söndag, juni 05, 2011

Göteborgskravallerna-än se´n då?

110605

Eftersom undertecknad själv varit med på ett hörn vid de diskussioner som förekom på stormöten före EUtoppmötet, var man väl införstådd i de grupper med skilda agendor och inriktningar som fanns representerade

Det enda som förvånade var hur lite polisen visste, men det betraktade man som något sjysst därifrån. Och en grupp hade sina egna ´hemliga´diskussioner och lurade polisen totalt. Man får i sammanhanget inte glömma att detta ägde rum i en annan tidsanda än den vi nu lever i. Alltså då man var mycket mer radikal och upprorisk.

Nu kan vi i Svd läsa att en tredjedel av de 67 personer som dömts i samband med Göteborgs-kravallerna de senaste fem åren återigen blivit dömda. Två av dom ska ha deltagit i Landvetterrånet. Att vissa låg på gränsen visste vi redan.

De våldsamma upploppen under Eu-toppmötet i Göteborg för snart tio år sedan slutade alltså för många unga människor i domar och fängelsestraff. P1s kaliber har sett att hälften av de dömda haft en kriminell bakgrund redan före kravallerna år 2001.

I belastningsregistret finns noteringar om bland annat misshandel, skadegörelse, rån och narkotikabrott.

De som dömts i samband med kravallerna är enligt Kalibers granskning till stor del personer med en tydlig politisk agenda men även kriminella ungdomar som såg en chans att få slåss med polisen.

Många har även dömts för nya brott efter kravalldomarna, då en av tre åter dömts de fem senaste åren, främst pga våldsamt motstånd, misshandel, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Två av de 67 som dömdes i samband med kravallerna deltog i Landvetterrånet år 2006, då maskerade män med automatvapen slog till mot ett flygplan som nyss anlänt från London. De fick med sig utländsk valuta till ett värde av dryga 7,8 miljoner kronor.

Sex av de personer som begått nya brott var ostraffade före kravallerna. Flera av de personer som Kaliber intervjuat tycker att det finns ett samband mellan domarna och de stökiga liv som de levt efter 2001. Två av dom deltog i Landvetterrånet år 2006.

En av dessa är den då 21-årige Martin som först blev dömd till ett år och fyra månaders fängelse, men hovrätten sänkte det till nio månader.

´– Jag blev ganska snabbt ganska arg och bitter på samhället i övrigt...Det enda jag kom ut med från fängelsestraffet var en bok med en massa telefonnummer och namn till nya så kallade kamrater, som man trodde var ens vänner...´

IT

Etiketter: