lördag, april 02, 2011

Israel försöker motsätta sig en palestinsk stat

Israel har hållit hemliga överläggningar med Ryssland i ett bud om att motsätta sig en palestinsk stat
av Barak Ravid Uruknet 1 april 2011
Frankrike, Tyskland och Storbritannien trycker på för ett nytt internationellt fredsinitiativ som kunde inkludera upprättandet av en tvåstatslösning på basis av 1967års gränser.

Isaac Molho, premiärminister Benjamin Netanyahus högste rådgivare och toppförhandlare om den palestinska kanalen, gjorde under onsdagen i hemlighet en resa till Moskva och mötte då den ryska utrikesministern Sergei Lavrov. Målet med besöket var att försöka förmå Ryssland att inte stödja den Europeiska Unionens avsikt att om ett par veckor presentera en plan för den palestinska myndighet inom 1967 års gränser.

Molho åtföljdes på resan av utrikesministerns lagliga rådgivare, Daniel Taub, och tillbringade över en timma med Lavrov. Taub och Molho mötte också den ryska envoyén i Mellanöstern, Sergei Yakovlev, och andra högre ryska tjänstemän. En högre uppsatt israelisk tjänsteman berättade för tidningen Haaretz att Taub och Molho utnyttjade visiten "till att presentera nya israeliska idéer för palestinierna för en omstart av fredsprocessen."

Besöket kom bara två veckor innan utrikesministrarna i kvartetten- Förenta Staterna, Ryssland, Europeiska Unionen och FN - skulle träffas. Frankrike, Tyskland och Storbritannien trycker på för ett nytt internationellt fredsinitiativ.

De hittills kända principerna inbegriper tvåstats-lösning på basis av 1967 års gränser med utbyte av territorium; en rättvis, realistisk och erkänd lösning med hänsyn till de palestinska flyktingarnas situation; Jerusalem som huvudstad för båda starter och säkerhetsarrangemang till skydd för Israel utan att ingripa i den palestinska myndighetens självständighet.

Haag-bestämmelser om interim-överenskommelser

Storbritanniens utrikesminister William Hague sa den onsdagen att interimordningen inte ensam kan få slut på den Israel-palestinska konflikten, och att fredsprocessen måste ha framskridit innan september månad. Han uppmanade också Förenta Staterna och resten av Kvartetten att då lägga fram klara principer grundade på det nya initiativet och det så snart som möjligt.

Det europeiska initiativet har starkt stöd av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas, som lobbar alla Kvartettens medlemmar för att få detta officiellt godkänt på kommande möte. I vilket fall hade Abbas kvar att slå fast huruvida han tänker återvända till förhandlingsbordet om övertalningen lyckades.

USAadministrationen har kvar att ännu säga sin mening om initiativet, men inför FN har det redan vunnit stöd och som det verkar, Ryssland.

Förra veckan planerade Netanyahu att sända iväg Molho till ett rundabords-samtal i London, Paris, Berlin och Bryssel för att övertyga européerna om att skjuta upp initiativet. Trippen blev inställd i sista minuten, efter det premiärministern förstod att Molho knappast skulle övertyga de europeiska regeringarna om att dra tillbaka planen, utan nya diplomatiska uttalanden om fredsprocessen från Israel själv.

Molhos Moskvaresa verkar visa att Netanyahu hade trott att ryssarna skulle vara mer tillmötesgående mot Israels protester, och skulle kunna övertalas att gå emot eller åtminstone skjuta upp detta.

Resultatet av Molhos uppdrag återstår att se, men Lavrovs uttalanden under mötet kunde betyda att Ryssland tvekar om att gå emot initiativet. Lavrov sa till Molho att det var viktigt med fortsatta ansträngningar att finna en väg ut ur dödläget och att förtroendet mellan Israel och palestinierna behövde återupprättas.

Kvartettens envoyéer förväntas besöka Israel i nästa vecka för att förbereda utrikes-ministermötet. De avser möta Molho och de palestinska förhandlarna. Netanyahu träffar den tyska kanslern Angela Merkel på torsdagen i Berlin.


övers IT

Etiketter: