tisdag, april 19, 2011

Fortsatta strider i Libyen


I Libyen fortsätter strider i städer och på slagfältet och resulterar i amputationer av ben och armar.

NATO fortsätter att bomba och oppositionen vill inte förhandla med Khadaffi. Där går det inte att trycka emot, såvida man inte förfogar över trupper på marken.

Ingen förhandling äger rum och därmed gäller endbart det militära spåret.

Enligt FNs resolution 1973 finns inget mandat för beväpning av oppositionen. Därför försöker man finna ett kryphål till att göra detta.

För att FN ska kunna stödja motståndet krävs ett politiskt-ekonomiskt erkännande av oppositionen.

Dessa behöver emellertid utrustning för att kunna klara sin kommunikation. Utan marktrupper går det inte. Den 17 mars var det nära att oppositionen hade förlorat allt mot Khadaffis trupper.

Kina och Ryssland har idag kritiserat NATO.

Om begäran kommer från FN om humanitär hjälp, blir det emellertid så att man inte får ha trupper på marken. Dock är detta en humanitär katastrof och läget ännu akut och kan bli segt och förödande.

Oppositionen i Bengazi vill ha helikoptrar och utföra en begränsad insats med t.ex fallskärmstrupper. NATO har utfört 100-tals attacker bara se'n dagen innan. Enbart alltsedan gårdagen har 40 stridsvagnar blivit förstörda av NATOs flygbombning.

NATO säger att man fortsätter tills situationen på marken har förbättrats. Men situationen på marken förändras ständigt.
övers Ingrid Ternert

Etiketter: