sent i går anlände det Herkulesplan som Gripenplanen behöver för att tanka i luften. Pressofficeren Mattias Robertson uppger att den utrustning som behövs ”i stort sett” är framme.

Det tog längre tid än väntat att få Herkulesplanet till den italienska flygbasen Sigonella.

– Det har varit byråkratiskt strul, säger Robertson.
Från Sigonellabasen utgår också danska F-16-plan. Enligt den danska styrkans chef, överste Anders Rex, så kan det bli aktuellt med gemensamma dansk-svenska uppdrag över Libyen om Natostaben i norra Italien bestämmer det.

Att de svenska piloterna, till skillnad från de danska, inte får attackera mål på marken, ser Rex inte som ett problem.

– Svenskarna levererar en viktig insats, säger han.
134 bomber har de danska planen på plats i Libyen hittills släppt Danmark har stationerat sex F-16-plan på Sigonella-basen, varav fyra som utför uppdrag och de andra två är reservplan.

Hittills har de gjort 58 uppdrag över Libyen och släppt 134 bomber.
Enligt Anders Rex så har Khadaffis styrkor fortfarande luftvärn kvar som kunde bli ett hot mot de svenska Gripenplanen.

– Vi har blivit beskjutna många gånger, berättar han.

Det har handlat om eld från luftvärnskanoner som F-16 planen har undvikit genom att flyga högt. Ett större hot är luftvärnsrobotar. Enligt Rex har de danska planen inte beskjutits med dessa, däremot har de märkt att man försökt rikta in luftvärnsrobotar mot planen.

De libyska rebellerna har det senaste dygnet riktat hård kritik mot Natos insats och menat att Natostyrkan, där nu Gripenplanen ingår, gör för lite för att skydda civilbefolkningen. Den kritiken är dock inget Anders Rex går och tänker på.

– Viktigast för mig är danskarnas insats och att göra den så effektiv som möjligt, säger han.

Riksdagen har begränsat de svenska Gripenplanens uppdrag till att enbart upprätthålla flygförbudet över Libyen. Ett av argumenten har varit att det är oklart vad attacker mot mål på marken kan leda till i längden och att det finns risk för civila offer.

Anders Rex är säker på att de danska markattackerna hittills inte lett till att civila drabbats. – Regeln lyder: Finns det några tvivel, så släpp inte, säger Rex.

Etiketter: