söndag, april 10, 2011

Polen fördömde Natos hyckleri9 april Polen vägrar att gå med i NATOs bombkrig mot Libyens Muhammed Khadaffi på grund av Europas "hyckleri" och inkonsekvens om mänskliga rättigheter, förklarade premiärminister Donald Tusk på lördagen.

Polen övertar EUs roterande sex månader långa ordförandeskap i juli. Tusk sa att EU riskerar ge intryck av att bara ingripa när oljeförsörjningen står på spel.

"Även om det finns ett behov av att försvara civila från en regims brutalitet, är inte det libyska fallet ännu ett exempel på europeiskt hyckleri med tanke på det sätt som Europa har betett sig mot Khadaffi under de senaste åren eller månaderna?" sa Tusk i en intervju med Gazeta Wyborcza.

"Det är en av orsakerna till vår återhållsamhet ... Ifall vi vill försvara människor mot diktatorer, repressalier, tortyr och fängelse, måste denna princip vara universell och inte enbart åberopas när det passar, är lönsamt eller säkert," sa Tusk.

Liksom Libyens regering har Syrien, Jemen och Bahrain försökt utrota prodemokratiska oroligheter med våld, men det finns ingen som har talat om Västs ingripanden för att skydda dess civilbefolkning.

Polen, som brukar vara en pålitlig allierad till NATO och har skickat soldater till Irak och fortfarande har 2600 soldater i Afghanistan, sa att inga nationella eller Natos säkerhetsintressen står på spel i Libyen.

övers IT

Etiketter: