måndag, juni 27, 2011

Khadaffis dilemma och ICC


Internationel Criminal Court dvs Internationella Brottsmåldomstolen i Haag, har nu utfärdat ett häktningsföreläggande mot Muhammed Khadaffi, sonen Saif, chefen över underrättelsetjänsten och två andra efterlysta för 'Brott mot mänskligheten'.

Alltså han som den libyska regeringen i ett uttalande under söndagen menar är det libyska folkets historiska val och inte kan ställas åt sidan.

Därmed backar ICC från ett tidigare uttalande med erbjudande om att hålla folkomröstning om ledarens framtida roll.

Men nu meddelar media att Khadaffi är efterlyst och ska gripas och ställas inför ICC. Detta gäller även en son och svärson och underrättelsechefen.

Samtidigt fortsatte på söndagskvällen hårda strider mellan libyska rebeller och Khadaffis styrkor i ett bergigt område ungefär åtta miles från Tripoli. Minst två rebeller ska ha dödats enligt BBC.

Jag kan inte hjälpa, att man lätt kan tro det ligger en hund begraven. Så bra som befolkningen en gång hade det med praktiskt taget allt betalt- till exempel bidrag till barnfamiljer och till högre utbildning med stipendier utomlands.

Det fanns också andra allmänna förmåner i detta oljerika land... Men då som nu kände utomstående inte till ett skvatt om saken.

Folkrättsexperten Ove Bring säger nu att FN och Haag är eniga om att det gäller att skydda civilbefolkningen. Det kan emellertid finnas en möjlighet att motstånds-rörelsen griper Khadaffi och utlämnar honom till Nato och Haagdomstolen.

Eller att Nato själv gör det. Eller att Khadaffi utlämnas av en annan regering om han skulle fly.

För hans egen regering skulle inte kunna göra det. Bara om läget var förändrat och motståndsrörelsen skulle göra det eller att FN utfärdar ett klart mandat till Nato.

Idag hindras Nato att med hjälp av en markoperation gripa Khadaffi. För man får inte ockupera landet men kan göra en in-ut operation och ta honom till fånga.Det militära läget är emellertid inte lämpligt.

Ifall Nato tar kontroll över det område där Khadaffi befinner sig, hade man kunnat göra det under en FNresolution. Man behöver inte vara enig. Kina och Ryssland kan motsätta sig det hela. För regeringschefer bör vara suveräna och inte riskera att bli gripna hur som helst.

ICC säger emellertid att detta är ett brott mot mänskligheten.

Varför har det i så fall inte hänt mer efter arresteringsordern år 2002? Och ännu har han inte blivit gripen, men Internationella Samfundet finner honom vingklippt.

Om Khadaffi försvinner till ett annat land? Nej det skulle inte kunna gå enligt ICCs stadga utan möjligen till sk skurkstater som Vitryssland eller Assads Syrien, säger Ove Bring.


Ingrid Ternert

Etiketter: