lördag, maj 14, 2011

Minns AIPAC? Vad varje svensk också bör veta...om Israel...
Sveriges regering har, liksom EU och USA, helt och hållet brutit med den palestinska regering som kom till makten genom demokratiska val - kanske de mest demokratiska någonsin i arabvärlden – år 2006. Man kräver att palestinierna skall ”erkänna” Israel, något som i praktiken gjorts sedan länge,

Och ”avstå från våld” – ett krav som man aldrig ställt på Israel. Israel har däremot inbjudits till handelsorganisationen OECD, trots att Sverige med sin röst ensamt skulle ha kunnat förhindra det hela.

Man samarbetar intensivt inom områdena elektronik och militärteknologi–och i januari gjorde Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin en studieresa till Israel för att fördjupa detta samarbete.
Livets Ord rekryterar ryska judar och betalar för att förvandla dem till nya ockupanter på palestinsk jord. ICA, COOP och andra daglig-varukedjor saluför - tvärtemot beslut i Europadomstolen! - Sodastream, grönsaker och annat som producerats på ockuperade områden som ”israeliska”.

Och COOP-ledningen har lagt ned avsevärd kraft på att köra över varje medlemsopinion mot detta beteende. IKEA levererar gärna sina varor till olagliga israeliska bosättningar på ockuperad mark, men inte till palestinska byar i samma områden.

Veolia deltar i spårvägsbyggen på ockuperad mark. Volvos maskiner river palestinska hem. Hennes & Mauritz utvecklar sin butikskedja i Israel. Sveriges Förenade Studentkårer deltar i möten i Israel, där palestinier inte är välkomna, och umgås obehindrat med israeliska regimföreträdare vilka själva är bosättare på ockuperad mark.

IFK Göteborg har inga problem att spela fotboll mot lag som israeliska Hapoel Tel Aviv och ungdomslandslaget spelade glatt fotboll mot Israel bara dagar efter Israels dödliga attack mot den humanitära konvojen Ship to Gaza.

Israel accepteras självklart i sammanhang som Fotbolls-EM, friidrott och Melodischla-gerfestival, medan palestinierna hålls utanför. Ingen borgerlig politiker har på så lång tid man kunnat minnas uttalat någon som helst respekt, eller föreslagit någon som helst aktion till stöd för det palestinska folkets mänskliga rättigheter.

Socialdemokraterna hukar och skickar fram Broderskapsrörelsen, som talar vackert om palestinierna men motsätter sig någon som helst påtryckning mot Israel. Svensken i gemen bryr sig inte, och shoppar vidare bland israelisk avocado, Sharon-frukter och andra ockupationsprodukter.

Gunnar Olofsson
Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Etiketter: