torsdag, maj 12, 2011

USA bröt överenskommelsen om Usamas gripande

US broke deal with Osama hit
av Syed Saleem Shahzad

Pakistans militära underrättelseverksamhet var helt införstådd med och hjälpte till att få fast det topprankade målet i staden Abbottabad den 2 maj. Vad man inte visste var, att det var Osama bin Laden som fanns i siktet på USAs Special Styrkor, och det som gjorde toppbrasset än mer förbannad var, att Washington - i ett klart brott mot överenskommelsen

- påstod sig vara ende ansvarige för operationen.

Över åren alltsedan Pakistan anslutit sig till USA i "kriget mot terrorn" efter invasionen av Afghanistan år 2001 för att störta talibanerna, hade USA genomfört otaliga hemliga operationer - förutom avfyrande av missiler från de obemannade Predator'drönarna' mot mål som dessa militanter - djupt inuti Pakistan.

Till exempel rapporterade Los Angeles Times den 27 juli 2008 - "Vissa tillfällen har USAs SpecialStyrkor skickats in i Pakistan. År 2006, gjorde en av nationens viktigaste specialstyrkor, Navy Seal Team 6, en räd mot ett misstänkt al-Qaidafäste i Damadola [Bajaurs klanområden]."

Under detta arrangemang skulle USA genomföra räder mot hög-rankade mål och Pakistan skulle erbjuda det nödvändiga stödet, men Pakistan, av politiska skäl så att ingen ifrågasatte att dess suveränitet var kompromitterad, skulle ta åt sig ansvaret för räderna.

Efter avrättningen av Bin Laden, om än inom ett per timmar, sa USAs president Barack Obama i ett budskap till den amerikanska nationen att USAs Navy Seals ensamma genomfört operationen.

Händelsen med Raymond Davis, en konsult inom CIA, hade gjort förståelsen mellan Pakistan och USA i samband med de hemliga operationerna ansträngd.

Davis dödade två beväpnade män i Lahore i januari och fastän USA sagt att han var skyddad av diplomatisk immunitet, fängslades han och dömdes för mord. Han släpptes i mars efter att de båda dödade männens familjer hade fått US$2.4 miljoner i blodspengar. Domare friade honom på alla åtalspunkter och Davis lämnade omedelbart Pakistan.

Pakistan krävde därefter en ny överenskommelse med USA som bättre skulle tjäna dess strategiska mål; man är redan en större mottagare av USAs stöd och vapenförsäljning -under det senaste decenniet för ungefär US$ 20miljarder. Amerikanare i sin tur krävde den fortsatta rätten att genomföra anfall, men särskilt mot högt rankade mål sådana som Talibanledaren Mullah Omar, Bin Laden, hans vice Dr Ayman al-Zawahiri och den ledande figuren inom talibanrörelsen, Sirajuddin Haqqani.

USA skickade fyra varningsbrev till pakistanska armén genom diplomatiska kanaler i vilka man uttryckte sina reservationer vad gäller Pakistans samarbete med att finna hög-rankade ämbetsmän. Pakistan svarade med att begära bättre ekonomiska uppgörelser och en större roll i det afghanska slutspelet.

Kravet på båda sidor var sådant att internationella spelare kallats in för att medla Dessa inbegrep höga Saudiarabiska myndigheter och prins Karim Aga Khan, Shia Ismaili-kommunitetens andlige ledare. Dessa spelade en viktig roll med att fostra ett nytt strategiskt koncept av vilket Abbottabad operationen var en del. Det betyder att Pakistan var ombord men hölls i skuggan av den underförstådda överenskommelsen att man skulle ta över.

Saudierna inklusive ex-ambassadören i Washington, Prince Bandar bin Sultan, som varit sidsteppad under några år genom sjukdom och palatsintriger. Han hjäpte till att lösa fallet med Davis och fastställde de parametrar som skulle gälla i gemensamma kirurgiska operationer inne i Pakistan gentemot fientliga al-Qaida och talibanledare. Detta för att bereda väg för slutspelet i Afghanistan.

Under den första veckan i april släppte VitaHuset en terrorrapport som anklagar Pakistan för att som hand i handske samarbeta med militanter. Strax efter åkte generaldirektören för ISI, generallöjtnant Ahmad Shuja Pasha till USA på ett mycket kort besök som enligt Associated Press handlade om "underrättelse-samarbete". Säkerhetskällor bekräftade att de nya säkerhetsarrangemangen fanns högt på agendan.

Istället för att vända direkt till Pakistan, stannade Pasha över i Paris där han mötte Aga Khan och sedan fortsatt till Turkiet för samtal med Pakistans president Asif Ali Zardari, som bedann sig i landet på ett officiellt besök, för att upplysa honom om det nya avtalet.

Under sista veckan i april mötte USAs toppmilitär i Afghanistan, general David Petraeus, Pakistans arméchef general Ashfaq Parvez Kiani och informerade honom om USAs Navy Seals operation för att gripa ett högt rankat mål.

Uppgörelsen blev gjord.

Pakistan blev därför kraftigt förvånad och besvärad då Obama gjorde sitt omskakande meddelande att ha tagit på sig allt ansvar för Osamas död.

I ett meddelande till parlamentet på måndagen sa Pakistans premiärminister Yousuf Raza Gilani att unilaterala aktioner sådana som USAs dödande av Bin Laden löpte risk för allvarliga konsekvenser, men han återupprepade sin tidigare ståndpunkt, att USAs SpecialStyrkor hade nått Bin Ladens läger i Abbottabad med hjälp av ISI.

Men Vita Husets pressekreterare Jay Carney gjorde klart, att även om Pakistan frågat efter en, skulle man inte få någon ursäkt från Förenta Staterna. "Vi tar helt klart Pakistans regerings uttalanden och bekymmer på allvar, men samtidigt ber vi inte om ursäkt för den aktion vi vidtog," sa Carney.

Trots detta bakslag sa vissa mediakontakter att det hela inte behöver betyda slutet på de operationer - vilka kommer att fortsätta så som man kommit överens om, där Pakistan tog åt sig hela äran. "Denna relation är för viktig att överge," sa Carney.övers Ingrid Ternert

Etiketter: