måndag, juni 13, 2011

Kongressen drar bort sitt stöd till Libyens rebeller

Khadaffis dotter Aisha agiterar för sin far
SvD 14 juni
När Världsschack-förbundets president Kirsan Iljumzjinov i helgen reste till Tripoli i Libyen för att spela schack mot Muhammed Khadaffi handlade spelet lika mycket om storpolitik och diplomati

Många lyfte på ögonbrynen över tilltaget, men nu visar det sig att den ryska regeringen var väl medveten om schackresan. Förutom att spela oavgjort mot diktatorn framförde stormästaren Rysslands syn på utvecklingen i Libyen, säger den ryska regeringstalesmannen Sergej Pridchodko.

- Mötet varade ungefär två timmar. Vi spelade ett parti schack. Mötet ägde rum i en administrativ byggnad i Tripoli, inte i någon bunker, säger Kirsan Iljumzjinov till Interfax.

- Khadaffi sa att han inte tänkte lämna sitt Libyen - sitt hemland där hans barn och barnbarn dödats. Han sa också att han inte förstod vilken position han förväntades avgå från. 'Jag är varken premiärminister, president eller kung' sade Khadaffi.

Den libyske ledaren varnade för att Libyen kommer att delas om han dödas och uppgav sig vara villig att förhandla med Nato och rebellerna.
- Khadaffi är redo att omedelbart och utan villkor inleda förhandlingar med Nato och oppositionsföreträdare i Benghazi, säger Iljumzjinov till Interfax.


12juni 2011 Kongressen drar bort stödet till Libyens rebeller i brist på samarbete
Kongressen är bestört över rebellrörelsens uppförande i Libyen.
De båda kamrarnas medlemmar har blivit oroade över de libyska rebellernas vägran att samarbeta med Kongressen.
Man menade att Kongressen försökt få garantier från rebellerna att införa demokrati och omforma Libyen till en stark allierad till Förenta Staterna.

"Det är en besvikelse som medlem av Kongressens utrikeskommotté och författare till resolutionen med stöd till upproret, att jag nu drar tillbaka mitt stöd till Libyens motståndsrörelse," sa Representanthusets Dana Rohrabacher.

World Tribune 12 juni, 2011

Gates lovordar Marocko, Jordanien, UAE för sin roll inom NATOs mission i Libyen

-Båda dessa Arabförbundets stater [Jordanien och Marocko] har deltagit i NATOs Medelhavsdialog, som blev inrättad år 1994.

Jordanien och Marocko har nu tagit sig in som deltagare i NATOs mission i Libyen.

Försvarsminister Robert Gates sa att flera stater i MellanÖstern har gått med i NATOmissionen mot Libyens överste Muhammed Khadaffi. Han anförde Jordanien, Marocko och Förenade ArabEmiraten.

“I Libyen har införandet av Jordanien, Marocko, UAE och andra i Mellanöstern varit väldigt viktigt,” sa Gates.

I en hänvisning den 10 juni till den Brysselbaserade tankesmedjans säkerhets och försvarsagenda, gav inte Gates några detaljer om Jordaniens och Marockos roll. Båda Arabförbundsstaterna har varit medlemmar i NATOs Medelhavsdialog, som upprättades år 1994.

“Jag är inte säker på att vi skulle vänt oss till FN, inte ens att ta oss för detta företag, om det inte varit förArabförbundets röst, som därefter berett väg till FNs Säkerhetsråds resolutioner,” sa Gates i sitt sista politiska budskap.

Enligt tjänstemännen har Jordanien och Marocko haft rollen som understöd i NATOs Libyenmission. Enligt dom hade Khatar och UAE genomfört flyguppdrag via sina Mirage-2000 och F-16 stridsflygplan.

Trots hjälp från arabiskt håll i kriget varnade Gates i sin kampanj, att gentemot Khadaffis regim saknade NATO stöd…


övers IT

Etiketter: