fredag, april 29, 2011

Sluta mörka om Afghanistan!

Krönika i Sydöstran fredag 29 april 2011 av Torsten Nilsson

Tystnaden kring vårt nioåriga militära engagemang i Afghanistan fortsätter, fast tecken tyder på att kriget går allt sämre och svenskarna står allt längre från vad som sägs vara målet för insatsen:
Att garantera säkerheten och möjliggöra civila biståndsprojekt, samtidigt som afghanerna successivt tar över ansvaret för sin egen säkerhet.

Härom veckan stormades ett FN-kontor bara några kilometer från det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif av en upprörd allmänhet. 14 personer dödades, varav hälften FN-tjänstemän.
------
Protester mot Koranbränningen i USA och den utländska truppnärvaron uppges också ha förekommit i Samangan, en av de fyra provinser som svenskarna ansvarar för. Denna provins har nu blivit utrymd av svensk militär, vilket beskrivs som omgruppering och säkerhetsanpassning.

Det är hög tid att politikerna kliver fram berättar vad som egentligen pågår i svenskarnas område av Afghanistan. Hur ser säkerhetsläget ut? Vad uträttar svenskarna på plats? Vad sysslar den svenska militären egentligen med i Afghanistan?
Det finns en annan fråga också: Vad kostar kalaset, och vad får afghanerna ut av pengarna? Vad skulle t ex Svenska Afghanistankommittén uträtta för samma summa pengar?

Hur många lärare hade kunnat anställas och hur många elever hade kunnat få undervisning för de hundratals miljoner som den svenska insatsen kostar?

Sådant bistånd bedrevs i Afghanistan innan landet blev invaderat av utländska trupper, och erfarna biståndsarbetare hävdar att den militära närvaron snarast försvårar hjälparbetet. Även oppositionen bör svara på dessa frågor.

Det var en socialdemokratisk regering som först skickade soldater till Afghanistan, och genom överenskommelsen med den borgerliga regeringen har socialdemokraterna gått med på att den svenska militären stannar på i princip obestämd tid. Vad säger Håkan Juholt, tills nyligen ordförande i försvarsutskottet?

-19 april avslöjade den danska tidningen Information, som fått ta del av hemliga dokument från Afghanistan, att Natos Isaf-trupper använt sig av vit fosfor i kampen mot talibanerna i landet.

Dokumenten visar att vit fosfor använts i över 1100 attacker. Ämnet som liknar napalm, som utnnyttjades i Vietnam pch flammar upp vid kontakt med huden.

Isaf bekräftar för tidningen att man använt ämnet, men att de internationella normerna efterföljs. Då bör man observera att enligt internationella avtal får man inte använda vit forsfor i befolkade områden!

Etiketter: