söndag, april 17, 2011

NATO anammar Syriens metoderNATOs plan i Libyen verkar vad man hittills kunnat se vara införlivande av ett syriskt härskarprojekt av Machiavelllisk dignitet som i Libanon. NATO styrkor (och de nationers som ligger bakom) har inte visat något intresse av att verkligen besegra Khadaffi eller få hans regim att kollapsa.


Istället tycks målet vara att ge anti-Khadaffiregimen (ja, den är nu en officiellt enskild regim, erkänd av flera nationer) "österut" ett tillräckligt tryck för att kunna stå för sig själv som en formidabel opponent till Khadaffi.

Reportage visar att de NATOoperationer som är koncentrerade till den östra delen av Libyen, ser ut att vilja rensa denna från Khadaffis brigader och bana väg för en möjlig delning av landet.

NATO har emellertid inte intervenerat i den västra delen av landet å de belägrande rebellernas vägnar. Det finns inga bevis för att denna NATO-intervention har något att göra med humanitära överväganden.

Så länge det antal libyer som dör i något läger, nästan är lika stort som i motståndarens läger, verkar saker och ting fungera enligt plan.

Huvudmålet för operationen ser ut att vara identiskt med alla tidigare operationer som dessa stormakter företar sig: ett utdraget profit-genererande krig.

Som det populära videospelet "Counter Strike," betyder det egentligen ingenting vem som går med i "terrorist" laget eller i "kontraterrorist" laget, eftersom spelets mål inte är att vinna, utan att spela!

Amerikanska CIA skyddar palestinska Svarta September "terrorist" Ali Salameh från att dödas av israeliska Mossad?

SovjetUnionen stöder palestinska miliser och motståndsrörelser, medan USA samtidigt erkänner staten Israel?

Britternas handskakningar med Khadaffi (den påstådda mästaren bakom Lockerbie bombningen) till att underteckna oljekontrakt, därefter röstning om FNs Säkerhetsråds resolution 1973 för att bomba hans styrkor? …

När kommer folk att begripa, att då man väl befinner sig högt upp i spelet, gäller ens lojaltet bara en själv, den egna makten och förmögenheten? Och vem det än är som visar en uppriktig ideologisk lojalitet av vilket slag, kommer vid något tillfälle att uteslutas ur spelet?

övers Ingrid Ternert

=en_USA&feature=player_embedded&version=3">


Etiketter: