tisdag, april 19, 2011

Iranska Sunni-demonstranter dödade i sammandrabbningar med iranska säkerhetsstyrkorThe Guardian 18april
Åtminstone 12 människor som man antar tillhört Irans Sunni-minoritet har sedan i fredags dödats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och antiregerings-demonstranter i staden Ahwaz i sydvästra delen av landet.

På måndagen skrev Shirin Ebadi, Irans Nobel-fredspristagare, ett brev till FNs högsta kommissionär för de Mänskliga Rättigheterna, i vilken hon sa att "mer än 12" Sunni demonstranter blivit dödade i Irans oljerika provins i Khuzestan, där många arabisktalande iranska sunni bor.

Enligt Ebadi hade hundratals människor samlats i Ahwaz för en fredlig demonstration mot den islamska regimens diskriminering av sin sunniminoritet.

"Under dessa sammanstötningar blev mer än 12 människor dödade, runt 20 sårade och tiotals demonstranter arresterades," skrev Ebadi i sitt brev.

Hon kritiserade Irans behandling av sunnis och sa: "Under den Islamska Religionens Revolutions 32 åriga historia, har arabisktalande iranier fått lida av en brist på jämlikhet och uppleva en omfattande diskriminering."

Händelserna nyligen i Ahwaz har kommit vid en tidpunkt då Iran offentligt kritiserat Bahrain – ett land där en Sunniminoritet regerar över en Shiamajoritet på 70%– genom yttre våld för att trycka ner den egna befolkningen.

Iran har uttryckt sitt stöd till de prodemokratiska rörelser som kommit att svepa in över MellanÖstern, förutom Syrien som är starkt allierad med Teheran.

Iranska statliga media brydde sig från början inte om dessa sammanstötningar i Ahwaz, men efter ett tag publicerade Irans halvofficiella 'FARSI nyhetsbyrå', att en person blivit dödad och en annan sårad.

En Mänsklig Rättighets-Organisation från Storbritannien har i samtal med tidningen 'the Guardian' sagt att man tagit emot vittnesmål från olika människor som deltagit i Ahwaz-protesten, och de har berättat att åtminstone 12 blivit dödade i samband med, att regeringsstyrkorna öppnat eld mot fredliga demonstranter.

Reza Vashahi, talesman för 'Organisationen för de Iranska Minoriteternas Mänskliga Rättigheter',IMHRO, förklarade att "Oturligt nog är det inte känt vad som hände med de demonstranter som arresterades, och vi vet inte ens var de befinner sig."

Organisationen har identifierat en av de döda demonstranterna, men förklarade också hur rädslan för att bli ställda inför rätta har tvingat de döda demonstranternas familjer att hålla tyst.

Alltsedan den Islamska Revolutionen 1979 har 'Organisationen för de Mänskliga Rättigheterna' dokumenterat Irans brott mot sina minoriteters Mänskliga Rättigheter, särskilt då kurder och arabisktalande sunni.


övers Ingrid Ternert

Etiketter: