onsdag, juni 29, 2011

Sanningen är krigets första offer och det gäller också för Libyen

That's all folks ...... Förutom att Andreas Malm naturligtvis vill
skicka vapen till rebellerna06/29/2011 av Juan Cole
Informed Comment
Muhammed Khaddafis allt mer belägrade säkerhetsstyrkor drabbades i måndags och tisdags av tre demoraliserande händelser. Först röstade Senatens utrikesutskott för att tillåta president Obama fortsätta kriget i Libyen under ett år.

Trots att medlemmar av kommittén varit kritiska mot sin president för att han inte i första hand hade kommit till dom, eftersom omröstningen tar udden av Representant-husets tillrättavisning av presidenten med anledning av kriget
för några dagar sedan.

Fria libyska styrkor i västra ökenregionen har lagt beslag på den största vapendepån i Afrika, den fruktade militärbasen i Ghaa.

Där har diktatorn Muhammed Khadaffi lager av bomber och ammunition. Rebellernas framryckning är en annan framgång i raden av framgångar för dessa rebeller, som under de närmsta veckorna bekämpat de grymma Khadaffibrigaderna och försökt rädda städer som Zintan och Yefren i västra bergsregionen och Misrata öster om Tripoli.

Hundratusentals libyer har befriats av rebellstyrkorna som nu befinner sig inom skotthåll från huvudstaden.

Ibland har de emellertid inte varit särskilt väl utrustade och erövringen av den stora lagerdepån ökar i hög grad deras militära styrka.Det är också en stor moralisk framgång för Libyens Fria krigare och ännu ett slag mot de återstående starkt decimerade Khadaffivänliga trupperna.

Ett annat bakslag mot Khadaffibrigadens moral var Internationella Domstolens åtal mot Khadaffi för krigsbrott. Aljazeera intervjuar Moreno-Ocampo i ICC:


Etiketter: