tisdag, juni 28, 2011

Dessa eviga folkgrupper


Jonah Hull från Al Jazeera English rapporterar från Libyen den 27 juni med följande läsarkommentar som var det intressantaste i alltihop- 'Haha det är ett videospel ni håller på med på var sin sida och säger rebellerna eller Khadaffi ska bort eller bra jobb Nato... Ni får mig att må illa.'
Det var alltså något av den bästa kommentar jag sett. Efter några långa erfarenheter i Irak är jag beredd att hålla med. Där handlade det om Iraks regering dvs Saddam Hussein som var sunni och de Irantrogna shia-styrkorna.

Från att av Väst ha betraktats som en mördare som kunde ha kärnvapen, men av många sunnireligösa i storstäderna sågs som en stor patriot, ja även hjälte, dyrkade samtidigt de mycket större skaror fattiga shiareligiösa i söder Irans ayathollor, där man alltid lyder minsta vink från sitt prästerskap.

Och därmed kunde det bli slakta av vill jag lova, även i Bagdad och då mot helt vanliga sunnikvarter...

Den rapportering det nu handlar om från Libyen, lyder så här
- För tre veckor sedan strömmade anti-Khadaffi krigare ner från Nafusabergen i västra Libyen och tryckte tillbaka Khadaffis styrkor från slätterna nedanför.

Rebellkrigarna lyckades nå utöver staden Bir Ayyad, mindre än 10 mil från huvudstaden Tripoli. Men utan skydd av bergen och med Khadaffis styrkor genskjuta båda flanker, såg den nya fronten ut att bli svår att försvara.Ingrid Ternert

Etiketter: