tisdag, maj 31, 2011

Vad innebär USAs förlängning av Patriot Act?USApresidenten Barack Obama
och USAKongressen slog sina påsar ihop för en förlängning av Patriot Act till år 2015, vilket betyder en förlängning av en bredare övervakning av landet till ytterligare fyra år.

Det hela utgör ännu fler vägar till informationsinhämtning från de invånare som är allra mest laglydiga. Det har också blivit föremål för kritik, att av politiska skäl utgöra ett verktyg för att ingjuta rädsla.

Det land som uppfunnit Blackberry telefoner och iPhones består av mer än 300 milj icke trådbundna användare. Och i namn av nationell säkerhet kommer USAs regering snart ha hunnit upprätta en direktlinje till var och varannan mobiltelefon.

Församlade på platsen för 11-septembers attacker befann sig federala tjänstemän och de inom New York City tillsammans med cheferna för de fyra största leverantörerna.

Man skulle presentera nationens nya tekniska vertyg. Ett snabbt system som kan få president- och regeringsinstitutioner att skicka textmeddelanden till varenda amerikan om terrorhot, katastrofer och kidnappningar.

“Det är som en polis' skjutvapen. Det finns där av ett gott skäl. Men vi hoppas aldrig behöva avfyra det,” sa poliskommissarie Ray Kelly inom New York City-polisen.

Vid slutet av året kommer mobilsystemet att inrättas i New York City och Washington DC, för att därefter utsträckas till hela nationen. Vissa bärare har låtit mobilanvändare välja om man vill ta emot vissa larm, men amerikanerna kan inte få del av presidentmeddelanden.

Motståndarna säger att politikerna bidrar till mer rädsla, men själva erbjuder dessa lite till skydd.

“Nu har vi fått ett obligatoriskt system och ett som inte undgår att larma varenda mobil i landet. Det gäller i händelse av ett regeringsbeslut om något skulle inträffa som vi måste informeras om.övers Ingrid Ternert

Etiketter: