torsdag, april 28, 2011

Putin i Stocholm - tycker inte om vare sig Libyenkriget eller MissilsköldenReuters 27 april 2011

Ryssland är bekymrad över NATOs expansion nära de egna gränserna.
Stockholm: Ryska Premiärministern Vladimir Putin uttryckte i onsdags åter sin oro över expansionen inom NATO, som redan har tagit in dessa före detta Sovjetstater som sina medlemmar.

"Expansionen av NATOs infrastruktur vid våra gränser ger oss skäl till oro," sa Putin på en nyhetskonferens efter mötet med den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt.

"NATO är inte bara ett politiskt block, det är ett militärt block. Ingen har avslutat överenskommelsen om hur blocket ska agera gentemot externa hot. Den är en försvarsstruktur," tillade Putin.

NATO har redan tagit in tre baltstater inom det tidigare Sovjetblocket som medlemmar såväl som gamla WarsawaPaktsländer inklusive Polen och Tjeckiska Republiken.

Moskva har länge oroat sig över militäralliansens utvidgning och möjlighet till ytterligare expansion genom att ta in fd Sovjetrepubliker sådana som Georgien eller Ukraina.

Och man är trött på USAs och NATOs planer på ett europeiskt MissilFörsvarsSystem, vilket man fruktar skulle kunnat utgöra ett hot mot den egna säkerheten, såvida inte Ryssland också går in i ett dylikt system.

Då han besökte Danmark i tisdags, kom Putin att kritisera hur Västkoalitionen har attackerat Libyen, och sa att den vare sig haft rätten eller något mandat att döda landets ledare, Muhammed Khadaffi.

Sverige deltar i NATOs operation i Libyen, även om man inte har något medlemskap i denna militärallians.

I samband med Libyenoperationen, sa också Putin att beslutet att använda militär styrka innebar att ta det alltför lätt.

Han kontrasterade detta med Sovjets krig i Afghanistan under 1980talet, då han sa, att Sovjets befälhavare var mycket mer försiktiga i användningen av militär makt i fruktan för att orsaka civila offer och död.


övers IT

Etiketter: