tisdag, april 05, 2011

Dödspatruller i Afganistan: Sanningen


Kill Teams in Afghanistan: The Truth by Malalai Joya 30 mars 2011

Dessa avskyvärda foton på mördade afghaner avslöjar den aggression och racism som ligger bakom ockupationen av mitt land

"The Guardian" --- De avskyvärda hjärtskärande foton som förra veckan publicerats i tysk media, och nyligen i Rolling Stone Magazine, och till slut avslöjade den ohyggliga sanningen om kriget i Afghanistan till en bredare publik.

All den PR om kriget, att det handlade om demokrati och mänskliga rättigheter, smälter ner i den tunna luft med USAsoldater poserande på bilder med döda och stympade kroppar av oskyldiga afghanska civila.

Jag tvingas meddela att afghaner inte tror att detta är historien om några få 'ruttna' soldater. Vi anser att dessa brutala "dödspatruller" med ruttna soldatelement avslöjar den aggression och rasism som utgör en del av hela den militära ockupationen.

Om dessa foton är nya, så gäller inte det morden på civila. Dessa brott gav upphov till många protester i Afghanistan och reste anti-amerikanska kändlor bland vanliga afghaner.

Jag är inte överraskad att mainstream media i USA tvekade om de ska publicera dessa bilder på soldaterna som gjort en sport av detta att döda afghaner. General Petraeus, som idag ansvarar för den amerikansk-ledda ockupationen, sägs lägga stor vikt vid "informationskriget" för den allmänna opinionen – och där finns ett allmänt försök att hålla den afghanska verkligheten utom synhåll i USA.

I förra veckan blev det avslag för min första ansökan om ett visa till USA, och så blev min bok-turne' försenad medan mina supportrar krävde min rätt att komma in i landet. Den amerikanska regeringen pressades att ge sig och låta mitt besök sättas i verket. slutligen har inte heller detta kunnat hålla sanningen borta om kriget i Afghanistan.

Bilderna på "dödspatrullen" kommer som en chock för många utanför Afghanistan men inte för oss. Vi har sett oräkneliga incidenter med amerikanska och Natostyrkor som dödar oskyldiga civila som fåglar. Till exempel har man nyligen dödat nio barn i Kunarprovinsen, som samlade ihop ved.

I februari i år dödade de 65 oskyldiga bybor, de flesta kvinnor och barn. I det här fallet, som i många andra, påstod Nato att de bara har dödat motståndsmän, även om lokala myndigheter har erkänt att offren var civila.

För att hindra fakta från att komma ut arresterades till och med två journalister från al-Jazeera, som försökte besöka dessa och rapportera från platsen för massakern.

Successivt har USAtjänstemän sagt att man kommer att skydda civila och att de kommer att vara mer försiktiga, men faktum är, att man bara blivit mer försiktig i sina försök att dölja dessa brott och hålla borta rapportering om dom.

USA och NATO, tillsammans med FNs hjälpuppdrag i Afghanistan, brukar vanligtvis komma med statestik över civilia dödsfall, med undervärdering av antalen. Verkligheten är att president Obamas så-kallade svallvåg endast har lett till en svallvåg av våld från alla sidor, och de civila dödsfallen har ökat.

De ockuperande arméerna har försökt köpa ut familjerna till sina offer genom att erbjuda $2000 för var och en som har dödats. Afghaners liv är billiga för USA och Nato, men hur mycket man än erbjuder, vill vi inte ha deras blodspengar.

När man väl vet allt det, och sett "dödsteamets" foton, förstår man bättre varför afghaner vänder sig mot denna ockupation. Karzairegimen är mer hatad än någonsin: och regerar enbart genom avskräckning, korruption och med hjälp av ockupationens arméer. Afghaner förtjänar mycket bättre än så.

I vilket fall betyder inte detta att afghaner stöder de reaktionära sk talibanska motståndet. Vi ser istället en ökning under mycket svåra förhållanden, av ett annat motstånd lett av studenter, kvinnor och de vanliga fattiga människorna i
Afghanistan. Dessa går ut på gatorna och protesterar mot massakern på civila och kräver slut på kriget.

Demonstrationer som denna hölls nyss i Kabul, Marzar-e-Sharif, Jalalabad och Farah. Detta motstånd inspireras av rörelser i andra länder som Egypten och Tunisien – vi vill se "folkligt uppror" i Afghanistan likaså. Och vi behöver stöd och solidaritet från folk i Natoländer.

Många nya röster talar nu klarspråk om detta dyra och hycklande krig i Afghanistan, inklusive soldater från Nato arméer.

Då jag sist besökte England hade jag äran av att träffa Joe Glenton, en medveten kritiker av kriget som tillbringat månader i fängelse för sitt motstånd mot kriget i Afghanistan. Vad gäller tiden i fängelset sa Glenton: "Under nuvarande klimat ser jag detta som ett hederstecken att ha fått en fängelsedom."

Så medan världen med fasa betraktar fotografier över "dödspatruller", är modet och humanismen hos Joe Glenton en viktig tankeställare om att kriget i Afghanistan inte behöver vara för evigt.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: