lördag, juni 11, 2011

En aldrig så liten risk är ändå en riskPå lördagsmorgonen är det exakt tre månader sedan ett kraftigt jordskalv tillsammans med en tsunamivåg orsakade en enorm förödelse i Japans nordöstra del. Bland annat slog det ut kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Fortfarande läcker det ut radioaktiva ämnen. Hittills har befolkningen inte riktigt känt till detta, om hur kraftig förödelsen egentligen var.

Japans kritiserade premiärminister Naoto Kan besökte på lördagen delar av katastrofområdet. Fortfarande saknas drygt 8 000 människor och över 90 000 bor ännu i provisoriska läger.

... Vid samma klockslag som vid jordskalvet för tre månader sedan hölls en tyst minut runtom i Japan. Dödssiffran efter skalvet och tsunamin är ännu inte fastställd på grund av de över 23 000 saknade.

Premiärminister Kan har blivit hårt pressad av både opposition och det egna partiet. Han har nu lovat avgå i höst eller till vintern.

Tidningar i japan är också starkt kritiska till hur regeringen skött arbetet efter katastrofen. Man menar att hjälpen som gått till de drabbade lokala myndigheterna varit otillräcklig”.

Det kommer enligt experter att ta drygt ett decenniumt att bygga upp den idag leriga ödemarken i Tohokuområdet i Japans nordöstra del oc kosta tusentals miljarder kronor

Något även vi borde fundera över. Även om vi inte precis lever i ett vulkaniskt och jordbävningsdrabbat område. Men kom ihåg det alltid gäller, att så snart det över huvud taget existerar en risk, hur liten den än är, kan det vi minst räknat med ändå drabba oss.

IT

Etiketter: