fredag, april 01, 2011

Sverige och SAAB vill ner med Gripen till Libyen

Gripens rykte hänger i luften skriver Olle Nygårds SvD 1 april 2011 För att ta hela historien lite kort förklarar man att riksdagen idag fattar det historiska beslutet att skicka Gripenplan till Libyen. Efter hela den långa problemkantade historien om JASprojektet kan Sverige nu efter 30 års utvecklings-arbete komma att utnyttja Gripen i en skarp insats.

För Saab innebär det en chans att visa upp flygplanet i skarp miljö. Samtidigt finns en kommersiell risk med insatsen.

Det är ingen tvekan om att det beslut som i dag fattas av riksdagen är laddat. Det handlar om att skicka åtta svenska Gripen-plan till Libyen. Det är heller ingen tvekan om att det finns ingredienser i beslutet, vid sidan av de risker som piloterna kommer att utsättas för, som sätter händelsen i ett kommersiellt perspektiv.

Diskussionen om huruvida Gripenplanens agerande i Libyen är positivt för tillverkaren Saab i företagets ansträngningar att exportera flygplanet uppstod i samma ögonblick som frågan kom från FN. Något som har fått den svenska vapen-tillverkaren att reagera.

–Vi uttalar oss inte om vad detta betyder för Saab. Debatten är absurd och startades av att Svenska Freds menade att insatsen i Libyen kom till för att Gripen skulle bli combat proven. Min uppfattning är att det är cyniskt att tro att politikerna skulle ha det som anledning istället för att gå FN till mötes och ställa svenska flygvapnet till förfogande, säger Lasse Jansson, talesperson på Saab.

Då Svenska Freds menar att bolaget vill få JAS 'Combat proven' dvs visa att dess vapensystem använts i strid, säger bolaget det är ointressant i sammanhanget. Men enligt Lasse Jansson, som motiverar Saabs tystnad med att bolaget inte har någon direkt roll i insatsen, är begreppet ointressant i sammanhanget. Som att otestade Eurofighter sålts i nära 100 exemplar

–Gripen har varit med på de tuffaste övningarna i USA och visat sin kapacitet. Det finns inget mer att bevisa.

Medan det ansedda internationella analys- och informationsföretaget IHS Janes Defense & Security menar att det absolut finns fördelar för Saab att Gripen nu används i internationell och skarp miljö.

Där använder man uttrycket ”conflict credential”, vilket blir följden av att Gripen används i Libyen. I praktiken handlar det om att Saab efter en Libyen-insats kommer att kunna ge ”referenser från en konflikt”.

–Det är uppenbart att de som ska fatta beslut om att köpa plan följer vad som händer. Lyckade operationer i Libyen skulle ge trygghet för hur flygplanet fungerar i skarp miljö. Men på samma sätt finns också en risk om det skulle bli någon typ av misslyckande.

Samtidigt är bolaget bakom Gripen i behov av att ta hem någon av de affärer som är på gång i Brasilien och Indien. Brasilien vill köpa 36 flygplan men har skjutit på affären. Indien har flaggat för att man kan ta ett beslut det närmaste året över vem som får ordern på 126 flygplan, värd 65 miljarder kronor.

Även i den affären finns problem. Ett av de mest uppenbara är att Indien vill in i FNs säkerhetsråd. Något som president Obama så sent som i november förra året sa sig välkomna. Samtidigt som amerikanska Boeing gärna vill sälja F18-plan till Indien.

En lyckad insats för flygvapnet med Gripen i Libyen är naturligtvis en fjäder i hatten för Saab. Samtidigt är det bara en del i ett pussel som styrs av politiska beslut.

Oavsett vad som händer när det första Gripenplanet lämnar Medelhavet och flyger in över libysk mark är det en brytpunkt.

Under 30 år har Jas-projektet varit en följetong i svensk industri. Totalt sägs projektet hittills ha kostat 120 miljarder kronor.

Etiketter: